Банер за мобилна версия за апликация

Остра коремна болка

Острата коремната болка е често оплакване. При 10 до 25% от пациентите с остра коремна болка е необходима спешна оперативна интервенция (болни с остър хирургичен корем). Важността на проблема произлиза именно от този голям процент болни, при които грешният подход, неправилната диагноза и лечение могат да доведат до неблагоприятни последствия вследствие тежките усложнения на първичните заболявания, водещи до това оплакване.

Почти половината от тези пациенти се повлияват от консервативно лечение, при което диагнозата остава неуточнена. При 10% от болните причината за острата коремна болка е гастроентерит. Другите най-чести причини за остра коремна болка са нефролитиазата, тазовата възпалителна болест и инфекциите на бъбречно-отделителната система.

Висцералната коремна болка е крампична (коликообразна) и лошо локализирана. Тя произлиза от кухи или паренхимни коремни органи. При болка от кух коремен орган причината обикновено е спазъм или раздуване на органа. Соматичната (париетална) коремна болка произлиза от възпаление на париеталния перитонеум. В тези случаи болката е остра и добре локализирана.

В началото на болестния процес пациентите обикновено усещат висцерална болка, която при напредване на процеса преминава в соматична при засягане на съседния перитонеум. Отразената болка се усеща далеч от мястото на болестния процес и се обяснява с различният ембрионален произход на коремните структури (болка в скапуларната област при заболявания на слезката и жлъчния мехур).

 

Как да различаваме тези болки?

