Банер за мобилна версия за апликация

Навяхване на лакътя

Навяхването е преразтягане или скъсване на една или повече от връзките на ставата (връзките са здрави ленти от съединителна тъкан, свързващи костите една с друга, които осигуряват стабилност и оптимална функция на ставата, включително възпрепятстват извършването на по-големи по обем от нормалните движения).

При навяхването връзките спират да функционират или не изпълняват добре функцията си. При това състояние освен наличието на болка и подуване костите може да загубят нормалното си взаимно разположение и в ставата може да се появят ненормални движения.

Най-често навяхването възниква при свръхразгъване (прекомерно разгъване) в лакътя или при директен удар върху ставата. Условия за това най-често са налице при спортове, свързани с хвърляне или при пътни произшествия).

Движение в ставата, надхвърлящо нормалния обем или рязко увеличаване на напрежението във връзката както и директния удар върху нея могат да разтегнат прекомерно или да скъсат засегнатата връзка. За лакътя особено важни са екстремното огъване на предмишницата навътре или навън от тялото при разгънат лакът.

Навяхване и разтягане на ставния апарат на лакътната става включва увреждане на една или повече от връзките, които свързват костите на лакътя (мускули и сухожилия). Те са причина от директна или индиректна травма на лакътя (падане, удар и др).

Навяхване на ставния апарат на лакътната става в зависимост от тежестта на увреждане на меките тъкани може да се степенува:

 • I ва степен навяхване на лакътната става представлява преразтягане на сухожилни влакна без нарушаване на целостта им и не води до нестабилност на ставата;
 • II ра степен навяхване представлява разтягане и разкъсване на няколко сухожилни влакна с минимални размествания на лакътната става с малка нестабилност на ставата;
 • III та степен навяхване на лакътната става представлява пълно разкъсване дебелината на сухожилието, което води до дислокация на ставата.

 

Симптоми

 • болка - настъпва рязко в момента на травмата и е най-силна над засегнатата връзка-външната или вътрешната страна на лакътя най-често
 • подуване
 • поява на нетипични движения в ставата, които нормално не съществуват или увеличаване отведнъж на обема на нормалните движения в лакътя (например възможност за движение на предмишницта навътре и навън в лакътя)
 • чувство за нестабилност или поддаване в ставата.
 • оток на лакътната става;
 • натъртване,
 • синина около лакътя, екхимози;
 • загуба или затруднени движения в лакътната става.

 

Диагностициране

Лекарят ще ви разпита подробно за оплакванията и самият начин, по който сте получили нараняването. След това следва преглед, който цели точното диагностициране на травмата. Понякога счупвания на костите изглеждат като размествания, затова лекарят може да насочи рентгенова снимка. Ако има подозрение за травма на артерия, се назначават допълнителни изследвания като артериограма.

 

Лечение

Лечението на разтягане и навяхване е подобно и обикновено е нехирургичен (консервативен). Болка и отока може да бъдат лекувани чрез периодично прилагане на лед по време на първите 48 до 72 часа след нараняване. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) обикновено се използват за облекчаване на болка и възпаление. Раката може да бъде временно обездвижена.

Неоперативната намеса се изразява в наместване на лакътя чрез извършване на движения, които са напълно противоположни на онези, довели до изкълчването. Това трябва да бъде извършено след много добро обезболяване чрез упойка, тъй като процедурата е болезнена.

Ако неоперативните методи нямат успех, се налага оперативната намеса. Тя е наложителна и когато има данни за увреждане на нервите и артериите на ръката.

След наместването на лакътя се правят нови рентгенови снимки, които да установят успехът на интервенцията. Следва обездвижване на лакътя в сгънато положение чрез помощта на шина. Когато мине периодът за носене на шина се изпълнява физиотерапия, която да възстанови възможността за движение на ръката.

Възможно е назначаване на болнично наблюдение, при наличие на увреда на артерия, нерв или други усложнения.

