Банер за мобилна версия за апликация

Остеопороза

Остеопорозата (порозни кости) е състояние при което костите са слаби и чупливи и дори леко натоварване може да доведе до счупване. В повечето случаи намалената здравина на костите се дължи на ниско ниво на калций, фосфор и други минерали в състава им. Остеопорозата също така може да придружава заболявания на жлезите с вътрешна секреция или да се дължи на употреба на високи дози на някои лекарства, като например кортикостероидите.

Костната плътност зависи от количеството на калций, фосфор и другите минерали, намиращи се в костта. При намалено съдържание на тези минерали, здравината на костите намалява и те загубват своята вътрешна укрепваща структура. Костите непрекъснато обменят структурните си елементи - образуват се нови костни структури, а старите са разрушават - процесът се нарича костно ремоделиране. Пълният цикъл на костно ремоделиране трае около два, три месеца. При младия организм образуването на нови костни структури е по-бързо от разрушаването на старите и по този начин костната маса нараства.

Обикновено, организмът достига най-голяма костна маса в средата на 30-те години от развитието си. След тази възраст, костното ремоделиране продължава, но процесите на разграждане започват да превалират над процесите на изграждане на костни структури. В случаите на недостиг на витамин Д и калций в храната, този процес може да се ускори.

През менопаузата, когато нивото на женските полови хормони (естрогените) спадне рязко, загубата на костна тъкан нараства значително и може да достигне до 3% на година. На около 60 годишна възраст загубата на костна тъкан при жените намалява, но не спира напълно. На същата възраст костната загуба при мъжете се ускорява, така че на около 65 години мъжете достигат същата скорост на снижение на костната маса, както е при жените. В старческа възраст жените може да са загубили около 50 процента от костната си тъкан, докато при мъжете тази загуба стига до 35 процента.

Никога не е твърде рано или късно да се вземат мерки срещу остеопорозата, така че всеки трябва да направи необходимото за поддържане на костната система в добро състояние.

 

Симптоми

Около половината от случаите на счупвания при остеопороза са на костите на гръбначния стълб. След една такава гръбначна фрактура, риска от следващи фрактури също на гръбначния стълб се увеличава.

При 17% от белите жени, след 50 годишна възраст се среща счупване на таза на различно място. Това счупване се среща при 8% от мъжете. Най-честата причина за счупванията на таза са паданията. Те са много сериозни, тъй като често се налагат големи хирургични интервенции.

В ранните стадии костна загуба обикновено няма външна изява и изразени симптоми. С напредването на процеса, могат да се появят следните признаци и оплаквания:

 • болки в гърба
 • загуба на височина 
 • приведена поза
 • счупвания на прешлени
 • счупване на китки
 • счупване на шийката на бедрената кост
 • счупване на други кости

 

Причини:

По време на детството и при тинейджърите, новата костна тъкан се прибавя по-бързо от колкото старата се разгражда. След 30 годишна възраст, този процес започва да се обръща. Процесът на резорбция на костите е естествена част от стареенето, едновременно със забавянето на образуването на новата костна тъкан, като в следствие, костите стават по-тънки. След 30 годишна възраст както жените, така и мъжете започват да губят костна тъкан, която намалява с около 0.4% годишно. Тъй като повечето мъже имат повече изградена костна маса, те заболяват от остеопороза по късно. Ето защо заболяването е около 4 пъти по-често при жени, отколкото при мъже. 
След 40-50 годишна възраст разграждането на костна тъкан превишава изграждането, което води до намаляване на костната плътност.

 

Рискови фактори:

 • Пол - счупванията при остеопороза са около два пъти по-чести при жените отколкото при мъжете - жените имат начална по-ниска костна маса и обикновено живеят по-дълго. Те преживяват рязък спад в нивото на естрогените по времето на менопаузата, което ускорява костната загуба. Грацилните жени са в особено голям риск. Мъжете с ниско ниво на мъжкия хормон тестестерон също са с повишен риск от заболяване. След 75-годишна възраст, остеопорозата е еднакво честа при мъжете и при жените.
 • Възраст - колкото повече остарявате, толкова повече нараства риска за остеопороза. Костите стават по-слаби с напредване на възрастта.
 • Раса - бялата и азиатската раса са по-предразположени към остеопороза, за разлика от черната и латиноамериканската раса.
 • Фамилна обремененост - остеопорозата се предава по наследство. Ако имате родители, братя и сестри с остеопороза рискът нараства, особено ако в сред близките Ви роднини има такива със счупвания.
 • Структура на тялото - хората с ниско тегло са по-склонни към остеопороза, защото те имат по-малко резервна костна маса, която постепенно се губи в процеса на остаряването.
 • Тютюнопушене - точната му роля в развитието на остеопорозата не е изяснена, но се предполага, че цигарите допринасят за развитието й.
 • Естрогени - колкото по-дълго време жената е произвеждала или получавала женски полови хормони- естрогени, толкова е по-нисък е рискът от остеопороза. Ако менопаузата е настъпила късно, а първата менструация е в ранна възраст рискът е по-нисък. Обратно, ако сте имали нередовни цикли, менопауза преди 40 години или яйчниците Ви са отстранени в млада възраст, което не е последвано от хормонална заместителна терапия - всичко това увеличава възможността за развитие на остеопороза.
 • Хранителни нарушения - жените и мъжете с анорексия нервоза или булимия по-често развиват ниска костна плътност на прешлените и шийката на бедрената кост.
 • Медикаменти - дълготрайната употреба на кортикостероди уврежда костите. Ако се налага да приемате такива за дълъг период, лекарите ще трябва да проверяват костната ви плътност и да назначат други медикаменти, които ще предотвратят загубата на костна тъкан. Излишъкът от хормони на щитовидната жлеза също причинява загуба на костна маса. Това се случва при повишена функция на щитовидната жлеза или когато приемате прекалено голямо количество щитовидни хормони за лечение на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). Някои диуретици (отводняващи) могат да доведат до отделяне на повече калций - фурантрил и буметанид. Дълготрайната употреба на средството за намаляване на съсирваемостта на кръвта хепарин, лекарството метотрексат и някои противоепилептични медикаменти също могат да причинят костна загуба.
 • Нисък калций - недостатъчният прием на калций или намаленото му усвояване от организма могат да допринесат за загуба на костна тъкан. Операциите върху стомаха могат да повлияят способността на организма да усвоява калций от храната. До подобни нарушения водят болестта на Крон, болестта на Кушинг и анорексия нервоза.
 • Физическа активност - заседналия начин на живот, имобилизацията по една или друга причина благоприятнстват развитието на остеопороза.
 • Хроничен алкохолизъм - при мъжете, алкохолизмът е един от най-важните рискови фактори за остеопороза. Консумацията на високи дози алкохол намалява образуването на костна тъкан и снижава способността на организма да усвоява калция.
 • Депресия. Хората с депресия са с увеличена загуба на калций и минерали.

 

Лечение:

Консултирайте се с лекар за преценка на възможностите и вземането на най-доброто решение за Вашето лечение.

Медикаментите за лечение на остеопороза са три групи.

 • първо – лекарства, които възпират загубата на костна маса – калцитонити, бифосфонити;
 • второ – продукти, които стимулират образуването на костна тъкан – соли на флуора, анаболитни стероиди;
 • трето – препарати с многопланово действие, например витамин D.

Практика на доста терапевти е да препоръчват на жените, заплашени от процеса, хормонозаместващо лечение. За мъжете се препоръчва хормонът тестостерон. Правилното лечение на остеопороза изисква също менюто да се обогати с продукти, съдържащи калций.

 

Хранителен режим:

Лечебното хранене има специална роля в този случай. Най-доброто лечение на остеопороза всъщност е да не бъде допусната! Доста хора си мислят, че е достатъчно да приемат храни, богати на калций.

Ефектът зависи не от количеството на калция, а от съотношението между калция и фосфора: за профилактика и лечение на остеопороза е важно калцият да е 1.5 до 2 пъти повече от фосфора. За пълноценно усвояване на калция имат значение също количествата магнезий, мед, манган, бор, цинк, витамините В6, С, К, фолиевата киселина, определени протеини и мазнини, съдействащи за усвояването на витамин D.

 • Богатите на лесно усвоим калций храни пречат на развитието на остеопорозата. Изчислено е, че дневната норма калций се съдържа в един литър мляко. Но също така калций, и то в лесноусвоима йонизирана форма се съдържа и в морковите, най-добре във вид на сок.
 • Подходящ за профилактика и лечение е и прясно изцеденият сок от чушки - те съдържат силиций в биологично активна форма, а той е метаболитен катализатор, влияещ върху костната обмяна.
 • Друг източник на калций са овесените ядки. Най-добре е те да се консумират не варени, а накиснати за 2-3 часа. Варенето им денатурира калция, а накиснатите ядки, ако се смесят с настъргана ябълка или мед, са и полезни, и вкусни.
 • Покълналите зърна също трябва да се включат в менюто. Те могат да се оприличат на бомба, заредена с биологично активни вещества. които влияят благоприятно върху всички обменни процеси. Особено богати са на витамин Е - витамина на младостта. Той има регулиращ ефект върху функциите на гениталните органи, включително и при яйчникови дисфункции.
 • Друг биологичен продукт с много добро действие е пчелното млечице. То прави възможно отстраняването на климактеричните симптоми, в това число и на остеопорозата.
 • И разбира се, в ежедневното меню трябва да присъствуват много сурови плодове и зеленчуци. Колкото и парадоксално да звучи, в България, която е страна с такива традиции в отглеждането на плодове и зеленчуци, те се консумират в суров вид в количества, които са 3-4 пъти по-малки от необходимите.
 • Ето кои продукти се включват в храненето при профилактика и лечение на остеопороза: съдържащите калций и фосфор мляко, млечни продукти, всички видове зеле, моркови, ряпа, бобови, орехи, тиквени и слънчогледови семки, растителни мазнини.
 • Ето и кои е по-добре да се изключат: захар, тестени храни от бяло брашно, кафе, чай, преработено месо и полуфабрикати. Добре е да се намали солта, тъй като тя стимулира изхвърлянето на калция с урината.
 • Бананите, киселото мляко и стафидите са добър източник на калий, докато сладките картофи, кайсии и морковите са добри източници на бета каротин, който се преобразува във витамин А. 

