Банер за мобилна версия за апликация

Навяхване на китката

Навяхването на китката представлява увреждане на връзките на китката. Китката е съставена от много кости и няколко стави между тях. Всяка една от връзките, които поддържат тези стави и кости, може да бъде увредена и да се получи навяхване на китката.

Според тежестта на увреждането, навяхванията могат да се разделят в три степени:

 • I степен (лека) - връзките на китката са разтегнати или имат микроскопични разкъсвания.
 • II степен (умерена) - увреждането е по-тежко и някои от връзките на китката са частично разкъсани.
 • III степен (тежка) - една или повече от връзките на китката са напълно разкъсани или изтръгнати от местата, където се залавят за костите.

Най-общо навяхването възниква, когато китката бива екстремно усукана, сгъната или разгъната, както и при директен удар върху някои от костите в областта на китката. Това увреждане може да възникне както при спортуване (на аматьорско и професионално ниво) така и при ежедневни, банални дейности.

Навяхването на китката е често при баскетболисти, футболисти, скейтбордисти, сноубордисти и скиори. То възниква най-често при падане, когато подпирайки се на ръка, китката се разгъва твърде много или по-рядко при директен сблъсък между играчи, когато китката се огъва екстремно в различни посоки.

При скиорите увреждането обикновено се получава при падане, когато щеката, закачена за ръката, огъва силно китката.

В ежедневието китката се навяхва обикновено при падане след подхлъзване (върху мокър терен, лед или сняг) и опит за подпиране върху разгъната в лакътя ръка. Тежестта на тялото предизвиква екстремно рзгъване на китката. По-рядко навяхването възниква при директен удар (сбиване, пътно-транспортни произшествия и др.)

 

Лечение:

При леките навяхвания обикновено се препоръчва продължаване на първоначалното (домашно) лечение до изчезване на оплакванията и осигуряване на покой на китката в зависимост от нивото на болката.

При по-тежки навяхвания може да се наложи обездвижване на китката в гипсова или друг вид шина за различен период от време (най-често една-две седмици).

В най-тежките случаи на навяхване може да се наложи операция с възстановяване целостта на скъсните връзки.

При умерените и тежки случаи на навяхване, независимо от първоначалното лечение впоследствие обикновено се налага провеждането на физиотерапия, основна част от която са упражнения за засилване на мускулатурата около китката. Това дава възможност за възстановяване на функцията на ставата и намалява риска от последващи навяхвания на китката.

При по-леките навяхвания на китката обикновено симптомите намаляват в рамките на 2-3 дни, докато при-тежките могат да минат няколко седмици до месеци за пълно заздравяване на увредената китка.

Тъй като повечето навяхвания на китката заздравяват с времето, прогнозата за възстановяване на китката в дългосрочен план е отлична. Това е особено валидно за хора, които не практикуват спортове, причиняващи силно сгъване или усукване на китката.

При спортистите, артроскопското лечение обикновено има отличен резултат.

 

Първа помощ:

Навяхване ръка може да се дължи на редица причини и винаги е придружено с болка. На първо място трябва да се премахнат симптомите на това. За тези цели увредената зона трябва да се обездвижва с помощта на превръзки. Това ще ви предпази от допълнителното натоварване на бала. Ако вредата е възникнала в областта на китката, след това трябва да се изключи всяко движение, което ще засегне раната.

За да се премахне възпалението и да се отслаби болката, се препоръчва използването на нестероидни противовъзпалителни мехлеми и кремове. Те бързо се абсорбират и достигат до решаване на огнището. До такива средства може да се дължи Найз гел, Диклофенак и Индометацин. След нанасяне на състава трябва да бъде старателно си измийте ръцете. Мехлем от групата на НСПВС имат неприятна миризма, така че отгоре на китката може да затегнете превръзка.

Ако възникне силен оток и подвижността на ставата е затруднена, тогава трябва спешно да се консултирате със специалист.

 

Домашно лечение:

Навяхването може да варира от леко до тежко. Докато тежките навяхвания трябва да се третират от медицински специалист, по-леките случаи могат да се повлияят от следните домашни лекове.

Компреси с лед – прилагането на студен компрес може значително да спомогне за намаляване на подуването, възпалението и болката. Ледът предпазва сухожилията от възпаление и също така спира кръвотечението. Ледът трябва да се използва в първите 48 до 72 часа след травмата.

