Банер за мобилна версия за апликация

Импотентност

Мъжката импотентност, позната още като еректилна дисфункция, е невъзможността да се достигне или да се задържи състоянието на ерекция достатъчно продължително време, за да се осъществи полово сношение. Понякога то се дължи на психологични или емоционални проблеми, в други случай – на физиологични.

Мъжката импотентност засяга около една четвърт от мъжете над 50 години. Противно на обичайното мнение, възрастта няма нищо общо със способността ви да имате нормална ерекция. С други думи, импотентността е предотвратима при много мъже на възраст над 50 години.

Проблемите, свързани с ниското качество на сексуалните контакти (импотентност, преждевременна еякулация, слаба ерекция) реално не застрашават физическото здраве, но причиняват сериозен психологически дискомфорт. Мъжете, които се чувстват непълноценни в леглото, изпитват тревожност, депресия, неудовлетвореност, ниско самочувствие и раздразнителност. Влошаването на честотата и качеството на интимните контакти дава негативно отражение върху качеството на живот както на самия мъж, така и на партньорката му.

Еректилните дисфункции са широко разпространени в нашата страна, противно на твърденията, че българските мъже не „засичат“. Тези нарушения засягат над 50 процента от мъжете в сексуално активната възраст. Голям брой бизнесмени, банкери, компютърни специалисти с години не ползват отпуск, работят „non stop“, почти са забравили как се ходи пеша и какво означава излет сред природата, заспиват с чаша алкохол или с приспивателни и имат сексуални проблеми. Все по-често се появяват „засечките“, които им напомнят за убийствения им начин на живот.

Мъжката потентност не зависи само от тестостерона, но и от женските полови хормони - естрогените /естрогените при мъжа се образуват в тестисите, мозъка и мастната тъкан, дирижират се от хипофизата/. Тези хормони влияят на подвижността на сперматозоидите и са отговорни за мъжката оплодителна способност, предпазват от инфаркт, инсулт и остеопороза. Тридесетгодишният мъж има повече естрогени от шестдесетгодишна жена. Друг хормон на мъжката сила е дехидроепиандростерона  /ДХЕА/, който се образува в надбъбречните жлези и в мъжкия организъм се преобразува в естрадиол – определя физическата енергия и умствените възможности на мъжа. Естрадиолът блокира стреса и неговите последици, понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, мозъчен инсулт.

Нелекуваните еректилни дисфункции може постепенно да ликвидират сексуалното желание у мъжа. 

 

Причини:

Най-често срещаната причина за импотентност при мъже над 50 г. е атеросклерозата. Слабото оросяване на тъканта на пениса води до понижена ерекция. Друга причина за импотентността над 50-годишна възраст е частичното или цялостно премахване на простатата – при рак на простатната жлеза.

Ако проблемът не е психологически, трябва да се предприеме подробно медицинско изследване от уролог. Различни болести като диабет, намалена функция на щитовидната жлеза и множествена склероза, могат да причинят импотентност. Лекарства, които понижават кръвното налягане, транквиланти и успокоителни също може да окажат негативно влияние. Друга честа причина за импотентност е алкохолизмът.

За да се избегнат предотвратимите причини за еректилна дисфункция, е важно мъжете да знаят какво може да я предизвика. Факторите са многобройни – както от чисто физическо, така и от психологическо естество. Преди 20 години се смяташе, че преобладава така наречената психическа импотентност. Но с напредването на медицината и особено на диагностичните методи се установи, че при 85 процента от мъжете с еректилна дисфункция в дъното на проблема стои различно изразен болестен процес. Едва при 15 на сто от случаите става въпрос за чисто психологически проблем.

Ето какво може да възпрепятства пълноценната изява в леглото:

