Банер за мобилна версия за апликация

Кандидоза

Кандидозата е възпалително заболяване на различини тъкани или органи предизвикано от рода гъбички Candida. Най-честият причинител е Candida albicans, но инфекцията може да се предизвика и от други видове Candida гъбички. Candida albicans e нормален обитател на назофаринкса и на храносмилателния тракт на човека, в малки количества присъства и като нормална част от вагиналната флора.

Кандидозата, както и другите видове микози (инфекции предизвикани от гъбички) могат да протичат като остри или хронични заболявания. По-честите, острите гъбични инфекции, дължащи се на локални фактори, са лесни за лечение. Хроничните гъбични инфекции се развиват най-често при състояния свързани с имунен дефицит и са много трудни за медикаментозно повлияване.

 

Видове:

Освен според продължителността на заболяването, кандидозната инфекция може да засегне различни органи и тъкани в организма, което разделя кандидозата на кожно-лигавична и дълбока (системна).

 • Най-тежката форма на инфекция с кандида е септицемията (тогава когато гъбичките попаднат в кръвното русло в целия организъм).
 • Кожната кандидоза (инфектирана е само кожата) засяга най-често зоните на кожните гънки - устните ъгли, ингвинални гънки, мишници, седалище. Инфекцията се развива при нарушаване на кожната цялост (ефективна бариера при нормални условия за външните микроорганизми), при мацерация (разязвяване) след повтарящо се недобро подсушаване и непрекъсната влажност. Влагата създава благоприятни условия за развитието на микроорганизмите. Кандидозата се проявява като интертриго-лезия (раничка) в дъното на кожната гънка, която се зачервява, става болезнена и предизвиква силен сърбеж. Постепенно кандидозата се разпространява по повече от една кожна гънка. Може да засегне и повърността на ноктите.
 • Кандидозата на лигавицата на устната кухина е често срещана инфекция, свързана най-често с имунодефицитни състояния, например СПИН. Фактори, предразполагащи развитието на устна кандидоза, са намалената секреция на слюнка или носене зъбни протези например. Инфекцията се характеризира с поява на белезникави и ярко червени налепи по вътршната повърхност на бузите и твърдото и мекото небце, имащи лъскав и сух вид. Цялата повърхност на лигавицата е покрита с фин белезникав слой, който лесно може да се отстрани с тампон и постепенно с времето потъмнява.
 • Гениталната кандидоза, друг вид лигавична инфекция, при жените предизвиква вулвовагинит (възпаление на вулвата и вагината), а при мъжете баланит (възпаление на препуциума) и уретрит (възпаление на уретрата). При жената кандидозата се характеризира с усилено белезникаво вагинално течение, болка при уриниране и силен сърбеж. При мъжете се появява белезникава секреция в зоната на препуциума и уретрална секреция. При рецидивиращи (повтарящи се често) вагинални кандидози, трябва се потърсят предразполагащи причини за това състояние, например диабет, HIV инфекция, заразяване от безимптомен нелекуван партньор.
 • Системната кандидоза, още наречена генерализирана или дълбока кандидоза, е инфекция засягаща целият организъм. Инфекцията е много тежка, като смъртността достига до 50% от заболелите. Предразполагащи към системна инфекция с Candida са имунодефицитните състояния (СПИН), интравенозните катетри за парентерално хранене, разязвяването на лигавиците и нарушаване на кожната цялост (след голямо изгаряне например), тежките и чести коремни хирургични интервенции, тежката и продължителна антибиотична терапия, лечение в реанимация, неопластичните заболявания с имуносупресивна терапия и др. Кандидозата в тези случаи се предизвиква от гъбичката, която е нормален обитател в човешката флора, но поради нарушените имунни механизми на организма, нейната популация се разраства неконтролируемо и предизвиква инфекция - така наречената ендогенна кандидоза. В други случаи инфекцията може да бъде екзогенна, тоест патологичният микроорганизъм е внесен в човешкия организъм чрез интервенции и чужди за организма материали (катетри, канюли), които са били необходими за лечение на други състояния. Най-тежката форма на системната кандидоза е септицемията, при която гъбичката може да се изолира от кръвта на човешкия организъм. Състоянието е животозастрашаващо и налага лечение в клиниките по реанимания и интензивно лечение. Системната кандидоза се проявава като нарушена функция на различните органи в организма.

