Банер за мобилна версия за апликация

Епилепсия

Епилепсията се числи към тъй наречените мултифакторни заболявания. Тя се отнася към болестите на предразположението, като наследствената предразположеност се реализира в болест при допълнителни мозъчни увреждания. Епилепсията е хронично заболяване на мозъка, проявяващо се с повтарящи се пристъпи, които често се придружават от нарушения на съзнанието. Голямото й значение се определя от няколко фактора:

 • широко разпространение - 4-10 на 1000 души население
 • висока заболеваемост
 • хронично развитие
 • дългогодишно лечение - средната продължителност на заболяването е около 13 години
 • преобладаване в детска възраст - 50% от случаите започват до 10 годишна възраст, а 70% до 20 год.

 

Видове

Епилепсията е разделена на 2 основни типа: идиопатична и симптоматична. Идиопатичната епилепсия най-често е генерализирана, а симптоматичната – частично. Те се дължат на различни причини. В нервната система сигналите от едни нервни клетки към други се предават чрез електрически импулси, които се генерират от горната част на всяка клетка. Често има ненужни, излишни импулси, но в нормалната работа на мозъка, те биват неутрализирани чрез специални антиепилептични структури.

 • Идиопатичната генерализирана епилепсия се получава чрез генетичен дефект в тези структури. В такива случаи, мозъкът не успява да се справи с прекомерната електрическа възбудимост на нашите клетки, и това се проявява в изземването, от което може по всяко време да се „възползва“ кората на двете полукълба на мозъка и да предизвика пристъп.
 • В частичната епилепсия се формира епилептичен фокус на нервните клетки в едно от двете полукълба. Тези клетки генерират излишък на електрически заряд. В отговор антиепилептичните запазени структури формират около това огнище „защитна стена“. До определен момент, изземващата дейност успява да удържи, но идва кулминацията, и епилептичните разряди пробиват границите на стената и това се проявява под формата на първата атака (пристъп). До следващата атака най-вероятно няма да отнеме много време – като „пътят“ е вече положен.

Този център с епилептични клетки се формира, често на фона на някое заболяване или състояние. Ето основните от тях:

 • Слабостта на мозъчните структури – не е резултат от генетични мутации (като при идиопатичната епилепсия), също и през бременността, и може да се види на ЯМР;
 • Тумор на мозъка;
 • Последици от инсулт;
 • Консумация на алкохол;
 • Наранявания на главата;
 • Инфекции на централната нервна система (енцефалит, мениногоенцефалит, мозъчен абсцес);
 • Лекарствена зависимост (особено амфетамини, кокаин, ефедрин);
 • От някои лекарства (антидепресанти, антипсихотици, антибиотици, бронходилататори);
 • Някои наследствени заболявания на обмяната на веществата;
 • Антифосфолипиден синдром;
 • Множествена склероза.

 

Причини:

Причини за възникването на епилептичните пристъпи могат да бъдат аномалии в развитието на мозъка, черепно-мозъчни травми преди или след раждането, съдови малформации, мозъчни тумори, паразити на мозъка, енцефалити, метаболитни нарушения и др. В част от случаите не може да бъде разкрита външна увреда. При тях ролята на генетичия фактор е преобладаваща.

При новородените и кърмачетата най-често причините за гърчове стават тежката хипоксия, генетичните метаболитни дефекти и перинаталната травма. При деца, които имат чести припадъци, те са причинени от инфекция и заболявания на нервната система. Забелязва се доста ясно дефиниран синдром, при който пристъпите се получават обикновено при наличието на висока температура – фебрилни гърчове. В 5% от малките деца, поне веднъж в живота си са с повишена телесна температура и с наблюдаваните гърчове, като при около 1/2 от тях се очаква те да се повторят.

В по-ранна възраст главната причина за получените нарушения е мозъчна травма, тя трябва да бъде установена с възможността за гърчове в остър и в по-късен период. Лицата над 20 години, предимно при липса на анамнеза за припадъци от епилепсията, причината за нея е тумор в мозъка.

