Банер за мобилна версия за апликация

Меланом

Меланомът е вид рак на кожата, който започва в пигментните клетки на кожата, наречени меланоцити. Тези клетки произвеждат меланин, който е отговорен за цвета на кожата, очите и косата. Меланомът е най-агресивния и опасен тип рак на кожата. Характеризира се с бърз растеж и ранно разпространение (метастазиране) в други части на организма.

Докато при мъжете заболяването обикновено се диагностицира на 60-годишна възраст, жените могат да получат болестта на всяка възраст, като рискът нараства заради фамилна обремененост и количеството излагане на слънце.

В типичния случай се появява на кожата, като в големия процент от случаите тръгва от пигментни бенки. Може обаче да се развие и на всяко друго място в организма, където има меланоцити – роговица, ретина, субстанция нигра и т.н. Различните места на тръгване на меланома често водят до характерни разлики в цитологията и хистологията на тумора.

 

Симптоми:

Първите признаци на меланома се появяват като необичайна бенка или като промени в съществуващата бенка. Бенка, която е асиметрична по форма, няма гладка граница, има неравномерно оцветяване, по-голяма е от диаметъра на молив и променя външния си вид може да е признак за меланом. Бенка, която кърви или сърби, също е предупредителен знак за меланом.

В голям процент от случаите меланомът започва след често дразнене (чесане, протриване и т.н.) или разраняване на бенките. Затова дразненето на бенки, особено пигментни бенки, трябва да се избягва. Ако това не е възможно, е добре бенките да бъдат премахнати оперативно. Премахването се прави по правилата за премахване на тумор: изрязват се далеч в здраво, при строго спазване не само на антисептика и асептика, но и на абластика.

Типичният меланом е черен, поради синтезирания от клетките меланин. Съществуват обаче и безцветни (левко-меланоми), при които в процеса на злокачественото си израждане туморните клетки загубват способността да синтезират пигмент. Тези меланоми обикновено са по-злокачествени от черните.

Меланомът, може да се изяви с:

 • промяна в новопоявила се/съществувала бенка
 • малко, тъмно, многоцветно петънце с неравни ръбове - надигнато или плоско, кървящо или образуващо коричка
 • бляскаво, твърдо и тъмно люспесто образувание
 • диаметър по-голям от този на гумичката на молив - около 6мм

"АБЦД" за откриване на меланом:

 • Бенките обикновено са овални и симетрични, меланомите - с неправилна форма.
 • Бенките имат добре очертан контур, при меланомите границите са неясно отграничени и назъбени.
 • Бенките са с хомогенен, от светло до тъмнокафяв цвят. Нехомогенният е съмнителен.
 • Бенките обикновено са по-малки от 6 милиметра, меланомите - по-големи. Ако човек забележи бенка, която започва да се увеличава по размер, прокървява, да образува коричка, непременно трябва да посети онкодерматолог. В литературата е отбелязано, че има значение размерът на бенката. Но меланомът може да бъде и в много малки размери, а едно голямо пигментно петно да си бъде пигментно петно, без да е меланом. Така че това не е абсолютно задължителен фактор – над един сантиметър трябва да се мисли за меланом.
 • За цвета – меланомите са пигментни и ахроматични. Ахроматичните могат да наподобяват различни кожни изменения, при пигментните диагнозата е по-лесна.

 

Причини и рискови фактори

Излагането на ултравиолетови (UV) лъчи слънчевата светлина е водеща причина за меланома. Когато на меланоцитите попадне слънчева светлина, те започват да произвеждат повече от пигмента меланин, потъмнявайки кожата. Това може да доведе до зачервяване, лунички или бенки - повечето от които са доброкачествени.

Изследователите смятат, че честото излагане на ултравиолетова радиация може да доведе до увреждане на ДНК на меланоцитите, да излязат извън контрол и да се образува тумор. Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават риска от меланом.

Туморът на меланома често произхожда от съществуваща бенка или започва като ново увреждане, което прилича на бенка. Хората с повече от 50 обикновени бенки е по-вероятно да развият меланом.

Меланомата също така поразява по-често хората със светла кожа. По-малкото пигментно покритие в кожата означава, че имате по-малко защита от ултравиолетовите лъчи. Хората от европеидната раса са 30 пъти по-склонни да развият инвазивен меланом, отколкото хората с африкански произход, според Националното сдружение за борба с рака.

Меланомните тумори най-често се срещат в области на тялото, които са изложени на пряка слънчева светлина, като ръцете, краката, главата и лицето. Въпреки това меланомът може да се образува навсякъде по тялото, където има меланин, включително очите и тънките черва.

Един тип меланом, наречен акрален ленингозен меланом, може да се появи като черно или кафяво обезцветяване по стъпалата на краката, под ноктите или по дланите на ръката.