 

Мазила:

 • С хрян и оцет ще приготвим смес, която да използвате за намазване на болезнените места. Трябва ви пресен хрян, който ще настържете на ренде и вземете от него 100 грама. Към него се добавя 300 милилитра ябълков оцет и 200 грама вермут. Вложените съставки имат своята лечебна сили и при комбинацията им тя става ненадмината. Сместа, която получихме трябва да съхраните на сухо недостъпно за деца място за 5 дена. След преминаване на периода сместа е готова за употреба и можете да намазвате с нея болезнените места.
 • Яйцата или по точно техните жълтъци са много добри помощници срещу остеопорозата. От жълтъците ще си приготвим яйчено масло, което ще втривате в засегнатите места. Сварете в съд 10-тина яйца и ги варете 15 минути, за да не са рохки. След изстиването им се обелват, като заедно с кората на яйцето отстраняване и белтъците. Вземате жълтъците и ги поставяте в тиган, на който не сте добавили никаква мазнина. Те се препичат на него докато започнат да отделят черна течност. Маслото е готово за втриване на болезнените места с масажиращи движения. След намазването потопете марля в яйченото масло и направете компрес на мястото.
 • За следващата рецепта отново ще използваме яйце, но ще добавим коняк и сок от лимон, като от тези продукти ще приготвим настойка. Вземете една чаша в която спокойно можете да поставите сурово яйце. Вземете лимони и изцедете сока от тях, като го смесите със същото количество коняк. Тези две течности се наливат в чашата със сурово яйце. Гледайте цялото яйце да бъде покрито от течностите. Прибираме чашата с яйцето на сухо място за 14 дена. Когато то стои толкова време в коняка и сока от лимон неговата черупка ще омекне. Когато този период изтече извадете много внимателно яйцето, защото ще е меко и най-вероятно ще се разтече, а това не трябва да става в лечебната настойка. Черупката на яйцето е богат източник на калций, а след тази процедура минерала ще се смеси с другите течности. Настойката е готова за прием и се приема 2 пъти на ден.

 

Билколечение:

 • Хвоща е добър източник на силиций, който дава на костите гъвкавост и здравина. Вземайте 700-800 мг два пъти всеки ден.
 • Копривата е друг природен лек за остеопороза. Вземайте 300 мгкоприва два пъти всеки ден. Тя е отличен източник на калций и магнезий.
 • Екстракта от глухарче съдържа също много витамини и минерали.
 • Женшена и джинджифила са отлични естествени средства за лечение на остеопороза. Приемайте по 500 мг от всяка билка два пъти на ден. 
 • Пийте зелен или черен чай. Доказано е, че подобряват плътността на костите.

 

Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

 • Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 пълна чаена лъжичка сироп от зелени орехчета.
 • Приготовление: 40 орехчета, на големина колкото лешник, в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути. След това се прибавят 10 зърна карамфил и по 500 г чист пчелен мед и ситна захар и се варят още 10 минути. При всяко вземане на сиропа се взема и по 1 сварено орехче.
 • Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят) и бяла черница (листа) — по 100 г, агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.
 1. Диета. Болният трябва да се храни пълноценно с повече белтъчини, мазнини, витамини, калций — сирене, мляко, яйца, моркови, лимони, портокали. Сутрин на закуска да изяжда парче ръжен хляб и да изпива 1 чаша от следната отварка: 3 супени лъжици овес (зърна), 2 супени лъжици корени от гръмотрън, 25 шипки, разрязани на две, и 1 лимон, разрязан на 4 части — в 1200 г вода се варят, докато зърната се разпукат. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части и с друга любима салата с винен оцет и олио по вкус, може да изяжда и 50—100 г младо месо — агнешко, телешко, птица или прясна риба. За десерт — плодове, сухи сладкиши и торти. На вечеря — или сутрешната закуска, или пюре от зеленчук в компот от сини сливи с ръжен хляб.
 2. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипки: 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, и корите от 1 лимон се запарват с 600 г вряща вода и се варят захлупени 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се засилва с 1 супена лъжица сода бикарбонат. Пие се подсладена с мед или захар.
 •  Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза или чист пчелен мед, 25 зелени листа от индрише и 25 ядки от кайсии, счукани на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура в тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 пълна супена лъжица канела на прах.
 • Десет минути след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от 3 супени лъжици ечемик (зърна) и 3 супени лъжици корени от магданоз — в 2 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят по 2 супени лъжици лайка (цвят), лешникови листа и царевични коси и по 1 чаена лъжичка семе от диня, магданоз, пъпеш и лен, счукано на ситно. Вари се още 10 минути и веднага се прецежда. При пиенето на тази отварка всяка чашка да се засилва с 1/4 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката.
 • Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти и налагане областта на бъбреците с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10 маслини, счукани на ситно с костилките, и толкова сини сливи (от тези за компот), счукани без костилките. На корема (отпред) се слага компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (5 листа в 600 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с 1 изравнена супена лъжица сода бикарбонат). Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата — „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни и млади корени от полски бъзунек, ситно нарязани и счукани на каша). Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако болният страда от запек, преди заспиване да изяжда 2—3 смокини, които от сутринта са киснали в хладка вода.