При пациенти над 50 години сред етиологичните фактори за епилепсия се забелязва, че първо показват дегенеративни и съдови заболявания на мозъка. Епилепсията се среща в 6-10% от пациентите с исхемичен инсулт, най-често през острия период на заболяването.

 

Рискови фактори за епилепсия

 • Преждевременно раждане или ниско тегло при раждане.
 • Травма по време на раждането (например, липса на кислород).
 • Честотата на атаки през първия месец от живота.
 • Ненормална структура на мозъка при раждане.
 • Кървене в мозъка.
 • Отклонения в кръвоносните съдове на мозъка.
 • Сериозни наранявания или мозъчен недостиг на кислород в мозъка.
 • Мозъчен тумор.
 • Инфекции на мозъка, като например менингит или енцефалит.
 • Тромбоемболизъм на кръвоносните съдове.
 • Церебрална парализа.
 • Психични разстройства.
 • Припадъци, които се случват няколко дни след нараняване на главата.
 • Семейната история на епилепсия.
 • Болест на Алцхаймер.
 • Злоупотреба с вредни вещества.

 

Симптоми:

Проявите на епилепсията са разнообразни. Различават се:

 • големи епилептични припадъци
 • малки епилептични припадъци
 • огнищни припадъци

Първично генерализираните големи припадъци възникват най-често след събуждане или привечер. Те се характеризират с внезапна загуба на съзнанието. Смята се, че първичното огнище е в т. нар. центъренцефална система или ретикуларната формация на мозъчния ствол. При големия епилептичен припадък настъпва внезапно падане, загуба на съзнанието, тонична и клонична фаза, последвани от сън. Тоничната фаза продължава 10 или повече секунди, след което възникват генерализираните мускулни гърчове, траещи 1-2 минути. От тоничния гърч на дъвкателните мускули на лицето може да се получи прехапване на езика, а спазмът на коремните мускули може да предизвика изпускане по малка нужда. След клоничната фаза настъпва следприпадъчната фаза. Болният е в безсъзнание, зениците са широки и не реагират на светлина. Продължава 10 или повече минути.

Малките епилептични припадъци са най-чести във възрастта между 4 и 12 години. Имат голяма честота и протичат с краткотрайна загуба на съзнанието - обикновено не по-продължителна от 20 секунди, без падане и без изразена гърчова компонента. Малките епилептични припадъци се проявяват с краткотрайно втренчване на погледа и застиване на тялото в определена поза, изпускане на предмети, краткотрайно спиране на четенето или писането. Понякога краткотрайната загуба на съзнание се придружава от движения на устните, езика или пръстите на ръцете.

При огнищните припадъци генерирането на патологични биопотенциали започва от определено огнище на мозъка, което се регистрира и в електроенцефалографския запис с абнормни вълни в съответното отвеждане. Всички видове огнищни припадъци могат да преминат във вторично генерализирани големи припадъци.

При Джаксъновите пристъпи огнището е в прецентралната (моторен-двигателен Джаксънов пристъп) или постцентралната мозъчна извивка (сетивен пристъп). Моторните Джаксънови припадъци най-често започват с гърчове в ръката, които се разпространявмат към съответната лицева половина или към крака. Гърчовете възникват най-често в ръката поради това, че тя има най-широко представителство в предната мозъчна извивка. Сетивните Джаксънови пристъпи се проявяват с мравучкания в ръката, лицето или крака. Те са резултата на възбуда в задната централна извивка. При огнищните епилепсии съзнанието остава съхранено.

 

Усложнения:

Едно от усложненията на епилепсията е епилептичният статус. Това състояние е животозастрашаващо, поради развитието на мозъчен оток, повишаване на температурата, аспирация на материи от устната кухина, водноелектролитни нарушения.

