Банер за мобилна версия за апликация

Нарколепсия

Нарколепсията е хронично заболяване, характеризиращо се с изразена сънливост в хода на деня до невъзможност за контрол над будното състояние и внезапно заспиване, независимо от обстоятелствата и средата. Дебютира обикновено в детско-юношеската възраст, макар и ясно изразена клиника да е налице едва по-късно.

Нормалният сън започва с фазата на NREM, бавно-вълнов, и след един-два часа преминава в REM – бързовълнов. Именно през последния настъпват сънищата. При нарколепсия се пропуска бавновълновата компонента на съня, започва направо REM фаза, придружена от понижен мускулен тонус до парализа. Сънят през нощта също се нарушава. Налице е безсъние, чести пробуждания, промяна в нормалната структура на съня с появята на белези на REM фазата и в NREM.

 

Симптоми:

Няколко са основните компонента на клиничната картина при нарколепсия. Водещ симптом е изразената сънливост през деня, с продължителност поне три месеца. За разлика от здравите лица, при които сънливост настъпва при скучни и едноотипни занимания, тук тя се явява при разнообразна за деня работа у дома или на работното място, дори при опасни обстоятелства като шофиране и работа с машини. При най-тежките случаи настъпва внезапно заспиване. Трае секудни до няколко минути с различна честота през деня. Обикновено са нарушени работоспособността и концентрацията, налице са опасности при подобна загуба на контрол - както за себе си, така и за околните.

Понякога при събуждане нарколепсията се съпровожда от временна мускулна парализа при възстановено съзнание, при запазена функция на дихателната и очедвигателната мускулатура. Обикновено пациентите излизат от това състояние чрез сетивна стимулация – докосване, говорене. С пробуждането може да се наблюдават и халюцинации. Такива може да има и при заспиване – те са зрителни, слухови, тактилни и др.

Следващият клиничен белег е внезапна мускулна слабост или състояние на катаплексия – със засягане на отделни мускули или генерлизирано. Провокира се от силни емоции и отново трае секунди до няколко минути. Налице е в около 75% от случаите.

Висока е честотата и на различни нарушения на съня – като безсъние, сънна апнея, синдрома на неспокойните крака, говорене, ръкомахане и др.

При деца може да се прояви с водеща хиперактивност, влошаване на поведението, емоционална нестабилност, разконцентриране, нарушаването на успеха в училище. Сънливостта става по-изразена с напредване на възрастта, появява се внезапно заспиване, нарушенията в съня.

 

Причини:

Причината за нарколепсита не е известна, подозират се генетични причини. Описани са единични наследствени случаи, но по-често липсва фамилна обремененост. През последните години се проучва патогенезата на състоянието. Описва се дефицит на невротрансмитера хипокретин. За него се счита, че има отношение към контрола над съня на ниво хипоталамус.

 

Диагностициране:

Физикалният преглед и снемането на изчерпателната история на пристъпите са задължителни за поставянето на правилна диагноза. Въпреки това нито един от основните симптоми на нарколепсията не е специфичен за нарколепсията. Специфично изследване за оценяване на състоянието на човека е полисомнография.

 

Лечение

Дефинитивно лечение на нарколепсията за сега липсва. Първа стъпка в терапията се явява създаването на навици в съня с 8 часов сън през нощта и дрямки през деня през определен период от време. Не бива да се подценява психологическата помощ, социализирането на лицата. Препоръчва се контрол над емоционалния стрес.

Като симптоматични средства се използват стимулатни за овладяване на сънливостта и стимулиране на работоспособността, Methylphenidate и Modafinil, а при катаплексия се прилагат антидепресанти.

От антикатаплектичните средства се прилагат трициклични антидепресанти и инхибитори на обратното залавяне на серотонина. За контрол над катаплексията се използва и натриевата сол на бета-хидроксимаслената киселина.

Препоръчва се ограничаване на алкохола и умерено хранене, въздържане от преяждане, намаляване на простите въглехидрати. При тези лица е необходимо трудоустрояване при професии, при които нарколепсията е свързана с опасност за собствения живот или този на околните.

Видовете, брой, и тежестта на симптомите определи кои лекарства се използват за лечение на нарколепсия.

 

Билколечение:

Натуралните терапии като цяло са прекрасен начин за лечение на нарколепсия и други проблеми на съня.

Важно е първо да говорите с лекар преди да приемате всякакви билкови лекарства, защото те също имат странични ефекти.

Възрастните хора и бременните жени трябва да бъдат особено внимателни.

  • Жълт кантарион. Той е билка, която се доказа като изключително полезен за лечението на много пациенти, страдащи от нарколепсия. Тази билка се действа, като подобрява качеството на съня на индивида чрез успокояване на нервите и стимулиране на имунната система да работи по-добре.
  • Готу Кола е отлична билка за лечение на проблеми с нервната система и на съня, включително нарколепсия. Тази билка е едно отлично средство за нарколепсия, тъй като укрепва съединителната тъкан и подобрява притока на кръв. Тя помага за богат и регулиран приток на кръв към мозъка, гарантира, че подава повече кислород, който подпомага изцеление и по този начин се намалява появата на чести атаки за сън. Също така, готу колата притежава прекрасно антиоксидантно действие, което предпазва мозъчните клетки от дегенерация.
  • Бялата ружа е билка, използвана от аюрведа, която стимулира нервната система, мозъка и помага да се поддържа тялото по-будно. Важно е да знаете преди да приемете тази билка, че тя може да повдигне нивата на кръвното налягане.

 

Хранителен режим.

Диета, пълна с витамини и минерали, както и свободна от преработени храни, здравословен начин на живот без зависимости, съчетани с умерени упражнения и позитивно мислене, може да направи чудеса за намаляване на тежестта на симптомите свързани с нарколепсия.

Приемане на подходящи хранителни добавки може да бъде също ефикасно лечение на нарколепсия, доказват изследванията.

Проучванията показват, че хората, страдащи от това заболяване са често с недостиг на витамин B и D. Включването на повече храни, които са богати на тези витамини може да ви помогне да се преборите с това състояние.