Банер за мобилна версия за апликация

Остър простатит

Острия простатит се дължи на остра инфекция на простатната жлеза. Микроорганизмите причиняващи острия простатит са същите, които са отговорни и за по-голямата част от инфекциите на уринарния тракт. Такива са Escherichia coli, Proteus mirabilis, бактериите от род Кlebsiella, бактериите от род Enterobacter, Pseudomonas aeruginosa, бактериите от род Serratia и други.

По световни данни простатитът е едно от най-честите заболявания сред младите мъже и засяга около 9% от тях. Честотата на мъжете, страдащи от симптоми на хроничен простатит, варира между 6.5% и 12%, а на тези, страдащи от по-тежки симптоми - от 2% до 6%.

Влиянието на симптомите на простатита върху живота на пациентите обикновено се подценява. Според някои автори, качеството на живот на мъжете с хроничен простатит се доближава до това на пациенти с болест на Крон, тежък диабет и/или застойна сърдечна недостатъчност. Разпознаването и лечението на простатните синдроми понякога е доста трудно, поради сходната им симптоматика, която често наподобява клиничната картина на други заболявания.

 

Причини:

За най-чест причинител се смята ешерихия коли. Повечето случаи на остър простатит (82%) се дължат на инфекция от един причинител, но при някои могат да се докажат 2 или 3 бактериални щама.

Инфекции със Staphylococcus aureus могат да се развият при продължителна катетризация в болница, а Neisseria gonorrhea (причинител на гонореята) може да се смята за възможен причинител при мъже под 35 годиншна възраст и с активен полов живот.

 

Видове:

Простатитът е възпаление на простатната жлеза, което се проявява с различни симптоми. Според класификацията Националния здравен институт на САЩ (NIH), която се прилага и в Европа, синдромите (съвкупност от симптоми), с които може да се прояви възпалението на простата се разделят на следните категории:

 • Категория I. Остър бактериален простатит
 • Категория II. Хроничен бактериален простатит
 • Категория III. Хроничен тазов болков синдром (ХТБС). Разделя се на две подкатегории -възпалителен, при доказване на левкоцити в еякулата, простатния секрет и/или в урината; невъзпалителен – при липса на левкоцити в еякулата простатния секрет и/или в урината
 • Категория IV. Асимптоматичен инфекциозен простатит

Острия и хроничен простатит се обединяват от това, че при тях се доказва конкретен причинител за възпалението на жлезата. Острия простатит се дължи на насъпила остро инфекция на простатата, а хроничния на продължителна или повтаряща се периодически такава. Хроничен тазов болков синдром обединява всички състояния на хронична простатна симптоматика, при които не се доказва конкретен причинител за нея.

Асимптоматичния инфекциозен простатит е състояние, което не е напълно разбрано, не предизвиква симптоми, открива се най-често при изследвания по друг повод и не изисква лечение.

 

Рисковите фактори за развитието на остър простатит:

 • инфекция на пикочните пътища (цистит, уретрит и други)
 • практикуване на секс без предпазни средства
 • ХИВ/СПИН
 • използване на уретрален катетър
 • стриктури (стеснения) на уретрата
 • диабет
 • увеличение на простатната жлеза
 • остър епидидимит (възпаление на надсеменника, дълг, извит канал, намиращ се на задната част на всеки тестис)
 • трансуретрална хирургична интервенция

 

Симптоми:

Пациентите страдащи от остър простатит най-често се оплакват от бързо настъпили симптоми на инфекция на пикочните пътища:

 • болезнено уриниране (дизурия)
 • честа нужда от уриниране
 • болка в областта на малкия таз
 • кръв в урината (хематурия)
 • висока температура

Както и със симптоми на затруднено уриниране или задръжка на урината:

 • намалена струя на урината
 • изтичнето й „капка по капка”
 • забвяне на началото на уриниране
 • чувство за ненапълно изпразване на пичкочния мехур
 • болки в областта на малкия таз, половите органи и болезнена ерекция и/или еякулация.

