Банер за мобилна версия за апликация

Ишиас

Ишиасът е болка, която започва ниско в кръста, разпространява се в седалищния нерв, а оттам в единия или двата крака. Седалищният нерв е най-дългият нерв в тялото. Започва с коренчета в лумбалната част на гръбначния стълб, т.е. областта на кръста, следва надолу зоната на хълбоците и има задача да изпраща и приема сигнали към долните крайници.

 

Причини:

Възпалението на седалищния нерв най-често е причинено от дискова херния, т.е. притискане на нервните окончания между прешлени при деформация на тъканите между два сегмента. Причините могат да бъдат и възпалителен процес в съседна кост или става (тазобедрена), тумор, кръвоизлив, нараняване с последвала инфекция. Седалищният нерв може да се възпали и по време на бременност, травма, херния, разкъсан или изместен диск в лумбални прешлени – 3,4, и 5 и опашната кост (в основата на гръбначния стълб). Възпалението на нерва се нарича неврит.

 

Симптоми

В някои случаи ситуацията е толкова тежка, че човекът с ишиас едва ходи и раздвижването не му създава облекчение. Не може да си намери място и в легнало положение, защото при отпускане на тялото в хоризонтално положение възпаленият нерв е притиснат и страданието продължава. В някои случаи при него има засягане само на сетивни влакна, като това състояние причинява болка. В други невралгичното състояние може да причини трайни, необратими промени в структурата, които да доведат до загуба на чувствителност или парализа на ходилото.

 

Лечение:

 • Лечението на ишиас започва с установяването на причината, поради която се е развило възпалението на седалищния нерв – то може например да е резултат от токсикоза при диабет.
 • Пациентът с ишиас трябва да остане на легло; подходящи са затоплящи процедури – физиотерапия, противовъзпалителни медикаменти, витамини от В-групата, обезболяващи, ако има данни за парализа – терапия с нивалин. Ако състоянието се повтаря, се препоръчва балнеолечение.
 • Пристъпите на ишиас не са маловажен здравословен проблем и не бива да се пренебрегват. След отзвучаването на един първи ишиас следва да се потърси причината за него и да се провери дали няма друг здравословен проблем, който го провокира и до момента е останал неразкрит.
 • При острата фаза на ишиас няма как да се понесат дискомфортът и страданието без болкоуспокояващи. Обикновено се вземат традиционните – аналгин и аспирин, които действат и противовъзпалително. Трайната болка може да наложи прилагането на кортизонови медикаменти. Всеки, който е страдал от ишиас знае, че в аптечката си трябва винаги да има локален анестетик – някакво мазило, което да облекчава по-леките пристъпи на болка, смущаващи ходенето. Обезболяващо действа и еднопроцентовият лидокаинов разтвор.

Лекарственият пазар предлага доста богат избор от средства за локално външно приложение; добре е за избора да се консултираме с лекар, но и индивидуалната поносимост е нещо важно. В българските аптеки напроксен се предлага под формата на таблетки; медикаментът действа обезболяващо, противовъзпалително и температуропонижаващо. Това всъщност е най-разпространената форма на медикамента, който в други страни може да се намери и под формата на гел, суспензия, ректални свещички или е съставка в други продукти за локално външно приложение.

