Банер за мобилна версия за апликация

Лаймска болест

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Тази бактерия има сложен жизнен цикъл, като част от него протича в храносмилателната система на някои видове кърлежи и в някои бозайници като мишки и елените. Човекът не представлява "част" от жизнения цикъл на Borelia burgdorferi /Bb/, но може да се зарази ако бъде ухапан от заразен кърлеж. Кърлежите са много малки и често ухапването може да остане незабелязано от човека.

Лаймската болест има сезонен характер - случаите зачестяват през лятото и есента, което съвпада с периода на активност на кърлежите. Естествен "резервоар" на инфекцията са някои гризачи, елени, кучета, коне, крави и др. Кърлежите се заразяват със спирохетата при смучене на кръв от заразено животно и могат отново чрез ухапване да пренесат инфекцията в човека. Кърлежите предават инфекцията в собственото си потомство и по този начин се образуват "природни огнища" на инфекцията. Тези природни огнища се намират предимно във влажни, гористи местности с надморска височина до 2000 м.

Лаймската болест протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека. Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването от кърлежа и предизвиква образуването на характерен, разширяващ се червен кръг в кожата.

Интервалът от първия контакт на човека с причинителя до изявата на първите симптоми (оплаквания) на заболяването се нарича инкубационен период. Инкубационният период на Лаймската болест е от 3 до 30-ина дни. Болният от Лаймска болест не е заразноопасен за околните. Лаймска болест не може да се развие без ухапване от заразен кърлеж.

 

Видове и симптоми:

Лаймската болест протича (без лечение) в три стадия. Във всеки от тях заболяването засяга в различна степен отделни части и органи на тялото и съответно на това предизвиква различни оплаквания. Преминаването от един стадий в друг обикновено е последователно и плавно, но понякога налице могат да бъдат симптоми, характерни за няколко стадия едновременно.

 • първи стадий - може да протече без никакви оплаквания или да остане незабелязан от човека. В повечето случаи обаче след няколко дни до месец се развива леко повишена темература, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на някои лимфни възли и др. нехарактерни оплаквания. Най-характерният симптом в този стадий е кожният обрив. На мястото на ухапването от кърлежа, където спирохетата е навлязла в кожата се образува червено петно, което растейки в кръг с всеки изминал ден и изсветлявайки в средата се превръща в овален червен пръстен, който може да достигне различна големина. Пръстенът много често прилича на "мишена". Тази характерна кожна изява на ранната Лаймска болест се нарича "мигриращ еритем". Този пръстен обикновено не сърби и не боли. В някои случаи могат да се образуват няколко такива пръстени или само червени петна, които не се дължат на няколко ухапвания от кърлеж. Без лечение червеният пръстен преминава от само себе си за около 2-3 седмици, но може да се появи отново.
 • втори стадий - през този стадий причинителят преминава от кожата в лимфните възли и оттам в кръвта; чрез кръвта спирохетата се разпространява във всички органи. Най-често засегнати са ставите, мозъка и нервната система, сърцето и черния дроб. Засягането на мозъка протича най-често като възпаление на неговите обвивки (менингит) с оплаквания от болка и скованост във врата, дразнене от светлина и шум, силно главоболие, висока температура. В около половината от случаите се развива парализа на лицевия нерв със затруднена до липсваща мимика, увисване на лицето от едната страна, затруднен говор и др. Разпространението на инфекцията в сърцето предизвиква възпаление на сърдечния мускул, което се проявява с прескачания на сърцето, прималяване, задух и загуба на съзнание. Инфекцията предизвиква възпаление на ставите (артрит), който протича най-често с подуване, болка и понякога зачервяване най-често на една става (коляното или китката). По-рядко оплакванията могат да "прескачат" от една става в друга. Обикновено артритът през този стадий отшумява от само себе си. По-рядко може да се развие увреждане на черния дроб и възпаление на очите. Увреждането на черния дроб може да протече като хепатит с покачване на чернодробните ензими, болка и тежест в дясното подребрие, гадене, повръщане, отпадналост, потъмняване на урината и др.
 • трети стадий - този стадий се наблюдава само в една част от заразените с Лаймска болест (наблюдава се в около 10% от хората, страдали от характерния мигриращ еритем). Третият стадий настъпва (без лечение) около 3 месеца до няколко години след ухапването от заразения кърлеж. Заболяването може да се изяви направо в този стадий, или предишните стадии са протекли незабелязано от болните. В третия стадий на Лаймската болест се наблюдава предимно увреждане на ставите, главния мозък и др. части на централната нервна система. В този стадий подуването, болката и ограничените движения в една или няколко стави стават постоянни (артритът е хроничен). Най-често са засегнати коленните и други големи стави. Засягането на главния мозък и периферните нерви се изявява с отслабване на паметта и концентрацията, деменция, лесна уморяемост, влошена кординация, отслабване до загуба на чувствителността на крайниците, тръпнене и бодежи в ръцете и краката, слабост в мускулите и т.н.

