Банер за мобилна версия за апликация

Мигрена

Близо 10% от населението страда от това заболяване с ясно изразено преобладаване на женския пол (2 от всеки 3 случая), един на всеки 20-ти мъж също страда от мигрена. При много хора заболяването се проявява за първи път през детството или в тийнейджърска възраст, а при други в зряла възраст. Най-често засегнатата група от населението е между 25 и 55-годишна възраст. Все още не се знаят причините, поради които хората страдат от мигрена, но е ясно, че има фамилна обремененост, т.е. хора с мигрена имат кръвна роднинска връзка с други, страдащи от същото заболяване. Много от специфичните мозъчни механизми, отговорни за развитието на мигрена все още не са ясни.

Въпреки че мигрената не протича еднакво при всеки болен, като често срещани могат да се имат предвид следните прояви - мигрената се характеризира с т.нар. мигренозен пристъп, който може да настъпи изведнъж или да се развива бавно, с часове. Мигренозните пристъпи могат да бъдат разделени в три фази или (стадии), като много от хората с мигрена не преминават през всички от тях: предупредителна фаза (стадий), фаза на пристъп, следпристъпна фаза.

 

Симптоми:

Предупредителната фаза от мигрената продължава няколко часа, но може да продължи и повече от няколко дни. Тя включва т.нар. предупредителни признаци:

 • чувство на умора
 • прозяване
 • промени в настроението
 • повишен апетит към някои храни
 • нарастваща чувствителност към миризми, светлина, шум

При пристъпната фаза на мигрената около 20% от случаите мигрената се предшества от известната в професионалният език "аура" (предвестник на мигренозния пристъп). Обикновено симптомите на аура продължават от 20 мин. до 1 час преди главоболие. Става въпрос за различни зрителни смущения, при които болния вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии. Тук се включват също проблеми със слуха, говора, объркване, чувство на "мравучкане" в различните части на тялото и лицето. Възможно е да възникне и неприятен сърбеж по ръцете и краката. Страдащите от мигрена с аура имат по-добри шансове навреме да отстранят мигрената или най-малко да намалят въздействието й, тъй като предусещат пристъпа и могат рано да вземат необходимите медикаменти. Аурата може да изчезне преди да започне главоболието, но може да продължи и по време на самото главоболие.

Главоболието е най-лошата част от мигренозния пристъп. То обикновено е мъчително, пулсиращо, разположено едностранно – предимно в областта на челото и слепоочието. Болката обаче по време на пристъп може да бъде и двустранна. Главоболието обикновено се засилва по време на физическа активност – като ходене и изкачване на стълби. Почти винаги главоболието по време на пристъп се съпровожда от гадене и повръщане, могат да се появят смущения в зрението, вегетативни прояви, топли и студени вълни, избиване на пот или диария. Рязко се влошава трудоспособността. Много от страдащите от мигренозно главоболие стават изключително чувствителни към светлина, шум, звук и мирис. Ето защо по време на пристъп те търсят затъмнени помещения и спокойна обстановка. Ако не се приложи лечение един пристъп може да трае от няколко часа до три дни, най-често един ден, като през това време напълно да лиши от работоспособност страдащия. След като пристъпът отзвучи, човек се чувства напълно здрав.

След като главоболието намалее или напълно отзвучи при хората с мигрена често има други симптоми, които продължават за дълго време, преди напълно да се върнат към нормалното си състояние. Това са най-вече сънливост и адинамия (чувство на умора, апатия).

Честотата на мигренозните пристъпи варира в голям диапазон. Някои получават само по два, до три пристъпа годишно, други страдат няколко пъти месечно. Пристъпите варират по своята тежест и често са непредвидими. Трите стадия (фази) обикновено не се наблюдават по време на един пристъп. Тежестта варира от умерена болка със слаби смущения във физическата активност до остро главоболие и продължителен период на намалена работоспособност. Няма два пристъпа, които да протичат едновременно при един човек с мигрена. Въпреки че мигрената може да бъде много тежка, важно е да се разбере, че в крайна сметка пристъпът ще отмине и човек ще възстанови своята работоспособност.

При много хора, страдащи от мигрена съществува наследствено предразположение като при определени условия може да се развие пристъп. Въпреки това, обаче точният механизъм за възникване на мигрената не е напълно изяснен. Често при това заболяване се появяват функционални промени в съдовете на мозъка, в активността на нервните клетки и някои биохимични процеси. Когато нервните импулси достигнат до съдовете на мозъчната обвивка се освобождават вещества, които разширяват кръвоносните съдове, правят ги пропускливи и водят до промени в химичните процеси. Това причинява пристъп на главоболие, който се съпровожда с вегегативни реакции като гадене и повръщане, изпотяване и други.

