Банер за мобилна версия за апликация

Коремен тиф

Тези заболявания се причиняват от бактерии, разновидност на салмонелните бактерии. Те са грам-отрицателни, пръчковидни и ресничести. Бактериите притежават сложна антигенна структура и отделят ендотоксин при разпадането си, който уврежда почти всички органи. Заразяването става при контакт с болен или здрав бактерионосител, който отделя болестотворни бактерии чрез изпражненията си, откъдето при замърсени условия попадат у здрав човек чрез замърсена храна, чрез замърсена вода или мухи. Бактериите попадат в храносмилателния канал и през чревната лигавица проникват в лимфната мрежа, регионалните лимфни възли и кръвта. По-нататък те достигат до черния дроб, далака, костния мозък и по-далечните лимфни възли в организма. Инкубационния период е 7-21 дни.

Коремният тиф е остро инфекциозно заболяване, което засяга стомашно-чревния тракт и протича с общ токсоинфекциозен проблем. За причинител на коремния тиф се смята бактерията Salmonella typhi. Болестта представлява чревна инфекция, която най-често се предава по фекално-орален механизъм.

Източник на болестта може да бъде заразен човек или здрав човек, който е заразоносител и може да остане такъв до края на живота си. Най-често коремният тиф се разпространява при лоши битови условия и ниска хигиена. Източник на заразата могат да бъдат и замърсени храни и вода. Входът на тифните бактерии са входните органи на храносмилателната система, след което те започват да се придвижват към тънките черва и предизвикват инфекции. Началото на чревната инфекция започва с възпаления в Пайеровите плаки на червата. След това се оформят характерните за болестта тифни язви.

 

Симптоми:

Постепенно се повишава телесната температура, която за 4-6 дни достига 39-40 градуса С и така се задържа за две-три седмици, обща отпадналост, главоболие, безсъние, метеоризъм. В по-тежките случаи болните бълнуват и имат халюцинации. Езикът е сух, покрит с кафяв налеп. На 10-11-тия ден от болестта се появяват характерните за тифа коремни обриви, съставени от розеоли. Те представляват малки червени петна с големина 2-3 мм, разположени по кожата в горната част на тялото и по корема. Черният дроб и далакът се увеличават. Пулсът е забавен и мек. В началния период на заболяването има запек, а впоследствие се появява умерена диария, като изпражненията са кашави и понякога примесени с кръв. След 3-4-тата седмица температурата започва да се нормализира, общото състояние се подобрява и започва възстановителен период, продължаващ около 2-3 седмици.

Коремният тиф не винаги протича по подобен начин. В по-леки случаи температурата не се покачва над 39 градуса С и другите признаци са по-слабо изразени и по-бързо настъпва възстановителния период.

В по-тежките случаи заболяването започва бурно, с тежко нарушено съзнание, достигащо до делириум и кома със смъртен изход.

 

Диагностициране

Лекарят подозира за наличието на коремен тиф въз основа на вашите симптоми, както и във връзка със страните, които сте посетили напоследък. Това обаче не е достатъчно за точното диагностициране, затова се правят изследвания за бактерията на Salmonella typhi на кръвта или други телесни течности. Взема се проба от кръвта, урината, изпражненията или костен мозък. След това се поставя в специална среда, а 48 или 72 часа по-късно се проверява под микроскоп за наличие на бактерията на коремния тиф. Пробата от костен мозък е най-добра за определяне на болестта.

 

Усложнения:

По време на протичането и в оздравителния период могат да настъпят различни усложнения: бронхопневмония, слабост на сърцето, възпаление на бъбреците, парализи, възпаление на средното ухо, кръвоизлив от червата. Когато се развие пробив в червата, настъпва перитонит, който е тежко усложнение.

 

Лечение:

Лечението се провежда в инфекциозно болнично заведение. Прилагат се широкоспектърни антибиотици и субституиращи коктейли, съдържащи солеви разтвори, глюкоза, антипиретици, спазмолитици, аналгетици и други лекарства. В началото се назначава течно-кашава щадяща диета, която по-нататък в хода на заболяването постепенно се разширява.

Времето на лечението е доста продължително. При по-тежките форми на инфекцията, както и при усложнения може да се наложи прилагането на кортикостероиди, хирургична намеса за перфорациите. В миналото коремният тиф е бил причина за възникване на епидемия и голям процент смъртни случаи. В наши дни обаче, смъртността поради коремен тиф силно намалява.