 

Лечение:

За октриването на конкретния причинител на инфекцията на простатата се дават урина и еякулат (семенна течност) за микробиологично изследване.

Мъчителният простатит сам по себе си е заболяване, причинено от инфекция, лечението му най-често включва антибиотичен медикамент. Острата форма на заболяването е лечима чрез перорално приложение на най-популярните антибиотични препарати. Използват се антиботици от групите на хинолоните, втора или трета генерация цефалоспорини, комбинации от пеницилини и аминогликозиди. Ако пациентът е в тежкко състояние, в началото приема на антибиотци може да бъде венозен, а при подобрение да се премине на прием на антибиотиците през устата. Лечението на остър простатит продължава около 2-4 седмици.

При отсъствието на индикатори за инфекция се предписват лекарства за успокояване на болката. Сред тях и нестероиди и с противовъзпалителен ефект. Те целят облекчаване на болковите оплаквания. В случаи, когато заболяването дава негативен ефект върху психическото състояние на пациента е възможно назначаването и на антидепресанти. Но във всеки един от тези случаи, лекарят е единственото компетентно лице, което може да назначи точното лечение.

Преди назначаването на конкретен антибиотичен медикамент е препоръчително да се направи антибиограма. Благодарение на нея може да се определи степента на чувствителност към определен дразнител и да се назначи правилно антибиотично третиране. Най-важно в случая е избраният медикамент да доставя на простатата необходимите лечебни компоненти в терапевтични концентрации.

Паралелно с това пациентът трябва да спазва и някои препоръки. Първата и най-важна е обилен прием на вода. Болкоуспокоителните също са чест спътник на терапията. Пациентът е задължително да се придържа и към определен режим на почивка и избягване на натоварвания. В случаите на слаб имунитет или изключително остро протичане на инфекцията не е изключена хоспитализация и интравенозно вливане на антибиотични препарати. Когато простатитът е хроничен и има следи от ифекция, антибиотичната терапия е по-продължителна – около два месеца.

Пациенти, които не отговарят на терапията, трябва да се прегледат за развитието на простатен абцес (събиране на гной). Това е рядко усложнение на острия простатит, най-често се проявява при пациенти с нарушена имунна система, страдащи от диабет, продължително катетризирани болни и други.

При задръжка на урината може да се наложи вкарването в пикочния мехур на малък по размер катетър (Фолей катетър), който осигурява оттичането на урината до овладяването на острото възпаление. Ако поставянето на Фолей катетър е прекалено болезнено или некомфортно за пациента, може да се постави супрапубичен катетър – малка тръба (катетър) се вкарва над нивото на тазовите кости и достига до пикочния мехур и по нея се оттича урината от него.

Операция на простатата не е лечебен метод. Процедурата по отстраняване на жлезата или част от нея, сама по себе си крие рискове. Оперирането на простатата не премахва причините за заболяването.

Освен класическите методи на отворена операция с разрез под пъпа, съвременната урология предлага и лапароскопски метод (безкръвен). При него възстановяването е значително по-бързо, а болничният престой – възможно по-кратък. Вторият метод е по-предпочитан и от пациентите. Но все пак преди да се пристъпи към оперативно лечение на деликатната жлеза е необходимо да се направи трезва оценка дали това е единственият възможен начин за справяне с мъчителния проблем.

Свиването на сфинктера след операция е продължителен процес. Не рядко трае месеци, а през това време пациентите се оплакват от неволно отделяне на урина.

 

Прогноза

Прогнозата за пациентите с остър простатит е благоприятна. При малка част от случаите, с масивна инфекция, се наблюдава намаленa жизненост и оплодителна способност на спермата на болните.