 • Гел-формата, която може да се поръча онлайн, се препоръчва при възпаления в различни зони на опорно-двигателния апарат, за стави, мускули и нерви, при подагра и подагрен артрит и пр. Гелът може да се прилага до пет пъти дневно в засегнатата зона, за не повече от две седмици.
 • Кеторолак е нестероидно противовъзпалително средство, но няма данни за разпространението му чрез аптечната мрежа. Специализираната информация за медикамента е, че се прилага при състояния с умерена до силна болка в няколко форми: инжекционен разтвор за мускулно и венозно вливане, таблетки. Формата и дозите трябва да бъдат определени от лекар; набавянето на лекарството явно трябва да става чрез онлайн поръчка. Кеторолак действа симптоматично, т.е. медикаментът се ползва преди всичко за краткотрайно овладяване на състояния с болка и температура. Препоръчван е при ишиас, ставни и мускулни болки, невралгии, болки в следоперативни състояния и травми, зъбобол, рак, ревматизъм, навяхване и изкълчване. Медикаментът е с доста противопоказания, на първо място са стомашно-чревните патологии с потенциален риск от кръвоизливи – например язва на стомаха или  на дванадесетопръстника. Не се прилага при деца и подрастващи под 16 години, бременни и кърмачки, хора с бъбречна недостатъчност, чернодробни увреждания, инсулт, алергия към някоя от съставките.
 • Същите показания и при същите качества се отнасят и за ибупрофен гел, още едно нестероидно противовъзпалително средство. Медикаментът има по-изявена популярност като форма за перорален прием – таблетки от 200, 400, 600 и 800 мг. В някои случаи може да се комбинира перорален прием и локална терапия с гел, но дали това е уместно може да реши само лекуващият. Гел формата може да се прилага при ишиас 2-3 пъти дневно, като при единична апликация изстисканото от тубичката стълбче не бива да е по-дълго от 10 см. Тази терапия е допустима за не повече от две седмици. След всяко втриване ръцете се измиват много внимателно; не докосвайте с неизмити ръце очите или устните си. Ибупрофен гел не бива да се използва при бременност и кърмене. При деца под 12-годишна възраст се допуска краткосрочна терапия под лекарски контрол. Възможни са алергични реакции при деца и при възрастни.
 • Ибупрофен присъства като активен компонент и в други нестероидни противовъзпалителни средства за локално външно приложение. Такива са геловете ибутоп, ибудолор дуо, сиафен, както и кремът долгит, и други. При избора на един или друг продукт – те са с доста сходно въздействие – имат значение фактори като индивидуална поносимост, усещане за положително въздействие, лекарско мнение.
 • Друг медикамент с аналогичен ефект е индометацинът. Изборът е между таблетки, супозитории, гел и унгвент. Най-лесното приложение е чрез гелообразната форма. Препоръчват се 2-3 апликации дневно, като общата дължина на изстисканото от тубичката стълбче не бива да превишава 15 см дневно. Терапията трябва да е за срок от 10 дни. Тук са в сила подобни ограничения, както при останалите нестероидни противовъзпалителни за локално външно приложение. Една важна подробност: коментираните мазила, в нашия случай – при ишиас, могат да се използват само при положение, че кожата няма драскотини, рани, обриви и зачервяване. Продуктът не се препоръчва за деца и подрастващи под 15 години, бременни и кърмачки; противопоказанията са както при вече коментираните дотук лекарства. В случаи на крайна необходимост все пак е за предпочитане гел или маз пред таблетки, тъй като се игнорира рискът от засягане на стомашно-чревния тракт. По-мекото действие може да се понесе от потребителите с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб и сърдечно-съдовата система при краткотрайно приложение.
 • Диклофенак е един от най-популярните медикаменти от типа нестероидни противовъзпалителни; често се прилага при болки от различно естество, включително при проблеми от рода на ишиас, както и при постоперативни състояния или след травми с оток и болка. В 74 страни от света медикаментът може да се купи без рецепта, но според немалко учени това е опасно. Опасно е заради практиките на самолечение – медикаментът бързо реализира обезболяващия си ефект и е квалифициран от потребителите като хапче-чудо. Продължителният прием на таблетките обаче увеличава четири пъти риска от инфаркт и инсулт. С мярка трябва да се използват и формите за локално външно приложение. Диклофенак гел има противопоказания за деца под 12 години, бременни и кърмачки, потребители с астма, хронични заболявания на дихателните пътища, назални полипи, екземи. Прилагането е ограничено до 14 дни, при 3-4 апликации дневно. Полагат се минималните количества, които могат да покрият с тънък филм проблемната зона.
 • Солпафлекс – гел с активна съставка ибупрофен.

