Банер за мобилна версия за апликация

Мекотъканен ревматизъм

Мекотъканният ревматизъм е най-често срещаното ревматично заболяване - 50% от всички ревматични болести. Той е абсолютно лечим, ако бъде диагностициран рано и своевременно лекуван. Ако човек има добра здравна култура, няма да се стигне до усложнения.

При първичния мекотъканен ревматизъм най-честа причина е свръх натоварването на ставите и околоставните пространства. От него боледуват пианисти, цигулари, спортисти, при които се натоварват определени стави на ръцете.

Има обаче и вторичен мекотъканен ревматизъм. Той се получава в резултат на артрити, колагенози, които като последица включват околоставните тъкани.

 

Симптоми:

Регионалният миофасциален болков синдром се отнася към локализираните форми на мекотъканен ревматизъм, при който са налице чувствителни точки в мускулната тъкан, при палпация на които се изявява силна локална болка и чувствителност. Въпреки че е локализирана извънставна патология, болката при регионалния миофасциален болков синдром е по-разпространенена в сравнение с локализираните форми на периставна патология. Най-често болковият синдром е локализиран едностранно в кръста, шията, рамото или в областта на тазобедрена става.

Примери за локализирани форми на периставна патология са тендинити, теносиновиитеи, бурсити, ентезити или ентезопатии (възпаление или патология на залавните места на сухожилията, лигаментите или ставните капсули за костта). Те могат да се изявят и в контекста на възпалителни ставни заболявания, като ентезитите са характерен признак за серонегативните спондилоартропатии. При мекотъканния ревматизъм е налице изолирано ангажиране на периставни структури при отсъствие на ставно заболяване и се развива в резултат на повтаряща се травма с нисък интензитет или при преумора. Локалните форми на мекотъканен ревматизъм обхващат значителна част от консултациите в първичната медицинска помощ и тези в специализираните ревматологични звена. Счита се, че тези страдания са 1/3 от ревматичната патология в практиките на общопрактикуващите лекари и най-честата причина за отсъствие от работа поради временна нетрудоспособност сред ревматичните заболявания. Познати са редица патологични състояния в различни анатомични зони.

Сред най-честите в клиничната практика са проявите на мекотъканен ревматизъм в раменна област. Структурата на раменната става осигурява голям обем на движение на ставата, което се постига вследствие на ниската степен на конгруитет на ставните повърхности и комплексното устройство на периставните тъкани. Голямата подвижност в раменната ставата е предпоставка за чести механични увреди на меките тъкани. Периставната патология в областта на раменна става включва тендинит на ротаторния маншон, адхезивен капсулит („замръзнало“ рамо), субакромиален бурсит, тендинит на сухожилието на двуглавия мускул на мишницата и др. В областта на лакътна става основните форми на мекотъканен ревматизъм са латерален епикондилит (лакът на тенисиста), медиален епикондилит (лакът на голф-играча), олекранен бурсит. В зоната на китката и ръката основни форми на периставна увреда са тендовагинит на първия канал (болест на de Quervain), ганглиони, контрактура на Dupuytren, синдром на карпалния канал и др. 

Основните периставни патологични състояния в областта на тазобедрена става са трохантерен бурсит, бурсит на бурса iliopectinea, ишиоглутеален бурсит. Други форми на мекотъканен ревматизъм за долни крайници са локализирани около колянна става (препателарен бурсит, бурсит на бурса anserine, поплитеална киста (Бейкърова киста), и около глезенна става (ахилов тендинит, ретрокалканеарен бурсит, ретроахилесов бурсит, плантарен фасциит и др.).

