Банер за мобилна версия за апликация

Киста на жълтото тяло

Кистата на жълтото тяло представлява образувание с размер от 2-7 см в диаметър с уплътнени стени. В повечето случаи съдържанието на кистата е светло или кръвенисто, вътрешната повърхност – гладка, жълта. След овулацията фоликулът не се изпълва с фоликуларни клетки, а с течност. Киста с размер под 3 см. в диаметър се определя като кистозно жълто тяло. Големите кисти на жълтото тяло не отделят хормони. При обратното развитие съдържанието им се резорбира, размерът намалява и впоследствие се образува бяло тяло. В редки случаи кистата остава.

Жълтото тяло се формира от размножаването на клетките на пукнатия при овулацията фоликул. Представлява временна жлеза с вътрешна секреция, продуцира стероидни хормони с водещо значение на прогестерона. Функцията на жълтото тяло е да подготви маточната лигавица за имплантация на оплодената яйцеклетка в нея и осигуряване хранителни вещества за бъдещия ембрион. Постепенно се развиват кръвоносните съдове към тялото. То нараства по размери до 1,2 -2 см. и при ехографско изследване се вижда как изпъква над овала на яйчника. Към 7-8 ден след овулацията се измерва най-високата му активност, изразяваща се в отделяне на прогестерон и в по-ниска степен естрогени. След 12-14 ден при липса на оплождане на яйцеклетктата жълтото тяло търпи обратно развитие. Клетките му намаляват и се заменят от съединителна тъкан. 45 дни след като фоликулът е отделил яйцеклетката на негово място се образуват бели тела.

При забременяване се оформя жълтото тяло на бременността. То позволява имплантация на яйцеклетката и последващите промени в маточната стена, необхоидими за образуване на плацентата и изхранването на ембриона, контролира маточния контрактилитет. При бременност през третия лунарен месец активността на жълтото тяло постепенно започва да спада. След този период продукцията на прогестерон се поема от вече оформената плацента.

 

Причини:

Кистите на жълтото тяло се наричат функционални. Те могат да се образуват от периода на първата менструация до климакса при жената. Получават се и при наличие на бременност. Възникването им се дължи на дефекти на лимфната и кръвоносна система, при което се получава събиране на течност в жълтото тяло. Прием на медикаменти, особено на хормонални препарати, също може  да доведе до образуване на кисти. Влияят условия на околната и работна среда, продължителен стрес, оскъдно хранене, полово преносими инфекции, които засягат маточните тръби.

В момента точните причини за кисти на жълтото тяло са неизвестни. Смята се, че да доведат до тяхното учредяване различни нарушения на лимфата и кръвообръщението в тъканите на жълтото тяло.

Причините за жълтото тяло киста могат да бъдат:

 • Продължителната употреба на хормонални препарати;
 • Тежки психични и физически стрес;
 • Работа в опасен труд;
 • Възпалителни заболявания на гениталното осакатяване на жени;
 • Лошото хранене, като в дългосрочен план чести диети.

Всички тези фактори водят до тялото на жената и различни хормонални нарушения, като следствие може да се предизвика образуването на киста на жълтото тяло.

 

Симптоми:

В повечето случаи оплаквания липсват. Рядко се чувства тъпа болка ниско долу в корема към кръста, която се получава от разтягането на капсулата на яйчника. Нарушеният менструален цикъл и кръвотеченията между менструалното кървене също могат да са признак за наличие на киста. Рядко кистата достига размери, позволяващи палпирането и през коремната стена.

По време на бременността също могат да се наблюдават т.н. функционални кисти. В случая, предвид произлизането и от жълтото тяло, тя ще остане до края на третия лунарен месец, когато функцията на тялото ще бъде поета от плацентата. Съществува риск от разкъсване на кистата. При това настъпва кръвоизлив, съпроводен от силна болка в корема, гадене, повръщане, покачване на телесната температура.

 

Усложнения:

Опасността от жълтото тяло киста е, че може да се усложни от разкъсване или усукване на краката на капсулата й. Когато се прекъсне кистата жената започва да се оплаква от гадене, виене на свят, тежка слабост. Това усложнение изисква предоставянето на спешна хирургическа помощ. По време на операцията се прави резекция на кистата на яйчниците. 

В резултат на смъртта на кисти на тъкан започва некроза и има възпаление, което бързо се разпространява в съседните органи, включително перитонеума, което води до развитието на такива опасни заболявания като перитонит. Това усложнение също се нуждае от спешна операция.

Друго възможно усложнение е торзията (усукването) на яйчника около кръвоносните съдове и лигаментите, които го поддържат. Това обуславя нарушено кръвоснабдяване и е свързано със силна болка и обща симптоматика като гадене, повръщане, фебрилитет при усложнения. Състоянието налага неотложна оперативна намеса.