При избора на локално средство за външно приложение за ишиас е разумно да се направи консултация с лекар или фармацевт, за да се избере най-подходящото като съответстващо на състоянието, противопоказанията, възможните реакции на свръхчувствителност и пр. Някои продукти например са препоръчвани за подрастващи над 15 години, други – над 12; при едни продължителността на лечението не надхвърля 10 дни, при други – 14, и т.н. В много случаи се касае за мазило с една и съща съставка, но в различна концентрация – избраният самоволно продукт може да се окаже слаб и безполезен за едни, други да са доволни от него, и пр. Гелове с активна съставка диклофенак са алмирал, верал, волтарен емулгел, наклофен, диклак и фелоран.

Особено актуални са мазилата с натурални активни съставки. Макар да се купуват без рецепта и да се определят като безвредни, не е зле и в този случай да се поговори със специалист. Ето някои възможности:

 • Верналин – крем с камфор и ментол;
 • Пернамобиле гел – с екстракт от зеленоуста мида;
 • Хималайски балсам – с мумийо, конски кестен и прополис;
 • Кремове и унгвенти с екстракти от конски кестен, арника, алпийски билки и пр.

Ако консервативните терапии останат без резултат, ако се установи траен проблем, причиняващ пристъпите на ишиас, хирургичната терапия става неизбежна. Обикновено операция се препоръчва при дискова херния или при появата на новообразувания в зоната на малкия таз и лумбалната област на гръбначния стълб ишиас. В днешно време все пак науката е напреднала до степен, която позволява оперативното лечение на ишиас със значително радуциран риск. Прилага се т.н. микродискектомия.

Микродискектомията е мини инвазивна процедура, при която с микрохирургичен инструментариум, под микроскоп и по щадящ пациента път се достига до дефектиралия диск. Отстранява се минимална част от проблемните тъкани, така че да се освободи притиснатият седалищен нерв. В медицината това е квалифицирано като успешна практика, с над 95% сполучливи резултати и траен оздравителен ефект.

 

Препоръчвано самолечение:

 • Модерните средства за лечение на болкови състояния от рода на турмалинова яка или колан са търсени и използвани от много хора. Коланът е препоръчван включително при ишиас, но трябва да се внимава заради вероятността да  навреди, вместо да помогне – ако пренебрегнете противопоказанията. Най-важно е да знаете, че при остро състояние, т.е. първата фаза на атаката от ишиас, използването на турмалинов колан крие рискове. Особено ако не сте наясно каква точно е причината и кое е провокирало възпалението на седалищния ви нерв. Турмалинов колан не бива да се слага и при хронични състояния, ако кожата е наранена, ако сте склонни към алергични прояви при използването на подобни средства, ако сте склонни към подкожни кръвоизливи. Опасно е използването на колана също при хиперфункция на щитовидната жлеза или наскоро прекаран инсулт.
 • Ясно е, че по време на пристъп най-важно е тялото известно време да бъде оставено в покой. По принцип физиотерапевтите препоръчват всяко умерено раздвижване, което създава навик за правилна позиция на гърба и за укрепване на мускулатурата на гърба и пояса. Освен това се препоръчват тонизиращ масаж на поясната област и акупунктура при хроничните състояния. Съветите на специалистите са да не се задържа тялото дълго време в една и съща позиция.

Физическо упражнение:

 • Почивка и налагане с топла вода, а след това със студена (лед) на кръста и на крака.
 • Почивка. Изпъване: Седнете на края на леглото или на стол, внимателно навеждайте глава към коленете 15-20 пъти, като се изправяте с помощта на ръцете.
 • След това масажирайте възпаленото място с Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло. Вземайте витамините В1, В12 и Е.
 • Свържете се с лицензиран специалист по акупресура, тъй като проблемът може да е в гръбначния стълб.