 

Диагностициране:

Единичен припадък не означава епилепсия. При съмнение за това заболяване се извършва неврологичен преглед, изследва се електричната активност на мозъка - ЕЕГ, очни дъна, кръвна картина и кръвна захар, прави се КАТ (Компютърна Аксиална Томография). Електроенцефалографското изследване - ЕЕГ може да покаже огнищни или генерализирани абнормности. Диагностичната стойност на ЕЕГ нараства с използването на провокационни проби - хипервентилация /дълбоки и регулярни дишания с продължителност до 5 минути/, фотостимулация, лишаване от сън, хлоразин и др. Тези проби позволяват да се открият огнищни абнормности или пароксизмална активност.

С оглед изясняване на етиологията на епилепсията се изследват кръвна захар, кръвна урея, правят се имунологични тестове за токсоплазмоза, цистицеркоза, ехинококоза. С компютърна томография могат да се установят мозъчни тумори или паразити и др.

За диагностициране на заболяването, трябва да се обърнете към невролог, който с подходящ мониторинг на пациентите ще избере най-доброто индивидуално решение. Що се отнася до частта с експресията на нарушения с психичен характер, в този случай, лечението се извършва от психиатър.

 

Лечение:

При лечението на епилепсия прилагат 2 основни разпоредби. Първата е избора на ефективни индивидуални видове лекарства с техните дози, а втората – с дългосрочно лечение на пациенти с необходимите изследвания и промяна на дозите. Най-общо лечението се фокусира върху създаването на подходящи условия за възстановяване и нормализиране на състоянието на човека на психо-емоционално ниво с коригиране на нередности в определени функции на вътрешните органи. Лечението на епилепсия се насочва върху причините провокиращи характерните симптоми и тяхното премахване.

Повечето от припадъците стават напълно контролируеми с медикаментозно лечение. Заедно с лекарствата може да се прилага и диета. В някои случаи, когато с диета и медикаментозна терапия не се постига ефект, се използва операция. Избраната стратегия за лечение на епилепсия, ще зависи от няколко фактора, най-вече върху честотата и тежестта на пристъпите, както и възрастта на пациента, общото му здравословно състояние, и историята с медицинските данни. Точното определение на типа на епилепсията е също от значение за избора на оптималната стратегия лечение.

Образователната, социалната и психологическата помощ е част от цялостния план за лечение на епилепсия. Най-важната стъпка е винаги да се потърси помощ веднага след като пациентите почувстват, че не могат да се справят. Най-успешният подход за лечение на епилепсия е интегрираният с участието на екип от лекари, които предлагат не само медицински, но и психологически, образователни, и ако е необходимо – и правна подкрепа. Ако се появят проблеми в училище, на работа или ежедневния живот, трябва да обсъдите това с Вашия лекар. От навременното действие във всички ситуации, а не само в случай на епилепсия, може да се стабилизира ситуацията и да се помогне да се избегнат повече проблеми.

Принципи на лечение на епилепсия:

 • съответствието с типа на лекарствата за припадъци и епилепсия (всеки продукт има определена селективност за определен тип припадъци и епилепсия);
 • възможно използването на монотерапия (с помощта на един антиепилептично лекарство).

Консервативно лечение. Инициирането на терапия да бъде препоръчвано при определен тип припадъци и дози на антиепилептични лекарства.

При консервативно лечение дозата се повишава в отсъствието на странични ефекти и поддържането на ограничаването на припадъците. За частични припадъци ефективни са Карбамазепин (Тегретол, Финлепсин, Карбасан, Тимонен), Валпроат (Depakine, Konvuleks), Фенитоин, Фенобарбитал (Луминал). Препаратите от първия етап на лечението са Карбамазепин и Валпроат. Средната терапевтична доза на Карбамазепин е 600-1200 мг на ден, на Валпроат – 1000-2500 мг на ден. Дневната доза е разделена на 2-3 дози за единично приемане. Много удобно за пациентите са така наречените лекарства със забавени формулировки или продължително действие. Те се назначават по 1-2 пъти дневно. Страничните ефекти на Фенобарбитал и Фенитоин са подходящи за използването им само като втора линия на лекарствата.

