Банер за мобилна версия за апликация

Млечница /СООР/

Много хора имат от гъбичката Кандида албиканс (Candida albicans) в устата си. Носителите са около 75% от населението. При възрастните гъбичката Кандида е най-честият причинител на оплаквания в устната кухина. Тя създава проблеми, само ако се разпространи прекалено много – например при отслабена имунна система.

Инфекцията с гъбички в устата (соор) може да е много болезнена. Може да се овладее с правилните мерки.

 

Причини

Това се случва например след химиотерапия. Има обаче и други групи хора, които са по-уязвими за гъбични инфекции. Това са пациентите с диабет тип 2 (захарна болест). Рискът от поява на инфекция с кандида се повишава и след продължителен прием на антибиотици или цитостатици.

За болните от астма, които приемат с инхалатор глюкокортикоиди, има някои правила. След процедурата да изплакнат устата с малко вода и да изядат нещо малко, за да отстранят от лигавицата в устата останалите частици от препарата.

В повечето случаи на кандидоза става дума за лошо поставени зъбни протези. Те причиняват микроскопични наранявания на лигавицата в устата и пречат на нормалното движение на слюнката. Гъбичките често се настаняват под самата протеза.

Въпреки че е неприятна, инфекцията с гъбички в устата в повечето случаи не крие други рискове за здравето. Само при хора на химиотерапия има риск от разпространение на Кандида в цялото тяло. Това налага да се вземат сериозни мерки за лечение на гъбичките.

Загнездване в устата на гъбичка поради неспазване най-необходимата чистота на устата при хранене и гледане на децата (когато се избърсва устата на детето с пръст или парцалче), даване на детето на недобра или прокиснала и развалена храна. При възрастните тази болест може да се яви само след намаляване на защитните сили на организма.

Рискът се повишава:

 • при лечение на детето с антибиотици
 • при гъбична инфекция на влагалището на бъде­щата майка
 • ако залъгалките и бибероните не се дезинфек­цират

 

Симптоми

Гъбичките в устната кухина се срещат по-често при хора със зъбни протези. Симптомите са болки при дъвчене и преглъщане. При други има парене, неприятно усещане в устата и смущения във вкусовите рецептори. Понякога може да има и подути лимфни възли. Езикът, устната лигавица и гърлото може да са обложени в бяло.

Най-напред лигавата ципа на устата засъхва, почервенява, слюнката в устата става кисела, след което се образува бяла материя на отделни точки. Тази материя, на големина колкото просено зърно, прилича на сирене (извара) и се явява по краищата на езика, отвътре по бузите, по устните и венците. От малко потъркване тя се отлепя, мястото се открива червено, но налепът скоро се подновява.

В тежки случаи цялата уста се покрива с дебел пласт бял изрив, който напомня гипсирана стена, и продължава към глътката, хранопровода и стомаха. Болното дете не може да гълта от болка, тресе го, дъхът му мирише, повръща и има диария. Ако е кърмаче, не може да суче и гълта, коремът се подува, изпражненията отначало са жълти, а после зелени; образува се червенина около изхода на задния проход.

Млечницата се явява повече през топлите месеци. Понякога тя има епидемичен характер, когато са събрани много деца, поставени при неблагоприятни хигиенни условия.

 

Лечение 

При ясно изразени симптоми на гъбична инфекция е най-добре да се обърнем към лекар. Същото важи, ако в добавка човек вдига температура или кандидозата се повтаря. Гъбичките обикновено се лекуват успешно с помощта на препарати, които съдържат активните съставки миконазол и нистатин. Дозировката ще прецени вашият лекар. Лекарството се приема поне още два дни, след като симптомите отшумят.

Използването на антисептични разтвори за устата подпомагат оздравителния процес. За жабурене са подходящи и разтвори с екстракт от смирна. Ако прилагате такива тинктури обаче, трябва да се изчака малко след прилагане на антимикотичния препарат, за да се избегне раздразнение на лигавицата. Подобен ефект дават и тинктури от салвия и арника. Те също действат антисептично в устната кухина.

Ако проблемът е свързан с носенето на зъбни протези, се налага да обърнем по-голямо внимание на хигиената и протезите да се чистят по-внимателно. Налага се и по-честа смяна на четката за зъби.

При кърмачета, които нямат друг сериозен здравословен проблем, са подходящи препарати, съдържащи амфотерицин и нистатин. Биберони и шишета се обработват с вода при висока температура.

 

Хранителен режим:

За профилактика на гъбичната инфекция трябва да се избягват храни, които съдържат прекалено много захари или мая. Кандида се хранят именно със захари. Ограничете приема на плодови сокове и кисели храни, защото могат да причинят болезнено усещане заради инфекцията. Ограничете и приема на млечни продукти, които увеличават образуването на слуз в организма.

Народна медицина по Дънов:

 • да се направи веднага топла (37°С) клизма с чай от лайка, която следващите 1–2 вечери подред да се повтори;
 • след първата клизма детето да се изкъпе в топла вода (37°С за 10–15 минути);
 • да се правят седмично по 2 цели горещи бани (39°С за 10 минути), като накрая се полива с кана хладка вода (35°С), след това – сухо увиване за по-добро изпотяване;
 • ежедневно да се поставя по 1 час (примерно от 10 до 11 или от 16 до 17 часа) торбичка с топли трици на корема;
 • вечер преди лягане – коремен компрес с топла отвара от трина (36°С), за през цялата нощ;
 • Външно. Сутрин, обед и вечер устата на болното дете да се мие или с хладка вода (20°С) с боракс (на 250 г вода 1/4 чаена лъжичка) или още по-добре с хладен чай от жълт кантарион;
 • Вътрешно. Да се дава 3–4 пъти на ден по няколко лъжички отварка от градински чай, подсладен с мед (1 чаена лъжичка градински чай се попарва с 300 г вряла вода). Този чай подобрява качеството на приетата храна;
 • Копърът е полезен особено за стомаха и смилането на храната. Да се дава както при гърчове (на малки порции), по 1/2 чаена лъжичка, 3–4 пъти на ден;
 • Диета. Трябва да се пази безукорна чистота и да се дава на детето, което не суче, само добра и прясна, предимно растителна храна, сокове от сурови или варени плодове и зеленчуци – моркови, спанак и др., а също каши от тях и прясно или кисело мляко. Храната да се дава винаги на малки порции.

 

Профилактика:

Кандида използва нападнати от кариес зъби като резервоар, затова лечението на зъбите е част от терапията при упорита гъбична инфекция.

Трябва да се обръща главно внимание върху чистотата на устата и храната. Майката кърмачка трябва да държи зърната на гърдите си чисти, като ги измива с преварена вода и то преди всяко кърмене. Ако детето се храни с биберон, преди всяка употреба биберонът да се измива внимателно със специална за целта четка, така че при повторно хранене да не е останала никаква частица от предишното мляко, след което да се попарва с кипяща вода. След всяко кърмене, както и подир всяко повръщане да се измива нежно устата на детето не с пръст или парцалче, а само с чист памук или чиста кърпичка, натопени или в слаб хладен чай от лайка, или в слаб разтвор (2 %) от боракс или от сода бикарбонат. По-големите деца да правят и гаргара с тях, след което езикът на детето да се намаже леко с чист мед от пита.