Увийте в кърпа една чаша кубчета лед . Нанесете компреса на пострадалото област в продължение на 15 до 20 минути. Повтаряйте процеса на всеки 2-3 часа.

Забележка: Никога не поставяйте лед директно върху кожата, тъй като може да доведе до увреждане на кожата.

 

Билколечение:

Чесънът може да се използва за бързо облекчаване на симптомите при навяхване. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, чесънът може да помогне за намаляване на болката, както и възпалението. Също така, с лечебните си свойства и способността му да подсливаа организма, чесънът ще ускори процеса на оздравяване. Смесете една супена лъжица сок от чесън и две супени лъжици топло кокосово масло. Внимателно разтъркайте този разтвор върху засегнатата област. Оставете да подейства за около половин час и след това измийте мястото с хладка вода. Използвайте този ефективен лек три или четири пъти дневно в продължение на няколко дни, докато изчезне възпалението и болката. Друг вариант е да смесете една чаена лъжичка масло от чесън и една чаена лъжичка бадемово масло. Масажирайте засегнатата област със сместа два или три пъти на ден.  Това средство може да се използва за лечение на артрит и ревматизъм.

Арниката е широко използвано средство за лечение и укрепване на мускулите и ставите. Тя е отлично противовъзпалително средство, което помага за намаляване на болката, подуването и възпалението. Като допълнително предимство, арниката увеличава кръвообращението и помага за предотвратяване на кръвонасядане в контузената зона. Нанесете етерично масло от арника в разредена форма върху засегнатата област и нежно масажирайте. Увийте с бинт и оставете така най-малко пет часа. Махнете превръзката и повторете процеса отново след няколко часа. Правете това в продължение на няколко дни, докато изчезнат симптомите. Нанесете арника под формата крем два или три пъти на ден.

Поради своите противовъзпалителни свойства, лукът често се използват за лечение на навехнати глезени,  пръсти, артрит и ревматизъм. Лукът може да помоге за намаляване на болката, подуването и възпалението. Нарежете една голяма глава лук на малки парченца. Поставете парчетата в марля и наложете като компрес върху засегнатата област за най-малко 2 часа. Повторете, ако е необходимо, за да се облекчат симптомите. Друг вариант е да охладите лука в хладилник за няколко часа. Нарежете лука на ситно и ги смесете със сол. Нанесете сместа върху навехнатия глезен и го увийте с еластична превръзка. Сменяйте компреса с нов на всеки седем до осем часа. Направете това за 1-2 дни в зависимост от скоростта на възстановяването си.

Рициновото масло е традиционно средство за облекчаване на болката и възпалението при навяхвания. Рициновото масло е триглицерид и се състои главно от рицинова киселина, която има противовъзпалителни свойства.

 • Сгънете памучна кърпа няколко пъти, потопете в рициновото масло
 • Поставете кърпата върху засегнатата област и я закрепете с няколко слоя найлон
 • Поставете бутилка с гореща вода над кърпата за 30 мин – Дръжте навехнатия глезен на високо
 • След това махнете компреса и втрийте част от маслото директно върху засегнатото място
 • Тази обработка се повтаря два или три пъти дневно в продължение на два дни

Противовъзпалителнитe ефекти на зелето го правят идеално средство за лечение на навяхвания. Компресите от зеле се използват, за да се намали подуването и навяхванията. Също така то е с високо съдържание на витамини и фитонутриенти, които помагат за ускоряване на оздравителния процес.

 • Махнете външните листа от една малка глава зеле
 • Използвайте точилка, с която леко ще нараните повърхността на зелевите листа така, че сока на зелето да излчезе на повърхността на листата
 • Увийте листата фолио и след това да ги затоплете във фурната. Листата трябва да бъдат топли, но не горещи.
 • Сложете топлите зелеви листа върху болезнените места.
 • Увийте с найлон, за да запазите топлината.
 • Оставете така за около половин час.
 • Налагайте компреса два пъти дневно в продължение на два дни.

 

Профилактика:

За да се предпазите от навяхване на китката избягвайте ходене навън при мокър или хлъзгав терен (лед или сняг). Ако това се налага носете обивки, които ви осигуряват добро сцепление със земята.

За да избегнете навяхване на китката по време на практикуване на избрания от вас спорт носете протектори, които стабилизират и предпазват китковата става.