Следните лекарства се назначават за генерализирани припадъци. В генерализирани тонично-клонични гърчове са ефективни Валпроат и Карбамазепин, когато отсъстват предписаните Етосуксимид и Валпроат. Депакин се счита за подходящо лекарство за пациенти с идиопатична генерализирана епилепсия с миоклонични пристъпи. Карбамазепин и Фенитоин не са показани, когато отсъстват миоклонични пристъпи.

През последните години започнаха да се произвеждат много нови антиепилептични лекарства (Ламотрижин, Тиагабин, и други), които се характеризират с по-висока ефикасност и по-добра поносимост.

Лечението на епилепсия е продължителен процес. Проблем става и постепенното преустановяване на антиепилептичните лекарства (в зависимост от възрастта на пациента, лечението на епилепсията и други).

В зависимост от вида на гърчовете, лечението на епилепсия се извършва със следните състави:

 • Генерализирани припадъци – комплекс от Валпроат и Карбамазепин;
 • Идиопатична форма – Валпроат;
 • Отсъствия на припадъци – Етосуксимид;
 • Миоклонични пристъпи – само Валпроат, Фенитоин и Карбамазепин нямат ефект.
 • Най-новите тенденции сред антиепилептични лекарства – лекарства Тиаглабин и Ламотрижин – добре доказани в практиката, така че ако лекарят препоръчва и финансите позволяват, по-добре е лекарят да Ви ги предпише.

Прекратяване на лекарствена терапия може да се отрази след минимум пет години на стабилна ремисия. Лечението на епилепсия приключва с постепенно намаляване на дозата на лекарството при очакваното пълно подобрение в рамките на шест месеца.

Хирургично лечение. Във фокуса на указанията за хирургия при епилепсия на първо място стои естеството на заболяването, което причинява припадъци (тумор, абсцес, аневризма и т.н.). Често в тези случаи, необходимостта от операция не се определя от присъствието на пациент с епилептичен синдром и риск за здравето и живота от заболяването, което води до появата на припадъци. Това се отнася предимно за мозъчни тумори, абсцеси и други структури в обема на мозъка.

 

Хранителен режим

При лечение на епилепсия важно е да спазвате диета: да се изключат пикантни, солени, кисели, кафе, какао, шоколад, напитки като Пепси или Кока Кола (те имат много кофеин), пикантни подправки (черен пипер, горчица, хрян), категорично са забранени всякакви алкохолни напитки и пушенето (провокират пристъпи). Необходимо е да се намали приема на течности, особено преди лягане. Полезно е да се яде суров лук (ако състоянието на стомашната лигавица позволява). Препоръчителна е млечно-растителна вегетарианска диета и дори поне за известно време – веганска.

За предотвратяване на епилептични припадъци трябва да се яде много лук, най-важното – да се пие сок от зеленчука. От лука и неговия сок пристъпите стават по-слаби и по-рядко се повтарят.

 

Билколечение

Избягвайте факторите, които могат да я отключат: умора, прекалена консумация на храни и напитки, емоционален стрес и температура. Тези пристъпи могат да ви се случат веднъж в живота или да се появяват доста често.