 

Кандидоза при децата

В повечето случаи кандидоза при деца протича на фона на алергични реакции или отслабена имунна система. При тях патологията се проявява в изключително агресивна форма. Фактът, че кожата на децата е много по-тънка и уязвима в сравнение с тази на възрастните, обяснява тази закономерност.

Ярко изразеният възпалителен процес на кандидоза по кожата на децата е придружен от неприятни язви. Най-често при тях на гъбички е податлива устната кухина.

Отказ от храна, повишена тревожност, постоянен плач и нарушение на съня са най-честите оплаквания. Родителите често бъркат тази патология с различни форми на дерматит и съответно предприемат грешното лечение.

Дерматитът също протича със зачервяване на кожата и сърбеж. Но за разлика от кандидоза, той засяга само кожата, не и лигавиците. При дерматит обривът е червеникав и сърби. Тук липсват специфичните за кандида белезникави налепи. Гъбичните инфекции също причиняват дерматит. Но той може да е провокиран и от алерген. Спрямо причинителя се назначава точното лечение.

 

Диагностициране:

Диагностика при възрастни се извършва по различен начин в зависимост от локализацията на засегнатата лигавица.

 • В случай на кандидоза по кожата или ноктите се изследват под микроскоп директно остърганите от кожната повърхност частици.
 • Друг метод за изследване на гъбичките е поставянето им в специална среда. Това се отнася най-вече за гъбички на стомаха и червата. Тогава на пациента се дава специална лекарствена каша и след това се наблюдава поведението на гъбичките в създадената среда. Това е важен диагностичен метод за определяне и наличието на бактерии в стомаха и червата.
 • Кандида се открива и в изпражненията. Затова се назначават и такива изследвания. Но резултатите единствено от тях не бива да служат за поставяне на категорична диагноза. Кандида в изпражненията не винаги означава кандидоза. Подобен резултат може да доказва кандидоносителство, но и наличието на патологията.
 • При възрастните пациенти към диагностичните методи се включва и изследването на секрет, отделян от интимните органи. Резултатите от това изследване потвърждават със сигурност диагнозата кандида.

Диагностиката на кандида се извършва с помощта на съвкупност от методи. Обикновено само визуалната преценка не служи за поставянето на категорична диагноза (освен, ако не става въпрос за по-леки кандидози, като например в устата). Визуални и лабораторни методи са основните способи използване за диагностициране на тази патология.

 • Визуалните диагностични методи са свързани със снемане клинична картина на заболяване спрямо оплакванията на пациента и външното проявление на гъбичната инфекция. По време на прегледа специалистът обръща внимание на възпаление на кожата, лющене, белезникав покритие върху лигавиците. Важно е да се проследят границите на участъците с лющеща се кожа. В случая дерматолог или гинеколог може да се произнесе с диагнозата, ако разполага и с резултатите от направени лабораторни изследвания.
 • Лаботорните методи за диагностика на кандида включват микроскопия (с микроскопска техника се изследва остърганата маса или секрет), изследвания кръв (ДНК тест за наличието на кандидоносителство) и урина. Висока диагностична стойност имат имунолуминеценциите в кръвния серум. В нормалния титър техните стойности са 1:80. Завишените им стойности потвърждават съмненията за кандидоза.

 

Лечение:

Лечението на кандидоза трябва да се осъществява стриктно според лекарските предписания. В случай на засягане на големи участъци от гъбичните дрожди се предписва локално лечение. Често към него се включва и лекарства за системно лечение, които се приемат по начин предписан от специалиста.

Като патология, засегнала червата, важно е да се възстанови нормалната чревна микрофлора. За целта към лекарствения курс се прибавя и прием на пробиотици.

Унищожаването на дрождите с антибиотични лекарства на практика е невъзможно. Антибиотиците ускоряване разпространението на гъбични заболявания към други части на тялото.