Фибромиалгията също се отнася към мекотъканния ревматизъм, но при нея се счита че патологичният процес е на ниво централна нервна ситема. Фибромиалгията се характеризира с наличие на дифузна хронична (с продължителност > 3 месеца) невъзпалителна болка и наличие на болезнени точки при натиск, установени от лекар. Болката се счита за разпространена, когато е налице в лявата и дясна телесна половина, над и под талията и е асоциирана с аксиална скелетна болка (шиен, гръден отдел на гръбначния стълб или болка в кръста). Други характерни признаци на заболяването са умора, невъзстановяващ сън, когнитивни проблеми (трудна концентрация, забравяне и др.), депресия, главоболие, феномен на Рейно, сухота в очите и устата, субективно усещане за наличие на оток, парестезии, синдром на раздразненото черво, дисменорея и др. Честотата на фибромиалгията е около 3.4% при жени и 0.5% при мъже. Около 79-90% от засегнатите пациенти са жени. Началото на заболяването обичайно е между 30 и 55 години. Фибромиалгията е първична и вторична – в контекста на редица ревматични заболявания като ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и др. Диагностицирането наличие на асоциация на ревматични заболявания с вторична фибромиалгия е от съществено значение, за да се избегне ненужното приложение на токсични антиревматични лекарствени средства.  

 

Диагностициране:

За диагнозата и диференциалната диагноза на локалните периставни увреди ключово значение има мускулно-скелетната ехография, по преценка - ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, конвенционална рентгенография.

Лабораторните и инструменталните изследвания при пациенти с фибромиалгия се назначават с цел изключване на патологични състояния, които могат да имитират изявената клинична картина. Интерпретацията на находките, диагнозата и лечението се реализира от ревматолог.  

Антистрептококовите антитела е задължително да бъдат изследвани. Ако техният титър е повишен, това означава прекарана стрептококова инфекция.

Кръвната картина и по-специално показателят СУЕ (скоростта, с която еритроцитите се утаяват) има значение при поставяне на диагнозата. Обикновено при ревматизъм този показател е по-висок.

 

Лечение:

Лечението на мекотъканния ревматизъм, ако той е в острата си фаза, става за около 20–30 дни, след което се приключва напълно.

Основната група лекарства, която се използва, са нестероидните противовъзпалителни средства. Прилагат се през устата, мускулно, анално – свещички. Тези, които се приемат през устата, увреждат хранопровода, стомаха, дванайсетопръстника и червата. Лечението на локализираните форми на мекотъканен ревматизъм включва нестероидни противовъзпалителни средства, локално инжектиране на кортикостероиди, физиотерапия.

Има и средства за локално приложение. Такъв е NeОx, който съществува в две форми - крем и маслен разтвор. Хубавото на масления разтвор е, че се прилага и за лечебен масаж, и за обикновено локално приложение. И двете форми помагат при мекотъканния ревматизъм, но те са подходящи и за всички ставни заболявания.

Масленият разтвор е подходящ и като профилактика срещу декубитуси или рани, които се получават при залежаване на болните. Масажът разширява кръвоносните съдове. Има и обезболяващ ефект. Масленият разтвор на NeOx стига за месец, месец и половина, цената му е доста ниска, така че съчетанието на добра цена и прекрасен лечебен ефект е много добро за съвременния човек.

Кремът също има приложение освен за локално намазване и във физиотерапията с ултразвук. И кремът, и масленият разтвор помагат за изнасянето на свободните кислородни радикали, което означава, че те имат антиоксидантен ефект.

Но когато става въпрос за хроничен проблем, т.е. когато пациентът не си е обърнал сам внимание или не е имал време да се обърне към общопрактикуващ лекар или специалист, тогава вече приложението на NeОx крем и маслен разтвор, трябва да бъде в по-дълъг период от време.

Важно е да се знае, че липсват странични ефекти и няма алергизация.

Лечението на фибромиалгията включва обучение на пациентите, лечебна гимнастика, физиотерапия, приложение на аналгетици, антидепресанти и други медикаменти по преценка на лекаря.