 • Ginкgo Biloba. Това растение действа по-ефикасно, когато се използва заедно с лекарствата, предписани от вашия лекар за превенция на епилептичните припадъци, или с производните на Допамина (L-dopo) или нещо подобно. Подобрението се дължи на по-голямото количество кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества, която достига до увредените места, при което нервните клетки се възстановяват по-бързо, а заедно с това и цялостното състояние на лицето.
 • Към 100 г сухи корени от полско котенце (Pulsatilla pratensis) се наливат 0.5 литра водка, престояват десет дни на тъмно място, прецежда се и се вземат по 10 капки за 0.5 чаша вода три пъти дневно един час преди хранене. Билката полско котенце е отровно растение, и затова за приложението се нуждае от специални грижи. Противопоказана е при хронично бъбречно заболяване.
 • Ако е възможно, всеки ден се консумира сок от листата и корените на глухарчето. Суровината се изплаква добре със студена вода, оставя да се отцеди, натрошава се, поставя се в гевгир и се попарва. Тогава прокарайте през месомелачка и през прецедете плътен плат, разрежда се с вода в 1:1 и се вари за две или три минути. Пийте 1-3 супени лъжици три пъти на ден, 20 минути преди основното хранене. Да се съхранява в хладилник за 3 дни.
 • Конопът също има полезни съставки за лечение на епилепсия. Пригответе 1 супена лъжица смлян корен от божур, залейте го с 3 чаши преварена вода, запечатайте в съд за един час поне, прецедете. Пийте по 2 супени лъжици половин час преди хранене три пъти на ден. Тази инфузия се използва не само за лечение на епилепсия, но също и при заболявания на храносмилателните органи, кашлица, ревматизъм, подагра, заболяване на черния дроб, нервни разстройства. Растението е отровно и е необходимо да се наблюдава дозата. Отварите и тинктурите от корени повишават киселинността на стомашния сок, малко понижават кръвното налягане и са противопоказани по време на бременност. Храната трябва да бъде вегетарианска или млечно-растителна. Необходимо е да се изоставят яйцата, кафето и силния чай, сладките, мазните и пикантните храни.
 • Билката момина сълза – нежната отрова, която цери сърдечни проблеми, главоболие, епилепсия и други болести. Отвара от цветовете на момина сълза: сложете 15 грама цветове в чаша завряла вода. Пригответе отвара. Вземайте по 2 ч. л. 3 пъти дневно. Тинктура от цветовете на момина сълза: сипете 15 г цветове в 100 мл алкохол. Вземайте по 2 ч. л. 3 пъти дневно.
 • При гърчове и епилепсия помагат обикновена блатия (върболист) и бучиниш. Тяхната напитка се прави по схема. Заливат се семената и листата на бучиниш (2:1 на четири части алкохол, престояват две седмици) и се вземат по една капка до 20 (всеки ден се увеличава приема с по 1 капка) три пъти на ден с инфузия на обикновена блатия (1 супена лъжица от билката кисне 30 минути в 1чаша вряща вода, пие се 1/3 чаша три пъти на ден).
 • При епилепсия се берат по равно шишарки от хмел, ментови листа, листа от маточина, корен от бял оман, детелина. От сместа се взема 1 супена лъжица и се запарва в чаша завряла вода, пие се 2 чаши на ден, всеки път, когато се подготовки новия състав.
 • Сушени корени хераклеум на прах приемайте при епилепсия по 1 г препоръчително 3-4 пъти през деня 30 минути преди основните хранения. Или пийте сок от корените му дневно по 3-4 пъти по лъжичка. Но можете да си направите и инфузия като се вземат 5 грама прах от корените на билката хераклеум и ги залеете с 2 чаши преварена хладна вода в глинени или порцеланови съдове затворени с капак, и ги оставете за през нощта. Разбъркайте на сутринта пийте през целия ден от течността разделена на 3-4 дози.
 • При епилепсия е ефективно да се взема и тинктура от арника. 10 грама арника се варят в чаша завряла вода и се запарват в захлупен съд за 30 минути. Вземайте инфузията по лъжица 2 пъти на ден преди основните хранения.
 • За продължително лечение на епилепсия се препоръчва да се варят смлени семена кимион (1 лъжичка) на чаша завряла вода и се държи една нощ в термос. Вземайте инфузията по лъжица 3 пъти на ден.
 • Риган – 3 лъжици суха билка 1,5 чаша кипнала вода и я оставете захлупена за 2 часа, прецедете. Дайте на пациента по 0.5 чаша инфузия 3 пъти дневно половин час преди основните хранения. Инфузията се приготвя прясна всеки ден. Използва се за продължително лечение на епилепсия.