При хората у които пристъпът на мигрена се предшества от аура, големите кръвоносни съдове първо се стесняват вследствие на възпалителна реакция. В резултат на това се появяват неврологични признаци на аурата като сърбеж, нервност и смущения в зрението. След това мозъчните кръвоносни съдове се разширяват, като засилват своите пулсации и настъпва фазата на болката.

Напоследък голям интерес представлява т.нар. базиларна (синкопална) мигрена (от "синкоп" – внезапно краткотрайно нарушение на съзнанието). Тя се характеризира с пристъп от силно главоболие, което се предшества от световъртеж, шум в ушите, намаление на слуха, двойно виждане, нарушение в говора (дизартрия), залитане при ходене (атаксия) дори до падане и двустранно тръпнене по тялото (парестезии). Аурата претърпява обратно развитие за около 10-30 мин., след което настъпва главоболния пристъп. Понякога преди неговото развитие може да се регистрира синкопално състояние (оттук името синкопална мигрена) или пациента да стане объркан. Този вид мигрена се наблюдава преди всичко при млади жени и деца. Синкопалната (базиларна) мигрена изисква спешно да се потърси специализирана медицинска помощ от лекар-невролог.

 

Причини.

Няма закономерност кога и колко често се появяват пристъпите на мигрена. Провокиращи могат да бъдат психични фактори като стрес, проблеми в професионалния и личния живот, страх от изпити. При това е интересно, че мигрената започва едва тогава, когато проблемната ситуация вече има развръзка, например в края на седмицата, по време на отпуск или в края на важен изпит. От друга страна съществуват още редица фактори, за които се смята, че играят роля на "пусков механизъм" на пристъпите:

 • хормонални промени и в частност менстурацията – засегнатите страдат от пристъп преди или по време на менструален цикъл. При някои жени мигрената започва с първата менструация. По време на бременност и в менопауза (след прекратяване на менструацията) при много жени не се наблюдават пристъпи.
 • промяна във времето или смяна на климата (по-често пролет и есен) – реагиращите на този дразнител не трябва да се излагат на големи температурни амплитуди, например внезапни преки слънчеви облъчвания
 • физически натоварвания – прекомерните физически усилия с импулсивни движения или статично натоварване (например вдигане на тежести и други силови спортове) не са препоръчителни за страдащите от мигрена. Съвсем по друг начин стоят нещата при спортове с умерено физическо натоварване като бавно, продължително бягане, плуване, каране на колело. Такива форми на движение могат да намалят честотатта на пристъпите.
 • определени храни и напитки – някои храни - шоколад, сирене, салам, цитрусови плодове, лук, ядки, риба, пържени мазни храни, черен дроб, месни екстракти, консервирани храни се споменават като причини за мигрена. Някои напитки като чай, кафе, какао, червено вино, сок от южни плодове също могат да провокират пристъп на мигренозно главоболие. Отчасти отговорни за това са определени химични вещества, съдържащи се в храните и напитките (например в някои сортове сирене има тирамин и хистамин), които влияят на кръвоносните съдове и биха могли да предизвикат пристъп на болка с чувствителни кръвоносни съдове. Подобни пристъпи се наблюдават у някои хора след употреба на червено вино и причината за това се дължи най-вероятно на определени добавки във виното.
 • различни лъчения – продължителна работа с компютър или гледането на телевизия, както и трептенето на екрана могат да доведат до пристъп
 • някои медикаменти – приемани в повишени дози, продължително време и без лекарски контрол обезболяващи средства или противозачатъчни хапчета могат да влошат общото състояние и да повишат честотата на мигренозните пристъпи. Затова за всеки пациент е много важно да получи подробна информация от своя лекар за лекарствата облекчаващи острите пристъпи.
 • само лекарят може да назначи подходящо лечение за всяка специфична ситуация

 

Видове

Фокалната мигрена е особен вид мигрена, причинена най-често от прием на противозачатъчни хапчета. Тя се характеризира със следните симптоми - частична парализа, безчувствителност или изтръпване на едната страна на тялото (т.е. ръка и/или крак), временно затруднен говор или загуба на зрение само от едната страна, сякаш половината зрително поле е закрито с нещо. Освен това може да има и друг визуален ефект – тунелен поглед при който пациента има усещането, че гледа през малък отвор, около който всичко е черно. По краищата на този отвор може да блести силна светлина. При наличие на някои от тези симптоми незабавно да се спрат противозачатъчните хапчета. Пациентът не бива да взема лекарство, което съдържа естроген. Можете да приема контрацептивни таблетки със съдържание само на прогестерон.