 

Лечение:

Обикновено функционалните кисти търпят спонтанна обратна еволюция и не налагат активна намеса. Лечението е оперативно в случаите на кръвоизливи и силни болки. Понастоящем операцията се извършва чрез лапороскопия, при която разрезите и загубата на кръв са минимални. Към оперативно лечение се прибягва и при липса на резорбция на кистата и данни за растеж или морфологична динамика. Провежда се хистология на материал от кистата за изключване на злокачествен процес. За контрол над овулацията и профилактика на кисти на жълтото тяло се провежда и лечение с контрацептив по лекарска преценка.

Целите на консервативно лечение на кисти на жълтото тяло са:

 • Предотвратяване на микроелементи и авитаминоза;
 • Нормализиране на метаболитни процеси, както и бъбреците, стомашно-чревния тракт, черния дроб;
 • Възстановяване на нормалното хормонално равновесие;
 • Лечение на хронични гинекологични заболявания.

 

Билколечение

 • Глухарчето е една от билките с доказана полза при лечението на киста на жълтото тяло. Полезните ефекти са поне два: отварата от корен на глухарче намалява съдържанието на течност в кистата, и второ – предотвратява появата на нови кисти. За първата рецепта ще ни трябва пресен или сух корен от билката. Коренът се смила и една чаена лъжичка от продукта се залива с чаша вряла вода. Съдът се похлупва за 15 минути, след което запарката се прецежда. Приема се по 1/3 от чашата със запарката два пъти дневно – един час преди закуска и два часа след вечеря. Този режим се спазва пет дни поред преди датата на месечния цикъл.
 • Два цели пресни корена от глухарче се измиват и накълцват. Масата се залива с половин литър вода и сместа се оставя на тих огън, на водна баня за три часа. Отварата се прецежда веднага след снемането от огъня, след което се оставя да се охлади и се прелива в стъклена бутилка с капачка. Съхранява се в хладилник. Вземат се по три супени лъжици три пъти дневно, един час преди хранене, пет дни преди датата на месечния цикъл.
 • Рецепта с репей. Лечението е със сок от пресни листа. Набраните млади листа се измимат и подсушават с кърпа, след което се накъсват и смилат с мелничка за месо. Получената маса се прецежда и изстисква през марля, сгъната на 4 пласта. Сокът е годен в продължение на три дни, ако се съхранява в стъкленица, в хладилник. Пие се по следната схема: 
 1. Първи и втори ден след свършването на цикъла – два пъти дневно по една чаена лъжичка преди хранене;
 2. Трети и четвърти ден – три пъти по една лъжичка;
 3. От петия ден до началото на следващия цикъл – три пъти дневно по една супена лъжица.

По време на цикъл терапията се прекратява. Препоръчва се този режим в рамките на два-три месеца, след което се прави ултразвуково изследване на яйчника с кистата.

 • Зелените орехчета се берат до края на юни, когато диаметърът им не надвишава 2.5 см, още са меки и могат да се пронижат с клечка за зъби. От такава суровина се приготвя спиртна настойка: Набраните орехчета се измиват с гореща вода и се разрязват на по 4 до 8 парченца. Сипват се в еднолитров буркан – количеството им трябва да е ¼ от целия буркан. После доливаме догоре със спирт или водка, затваряме плътно с капачка и прибираме на тъмно за един месец. Цялата операция се извършва с медицински ръкавици, тъй като орехчетата оцветяват кожата в кафяво. Тъмно кафява става за месец и спиртната настойка. Готовото лекарство се прецежда в бутилка с капачка и се съхранява в хладилник. Взема се по една супена лъжица три пъти дневно преди хранене, в продължение на 3-4 месеца. Прекъсва се по време на цикъл.
 • Загрейте един лимон на котлона на печката. Когато се нагорещи достатъчно, разрежете го на 2 половини. Намажете вътрешната страна с дебел слой Алое Вера Джели. Сложете го върху кистата и го покрийте с парче плат, като го придържате с ръка, докато изстине. Опитайте се да изтърпите топлината и го правете 2 пъти дневно. Когато горещото Алое проникне в дълбочина, то ще ускори дейността на ензимите и процеса на детоксикация, изтегляйки мазнината или гнойта. Този метод е бърз и ефикасен, когато жълтеникавото връхче се вижда под кожата. Във всички други случаи може да се прилага същата процедура 1 или 2 пъти на ден, докато кистата узрее и се образува връхче.
 • Японски изследвания доказват, че консумацията на Чесън и Прополис намалява, а в много случаи унищожава доброкачествените и злокачествени тумори, карайки ги да се абсорбират и да изчезнат напълно.

Добри резултати се постигат и с правилна диета и хранене, които водят до абсорбиране на кистите. Много е важно да се стимулира имунната система с подходящ хранителен режим.

Важни добавки:

 • Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система.
 • Чесън, природен антибиотик, укрепва имунната система.
 • Алое Вера Джели, всеки ден, намазан върху нагорещено парче лимон.
 • Бета-каротин с витамин Е, мощен антиоксидант, помага в борбата с инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан.
 • Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, помага при възпаления, облекчава болката, регенерира клетките.
 • Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система.