 

Домашно лечение по Дънов:

  • При запек може да се направи лека клизма. При лека температура да се направи коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина и овесена слама или в хладка вода (държи се 2—3 часа), а при висока температура — фрикция на цялото тяло със студена вода и оцет наполовина, последвана от коремен компрес с глина, размесена с вода и оцет, или пък компрес, натопен само във вода и оцет, а на прасците — компреси с глина или само с вода и оцет. Компресите се държат, докато се стоплят, и отново се поставят. На главата се поставя „шапка“ от сурови картофи, настъргани, полети с 50 г оцет и добре изстискани. Отгоре се слага друга шапка.
  • Болният не бива да става от леглото. Чашата и приборите, употребени от него, да се изваряват. Често да си промива устата с хладък чай от лайка или с преварена вода.
  • Добре е болният да пие едно от следните средства: отвара от градински чай и жълт кантарион — 6 супени лъжици кантарион и 3 супени лъжици градински чай се варят 15—20 минути в 1 л вода, прецежда се и се пие вместо вода. Или чай от невен (календула): 50 г невен (цвят и листа) се попарва с 1 л вряла вода и се оставя захлупен да кисне най-малко 2—3 часа, пие се по 1 чашка от 75 г. Или чай от глухарче (радика): 4 супени лъжици се попарват с 1 л вряла вода, кисне и се употребява както предишния чай. Или отварка от зайча стъпка — 1 шепа от билката се оставя в 1 л вода да ври 5 минути. Една седмица след започване на лечението на болния може да се дава сутрин, обед и вечер по 1 супена лъжица зехтин, сварен с червен и жълт кантарион. Взема се винаги 10 минути след изпиване на избраната отварка. На оздравяващите от тифус се препоръчва да пият 3—4 пъти на ден по 1 кафена чашка пелинова отварка — пие се 10 минути преди зехтина и 10 минути след първата отварка.
  • Жаждата се утолява с пиене на прясно преварена вода, домашна лимонада, айран, боза, гроздов сок (без химикали), чай, мед с вода и лимон, компот, чай от лайка и мента, плодови и зеленчукови сокове (моркови, алабаш) и пр. След като температурата на болния изчезне и апетитът се върне, да му се дава лека вегетарианска храна, и то предимно плодови и зеленчукови сокове, отварка от овес или ечемик, а също рядка кашица от овесени ядки със или без мляко. Може и през сито прекарани черни боровинки (малко печени).
  • След спадане на температурата болният се оставя още 14 дни на легло със същата диета. Всяка грешка в диетата може да предизвиква повтаряне на болестта.

 

Прогноза:

При по-тежко протичане и при усложнения тя се влошава. Болните се лекуват до пълно бактериално оздравяване, за да се избегне опасно бактерионосителство. Профилактиката се състои в системно лечение на здрави бактерионосители, поддържане на висока лична, битова, професионална хигиена. При епидемична обстановка и по показание се извършва имунизация с противотифна ваксина.

Паратиф-А се среща рядко у нас. Инкубационният период е по-кратък – от 2 до 10 дни, температурата не е постоянно повишена и болестта протича с хрема, кашлица, зачервяване на носоглътката и конюнктивите.

Паратиф-В също протича по-леко и по-краткотрайно от коремен тиф. Инкубационният период е 3-10 дни и признаците са като при гастрит и ентерит.

 

Профилактика:

За да се предпазите, когато пътувате към държави, в които има опасност от зараза с коремен тиф, задължително се ваксинирайте. Избягвайте консумацията на съмнителна вода и храна, винаги си мийте ръцете след тоалетна и преди ядене.

Чистотата е първото условие, за да не попадат тифусни бактерии в човешкия организъм. Водата за пиене, ако не е от здрав контролиран водопровод, трябва да се преварява. Зеленчуците и плодовете, които се ядат сурови, трябва добре да се измиват с течаща вода. Ръцете да се измиват винаги преди ядене със сапун и вода. Изпражненията и урината на болния да се дезинфекцират с хлорна вар.

Значение за проявата и протичането на болестта имат защитните сили на организма. Затова е необходимо да се води природосъобразен живот с употреба на естествена храна, за да бъде организмът по-устойчив.