 • Сърдечносъдови проблеми. Лекарите отдавна установиха, че мъжете с еректилна дисфункция много често имат някое от характерните за модерната ни цивилизация заболявания – хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, сърдечна недостатъчност. Причината за тази връзка е чисто биологична. За да се получи нормална ерекция, е необходимо артериите, захранващи с кръв пещеристите тела на пениса, да са здрави, проходими и еластични. Високото кръвно налягане и атеросклерозата често засягат дифузно всички артерии в организма. А кръвоносните съдове в половия член са много фини и са сред първите увредени при сърдечносъдов проблем.
 • Неврологични и хормонални увреждания. Нервната система има много важна роля във веригата от физиологични реакции, водещи до ерекция. Затова заболявания като мозъчен инсулт (исхемичен или хеморагичен), множествена склероза и болест на Паркинсон често водят до импотентност. Проблеми с хипофизната жлеза могат да доведат до високи нива на хормона пролактин и ниски нива на мъжкия полов хормон тестостерон. Въпреки че липсата на достатъчно тестостерон се смята сред основните причини за еректилна дисфункция, медицински изследвания са установили, че това е така при едва 5% от засегнатите.
 • Травми и операции. Наранявания в малкия таз, както и в долната част на гръбначния стълб при тежки спортни травми, катастрофи и др. могат да доведат до увреждания на нервни влакна и до еректилна дисфункция. Рискови са и някои операции, например при рак на простатата, на дебелото или правото черво, при фистули. Важно е да се отбележи, че вазектомията не се свързва с риск от нарушения в ерекцията.
 • Прием на медикаменти. Най-често дисфункция могат да предизвикат препарати против депресия, антихистамини, антихипертензивни и лекарства срещу болестта на Паркинсон. Фармацевтичните производители постоянно усъвършенстват химичните формули на медикаментите, за да намалят страничните им действия. Лекарите имат богат избор и ако дадено лекарство се отрази на половата мощ, то може да бъде заменено с друго. Организмът при различните мъже реагира различно на един и същи препарат, затова подходът трябва да е индивидуален.
 • Депресия, стрес и неразбирателство между партньорите. Хроничното напрежение, проблемите в работата, липсата на достатъчно средства за нормален живот, скандалите между партньорите със сигурност се отразяват на мъжките способности в леглото. Често се развива порочен кръг, защото един „провал” води до страх при следващи контакти и нови „провали”. Затова ролята на партньорката в това отношение е много важна. От нейната способност да окуражи мъжа зависи до голяма степен неговото представяне. В тези случаи много полезни са разговорите с психолог, тъй като често травмиращи случаи от детството или юношеството, пречат на човек, да се справи с този проблем.

 

Фактори, които влияят на ерекцията:

Психогенни фактори /при 70% от мъжете под 30 години/ – ерекцията започва в мозъка и завършва в пениса, характеризират се с:

 • потиснатост, свързана с неуспешен полов акт;
 • липса на привличане към партньорката;
 • лоша комуникация в семейството /връзката/;
 • неадекватно сексуално възпитание /страх от интимност/;
 • запазена сутрешна ерекция;
 • възможна мастурбация;

Физиологични /органични/ фактори:

 • рядко настъпваща или липсваща сутрешна ерекция;
 • невъзможна мастурбация;

Ситуационни фактори:

 • възрастово разминаване /стар мъж с млада жена/;
 • случаен секс;
 • извънбрачен секс;

Болести – различни болестни състояния засягат кръвоносните съдове и водят до еректилно функционално разстройство;

 • нелекуваното повишено кръвно налягане – в 17% от случаите,
 • диабет – в 30%,
 • сърдечни заболявания – 44% от случаите;

Алкохол – неслучайно се говори за биреното „клюмване“. По принцип алкохолът усилва сексуалните желания, но намалява способностите на мъжа да ги осъществи, той пречи на ерекцията;

Тютюнопушене – води до еректилни дисфункции, защото уврежда кръвоносните съдове особено ако мъжът пуши над една кутия цигари на ден и е пушил повече от 8 години;

Нарушената мастна обмяна /затлъстяване/ и лошият холестерол водят до съдови увреждания и еректилна дисфункция;

Рискови професии, свързани с хроничен стрес, нискочестотни вибрации, токсични изпарения;

Лекарствени средства – лекарствата, които предизвикват еректилни дисфункции, са бета-блокери, диуретици /за лечение на хипертония/, статини /за лечение на хиперхолестеринемия/;

Хирургически интервенции – в областта на таза:

 • хирургическа интервенция при доброкачествена простатна хиперплазия;
 • лъче- и химиотерапия при рак на простата;

Проблеми с потентността при мъжа предизвиква и хроничната интоксикация на дебелото черво и черния дроб.

 

Видове:

Еректилните дисфункции биват :

 • първична еректилна дисфункция, при която даден мъж може никога да не е имал ерекция. Среща се при 1% от представителите на силния пол.
 • вторична еректилна дисфункция, която имат 10-20% от мъжете.

