Оплешивяване

Оплешивяването представлява опадане (окапване) на косата при мъжете и при жените. То не е обикновен косопад. Добър специалист успешно установява разликата и ако бързо вземете мерки, може да не оплешивеете напълно. Когато процесът напредне, често става необратим. Оплешивяването започва около слепоочията и челото.

 

Видове:

Андрогенетичната алопеция е най-често срещана. Предизвиква се в резултат на въздействието на повишени нива на андрогенните (мъжките) хормони. Доказано е, че развитието на този вид оплешивяване възниква поради генетични причини. Под действието на един особен фермент, открит в клетките на фоликула, мъжкият полов хормон тестостерон се преобразува в много активен андрогенен хормон, който прониква в клетката и нарушава белтъчния синтез. В резултат, както вече обяснихме, космената луковица деградира и загива, а косъмът пада.

Алопеция ареата е друг вид срещано оплешивяване. Тя се дължи на автоимунно заболяване, при което имунната система атакува космените фоликули. Не е заразна, но освен главата, може да засегне и други части на тялото. Резултатът обикновено се изразява в едно или повече петна от косопад. Засяга по-млади хора, като при повечето пациенти в рамките на година се стига до пълно възстановяване без лечение, но трябва да се знае, че загубата на коса понякога е перманентна.

Дифузният ефлувиум е процес, свързан с метаболитни смущения, хормонални проблеми, стрес или използване на някои лекарства. Става въпрос за увеличен косопад и намаляване дебелината на косата. Не е необходимо лечение в повечето случаи на неговото проявление. Окапването на косата обикновено бавно намалява в рамките на шест до осем месеца, след като причината за загуба на коса е идентифицирана и са предприети нужните мерки. Когато има съмнение за проявление на това състояние, малка част от кожата на главата се подлага на биопсия за разглеждане под микроскоп. По този начин може да се определи състоянието на космените фоликули - тъканите, които произвеждат коса.

Причини:

Най-разпространените причини са: Натрупване на мазнина и себорея, запушване на порите, където са разположени фоликулите на косъма, неправилна грижа за косата. Друга причина е и недостигът на витамини и протеини, необходими за растежа на косата. Опадането на косата преобладава сред лица, подложени на силен стрес, страдащи от Анорексия невроза, или които си къдрят косата.

Оплешивяването е доста разпространен проблем, но при всеки процесът протича различно – различна е степента на окапване на косата, различни са и причините.

Най-големият виновник за оплешивяването е мъжкия хормон тестостерон, който оказва влияние върху луковиците на косъма. Това се дължи на дефект в метаболизма на тестостерона - т.е. появява се дехидротестостерон, който се натрупва в много високи количества и въздейства върху главичката на косъма. В резултат на това той започва да пада преждевременно. Някои жени са с повишено производство на тестостерон, затова получават симптомите на оплешивяване, което е характерно при мъжете.

Множество болести, механични и травматични намеси могат да доведат до увреждане на космения фоликул.

Не са за пренебрегване фактори като стрес, хронични заболявания, недостиг на витамини, редовна употреба на стероиди, тежки болести, хормонални нарушения, гъбични микроорганизми, прекомерно носене на шапки, всекидневно използване на кремове, гелове и всякакви мазила за коса, силна струя вода по време на къпане и т.н.

По време на стрес например, надбъбречната жлеза започва да отделя в големи количества два хормона – тестостерон и норадреналин, които спомагат за по-бързо загубване на косата. Ако оплешивяването е вследствие на стрес, следва да се насочат усилията към справяне със стреса и терапия на психологична основа.

За разлика от другите вредни действия върху организма ни, които предизвикват стероидите, оплешивяването е необратимо след продължителното им приемане.

Щитовидната жлеза и нарушенията по време на нейната работа също може да са причина за оплешивяване.

Когато една жена забременее, тя е подложена на драстична хормонална промяна. Отражението върху косата в повечето случаи е, че косъмът става по-силен и здрав. По време на бременността косата расте добре и изглежда здрава под въздействието на високото ново на женски хормони. Косата на бременната жена обикновено е чудесна в момента, когато притокът на женски хормони е максимален. Макар и рядко, бременните също губят коса. Най-честата причина да се случва това при бъдещите майки е следствие от липсата на витамини и минерали или на желязо в кръвта на майката, защото плодът изсмуква необходимите му вещества, оставяйки организма на майката изтощен. В тези случаи препоръчителен е приемът на повече плодове и зеленчуци, а ако е необходимо и на витамини под формата на таблетки. Често жените губят известно количество коса след раждане. Когато бебето се роди, хормоните скачат нагоре-надолу и много космени луковици и фоликули едновременно навлизат във фаза на покой. При някои жени косата може да пада на цели кичури. В някои случаи може да се оголят дадени участъци от главата. При повечето жени това е обратимо, но има и такива, които остават с доста по-рядка коса.