Добавки:

 • Алое Вера сок, гел или нектар, облекчава възпалението и болката, защитава мускулите и нервите
 • Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло, облекчава възпалението и болката: намажете възпаленото място с дебел слой и масажирайте.
 • Пчелно млечице, съдържа витамини В – комплекс, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене, под езика).
 • Витамини (Дневен прием с храната) - В1 – 100 мг, В12 – 100 микрограма, Е – 600 IU

 

Билколечение

Болките при ишиас могат да се овладеят с някои билки под формата на чай или компреси. Медикаментозното лечение при ишиас обикновено е ефективно, но винаги има противопоказания и риск от сериозни странични ефекти. Хапчетата не са най-добрите приятели на черния дроб, бъбреците и особено стомашно-чревния тракт. Същевременно народната медицина и практиките на някои лечители дават чудесен ефект, без да се проявяват споменатите рискове и последици. Използвайте само проверени рецепти, за които може да ви информира някой добър фитотерапевт. Примерни лечения с билки:

 • Чай от дяволски нокът: в 300 мл гореща вода запарваме 2-3 чаени лъжички суха билка и оставяме да кисне 7-8 часа. Прецеждаме и изпиваме за един ден, разделено на три равни части 30 минути преди хранене.
 • Запарка от жълт кантарион: супена лъжица се запарва с чаша гореща вода; след като изстине се прецежда и изпива на глътки вечер преди сън, действа обезболяващо и противовъзпалително; по същия начин действа и чаят от лайка;
 • Малки дози куркума се прибавят с върха на лъжичката в основните ястия или в чаша мляко. С куркума се правят и отлични компреси – тъканта за компрес се покрива с куркума и мед и се поставя на болното място за няколко часа. Помагат също компресите с чесън и синапено масло или със зърнастец – за тях трябва да се посъветвате със специалист по билколечение.
 • Две чаени лъжички семена от конски кестен се заливат с 5 л вряла вода и се варят на водна баня 15 минути. Отварата се прецежда и се оставя да изстине. От нея се пие преди хранене по половин чаша.
 • Две супени лъжици сух цвят от невен се заливат с две чаши вряла вода. Запарката се оставя за два часа под капак и се прецежда. Пие се по половин чаша до 4 пъти дневно.
 • Една супена лъжица корен от репей се залива с чаша червено вино; загрява се на тих огън 5-7 минути, като внимаваме да не кипне. Прецеждаме. Такава чаша приготвяме и изпиваме два пъти на ден; отварата върши работа само ако е прясно приготвена.
 • Популярни са различни рецепти за отвари, които добавяме във ваната с топла вода и процедурата става по-активна. Килограм борови връхчета се заливат с 3 литра вряла вода и се оставят да се варят 10-15 минути. Отварата се оставя за 4 часа и се прецежда. Долива се в приготвената вана, като се изчислява литър отвара на 15 л вода. Такава вана е добре да вземаме за 15-20 минути.
 • Ето как помага разтривката с настойка от дафинов лист: 20 листа заливаме с една чаша водка; след три денонощия прецеждаме и прибираме в тъмна стъклена бутилка в хладилника.
 • Още една настойка за разтривки: 100 г пресен цвят от бяла акация се залива с 300 г водка и се оставя на топло за седмица. Прецежда се и се използва при необходимост за разтриване.
 • Настъргваме един корен от хрян и към кашата добавяме настърган средноголям картоф и супена лъжица мед. Смесваме. Намазваме болезнената зона с мазен крем или растително масло и разстиламе настърганите ингредиенти. Завиваме с полиетиленово фолио, после с вълнен шал. Може да започне да пари. Намазването с мазнина преди компреса има за цел да предпази от изгаряния.

Народната медицина предлага още различни методи за лечение на ишиас. Практикува се например замесването на тесто с различен състав; от него се оформя питка, която се поставя за цяла нощ на кръста и действа като лечебен компрес. Такъв компрес например може да се направи от пчелен восък – загрява се на водна баня, оформя се тънка питка и се поставя на кръста, сетне полиетиленово фолио, памучна кърпа или памук, фиксиране с бинт; трябва да стои цяла нощ.

Доста коментиран цяр е конопеният колан, който се носи на голо през цялата година. Това е и вид профилактика; конопената нишка има антисептично и противовъзпалително действие, а фиксирането на колана върху  проблемен прешлен в лумбалната област категорично облекчава. При ишиас не е трудно да се опита това въздействие чрез готовия колан “Коносан”. 