 

Билколечение:

Значително по-безпроблемно е възстановяването, когато в терапията се включат билки и лекове от любимата ни народна медицина:

 • Семки от диня, тиквено семе. Тиквеното семе е ненадминат лек при лечение на простатит. Снабдете се с половин килограм от ценната суровина. Смелете я с машинка за кайма. Примесете с двойно по-малко количество мед – 250 грама. От сместа оформете малки топченца, с големина на лешниково зърно. На ден поставяйте трикратно по зрънце в устата до пълното му разтваряне. Лечението на простатит с тиквено семе продължете до пълно изчерпване на приготвеното количество. След една година е възможно повторение на цялата тази процедура. Тиквеното семе се препоръчва и като самостоятелен лек – двукратно консумирайки по 25 грама от полезните семена. Друг лек с тиквено семе включва двукратен прием на следното количество – лъжица от стритите семена, разтворени в чаша мляко. От сурови, но обелени тиквени семки се приготвя и още един лек – половин килограм от тях се смесват с чаша мед. Сутрин се приема по лъжица от лекарството. Задължително след това пийте някакъв билков чай, който се препоръчва при простатни неволи.
 • Чудесно средство не само за профилактиране, но и за изцеление при простатит е простичък лек с динени семки. Пет чаени лъжички тях в сурово състояние сварете за 45 минутки в в литър вода. От прецедената отварка се приема по чаша, трикратно.
 • С кестени има два начина да приготвите лекарство при простатит. Първият вариант включва 25 грама нарязани кестенови кори залети с 250 мл водка. Настойката киснете десет дни. След това прецедете и започнете да я приемате. Първите двадесет дни от месеца пийте двукратно по двадесет капки. Това правете в продължение на няколко месеца до трайно туширане на оплакванията. Другият вариант включва следните суровини – петдесет грама белени кестени и 500 мл алкохол. Приготвянето му е по същия начин, както и тинктурата по-горе. Единствената разлика тук е приеманото количество – по 30 капки. Две супени лъжици наситнени кори от кестени се киснат в половин литър вода за една нощ. През деня варете на водна баня до намаляване на обема с 1/2-ра. Трикратно от водната настойка се приемат по тридесет капки.
 • Мечо грозде. По препоръка на лечителя Дънов за лечение на мъчителния за мъжете простатит се използват следните билки (по петдесет грама от всяка) + сто грама мечо грозде:
 1. бяла черница, лист
 2. алтея, корен
 3. брезови листа
 4. листа и кори леска
 5. корен гръмотрън
 6. жълт и червен кантарион,
 7. листа и връхчета от билката златник
 8. хмелови шишарки
 9. листа и цветове от ценния полски хвощ

Общо четири лъжици от тази композиция и по лъжичка стрити корени магданоз+ленени и конопени семена се варят за около десет минутки в литър вода. По чашка от отварката се приема трикратно. Десет минутки преди приема й приемайте бучка захар върху, която сте капнали двадесет капки от следната смес – тинктура валериан и глог (по 20 капки), мента (десет капки), 15 грама бадемова вода и грам камфор.

