Банер за мобилна версия за апликация

Настинка

Хората понякога объркват настинката с грипа. Последният се характеризира с внезапно и тежко начало, висока температура, тръпки, изключителна умора, възпалено гърло и силна кашлица. Настинката, обратно, е с бавно начало и не винаги е придружена от висока температура.

 

Симптоми:

Симптомите се локализират предимно в горните дихателни пътища и включват дрезгавост, задух, влажни очи, хрема, кихане, отпуснатост, лека умора, неразположение в областта на гърдите и обикновено възпалено гърло. Въпреки че настинката и грипът са заразни, заболяването не зависи от контакта с болен. Хората със слаба имунна система като че ли хващат всеки нов вирус, намиращ се в околната среда, докато тези с по-силни съпротивителни сили остават здрави. Съществува и психологичен елемент, свързан с честотата, с която хората заболяват от настинка. Изследванията показват, че хората, изпитващи силен гняв, напрежение и разочарования, са четири пъти повече предразположени към настинки, отколкото хората с по-лек характер.

 

Лечение

Повечето лекари предписват антибиотици при първите сигнали за настинка или грип, за да защитят тялото. Но организмът има забележителна способност да се справя сам, което може да бъде подсилено по естествен път. Ето някои идеи.

 

Хранителен режим

Хората, предразположени към настинки през зимата, трябва да се откажат от киселинните храни и да се хранят с повече плодове и зеленчуци. Тези храни са богати на антиоксиданти, даващи на организма оръжието за защита от настинките.

След като веднъж се разболеете, добре е да намалите или да отстраните глутена от храната си, както и млечните продукти, месото, захарта и рафинираните въглехидрати и да се концентрирате върху растителна храна, богата на антиоксиданти, фитохимикали и хлорофил. Специално се препоръчват сокове – ако е възможно, да се приготвят от пресни екологично чисти плодове и зеленчуци.

 

Билколечение

Ето някои природни церове за борба с настинките и грипа.

 • Китайците използват клиновичето вече от няколко хилядолетия за подсилване на имунната система. Изследванията са доказали, че тази билка намалява честотата и продължителността на настинките и грипа главно чрез стимулиране на имунната система и по-малко чрез директно унищожаване на вирусите. Клиновичето може да се използва под формата на екстракт, а корените му да се добавят към супи.
 • Приемането на ехинацея при първите сигнали за настинка или грип често води до изчезване на тези симптоми още на другата сутрин. Този екстракт от лилавото шишарково растение е бил високо ценен от коренните американски жители и е използван от първите американски лекари преди широкото разпространение на лекарствата. Сега ехинацеята се радва на заслужено възраждане и в момента е най-известната американска билка. Ехинацеята стимулира имунната система на клетъчно ниво. Първо тя стимулира костния мозък да засили фагоцитозната си активност. След това улеснява освобождаването на тези фагоцити в кръвния поток и лимфната система. Попаднали там, тези клетки-войници намират и унищожават микроорганизмите-причинители на настинката и грипа, с по-голям от нормалното интензитет. Тъй като периодът на повишената активност на имунната система е кратък, ехинацеята трябва да се използва не повече от четири дни. Ако има още нужда от билката, имунната система трябва да почине четири дни, преди тя да се използва отново.
 • Хидрастисът притежава силни антисептични свойства, даващи му възможност да унищожава различни микроорганизми, в това число паразити, бактерии и вируси. Той действа успокоително на лигавицата и затова е чудесно лекарство при възпалено гърло. Препаратите, съчетаващи хидрастис с ехинацея, са много добри за лечение на настинка в стадий на прогрес, както и на грип, поразяващ дихателните пътища. Подобно на ехинацията хидрастисът трябва да се приема за кратки периоди от време.
 • Джинджифилът е отлично освобождаващо бронхите средство. Като еспекторант помага за прочистването им от слизести течности, дължащи се на настинка. И противоположно на гореизложените билки джинджифилът може да се приема ежедневно като чай, в прахообразна форма или в течна форма на екстракт. Една глътка джинджифилов екстракт прочиства бронхите за няколко минути. Той е и отлично лекарство за стомах, потиска гаденето и симптомите на стомашната настинка.
 • Зеленият чай има огромни почистващи възможности и може да се приема, докато сте болни от грип.
 • За успокоение на раздразнено, уморено или възпалено гърло и порив суха кашлица брястът се приема под формата на бонбон, чай или настойка. За приготвяне на чай 30 г кора на прах се залива с половин литър вряла вода и се запарва за 15 минути.
 • Комбинирани лекарства за настинки и възпалено гърло: Една лъжица пчелен прополис в хомеопатичен разтвор се комбинира с екстракт от ливадна детелина и корени от сладник. Добавят се десет капки колоидно сребро. Гаргарата и приемането на това лекарство на всеки четири часа помага при борбата с местните бактерии и вирусни инфекции в гърлото и трахеята.
 • Други билки се приемат под формата на чай, тинктури или капсули и също помагат при лечението на настинка: бъз, бял оман, лечебна оченка, градински чай, мента, ранилист, клиновиче, бял равнец, тинтява, лечебен исоп, самодивска трева, лечебна сарсапарила (скрипка), черно кандилниче, lomacium.