 • Ако болката е мускулна, не е необходимо да се вземат никакви спешни мерки. По принцип такава болка възниква след интензивни физически натоварвания. Тя не е силна, може да нарасне при промяна в положението на тялото, както и при леко докосване на предната коремна стена. Такава болка обикновено преминава на 3-4-тия ден от само себе си и не представлява никаква опасност за живота.
 • Болката, възникваща в лявото подребрие, там, където се намира далакът, също не е опасна. Тя също може да възникне при физически упражнения – след продължително прекъсване на тренировките. Такава болка е свързана с това, че при продължително физическо натоварване далакът започва да отделя в кръвоносното русло допълнително еритроцити. Обикновено такава болка преминава 4-5 минути след прекратяване на натоварването. Болката си отива без никакви специални мерки.
 • Ако болката е възникнала във връзка с увреждане на някой от органите в коремната кухина, е трудно да се отговори на въпроса, какво да правите. Когато обаче се постави диагнозата – например хроничен холецистит, хроничен панкреатит или язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника – тогава вече пациентът знае какво трябва да предприеме:
 • Интензивната болка в дясното подребрие може да бъде разлята. Съпътства се с леко покачване на температурата, многократно повръщане, оригвания и горчив привкус. Най-често тази болка е свързана с неправилно хранене – например изядена сутринта много мазна храна или изпит повече алкохол и най-вероятно става дума за черния дроб, жлъчния мехур и задстомашната жлеза. В такъв случай човек трябва да легне в леглото и да заеме такова положение, при което болката максимално утихва. Трябва да извика и “Бърза помощ”. До идването на лекаря не приемайте никакви лекарства. Самолечението в този случай няма да доведе до нищо добро.
 • Когато в подлъжичната област се появи интензивна болка, тя почти винаги възниква внезапно, може да се появи веднага след ядене. Съпътства се с прилошаване, еднократно повръщане и леко повишаване на температурата. В този случай най-вероятно става дума за гастрит или начален стадий на язва на стомаха.
 • Но и апандиситът може да започне с болка в подлъжичната област. Ако можете да се придвижвате самостоятелно, тръгвайте към поликлиниката при хирурга. Ако не сте в състояние да отидете до поликлиниката заради много силната болка, не се притеснявайте да извикате “Бърза помощ”. Самолечението в този случай също е противопоказно.
 • Тъпа, стягаща болка, но с ясно очертана локализация, се съпътства с общо неразположение, с къркорене в корема, с многократно повръщане. Болният получава и диария, както и умерено повишена температура. Такова състояние по принцип е характерно за чревна инфекция. В дадената ситуация също трябва да се отправите към поликлиниката и да търсите специалист по инфекциозни болести. А от всичко казано дотук, следва логичният извод, че всяка болка в корема, с редки изключение при мускулна болка, е сигнал за опасност и не трябва въобще да чакате, а да търсите специалист.
 • Мъчителни болки в корема може да причини замърсената храна – заедно с разстройство. За болки ниско в корема обикновено говорят жените. Заради т.н. тазови болки по правило се ходи на гинеколог Възможната причина за тях най-често са възпалителни процеси. При остри възпалителни състояния има болки ниско в корема – страдат яйчниците, маточните тръби, понякога и съседни тъкани. Болките ниско в корема могат да са едностранни или двустранни, да са придружени със засилено влагалищно течение и температура.
 • Гинекологичен профил има и при друга причина за този тип болки – киста на яйчниците. Болки възникват при нейното усукване или спукване.
 • С болки ниско в корема е свързана понякога и миомата на матката, ако нараства много бързо. Друга причина може да е ендометриозата. Всички споменати болки имат индивидуална характеристика; понякога са тъпи и поносими, понякога остри – усещанията зависят както от проблема, така и от индивидуалния праг на болката. При всички случаи изискват лекарска консултация.
 • Болки ниско в корема са характерни и за заболявания на дебелото черво – появяват се при тумори, рак, но и при колит. В някои случаи тези болки са провокирани от психични причини; възможно е също да са причинени от заболявания на тазовите кости и стави, да се касае за неврологичен проблем. При туберкулоза е допустим вторичен ефект върху матката и яйчниците, което също води до болкова симптоматика.
 • При наличието на такива болки понякога един специалист не е достатъчен; картината е доста сложна, диагнозата изисква намесата на повече специалисти В зависимост от нея се определя лечението.
 • Болката е спътник на всяка бременност. Още в първите седмици тя се усеща ниско долу в корема – усилва се особено между 18-а и 24-та гестационна седмица. Причината за тези коремни болки е нарастването на плода, което е свързано с разтягане тъканта на матката, на мускули и мускулни връзки. От тези болки няма спасение, те трябва да се изтърпят – просто сменяте позата и обикновено идва облекчението.
 • Има и аварийни болки, които по същество са характеристика на контракциите. Болезнените спазми не са обикновени болки; те са изключително силни и ако са в началото на бременността, придружени са с кървене и зачестяват, бременността е застрашена и вие се нуждаете от спешна помощ. Такъв тип болки са навреме единствено когато е дошъл моментът на раждането – при всяка подобна проява в по-ранен момент веднага трябва да се търси лекар.
 • Комбинирани болки могат да са свързани с гинекологичен проблем – проявяват се едновременно или непосредствено една след друга болки ниско в корема и в кръста. Могат да са причинени от тумор или извънматочна бременност. Такъв тип болки се появяват понякога и по време на цикъл.
 • Внезапна болка в кръста, която е последвана от болка ниско в корема, слабините, изобщо – в областта на малкия таз, отговаря на профила на бъбречна криза. Бъбречната криза причинява остри и интензивни болки, които налагат медицинска намеса. Комбинирани болки в корема и кръста може да има и при други проблеми с бъбреците – например при пиелонефрит.

 

Болки в корема при деца

Това е дълбока тема. Първо – защото едно дете не винаги може да дефинира точно усещанията си и да не се касае за болка, дори да не става дума за болно коремче. Причините, поради които едно малко дете казва, че има болки в корема, могат да са психо-емоционални: да са свързани с нещо преживяно или изобщо да няма проблем, а то по този начин да се спасява от нещо нежелано.

