Банер за мобилна версия за апликация

Невросензорна загуба на слуха

Невросензорната загуба на слуха се дължи на липсата или увреждането на сетивните клетки (власинковите клетки) в кохлеята, като обикновено е трайна по своя характер. Известна още като „неврална глухота“. Това е вид загуба на слуха, който не подлежи на лечение. Освен намаляването на слуха се наблюдава и неясно разбиране на речта, както и ограничена възможност за възприемането на ясни звуци.

Невросензорна загуба на слуха се дължи на пречка при преобразуването на звуковите вълни в електрически импулс във вътрешното ухо или при предаването на този сигнал към мозъка. Това е най-често срещаният тип глухота сред възрастните и обикновено засяга двете уши, като понякога е придружена от тинитус. Както интензивността, така и качеството на звука могат да бъдат засегнати. Най-честото оплакване е затруднение при интерпретиране на речта, особено при наличието на фонов шум. Някои проблеми могат да бъдат разрешени, преди да се стигне до трайно увреждане. Ако причината е вследствие на медикамент, който приемате, необратимото оглушаване може да бъде избегнато, ако проблемът се регистрира навреме. Слухов апарат, който усилва звука, за да повиши интензивността на сигнала, достигащ вътрешното ухо, може да помогне на по-голямата част от засегнатите.

 

Видове

Невросензорната загуба на слуха може да бъде лека, умерена, тежка или пълна.

При леката до тежката невросензорна загуба на слуха често може да се използва слухов апарат или имплант за средното ухо. Кохлеарните импланти често са решение за тежката или пълната невросензорна загуба на слуха.

Някои хора страдат от невросензорна загуба на слуха само за високите честоти, която се нарича още „частична глухота“. В тези случаи са увредени само власинковите клетки в основата на кохлеята. Във вътрешната част на кохлеята, т.нар. апекс, власинковите клетки, които отговарят за обработката на ниските тонове, все още са незасегнати. Комбинираната електрическа и акустична стимулация, или EAS, е разработена специално за тези случаи.

 

Причини

Сензорната загуба на слуха е естествена част от процеса на стареене, но също така има и други фактори, които я причиняват:

 • Употреба на ототоксични медикаменти – някои антибиотици имат силно токсично действие върху слуховия нерв. Превишаване на дозата или продължителността на използване им води до унищожаване на слуховия анализатор.
 • Излагане на шум – може да е продължително или краткотрайно: Излагане на производствени шумове и вибрации в продължение на години – поражението е известно като „професионална глухота“. Вредното въздействие на такъв шум се определя от неговия интензитет и честота. Всеки шум, който е над 84 dB, е опасен за слуха на човека. Особено вредни за слуха са шумовете с висока честота и ултразвукът. Също така при т. нар. импулсивни шумове (с голям интензитет на импулсите), уврежданията настъпват много по-бързо.
 • Излагане на внезапен и силен шум за кратък период от време.
 • Травма.
 • Болест на Мениер – представлява невъзпалително заболяване на вътрешното ухо. Заболяването има пристъпен характер и може да бъде предизвикано от алергия, преумора, както и психически травми. Обикновено пристъпните кризи възникват внезапно и са съпроводени със силен световъртеж, гадене, понякога повръщане, както и шум с намаление на слуха на едното ухо. След няколко пристъпа се развива трайно намаляване на слуха, а в по-редки случаи може да настъпи едностранна глухота.
 • Автоимунно заболяване.
 • Туморни образувания.
 • Вирусни и бактериални инфекции – например менингит.

 

Симптоми

Клиничната картина при невросензорна загуба на слуха е разнообразна. В някои случаи намалението на слуха или пълната глухота настъпват внезапно. Това се наблюдава често при паротит, грип, херпес зостер, в някои случаи и при лечение със стрептомицин, канамицин и резистомицин. В тези случаи вероятно настъпват алергични реакции във вътрешното ухо. По-често обаче се наблюдава бавно и прогресивно намаление на слуха, което в началото може да е от смесен тип, но по-късно се развива типична глухота от приемен тип или твърдоухост. Шумът в ушите е чест ранен признак. Той има висока тоналност. При някои заболявания (мениерова болест, атеросклероза, алергичните лабиринтоневрити и други) има и вестибуларни прояви - гадене, повръщане, нистагъм, нарушено равновесие и други.

По-честите симптоми, които се наблюдават при пациентите със загуба на слуха са:

 • заглушено и затруднено чуване на звуци
 • трудности при разбирането на това какво казват хората, особено когато има заобикалящи шумове. Така пациентите могат да чуват, че отсрещния човек говори, но може да не разбират какво говори той.
 • слушане на телевизия или радио по-високо от обикновено
 • избягване на разговори или събирания с приятели. Ситуациите, в които пациентите трябва да комуникират със заобикалящите ги хора могат да бъдат стресиращи за тях.
 • развитие на депресия, поради социална изолация
 • болка или сърбеж в областта на ухото
 • изтичане на гной от ухото. Това може да е резултат на инфекция или травма в областта на ухото, която да е станала причина за загуба на слуха.

