Банер за мобилна версия за апликация

Навяхване на глезена

Навяхването на глезена представлява преразтягане или скъсване на някои от връзките му. Връзките за леко еластични здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата в нормалния обем.

Глезенът е особено предразположен към навяхване поради малкия размер на ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане и скачане, особено върху неравна повърхност. Когато ставата се навехне, разтегнатите или скъсани връзки губят изцяло или част от стабилизиращата си функция и ставата става нестабилна, движенията в нея се увеличават ненормално много, може да се наруши нормалното взаимно разположение на костите.

В зависимост от тежестта на увреждането, навяхването на глезена се разделя на три степени:

 • I степен: глезенът е болезнен, но налице е минимално засягане на връзките и функцията на ставата.
 • II степен: налице е средно по тежест засягане на връзковия апарат и ставата е до известна степен нестабилна (хлабава, несигурна)
 • III степен: една или повече връзки са скъсани и глезенната става е много нестабилна.

Типичното навяхване на глезена се осъществява при внезапно усукване на ходилото, стъпване по неравна повърхност или прилагане на необичайно голяма сила върху ставата (може да се получи при стъпване "накриво" при бягане, изкачване на стълби или при стъпване в дупка и т.н.).

Навяхването може да се получи както от вътрешната така и от външната страна на глезена. Навяхването, при което ходилото се "претъркаля" върху външната част на глезена (увреждат се връзките от външната страна на ходилото), е по-често от това, при което ходилото се "претъркаля" върху вътрешната страна на ходилото (съответно се увреждат връзките от вътрешната страна на глезена).

 

Симптоми:

 • Болка: болката може да бъде различна по сила като не винаги отговаря на тежестта на увреждането на връзките. Болезнеността се засилва при натиск върху глезена или при повтаряне на движението, увредило връзковия апарат.
 • Подуване: травмата увеличава пропускливостта на кръвоносните съдове в областта, при което голямо количество тъканна течност навлиза в глезена и околните тъкани, предизвикваща оток, зачервяване и затопляне на областта. Понякога може да усещате и туптене в глезена.
 • Промяна в движенията на глезена. Може да е налице ограничение на движението в глезена (роля за това играе и силната болка) или чувство за нестабилност и "поддаване" на ставата. Невъзможно е да прехвърлите тежестта на тялото върху травмирания крак.
 • Промяна в контура на глезена - деформация: при тежки навяхвания с разкъсване на връзки може да се наблюдава деформация (промяна на формата) на глезена.
 • Потъмняване на цвета на кожата в областта на глезена вследствие на кръвоизлив.
 • Промяна в температурата, цвета или чувствителността на ходилото.

 

Мерките, които можете да предприемете незабавно след претърпяна травма на глезена са:

 • Покой: обездвижете доколкото е възможно наранения глезен. Не пренасяйте тежестта на тялото върху него. Това намалява риска от по-сериозно увреждане, както и намалява до известна степен болката.
 • Поставяне на ледени компреси: Поставяйте лед върху наранения глезен за 20-30 мин, на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа или нещо подобно, не го прилагайте директно върху кожата. Когато кожата под леда стане безчувствена е време да махнете ледения компрес. Ледът предотвратява засилването на подуването.
 • Превържете нараненото място с материал, с какъвто разполагате. Най-добре е да използвате еластичен бинт като превържете глезена във формата на осморка (като оставите петата свободна). Това също ще намали отока и болката в областта. Не правете превръзката твърде стегната, така че да загубите чувствителност във върховете на пръстите.
 • Повдигнете наранения глезен нависоко. Това ограничава притока на кръв и телесни течностти и намалява отока, подуването и болката в областта.
 • Можете да приемете обезболяващи и противовъзпалителни лекарства (под различни форми, продавани най-често без рецепта в аптеките, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства).

 

Лечение:

При навяхванията от I и II степен лечението продължава с прилагането на същите мерки, описани като първи мерки в случай на глезенна увреда в т.4. Лекарят може да ви препоръча да ходите с патерици (за да отбремените глезена от тежестта на тялото) както и да носите шина (от 10 дни до 6 седмици в зависимост от тежестта на навяхването), чиято роля е да осигури покой на наранената става и да ускори заздравяването.

При тежките навяхвания от III степен, при които е налице скъсване на една или повече връзки, може да се налижи извършването на операция, особено ако става въпрос за физически сктивни пациенти или спортисти). В зависимост от конкретната връзка и от времето минало от получаване на травмата, скъсаната връзка може да се зашие или възстановяването и може да се извърши с материал от собственото тяло (автографт, напр. сухожилие) или материал от донор (алографт).

И в двата случая в лечението следва рехабилитационна програма (изготвена от специалист физиотерапевт), в която основна роля играят упражнения за засилване мускулатурата на долната част на травмирания крайник. Това възстановява функцията на навехнатия глезен и играе роля за предотвратяване на бъдещи увреждания на същия.

Възстановяването на глезена зависи от много фактори като водещите са:

 • тежестта на навяхването,
 • конкретната връзка, която е била засегната,
 • възрастта на болния и степента му на физическа активност (включително активно практикуване на спорт, предразполагащ към ново увреждане, напр. футбол, баскетбол и т.н.) и
 • провеждането на лечението (правилен избор на лечение и стриктно спазване на рехабилитационната програма).

В големия процент от случаите (80-90%) функцията на навехнатия глезен се възстановява напълно (особено при по леките навяхвания от I и II степен). Въпреки това в някои от случаите на глезенно навяхване (особено тежките от III степен, свързани с разкъсване на връзки) остават последствия като непълен обем на движение в ставата, чувство за нестабилност, известна хронична (постоянна) болезненост и подуване както и предразположеност към повторни травматични увреди на същия глезен. Навехнатият глезен е предразположен за по-ранно развитие на артрозни промени (промени на износване) в ставата (това може да се случи след 10-15 и повече години). Правилно провежданата рехабилитационна програма свежда до минимум честотата на тези последствия.

