Банер за мобилна версия за апликация

Еписпадия

При еписпадия горната стена на мъжката уретра е отворена. Като малформация в сравнение с хипоспадията, се отнася за много по-тежък порок на развитието. За щастие тази аномалия е доста рядка.

Еписпадия е дефект, в който има някакво движение на отворите на уретрата на пениса, както и разделяне на тази на предната стена. Счита се за изключително рядко заболяване. Наличност на еписпадия при момчета винаги е очевидна в обичайния преглед, както външният отвор на уретрата е строго изместен и тя е напълно видима върху предната стена на модифициран пенис. Също така обикновено са добре маркирани и заобикалящата еректилните тъкани на пениса, като може да се образува канал точно на предната повърхност.

 

Видове:

Различават се три форми на еписпадия

 • на главичката на пениса. Състояние когато главата на пениса напълно липсва, предната стена на уретрата и пениса са много леко извити и дори леко повдигнати. Главата се покрива само на дъното. При тези мъже няма нормална ерекция и обикновено имат проблем със секса. Висококачествен еректирал пенис на човек обикновено има обичайната форма. Когато еписпадия засяга само главичката му, има известно разделяне между гъбесто тяло и главата на пениса директно върху горната повърхност. Това е външният отвор на уретрата е на коронарната бразда. По време на ерекция може да се случи само много леко изкривяване нагоре на пениса. В тази форма на болестта полово сношение е напълно възможно.
 • на тялото на пениса. Стволовата еписпадия в повечето случаи може да настъпи в различно време на растежа, като липсва предната стена на уретрата. Понякога при тази форма също се наблюдава разделяне на главата. Откриването на уретрата най-често изглежда като фуния и урината обикновено силно пръска. В тази форма нормален полов живот е невъзможен, тъй като ерекцията на пениса ще бъде значително деформирана.
 • пълна, цялостна еписпадия. Състояние, при което цялата предна стена на уретрата, както и сфинктер на пикочния мехур, напълно отсъства. Каналът по-скоро прилича на доста широка фуния. Обикновено при тази форма пенисът и скротумът са недоразвити. Често в такива случаи, има известно разминаване на срамната кост и ставите. Едновременно с подобна форма еписпадия са диагностицирани и други малформации, свързани с горните пикочни пътища, като може да настъпи крипторхизъм, както и по-слабо развити тестиси.

 

Диагностициране:

В повечето случаи диагнозата лесно се определя след задълбочен външен преглед на гениталиите. Типът на заболяването зависи от ангажираността на външния отвор на уретрата. За да се разграничат общите еписпадия трябва да се обърне внимание на фунията в основата на пениса, както и изпускане на урина, дори в отсъствието на желанието на пациента за уриниране.

 

Лечение:

Обикновено за лечение в ранното детство се прилага операция за пълната възстановяване гениталиите на детето. Освен тези ранни операции може напълно да се избегнат всякакви психологически проблеми при децата. Основната цел на всяка операция е:

 • Пълна корекция на кривината на пениса.
 • Пълното възстановяване на уретрата.
 • Репродукция на липсваща предна стена на пикочния мехур.

 

Профилактика:

Предотвратяване на еписпадия, както и други аномалии, свързани с пикочния канал в плода, зависи от бъдещата майка:

 • Планирането на бременността включва подходящо обучение на тялото. Необходимо е откриване и адекватно лечение на хронично заболяване на жената преди бременността и изключение от нежелана бременност.
 • Здравословна диета за бременни жени (когато храната съдържа умерено количество въглехидрати и мазнини, когато са напълно премахнати опасни храни, например мазни или пържени, и така нататък.).
 • Задължителен прием на специални комплекси от витамини, предназначени за бременни жени (IT комплекси с относително високо съдържание на микроелементи, калций и фолиева киселина).
 • Физиотерапия за бременни жени (включително и умерени упражнения и дихателни упражнения, разходки).
 • Предпазване от нервно или психично напрежение.