Потърсете лекарска помощ, ако развиете характерния кожен обрив и/или грипоподобно заболяване, след като сте били ухапани от кърлеж. Обърнете се към лекар и ако получите парализа на лицето, оплаквания от подуване и болка в ставите, постоянна замаяност или прескачане на сърцето.

Тъй като често ухапването от кърлеж остава незабелязано, потърсете лекар ако след като сте били в район, където Лаймската болест е разпространена (или сте били в гориста или тревиста местност с много диви животни през лятото и есента) изпитвате грипоподобни оплаквания или забележите червен пръстеновиден обрив като "мишена" по тялото си.

Ако забележите кърлеж в кожата си най-добре се обърнете към лекар, който да го премахне. В случай, че прибегнете до изваждането му сами, използвайки пинсет или щипка, издърпайте кърлежа без да го мачкате и без да използвате олио или друга мазнина.

 

Причини:

Лаймската болест представлява съвкупност от ефекти, причинени от ловидната бактерия (спирохета) Borrelia burgdorferi (Bb). Когато Вb получи достъп до тялото чрез ухапване от кърлеж, тя може да се придвижи бързо с потока на кръвта. Само 12 часа след навлизане в потока на кръвта Вb може да се открие в гръбначномозъчната течност (което означава, че може да засегне нервната система). Ранното и пълно излекуване на лаймската болест е много важно, тъй като Вb може да остане скрита продължително време в тялото в клинично латентно състояние. Именно тази способност обяснява защо симптомите могат да се повтарят циклично и да се обострят след месеци или години, дори десетилетия. Важно е да се отбележи обаче, че не всеки, който е изложен на Вb, развива заболяването.

Лаймската болест обикновено се описва във връзка с продължителността на инфекцията (времето, изминало от ухапването на човек от кърлеж, заразен с Вb) и дали Вb е локализирана или разсеяна (разпространена из тялото от флуидите и клетките, носещи Вb). Освен това при различните хора симптомите се появяват по различно време и се проявяват по различен начин. За хората, които преживяват повтарящи се симптоми в течение на времето, се казва, че страдат от хронична лаймска болест.

 

Лечение:

Лечението се осъществява с антибиотици. В зависимост от стадия на болестта и тежестта на уврежданията се използват разлчини антибиотици, прилагани по различен път. С изключение на случаите с тежко засягане на сърцето ставите и нервната система, лечението се провежда в домашни условия. Болният не е заразен за околните и затова не се налага изолирането му.

В първия стадий Лаймската болест се лекува с антибиотик през устата за 3 до 4 седмици. Най-често се употребява антибиотикът доксициклин. Той не трябва да се прилага при деца под 8 години и бременни и кърмещи жени. В тези случаи за същия период се прилага антибиотик от групата на пеницилините или на макролидите. При болните, които са развили парализа на лицето, засягане на ставите и сърцето, приемането на антибиотик през устата се удължава с една или две седмици или се прилага венозен антибиотик за няколко седмици до месец.