 

Хранителни добавки 

 • Витамин С Ако ви се доядат грейпфрути и портокали, когато сте болни, това значи, че организмът ви се нуждае от допълнителни количества витамин С. Сред многобройните му функции е и засилването на имунната система, тъй като той повишава способността и да отстранява вредните вещества. Витамин С може да се приема през устата в дози, приемливи за храносмилателната система (възможно най-голямата доза, преда да се получи диария), а по-големи дози могат да бъдат приемани по венозен път без опасност от разстройство.
 • Биофлавоноиди са водоразтворими вещества, които повишават защитните способности на витамин С върху клетките срещу вирусни и бактериални инфекции. Затова биофлавоноидите и витамин С се намират винаги заедно в природата. Идеалните хранител източници на биофлавоноиди са: грозде, шипки, сливи, портокали, лимонов сок, череши, касис, сини сливи, магданоз, зеле, кайсии, чушки, папая, пъпеш, домати, броколи и боровинки, както и бялата част на грейпфрута.
 • Гамалиноленовата киселина се намира в маслото от нощна свещ, касисовото семе и маслото от пореч и помага за лечението на треската и мускулните раздразнения, свързани с грипа. Има антивъзпалително действие и намалява усещането за болка.
 • В нашето забързано работохолично общество ние пропускаме, че важно природно лекарство срещу настинка и грип е почивката. Въпреки това в наши дни се наблюдава тенденция да се ходи на работа въпреки заболяването. Това не е добре както за болния човек, така и за другите служители, които също могат да бъдат заразени.
 • Когато ви хване настинка или грип, е най-добре да легнете. Не се опитвайте да продължите с рутината, с която сте свикнали. Вземете си ден отпуска, легнете в леглото с хубава книга в ръка, дръжте наблизо чаша прясно изцеден сок и си дайте физическа и психическа почивка от стреса. Това е ней-добрата възможност за организма да се справи сам с инфекцията.

 

Хомеопатия:

Лекарят хомеопат анализира няколко фактора, преди да реши кое лекарство да използва. Това са: скоростта на развитие на симптомите, усещанията, външният вид на пациента и психологическото му състояние. Ето някои от обичайните лекарства за лечение на настинка и грип и техните основни симптоми.

При ранен стадий на настинка:

 • Аконит или Аконитум нанелус. Това лекарство се използва чрез първия стадий на настинката или грипа, който се появява внезапно. То често се предписва на силни хора, както и на хора, хранещо се с месо. Три тридесетсантиграмови таблетки под езика са достатъчни за унищожаването на настинката и грипа със скоростта, с която са се появили.
 • Беладона. Това лекарство се прилага при наличието на сериозни симптоми на настинка, грип, инфекции и възпалено гърло, появяващи се внезапно. Ако не подейства до няколко часа, трябва да се обърнете към лекар.
 • Ферум фосфорикум. Това е препарат, предписван на хора със слаба имунна система, склонни към „провлачване“ на заболяванията. Симптомите са леки, но неприятни. Може да се проявят в леки болки в ушите, хрема, зачервено гърло и ниска температура. Пациентът е предразположен към анемия. Три таблетки се поставят под езика през няколко часа още при първата поява на неразположение.

За настинка в среден стадий:

 • Алиум цепа. Предписва се, когато очите на пациента са влажни и ясни, а носът – зачервен и възпален. Други симптоми са силните и чести кихавици, изгарящата хрема. Човек се чувства по-зле в топла стая и по-добре на чист въздух. За да си спомним за алиум цепа, е достатъчно да погледнем към червения лук, от който се получава. Лукът кара очите да сълзят, което е най-добрият начин за лечение на влажни очи.
 • Еуфразия. Симптомите са подобни на индикациите за алиум цепа с много кихавици. Очите и носът отделят воднисти секрети, но в този случай очите са червени, подути и замъглени.
 • Натриум муриатикум. Пациентът има ясен течен секрет, като яйчен белтък. Устните са сухи и напукани, с херпеси от външната или вътрешната страна. Често пъти човек заболява от настинка, след като е изпитал негативни емоции.