 • Кордицепс. Осезателен положителен ефект оказва гъбата кордицепс при простатит. В прахообразно състояние се приема дневна доза около два до най-много три грама. От тинктурата се приемат трикратно между десет и петнадесет капки. Съществен плюс на тези лекове е повишаването на потентността.
 • Левзея е още природно решение ефективно при простатит. На нея може да се доверите под формата на добавка или чай.
 • Още по-ефективна е в комбинация с билките жълт кантарион, хмел (шишарки) и глухарче. Коренът от чудната левзея смесете с останалите билкови компоненти. Всички са в равни количества. Лъжица от общата смес обработете на водна баня за около десет минутки. Прецедената целебна течност разделете на три и приемайте всяка част преди храна.
 • Популярният чай „Простатит“е една от готовите билкови смеси в помощ на болната простата. Във формулата е заложено на полезните ефекти на мечо грозде и леска, които са идеално допълнени от гръмотрън, алпийски лапад, бял оман, мащерка, лазаркиня, златна пръчица, дилянка, ветрогон, полски хвощ, хмелови шишарки, троскот и цели ленени семенца. Две лъжици от готовата билкова композиция трябва да бъдат сварени за три минутки в 400 мл вода (предварително достигнала готовност чрез кипене). По сто мл от тази отварка е необходимо да приемате ежедневно. Остатъкът може да съхранявате до денонощие в хладилник. Прецизно подбраните съставки в чая са предпоставка за успешно лечение. За неговото насърчаване, производителят препоръчва консумация и на 100-200 грама тиквено семе.
 • Медът и пчелните продукти като цяло са перфектна алтернатива за справяне с проблема. Два или три пъти, ежедневно е добре болният да приема по лъжичка мед. Пчелен прашец – по малка лъжичка, ако е възможно трикратно, но задължително на празен стомах.
 • Пресен сок от магданоз, примесен със същото количество мед, е изключително мощен лек при простатит. В три приема приемайте по две лъжици на прием. Методът, прилаган за срок от шест месеца, е способен да изцели аденом, категорични са народните лечители.
 • С мед се приготвят и домашни свещички при простатит. Необходимо е да разбъркате едно яйце с лъжица мед и количество ръжено брашно, необходимо за получаване на тесто. От него се приготвят свещички и се оставят за кратко в камерата, за да стегнат. Сутрин и вечер се въвежда по свещичка в ректума. Това правете точно един месец. Преустановете поставянето на свещичките за десет дни и след това отново изпълнявайте терапията за месец.
 • Ценният прополис е незаменим и за справяне с мъчителния простатит. Лековете с него са много и разбира се ефективни. Две лъжици от суровината киснете за два часа в студена вода. След това варете за два часа на най-слабата степен на котлона. Следва двуседмично настояване на лека, което протича в хладилника. Трикратно всеки ден се пие по лъжица от лекарсвото. Пациентът трябва да проведе общо три такива курса с паузи меджу тях в срок на месец. Воден прополисов екстракт е добре да приема в количеството от лъжица при аденом. В трикратен прием за срок от месец. За 45 дни болният изпълнява и следното – пие половин час преди храна по 40 капки 20%-ов прополисова тинктура, разтворена в чаша вода.
 • Коприва. Друг традиционен лек при простатит и болна простата е познатата ни коприва. Препоръчват се корените. В количество от лъжица се варят в 300 мл вода. Процедурата трае десет минути. След това киснете за период от два часа. Количеството приемете в три приема, в равни количества във всеки от тях. Изпълнявайте това два месеца. След това направете почивка от месец и повторете отново.
 • Незаменимият чесън е спасение и при простатит. Пет счукани скилидки от се киснат в половин литър вряща вода за една нощ. На сутринта се приема четвърт чашка. Прави се още един прием за деня. Количеството е същото. Приемите се осъществяват за период от няколко седмици или повече, при необходимост.
 • Вълшебното глухарче също е незаменимо. Пациентите е добре да приемат отвари от частите на растението или свеж сок. Предлагаме ефективен лечебен способ, включващ смесването на равни пропорции спиртен алкохол и пресен сок. Започнете приемите с капчица дневно, разтворена в половин чашка вода. Ежедневно увеличавайте дозата с капчица. След като техният брой достигне 30 изпълнявайте процедурата в низходящ ред – намалявайте дозата всеки ден с по една капка. Изпълнявайте тази терапия за общо 60 дни. След двуседмична почивка я повторете.
 • За пет дни настоявайте чаша смачкани листа от каланхое с 500 мл водка. Пийте от приготвеното лекарство по лъжичка на ден. След утихване на симптомите продължете да приемате лека, но по лъжичка седмично. Още един вариант на лека, но от него се приема трикратно по лъжица – сто грама счукани листа, настоявани за двадесет дни в 200 мл водка.
