Банер за мобилна версия за апликация

Остеоартрит

Остеоартрит е най-честото ставно заболяване. То представлява дегенеративно заболяване, което се дължи на биохимично разпадане на хиалинния хрущял на ставите. Днес се счита, че от остеоартрит са засегнати не само частите на хрущяла, изграждащи ставата, но и цялата става, включително костта под хрущяла и синовията.

Засегнати от заболяването са най-често ставите, носещи по-голяма тежест – коленни, тазобедрени, ставите в шийния и поясния отдел на гръбнака, ставите на ходилото. Други стави, които могат да се засегнат са дисталните и проксималните интерфалангеални стави на ръката.

Въпреки, че в основата на заболяването стои прекомерното износване на хрущяла, ставите се засягат и от неспецифичен възпалителен процес.

 

Причини

 • Ежедневният стрес, на който са подложени ставите, играе важна роля в развитието на остоартрит. Повечето изследователи считат,  че дегенеративните промени при заболяването започват в хрущяла, като резултат или на прекомерно натоварване на здрава става, или на нормално натоварване на предварително увредена става. Външни фактори  могат да ускорят процесите на разпадане на хрущялната тъкан.
 • Рисковите фактори за развитие на остеоартрит са следните:
 • Напреднала възраст;
 • Затлъстяване (повишено механично натоварване върху ставата) – има особено голямо значение при остеоартрит на коленните стави и в по-малка степен на тазобедрените;
 • Травми – травмите на хрущяла, връзките или менискусите променят биомеханиката на ставата и ускоряват дегенеративните процеси в нея;
 • Генетична предразположеност;
 • Полови хормони – менопаузата ускорява настъпването на остеоартрит, приемът на хормонозаместителна терапия се свързва със забавяне на промените;
 • Мускулна слабост;
 • Професии с висока повторяемост на едно движение (например клякане с голяма тежест);
 • Инфекции;
 • Кристални отлагания в ставата (кристали пикочна киселина при подагра);
 • Акромегалия;
 • Предшестващ ревматоиден артрит;
 • Наследствени метаболитни заболявания (алкаптонурия, хемохроматоза, болест на Уилсън);
 • Подлежащи ортопедични заболявания (вродена луксация на тазобедрената става)

 

Симптоми

Прогресията на заболяването обикновено е бавна, настъпваща в рамките на няколко години до десетилетия. Физическата активност на пациента може драстично да се намали, което води до свързаната с това заболяемост (хипертония, затлъстяване, повишен риск от диабет).

В ранните фази на заболяването ставите могат да изглеждат нормални, а походката на пациента е анталгична, особено при засягане на големите носещи стави. Болката обикновено е начален симптом на заболяването. Тя е дълбока ставна болка, която се засилва при претоварване на ставата. Често се наблюдават и намален обем на движения и крепитации (усещане за пукане и хрущене). Може да се развие сутрешна скованост, която трае неповече от 30 минути и преминава при постепенно раздвижване. На външен вид ставата може да е оточна и зачервена, а при по-напредналите случаи изглежда деформирана.

В началото болката се успокоява при покой на ставата и отговаря добре на обикновени аналгетици. Въпреки това обаче ставите могат да станат по-нестабилни с напредване на заболяването и болката може да стане постоянна и при покой, и да не се повлиява от лекарства.

 

Диагностициране:

Липсват специфични лабораторни изследвания, свързани с остоартрит. Най-често острофазовите протеини и скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) са в нормални граници. Анализът на вътреставната течност показва брой на левкоцити под 2000 на микролитър, с преобладаване на мононуклеарните клетки.

Рентгенографията е образното изследване, което най-често се прилага в диагнозата на остеоартрит, тъй като се извършва бързо и е със сравнително ниска себестойност. Най-често за поставяне на диагнозата са достатъчни данните от клиничната картина и рентгеновото изследване. Отличителни белези на остеоартрит, които се визуализират на рентгенографията са стесняване на ставната цепка, субхондрална костна склероза, поява на костни кисти и понякога наличие на ставни „мишки” (малки парченца от хрущяла, които се откъсват и се виждат в ставното пространство).