Тъй като меланомът може да се появи в зони на тялото с малко или никакво излагане на слънце, лекарите смятат, че причините са комбинация от генетични и екологични фактори - включително ултравиолетовите лъчи.

Хората с фамилна анамнеза за меланом е по-вероятно да развият рака. Един от всеки 10 души, диагностицирани с меланом, има член на семейството, който също е диагностициран с болестта.

 

Усложнения:

Връзката между меланомните клетки е твърде слаба. Те лесно се отделят от тумора и биват отнасяни чрез лимфата и/или кръвта. По тази причина меланомът метастазира много рано и изобилно, навсякъде в организма: регионални лимфни възли, вътрешни органи, мускули, кости, мозък; ако пациентът има други тумори – дори в тях. Също така, меланомните клетки обикновено са високодиференцирани, което ги прави слабо чувствителни на химиотерапия и лъчелечение, и намалява имунната реакция срещу тях, а това спомага за бързия растеж на тумора. Метастазите като правило растат по-бързо от оригиналния тумор: често при аутопсия на починали от меланома се намират огромни метастази из цялото тяло, но оригиналният тумор е толкова дребен, че патологоанатомите не успяват да го открият. Всички тези особености правят меланома един от най-опасните и трудно лечими тумори.

 

Диагностициране:

Единственият начин за диагностициране на меланома е с биопсия. Скенерът MelaFind, технология, разработена съвместно с НАСА, също може да помогне на лекарите да изследват подозрителни бенки. Изследователите, разработили MelaFind, са сканирали и биопсидирали повече от 10 000 кафяви белези и са разработили алгоритъм, който дава информация за увреждането. Сканирането може да изследва на дълбочина от 2 милиметра в кожата и не изисква рязане. Ако сканирането установи, че петното може да е рак, лекарите биопсират мястото и го изпращат в лаборатория, където изследователите "определят вида на клетките и колко бързо се делят, а после ни дават отчет", обяснява Дей ,

 

Лечение

Меланомата често има добра прогноза, когато ракът е открит рано. Ако увреждането не се е разпространило извън повърхността на кожата, една лека операция може да е достатъчна, за да се излекува рака.

Националният институт по рак изчислява, че хората, диагностицирани с локализиран меланом, имат 91,7% честота на преживяване от над 5 години. За щастие на този етап се диагностицират 84% от случаите на меланом. Но ако меланомът се е разпространил в други части на тялото, лечението може да бъде трудно.

Ако поражението е по-дълбоко от 1 милиметър, лекарите могат да направят биопсия на контролен възел, при която се използва оцветяване, за да види дали туморът се е разпространил в системата на лимфните възли. Тогава лекарите ще премахнат мястото, както и оцветените лимфни възли, които след това се проверяват за рак. Ако възлите са без рак, то вероятно ракът не се е разпространил и лекарите няма да премахват повече лимфни възли.

При диагноза меланом лекарите проверяват главата и гръдния кош на човека. Меланомът обича да отива в мозъка и белите дробове, затова се проверяват.

Ако меланомът се е разпространил под кожата до близките лимфни възли, петгодишната честота на преживяване е 62%. Ако се е разпространил в далечни части на тялото, петгодишната честота на оцеляване е 16%.

За хората, чийто меланом се е разпространил извън кожата им, може да се приложи химиотерапия, лъчетерапия или биотерапия за лечение на рак. Традиционната химиотерапия не работи добре за меланома, но много пациенти използват интерферон - протеин, който помага на имунната система.

Сега лекарите могат да картографират всеки меланом, за да видят дали има генетичен модел, който може да бъде лекуван с химиотерапия. И ако това стане, има някои специфични химио-агенти, които работят по-добре и дават много по-голям шанс за ремисия и дългосрочно оцеляване с по-малко странични ефекти.

Метастатичният или разпространяващ се меланом бе смъртна присъда, но сега това е обикновено хронично заболяване.

 

Предпазване

Предпазването от меланом е задача за цял живот, но изисква само няколко прости предпазни мерки за намаляване на риска.

 • Избягването на солариуми е лесна стъпка, както и използването на слънцезащитни продукти целогодишно. Изберете слънцезащитен крем, който е с висока степен на защита. Използвайте слънцезащитен крем с най-малко 30 SPF, дори и в облачни дни.
 • Носенето на шапки, козирки и плътни дрехи също е чудесен начин да се блокират ултравиолетовите лъчи. Ако сте на открито под обедното слънце - между 10:00 и 16:00 часа - е добре да защитите кожата си от слънчевата радиация, защото тогава е най-силна. Пазете се от слънцето и ходете редовно на прегледи за проверка за рак на кожата, за да се открие рано.
 •