 • Ефективен лек с мумио се приготвя от дестилирана вода – 150 мл, лъжица евкалиптови листа и 3 таблетки мумио. Добавянето на лъжичка от градински чай и/или същото количество зелен чай усилва полезните ефекти на този лек. Билковите компоненти се стриват на прах и се варят на водна баня в дестилираната вода за около 10 мин. След отделянето на билковата маса от водата, към нея се прибавя разтвореното мумио. Преди да въведете топлата отвара в ректума (чрез тампон или спринцовка), направете промивка единствено с топла вода. Докато трае процедурата, лежете по корем в продължение на 1 час. Процедурата извършвайте по два пъти на ден. По възможност сутрин и вечер. С цел запазване на топлината за по-бързо, може да увиете кръста си с одеало. Паралелно с тези процедури приемайте вътрешно чай с благоприятен ефект върху деликатната простата.
 • Витамин Е е естествен антиоксидантен елемент, стимулиращ производството на простатни хормони. Най-важен е ефектът му върху интерфероновия синтез. Имуномодулиращото действие също не е за пренебрегване. Храните, които са естествен негов източник са препоръчвани при простатит. А именно – масло от слънчогледово, ленено семе и морски зърнастец. Освен него върху жлезата с доказано положително въздействие са витамините А, Д, Ц и В6.
 • За лечението на простатит с леска се твърди, че е изключително ефективно, когато патологията не се намира в напреднал стадий. Достатъчно е ежедневно да бъдат приемани около три четири чашки запарка, приготвена или от кората, или от листата на леската. Не е препоръчително миксирането на двата компонента, поради различната продължителност на запарването им до постигане на готовност. В първия случай то е час, а във втория – 30 минутки. За чаша запарка ползвайте лъжица от суровината.
 • Тинктура от кора от трепетлика е друг ефективен лек. Суровината се бере през пролетния сезон, преди разтварянето на пъпките. Една трета от голям буркан напълнете с наситнения компонент. Долейте с алкохол и настоявайте така за срок от 20 дни. По супена от готовата тинктура се пие трикратно до пълното изчерпване на количеството.
 • Някои лечители препоръчват и прах от изсушени и стрити слънчогледови семки. Лекът се приема в количество от лъжица по три пъти, ежедневно. 9%-ов солен разтвор е идеалното средство за компресиране на болната част. Напоете една марля с разтвора, прегънете я на осем и с нея компресирайте засегнатия участък и останете така цяла нощ. След осем процедури настъпва значително облекчение.
 • Още един ефективен метод е този на д-р Шевченко, който включва няколко природни лека. Единият от тях се състои от равни количества водка и растителна мазнина (по 30 мл). От това лекарство се приемат общо две дози. Задължително два часа преди да се нахраните. Паралелно с това лечение се прилага и лечение със следните отвари – корен от репей, корен от женско биле, кора и лист леска. Половин година е продължителността на терапията при простатит и аденом.
 • По две чаши чай от теснолиста върбовка, приеман ежедневно, също значително подобрява състоянието.
 • По двадесет капки тинктура от брезови пъпки, приемана четири-пъти на ден, води до значително подобрение. В резултата намаляват позивите за уриниране и болката утихва.
 • Отвара от корени магданоз също има терапевтичен ефект при простатит. Семената на растението също са лековити. Лъжица от стритите на прах семена разтворете в чаша вода. Дръжте в термос тази настойка. Периодично приемайте от нея по лъжица.
 • Ежедневната консумация на компот от круши е прекрасна алтернатива за успокояване на болезнената простата. Може да консумирате плодовете и сушени. Приготвен без захар, компотът от круши е идеалното средство не само за облекчението на простатит, но и за регулиране на кръвната захар.
 • В начален стадий на заболяването е добре да се пие по чаша-две сок от аспержи. Смесете го в равни количества със сок от моркови, цвекло и краставица.
 • Двукратният прием на чаша сок, приготвен от равни количества фреш от краставица и моркови също дава перфектни резултати.
 • Комбинация от билките едролистна росянка (Rotundifolia), розов златовръх (Rhodiola rosea), кестени, червена детелина – по една лъжица. От розовия златовръх се използват корените. Една лъжица от общата смес варете за десет минутки на водна баня в 200 мл вода. По половин чашка от готовия извлек се пие следобед и сутрин.
 • Боровите вани също са изключително ефективни. Но те се препоръчват по-скоро като допълващ метод.