Все пак болки в корема при дете могат да се появят в резултат на някакво вирусно заболяване, на хранене с неподходящи продукти или прекалено обилно. Болки в корема се появяват при диария, но и при запек. При интензивна игра и физическа преумора също са възможни болкови симптоми.

Родителят трябва внимателно да наблюдава детето си, когато то се оплаква от болки в корема. Ако то е тревожно, плаче, не иска да поема храна и видимо страда, като симптоматиката се усилва, бавенето е опасно и трябва бързо да се търси лекар. Има сериозни състояния като чревна непроходимост или апендицит, при които наистина е необходима спешна намеса.

 

Болки в лявата част на корема

 • При болки в корема лекарите първо се сещат за далака.
 • Болките в лявата част на корема – ниско, са присъщи на синдрома на раздразненото дебело черво. Дали става дума точно за това може да се предположи при наблюдение и за други симптоми – дали тези болки се появяват преди и след дефекация, появява ли се слуз в изпражненията. При този здравословен проблем симптоматиката често е разширена с мигрена, стомашен дискомфорт, оригване и гадене.
 • Ако имате болки в горната лява част на корема, това може да е свързано с междуребрени нерви или със сърцето и белите дробове. По-често обаче се касае за гастрит или за язва, както и за вирусна инфекция с прояви на стомашно-чревния тракт. Допустими са също болест на Крон или улцерозен колит, хроничен колит. Възпалението на панкреаса и нарастването на далака също причиняват болка вляво на корема. На това място боли също при тумори на стомаха и панкреаса.

 

Разстройство и болки в корема

 • Тези две мъчителни прояви вървят ръка за ръка при вирусен гастроентерит. Това е заболяване, при което заразата атакува стомашно-чревния тракт. Вирусната инфекция е най-честа причина за остра диария. Спазмите на тракта причиняват мъчителни коремни болки. Продължителността им обикновено е 2-3 денонощия.
 • Хранителните отравяния също причиняват коремни колики, повръщане и разстройство. Виновни за това са бактерии, които са отделили токсини в някаква храна или правят това след консумацията на храна, попадайки с нея в чревния тракт.
 • При бактериален ентероколит също има болки в корема и разстройство, но в изпражненията се появяват кръв и гной, а температурата рязко се повишава.
 • Такива симптоми има и при т.н. диария на пътника. Проявява се с болки и мъчително разстройство след консумация на замърсени храни, полусурово месо, ниска хигиена на храненето – състоянието носи името си от факта, че най-често заболяването “награждава” туристи в екзотични страни.

 

Причини:

 • от екстраабдоминалните органи и структури – болка от коремната стена (травматична), от интраторакалните структури (пневмония, пневмоторакс, болести на хранопровода, белодробен емболизъм, миокарден инфаркт), болка с тазов органен произход (салпингит, тубоовариален абсцес, торзия и руптура на овариална киста, аборт и ектопична бременност), болка с метаболитен произход (диабетна кетоацидоза, сърповидно-клетъчна криза, порфирия, интоксикации с тежки метали), мускуло – скелетни и автоимунни заболявания.
 • от самите вътрекоремни органи и структури – перитонит, вследствие заболяване на коремните или тазови органи, обструкция на червата, уретера или билиарното дърво, гинекологични заболявания, съдови заболявания с инфарциране на червата или дисекация/руптура на аортата.

 

Диагностициране:

 • оглед – при перитонит коремното дишане изчезва. При обструкция е възможна появата на видима перисталтика. Балонирането на корема обикновено е резултат от обструкция или асцит (жабешки корем). Екхимозите по коремните флангове или около пъпа са признаци на ретроперитонеална хеморагия вследствие панкреатит или травма. Дилатираната венозна мрежа по страничните коремни повърхности или около пъпа сочи към чернодробна патология. Възможно е установяването на налична херния в ингвиналната/феморална области. При задръжка на урина може да се наблюдава увеличение на пикочния мехур над симфизата (глобус везикалис)
 • ултразвукова диагностика - при болки е горния десен квадрант и супрапубична болка
 • компютърна томография (СТ) - при оплаквания в долния ляв и десен квадрант - СТ с интравенозна контрастна материя - при болка в десния долен квадрант - СТ с перорален или интравенозен контраст – при локализация в левия долен квадрант Освен локализацията на болката, трябва да се прецени и връзката с определени органи и системи. Причини от страна на жлъчния мехур за болка в десния горен квадрант могат да са холецистит, холелитиаза и холангит; от страна на дебелото черво – колит или дивертикулит; от черния дроб – абсцес, хепатит или туморни маси.
 • аускултация – късите и високочестотни перисталтични звуци (преодоляваща перисталтика), заедно с чревното плискане са характерни за чревна обструкция. Хипоактивната или липсваща перисталтика се явява с напредването на процеса и въвличането на перитонеума.
 • палпация – При пациенти с аневризма на абдоминалната аорта може да се опипа туморовидна пулсираща маса. При болни с остър холецистит може да се палпира болезнена туъморовидна маса в дясното подребрие. При някои заболявания е налице и органомегалия.

Признаците на перитонеално дразнене включват:

 • симптом на отдръпването – болка при рязко отдръпване на палпиращата ръка
 • мускулна резистентност и спазъм при палпация
 • съпротива от страна на пациента при палпация
 • отразена болка в левия долен квадрант при палпация в десния долен кавадрант (апендицит с перитонит)
 • перкусия – перкусията спомага за откриването на асцит и перкуторна резистентност (перитонит)

 

Лечение:

 • при белези за остър хирургичен корем, тежка дехидратация или хиповолемичен шок – бърза инфузия на кристалоиден разтвор(20 ml/кg за 20 минути), аналгетици, консултация със спешен лекар, бърз транспорт и спешна опративна интервенция в болнични условия. Тези пациенти не трябва да получават нищо през устата.
 • при белези за тежка дехидратация и хиповолемия - периферен венозен достъп с бърза инфузия на кристалоиден разтвор – за предпочитане Хартман, Рингер – 3 литра за 20 – 30 минути.
 • лекарствена терапия – тук влизат в употреба спазмолитици (бусколизин, папаверин), аналгетици (фентанил, аналгин), антиеметици (дроперидол), Н2 блокери (ранитидин) и антиациди в зависимост от причината. Приложението на обезболяващи (опиати) при остър хирургичен корем е спорно (замъгляване на симптоматиката). След приложение на аналгетици е възможно подобряване на локализацията на коремната болка.

 

Лекарствени средства при болки в корема:

 • Ранитидин е медикамент, който се използва при болки в стомаха, предизвикани от киселини, гастрит, язва, колит. За да започнете лечение с ранитидин е нужно да се посъветвате с Вашия лекар. Препаратът се приема няколко пъти дневно (поне 2) по време на хранене.
 • Еспумизан е лекарство, което допринася за освобождаването на образувалите се в стомаха и червата газове. Медикаментът може да бъде закупен без рецепта, а препоръчителният дневен прием е по 2 капсули, 3 или 4 пъти дневно.
 • Нурофен е болкоуспокояващ медикамент, който принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства. Приемът на 1-2 таблетки от препарата по-скоро може да облекчи главоболие, мускулни болки, зъбобол. В случай на болки в стомаха, дължащи се на язва или гастрит, препаратът няма да има желаният ефект.
 • Спазмалгон е лекарствен продукт, който е предназначен за болки в областта на корема. Медикаментът допринася облекчава коремните спазми и действа обезболяващо при болезнена менструация, стомашни и чревни колики.
 • Но шпа е спазмолитично лекарство, което се препоръчва при спазми на гладката мускулатура, бъбречни възпаления, цистит. Медикаментът може да се ползва като част от терапията при лечение на язва, гастрит, ентерит. Но шпа често се използва за облекчаване на менструални болки и неразположения, свързани с бременност.
 • Дуспаталин е подходящ за прием продукт при оплакване от спазми и болки в корема. Лекарството помага и при диария, запек, подуване на корема и газове. Дуспаталин се приема 2 пъти дневно.
 • Бусколизин е лекарствен продукт, който има успокояващ ефект при болки в гладката мускулатура, жлъчните пътища и пикочо-половата система. Препаратът може да се взема по няколко пъти дневно, но не повече от 8 хапчета за денонощие.