 

Санаториуми в България за лекуване на ишиас:

Наличието у нас на богата гама от минерални извори с доказан терапевтичен ефект върху множество сериозни заболявания. Освен процедурите с лековитите минерални води – това се отнася и за коментирания ишиас – в днешно време санаториуми и болници за долекуване и рехабилитация предлагат комплексни програми за въздействие върху тормозещите болежки. Има варианти за лечение по клинична пътека, по програмите за възстановяване на НОИ или на свободни цени. Пребиваването в такава база изисква потребителят да не е в остра фаза на заболяването, тъй като процедурите с топла минерална вода, кал или луга могат да усложнят още повече нещата. Този тип процедури се съчетават с лечебна гимнастика и физиотерапия.

 • Карловски минерални бани обикновено се наричат санаториалните и болнични звена в град Баня, Карловско. В градчето се намират т.н. “стар” санаториум – болница за долекуване и рехабилитация, балнеохотел “Стряма”, база “Строител”. Процедури с минерална вода могат да се правят на откритото водо- и калолечение или на градския минерален плаж, където се ползват три басейна. В Баня, Карловско има десет извора с температура от 35 до около 50 градуса. Тя е от типа хидро-карбонатна-натриева, флуорна. Ако искаме да си помогнем, а не да си навредим и да ни боли още повече, трябва на всяка цена да провеждаме терапиите си под лекарски контрол. Първо – да се убедим, че състоянието ни позволява да започнем комплекса от процедури. Второ – да спазваме продължителността на водните процедури. Специалистите препоръчват също водните процедури да бъдат следвани от почивки, тъй като минералната вода натоварва всички системи по специфичен начин. Старата практика е балнеолечението на едно заболяване да се осигури с двуседмично пребиваване в място като Карловските бани, и на всеки 2-3 дни да се правят почивки от водолечението. Едновременно с това за ишиас в Баня може да се прилагат апликации с минерална торфена кал и луга.
 • Санаториално лечение на ишиас може да се потърси също в базите в Сливенските минерални бани, Бургаски и Хасковски.
 • Класика са старите и новопостроени бази в Павел баня, както и в Баните-Смолянско, Костенец, Хисаря и Тетевен.

При избора на най-подходящото място е задължителна консултацията с лекар физиотерапевт, тъй като е необходима професионална преценка с оглед общото здравословно състояние, възможни други заболявания и пр. В някои случаи балнеолечението не е допустимо поради други здравословни проблеми, хронични или временни състояния.

Калолечението е един от старите, природосъобразни и с нарастваща в днешно време популярност лечебни методи. Методът се основава на лечебните качества на натурален продукт – лечебна кал, която има доказани качества при редица заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система. Калта е пластична, с бавно топлоотдаване и високо съдържание на минерални и органични компоненти. Основно се разчита на противовъзпалителния ефект от използването й под формата на локални апликации или апликации на цялото тяло и кални вани. Лечебната кал според произхода и състава си е 6 типа; за българските практики обикновено се сочат като доказани няколко вида торфена кал и известната поморийска кал, използвана в съчетание с морска вода. Лечебната кал съдържа три основни фракции:

 • Основа – глинести и пясъчни частички, соли на магнезия и калция;
 • Кален разтвор;
 • Колоиден комплекс – органични компоненти и хумус

Калта въздейства по термичен, химически, адсорбционен и механичен път върху третираната зона. Подобрява кръвообращението, балансира метаболизма, извлича трансдермално токсични съставки от организма, действа антибактериално и стимулира възстановяването и активността на оздравителните процеси. Важна подробност отново е прилагането на този метод в етап на ремисия, т.е. острите състояния трябва да са отминали.

При ишиас се практикува пояс от лечебна кал; калта се нанася на пласт с дебелина около 3-4 см и компресът се завършва с полиетиленов пласт и одеало. Продължителността е от 10 до 20 минути, с нарастваща продължителност. Добре е да се направят поне десет прцедури, по възможност с почивки след всяка четвърта-пета. След процедурата калта се отмива само с топла вода – без сапун, тъй като върху кожата е образуван лековит филм от кални компоненти. Два часа след процедурата пациентът трябва да почива.