Ако имате всичките три признака, описани по-долу, Вие най-вероятно имате мигрена:

Имате многократно повтарящи се пристъпи, продължаващи 4 до 72 часа всеки в комбинация с признаците (симптомите):

 • средна до силна болка
 • болка в едната страна на главата
 • главоболие, което е пулсиращо или туптящо
 • главоболие, влошаващо нормалната активност

Имате един от следващите три признака:

 • имате аура (предупредителни признаци)
 • имате позиви за повръщане по време на главоболие
 • имате повишена чувствителност към светлина и звук по време на главоболието

 

Лечение.

Въпреки, че мигрената не може да се лекува напълно, съществуват многобройни успешни решения за бързото овладяване на болката и стабилизиране на състоянието. Лечението на мигрената преследва две цели:

 • успешно намаляване на силните пристъпи
 • създаване на режим, който подобрява качеството на живот (профилактира появата на пристъпи)

 

Нелекарствените методи на лечение:

Към тях спадат формите на осъзнато отслабване на напрежението (автотренинг), които се овладяват най-добре непосредствено под ръководството на терапевт или в тренировъчна група. Те са подходящи за профилактика на мигрена и могат евентуално да облекчат острите случаи на болка.

Автогенна тренировка - упражнявайте се да отпускате бавно и постепенно – първо ръцете и краката, а после цялото тяло. Това води до вътрешно спокойствие. Тази форма на разтоварване изисква преди всичко търпение и е необходимо ежедневно да отделяте време, за да се упражнявате пълноценно.

Постепенно разтоварване на мускулите - друга техника, която се препоръчва при много хронични или периодични болестни състояния. При прогресивното мускулно разтоварване се редуват целенасочени натоварване и отпускане на определени мускулни групи. След ежедневни тренировки в домашни условия се намалява чувствителността към болка и дразнене и тяхната продължителност. Споменатото може да се използва от пациенти, подложени на стрес чрез специални тренировки за поведение и тренировки за овладяване на стреса. Това обаче трябва да се извършва под контрол на специалист. Лечението на пристъпите от мигрена зависи от силата на болката. При леки форми на мигрена понякога помагат чаша кафе и малко почивка за предотвратяване на болката.

 

Билколечение:

 • Чобанка. Чобанката има противовъзпалителни свойства. Счита се, че има силен ефект върху спазмите и притока на кръв към мозъка. Отвара от чобанка повлиява добре главоболието, но не трябва да се прекалява, защото може да се появят и странични ефекти като нарушено храносмилане, умора, гадене, повръщане, запек, диария. Тази билка е силна, затова не е препоръчителна за хора с бъбречни или чернодробни заболявания.
 • Вратига. Вратигата също има мощни противовъзпалителни свойства. Тя потиска съсирването на кръвта и образуването на тромби, което улеснява кръвообращението. Вратигата повлиява нивата на серотонина, а заедно с него общото настроение и главоболието се подобряват. Тя също може да предизвика нежелани реакции, включващи болки в корема, газове, гадене, повръщане, диария, нервност. Това се случва при прекомерна консумация на отвара от вратига.
 • Гинко билоба. Гинко билобата има подобряващи качествата на паметта свойства, улеснява кръвообращението и потиска слепването на тромбоцитите, което крие риск от запушване на кръвоносните съдове. Тя има силни противовъзпалителни свойства и подобно на останалите билки е много подходяща при мигрена. Нейните странични ефекти могат да бъдат замаяност, разстроен стомах, диария, колебания в кръвната захар и инсулина.
 • Куркума. Отварата от куркума помага не само при силни пристъпи на главоболие, но и при синузит, затруднено кръвообращение и възпаления в тъканите. Важно е да не се приема с медикаменти, разреждащи кръвта, защото и куркумата има подобни свойства. Смесването на повече от едно разреждащи кръвта вещества крие голям риск от кръвоизлив. Куркумата има противовъзпалително и успокояващо свойство и отварата от нея се използва успешно в облекчаването на мигрената.
 • Лют червен пипер. Основната съставка на лютия пипер – капсаицин, има невероятно мощни противовъзпалителни свойства. Капсаицинът взаимодейства с определени невропептиди, участващи в патофизиологията на мигрената. По този начин алкалоидът в лютия пипер успява да пребори главоболието и пристъпите. Към свойствата му се числят още разреждане на кръвта и подобряване притока на кръв към мозъка.
 • Мента. Ментата, както знаем, има успокояващи свойства. Тя премахва възпалението в тъканите и спомага за утихване на болката. Подобрява състоянието на синусите, които в много случаи имат пряко отношение с мигрената.