 

Лечение:

Днес проблемите с ерекцията при мъжа се разрешават безотказно. Благодарение на съвременните методи за нехирургично и неапаратно лечение всеки мъж може да постигне ерекция независимо от корените на проблема. Еректилната дисфункция е обратима стига да се потърси опитен уролог.

Пълноценен и задоволяващ сексуален акт е възможен на всяка възраст при всеки мъж. Ерекция може да се получи в резултат на работата на нервната система и на кръвоносните съдове (артерии и вени) при наличност на определени нива на хормоните. Нарушение във функционирането на някоя от системите може да попречи на мъжа да извърши сексуален контакт. Затова е от ключово значение към смущенията да се подходи с необходимата сериозност, професионализъм и познания.

Обсъждането на проблема с партньора може да бъде първата крачка към разрешаването му.

 

Билколечение:

Билките, които могат да помогнат при импотентност са:

 • екстракт от гинко билоба – подобрява кръвообръщението на пениса;
 • йохимбе – извлича се от кората на вид африканско дърво. Този алкалоид увеличава притока на кръв към пениса. За разлика от гинко билоба, това средство има странични ефекти – чувство на тревога, високо кръвно налягане, главоболие;
 • азиатски женшен – използва се от хилядолетия в китайската традиционна медицина като „тоник” против импотентност.
 • цинк, витамин Е и други витамини за нервната система, като В 1, В5, В6 и В12. Витамин Е и цинкът са особено важни за производството на сперма. Цинкът се съдържа в големи количества у някои видове морски храни, като стриди.

Отделянето на семенна течност силно се повлиява от тези елементи, които са важни за производството на сперматозоиди и за правилното функциониране на половите жлези и при мъжете и при жените. Доказано е, че аминокиселината Arginine, която се съдържа в Алое Вера в количество 14 ррм, също помага за производството на сперматозоиди. Tyrosine, една аминокиселина, която също се съдържа в Алое Вера, помага в борбата със стреса. 

 

Хранителен режим:

Импотентността и фригидността често се дължат на неправилно хранене. За коригиране на това нарушение се препоръчва вземането на Пчелно млечице, Полен, Ginкgо Biloba и Ginseng, тъй като те са мощни афродизиаци и осигуряват енергия на организма. Тези продукти съдържат хормони, необходими за сексуалния процес.

Хранителните препоръки за намаляване риска от импотентност включват:

 • увеличаване на приема на въглехидрати от плодов, зеленчуков и зърнен произход. Това ще ви осигури повече диетични фибри и ценни антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди;
 • намаляване приема на мазнини от животински произход. Това включва мляко и червено месо. Мазнините от ядките и рибата винаги са за предпочитане;
 • намаляване на храните, които съдържат трансмастни киселини – маргарин, някои растителни масла, много от преработените храни, съдържащи растителни масла;
 • увеличаване приема на билките и подправките.

Освен всички промени в начина на хранене, за намаляване риска от импотентност са необходими и промени в начина на живот. На първо място стои намаляването на стреса в ежедневието. Второто важно нещо са физическите упражнения. Те помагат за намаляване на стреса и редуциране на теглото. Най-важното предимство на физическите упражнения е способността им да подсилват и поддържат ефективността на сърдечно-съдовата система. Ако сте пушач – спрете цигарите. Тютюнопушенето е от водещите причини за импотентност. Друга такава е хроничната злоупотреба с алкохол.

 

Добавки:

 • Пчелно млечице, за по-добър ефект дръжте таблетката под езика, докато се разтопи. Под езика има вени, които директно ще абсорбират пчелното млечице: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 мин. преди хранене).
 • Ginseng, източник на енергия: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 мин. преди хранене).
 • Витамин Е, антикоагулант, разширява и засилва кръвоносните съдове, предпазва от и разтваря съсиреци, предпазва от запушване на артериите: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).
 • Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
 • Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 6 таблетки на ден (по 2 табелтки с храната).
 • Други: Тестостерон, Аргинин, кора от Johimbe.
 • Витамини - С – 350 мг, В1 – 200 мг, В5 – 150 мг, В6 – 100 мг, В12 – 100 микрограма, Е – 800IU
 • Минерали - Цинк – 50 до 100 мг.