През втория и трети стадий на болестта обикновенно се прилагат венозни антибиотици от групата на цефалоспорините. За лечението на ставното засягане могат да се прилагат болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, може да се извърши пункция на засегнатата става за облекчаване на подуването и болката и т.н. За възстановяването на сърцето може да се прилагат кардиотонични лекарства, такива спомагащи за правилния му ритъм и др. При правилно проведено лечение в ранния стадий на болестта повечето болни постигат бързо подобрение (обикновено в рамките на 4-6 седмици) на оплакванията и не развиват никакви или минимален брой усложнения. При навременно лечение се възпрепятства навлизането на Лаймската болест в по-тежките напреднали стадии.

При болни в по-късните стадии (втори и трети) лечението може да доведе до значително подобрение ако диагнозата се постави скоро след появата на късните симптоми на болестта. При напреднало заболяване, някои от уврежданията могат да останат постоянни или да се възстановят много бавно, въпреки лечението. Може да се наблюдава остатъчна парализа на лицето или болки в коляното. При някои се развиват постоянни болки в мускулите и ставите, постоянна умора и отслабване на концентрацията на фона на изследвания, които отхвърлят наличието на причинителя в кръвта, гръбначномозъчната и ставната течност и други органи. Най-честите усложненеия на практика се припокриват с изявите на късните стадии на болестта с развитието на хронично възпаление на ставите, засягане на главния мозък и периферните нерви и постоянната слабост и умора.

Ако агресивната терапия с антибиотици започне достатъчно рано, а пациентът съдейства изцяло и се придържа към графика за приемане на лекарства, възстановяването трябва да бъде пълно. Само малък процент пациенти с лаймска болест не реагират на лечението или повторно развиват болестта. Повечето дълготрайни ефекти на болестта се получават в резултат на късно или липсващо диагностициране и лечение. Причина за неуспешно лечение или влошаващи се симптоми може да бъде съпътстваща инфекция с други инфекциозни организми, разпространявани от кърлежи в същите области като ВЬ (например бабезиоза и ерлихиоза). В определени случаи лаймската болест води до смърт, но това става рядко и при повечето от тях пациентите са имали съпътстваща бабезиозна инфекция.

 

Билколечение

Растителните лечебни средства включват:

 • ехинацея (Echinacea species) - за изчистване на инфекцията и укрепване на имунната система. Механизмът на действие при този естествен продукт е свързан с активното производство на Т- и В-лимфоцити, които ликвидират огнищата на инфекция. Ехинацеята насърчава синтеза на интерферон, който унищожава патогенните микроорганизми и блокира репродукцията им.
 • хидрастис (Hydrastis canadensis) - за изчистване на инфекцията и укрепване на имунната система,
 • чесън - за изчистване на бактериалната и спирохетните инфекции. Той се счита за една от най-ценните храни на човечеството и е могъщ антиоксидант. Бактерицидното и антивирусното му действие го прави действено средство за мобилизиране на имунната защита. 

Хидротерапия

Болката в ставите, свързана с лаймската болест, може да се лекува с хидротерапия. Тъпата пронизваща болка може да се облекчи с помощта на топъл компрес върху засегнатото място. Острата силна болка може да се облекчи с помощта на компрес с лед върху засегнатото място.

Пробиотици

Лечението е с благотворни микроби чрез поглъщане или чрез свещички. Пробиотиците могат да възстановят здравословния баланс на бактериите в организма в случаите, когато продължителната употреба на антибиотици е предизвикала диария или гнойна инфекция. Може да се консумира кисело мляко или да се приемат препарати с Lactobacillus acidophilus.