За напреднала настинка:

 • Арсеникум албум. Това лекарство се прилага през последния стадий на болестта, когато симптомите се изразяват в парене на очите и синузит, възпаление на нова, причиняващо кихане, тръпки, неспокойство, слабост, треска и изтощение. Ако се развие кашлица, тя може да слезе в гърдите и да се развие бронхит. Човек се чувства по-зле през нощта и по-добре на чист въздух.
 • Меркуриус вивус. В този случай настинката е напреднала и имунната система е отслабена. Гърлото е възпалено, затруднено е преглъщането, появяват се кихане, хрема, неприятен дъх, лоша кашлица, обилна слюнка и нощни изпотявания.
 • Хепар сулф. Това минерално лекарство помага при тежките настинки и грип, когато те преминават в инфекция или синузит, а лечението с антибиотици не е помогнало. На болния му е винаги студено, а и се наблюдава слизеста течност в дробовете му с плътен жълт секрет. Емоционалният му портрет е раздразнителност и избухливост, дори към тези, които се опитват да му помогнат. Причината за това е инфектирането и на нервната система.

За кашлица:

 • Атимониум тартарикум. Това е лекарство за хора с шум в гърдите по време на или след настинка. Кашлицата е влажна, храчките жилави. Лекарството помага при кашлица, която се получава обикновено през зимата но продължава практически през всичките сезони. Ако това не подейства, добре е да се консултирате с лекар.
 • Дулкамара. Дулкамарата е необходима при кашлица, влошаваща се при студено и влажно време. Обичайният сезон за приемането е есента.
 • Румекс криспус. Той е подходящ за суха, дразнеща кашлица, която остава след настинката, особено когато хората започват да губят гласа си. Обикновено тя се усилва вечер и след събуждане сутрин. Влошава се и при промяна на времето от студено към горещо.
 • Игнация. Игнацията се предписва за настинка и кашлица вследствие на емоционален стрес. Кашлицата е дразнеща и човек може да кашля до изтощение.

При синузит:

 • Кали бихромикум. Това лекарство е за хора, отделящи плътни залени или жълти секрети. Болката е концентрирана в основата на носа и между очите. Може да се почувства болка и на малки участъци по лицето, след притискането на които може да се почувства облекчение.
 • Пулзатила. В случаите, когато секретите от носа се отстраняват лесно. Болният обикновено се чувства по-добре на чист въздух и движение. Настинката се влошава вечер или през нощта.

 

Рефлексология

Рефлексологията е прилагане на натиск върху стъпалата, за да се предизвика оздравяване в други части на тялото. Идеята е да се въздейства върху специфични точки, намиращи се по стъпалата, които отговарят на тези проблемни участъци. Тъй като при рефлексологията няма въвеждане извеждане на енергия, тя самата освобождава енергията, която е била блокирана. Целта е да се възстанови организмът и по този начин да бъде част от оздравителната програма. При настинка, според рефлектотерапевтите, основната област, върху която трябва да се спрем, са пръстите на краката, тъй като те отговарят на гърлото и главата. Върхът на пръстите отговаря на мозъка, а основата им – на лицето, очите, синусите, евстахиевата тръба, челюстите и гърлото. Друга връзка, на която наблягат специалистите, е областта на съединяването на стъпалото с пръстите и нервите на гръбначния стълб. Още една важна за въздействие област е възглавничката на стъпалата, която отговаря на областта на гърдите и белите дробове.

Ароматотерапия

Вдишването на летливи масла от евкалипт и мащерка облекчава дробовете от секрецията. Така те действат като експекторанти, т.е. помагат ни да откашляме слузта и замърсителите. Други полезни масла са тези от чесън, лимон, бор, розмарин, лавандула, мента и лечебен исоп. Добавете маслото към керамичен или стъклен съд и гореща, но не вряла вода. След това затворете очи и поставете главата си на двадесет сантиметра от съда, като покриете съда и главата си хавлиена кърпа. Вдишайте бавно и дълбоко 5-10 минути. Процедурата може да се повтори два-три пъти дневно, ако се налага.

Ароматните вани с есенциални масла също могат да бъдат от полза. За тази цел се препоръчват лавандула, здравец и исоп. Използвайте носител като магнезиева сол, морска сол, мед или крем, иначе маслата просто ще плуват на повърхността. Като профилактична мярка есенциалните масла могат да се впръскат във въздуха над населените места, за да се унищожат вредните бактерии, намиращи се в него. Маслата с антисептични свойства се тези от лимон, портокал, круша, евкалипт, хвойна, лимонова трева, мента, бор, розмарин, сандалово дърво и масло от чаено дърво.