Навяхванията от I степен обикновено заздравяват напълно за период от 2 седмици. За тези от II степен са необходими до 6 седмици, а пълното заздравяване на тежките навяхвания от III степен може да са нужни до 6 месеца и повече.

 

Домашно лечение:

 • Навяхването може да варира от леко до тежко. Докато тежките навяхвания трябва да се третират от медицински специалист, по-леките случаи могат да се повлияят от следните домашни лекове.
 • Компреси с лед – прилагането на студен компрес може значително да спомогне за намаляване на подуването, възпалението и болката. Ледът предпазва сухожилията от възпаление и също така спира кръвотечението. Ледът трябва да се използва в първите 48 до 72 часа след травмата.
 • Увийте в кърпа една чаша кубчета лед . Нанесете компреса на пострадалото област в продължение на 15 до 20 минути. Повтаряйте процеса на всеки 2-3 часа.

Забележка: Никога не поставяйте лед директно върху кожата, тъй като може да доведе до увреждане на кожата.

 

Билколечение:

 • Чесънът може да се използва за бързо облекчаване на симптомите при навяхване. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, чесънът може да помогне за намаляване на болката, както и възпалението. Също така, с лечебните си свойства и способността му да подсливаа организма, чесънът ще ускори процеса на оздравяване. Смесете една супена лъжица сок от чесън и две супени лъжици топло кокосово масло. Внимателно разтъркайте този разтвор върху засегнатата област. Оставете да подейства за около половин час и след това измийте мястото с хладка вода. Използвайте този ефективен лек три или четири пъти дневно в продължение на няколко дни, докато изчезне възпалението и болката. Друг вариант е да смесете една чаена лъжичка масло от чесън и една чаена лъжичка бадемово масло. Масажирайте засегнатата област със сместа два или три пъти на ден.  Това средство може да се използва за лечение на артрит и ревматизъм.
 • Арниката е широко използвано средство за лечение и укрепване на мускулите и ставите. Тя е отлично противовъзпалително средство, което помага за намаляване на болката, подуването и възпалението. Като допълнително предимство, арниката увеличава кръвообращението и помага за предотвратяване на кръвонасядане в контузената зона. Нанесете етерично масло от арника в разредена форма върху засегнатата област и нежно масажирайте. Увийте с бинт и оставете така най-малко пет часа. Махнете превръзката и повторете процеса отново след няколко часа. Правете това в продължение на няколко дни, докато изчезнат симптомите. Нанесете арника под формата крем два или три пъти на ден.
 • Поради своите противовъзпалителни свойства, лукът често се използват за лечение на навехнати глезени,  пръсти, артрит и ревматизъм. Лукът може да помоге за намаляване на болката, подуването и възпалението. Нарежете една голяма глава лук на малки парченца. Поставете парчетата в марля и наложете като компрес върху засегнатата област за най-малко 2 часа. Повторете, ако е необходимо, за да се облекчат симптомите. Друг вариант е да охладите лука в хладилник за няколко часа. Нарежете лука на ситно и ги смесете със сол. Нанесете сместа върху навехнатия глезен и го увийте с еластична превръзка. Сменяйте компреса с нов на всеки седем до осем часа. Направете това за 1-2 дни в зависимост от скоростта на възстановяването си.
 • Рициновото масло е традиционно средство за облекчаване на болката и възпалението при навяхвания. Рициновото масло е триглицерид и се състои главно от рицинова киселина, която има противовъзпалителни свойства.
 1. Сгънете памучна кърпа няколко пъти, потопете в рициновото масло
 2. Поставете кърпата върху засегнатата област и я закрепете с няколко слоя найлон
 3. Поставете бутилка с гореща вода над кърпата за 30 мин – Дръжте навехнатия глезен на високо
 4. След това махнете компреса и втрийте част от маслото директно върху засегнатото място
 5. Тази обработка се повтаря два или три пъти дневно в продължение на два дни
 • Противовъзпалителнитe ефекти на зелето го правят идеално средство за лечение на навяхвания. Компресите от зеле се използват, за да се намали подуването и навяхванията. Също така то е с високо съдържание на витамини и фитонутриенти, които помагат за ускоряване на оздравителния процес.
 1. Махнете външните листа от една малка глава зеле
 2. Използвайте точилка, с която леко ще нараните повърхността на зелевите листа така, че сока на зелето да излчезе на повърхността на листата
 3. Увийте листата фолио и след това да ги затоплете във фурната. Листата трябва да бъдат топли, но не горещи.
 4. Сложете топлите зелеви листа върху болезнените места.
 5. Увийте с найлон, за да запазите топлината.
 6. Оставете така за около половин час.
 7. Налагайте компреса два пъти дневно в продължение на два дни.

 

Профилактика:

 • Обръщайки внимание на следните моменти, вие можете да намалите риска за навяхване на глезена:
 • Избягвайте ходене, бягане или спортуване върху неравен терен.
 • Винаги носете подходящи обувки (например високи спортни обувки при игра на баскетбол), избягвайте носенето на обувки с високи токове.
 • Използвайте протектори при спортуване.
 • Винаги извършвайте загряващи упражнения преди спорт, не увеличавайте рязко физическата си активност.
 • Извършвайте упражнения за заздравяване на мускулатурата около глезена (тичане, каране на велосипед и т.н.)
 • Ако сте претърпели навяхване на глезена, носете протектори или стегната превръзка при спортуване.