Банер за мобилна версия за апликация

Мегалобластна анемия

Мегалобластната анемия е заболяване, при което в резултат на недостиг или липса на витамин В12 и/или фолиева киселина настъпва нарушение в нормалната структура на еритроцитната клетка, в резултат на което функцията и се уврежда. Еритроцитът не е в състояние да свързва адекватно кислорода от въздуха и да го доставя до клетките и тъканите в организма, т.е. налице е възникването на анемия.

Заболяването се среща относително рядко, като с по-голяма честота се открива в скандинавските и другите северни страни. Вероятно обяснение за този феномен е недостатъчно пълноценното и здравословно хранене, бедно на витамини. Освен това мегалобластната анемия се среща по-често сред бялата раса и то предимно при женската част от населението. Откриването и е по-типично сред хората над 40 години, а също така и сред бременните.

Ролята на витамин В12 и на фолиевата киселина е от съществено значение за нормалното протичане на жизнените процеси в организма. Те имат отношение към ДНК синтезата – т.е. към изграждането на онази част от клетката, която пряко е обвързана с наследствената материя.

Двата жизненоважни елементи участват в различни ензимни системи, благодарение на които обезпечават синтезата на ДНК в клетката. Ако ДНК синтезата не е завършена и ДНК молекулата не е изцяло изградена, клетката не е достатъчно зряла, за да настъпи деленето и. В резултат на това тя нараства на големина (т.е. клетката става мегалобластна), променя се съотношението между нейното ядро и цитоплазмата и най-общо тя губи функционалната си способност, т.е. такава клетка е незряла и негодна за нуждите на организма.

Именно тези изменения настъпват при недостиг или липса на витамин В12 и/или фолиева киселина. Клетките увеличават размерите си, променят своя ядрено-цитоплазмен индекс (който има съществено значение за тяхното делене по-нататък) и губят нормалните си функции.

Еритроцитите като клетки, които се отличават със сравнително кратък живот (120 дни) и висока делителна честота, са едни от най-често засегнатите структури при недостиг или липса на витамин В12 и фолиева киселина. Именно поради това и състоянието носи наименованието мегалобластна анемия (мегалобластна поради увеличените размери на клетките), въпреки че в редица случаи се засягат и други органи и системи.

Витамин В12 е жизненонеобходим за правилното функциониране на организма. Тъй като витаминът, продуциран от микроорганизмите в дебелото черво, не може да бъде абсорбиран, човешкият организъм е изключително зависим от екзогенния внос на В12. Богати на витамин В12 са месните продукти и по-специално черния дроб. В достатъчни количества той се съдържа и в жълтъка на яйцето. Приет с храната, витамин В12 достига до тънкото черво, където от изключително значение за неговата резорбция е т.нар. вътрешен фактор на Castle. Този фактор се синтезира от стомашните клетки, свързва се с витамина и пречи на неговото разрушаване под действието на солната киселина от стомашния сок. Попаднал вече в тънкото черво, витаминът се отделя от фактора и се резорбира, благодарение на която неговите молекули достигат до всички клетки в организма.

Витамин В12 има отношение и към обмяната на мастите, в резултат на което дефицитът му води до нарушена синтеза на миелина (основна обвивка на нервните влакна, имаща значение на бързото и правилно предаване на нервните импулси), с прояви на демиелинизираща невропатия. Това е симптом, който не се наблюдава при изолиран дефицит на фолиева киселина.

Фолиевата киселина е широко разпространен витамин. Той се съдържа в големи количества във всички зелени зеленчуци, поради което изолираният му дефицит е сравнително рядко състояние. Най-често недостигът на фолиева киселина придружава различни други патологични състояния. За да бъде усвоена фолиевата киселина от зеленчуците, те трябва да се консумират в суров вид, защото при топлинната им обработка витаминът се разрушава. В тънкото черво фолатите в храната се разграждат до моноглутамати и в такава форма се пренасят до клетките в организма. Там под влиянието на различни ензимни системи моноглутаматът се превръща в различни съединения, най-често в тетрахидрофолиева киселина, която по-нататък участва в ДНК синтеза.

При дефицит на фолиева киселина страдат всички бързоделящи се клетки и поради нарушената възстановителна способност на епитела на гастроинтестиналния тракт често се получава хейлит и глосит.

 

Причини:

Причините за възникването на мегалобластната анемия са основно две - недостиг или липса на витамин В12 и/или на фолиева киселина. Най-често в практиката се среща комбинация от посочените причини. Дефицитът или липсата на витамин В12 може да е резултат на няколко фактора:

  • недостатъчен внос на витамина с храната – това се наблюдава при строг вегетариански режим, при възрастни хора с еднообразна диета, хроничен алкохолизъм
  • непълноценна резобция на витамина в тънкото черво, в резултат най-често на дефицит на фактора на Castle.

Последното може да настъпи в хода на различни патологични състояния. От една страна може да се касае за резекция на стомаха, в резултат на което са отстранени клетките, отделящи фактора. От друга страна честа причина е автоимунен процес в областта на стомаха, водещ до неспецифично възпаление на стомашната лигавица (т.нар. автоимунен хроничен гастрит). В хода на имунномедиираното възпаление са продуцират антитела, които се насочват или към клетките, синтезиращи вътрешния фактор, или към самия фактор. Резултатът е един и същ - дефицит на фактора на Castle и непълноценна резорбция на витамин В12. Това състояние е известно като пернициозна анемия. Други причини за нарушена абсорбция на витамина са болест на Крон, склеродермия, амилоидоза, туберкулоза и др.