 

Първа помощ при болки в корема

Стомашните неразположения могат да варират от лека болка в корема до тежка остра такава. В случай, че имате слаби коремни болки, Вие може да си окажете помощ в домашни условия преди да се обърнете към лекар. Важно е да приемате вода и течности и да избягвате консумацията на твърда и пикантна храна, кафе и алкохол. В тази ситуация може да Ви помогне приема на активен въглен, прополис, зелен чай, запарка от мента, лайка, кориандър и други билки от природната аптека. Ранитидин, еспумизан, спазмалгон и други медикаменти също могат да облекчат болките в стомаха.

 • При гастрит. Гастрит е възпаление, дразнене или ерозия на стомашната лигавица. Заболяването може да бъде причинено от прекомерната употреба на алкохол, кафе, тютюневи изделия, консумация на хранителни продукти с лошо качество, използване на някой видове медикаменти, стрес. Симптомите на гастрит са гадене, повръщане, загуба на апетит, подуване и болки в корема. В случай, че имате някои от тези признаци, но нямате възможност да посетите лекар, може да се доверите на билките, които ще разгледаме малко по-надолу в материала.
 • При киселини. Стомашните киселини се характеризират с парене и болка в областта на гърдите. Те могат да бъдат предизвикани от консумацията на пържени, пикантни или кисели храни, пиенето на алкохол, кафе, пушене, бременност, прием на лекарства. Вие може да се справите с киселините без да е необходимо да посещавате лекар. Чай от мента, ябълков оцет и прополис са само част от домашните средства, които борят неприятните киселини.
 • При язва. Язвата на стомаха се характеризира с болезнени рани, които засягат лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Тези рани най-често се предизвикват от продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, стрес, тютюнопушене, някой храни, прекомерна консумация на алкохол. Най-честите симптоми на стомашната язва са усещане за парене или болка в областта между гърдите и пъпа, подуване на корема, оригване и киселини, загуба на тегло, липса на апетит. За да успокоите болката може да си приготвите чай от лайка, мента или мащерка. Ако предпочитате медикаменти изтичайте до близката аптека за опаковка ранитидин.

 

Билколечение:

 • Активният въглен се използва за детоксикация на организма. Активният въглен е продукт, добит от дървени или костени въглища, който има пречистващи свойства. Използва за лечение на болки в стомаха, придружени с газове, подуване, диария, повръщане. В случай на отравяне, активният въглен успешно абсорбира всички токсини и химикали, които са попаднали в тялото. Препаратът е предназначен за детоксикация на организма, облекчаване на храносмилателни проблеми, газове и подуване на корема, подобряване на сърдечната дейност. За да не бъдете неприятно изненадани от стомашни разстройства, винаги носете активен въглен в себе си. Той е подходящ за прием след консумация на некачествени хранителни продукти, кафе, алкохол или друго изделие, което може да предизвика киселини и болки в стомаха.
 • Всеизвестен факт е, че чудодейното алое вера разполага с мощна сила за борба с десетки заболявания. Почитателите на народната медицина използват растението за лечение на туморни образования, камъни в бъбреците, запек, язва, храносмилателни разстройства,кожни проблеми, изгаряния, рани. Магическото растение може да помогне за прочистване на храносмилателния тракт и облекчаване на стомашната болка. За лечение на стомаха най-често се използва сок от алое вера, който се абсорбира бързо от организма. Препоръчителната доза е 2 супени лъжици сок от алое на ден. Здравословният продукт може да бъде намерен и в аптеката, където се предлага под най-различни форми – като гел, на прах или под формата на таблетки. В случай, че страдате от диабет, не приемайте продукти от алое вера преди да се допитате до Вашия ендокринолог! Растението може да понижи нивата на глюкозта в кръвта.
 • Чаят от лавандула успокоява и облекчава болките в стомаха. Лавандулата е ароматна билка, която има успокояващо действие при състояния като безсъние, депресия, нервност, безпокойство. Запарка от това растение може да си направите и при нужда от обезболяващо средство. Лавандулата е верен съюзник при мигрена, менструални болки, подуване на корема, загуба на апетит, повръщане, гадене, киселини, газове в червата, стомашно разстройство. За да се справите с болката в корема може да си приготвите настойка от цветовете й. Залейте 1 чаена лъжичка от билката с 2/3 чаена чаша гореща вода. След около 10 минути прецедете и изпийте. Веднага ще почувствате облекчение на неприятната стомашна болка.
 • Ако имате стомашно разстройство или болки в корема, може да заложите на чаша ментов чай. Билката има обезболяващ и успокояващ ефект. Горещата напитка от нея облекчава спазмите, подуването на корема и подобрява храносмилателния процес. Освен това ментовият чай е подходящ за консумация при гадене, повръщане и мигрена.
 • Лайката е друга подходяща билка за лечение на болки в стомаха. Чаят от ароматното растение облекчава мускулните спазми и стомашните възпаления. Поради тази причина лайката се препоръчва при нарушения в стомашно-чревния тракт и менструални болки. Освен полезен чаят от тази билка е много ароматен и приятен на вкус. Ако страдате от болки в стомаха пийте ежедневно по 1-2 чаши от топлата напитка.
 • Зеленият чай е полезен за целия организъм. Здравословната напитка подобрява умствената дейност, тонизира тялото, допринася за загуба на тегло, успешно лекува стомашни болки, повръщане, диария, главоболие, диабет, ниско кръвно. Зеленият чай има свойството да убива лошите бактерии в червата и лесно да пребори всяка инфекция. Пийте поне 2 чаши зелен чай дневно, като първата трябва да бъде консумирана сутрин на празен стомах. Не е задължително напитката да бъде гореща. Към нея може да добавите мед, щипка джинджифил или друг натурален продукт, който харесвате.
 • Джинджифилът е незаменим съюзник при борба с болките в стомаха. Джинджифилът е ароматна подправка с лютив вкус, използвана за лечение на много заболявания. Растението е подходящо за облекчаване на болки в стомаха. Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които помагат за увеличаване на стомашните сокове и неутрализират киселините. Подправката премахва газовете от стомашно-чревния тракт, улеснява храносмилането, отпуска мускулите, облекчава спазмите, намалява възпалението. Пиенето на чай от джинджифил ще облекчи болките в стомаха, спазмите, гаденето и подутия корем. Ето и как да си приготвите полезната напитка: Към чаша топла вода добавете половин чаена лъжичка смлян джинджифил. Оставете компонентите да престоят около 5 минути, добавете мед и изпийте получената отвара. Консумирайте джинджифиловия чай поне 2 пъти дневно.