Терапия на кожата и лигавиците

В терапията на кожата и лигавиците се включват препарати за локално приложение. Те се нанасят задължително един или два-три пъти на ден, но само върху чиста кожа. Ако гъбичките се намират в устната кухина, задължително е тя да бъде предварително почистена. Най-добрият вариант, освен четката и пастата за зъби, е разтворът от половин чаша вода и лъжичка сода бикарбонат. С него се жабури устата. Обикновено третирането с тези мазила трае между 7 и 14 дни.

Към терапията на кожа и лигавици се включват и лекарства за вътрешен прием.

 • Крем низорал (кетоконазол) е сред най-известните препарати за локално лечение на кандидоза. Неговата ефективност се дължи на активния компонент кетоконазол, който атакува директно огнищата на дрождите. В случай, че приемате кортикостероидни медикаменти и се налага лечение с низорал, не преустановявайте рязко приема им. Подходящата схема в случая е да третирате вечер кожата си с низорал. Правете това една седмица. След това за срок от две седмици употребявайте кортикостероидите сутрин два-три дни. Този препарат с активен компонент кетоконазол може да бъде употребяван само веднъж на ден за срок не повече от две седмици.
 • Крем кандизол (клотримазол). Широкоспектърният кандизол с активен компонент клотримазол идва на помощ и при кандидоза. Активното вещество въздейства срещу гъбички и микроби като спира техния растеж.
 • Микосист е един от препаратите за вътрешен прием при лечение на кандидоза. Апликациите с мазилото, нанесено на тънък слой върху засегнатите зони, трябва да се осъществяват по два или три пъти на ден. Терапията с него не бива да е по-продължителна от две седмици. Възможни са негативни реакции към мазилото, изразяващи се в гадене, обриви и подуване най-вече на лицето и езика. Капсулите микосист съдържат муконазол, който е ефективен в атаката срещу дрождите кандида. Смущения в сърдечния ритъм, калциеви и магнезиеви дефицити, както и кърмене са ситуациите, в които не е желателно да се пие микосист. Приеманите количества и продължителност на терапията се определят от специалист.
 • Дифлукан е препарат със същия активен компонент в състава си – флуконазол. При кандидоза на гърлото и устата обикновено се препоръчва по таблетка за срок от една или две седмици. В случай на кандидоза на хранопровода лечението може да бъде удължено до месец. При кандидоза на интимните органи обикновено се препоръчва еднократен прием и след това по необходимост.
 • Сироп микомакс е друг противогъбичен препарат с активен компонент флуконазол. Стандартното предписание при орални гъбички е за прием на 10-20 мл дневно за срок от 7 или 14 дни. Еднократен прием от 30 мл се предписва при вагинални гъбички. При кандидоза на кожата, вариантите за лечение с микомакс са съответно за прием от 30 мл седмично или по 10 мл всеки ден.

 

Хомеопатия

Важно е при избор на медикамент да се оценят не само симптомите на патологията, но и психоемоционалното състояние на пациента.

 • Подходящи препарати са пулсатила и силика. Първият се препоръчва при кремообразни и жълтеникави течения, плътни налепи. Силика е хомеопатичен препарат, подходящ при наличието на силни сърбежи в резултат от бурно протичаща кандидоза. Когато сърбежът е нетърпим и се усилва след интимна близост, се предписва хепар сулф. Особено подходящ е този препарат при хронфициране на патологията. При болезнени подувания в резултат от бурното кандидозно развитие се препоръчва креосотум.
 • Често предписван хомеопатичен лек е хелониас. Показание за предписанието му е секрет, приличащ на пресечено мляко.
 • Сепия е друг популярен хомеопатичен лек при кандидоза. Основно показание за предписанието му са често повтарящи се гъбични инфекции.
 • Микомакс е подходящ в случаите, когато клиничната картина се допълва от цистит, хемороиди, пиелонефрит, жлъчни заболявания.
 • Натрум мириатикум е подходящ за кандидози по кожата, които се влошават от топлина. Пациентите, на които този препарат повлиява най-добре, са тихи и затворени хора.
 • Хомеопатът има основание да предпише Ликоподиум, когато гъбичните инфекции не само се появяват често, но и са съпроводени от гастрит и други стомашни неразположения. Тези хора обикновено се повлияват добре от пробиотични препарати.
 • Графитес е хомеопатичен лек, предписван при кандидоза, когато обикновено са налице и други заболявания като Хашимото. Критерий за избора на този препарат е и теглото. Хомеопатите го предписват най-вече на пълните пациенти.
 • Туя се препоръчва при гъбични инфекции, които обикновено не се повлияват от назначеното антимикотично лечение. Наддаване на тегло, задръжка на течности са други две основания кандидозата да се лекува с Туя.
 • Монилиа албиканс е друг хомеопатичен продукт, предписван при кандидоза. Той е изработен от самата гъбичка. Но в никакъв случай не се приема самостоятелно, тъй като не дава резултат. Обикновено през първата седмица на хомеопатичното лечение настъпва подобрение. Лечението по този способ е с продължителност между три и пет месеца. Но то не изключва предписаните от гинеколога или дерматолога медикаменти.
 • Други лекарства за лечение на кандидоза са вагиналните глобули. Те се използват по схема. Важно е да се спазват стриктно предписанията, тъй като като активните вещества от тях навлизат в кръвопотока и могат да предизвикат куп проблеми. Сред популярните варианти са монистат, полижинакс, ломексин, макмирор, еконазол, сертаконазол и много други.
 • Лечението при кандидоза е добре да се допълни от прием на добавки за стимулиране на имунната дейност. Когато дрождите се размножават вътре в тялото, приемът на пробиотични препарати като допълнение към вече изписаните, е задължителен.