По време на менопауза женският организъм намалява производството си на женския хормон естроген и други, а това често води до преобладаване на мъжките хормони в организма. Като резултат нерядко се появява косопад, а често и оплешивяване. Лечението се извършва на хормонална основа.

Нежеланият ефект на оплешивяването може да се появи като страничен ефект при продължително провеждане на химиотерапия, прекалено агресивно третиране на скалпа и косата със силни фризьорски процедури и препарати, много често носене на шапки и т.н.

Има случаи, в които организмът възприема косата като чуждо тяло, поради което се опитва да я отхвърли. Самото оплешивяване става на етапи, на отделни петна по главата.

Косопадът се среща при хора от всички възрасти, включително и при децата. Косопадът при новородените бебета в повечето случаи е нещо нормално и няма място за тревога. Бебетата често губят коса през първите си шест месеца. При раждането хормоналните нива на новородените рязко спадат и затова може да загубят косата, с която са били родени (младите майки след раждането често губят коса поради същата причина).

Не така стоят нещата при подрастващите. Причините, поради които се проявява косопад в детска възраст се различават от тези при възрастните. Тук рядко говорим за източник на проблема от типа на недостиг на хранителни вещества или генетична предразположеност. Появата на косопад при децата в почти всички случаи се дължи на болестно състояние. Възможна причина може да бъде много силен шок, стрес, емоционално разстройство. Такъв косопад обикновено е временен и отшумява.

Вид болестно сьстояние при децата е лошият навик да си дърпат косата, като с течение на времето го правят по-силно и механично причиняват падането й. Когато причината за падането на косата при детето е гъбично заболяване на скалпа, говорим за заразна болест. Децата често не осъзнават, че са засегнати от гъбички. Наблюдава се загуба на коса в различни зони на скалпа. Гъбичките предизвикват счупване на косъма в областта на скалпа и отделяне на люспи от скалпа. Състоянието е лечимо, но е необходима своевременна намеса на родителите и специалист, за да се приложат правилните качествени препарати, които да почистят и дезинфекцират кожата на главата от гъбичките.

 

Лечение:

Когато оплешивяването вече е част от вашия живот, дали ще го приемете или ще се борите с него е въпрос на личен избор, но не бива състоянието ви да се превръща във фикс идея. Появата му често е придружена с депресия, защото всеки, който губи хубавата си коса, трудно се адаптира нормално.

За назначаване на лечение е необходимо да се установи причината за опадането. Консултация с лекар, лабораторни изследвания, диагноза и провеждане на правилно лечение са нормалните стъпки.

Нерядко рекламите за чудодейни мазила, таблетки и лосиони са абсолютна заблуда. Особено когато говорим за наследствено оплешивяване – тогава всякаква външна намеса ще е по-скоро носител на надежда, отколкото на реален резултат.

Множеството козметични продукти и процедури, препоръчвани за борба с косопада и оплешивяването, биха могли да имат своя ефект, когато проблемът е вследствие на стресово състояние, третиране с химични препарати, медикаментозно предозиране и други подобни.

Търсейки информация в борбата с косопада и оплешивяването, можете да се натъкнете на различни идеи и варианти за противодействие.

Понякога косопадът може да бъде предотвратен чрез овладяване на стреса, изграждане на здравословен хранителен режим и използване на щадящи козметични продукти за коса.

 

Хранителен режим:

 • Лекарите са единодушни, че витамините В, А, С и Е представляват естествено лекарство против косопад.
 • Биотинът и фолиевата киселина, които се съдържат във витамините от В група са тези, които предпазват от косопад.
 • Витамин В има в рибата и яйцата. Без витамин А фоликулите са податливи на унищожение, което от своя страна е причина за косопад.
 • Витамин А може да откриете в млечните продукти и зелените зеленчуци.
 • Консумирайки повече цитрусови плодове, можете да се сдобиете с антиоксиданта витамин С, който също допринася за предпазването от косопад.
 • Витамин Е стимулира кръвообращението на скалпа. С увеличаването на притока на кръв до скалпа се увеличава и притокът на хранителни вещества.
 • Хранете се пълноценно и здравословно, за да си набавяте необходимите ви витамини в профилактиката срещу косопада.
 • Всеизвестно е прякото втриване на чеснова скилидка в корените на косата. Тази процедура обаче има и нетолкова желана страна – след провеждане на няколко процедури ароматът на чесън се просмуква в кожата на главата и при най-малкото съприкосновение с вода силно се усеща.