 • Освен в кулинарията, ябълковият оцет може да се използва и за лечение в домашни условия. Той се прилага при остеопороза, артрит, гърлобол, кожни проблеми, високо кръвно, спазми и болки в стомаха и много други заболявания. Ябълковият оцет е ферментирал сок от ябълки. Той съдържа оцетна киселина и витамин В и С. За да преборите киселините и болките в стомаха е необходимо всяка сутрин да пиете чаша топла вода към която са добавени 1-2 лъжици ябълков оцет. Подобрете вкуса на лечебната напитка като я подсладите с лъжица мед.
 • Прополисът е смес от различни количества пчелен восък, смоли и прашец от цветовете на растения, които се събират от медоносните пчели. Съставът на прополиса зависи от вида на растенията, но във всички случаи този продукт е богат на витамини, минерали, етерични масла, микроелементи и други, полезни за организма вещества. За да си приготвите спиртен екстракт от пчелния продукт, Вие се нуждаете от малко парче прополис (клей), което да залеете с ракия или 95-процентов спирт. Оставете сместа да престои около седмица на тъмно и хладно място, след което може да ползвате екстракта от прополис. При болки в стомаха, язва и гастрит добавете 20 капки от лечебния разтвор към чаша вода. Приемайте лекарството 2-3 пъти дневно.
 • Мащерката също е много ефикасна при лечение на болки в стомаха. Освен това ароматната подправка премахва газовете в корема и подобрява работата на храносмилателната система. За да приготвите чай от мащерка добавете една чаена лъжичка от сушената билка към чаша гореща вода. Оставете да престои около 10 минути, след което прецедете и изпийте лечебната отвара.
 • Според билкари и народни лечители редовната консумация на чай от розмарин помага за правилното храносмилане, облекчава спазмите и подуването на корема, причинено от задържането на течности и излишък на газ. Чаят от полезното растение може да приготвите много лесно. Добавете няколко листа от розмарин към чаша гореща вода. След 10 минути отварата е подходяща за консумация.
 • Болките в корема могат да бъдат премахнати с помощта на кориандър. В народната медицина екзотичната подправка се използва за лечение на храносмилателни проблеми, стомашно-чревни неразположения, загуба на апетит, гадене, диария, газове в червата. За да си направите чай добавете към чаша гореща вода една малка лъжичка смлени семена от кориандър. Оставете запарката да престои около час. След като изтече указаното време може да прецедите и изпиете отварата.
 • Корените и листата на глухарчето се използват за успокояване на болките в стомаха. Глухарчето е билка, която се използва при загуба на апетит, болки в стомаха, газове в червата. Според някой учени растението има свойството да унищожава раковите клетки, затова настойка от него се препоръчва за консумация от онкологично болни пациенти. Използвайте коренът или листата на глухарчето, за детоксикация на организма, облекчаване на запек, успокояване на болките в стомаха, подобряване на храносмилането. За да получите лечебната отвара сварете 1 чаена лъжица сушени листа или корени от билката в чаша вода. Изчакайте около 10 минути, след което консумирайте прецедената настойка.
 • Кардамонът е пикантна подправка, която е полезна при храносмилателни проблеми, киселини, газове в червата, запек, болки в стомаха, синдром на дразнимото черво, загуба на апетит, настинка, кашлица, бронхит. Кардамонът съдържа вещества, които имат благоприятно влияние върху червата, като улесняват движението на храната през тях. Чаят от кардамон се приготвя много лесно. Необходимо е от вечерта да добавите една малка лъжичка кардамон на зърна към чаша говеща вода. Оставете сместта да престои до сутринта. Изпийте прецедената отвара на празен стомах поне 20 минути преди закуска.

 

Как да познаем рак на стомаха?

За съжаление симптомите, които са показателни за карцином на стомаха се проявяват в по-късен етап на болестта. Все още не е установена точната причина за образуването на ракови клетки в стомаха. Предполага се, че тютюнопушенето, консумацията на пикантни, пушени и солени храни, както и фамилната обремененост са основните причинители на коварното заболяване.

В ранен стадии ракът на стомаха няма определени симптоми, които да подсказват за наличието на заболяването.

В по-късен етап се наблюдават лошо храносмилане, гадене и повръщане, загуба на апетит, анемия, болки в стомаха, силни киселини, чувство на подуване след хранене, загуба на тегло.

Ако имате един или няколко от тези симптоми, задължително посетете Вашия лекар, за да установи причината за появата им.