Превенция

Главното е да организирате ежедневието си така, че да ви предпазва от настъпването на мигренозен пристъп:

 • изключете факторите, водещи до мигрена - това се отнася не само за евентуални неблагоприятни храни и напитки, но също и за други дразнещи фактори като стрес, прекомерно натоварване и напрежение на работното място или големи физически натоварвания
 • стремете се към регулярен дневен ритъм - придържайте се към точно определен ритъм на заспиване и събуждане, дори по време на ваканция, отпуск и през уикенда. Спете достатъчно, но не прекалено дълго. Хранете се в определени часове. Типичното за уикенда успиване, комбинирано с късна закуска, може да доведе до пристъп на мигрена.
 • планирайте добре своя ден - важно е да планирате всеки ден, като се съобразявате с действителните си възможности. Ако работите прекалено много, кажете си спокойно "не" и завършете плануваното на следващия ден.
 • оптимизирайте Вашата физическа активност - карайте колело, разхождайте се на чист въздух, плувайте, тичайте продължително и бавно. Тези форми на спортуване водят до стабилизиране на телесно-духовното равновесие.Не се претоварвайте!
 • прекарвайте спокойно и без излишно натоварване свободното си време и отпуските. Напрежението по подготовката на почивката или "стреса на свободното време" може да причини пристъп. Затова по-добре намалете темпото! Когато почивате, го правете с удоволствие! Това ще намали риска от развитието на пристъп от мигрена.

Магнезиево олио и Магнезиев гел помагат при лечение на мигрена защото:

 • Магнезия действа обезболяващо
 • Зарежда организма с магнезий и предотвратяват магнезиевия дефицит, който е в основата на мигрената
 • Отпуска схванатия врат и рамене (схванат врат – води до нарушено кръвообращение и оттам до болки в главата и нарушаване на зрението)
 • Подобряване на кръвообращението (мазане на врата и раменете)
 • Подобрява еластичността на кръвоносните съдове
 • Предотвратява изчерпване на мозъчния допамин
 • Участва в синтеза на серотонин (хормона на щастието отговарящ за настроението)
 • Подобрява метаболизма на естрогена
 • Мазане на врата ( отпуска и подобрява кръвообращението в зоната)
 • Мазане на коремната област или ходилата (захранване на целия организъм с магнезий).
 • Мазане на слепоочието и челото (място където Ви боли главата)

 

Практически съвети при криза от мигрена /По Дънов/:

 • да легне в леглото с повдигната глава;
 • коремен компрес с мокри чорапи и с нагряване на стъпалата;
 • шапка на главата с настърган хрян, размесен с квас; държи се от 1 до 3 часа;
 • в продължение на 3—5 минути болният да прави и т. нар. индийско дишане за отстраняване на умствената умора .
 • ако стомахът е пълен, изпразването му чрез повръщане е от голяма полза и затова болният да изпие една след друга 2 големи чаши хладка вода с 1/2 чаена лъжичка сол във всяка една от тях. След това на всеки 1/2 час да изпива по една чаша гореща вода.

Не трябва да се приема никаква храна, докато не мине главоболието.

 • Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура 20 г и т. н. 
 •  Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, дяволска уста (леонурус), широколистен живовляк, листа от горска ягода, иглика, клинавче (цялата билка с корена), комунига, невен (листа и цвят), синя тинтява и червен кантарион (листа и цвят) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда.
 •  Два часа след ядене да изпива 1 ракиена чашка настойка от 1 л чисто натурално или домашно червено вино, 1/2 кг портокали, 150 г хрян и 300 г небетшекер (лята захар). Портокалите се нарязват на филийки заедно с корите, хрянът се настъргва на ситно ренде, а небетшекерът се счуква на ситно и заедно с виното на водна баня и на тих огън се вари 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.
 • Десет минути след настойката да изпива 1 винена чашка от 75 г запарка от босилек 100 г, маточина и портокалови кори — по 80 г, глогов цвят, лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) — по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1/2 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ, на сутринта се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.
 • Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5—10 минути. След нея се прави меняваща баня на краката до под коленете (45°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва със студената вода. Следват сухо изтриване на краката, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени във вода и оцет наполовина, и „шапка“ на главата от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 10—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на кашица. „Шапката“ може да се напълни и със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно, засилен с 3 супени лъжици готварска сол и 1 чаена лъжичка нишадър (от аптеката). Отгоре се слага друга шапка, и то според сезона, и се държи цяла нощ.