 • Сутрин фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден в областта на бъбреците се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосан отгоре тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:

1. Тази болест се лекува трудно, затова са необходими постоянство и точно изпълнение на лечението при спазване на природосъобразния начин на живот — рано ставане, рано лягане, ежедневни разходки на чист въздух поне за 2 часа.

2. Квасецът за шапките и лапите може да се използва две вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля и подсилва с 2—3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

3. При силни болки в кръста добре е обедната и вечерната храна да се поръсва с по 1/4 чаена лъжичка смлени черупки от яйца.

 

Профилактика:

Здравината на костите зависи от тяхната маса и плътност. Три фактора са съществени за поддържане на здравината на костите през целия живот:

 • редовните физичиски упражнения
 • адекватният прием на калций с храната
 • адекватният прием на витамин Д, който е съществен за усвояването на калция

Мерки, намаляващи риска от остеопороза и частично възстановяващи костните загуби:

 • приемайте адекватно количество калций и витамин Д - жените преди менопауза и тези в климакс, прилагащи хормонална заместителна терапия трябва да приемат поне 1200 мг калций дневно и 400 IU витамин Д. Жените в менопауза, неприемащи хормонална заместителна терапия, както и тези, получаващи кортикостероиди трябва да приемат 1500 мг калций и 800 IU витамин Д дневно. Мъжете под 65 години трябва да приемат 1000 мг калций всеки ден, а мъжете над 65- 1500 мг. Добър източник на калций са прясното и киселото мляко.
 • физически упражнения - помагат в изграждането на здрави кости и забавят загубата на костна плътност. Комбинирайте упражнения за сила и такива за натоварване на цялото тяло.
 • не пушете - тютюнопушенето увеличава костната загуба вероятно чрез намаляване на количеството на естрогените, произвеждани от женския организъм и чрез снижаване усвояването на калция в червата.
 • помислете за хормонална заместителна терапия - тя може да намали риска при жените от остеопороза по време и след менопаузата. Поради страничните и ефекти, тя трябва да се провежда под строг медицински контрол.
 • избягвайте употребата на големи количества алкохол. Консумирането на повече от 200г. алкохол дневно може да намали образуването на костна тъкан и да наруши способността на организма да усвоява калций.
 • ограничете кофеина - умерената употреба на кофеин - около две, до три чаши кафе на ден няма да окаже поражения, ако диетата Ви съдържа достатъчно количество калций.

Хормоналната заместителна терапия е най-добрият начин за предотвратяване на остеопорозата при жените. Но не всички нейни ефекти са позитивни. Приемът на хормоналната заместителна терапия като комбинирано лечение - естрогени плюс гестагени може да доведе до сериозни странични действия и здравословен риск.

Хормоналната заместителна терапия е достъпна в различни форми, които включват таблетки, пластири и влагалищни кремове. Ако тази терапия не е подходяща за Вас, съществуват и други медикаменти, които могат да намалят костната загуба и дори да увеличат костната плътност с течение на времето. Тук се включват:

Кога да изследваме костната плътност?

 • жени след 40-тата година, след тази възраст костите започват да отслабват
 • всички жени в менопауза под 65 години, имащи поне един рисков фактор;
 • всички жени, приемащи хормонално лечение дълго време;
 • рентгенологични данни за намалена костна маса;
 • при значимо намалиние на ръста;
 • всички жени над 65 години;
 • при мъже над 50 години

Изследването e препоръчително да се извърши поне веднъж между 20-тата и 40-тата година, за да се установи какво е състоянието на костната система след нейното оформяне, с оглед на ранна профилактика при необходимост.