 

Препоръчителни лекарства

 • Аспирин. Витамини. При ревматизъм със силно изразен симптоматичен ефект е познатият ни аспирин. Той не повлиява хода на заболяването. Препоръчва се най-вече в случаите, когато заболяването протича с треска. Приема се обикновено в рамките на 6-12 седмици. При назначаване на точната доза специалистът се ръководи от ефективността на лекарството и концентрацията на салицилат в серума (тя трябва да бъде 20-30 mg%). Аспиринът се прилага в дневна доза от 5-8 грама / ден орално в 4-6 етапи на прием (при деца – 60-120 мг / кг / ден орално в 4-6 дози) до пълно затихване на обострянето. Но това лекарство, според последни проучвания, не е най-добрата опция за деца, тъй като може да доведе до развитието синдром на Рей. Към терапията се предписват и препарати с витамин С, витамини от групата В и калий, които допълнително ускоряват оздравителните процеси. Освен това съдействат за подобряване на имунната функция.
 • Медрол. При лечение на ревматизъм приложение намира кортикостероидният препарат медрол, който е на основата на метилпреднизолон. За период от 3-7 дни след началото на приема на медрол състоянието се подобрява. Изключение правят случаите, в които ревматизмът е нанесъл поражения върху сърцето. Точната доза и продължителност на терапията с лекарството ще бъде определена от Вашия лекар. Постепенно се преминава към редуциране на дозата след постигане на задоволителни резултати от терапията. Лекарството се предписва и на деца.
 • Флостерон на ампули. Синтетичният кортикостероид флостерон, който е на основата на бетаметазон, също намира приложение при лечението на ревматизъм. Прилага се под формата на инжекция. Действа по-продължително заради по-бавното усвояване на основния компонент. Прилага се в дози от 0,25 до 2 мл (зависи от големината на ставата). Между отделните апликации трябва да има интервал от 4 седмици.
 • Неофлексин. При ревматизъм и всякакви ставни заболявания лечението може да се допълни с комплекс капсули Неофлексин. Те съдържат комплекс екстракти, повлияващи благоприятно на целия костно-ставен апарат (зеленоуста мида, хиалуронова киселина, омега три, колаген от втори тип, бяла върба, витамин Е и др.). На ден се препоръчва прием на 3-4 капсули от този комплекс. Всяка от тях се приема с вода, четвърт час преди консумация на храна. След 3-месечен прием се прави почивка от 15 дни, след което отново може да се приема добавката.
 • Би-Профенид. Нестеоридното лекарство Би-Профенид, което е на основата на кетопрофен, също намира приложение при лечение на ревматизъм ( остра и хронична форма) при пациенти над 15 години. На ден се приемат по 1 или две таблетки, според предписанията на специалиста. Лекарственият прием се осъществява по време на хранене, като цялата таблетка се поглъща с обилно количество вода.
 • Наклофен. За симптоматично облекчаване на ревматизъм се предписва и препаратът наклофен, предлаган във вариант от 50 мл и вариант дуо – 75 мг. Основното вещество, което в случая облекчава болката, е диклофенак. Таблетките имат стомашно-устойчиво покритие, което гарантира разтварянето им едва след като те достигнат стомаха. За възрастни дневната доза възлиза на 100-150 мг. За деца над годинка дозата се изчислява по формулата – 1-3 мг за всеки кг от теглото на детето. Лекарството се приема по време на хранене с обилно количество вода.
 • Тилкотил
 • Друг нестероиден препарат с противовъзпалително действие е Тилкотил. Таблетките съдържат активния компонент теноксикам. От тях се приема по таблетка дневно (20 мг), освен ако лекарят не е преценил друго.
 • Хеликс. Капсулите Хеликс са напълно натурален продукт с ефекта на аналгетик. В тях се съдържа екстракт от охлюви, босвелия и куркума. Единствено охлювите притежава способността да регенерират счупената си черупка. Трите съставки в добавката съдържат успокояващото вещество алантоин и 24 часа след приема на една капсула болката отшумява. Отокът спада. Достатъчно е на ден да се приема само по капсула. Приемът се осъществява сутрин с чаша вода.
 • Артплюс. При ревматични болки и ставни заболявания с всякакъв произход помагат капсулите Артплюс. В състава им влизат мощни аюрведични екстракти с доказан положителен ефект при ставни болки. На ден е необходимо да се приемат 1-2 капсули от тази добавка, задължително след хранене.