 

Билколечение:

Чесънът може да се използва за бързо облекчаване на симптомите при навяхване. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, чесънът може да помогне за намаляване на болката, както и възпалението. Също така, с лечебните си свойства и способността му да подсливаа организма, чесънът ще ускори процеса на оздравяване. Смесете една супена лъжица сок от чесън и две супени лъжици топло кокосово масло. Внимателно разтъркайте този разтвор върху засегнатата област. Оставете да подейства за около половин час и след това измийте мястото с хладка вода. Използвайте този ефективен лек три или четири пъти дневно в продължение на няколко дни, докато изчезне възпалението и болката. Друг вариант е да смесете една чаена лъжичка масло от чесън и една чаена лъжичка бадемово масло. Масажирайте засегнатата област със сместа два или три пъти на ден.  Това средство може да се използва за лечение на артрит и ревматизъм.

Арниката е широко използвано средство за лечение и укрепване на мускулите и ставите. Тя е отлично противовъзпалително средство, което помага за намаляване на болката, подуването и възпалението. Като допълнително предимство, арниката увеличава кръвообращението и помага за предотвратяване на кръвонасядане в контузената зона. Нанесете етерично масло от арника в разредена форма върху засегнатата област и нежно масажирайте. Увийте с бинт и оставете така най-малко пет часа. Махнете превръзката и повторете процеса отново след няколко часа. Правете това в продължение на няколко дни, докато изчезнат симптомите. Нанесете арника под формата крем два или три пъти на ден.

Поради своите противовъзпалителни свойства, лукът често се използват за лечение на навехнати глезени,  пръсти, артрит и ревматизъм. Лукът може да помоге за намаляване на болката, подуването и възпалението. Нарежете една голяма глава лук на малки парченца. Поставете парчетата в марля и наложете като компрес върху засегнатата област за най-малко 2 часа. Повторете, ако е необходимо, за да се облекчат симптомите. Друг вариант е да охладите лука в хладилник за няколко часа. Нарежете лука на ситно и ги смесете със сол. Нанесете сместа върху навехнатия глезен и го увийте с еластична превръзка. Сменяйте компреса с нов на всеки седем до осем часа. Направете това за 1-2 дни в зависимост от скоростта на възстановяването си.

Рициновото масло е традиционно средство за облекчаване на болката и възпалението при навяхвания. Рициновото масло е триглицерид и се състои главно от рицинова киселина, която има противовъзпалителни свойства.

 • Сгънете памучна кърпа няколко пъти, потопете в рициновото масло
 • Поставете кърпата върху засегнатата област и я закрепете с няколко слоя найлон
 • Поставете бутилка с гореща вода над кърпата за 30 мин – Дръжте навехнатия глезен на високо
 • След това махнете компреса и втрийте част от маслото директно върху засегнатото място
 • Тази обработка се повтаря два или три пъти дневно в продължение на два дни

Противовъзпалителнитe ефекти на зелето го правят идеално средство за лечение на навяхвания. Компресите от зеле се използват, за да се намали подуването и навяхванията. Също така то е с високо съдържание на витамини и фитонутриенти, които помагат за ускоряване на оздравителния процес.

 • Махнете външните листа от една малка глава зеле
 • Използвайте точилка, с която леко ще нараните повърхността на зелевите листа така, че сока на зелето да излчезе на повърхността на листата
 • Увийте листата фолио и след това да ги затоплете във фурната. Листата трябва да бъдат топли, но не горещи.
 • Сложете топлите зелеви листа върху болезнените места.
 • Увийте с найлон, за да запазите топлината.
 • Оставете така за около половин час.
 • Налагайте компреса два пъти дневно в продължение на два дни.

 

Прогноза:

Прогнозата е много добра особено при по-леките степени на нвяхване на лакътя и правилно лечение. Възстановяването на функцията на лакътя според тежестта на увредата може да отнеме от 2-4 седмици до няколко месеца.