Банер за мобилна версия за апликация

Кисти и поликистоза на бъбреците

Бъбречната поликистоза е наследствено заболяване, характеризиращо се с кистозни промени в бъбреците, общо уголемяване на размерите им с евентуална прогресивна загуба на бъбречната функция. Унаследява се автрозомно доминантно или рецесивно, възможни са и спорадични случаи. Автозомно-доминантната форма е с честота 1/1000. На нея се падат около 5 до 10% от пациентите с терминална бъбречна недостатъчност. Клиничната изява започва на средна възраст. Автозомно-рецесивната е значително по-рядко – 1/10 000. Често води до бъбречна недостатъчност още в детска възраст.

Кистите на бъбрека – единични или множествени, могат да бъдат наследствени, вродени, да влизат в състава на някои малформативни синдроми или да са придобити. Придобитите кисти обикновено са кръгли, с правилни контури и ясно отграничени спрямо околните структури. Единични обичайно се откриват случайно при образно изследване по друг повод, протичат безсимптомно, евентуално с тъпа болка в лумбалната област, нямат особено клинично значение, не малигнизират, но трябва да бъдат разграничени от други формации като бъбречния карцином. Последният за разлика от кистата има нехомогенна структура с неясни очертания, септи.

Множествените кисти (повече от 4 във всеки бъбрек) се наблюдават при лица, провеждащи хемодиализа във връзка с хронична бъбречна недостатъчност. Причината за появата им не е изяснена, допуска се компнесаторна хиперплазия на останалия функциониращ паренхим.

По-висока е заболеваемостта от пиелонефрити, нефролитиаза. Във връзка с настъпващи склеротични и фибротични промени в паренхима в 35 до 45% от лицата развиват бъбречна недостатъчност до 60 г.в.

 

Симптоми:

Заболяването протича безсимптомно до 20 годишна възраст.Симптомите започват да се проявяват най-често в третото или четвъртото десетилетие от живота на болния. Най-честите симптоми са:

 • Болка и тежест в поясната област;
 • Наличие на кръв в урината (хематурия);
 • Палпираща се формация в областта на бъбреците, която в някои случаи може да достигне значителни размери;
 • Артериална хипертония;
 • Често уриниране, нощно уриниране, жажда;
 • При нагнояване на някоя от кистите може да се стигне до септични състояния (висока температура, отпадналост, безапетитие и др.)

 

Диагностициране:

При проява на симптомите поставянето на диагнозата е лесно. Най-лесно диагнозата може да се докаже с образни изследвания:

 • Абдоминална ехография;
 • Компютарна Аксиална Томография (КАТ) или т.нар. ‘’скенер’’;
 • Венозна урография или цветна снимка на бъбреците;
 • Ядрено Магнитен Резонанс (ЯМР).
 • В ранна детска възраст, още преди да могат да се видят кистите с образни изследвания, диагнозата се поставя с цитогенетично изследване.

 

С какво може да се обърка?

Бъбречната поликистоза трябва а бъде отдиференцирана от няколко заболявания, с които може да бъде объркана поради сходството си в клиничната картина и до известна степен в образните изследвания. Заболяванията са:

 • Солитарни (единични) кисти.Те най-често се развиват едностранно и се намират предимно в долния полюс на засегнатия бъбрек. Могат да достигнат размери до 10-15 см.
 • Хидронефроза;
 • Бъбречна туберкулоза;
 • Болест на Cacchi – Ricci или медуларен гъбест бъбрек ;
 • Туморни заболявания на бъбрека.

 

Лечение:

За сега не е открит метод, с който може да се излекува бъбречната поликистоза. Лечението се състои в адекватното лечение на артериалната хипертония, предпазване и лечение на инфекциите на пикочните пътища и използването на нетоксични за бъбреците медикаменти .

Големите кисти могат да бъдат пунктирани и с това да се предотврати влошаването на бъбречната функция от притискането на бъбрека от самата киста. При супорирането (нагнояването) на кистите може да се наложи и отстраняването на засегнатия бъбрек - нефректомия. Болните с БПК стигнали до ХБН трябва а започната диализно лечение. Стигналите до диализно лечение трябва да бъдат включени в списъка с чакащи за трансплантация на бъбрек. Бъбречната трансплантация е най- добрата алтернатива за повишаване качеството на живот и преживяемостта на болните с БПК.

