Банер за мобилна версия за апликация

Изкълчване на тазобедрената става

Когато в резултат на травма се загуби контакта между ставните повърхности на бедрената глава и тазовата ставна ямка, се говори за изкълчване на тазобедрената става. "Топката", представляваща главата на бедрената кост, "излиза" от вдлъбнатината на ставната ямка (ацетабулума) и движенията в ставата повече не могат да бъдат осъществени в нормалния им вид.

Мощните мускули, които нормално осъществяват движенията в тазобедрената става, придърпват бедрената кост (бедрената глава е загубила "опората" си в ацетабулума) в определена посока.

Травматичното изкълчване на тазобедрената става представлява спешен ортопедичен случай, т. е. изисква намесата на лекара ортопед-травматолог във възможно най-кратък срок.

Изкълчването на тазобедрената става може да се случи във всяка възраст. Съществува вродено изкълчване на тазобедрената става, за което е отговорна не травма, а неправилна структура на ставната ямка на таза. Тук се разглежда само изкълчването, причинено в резултат на травма.

Изкълчването на тазобедрената става обикновено се наблюдава у възрастни, които падат от голяма височина или претърпяват катастрофа с мотоциклет или лек автомобил. При челен сблъсък в автомобилна катастрофа, често това увреждане се нарича "изкълчване на арматурното табло" - получава се когато в резултат на инерционните сили коляното се удря в арматурното табло на автомобила. Силата от удара на коляното в твърдата повърхност се предава назад по бедрото до тазобедрената става и измества бедрената глава от ставната ямка на ацетабулума в посока към гърба на тялото. При това изместване се разкъсват някои от стбилизиращите ставата структури, както и кръвоносни съдове, "хранещи" горната част на бедрената кост и най-вече главата.

Тъй като изкълчването на тазобедрената става най-често се получава при тежки, високоенергийни травми, до 50% от пострадалите имат и счупване на бедрената кост (особено в горната и част) или на костите на таза (често в областта на ставната вдлъбнатина-"ацетабулума").

 

Причини:

Изкълчването може да се получи във всяка една възрастова граница. Има и вродено изкълчване, което е причинено не от травма, а от увредена структура на ставната ямка на таза.

Изкълчването на тазобедрената става обикновено е резултат от падане от голяма височина или при катастрофа с мотор или автомобил.

При автомобилна катастрофа с челен сблъсък се наблюдава изкълчване на арматурното табло – получава се когато под действие на инерционните сили, коляното се удря в таблото на автомобила. Силата от мощният удар се препредава назад към бедрото и достига тазобедрената става, премества бедрената глава от нормалното и положение в ставната ямка. При разместването се късат структурите, които стабилизират ставата и кръвоносните съдове, които захранват горната част на костта на бедрото.

 

Симптоми:

У пострадалия, травматичното изкълчване на тазобедрената става може да причини следните оплаквания:

  • много силна болка в областта на тазобедрената става (ориентировъчно ставата се намира в дълбочина на средата на слабинната кожна гънка), особено когато се движи пострадалия крак.
  • нараненият крак изглежда по-къс от здравия.
  • нараненият крак лежи в ненормално положение. В повечето случаи кракът е сгънат леко в тазобедрената става, завъртян навътре и придърпан към средата на тялото.
  • при настъпил сериозен кръвоизлив в дълбочина на тъканите може да се появи синкаво оцветяване на кожата в областта на ставата, което да се придвижи за сравнително кратко време към ниско разположените части на тялото.
  • тръпнене или скованост на крака, особено по-задната му повърхност.
  • подуване в областта на тазобедрената става.

 

Първа помощ:

Тъй като това изкълчване обикновено се причинява от тежки травми, се налага спешна лекарска намеса. Важно е да се обездвижи наранения крак, докато се изясни в болница вида на увреждането. Това възпрепятства и задълбочаване на увреждането и облекчава до известна степен болката.

Не трябва да се предприемат опити за наместване в извънболнични условия.

За намаляване на болката могат да се приложат редица лекарства като аналгин и медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства.

Незабавно потърсете лекарска помощ ако след падане от високо или друго травматично увреждане кракът ви е силно болезнен, подут в областта на слабинната гънка и деформиран по описания по-горе начин.

Ако сте претърпели катастрофа и се чувствате добре, също задължително потърсете лекарска помощ за да се направи обстойна преценка на състоянието ви.

 

Диагностициране:

Първоначално лекарят трябва да бъде осведомен за начина, по който е получена травмата. Много важно е и преди колко време е станало нараняването. Когато болката позволява лекарят изследва обема на движенията, които могат да се извършват в областта на тазобедрената става. Когато първоначалния преглед даде сигнали за травма, лекарят назначава редица изследвания.

