Банер за мобилна версия за апликация

Изкривяване на носната преграда

Носната преграда представлява пластинка изградена от кост, хрущял, лигавица и кожа, която разделя кухината на носа на две половини. Тя започва в основата на носа с преградката между двете ноздри (колумела) и достига назад до носоглътката.

Различават се две части на носната преграда, подвижна (по-малка) – в областта на ноздрите и неподвижна (по-голяма) – назад. Подвижната част на носната преграда е изградена от хрущялите на крилата на носа, покрити с кожа. Неподвижната част е изградена от хрущяла на носната преграда – предните две трети, и вертикалната пластинка на решетъчната кост и ралника (вомер) – задните две трети. Неподвижната част е покрита с лигавица.

Нормално носната преграда почти никога не се намира точно по средата. Това е физиологично състояние, не предизвиква оплаквания и не изисква лечение. Изкривяване на носната преграда има тогава когато изместването от средната равнина е значително и предизвиква нарушаване на носното дишане от едната или от двете страни.

Много често деформацията е в съчетание с други проблеми като хипертрофия на носната лигавица, алергичен ринит, както и полипи в носа. Тези фактори, в комбинация с изкривената носна преграда са предпоставка за силно затруднено носно дишане и за увреждане на носната лигавица и нейният естествен механизъм за самопочистване – мукоцилиарният клирънс. Това при голям процент от пациентите води до хроничен синузит, изявяващ се със затруднено носно дишане, главоболие и намалено обоняние.

Възможни клинични признаци:

  • Странично изместване на долния ръб на носния хрущял спрямо подвижната част на преградата (луксация на колумелата). Вижда се като ръб при поглед в ноздрата.
  • Долната част на носа може да е извита по посока на изкривяването на преградата.

 

Причини:

Най-често изкривяването на носната преграда се дължи на нелекувани или неправилно лекувани травми на носа. Тъй като носът представлява най-издадената част на лицето той се засяга най-често при травми в тази област. Травма на носа може да има още по време на раждането при преминаване на плода през родовите пътища на майката, а честотата и нараства многократно след прохождане на детето.

Други причини за изкривяването на носната преграда са различни аномалии при израстването на лицето като цяло и носа в частност. Те могат да са вродени или да са следствие от заболявания, които водят до нарушение на дишането през носа и от там и до нарушение в развитието му (уголемена “трета” сливица, хронични хреми и синузити, рахит и др.).

Честа причина за изкривяване на носната преграда е свързана с нелекувана трета сливица в детството, която я притиска и с времето я поврежда. Незабелязани при малчуганите травми на носа също водят до този проблем, тъй като с растежа изкривяването се увеличава и носовото дишане се затруднява прогресивно. Друг пренебрегван фактор за затруднено носно дишане е дисфункцията на вътрешната носна клапа, при която при вдишване у пациентите хлътват страничните стени на носа навътре.

 

Диагностициране:

За да се диагностицира проблемът, трябва най-напред да се направи рутинен прегледи при УНГ специалист и скенер на носа и синусите. Това дава възможност да се направи преценка за обема на оперативната намеса.

 

Лечение:

Лечение се налага тогава когато изкривяването на преградата на носа е значително и предизвиква оплаквания у болните. Лечението е оперативно под местна или обща упойка. Външни разрези не се правят. Операцията се състои в отслояване на лигавицата от двете страни на носната преграда и корекция на костите и хрущялите. 

Ако се прави корекция само на преградата, операцията продължава от 20 до 40 минути, тя е рутинна, а пациентът леко се обезболява. Възстановяването става изключително бързо - за ден, като по лицето няма видими външни промени като отоци и синини. Лечението се поема от НЗОК, ако не се налага външна пластика на носа.

Операциите на носната преграда могат да имат следните усложнения:

  • следоперативни кръвоизливи
  • оток на носа, на горната устна и синини под очите (понякога)
  • изтръпване на предните горни зъби
  • кръвоизлив в преградата (хематом), който ако се инфектира се превръща в
  • абсцес на носната преграда
  • перфорация на преградата
  • външна деформация на носа (поради премахване на големи участъци от преградата)
  • нарушение на обонянието – рядко