Целта на физиотерапевтичните процедури е да се оптимизира кръвообращението, чувствителността на нервите, да се стимулира мускулатурата в проблемната зона и да се обезболи при наличието на остатъчни проблеми. Препоръчват се ултразвукови процедури, електрофореза, екстензии, лазерна терапия. Някои процедури могат да се съчетаят с прилагането на медикаменти за локално въздействие – гелове и унгвенти, за по-дълбоко проникване и пълноценно усвояване по трансдермален път.

Рефлексотерапията има за цел да обезболи и да отпусне напрегнатата мускулатура – до мускулен спазъм в болезнената зона. При този подход се подобрява движението на лимфата и се възстановяват функциите на засегнатия нерв. Разбира се, този метод е приложим също след затихването на острата фаза на болестта. Може да се препоръча например точков масаж, иглотерапия, електроакупунктура. По този начин може да се предотврати и възможна хипотрофия на мускулни групи.

Процедурите с обикновена – неминерална вода, също могат да помогнат при ишиас. Едно хронично състояние, при което човек изпитва болка по продължение на целия крак, накуцва и е трудно подвижен, може да се облекчи според съветите на Петър Дънов с домашно водолечение. За целта всяка вечер краката трябва да се натопяват в съд с топла вода за десетина минути, впоследствие да се затопля болното място с кърпи, потопени в топла вода и хубаво изцедени – до изстиването им. Топлите компреси се поставят по протежението на целия нерв. Този метод е алтернативен на лечението с минерална вода, при което се разчита на частични или цели вани.

Добър ефект може да има лечебната гимнастика, при която се раздвижват таза и тазобедрените стави – например велоергометър или “каране на колело” – въображаемо, от легнало положение. Тази гимнастика трябва до усвояване на упражненията да се прави под контрола на рехабилитатор и то след като е преценено, че състоянието на пациента позволява това. Всички упражнения се изпълняват бавно и се прекратяват, ако има болка. По-лесно е при възможност да се практикува подводна гимнастика в лечебен басейн с минерална вода, тогава ефектът е двоен.

 

Профилактика:

Профилактиката, чрез която се предотвратява възпалението на седалищния нерв, може да съкрати с 80% риска от появата му за първи път, както и възможните повторения.

 • Важно е например да се избягва претоварването на гръбначния стълб и неговото травмиране. Ако един човек не е трениран и предприеме рязко натоварване, не го чака нищо добро: веднъж нарушена, структурата на седалищния нерв ще поддава постоянно. 
 • Избягвайте преохлаждането на поясната зона. Седалищният нерв се възпалява от хладните въздушни потоци, които “лежат” точно в това място – а не от обща простуда. Затова предшествениците ни са носели пояси. Мускулите на гърба трябва да са винаги в кондиция. Правете гимнастика всеки ден – за това не са нужни някакви специални условия. Има комплекси, които укрепват мускулите, и такива, които помагат да се овладее болката при хронични състояния. Особено важно е това за онези, които се движат малко, работят в офис зад бюро и пътуват всеки ден с кола.
 • За правилната стойка трябва да се следи още от детските години. Истинско престъпление са тежките ученически чанти или раници, които се носят на едно рамо. Нарушеният баланс, изкривяването рано или късно ще се проявят чрез болките в кръста.
 • Седнете на пода, вдигнете изпънати ръце на височината на раменете и ги разтворете настрана. Краката са изпънати напред. След това с пружиниращи движения, полека-полека дайте ръцете максимално назад, задръжте и бавно върнете напред. Направете упражнението поне пет пъти.
 • Изправете се, разтворете краката на ширината на раменете. Спуснете едната ръка надолу, другата вдигнете изпъната нагоре. Направете бавно наклон настрани в посоката на вдигнатата ръка. Върнете обратно и направете същото с другата ръка. Наклоните се старайте да правите максимално ниско. Повторете десетина пъти.
 • Седнете на стол с права облегалка и скръстете крака. Кръстосайте длани на тила и изпънете лактите встрани. В тази поз въртете само торса, бавно – наляво и обратно, надясно и обратно. Започнете с 5-6 завъртания и с постепенно натоварване трябва да стигнете до десет.