Ако загубата на коса може да ви доведе до психическо разтройство, да провокира неувереност или малоценност, проблемът е по-скоро в начина ви на мислене и себевъзприемане. За някои известни личности плешивостта е израз на имидж. За някои пък е досадна неприятност, а за трети - огромна трагедия.

Ако все пак решите, че битката е загубена, но не искате да продължите без коса, може да се обърнете към пластичен хирург, за да ви присади нова. Процедурата е вече широкоизвестна и често приложима.

Хранителните вещества, от които се нуждае косата ви:

 • Calcium Pantothenate, Пантотенова киселина или витамин В5. Тези елементи помагат на косъма в усвояването на медта.
 • Мед. Недостигът на мед води до „чуплива“, суха и неподатлива коса.
 • Инозитол и Холин. Те помагат за растежа на косъма, според специалиста по хранене Аделе Дейвис.
 • Витамин В12. Помага за растежа на косъма.
 • РАВА, пара-аминобензоена киселина. Тя помага за съхраняване на цвета и мекотата на косъма.
 • Йод. Предпазва косъма от опадане.
 • Желязо и Манган. Помагат за правилното хранене и растеж на косъма чрез по-добрата циркулация на кръвта.
 • Ниацин (витамин В3). Никотиновата киселина подпомага циркулацията на кръвта.
 • Цинк. Необходим е за растежа на косъма.
 • Протеини и аминокиселини. Кожата е изградена от около 98 % протеини. Ако обаче споменатите витамини и минерали липсват, тялото не може да усвои протеините.

 

Билколечение:

С помощта на ружа и кукуряк може да си приготвите лосион, който да втривате в проблемните участъци. Накиснете кукуряка в 150 г студена вода. Сложете на котлона в подходящ съд 100 г цветове от ружа в около 250 г оцет. Варите 10 минути. След като сте готови, смесете отварата от ружа и тази от кукуряк и дръжте получената смес на хладно. Мажете се всяка вечер. Освен билките, можете допълнително да си помогнете с комплекс от витамини, които помагат за израстването на косата. Най-добре консултирайте се с лекар.

Следващите билки, за които е известно, че помагат при оплешивяване са цветовете от лавандула, хвощ, корен от дилянка и стръкове от камшик. От всички тези билки вземате равни части и ги смесвате. Отделете 2 с.л. и ги сварете в 500 мл вода за десет минути. Оставете да изстине и след това приемайте по 4 пъти на ден, на гладно. Количеството за пиене е 1 винена чаша. Този метод се предлага за кръгово оплешивяване.

При себорейното оплешивяване често използваната билка е репей. Той се приема вътрешно, както и външно. Маслото от репей е полезно и при суха кожа на лицето или на главата.

 

Препоръчвано лечение:

 • Мийте косата всеки ден с шампоан от Алое Вера с жожоба, като го втривате с масажни движения. Това помага за отваряне на порите и отстраняване на себореята и пърхота.
 • Обливайте главата с топла вода под душа няколко минути. Това също помага за отваряне на порите.
 • Масажирайте главата, като притискате с пръстите на ръцете, за да раздвижите и стимулирате кожата. Така се отстранява мазнината под кожата и порите се отварят.
 • Взимайте мултивитамини, например Пчелен полен, както и мултиминерали.

Важни добавки:

 • Шампоан Алое вера с жожоба, да се употребява всеки ден с масажни движения за отваряне на порите и отстраняване на мазнината.
 • Мултиминерали, необходими за правилния строеж на косъма, костите, нервите, кръвта и т.н.: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
 • Алое Вера Джели, намазвайте кожата на главата за през нощта, тъй като стимулира циркулацията на кръвта.
 • Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали: 4 таблетки на ден (1 или 2 таблетки с храната).
 • Спрей с Алое, всеки ден за подхранване на косъма и оформяне на косата в прическа.
 • Хранителен шейк, който съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: 1 път на ден.