Никога не опитвайте домашно лечение на остри ушни проблеми. Спешно потърсете лекаря си, ако усетите:

 • Внезапна загуба на слуха в едното или двете уши.
 • Болка в ухото, особено след нараняване на главата или шията, проникване на предмет в ухото или внезапна промяна в налягането (като при летене или гмуркане).
 • Кръв или секретиране от ухото.
 • Пристъпи на замаяност, проблеми с равновесието или усещане, че стаята се върти около вас.
 • Ушна болка, придружена от висока температура и неразположение.
 • Звънтящи или необичайни шумове в ухото.
 • Всеки симптом, свързан с ушите, който усетите при приема на нов медикамент.
 • Внезапно чувство за слабост в едната половина на лицето.

 

Лечение

Лечението на невросензорна загуба на слуха е консервативно или хирургично. При възпалителните заболявания се прилагат антибиотици, при токсичните форми - антидоти, при алергичните - антиалергични средства. При всички форми е полезно да се дават вазодилататори, витамини - А, Е и особено от групата В (В1, В6, В12), дибазол и други. В по-късните етапи на заболяването се предписват нивалин и стрихнин в покачващи се дози.

Модерните слухови апарати могат значително да облекчат слуховите увреждания. Дори и хора с тежка загуба от над 90 dB могат да извлекат полза от слухов апарат. Колкото по-малка е загубата, толкова повече слуховият апарат възстановява функцията на ухото. Затова тежкочуващите дори и от медицинска гледна точка остават хетерогенна група с широк обхват от слухови умения.

Слуховите апарати биват:

 • FM системи, които увеличават звука и по FM вълни го пренасят от приемник към слуховия апарат в обхват от 10–15 метра. Обикновено приемникът се поставя пред източника на звука като по този начин слухопротезираният може да избере кой звук да чува и кой да заглуши. Тъй като елиминират ефекта на дистанцията, FM системите са улесняваща добавка към слуховите апарати. Особено подходящи са в шумни ситуации, при общуване с много хора наведнъж както и в големи помещения. Удобна е употребата им в обучителни ситуации: учителят носи приемника на врата си, а ученикът чува гласа му директно в слуховия си апарат като и двамата могат да се движат свободно.
 • Индукционни вериги (loop системи), които действат подобно на FM системите, но предават звука по електромагнитни вълни като изцяло заглушават страничния шум. От обикновен микрофон звукът достига направо до слуховия апарат (единственото изискване е слуховият апарат да има програма Т-telecoil) на потребителя, застанал в обхвата на системата. На практика всеки в това пространство, чийто слухов апарат е превключен на програма Т, приема звука от микрофона. Затова индукционните вериги са особено подходящи за обществени места като гари, кина и театри.

SOUNDBRIDGE е оптималният избор за хора с проводна или смесена загуба на слуха или лека до тежка невросензорна загуба на слуха. Системата SOUNDBRIDGE е предназначена за възстановяване на способността за чуване след интервенции в средното ухо и за лечение на пациенти с невросензорна загуба на слуха, съчетана с медицинско състояние (напр. хроничен външен отит), което не позволява употребата на конвенционален слухов апарат.

Имплантатът на SOUNDBRIDGE стимулира директно структурите на средното ухо. Потребителите възприемат подобрено качество и яснота на звука, благодарение на технологията за директна стимулация чрез вибриращото устройство Floating Mass Transducer (FMT), което извършва механично стимулиране в средното ухо. Тъй като ушният канал остава напълно отворен, пациентите с патологии във външната му част могат да имат огромна полза от това решение. Последното поколение на имплантата е съвместимо с изследвания, при които се използва ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) при 1,5 Тесла.

Имплантатът на SOUNDBRIDGE разполага с иновативното вибриращо устройство Floating Mass Transducer (FMT). FMT предава звуци, създавайки вибрация на структурите на средното ухо по начин, специфичен за слуховите нужди на всеки пациент. Многофункционалността на FMT доведе до успешни хирургически приложения, известни като вибропластика.

 

Профилактика

 • Профилактичните мерки включват повишаване на устойчивостта на организма към инфекции и алергии и стабилизиране на баланса на течностите, борба с артериалните заболявания и предотвратяване на преждевременно стареене.
 • Осигурете си здравословен хранителен режим с голямо количество пълнозърнести продукта, плодове и зеленчуци и ограничете захарта, рафинираните въглехидрати и солта.
 • Спортувайте всекидневно и не пушете.
 • Ако страдате от алергичен ринит или болестта на Мениер, установете причините за заболяването.
 • Избягвайте неочаквания или продължителен силен шум. Ако нивото на децибелите е достатъчно високо, за да увреди слуха ви, признаците са следните: невъзможност да чуете събеседника си, усещане за звънене в ушите по време на шума и заглушено възприятие на обичайните звуци след това. При невъзможност да избегнете силния шум използвайте тампони за уши или друга средства и приемайте няколко дни предврително антиоксиданти. Те ще неутрализират всяко вредно въздействие на свободните радикали върху ухото.