Банер за мобилна версия за апликация

Остеохондроза

Остеохондроза е заболяване, което засяга ставния хрущял и нормалното костно формиране. Поразява предимно деца и младежи в хода на пубертета. Причината за появата на този проблем все още няма категоричното научно обоснование.

Според изследванията остеохондроза може да се прояви вследствие на токсични, инфекциозни или метаболитни фактори. Хронични травми и живот, свързан с прекомерно физическо натоварване също са в списъка с „причинители“.

Ако установите възникването на остеохондроза, незабавно трябва да започнете лечение, защото пренебрегването на проблема може да доведе до драстично увреждане на гръбначния стълб, тъй като постепенно се нарушава и функцията на междупрешленните дискове.

Към остеохондрозата се отнасят група дегенеративни заболявания, засягащи ставния хрущял и нормалното костно формиране, наблюдавани с различна локализация предимно при деца и младежи в хода на интензивен растеж.

 

Причини:

Относно причината за възникването на тези заболявания има все още неизяснени въпроси. Обсъжда се ролята на токсични, инфекциозни, метаболитни фактори, както и тази на остра или хронична травматизация, системни физически натоварвания, но и не се пренебрегва индивидуалността при всеки един случай. Не рядко се приема първичен характер на заболяването, без да се установява явна причина за възникването му. Единно е мнението обаче по отношение на патогенезата – важно място тук има смущението в кръвотока, изхранващ костта, а оттам и увреждането на хрущялна и костна тъкан. Липсата на кръвоснабдяване води до некроза на костта, разположена непосредствено до зоната на осификация на хрущяла. Вследствие на това настъпват патологични фрагментации.

В процеса на оздравяване костните фрагменти се резорбират, възстановява се кръвотока, но формирането на съединителна тъкан и патологично вкостяване може да стане причина за трайна деформация.

 

Симптоми:

Клиниката варира от асимптомна до сериозна инвалидизация. Оплакванията се изразяват в болка и намален обем на движение на крайника или гръбначния стълб, изразени в една или друга степен.

 

Видове:

Остеохондроза е описана с различни локализации. Разделят се основно на ставни, извънставни и такива на гръбначния стълб. Пример за първата група са болестта на Legg-Calvé-Perthes, засягаща главата на бедрената кост; болест на Fritz Кonig в колянната става.

При болестите на Кöhler и Freiberg – различни кости в областта на ходилото. В горния крайник такива са описани от различни автори в различнитте съставящи го кости и стави. Сред тях са болестта на Panner, Haas и други в раменната става, болест на Hegemann и Brailsford с ангажиране на раменната и лъчевата кост в лакетната става. Отделно процесът може да се локализира в дисталния край на лакетната и лъчевата кост, както и костите на китката, дланта и фалангите.

Типично неставно заболяване е болестта на Osgood-Schlatter – в областта на големия пищял, и др. Болестта на Scheuermann ангажира гръбначния стълб.

 

Лечение:

Истината е, че няма ефикасно лекарство, което да води конкретна и категорична борба с остеохондрозата, но това са някои съвети, които ще са ви от полза. Погрешно и наивно е да очакваме, че проблемът остеохондроза може да се реши трайно с 1-2 опаковки хапчета или серия инжекции. Това помага, но облекчението е временно. Рано или късно болката отново се появява – защото проблемът, причината не е ликвидирана.

За някои изследователи остеохондроза – това не е болест, а приспособителна реакция на гръбначния стълб. Приспособяването е към натоварване, хранене, режим и динамика на живот, и при това натоварване всяко отклонение води до болезнени ефекти на приспособителния процес.

Както е известно, при остеохондроза страдат най-вече сегментите на гръбначния стълб – говори се за износване на хрущяли, деформация на ставни връзки, възпалителни процеси, травмиране на нерви и пренапрягане на мускули. Комбинацията от всички тези “екстри” е индивидуална, затова и стандартна рецепта за лечение на остеохондроза няма. Най-честите оплаквания са за болки и ограничени движения в зоната на шията и кръста. Висок процент от възрастните се оплакват от болки в гърба.