Първо се прави рентгенова снимка, която дава допълнителна информация за изкълчването. Компютърната томография е по-сложно изследване, което показва образ на срезовете от травмираният участък. Магнитният резонанс не използва рентгенови лъчи, а използва мощен магнит, който предизвиква тъканите да излъчват сигнали, които се показват чрез компютър. Използва се в редки случаи, когато останалите изследвания не дават необходимата информация за травмата.

 

Лечение:

Травматичното изкълчване на тазобедрената става изисква спешно лечение, в идеалния случай до 6 часа от настъпването му. Това се налага, защото изкълчването нарушава или прекъсва нормалното кръвоснабдяване към горната част на бедрената кост и по-специално главата. Също както всички други тъкани в човешкото тяло, костите имат нужда от кислород и хранителни вещества, които се доставят от артериалната кръв. Прекъсването на кръвоснабдяването лишава бедрената глава от тези жизненоважни субстанции и може да доведе до "умиране" на костната тъкан.

Принципът на лечение на всяко изкълчване е след прецизното поставяне на диагнозата да се възстанови нормалния контакт между ставните повърхности на костите, участващи в ставата. В случая бедрената глава трябва да "влезе" в ставната ямка на таза (ацетабулума), където е нормалното и място. Това се нарича наместване.

Ако сте претърпели травматично изкълчване на тазобедрената става и рентгеновото изследване не показва счупване на таза или бедрената кост, лекарят ще опита да намести ставата без операция (този метод се нарича закрито или безкръвно наместване). За да се постигне това пострадалия трябва добре да се обезболи и да се отпусне мощната мускулатура, която се захваща за горната част на бедрената кост. Често за това се налага даването на пълна упойка.

Без добро обезболяване и отпускане на мускулатурата наместването е почти невъзможно. Когато това е постигнато, лекарят прилага специални движения за наместване на бедрената глава обратно в нормалното и място - ацетабулума (ставната ямка по страничната повърхност на таза). Движенията, които извършва лекаря, представляват същите, довели до "изскачане" на главата от ямката, но в точно обратен ред. Влизането на главата на нормалното и място обикновено се маркира от осезаемо "щракване", след което се възстановява нормалното положение и движения на крака.

След наместването се прави повторна рентгенова снимка, за да се докаже успешността му. Бедрената глава трябва да се изобрази на нормалното си място в ацетабуларната ставна ямка.

Ако освен изкълчването е налице и счупване на бедрената кост или на таза в областта на ставната якма, се налага провеждането на операция. Този метод се нарича кръвно или открито наместване. По време на същата операция се лекуват и счупванията.

Ако тазобедрената става се намести добре и не се възстанови нормалното кръвоснабдяване на горната част на бедрената кост, може да се получи трайно увреждане на бедрената глава, наречено "аваскуларна некроза" (т. е. умиране на костната тъкан, поради липса на кръвоснабдяване).

Тазобедрената става възстановява до известна степен нормалното си функциониране веднага след първоначалното лечение. Болката също силно намалява, но не изчезва веднага. Често след наместването пострадалият куца със седмици и се налага да ходи с патерици. Пълното зарастване на тазобедрената става и околните тъкани (структурите, които се разкъсват при изместването на бедрената глава извън ставната ямка) може да отнеме 2 до 3 месеца.

За да се предотврати последващо изкълчване, лекарят ще състави програма от упражнения, които имат за цел да заздравят мускулите и връзките около ставата.

Ако пострадалият изпитва болка дълго след наместването на изкълчването, то може да се е получило споменатото по-горе усложнение - аваскуларната некроза на бедрената глава, поради увреждане на кръвоснабдяването на костта. Лечението на това усложнение може да наложи извършването на операция (в някои случаи и протезиране на ставата, т. е. подмяната и с изкуствена такава) и значително да удължи периода на възстановяване.

 

Прогноза:

Прогнозата зависи от множество фактори като възраст на пострадалия, вид на изкълчването, наличие на съпровождащи счупвания и др., но особено важен фактор е времето, което изминава от изкълчването до наместването.

В около 90% от случаите възстановяването е пълно, ако наместването се осъществи правилно в рамките на 6 часа. След изминаването на 6 часа рискът от трайно увреждане се увеличава много и е най-висок ако са минали повече от 24 часа и повече от изкълчването.

В около 20% от случаите, когато не се е развила аваскуларна некроза, се развиват ранни артрозни промени (промени, свързани с износване, коксартроза) в тазобедрената става.

Възникването на аваскуларна некроза налага дълго лечение и може да наложи извършването на операция, като крайната мярка е протезиране на тазобедрената става (подменянето и с изкуствена такава).

Винаги поставяйте предпазния колан, когато се возите в автомобил и спазвайте инструкциите за безопасност на работното си място (професия, изискваща работа на голяма височина).

Използвайте необходимата предпазна екипировка.