 • Сложете 1 чаена лъжичка сухи цветове блатен тъжник в 1 чаша завряла вода и оставете на водна баня за 15 минути, престоява половин час, и се прецежда. На пациента се дава по 2 лъжици, 20 минути преди ядене.
 • Препоръчва се за възрастни пациенти с епилепсия по 40 капки тинктура от корен от божур от аптеката в чаша вряла вода трикратно през деня преди хранене.
 • Вместо тинктура от божур може да се използва валерианова тинктура или дяволска уста: 1 супена лъжица сушен валерианов корен смлян на прах се изсипва в чаша студена преварена вода, престоява 6 часа да и се прецежда. Нека пациента с епилепсия взема по супена лъжица от инфузията 3 пъти през деня след хранене.
 • Към 2 лъжици нарязана суха билка дяволска уста се сипва завряла вода 0,5 л, запарва се за 2 часа и се прецежда. Да се дава на пациента по 2 лъжици инфузия 3 пъти за деня 15 минути преди всяко основно хранене.
 • Вземете 100 г счукани корени на Байкалски шлемник и ги залейте с 0,5 л алкохол. За 2-3 седмици да стои на тъмно място, и често да се разклаща. Прецедете, изстискайте и болният да пие 30 капки 3 пъти за деня 30-40 минути преди хранене, разредени в 30 мл вода.
 • Настойка от имел се пие по лъжица 3 пъти дневно 15-20 минути преди хранене. Приготвя се като просто се изсипва във водка.
 • Обикновена блатия или върболист (Lythrum salicaria) – използва се и при епилепсия. Болният да взема по 50 мл инфузия от билката обикновена блатия (върболист) един час и половина след хранене 4 пъти дневно: 2 лъжици в 0,5 л завряла вода, оставя се за през нощта. Третира се цял месец и след това се прави почивка една седмица. Правят се общо 3 курса.
 • Рецепта за епилепсия, която е помогнала на много хора, за да се отърват от болестта. Вземете 120 г счукани корени на Байкалски шлемник и ги залейте с 0.5 л алкохол, престояват за 2-3 седмици на тъмно място, като често се разклащат. След това прецедете и изстискайте природното средство и вземайте по 30 капки само 3 пъти на ден, разтворени в 30 мл вода 30-40 минути преди хранене.
 • Изстискайте сока от цялото цъфтящо растение лекарствено великденче (Veronica officinalis). Вземайте по 2 лъжици сок и го смесете с 2 лъжици мед веднъж само на ден (сутрин) 30 минути преди хранене. Сокът има противовъзпалителен, антиконвулсивен и тонизиращ ефект.
 • При липса на лекарствено великденче може да се използва – плоскосеменно великденче (Veronica chamaedrys) широколистно великденче (трева змия), дълголисто великденче, сиво великденче.
 • Вземайте 0,3 чаши сок от зелените върхове на семена от овес по 2-3 пъти на ден поне 30 минути преди хранене. Сокът има тонизиращ и укрепващ ефект.
 • Изстискайте сока от еньовче когато цъфти. Вземайте 2 чаени лъжички или 1 супена лъжица два пъти дневно 30 минути преди хранене, може да се смесва с равно количество мед. Той има свойството да успокоява нервната система, облекчава състоянието преди конвулсии. Особено е ефективен при конвулсии. За деца се назначават по чаена лъжичка 2 пъти дневно.
 • Вземете равни части от корен от валериана, цветове от невен, цветове от лайка, плодове на арония, шипка канела. Една супена лъжица от сместа се сипва в чаша завряла вода и се вари 5 минути, престоява 20 минути, прецежда се. Ползва се по 0,5 чаша 3-4 пъти на ден при лечение на епилепсия.
 • Настойка от трицветна теменуга се взема 3 пъти на ден до 150 грама преди хранене. Продължителност на лечението – до 2 години.
 • Народен лек за епилепсия: 20-30 г див люляк се вари в 50-100 г вода и препоръчаната му употреба е по 5 грама за един ден при епилепсия. Можете да го пиете и като помощно средство за сън. Спазвайте точно дозата, билката е отровна!
 • Лавандула. 1 ч. л. Стъбла или цветове от лавандула се заливат с чаша завряла вода и се варят 1-2 минути. Отварата престоява за около 30-40 минути. Взема се по 1-2 лъжици следобед и през нощта. Курсът на лечение е 1-2 месеца. Повторете курса на лечение след 15 дни почивка. През нощта, можете да втривате в главата отвара от лавандула.
 • Пелин. Една чаена лъжица нарязан сушена билка пелин (обикновен, див пелин), се залива с чаша завряла вода, охлажда се и се отцежда. Взема се по 1/3 чаша 3 пъти на ден. Друг начин – 2 супени лъжици нарязани корени се заливат с 0.5 л квас и се варят на слаб огън за 5 минути, прецежда се. Вземайте в легнало положение в леглото, докато започне да тече пот от вас.