 

Хомеопатия:

Хомеопатията също предлага ефективни решения при ревматизъм. Изборът на правилен препарат и точната потенция се определя от хомеопат. Но ние ще посочим 3 препарата с доказано положително въздействие при ревматични заболявания.

 • Апис мелифика е препарат, извлечен от медоносна пчела, който бързо успокоява ревматичната болка.
 • Калиум йодатум е препарат, който бързо успокоява болката. Подходящ е при ставни оплаквания, оток на ларинкса, отделянето на зеленикави воднисти секрети.
 • Рус токсикодендрон е добра хомеопатична алтернатива при сухожилен ревматизъм. Повлиява положително при оплаквания, свързани със скованост и болка в ставите и сухожилията.

 

Профилактика

Последващите етапи от лечение и профилактика на ревматизъм са свързани с укрепване на сърдечната дейност и имунната система. На този етап се препоръчва санаториално лечение. Препоръчват се специални терапевтични упражнения. Съществуващите хронични заболявания също трябва да бъдат излекувани.

Лабораторни и инструментални изследвания се провеждат два пъти годишно. През пролетта и есента се провежда по един едномесечен курс с нестероидни противовъзпалителни лекарства.

 

Препоръчително хранене:

Диетата на пациентите с ревматизъм трябва да е с повишен прием на протеини (половината от тях трябва да са с животински произход). Общото им количество трябва да е около 140 гр дневно.

Въглехидратните храни се ограничават до около 250-300 гр дневно. Плодови сокове най-вече лимон и касис задължително трябва да присъстват в менюто.

В острата фаза се избягват храните с висока киселинност, мляко, захар, кафе, подправки, риба и яйца.

 

Билколечение

Лечението на ревматизъм дава по-бързи резултати, когато към него се включат билки. Природните средства за успокояване на болките, причинявани от ставни заболявания, не са никак малко.