Препоръчителни хранителни добавки:

 • калцият и магнезият - при болка,
 • хлорофилът – за ускоряване на излекуването, приема се по 1 с.л. (15 мл) веднъж на ден, като се разтваря в сок или вода,
 • витамин С - за бактериални инфекции и възпаления,
 • биофлавоноиди - за възпаление на ставите и за укрепване на имунната система,
 • храносмилателен ензим - за проблеми с храносмилането,
 • витамин В комплекс - за общо укрепване,
 • бромелаин - за възпаления,
 • канела, хром и цинк- за укрепване на имунната система и подпомагане на оздравяването, подпомагат регулирането на храносмилателния процес, клетъчното хранене, кръвоснабдяването на корените на косата, укрепването на зъбите.

Хомеопатия

 • След антибиотично лечение на Лаймската болест има много случаи, при които симптомите се завръщат, защото лекарството не действа. Антибиотиците потискат болестта без да я лекуват, като в същото време нарушават естествения баланс на тялото. Може да се приложи локално мехлем от невен (Calendula) или живовляк (Plantago).
 • Може би най-доброто лекарство при ухапване от кърлеж е Ledum. Може да се помисли още за Arnica или Cedron при персистиране на симптомите или за Echinacea – при общи симптоми на инфекция. Те имат потенциал да предотвратяват развитието на тетанус, като се има предвид повсеместното поголовно и безотговорно имунизиране при всички ухапвания от кърлежи.

 

Профилактика:

Най-сигурният начин за предпазване от Лаймска болест е да се предпазите от ухапване от кърлежи. Желателно е да се предприемат следните мерки:

 • при пребиваване в гористи и тревисти местности през лятно-есенния сезон използвайте облекло, покриващо по-голяма част от кожата Ви (дълги ръкави, дълги панталони, вмъкване на крачолите в чорапите и обувките, шапка и др.)
 • обличайте светли дрехи - кърлежите са тъмни на цвят и така по-лесно се откриват ако са попаднали върху Вас
 • намажете или напръскайте кожата си и облеклото си с репелент (вещество, отблъскващо насекомите и кърлежите
 • ако живеете в гориста местност, използвайте препарати от групата на акарицидите (такива, които убиват кърлежите) за обработка на дома си и пространствата около него
 • след пребиваване в гориста или тревиста местност огледайте внимателно кожата на тялото си и скалпа (също и на Вашите деца). За да успее да Ви зарази с причинителя на Лаймска болест, кърлежът трябва да престои върху кожата Ви не по-малко от 24-48 часа, така че откриването и премахването му в този интервал намалява значително риска. Кърлежите предпочитат топли и влажни места, така че най-често може да ги откриете под мишницата, около слабините, под гърдите на жените, по врата и в скалпа. Прегледайте по същия начин и Вашия домашен любимец.
 • ако откриете кърлеж върху кожата си го премахнете по най-бързия начин или се обърнете към лекар. Премахването от Вас трябва да стане по следния начин - вземете пинсети (или ако нямате такива, използвайте облечени в ръкавица или найлон пръсти или нокти, никога с голи ръце) и хванете здраво кърлежа за предната му, по тясна част (към главата) възможно най-близо до залавянето му за кожата, след това го издърпайте с постоянно теглещо движение, без усукване или смачкване. Не използвайте олио или мазнина, кибритени клечки и други народно-известни методи, тъй като те не са ефективни по отношение предпазването от заразяване. След като извадите кърлежа, дезинфекцирайте старателно мястото и го наблюдавайте за около месец. Ако забележите развитие на червен пръстеновиден обрив или поява на грипоподобни оплаквания в този период, се обърнете към лекар.
 • Спорен е въпросът за рутинно прилагане на антибиотична профилактика при всеки случай на ухапване от кърлеж. Доказано е, че прилагането на единична доза доксициклин до 72-ия час от ухапването предотвратява развититето на Лаймска болест. С оглед на това, ако сте били ухапани от кърлеж и сте пребивавали през лятно-есенния сезон в място, където заболяването се среща често, се обърнете към Вашия лекар. Той ще прецени дали назначаването на антибиотична профилактика е уместно във вашия случай и какъв точно антибиотик да Ви препоръча.