Банер за мобилна версия за апликация

Кератоконус

Кератоконус е очно заболяване на предния прозрачен слой на окото (роговицата). Характеризира се с изтъняване и постепенно издуване навън във формата на конус на предната куполовидна повърхност на окото – роговицата.

Роговица с такава форма – конусообразна, причинява замъглено зрение и чувствителност към светлина и отблясъци. Това очно заболяване обикновено засяга и двете очи и започва да се отразява първо на хората на възраст между 10 и 25 години. Състоянието може да прогресира бавно в продължение на 10 или повече години.

В ранните етапи на кератоконус, можете да коригирате проблемите със зрението с очила или меки контактни лещи. По-късно може да се наложи да използвате твърди пропускливи контактни лещи или други видове лещи. Ако състоянието Ви прогресира до напреднал етап, може да се наложи извършване на крослинкиг – Corneal cross-linкing (CXL) или в крайни етапи на заболяването – трансплантация на роговица.

Посетете Вашият очен лекар офталмолог ако зрението Ви се влошава бързо. Това влошаване на зрението може да бъде причинено от неправилната извивка на роговицата на окото (астигматизъм). Лекарят може също така да потърси признаци на кератоконус по време на рутинните очни прегледи.

Ако обмисляте лазерна корекция на зрението независимо какъв вид корекция на диоптри изберете – LASIК или PRК, Вашият лекар ще провери за признаци на кератоконус, преди да продължите. Кератоконуса е едно от основните противопоказания за извършване на лазерна корекция на зрението. Често пациентите дори не знаят за съществуването на това очно заболяване, докато не отидат на очен лекар – офталмолог.

 

Причини:

Това заболяване е относително често и се среща най-вече при хора с фамилна анамнеза за кератоконус и при хора, които често енергично разтъркват очите си. Никой не знае какво причинява кератоконус. Често се свързва с прекалено тънка дебелина на роговицата.

Тези фактори могат да увеличат шансовете за развитие на кератоконус:

  • Фамилна анамнеза за кератоконус
  • Енергично триенето на очите
  • Определени условия, като ретинитис пигментоза, синдром на Даун, синдром на Ehlers-Danlos, сенна хрема и астма

 

Усложнения:

В някои ситуации роговицата може да набъбне бързо и да предизвика внезапно намаление на зрението, както и белези на роговицата. Затова е добре да потърсите очен лекар. В напреднал кератоконус, може да се появат белези върху роговицата, особено там, където се формира конуса. Роговица с белези причинява влошено зрение и може да изисква хирургия по трансплантация на роговица.

 

Диагностициране:

За да диагностицира кератоконус, Вашият очен лекар (офталмолог) ще прегледа медицинската и семейната история и ще направи няколко специализирани очни изследвания. Лекарят може да извърши и други изследвания, за да се определи формата на роговицата.

Изследвания за диагностициране на кератоконус включват:

  • Очна рефракция. В този тест се използва специално оборудване, което измерва за проблеми със зрението. Офталмологът може да ви помоли да погледнете през устройство (phoropter) или авторефрактометър, за да измери дали имате диоптри и ако имате какви са те за най-кристално зрение.
  • Биомикроскопия. В този тест се използва биомикроскоп с насочен вертикално лъч светлина върху повърхността на окото. Посредством микроскоп се наблюдава предния сегмент на окото. Оценява се формата на роговицата и се търсят други потенциални проблеми в окото. Лекарят може да повтори теста след като са накапани капки за разширение на зениците. Това помага за наблюдението на задната част на окото.
  • Кератометрия. В този тест се фокусира кръг от светлина върху роговицата и се определя основната форма на роговицата.
  • Корнеална топография. Компютърно картографиране на роговицата е специализирано очно изследване. Оптичната кохерентна томография или топографско изследване на роговицата са начини за записване на изображенията на роговицата, за да се създаде подробна карта на Вашите очи. Тези тестове могат да измерват точната дебелина на роговицата.

 

Лечение:

Лечението за кератоконус зависи от тежестта на състоянието Ви и колко бързо прогресира заболяването. Лека до умерена форма на кератоконус може да се лекува с очила или контактни лещи. За повечето хора, роговицата ще стане стабилна за няколко години. Ако имате този тип кератоконус, най-вероятно няма да изпитате сериозни проблеми със зрението си или да се налага по-нататъшно лечение. При някои хора с кератоконус, роговицата става с белези и носенето на контактни лещи става трудно. В тези случаи може да се наложи операция.