 

Билколечение

Добрата профилактика и подходящото домашно лечение са много важни за справяне с проблема. Домашните лекове са незаменими най-вече заради незабавното си облекчаващо действие. А за много от тях няма ограничения в употребата и са добър вариант за моментите на нетърпими сърбежи. Но все пак не разчитайте единствено на тях. Те са прекрасно допълнение към вече назначения курс с подходящите медикаменти.

 • Сребърна вода. Гъбичките кандида нямат шанс да оцелеят при контакт с колоидно сребро (сребърна вода). Най-разпространеният терапевтичен метод с използване на въпросната вода е чрез налагане на превръзка с нея върху поразеното място. Важно е тази превръзка да се поддържа непрестанно влажна, тъй като при изсъхването й действието на сребърните йони отслабва. Може да опитате и промивки на устата с чаша вода, в която е разтворена половин лъжичка от лековитата вода.
 • Сода бикарбонат е силно алкален продукт, който притежава способността да въздейства върху Ph нивото на кожата. Кандида и дрождите като цяло се развиват активно само в кисела среда. Познатата ни сода позволява да се стопират техните възпроизвеждащи способности. Методът е приложим дори при малки деца. Избършете поразените места с марля, напоена с малко вода и две щипчици сода. При вагинална кандидоза заложете на седяща вана със соден разтвор. Добавете две-три лъжици от алкалния компонент към водата във ваната. Останете така 20 минути. За седящата вана може да се използва и следния разтвор – литър вода, лъжица сода и лъжичка йодна тинктура.
 • В дъбовата кора се съдържат вещества със силно антибактериално и антимикотично действие. Чудесен вариант за седяща вана е следната композиция с дъбова кора. В съотношение 1: 2: 3 смесете следните билки: лавандула, коприва и дъбови кори. Пет лъжици от микса изсипете в 5 вряща вода и настоявайте 2 часа. С тази течност направете седяща вана или я използвайте за промивка на поразеното от кандидоза място.
 • С антисептичната лайка също се осъществява ефективно лечение на кандидоза. Смесете една супена лъжица дъбова кора със същите количества лайка и градински чай. Прибавете и три супени лъжици коприва. Две супени лъжици от готовата смес се изсипват в един литър вряща вода и се оставят да киснат в продължение на една нощ. Течността използвайте за седяща вана или за промивки на поразените от кандидоза участъци.
 • Друг не по-малко добър вариант е следният – смесете в равни пропорции в термос лайка, невен, градински чай, бял равнец, хвойна, бреза и брезови пъпки. Прибавете лъжичка масло от евкалипт. Към всичко това се изсипва един литър вряща вода. Тази смес трябва да се настоява за най-малко 1 нощ. След това я използвайте за промивки или за вана с продължителност от 20 минути.
 • Любимият на народните лечители чесън е мощен лек и срещу кандидоза. Нанесете го директно върху поразената кожа във вид кашичка или масло. Останете така 10 минути и отмийте с хладка вода. Правете това веднъж на ден, докато се излекувате напълно. Но внимавайте да не изгорите кожата си.
 • Познатото ни масло от чаено дърво е едно от най-силните средства, срещу които упоритата кандидоза няма никакви шансове за оцеляване. Смесете 2 капки масло от него с чаена лъжичка водка. След това разтворете сместа в 0,5 литра вода. Полученият разтвор се използва за промивки. Масло от чаено дърво във ваната се използва по следния начин – една лъжица от него+четвърт лъжичка масло от лавандула. Във водата, в която сте разтворили тези масла, останете поне 10 минути.