 • Хрян е невероятен лек при ревматизъм. Лъжица от настъргания корен залейте с вряла вода (1 супена лъжица). Киснете час, след което прецедете. Четирикратно преди хранене консумирайте по чашка от течността. Но внимавайте да не предозирате с нея. В противен случай симптомите на интоксикация са неизбежни.
 • Компреси с ябълков оцет помагат при отоци, причинени от ревматични заболявания. Може да използвате единствено киселата течност. Но още по-добре е когато я използвате в комбинация с други съставки с подобно действие. Например, смесете 100 грама от течността със 150 грама свинска мас и шест скилидки счукан чесън. С тази смес правете лапи, докато оздравеете напълно.
 • Топлата вана с градински чай също помага за облекчаване на болката. Шепа от билката сварете предварително в два литра вода. Варете около 10 минути, след което прибавете готовата течност към водата във ваната.
 • Сушени плодчета бъзак. Пригответе я като оставите лъжица от тях да се вари за три минутки в 400 мл кипяща вода. Прецеденият еликсир се приема на глътки в рамките на ден.
 • Червена боровинка. Може да ги консумирате свежи или да ги използвате в сушен вид за приготвянето на настойка. Тя се приготвя от две чаени лъжици от изсушените плодчета, които се настояват за половин час във вряла вода (четвърт литър). Приготвеното количество се приема в рамките на деня на глътки.
 • Розмарин. Билката розмарин също е ценен помощник при ревматизъм. От нея вземете 5-6 клонки и ги поставете в шише от литър и половина, което е пълно със силна ракия. След 30-дневно настояване, извлекът е готов за употреба. Използвайте го за втриване в болезнените зони. Няколко капки от етеричното масло на билката, добавени към ваната, също успокояват ревматичната болка.
 • Звездовиден анасон. Звездовидният анасон е мощно средство за успокояване на ревматоидната болка. Вземете две звездички от него и ги смелете на прах. Варете за 5 минутки в литър вряща вода, след което прецедете. Приготвената течност се приема в рамките на деня. Бързо ще почувствате облекчени и ако втриете директно в болното място няколко капчици етерично анасоново масло.
 • Гръмотрън. Корен от лековития гръмотрън бързо облекчава оплакванията с ревматоиден характер. Сто грама от дрогата смесете със същото количество от корен на билката репей. Към тях прибавете и по 50 грама от изброените по-долу билки:
 1. корен брей
 2. валериана
 3. листа от мечо грозде
 4. бял оман
 5. бял равнец
 6. овчарска торбичка
 7. комунига
 • Две лъжици от тази смес прибавете към половин литър вряща вода. За около десет минутки задръжте тази течност на слаб огън. На ден се приемат общо 400 мл от прецедения извлек – 4х 100 мл.
 • Корени от черен оман. Корени от черен оман се използват за направата на течност за компреси, която помага при ревматични болки. Сто грама от лечебния корен сварете в литър вода за десет минутки. Прецедената течност използвайте за направата на компреси върху болното място.
 • Сироп от черен бъз. Сиропът от черен бъз също помага при ревматизъм. В случая лекът работи в два аспекта – съдейства за успокояване на болката и стимулиране на имунитета. За възрастни дозата от него е по супена лъжица, три пъти на ден. За деца – по лъжичка, отново приемана три пъти на ден.
 • Стрък от седефче. Билката седефче, приложена външно, също гарантира успокояване на болката при ревматизъм. За тази цел използвайте алкохолна настойка, приготвена от част от дрогата и десет части спирт или ракия. Настоявайте две седмици тази смес, за да се извлекат в алкохола всички полезни вещества от нея. Налагайте върху възпалените зони компреси с марля, напоена в тинктурата. Може да я използвате и за директно втриване в болезнените зони.
 • Стрък от очеболец също помага при ревматични болки, но приеман вътрешно. Лекът с антиревматично действие се приготвя от две супени лъжици от билката. Количеството се вари в половин литър вода за период от пет минутки. От прецедената течност приемайте доза от 100 мл, 4 пъти на ден преди хранене.
 • Стрък от жълт равнец. Билката жълт равнец е още един лек с невероятен ефект при ревматизъм. Най-добре е в случая 50 грама от цветовете й да се комбинират с изброените по-долу билки в следните количества:
 1. дива чубрица и пелин – по 30 гр
 2. риган и жълт кантарион – по 50 гр
 3. мащерка и цвят от бяла акация – по 60 гр
 4. подъбиче – 40 гр
 5. бял равнец – 80 гр
 • Седефче, очеболец и жълт равнец – 3 билки с жълти цветове, които намират приложение при лечение на ревматизъм. За четвърт час сварете 3 лъжици от общата смес в литър вода. Изстиналата прецедена течност приемайте 3 пъти в количество от 250 мл. Поглъщайте всяка от дозите преди прием на храна.
 • Стрък от великденче. За хората с ревматизъм билката великденче гарантира облекчение, приемана по два начина. Тинктура, приготвена от свежите й стръкове може да се втрива директно в болните места. Или да се използва за вътрешен прием – три пъти на ден се приемат по 15 капки от лека. За направата й е необходимо да напълните едно шише с нарязаните свежи стръкове от билката. След това долейте с ракия и киснете 2 седмици. По време на настояването тинктурата се държи на слънчево място.
 • Плавун. По чаша чай от плавун, приеман ежедневно, бори ефективно ревматичните болки. Приготвянето на лека става като запарите лъжичка от стръкове на билката с 250 мл кипяща вода. Запарването е добре да продължи поне половин час.
 • Корени от брей. Мазане и компрес с настойка от корени брей помага за успокояване на болката при ревматизъм. За приготвянето на този лек се нуждаете от 200 грама от коренището на лековитата билка. Предварително настържете използваната суровина. Приготвената по този начин дрога залейте с литър зехтин. Друг вариант за течност за настойката е зехтин и силна ракия в равни количества (по 500 мл). Едва след като изминат 20 дни от приготвянето на лека, той може да бъде използван за лечебни цели.
 • Цвят или листа от бяла бреза. Цвят и листа от бяла бреза е друг мощен лек за овладяване на болката с ревматичен произход. Този микс може да откриете във вид на дрога в аптеката на цена от 1,40 лв за опаковка. Супена лъжица от него запарвайте за 30 минутки на стайна температура 400 мл вода, която предварително сте кипнали на котлона. От тази течност приемайте по 120 мл за един ден. В продължение на 12 часа при условие, че я съхранявате в хладилник, тя ще запази терапевтичните си качества.