Следните 3 билкови комбинации се приготвят по един и същ начин: 2 супени лъжици предварително смлени от дадена смес се сипват в 1 л завряла вода, оставете да заври и варете на слаб огън за 10 минути в захлупен съд, след това се сипват в термос и се оставя да се запарят за една нощ. Вземайте през деня по 100-150 мл около половин час преди хранене. За по-добър вкус можете да добавите мед, захар или сладко, но за предпочитане е мед. Лечението с тези билкови смеси е дълго и трае около 3 години. На всеки 3-4 месеца трябва да се направи почивка. Понякога се прави паузи от 1,5-2 месеца.

 • Билкова комбинация 1. Смесете 3 части издънки на див розмарин, 1 част корен от валериана, 10 части риган, 3 части билка копитник, 2 части цветове липа, 2 части билка имел, 2 части цвеове от вратига, 2 части билка трицветна теменуга, 2 части билка жълтурчета.
 • Билкова комбинация 2. Смесете 3 части плодове глог, 2 части корен бял оман, 10 части риган, 3 части жълт кантарион, 2 части цвят от лопен, 2 части листа подбел, 1 част билка живовляк, 2 части билка пелин, 2 части от шишарки от хмел.
 • Билкова комбинация 3. Смесете 3 части детелина, 11 части от риган, 2 части калина, 2 части мента, 1 част полски копър, 3 части цветове лайка, 5 части от билки дяволска уста, 4 части от корен на женско биле, една част от плодовете на копър, 3 части мащерка.

 

ЕПИЛЕПСИЯ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Епилептичният пристъп е внезапно започваща, относително краткотрайна и самоограничаваща се дезорганизация на една или няколко функции на мозъка (сетивна, психична, двигателна и вегетативна). Това се дължи на патологична свръхвъзбуда на мозъчните неврони. Епилептичният пристъп може да бъде конвулсивен - с двигателна проява и тогава се нарича гърч, или неконвулсивен - да има различна клинична проява (намигания, зрителни, вкусови смущения и др.), при което може да липсва гърч. Епилептичният пристъп обединява както конвулсивните, така и неконвулсивните пристъпи. Епилептичният пристъп не е еквивалент на епилепсията.

Причините, които могат да доведат до развитието на болестта са следните: малоформации на мозъка и мозъчните съдове; мозъчни тумори; вродени метаболитни заболявания (фенилкетонурия, левкодистрофия и др.); туберкулозна склероза; неврофиброматоза, но има и епилепсия с неизвестна етиология.