Усилията са насочени към редуциране на белтъчния прием до 0,6-0,7 г/ кг/дн, контрол над артериалното налягане и своевременно овладяване на уроинфекциите. Перкутанната аспирация на кистите е показана при болезнени кръвоизливи или притискане на околни структури.

При масивни размери или често рецидивиращи уроинфекции се прибягва и до нефректомия. При терминална бъбречна недостатъчност се преминава към хемодиализа, перитонеална диализа или трансплантация.

 

Усложнения

Автозомно-доминантната бъбречна поликистоза води до хронична бъбречна недостатъчност, като са възможни редица усложнения:

 • инфектиране на киста – протича с картината на пиелонефрит,
 • руптура на киста – има тежка хематурия,
 • хипертония,
 • руптура на мозъчните съдови аневризми и инсулт,
 • перфорация на чревен дивертикул.

 

Билколечение:

Наред с медикаментозното лечение, а понякога и хирургично, можете да приемате и фитотерапевтични средства. В зависимост от стадия на заболяването можете да си изберете една или друга билка, която оказва диуретично и противовъзпалително действие. Такива са боровинковите листа, магданозът, листата от мечо грозде, жълтият кантарион, лайката, копривата, салвията. Когато стихне процесът, са полезни и билки с противовъзпалително и тонизиращо действие - цветчета от метличина, брезови пъпки, хвойнови пъпки, плодчета от жълт смил и шипкови плодчета.

 • Смесете една диуретична билка и две противовъзпалителни. Приемайте ги в продължение на 10 дни. Например брезови пъпки плюс шипкови плодове и листа от мечо грозде. Но никога не забравяйте, че нерационалното приемане на лекарствените растения може да се отрази пагубно на здравето ви. Така например съчетаването на мечо грозде и бадан (красиво градинско цвете, което се нарича още бергения) може да предизвика дисбактериоза и обостряне на гастроентерологичните заболявания.
 • При хронична бъбречна недостатъчност не употребявайте билката змийско мляко и намалете дозите на жълтия кантарион, полския хвощ и пача трева. Винаги споделяйте с лекуващия ви лекар какви билки възнамерявате да използвате. В днешно време вече има готови лекарствени форми от растителен произход. Те съдържат достатъчно на брой и полезни лечебни растения. Действат “многоприцелно” и оказват диуретично, спазмолитично, противовъзпалително и антибактериално действие.
 • Една от най-ефективните рецепти считат тинктура от ехинацея. Тя има добър ефект върху имунната система на човека. Пият се три пъти на ден по 10 капки.
 • Бъбреците могат да се лекуват с тинктура от ехинацея с орехи. Това също подобрява функционирането на имунната система, очиства кръвта от токсини, облекчава възпалението на бъбреците. 
 • Добър ефект има отвара от нови листа от репей. Внимателно ги измийте и нарежете с мелачка за сок.
 • Сок от овесена каша след смилане, старателно изцеден, се налива в контейнер и престоява в хладилника. На 1-ви и 2-ри ден полезно е да се пие по една чаена лъжичка сок по два пъти на ден, на 3-ти и 4-ти ден — една чаена лъжичка три пъти на ден, за други дни  — една супена лъжица три пъти на ден.
 • Отлични помощни средства при бъбречна поликистоза - лек лопен. Половин литров буркан се пълни с лопен и невен. Заливат се с водка и киснат в продължение на 2 седмици. Приема се една чаена лъжичка в първите 5 дни, 30 минути преди хранене три пъти на ден. От шестия ден се заменя чаена лъжичка със супена лъжица.

 

Профилактика:

Заболяването в повечето случаи, се предава по наследство, няма способност за предотвратяване на неговото развитие, но може значително да се забави образуването на кисти в бъбреците чрез подходяща диета. По същество се консумират много фибри и ниско съдържание на мазнини, млечни продукти. Не трябва да се приема голямо количество вода, тъй като не е необходимо да се претоварват бъбреците. Това би било лошо за тяхната работа и може да се влоши значително хода на заболяването.