От друга страна състоянията, водещи до дефицит на фолиева киселина, са следните:

  • недостатъчен внос на фолиева киселина – при тежки общи заболявания, хроничен алкохолизъм
  • повишени нужди на организма от витамина – по време на бременност, усилен растеж
  • прием на определени медикаменти – метотрексат и триметоприм
  • синдром на малабсорбция

Най-често обаче фолиевият дефицит е вторична проява на друго, подлежащо заболяване. Поради това в тези случаи и лечението на анемията, дължаща се на недостиг на фолиева киселина, изиска терапевтично повлияване на основното заболяване.

 

Диагностициране:

Лекарят - специалист прави обикновен преглед на пациента и назначава анализ на кръвта. Той взима предвид оплакванията на пациента и историята на заболяването.

Сред лабораторно-диагностични методи се използват широко като цяло и биохимичен анализ на кръвта. В показанията на кръвната картина ще бъде открит макроцитоза (увеличаване на размера на диаметъра на червените кръвни клетки), hiperhromiya (преувеличени индекса на цвета), тромбоцитопения и неутропения.

В биохимичен анализ на кръвта може да се видят и повишени нива laktatdehydrohenaza (LDH) и билирубин. Това се дължи на разрушаването на червените кръвни клетки в далака и костния мозък на eritrokapiotsitov.

В резултат на пункция на костен мозък се установява формата на клетъчни елементи.

 

Лечение

Лечението на мегалобластна анемия има за цел пълното премахване на първопричините., Да се анулират лекарства, които причиняват този вид анемия или са приемани за дълго време. Да се лекуват тези болести, които са задействали развитието на мегалобластна анемия.

Хората, които са изложени на риск от мегалобластна анемия заболяване не трябва да се предписват лекарства, които могат да предизвикат заболяването. Важно е да се помни, че всички инфекции могат да причинят патологични промени в кръвта, така че трябва да се вземат превантивни мерки срещу този вид заболяване, да спазват лична хигиена и да проведат пълно санитарно почистване.

 

Препоръчителни храни:

Следва да се прави диета, така че тялото чрез изхранване да получи необходимата здравна фолиева киселина и витамин B12. Задължително да се включат продукти като:

  • крехкото месо
  • черен дроб
  • листни зеленчуци /спанак, лапад, салати/
  • плодове
  • птичето месо
  • бъбреци
  • риба
  • морските ракообразни
  • яйца
  • цвекло
  • пълнозърнест хляб
  • житни кълнове.
  • да се отхвърлят лоши навици (алкохол и тютюнопушене), които често са основните причини за болестта

Вегетарианците са изправени пред по-голям риск от недостиг на витамин В12 и трябва да вземат екстракт от мая или витамин на таблетки (2-3 мг. дневно) като предпазно средство.

 

Не трябва да приемаме храни, които пречат или забавят усвояването на желязо.

  • Такива са храните, съдържащи калций в големи количества - те много намаляват усвояването на желязото. В периода на лечение на анемията трябва изключим млякото и млечните продукти - в случаите, когато това е противопоказно, то двата вида храни – “богати на калций или богати на желязо” - да не се консумират едновременно.
  • Да не се приемат едновременно групата на месата, рибите, яйца, със зърнени храни - хляб, спагети, ориз, пшеничени кълнове и др. Те също намаляват усвояването на желязото. Вместо тях могат да се включат зеленчуците, картофите.
  • Избягвайте да пиете по време на хранене: кафе, чай, какао, кока-кола - танинът в тях пречи на усвояването на желязото.
  • Да не употребяваме спиртни напитки, рафинирани продукти, полуфабрикати, бързо приготвените храни - те са бедни на витамини и микроелементи.

За съжаление желязото се натрупва бавно в организма - необходими са няколко месеца, за да се насити организма с този микроелемент. Знае се, че неговият недостиг се попълва основно с правилното хранене. Изследването с Вега тест ще ви бъде необходимо за по-бързото решаване на проблемите с анемията и за да извлечете максимална полза от храненето. С теста ще се определят храните, които вашият организъм разгражда и усвоява най-добре, тях ще включите в менюто си. Установяват се още и храните, които не се приемат от организма ви, не се разграждат и усвояват напълно, а се трупат като токсини, шлаки - от това имате само вреда. Тези храни ще изключите временно, няма да ги консумирате само няколко месеца. След приключване на теста получавате веднага фиша с резултатите от него. Лекарят прави индивидуалният ви хранителен режим, който е съобразен, освен с данните от теста, и със заболяването ви. Затова Вега тест се извършва само от лекар - специалист в тази област. Резултатите трябва да бъдат точни, а консултациите компетентни. Полезността на теста е в това, че вие сами може да си съставите вашия собствен режим на хранене. В него включвате подходящите храни от теста като използвате и информацията, направена по- горе за храните с високо съдържание на желязо. Необходимо е периодично да се изследва стойността на желязото, особено през есента и пролетта-  те са сезоните на обостряне на заболяванията на стомашно- чревния тракт и съответните последици от това.

 

Препоръките за режим на хранене:

  • Закуска- задължителна.
  • Междинна закуска - плодове
  • Обяд - зеленчуци, месо, риба, яйца, картофи, ядки, варива
  • Междина закуска - плодове
  • Вечеря- зеленчуци, месо, риба, постни ястия