За лечение се използват различни антиепилептични медикаменти, които се приемат няколко години. След спиране на лечението, продължило от 2 до 4 години, 60–70% от децата възобновяват пристъпите. Спирането на лечението трябва да става бавно и постепенно.

Диетa с високо съдържание на мазнини, има положителен ефект при деца с епилепсия. Тази диета се предлага на деца, които покриват следните изисквания:

 • Под 14 – годишна възраст.
 • Не получават подобрение при традиционно лечение.
 • Имат най-малко 3 пристъпа седмично.
 • Спазват тази диета най-малко 2 години.

По-голямата част от пациентите получават подобрение с тази диета, а 20 до 25% се възстановяват напълно.

Тя трябва да се провежда под лекарски контрол, тъй като има някои странични ефекти, като възможно образуване на камъни в бъбреците и на подагра, както и увеличаване на теглото и риск от сърдечни заболявания.

Типично меню за дете, което тежи около 52–53 кг.

 • Закуска - 1 яйце, 1 с. л. cметана със 3 с. л. масло, 1 чаша прясно мляко и кафе със 60 гр. сметана.
 • Обяд - 75 гр. пилешки гърди с 3 с. л. майонеза и сладолед
 • Вечеря - 30 гр. сирене и 30 гр. зехтин; десерт, който включва 75 гр. сметана.

Добавки:

 • Пчелно млечице, съдържа витамини В – комплекс, предпазва от нервност и стрес.
 • Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото.
 • Ginкgo Biloba подобрява кръвообращението в мозъка, при което повече кислород и хранителни вещества достигат до нервните клетки.
 • Бета – каротин с витамин Е; антиоксидант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите, предпазва нервите и мускулите.
 • Алое Вера нектар, регенерира клетките, осигурява енергия.
 • Хранителен Шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.
 • Витамин – С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система.

 

Епилепсия и бременност.

Жените приемащи противозачатъчни хормонални медикаменти, трябва да са наясно, че някои антиепилептични лекарства имат действието да понижат тяхното съдържание в кръвта и да доведат до нежелана бременност. По друг начин стои въпросът, ако те имат желание да създадат потомство. Независимо от факта, че епилепсията възниква и от генетични причини, тя не се предава на децата. Затова пациентите с епилепсия могат безопасно да имат дете. Но трябва да имате предвид, че преди зачеването бременната жена трябва да постигне дългосрочна ремисия с лекарствата и да продължи да ги приема по време на бременността.

Антиепилептичните лекарства значително увеличават риска от нежелано развитие на плода с предполагаеми дефекти. Въпреки това, болните не трябва да се отказват от лечението, защото в случай на пристъпи по време на бременността, рискът за плода и майката значително надхвърля потенциалния риск от аномалии в бебето. За да се понижи този риск постоянно се препоръчва да се взема фолиева киселина през периода на бременността. Причината деца и юноши да развиват епилепсия с течение на времето на тяхното израстване, може да бъде употребата на контрацептивни медикаменти от техните майки.

 

Превенция:

Препоръчително е да се избягва консумацията на алкохол, тютюнопушенето, силното кафе и чай, нездравословно хранене, хипотермия и прегряване, излагане на висока надморска височина, както и други вредни въздействия на околната среда.

Полезни са лакто-вегетарианската диета, продължителното излагане на въздух, леки упражнения, спазването на труд и почивка.

Пригодност за заетост. Често това зависи от времето и честотата на пристъпите. В редки припадъци, настъпили през нощта, способността за работа се запазва, но се забранява пътуването и работата през нощта. Пристъпите със загуба на съзнание през деня ограничават възможността на пациентите с епилепсия да работят. Забранено е да се работи на височина, с огън, в горещи места, във вода (моряци), където има движещи се части, всички видове транспорт, при контакт с промишлени отрови, работа с бърз ритъм, психически стрес и често превключване на вниманието.