Ядреномагнитният резонанс може да изобрази промените в ставата, които се визуализират и при рентгенографията. Разликата е, че ЯМР дава и директна картина на ставния хрущял. Компютърна томография рядко се прилага за диагноза на остеоартрит. Ехографията няма приложение в оценката на остеоартрит, въпреки че са правени опити за определяне на ставната дегенерация чрез нея. Ангиографията не се използва рутинно в диагнозата на остеоартрит.

Артроцентезата е инвазивно изследване на ставите, при което с помощта на игла може да се аспирира синовиална течност, която да се изследва. Артроцентеза на засегнатата става може да помогне за изключване на възпалителен артрит, инфекция и/или кристална артропатия. Анализът на синовиалната течност помага да се изключат други заболявания на ставите. Насочващи към диагнозата остеоартрит са наличието на невъзпалителна ставна течност, отрицателни посявки за бактерии и оцветяване по Грам, липса на кристали в течността при оглед с поларизационен микроскоп.

 

Лечение

Целта на лечението е да се облекчи болката и да се подобри функционалното състояние на ставата. Прилагат се няколко възможни метода на лечение, които имат за цел да забавят или да спрат прогресирането на заболяването. Лекарствата, които се прилагат при остеоартрит са следните:

 • Кортикостероиди – прилагат се под формата на вътреставни инжекции. Ефектът настъпва обикновено до една седмица и продължава не по-дълго от 4 до 6 седмици.;
 • Хиалуронова киселина – прилага се под формата на вътреставни инжекции. Счита се, че хиалуронатите подобряват вискоеластичните свойства на синовиалната течност, пречат на активирането на рецепторите за болка, имат антиоксидантно действие;
 • Нестероидни противовъзпалителни средства – прилагат се като форма за орално приложение, така и в състава на различни гелове и кремове за намазване. Продължителният прием на нестероидните противовъзпалителни средства има изразено дразнещо действие върху гастроинтестиналния тракт, затова е добре да се съчетае с прием на лекарства от групата на инхибиторите на протонната помпа (омепразол, пантопразол и др.);
 • Мускулни релаксанти – прилагат се при пациенти с данни за мускулни спазми;

 

Обучение на пациента – включва инструктиране на пациента за предпазване на засегнатата става, както и насоки към изграждане на подходящ начин на живот;

 • Редукция на теглото – без значение дали се постига с диета и физически упражнения, или чрез оперативна интервенция, има огромно значение не само за облекчаване на болката в ставата, но и за забавяне на дегенеративните процеси в нея;
 • Физически упражнения – прилагат се упражнения за укрепване на мускулатурата, както и упражнения за разтягане, които увеличават обема на движения в ставата;
 • Физикална терапия – някои пациенти се повлияват добре от локално прилагане на топлина и кремове с капсаицин. По-рядко се постига облекчаване на болката чрез приложение на лед. Плуването и комплексните аеробни упражнения също са с добър ефект при остеоартрит;
 • Артропластика – представлява оперативна интервенция, при която засегнатата става се премахва и се замества от изкуствена протеза. Счита се, че жизнеспособността на изкуствените стави е около 8 до 15 години.;
 • Наднорменото тегло създава механично напрежение върху ставите и води до преждевременното им изхабяване. Поддържането на здравословно тегло е от първостепенна важност за здрави стави. При настъпили вече артрозни изменения по ставите, загубата на килограми ще облекчи значително симптомите и ще забави процеса.

 

Физически упражнения:

Може да бъде трудно да се упражнявате, особено в случаите, при които има болка, но физическата активност помага за укрепване на мускулите и по този начин облекчава ставите. В началото е трудно, но постепенно ще забележите, че симптомите и последиците от артрозата отслабват. Важно е да се придържате към упражнения или спорт, които са подходящи за конкретния случай. Ако имате артроза на коляното (гонартроза) трябва да избягвате спортове като каране на ски и бягане. При артроза на лумбалните прешлени не се препоръчват каране на колело, тенис и голф. При всички случаи на артроза, плуването може да бъде полезно, тъй като при него се натоварват равномерно мускулите на цялото тяло, без да има директно натоварване на ставите. Още съвети и упражнения при артроза може да откриете в:

 • Упражнения за коленете при болка и артрозни изменения
 • Упражнения за тазобедрените стави при болка и артрозни изменения
 • Упражнения при артрозни изменения и болка в ставите на ръката

 

Добавки:

 • Комбинацията от глюкозамин и хондроитин се препоръчва за възстановяване на износения и разкъсан хрущял. По същество, те представляват градивни елементи на ставния хрущял. Странични ефекти от употребата на глюкозамин и хондроитин не са наблюдавани, но съществуват някои специални предупреждения при употребата им. И двете могат да повлияят кръвосъсирването, поради което е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, ако приемате добавки или лекарства с ефекти върху съсирването на кръвта (варфарин, хепарин). Също така, хората с алергии към черупкови организми не трябва да приемат глюкозамин.
 • Хиалуронова киселина. Тя е естествена част от междуклетъчната течност и участва в образуването на съединителната тъкан. Важна е за клетъчния метаболизъм и смазва ставите. Освен това хиалуроновата киселина предотвратява целулита.
 • Омега-3 мастните киселини в рибеното и лененото масло са мощни противовъзпалителни средства, които могат да защитят ставните компоненти от увреждане.
 • Някои микроелементи могат значително да помогнат за предпазване на хрущяла от артрозни изменения. Такива са мед, сребро, кобалт, флуор, цинк, манган. 
 • Витамин В комплекс, Витамин С, витамин РР, фолиева киселина са особено подходящ комплекс от микроелементи, укрепващ имунната система, подмладява кожата и притежава анти-стрес ефект.

 

Билколечение:

Някои храни са способни да намалят възпалението и отока, които са основните причини за болката при остеоартрит. Подходящи са хрян, горчица, чесън, лук, магданоз, кресон, целина, кисели краставички, лимон, ядките.

Както при всички вещества, притежаващи определени въздействие върху организма, така и билковите продукти, при неправилно приложение или в неподходящи дози, може да предизвикат нежелани ефекти. Рядко билка или добавка, приемана в предписаната доза ще предизвика стомашно разположение или главоболие. Такива ефекти, обаче, може да се дължат на различни добавъчни съставки като синтетични пълнители или свързващи вещества. Поради тази причина, използвайте само качествени и лицензирани хранителни добавки или екстракти. Ако е възможно, се консултирайте с Вашия лекар или лицензиран лекар-натуропат, преди да предприемете алтернативен план на лечение.