 

Мехлеми при ревматизъм

Ето и кои са популярните купешки мазила, препоръчвани за лечение на ревматизъм. Някои от тях са във вид на мехлеми, а други на тинктури, които се нанасят чрез втриване в болното място.

 • Тинктура от морска краставица. Тинктурата от морска краставичка е един от лековете с антиревматично действие, предлагани в аптеките. Продуктът се приготвя от растение, срещано по нашето Черноморие с плодчета, приличащи на краставички и сърцевидни листа. Малко количество от алкохолния извлек се нанася директно върху болното място чрез леко втриване. Лекът помага при всякакви ревматични заболявания.
 • Дяволски нокът и евкалипт. Формулата, съдържащи екстракти от дяволски нокът и евкалипт, е водеща в състава на мазилото Асам. Болкоуспокояващият ефект на тези билки е допълнен от още две съставки със същия ефект – камфор и ментол.
 • Водна леща, тинктура или крем. При ревматизъм, всякакви ставни проблеми и възпаление на лигавиците на дихателните органи помага тинктура от водна леща. Препоръчва се да приемате три пъти на ден по 20 капки от нея. Количеството от лека предварително разтворете във вода. За външно приложение с цел успокояване на ревматични болки продуктът се предлага във вид на крем. Сутрин и вечер върху болните места нанасяйте малко количество от мазилото. За да запазите терапевтичните му качества след отваряне на опаковката, задължително съхранявайте в хладилника.
 • Масло от риган. Маслото от риган също може да се включи в антиревматичната терапия заради мощните си болкоуспокояващи свойства. По веднъж на ден може да го приемайте вътрешно. Директно накапете 4 капки от извлека върху езика си. Или погълнете това количество от маслото след предварителното му разтваряне с малко вода. Още една опция за лечение на ревматизъм с масло от риган – няколко капчици от него разтворете в лъжица зехтин. С маслената смес правете масажа на засегнатите места. В био вариант масло от риган може да откриете на цена от 23 лв за количество от 30 мл.
 • Мехлем Айважива с прополис. Ставните болки по цялото тяло може да успокоите с помощта на мехлем Айважива с прополис. Аюрведичната билка има силен болкоуспокояващ ефект. В състава на мазилото освен прополис влиза хрян, розмарин и мента. По два пъти на ден нанасяйте върху увредените участъци малко количество от мехлема.
 • Крем Ибутоп. При възпаление на меките тъкани и мускулен ревматизъм подходящ вариант е крем Ибутоп. По 3-4 пъти дневно върху болезнения участък може да нанасяте ивица от мазилото с дължина от около 10 см. Ако до 3 дни не се почувствате по-добре, обърнете се към лекар.
 • Крем Румалая. За осъществяването на ефективен контрол върху ревматичните болки и отоци, помага крем Румалая. Базиран на хомеопатични билки, камфор и мента, този продукт гарантира бързо справяне с болковия симптом. По два пъти дневно масажирайте засегнатите места с малко количество от мазилото.
 • Крем Реставит. Крем Реставит е още една алтернатива с изцяло натурален състав, съдействаща за овладяване на ревматичната болка. Мазилото съдържа камфор, прополис, мента, черен оман, кипарис, евкалипт и др. След нанасянето му се усеща загряване. От два до три пъти дневно втривайте в кожата си малки количества от крема.