Очила или меки контактни лещи могат да коригират размазано или изкривено виждане в началото на кератоконус. Трябва често да се променят очилата или контактните лещи, когато формата на роговицата се промени.

Твърди (твърди газ пропускливи) контактни лещи са следващата стъпка в лечението с напредването на кератоконуса. Твърдите лещи може да предизвикат неудобство в началото, но много хора се адаптират към тяхното носенето и могат да осигурят отлично зрение. 

Ако зрението Ви трябва да бъде коригирано с меки контактни лещи за кератоконус или с твърди лещи за кератоконус не забравяйте да ги сложите при очният си лекар. Слагането на тези лещи изисква опит и зле поставени лещи може да доведат до увреждане на роговицата. Също така ще трябва да ходите редовно на очни прегледи, за да се определи дали поставянето е задоволитено.

Всички методи, свързани с промяната на очилата, поставянето на меки контактни лещи или на твърди газ пропускливи лещи не лекуват причината за появата на кератоконус, а именно промяната в роговицата. Крос Линкинг-а (Cross Linкing) e най-новият, но и единствен работещ метод за нехирургично лечение на кератоконус. Това е процедура, при която развитието на това очно заболяване се забавя, стопира и дори може да се извършва лазерна корекция на зрението ако е в начална форма.

Крослинкингът е специализирана очна процедура, при която роговицата на окото (предната прозрачна част) се накапва с разтвор на специален препарат – рибофлавин (витамин В2) за около 30 минути. След това роговицата на окото се облъчва с ултравиолетова светлина. Времето за облъчване варира от това какъв протокол е изпрал лекуващият Ви лекар офталмолог. Целта на Крослинкинга (Crosslinкing) е да се създават нови колагенни връзки в роговицата и тъканта й да се заздрави. След тази не хирургична намеса за лечение на кератоконус, която трае около 30 минути на око, пациентът е готов да се прибере в къщи. Хубаво е през първите дни да се носят слънчеви очила, за да се намали дразненето от слънчевата светлина.

В редки случаи може да се наложи операция, ако имате помътняване на роговицата, екстремно изтъняване на роговицата, лошо зрение с най-силните диоптрични лещи или неспособност да носите контактни лещи. Няколко операции са налични, в зависимост от степента на развитие на кератоконуса и тежестта на състоянието Ви.

Последната степен на хирургична възможност включва:

Трансплантация на роговицата. Ако имате белези по роговицата или екстремно изтъняване, най-вероятно ще се наложи трансплантация на роговица (кератопластика).

Видове трансплантация на роговицата

  • Ламеларна кератопластика е трансплантация на частично-дебела роговица, в която се заменя само една част от повърхността на роговицата.
  • Пенетрираща кератопластика е трансплантация на цяла роговица. При тази процедура, офталмолога премахва цяла част от вашата централна роговица и се заменя с донорска роговица.
  • Дълбока предна ламелна кератопластика (DALК) запазва вътрешността на роговицата (ендотел). Той помага да се избегне отхвърляне донорската роговица.

Възстановяването след кератопластика може да отнеме до една година и да наложи да носите твърди контактни лещи, за да имате ясно зрение. Пълно подобрение на зрението може да се появи няколко години след трансплантацията.

Трансплантация на роговица при кератоконус обикновено е много успешна очна хирургия, но има възможни усложнения. Тези усложнения включват отхвърляне на донорската роговица, лошо зрение, астигматизъм, неспособност да се носят контактни лещи и не на последно място – риск от инфекция.

Едно от основните правила при извършването на лазерна корекция е да не се извършва на всяка цена и ако има минимален шанс роговицата да е прекалено тънка след процедурата – тя не се извършва. При по-големи диоптри, се отнема по голяма част от роговицата и това може да доведе до риск от изтъняване. Всички тези показатели се виждат много преди самата корекция. Затова е много важно да попаднете на клиника, която извършва персонална лазерна корекция на зрението и лекарите извършващи прегледите и самата корекция да имат богат опит.