 • Куркумата е била използвана в продължение на години в традиционната китайска и аюрведична медицина. Тя е известна с противовъзпалителните си свойства и може да бъде ефективна за намаляване на възпалението в ставите. За разлика от други билки препоръчвани при остеоартрит, куркумата е по-ефективна при прием през устата, отколкото да се прилага локално.
 • Ежедневната консумация на авокадо може да забави процеса на развитие и намаляване на симптомите на остеоартроза. Авокадото увеличава съдържанието на колаген в мускулите, намалява възпалението и възстановява целостта на нарушените тъкани. Съдържа голям брой полиненаситени мастни киселини, които осигуряват енергия на сърдечната мускулатура, предпазват кръвоносните съдове от атеросклеротични изменения и подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини А и Е. Също така, в авокадото е открит глутатион - вид аминокиселина, която може да предотврати някои злокачествени промени в клетките и фитостерол – вещество, което понижава нивата на лошия холестерол в кръвта. За профилактика и лечение на артроза се препоръчва приемането на поне четвърт авокадо на ден. Добре узрялото и годно за консумация авокадо е доста меко при лек натиск. Екстракт от авокадо в комбинация със соеви несапонифициращи се вещества представлява комбинация от масло от авокадо и соево масло, която може да бъде особено полезна в случаите на остеоартрит, особено тези на коляното и тазобедрените стави.
 • Котешкият нокът е билка, добивана от изсушена кора на дървесна лоза открита в Перу. Смята се, че тя има силни противовъзпалителни свойства. Традиционно, котешкият нокът се използва за усилване на имунната защита на организма, но няколко проучвания са установили, че намалява отока на ставите при остеоартрит.
 • Босвелия или индийски тамян е билка, която е добре известна сред привържениците на алтернативната медицина с противовъзпалителните си и антисептични свойства. Действието на билката се основава на блокирането на левкотриените – вещества, които при определени условия или заболявания могат да атакуват здрави стави и да предизвикат артрозни промени в тях. Може да се открие под формата на таблетки, а също така и като локални кремове.
 • Капсаицина (транс-8-метил-ванилил-6-нонемид) е вещество, което се извлича от люти чушки. Намира приложение като локално обезболяващо средство при различни състояния, характеризиращи се с болка. Може да се прилага под формата на крем или маз за директно приложение върху ставата. Препоръчва се кремът да се прилага четири пъти на ден, в продължение на 12 седмици. Освен облекчаване на болката, други ефекти на капсаицина включват подобряване на обхвата на движение на ставите.
 • Дяволският нокът е лечебно растение, открито в Африка, което притежава противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Действието на дяволския нокът се отдава на съдържащите се в него иридоидни гликозиди. Приложението на екстракт от дяволски нокът води до значително намаляване на болката, като ефекта е по-отчетлив при наличие на умерени увреждания, отколкото при тежки ставни изменения.
 • Джинджифилът е една от подправките, която все по-често намира място в различни рецепти за алтернативно лечение. Съединенията, които придават острия вкус на джинджифила са тези, които са отговорни и за неговите противовъзпалителни свойства. Редица проучвания сочат, че джинджифила има способността да намали отока на ставите и болката при остеоартрит.
 • Локалното лечение с листа от коприва, прилагано всеки ден, в продължение на 1 седмица намалява болката и подобрява движението на ставата.
 • Екстракт от кора на върба е билка, използвана от древни времена за лечение на възпалителни състояния. Известни са данни, че още от времето на Хипократ, дъвченето на върбова кора е подпомагала редица възпалителни заболявания. Кората от върба може да предизвика облекчение на болката при остеоартрит, особено при засягане на коляното и тазобедрените стави. Може да се приема под формата на таблетки, чай или екстракт, като е особено важно да бъде определена точната доза, тъй като предозирането може да предизвика обрив.
 • Алоето е една от най-често използваните билки в алтернативната медицина. Гел от алое вера е популярно средство за кожни наранявания и охлузвания, но освен това може да се прилага и локално, върху болезнените стави при остеоартрит, което значително ще подобри състоянието.
 • Подобно на алое вера, евкалиптът може да се открие във форми за локално приложение за превенция и лечение на болка в ставите при артрозни изменения. Листата на евкалиптовото дърво съдържат дъбилни вещества, които могат да предизвикат намаляване на отока и болката с артрозен произход.
 • Зеленият чай е една от най-популярните напитки в света и често е прилагана за намаляване на различни възпаления в тялото. Зеленият чай може да се използва за лечение на остеоартроза под формата на таблетки, тинктури или напитки.
 • Вратига, американска трепетлика и бял равнец е билкова комбинация, която успешно може да се прилага за превенция и лечение на остеоартрозни изменения.
 • Ароматна кализия / Callisia Fragans е популярно, стайно декоративно саксиено цвете. За съжаление малко хора знаят, че освен декоративната му стойност в стъблото и листата на растението се крият невероятни.
 • Мумио — илирийска смола. Мумиото е древен «чудотворен балсам», то е сок от скалите. Хората от векове го наричат «кръвта на планината». Това вещество от стари времена се използва за лекуване на различни недъзи.
 • Брей - Tamus Communis. Многогодишно увивно тревисто растение с месесто, грудесто коренище, до 20—30 см дълго и 5 - 10 см широко, на повърхността с дебел кафяв корков пласт. Стъблата са до 3-4 м дълги.
 • Брош (Rubia) е род тревисти растения от семейство Брошови. Има около 60 вида, разпространени главно в Средиземноморието и Югоизточна Азия. Единственият разпространен в България представител е бояджийският брош, поради което често е наричан само „брош“. Начин на употреба: Препоръчва се под формата на извлек, приготвен от 1 чаена лъжичка корени, накиснати за 8 часа в 250 см3 студена вода. След като се отстрани извлекът (с прецеждане), билката се залива с 250 см3 вряща вода. След 15 мин и вторият извлек се прецежда. Двата извлека се смесват и се изпиват за 1 ден на 4—5 пъти. Острият и неприятен вкус ограничава употребата на билката.
 • Малка Шведска Горчивка - комбинация от 11 билки. Начин на приготвяне: Билките се накисват в 750 грама ракия или спирт. Престояват на топло 14-20 дни, като съда се разклаща няколко пъти дневно. След 20 тия ден се прецежда и употребява. Вътрешно: по 1 супена лъжица, 3 пъти дневно след ядене, в комбинация с билков чай. Външно: за компреси, чрез разтриване или памучен тампон.