Медикаментозното лечение предполага вземане на обезболяващи, противовъзпалителни, витамини от В-групата. Лекарствата, които се препоръчват при остеохондроза, имат задачата да овладеят болката и възпалителния процес, да подобрят възможностите за движение и да неутрализират характерната за състоянието скованост. При преценка от страна на лекар лечението може да започне с медикаменти за локално външно приложение и акцент върху движението – лечебна гимнастика, йога, плуване.

Принципно консервативното лечение залага на няколко групи лекарства: аналгетици, нестероидни противовъзпалителни, миорелаксанти, препарати за подобряване на кръвообращението, хондропротектори, антидепресанти и витамини. Някои от изброените лекарствени групи изглеждат необичайно за този проблем, но си имат своето място. Така например антидепресантите се дават в случаите с емоционална лабилност; подобреното самочувствие и желание за преодоляване на проблема са съдействащ фактор и могат да допринесат за това. Препаратите за подобряване на кръвообращението водят до общо тонизиране и намаляване на усещането за болка.

Когато консервативното лечение не даде резултат, може да се наложи опративна интервенция. Оперативното лечение включва корекции, които целят освобождаването на притиснати нерви, оздравителни въздействия върху болните точки на гръбнака и т.н. Много важен е възстановителният период, при който се спазва определен режим с подходящо раздвижване, масажи, акупунктура и хранене.

 

Използвани лекарствени средства:

 • Глюкозамин е компонент, съдържащ се в тъканите на здрави хора; този компонент осигурява здравината и устойчивостта на съединителната тъкан. Присъствието му гарантира нормална регенерация на хрущялната тъкан и нормална кондиция на ставните връзки. При възрастните хора общото количество на глюкозамина в тялото намалява. Отслабва способността на организма да го произвежда, а това се отразява на състоянието на хрущялните елементи в ставите и гръбначния стълб. Необходим е допълнителен прием на глюкозамин/глюкозамин сулфат, за да се попълват проявените дефицити на организма. Глюкозамин се предлага в аптечната мрежа като продукт на различни производители; препоръчва се профилактичен прием през есента в продължение на три месеца, по 1 капсула 2-3 пъти дневно. Очаква се противовъзпалителен и обезболяващ ефект. Трябва да се знае, че в някои случаи усилва действието на нестероидните противовъзпалителни лекарства. Не се препоръчва при бременност и кърмене.
 • Афламил с активна съставка ацеклофенак е нестероидно противовъзпалително средство. Предназначен е за лечение на заболявания с остро възпаление и болка – лумбаго, зъбобол, за ставни и костни възпаления, анкилозиращ спондилит, ревматоиден артрит, остеохондроза. Не е подходящ за деца, а при пациенти в напреднала възраст може да има контролиран прием по лекарска преценка. Приемът на афламил може да бъде препоръчан или не – по преценка на лекуващия, ако се касае за пациенти с язва, заболявания на бъбреците или черния дроб, сърдечно страдание, с проблемно кръвосъсирване. Не е подходящ по време на бременност.
 • Хондроитинът, или още хондроитин сулфат, също е важен компонент в състава на колагена. От наличието му в достатъчно количество зависи устойчивостта на ставните хрущяли, способността им да издържат на натоварване и триене. Хондроитин, както и глюкозамин, често се споменават като основни съставки на хранителни добавки с ефект за поддържане на опорно-двигателния апарат. Не бива да се използва за профилактика и лечение на бременни, както и на деца под 15 години.
 • Синтетичният медикамент флостерон е с действие на кортикостероид – дължи се на основната съставка бетаметазон. Прилагането е в инжекционна форма, като се очаква противовъзпалително действие и обезболяване. Може да се инжектира директно в ставите или в околоставните зони. Инжектира се доза, определена от лекуващия, от 0.25 до 2 мл – в зависимост от характеристиката на проблема с остеохондроза. Обикновено се изчаква интервал от 4 седмици между две апликации. Може да се комбинира с локален анестетик.
 • Хиалуроновата киселина може да бъде препоръчана при профилактика и лечение на остеохондроза като продукт, който съдейства за поддържане на здрави стави и тяхната хидратация. Обикновено се вземат по 1-2 капсули веднъж дневно; използва се срещу проява на остеохондроза от възрастни и деца над 12 години.
 • Невробекс е един от често препоръчваните продукти при остеохондроза. Това е комплекс от В-витамини, които подобряват ензимния баланс на организма и допринасят за овладяване на възпалителни и дегенеративни процеси. Благотворното им въздействие изпитват в частност периферните нерви, на чието болестно състояние се дължат пристъпите на остеохондроза. Невробекс се назначава от лекар, като се преценява и общото здравословно състояние на пациента. Така например с него трябва да внимават хората със сърдечна недостатъчност, тъй като неправилният прием може да провокира стенокардичен пристъп.
 • Фастум гел. Това е продукт за локално външно приложение. Терапевтичният му ефект се дължи на активния компонент кетопрофен – нестероидно противовъзпалително, което овладява болката и блокира възпалителния процес чрез трансдермално въздействие. Не бива да се използва от хора с алергия към този тип продукти. Възможно е при продължителна употреба да се проявят ефекти на свръхчувствителност.
 • Диклак. Медикаментът потиска възпалителните процеси, действа обезболяващо. Използва се при широк спектър състояния с болка, включително остеохондроза. Не е подходящ за деца; продължителното му прилагане създава някои рискове. Възможни са алергични реакции. Възможно е също увеличаване на риска от инсулт или инфаркт, особено ако потребителят има здравословни проблеми в тази посока и приема лекарства за сърдечно-съдово заболяване.
 • Мовалис с активен компонент мелоксикам е нестероиден противовъзпалителен продукт. Прилага се при обострени състояния с болка, включително остеохондроза. Подходящ е както за краткосрочна, така и за дългосрочна терапия. Не бива да се дава на деца и подрастващи под 16 години, бременни в последния триместър, при алергии към нестероидни противовъзпалителни, склонни към вътрешни кръвоизливи, пациенти с язва, с проблеми на черния дроб и бъбреците, със сърдечна недостатъчност.
 • Мидокалм е от т.н. мускулни релаксанти. Препоръчва се при болки, свързани с мускулни напрежения и спазми, част от компенсаторната симптоматика при остеохондроза. Действа върху централната нервна система.
 • Различни готови мазила с камфор могат да бъдат използвани за обезболяване. Камфорът има загряващо, антисептично и обезболяващо действие. Камфорът се съчетава с различни билкови екстракти – например от конски кестен или арника, като идеята е да се вамалят болките в стави и кости, болки при остеохондроза. Помага, макар ефектът да е само временен.
 • Антиоксиданти. Те имат важна роля при овладяването на болки и обездвижване от остеохондроза. Укрепват имунната система и неутрализират окислителните процеси в тялото под въздействието на външни фактори.

 

Билколечение:

 • Може да третирате проблема чрез компрес с вода и чай от девесил. Напоявайте парче плат с вода, изцеждайте го и го налгайте, но умерено стегнато. Същевременно консумирайте и чай от девесил. Варят се половин супена лъжица листа в половин литър вода за минута, след което се запарва за още 10-15 минути. Пийте го 6 пъти на ден в продължение на 2-3 месеца.
 • Ефективно средство е и карамфиловото масло. Стотина грама цветчета карамфил се смилат, след което се заливат с 200 мл зехтин. Получената смес се вари на водна баня 25-30 минути, за да може маслото да се прецеди. След това го втривате профилактично в зоната на болки.
 • Пчелна отрова. Пчелната отрова се съдържа в специални кремове и гелове, които имат успокояващо въздействие. Компонентът действа противомикробно, притежава достатъчно изразено въздействие при болезнени състояния, свързани с остеохондроза.

При лечение на остеохондроза се изработва индивидуален план с терапии, които са необходими за всеки конкретен случай. В някои случаи е необходимо да се полежи, да се изпълняват разтягания и лечебна гимнастика, масаж, акупунктура, физиотерапия.