 • Масло от чаено дърво (една част) разредено с две части базово масло се използва за директно третиране на поразените от кандида участъци. Смес от две супени лъжици масло от невен + няколко капки масло от чаено дърво също е ефективен лек. Добре е с тази течност да се напои тампон, който след това трябва да се въведе във влагалището. С този тампон се престоява цяла нощ. В случай, че става въпрос за кандидоза на кожата, сместа се използва за директно третиране на засегнатата зона.
 • Антимикробните свойства на меда са отдавна известни. За около две седмици ще се избавите от кандидозата. Разредете чист мед в гореща вода, придържайки се към следното изискване за съотношение между двата компонента – 1 към 10. Сутрин и вечер третирайте засегнатите места с този разтвор. Навлажнен тампон течен мед, поставен във влагалището за половин час, също влияе много добре. Само с една процедура ще отстраните дразненето и сърбеж. Този метод значително намалява броя на живите гъбички.
 • Ябълков оцет е друг достъпен лек срещу кандидоза. В половин чаша вода сложете лъжица от киселата течност. Прибавете и същото количество сол, след което разбъркайте добре до разтварянето на кристалчетата. С този разтвор правете промивки по два пъти дневно. Всяка процедура се състои от вътрешна промивка и външна. След последното обливане с разтвора не подсушавайте кожата. Изчакайте течността да попие напълно в нея и едва след това се облечете.
 • Бързо изчезване на симптомите за около седмица гарантира и следният лек с ябълков оцет. През 4 часа поставяйте във влагалището тампон, напоен в чист оцет.
 • Чаена лъжичка невен прибавете към чаша вряща вода. Варете в продължение на половин час на водна баня. Когато течността се охлади, използвайте я за компреси. За ускоряване на оздравителния процес от този лек пийте по половин чаша на гладно.
 • Друг вариант включва 25 гр цвят невен, който се добавя към 0.1 литра алкохол. Престоява поне денонощие преди употреба. Получената течност трябва да се разрежда с вода (1 чаена лъжичка на чаша) и с нея да се правят компреси всяка вечер.
 • Билката риган също участва активно в лечението на кандидоза. За външно приложение идеално е масло от риган, което е ефективно срещу всякакви дрожди. Етеричното масло се смесва със студено пресован зехтин в съотношение 3 капки на 3 супени лъжици. Всяка нощ сместа се прилага към гениталиите или съответно към поразеното място. Ако приложението на този лек е свързано с дискомфортни усещания, количество етерично масло трябва да се намали до 2 капки.
 • Следващият вариант за лечение с риган е подходящ за третиране на вагинална кандидоза. Налейте в чаша 50 мл зехтин. Към него се добавят 2 капки етерично масло от риган. След това маслената смес се разбърква старателно. В нея потопете един вагинален тампон. Дръжте го в олиото в продължение на няколко минути. Въведете тампона във влагалището и останете с него през нощта. Това лечение на вагинална кандидоза продължава 14 дни. При ясно изразен дискомфорт, редуцирайте количеството на маслото.
 • За вътрешен прием е подходяща следната рецепта. Разтварят се 3 капки масло от риган в чаша с вода. От този лек пийте 2 пъти на ден по време на хранене. След 7-ми ден дозировката следва да се увеличи. На чаша вода се слагат 6 капки масло. Пийте отново една седмица. При гъбични инфекции билката риган е полезна и под формата на запарка. Пригответе я като запарите за четвърт час една лъжичка от нея в чаша вода. Добре е на ден да се приемат по две или три чаши от този лек.