Акупунктурата представлява древна китайска практика включваща поставяне на тънки игли в определени точки на тялото, с цел облекчаване на болката. Някои клинични проучвания сочат, че акупунктурата може да премахне болката при остеоартрит и да подобри функцията на ставата, в някои случаи, дори, по-добре от някои лекарства.

Тай Чи и йога са терапии, включващи леки упражнения и разтягания, комбинирани с дълбоко дишане. Йогата може да подобри еластичността на ставите и да укрепи мускулите. Тай Чи също може да облекчи симптомите на остеоартроза. Има данни, че хората с артроза на коляното или тазобедрената става се чувстват значително по-добре след практикуване на тай чи два пъти седмично, в продължение на три месеца. 

Много хора съобщават за облекчение на болката при остеоартроза чрез прилагането на топлина у студ. Топлината увеличава кръвообращението в ставата и релаксира мускулатурата, която обикновено е напрегната в резултат на болката. Студът намалява подуването и болката.

 

Транскутанната нервна електрическа стимулация използва малко устройство за производство на слаби електрически импулси, които стимулират нервите в близост до увредената става. Използва се предимно за лечение на хронични състояния, свързани с болка. Смята се, че десетки импулси са в състояние да попречат на сигналите за болка да достигнат до мозъка, което да облекчи симптомите на остеоартроза. Няки видове ТЕНС действат като стимулират организма да освободи неврохимикали с болкоуспокояващ ефект (ендорфини). По време на терапията, върху кожата се поставят електроди, свързани с кабел към стимулатор.

 

Мануална терапия, известна още като хиропрактика, представлява терапевтичен метод, фокусиран върху заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система. Въпреки че, няма конкретни научни доказателства, че хирорактиката може да спре увреждането на ставите при остеоартроза, някои изследвания, обаче показват, че може да е от полза за:

 • увеличаване на обхвата на движение на гръбначния стълб;
 • отпуска мускулатурата;
 • подобрява координацията на движение;
 • намаляване на болката.

Наред със същността и правилното приложение на техниката, специалистите, практикуващи тази терапия (мануален терапевт) трябва да притежават широки диагностични умения, а също така да препоръчват терапевтични и рехабилитационни упражнения, както и консултации относно начина на живот и хранене. Според източници от научната литература, хиропрактиката в комбинация с добавки глюкозамин и упражнения значително подпомага терапията на остеоартроза.

Най-честата терапевтична процедура, извършвана от лекарите по хиропрактика е известна като „гръбначна манипулация”. Целта на манипулацията е да възстанови подвижността на ставите чрез прилагане на контролиран натиск с ръцете.

Мануалната терапия рядко причинява дискомфорт. Въпреки това, някои пациенти съобщават за усещане на лека болка, която отзвучава в рамките на 12-48 часа.

Мануалната терапия не се препоръчва при остри състояния на ставите, свързани с оток и възпаление!

 

Ултразвуковата терапия използва високо енергийни звукови вълни. Те могат да подобрят притока на кръв към увредените тъкани и да подпомогнат регенерацията им. Тази техника трябва да се прилага само от професионален терапевт. Още за този вид терапия може да научите в темата Ултразвукова терапия.

 

Профилактика

Профилактиката на остеоартрит ключва промяна в начина на живот – поддържане на здравословно телесно тегло, извършване на редовна физическа дейност, предпазване на ставите от травми. Наднорменото тегло силно натоварва големите стави – коленни, тазобедрени, а също и ставите на ходилото. Изчислено е, че всеки половин килограм допълнително тегло, добавя 1.8 кг. тежест за коленните стави. Ето защо е толкова важно теглото да се поддържа в оптимални граници и да не се допуска затлъстяване. Леките до умерени физически упражнения поддържат мускулите силни и намаляват ставната болка и скованост. Известно е, че травмите на ставите увеличават риска от развитие на остеоартрит. Предпазването им включва носене на специална спортна екипировка при практикуване на спортове, носене на поддържащи средства като наколенки и др.

За профилактиката на остеоартрит, както и при наличие на изявена симптоматика, широко приложение намират хранителните добавки на базата на хондроитин сулфат и глюкозамин. Счита се, че те могат да забавят или да предотвратят дегенерацията на хрущяла, както и да облекчат болката. За разлика от лекарствата, които се използват масово в лечението на остеоартрит, глюкозаминът и хондроитинът нямат съществени странични ефекти и могат да се прилагат продължително време.