 

Хранителен режим

 • Нормалната практика е това да става чрез подходящо хранене – например полезни в това отношение са морските дарове. Набавянето на глюкозамин по този начин е успешно, но не е достатъчно и се налага прием под формата на хранителни добавки.
 • Лют пипер. Болките от остеохондроза могат да се овладеят с помощта на домашен мехлем от лют червен пипер и кокосово масло. За него ни трябват 2 супени лъжици пипер и половин чаша кокосово масло. Разбъркваме хубаво и съхраняваме в хладилник, в стъклен съд. От този мехлем вземаме по малко и мажем болното място; капсаицинът от лютия пипер загрява и активира кръвообращението, а това потиска болката.

Изсъхването“ на хрущялите при остеохондроза може да бъде предотвратено чрез всекидневното приемане на обилно количество течности – пийте по 2 литра вода на ден, билкови чайове или натурални сокове.

Не прекалявайте със заседналия начин на живот. Профилактиката минава през по-активно ежедневие, което позволява раздвижването на тялото ви.

 

Санаториуми и бани

Минералната вода е целебна при остеохондроза

Лечението с минерална вода е един от начините да се забави развитието на проявена остеохондроза, както и да се предотвратят тежки усложнения за опорно-двигателния апарат. Минералните бани и терапевтичните програми в родните санаториуми предлагат комплексно въздействие върху засегнатите зони на организма. Съчетават се водни процедури с лечебна гимнастика, физиотерапевтични методи, масажи, компреси с минерална кал или морска луга.

Подходящи за лечение на остеохондроза са минералните води в Павел баня, Баня – Карловско, някои от изворите в Хисаря, Стрелча, Костенец, Поморие. В повечето места има действащи санаториуми с програми за рехабилитация по НОИ. Част от старите санаториуми сега са болници за долекуване и рехабилитация, където може да се прекара известно време по клинична пътека след лечение в здравно заведение.

 

Физиотерапия

Подходящите физиотерапевтични процедури за консервативно лечение на остеохондроза могат да се извършват в специализираните кабинети на медицинските заведения за доболнична помощ, т.е. поликлиники. Към големите болници има специализирани отделения по физиотерапия и рехабилитация, където пациентът с остеохондроза може да получава комплексно лечение, включително да бъде хоспитализиран.

 • Заболяването се повлиява и от балнеолечение, като личният лекар и ангажираният специалист определят кой от балнеокурортите е най-подходящ за даден пациент.
 • Каланетика, пилатес, йога, плуване или просто ходене пеш – т.е. колкото може повече движение. Това препоръчват специалистите като “противоотрова” срещу проявите на остеохондроза. Много движение и много вода – това е условието да се съхрани максимално дълго хидратирана съединителна тъкан, включително хрущяли и сухожилия. При каланетика е добре да се подберат комплекс от движения, които са центрирани в проблемните зони на гръбнака. Да се изпълняват активно, но без претоварване до болка.
 • Лечението с вендузи има за цел да активира кръвообращението и нервната проводимост в различни зони на тялото, като по този начин се мобилизират съпротивителните сили на организма и се рестартира имунната система. При остеохондроза се практикува т.н. метод на провеждане – масажът се прави в проблемната зона на гръбнака с помощта на засмукала вендуза, която се мести в определен участък. В зависимост от болното място движенията могат да са праволинейни от пояса към раменете, или около седмия прешлен, кръгови.
 • Пиявици. Опитите за лечение с методите на хирудотерапията при проблеми на гръбначния стълб не могат да се определят като особено успешни. Много специалисти признават, че с пиявици може да се въздейства при хипертония, диабет, съдови заболявания, но не и при страдание като остеохондроза. За ортопедите този тип лечение е архаизъм.
 • Гладолечение. Лечението с глад има както привърженици, така и заклети отрицатели. Истината е, че консултираните програми за гладолечение могат да помогнат за намаляване на страданията при остеохондроза. На първо място, правилно проведеното гладуване редуцира наднормените килограми – това означава, че болният гръбнак ще “носи” по-малко килограми. Освен това гладът допринася за очистването на организма – част от дегенеративните промени в гръбнака се дължат на неправилно хранене.
 • Отслабване. Една от препоръките при остеохондроза е именно стопяването на излишните килограми. Просто е – също както стана дума при гладолечението.