 • Живите лактобактерии в кисело мляко са един чудесен инструмент срещу гъбичните инфекции. Тези полезни съставки в млечния продукт помагат за възстановяване на киселинния баланс. Тампон с кисело мляко помага при вагинална кандидоза. При вагинална кандидоза дамите е добре да поставят във влагалището си тампон, напоен с 2 супени лъжици нискомаслено кисело мляко. Преспете с тампона. След отстраняването му се прави промивка с млечен разтвор (250 грама кисело мляко на 5 литра вода).
 • Кашичка от червена боровинка действа много добре при гъбички инфекции по кожата. Достатъчно е това средство да се нанесе директно върху засегнатата зона и да се прикрепи към нея посредством марля. Останете с този лек поне 20 минути. Може и повече. Тампон, напоен със сок от червена боровинка, убива дрождите във влагалището. Задължително е да се преспи с тампона и на сутринта да се отстрани. Като след това е добре да се направи промивка с антисептичен разтвор. Използвайте някоя от предложените билкови отвари.
 • Мощният калиев перманганат предлага начин за лечение и на неприятната кандидоза. Едно, най-много две кристалчета поставете в половин литър вода и разбъркайте. Преди да приложите разтвора за вагинална или външна промивка, уверете се, че кристалчетата са напълно разтворени. Дори и най-малкият остатък от тях може да стане причината за тежки изгаряния при контакт с деликатните лигавици или кожата. И още нещо – разтворът трябва да е с бледо розов цвят. Това означава, че сте дозирали правилно калиевия перманганат. Достатъчно е на ден да правите по една промивка и много скоро ще се излекувате.
 • Карамфилът е друг мощен лек срещу гъбичката кандида. Използван под формата на масло, помага да се справите бързо с проблема. Достатъчно е върху мястото да се постави по капчица (или две) веднъж на ден. Това масло е силно концентрирано и може да изгори кожата. Добър вариант е да се смеси със запарка от карамфил. Пригответе я като запарите за 15 минути в чаша вода половин лъжичка от зрънцата. Прецедете карамфиловата течност. Добавете към нея няколко капчици от маслото и използвайте течността за мазане или промивки.
 • Жълт кантарион – още едно отлично средство за борба с кандидоза. Една супена лъжица от билката сложете в чаша вряща вода. Варете в продължение на десет минути. С течността изплаквайте устата си 5-6 пъти на ден в продължение на две седмици. Ако дрождите се развиват в лигавицата на влагалището, използвайте този лек за вагинални промивки.
 • Отварата от див розмарин също притежава ясно изразени антигъбични свойства. Те оказват пагубен ефект върху дрождите кандида и напълно спират растежа им. Изсипете 20 гр от сухата билка в чаша вряща вода. Оставете течността да се вари в продължение на 15 минути. И след охлаждане изплакнете устата си с нея. Тази отварка използвайте пет или шест пъти на ден. След 4-5 дни налепите започват да намаляват. А след още толкова, изчезват напълно.
 • Директно третиране на огнищата на кандидоза със свеж сок от пелин, чесън или лук, също е добър терапевтичен подход. Но преди това е задължително третираното място да се почисти добре. Ще се почувствате облекчение благодарени на този лек най-скоро след пет до седем дни. Но трябва да го прилагате в продължение на най-малко две-три седмици.
 • Друга алтернатива е отварата от една една супена лъжица корен магданоз. Суровината се поставя в чаша студена вода. Слага се на котлона и се оставя да заври. Оставете течността да престои в продължение на един час. От нея вземайте по две супени лъжици 5-6 пъти на ден.
 • Сварени за един час сухи семена от копър (една супена лъжица) в половин литър вряща вода, също помагат при кандидоза. Оставете приготвената течност да изстине и я филтрирайте. От нея пийте по 1/3 чаша на гладно три пъти на ден.

 

Хранителен режим

Диетата при кандидоза е решаващ фактор за справяне с инфекцията. Тази упорита гъбичка е дори в храната, която приемаме.

Сред забранените храни са всички тези, които допринасят за развитието на дрождите. Ето защо дори напълно здравите хора трябва да ги консумират с мярка. Не малка част от кандидозите се причиняват именно от тези забранени храни. С повишено внимание те трябва да се предлагат и на децата. Изграждането на правилни хранителни навици от детска възраст спестява доста главоболия.

 • В графата на забранените храни попадат всички, които са преработени и подсладени. Всякакви тестени и сладки изделия трябва да бъдат изключени от менюто. Има други здравословни начини да си набавяте сладко. Например от плодовете. Но е необходимо по време на лечение да внимавате и с тях.
 • След като успеете да преборите инфекцията може да консумирате плодове, които не съдържат голямо количество захар, например ябълки, пъпеш, ягоди.
 • Сушените плодове също е задължително да се избягват. Забраната при тях се налага заради високото количество фруктоза.
 • Храните, доставящи големи количества протеини, също трябва да се избягват. Сред тях е най-вече месото.
 • Цвекло, гъби и картофи са зеленчуците са забранени при кандидоза. Консервирани домати и краставици, както и други подобни зеленчуци, трябва да се избягват задължително.
 • За кафето и алкохола е повече от ясно, че не са в списъка на позволените напитки.
 • Фасул, грах и боб са други храни, които трябва да се избягват. Към тях се добавят сиреното, прясното мляко и подсладените плодови млека.

Позволени за консумация са:

 • Джинджифил, магданоз, спанак, домати (пресни), ряпа, зеле, зелен пипер, моркови.
 • Препоръчително е ежедневно да се приема сок от моркови в количество от половин чаша. Червените боровинки са задължителни.
 • Ако не сте сред привържениците на чесъна, направете опит да започнете да консумирате дори и в малки количества. Всеизвестен факт е, че той е най-силния природен антибиотик, но и антимикотик.
 • Риба и от месото пилешко може да си позволите. Забраната за консумация важи най-вече за тлъстите меса.
 • От ядките има по-голям избор – слънчогледово, ленено, тиквено семе, бадеми, орехи.
 • Един ефективен начин да се предотврати развитието на гъбички е ежедневното консумиране на кисело мляко, съдържащо живи млечнокисели култури. Тук не става въпрос за подсладените млека, които съдържат всичко друго, но не и млечните лактобацили.
 • Прополисът е друг задължителен компонент за ежедневен прием. Старайте се да го приемате ежедневно в количество от 20 капки по три пъти на ден.

 

Профилактика:

 • За предпазването от кандидоза, както и за нейното по-бързо и най-вече трайно изцеление, на първо място са необходими промени във вече изградените навици. Промяна в начина на хранене е първото важно нещо.
 • Нормализиране на теглото е друга важна препоръка. Затова наблегнете на плодове, зеленчуците и млечно-киселите продукти.
 • Трудна за изпълнение препоръка е свързана с отказа от вредните навици, а именно употребата на тютюневи и алкохолни изделия. Заложете на волята си и скъсайте завинаги с вредните навици.
 • Важен момент в превенцията на кандидоза е използването на памучно бельо. Синтетичните материи не осигуряват нормалния приток  на въздух към кожата.
 • В резултат от това се създава влажна и топла среда, която е идеална за гъбичен растеж и поява на вагинална кандидоза.
 • В никакъв случай не носете чуждо бельо. Не отстъпвайте и дрехите си на друг човек (най-вече панталоните).
 • Откажете се от употребата на лубриканти по време на интимен контакт, заложете на водоразтворими овлажнители.
 • Ако се съмнявате, че сте алергични към латекса в кондомите, задължително се консултирайте със специалист.
 • Не си позволявайте безразборни интимни контакти.
 • Спазвайте отлична лична хигиена. Къпете се всеки ден.
 • Внимавайте с употреба на антибиотици. Не прибягвайте до самолечение с тях. По възможност ограничете употребата на цитостатици, кортикостероиди.
 • В случай на необходимост от провеждане на лъчетерапия е добре да се предпише с цел профилактика антимикотична терапия.
 • Пациентите с ендокринни проблеми (диабет, хашимото) и имуннодефицитни състояния е задължително редовно да посещават специалист и да контролират заболяванията си чрез назначените им лекарства.
 • Важна част от превантивните мерки е дамите да посещават редовно гинеколог за преглед и изследване на вагинален секрет.