Предлагаме няколко билкови комбинации, от които се пие полови час трикратно преди храна количеството от половин чаша. Курсът с тях трае месец. Почива се десет дни. Повтаря се отново. Ето и комбинациите:

 • листа от бреза, леска и хвощ (равни количества) – общо четири лъжици се варят пет минутки в литър вода и се кисне няколко часа, преди прецеждане;
 • десет части плодчета шипка, десет плодчета глог, пет част блатен аир, 4 части лайка, по три части брезови пъпки, боровинка, корени глухарче и две части червена детелина – кисне се в два литра вода цяла нощ, а през деня се изпиват между пет и осем части от лека;
 • по част цветове от черен бъз, коприва, вратига, глухарче, бял равнец и лимонена трева – лъжица от композицията варете 15 мин в 300 мл на водна баня, пийте по начина описан по-горе – трикратно по 1/2 чаша преди храна;
 • по част лист червена боровинка, бреза, корен валериана, магданоз, хвощ и коприва – приготвя се и се пие, както и по-горната рецепта;
 • по част мечо грозде, дяволска уста, живовляк, глухарче и хвойна плодове – приготвяне и прием, както при по-горния лек;
 • по част лайка, пелин, магданоз, шипка (плодове) и корени цикория – използвайте две лъжици от общата смес, пригответе и приемайте, както рецептата по-горе;
 • по част брезови пъпки, жълт кантарион, хмелови шишарки, глухарче, корен левзея, градински чай, вратига, бял равнец и корен бял оман – приготовлението (метод, продължителност, количество на суровината), както и приемът съвпадат с по-горната рецепта.

Друга рецепта включва лъжица цикория, по половин лъжица жълт кантарион и риган, 3-4 цветчета вратига и щипка естрагон. Цялата тази смес изсипете в 1/2л вряща вода. Киснете всичко това половин час. Пийте четирикратно по половин чашка. Ако изпълнявате това, облекчението ще настъпи след 3-4 дни. Придържайте се към тази схема десет поредни дни. Почивайте три. Общо 36 дни е приемът на билките за пълно изцеление.

 

Масаж на простатата

При мисълта за масаж в съзнанието ни изплуват мисли на блаженство и пълен релакс. Но не по този начин стоят нещата при масаж на простата. Процедурата не е от най-приятните. А по-лошото е, че ако не бъде извършена правилно, последствията са сериозни. Препоръчително е да се извършва от специалист.

При наличието на остри възпаления, протича с отделянето на гной, тази процедура е табу. Появата на болка сигнализира за възпалителен процес или друго абнормно състояние.

Целта на масажа на простатата е да се установи нейната големина, форма, плътност и границите й с органите, които са в съседство. Масажните техники се прилагат задължително на празен пикочен мехур. Позата, която трябва да заеме пациентът е в легнало положение по гръб, крака присвити в колянната област и задължително разтворени. Възможно е също така пациентът да се подпре на коленете и ръцете си и в гръб към човека, който извършва масажа. Допустимо му е изпълнението му в странична поза, при която краката са сгънати в коленете или сгънат е само единият, а другият е изпънат.

Преди масаж специалистът ще обсъди с Вас възможните пози. Имате възможността да изберете тази, в която се чувствате най-комфортно.

Извършва се е с показалеца (десен – препоръчително, но може и ляв, ако с него е по-удобно). Задължително е използването на гумена ръкавица или кондом. По желание може да бъде използван лубрикант или друго смазочно средство (мазен крем).

По време на опипването се установява консистенцията (трябва да е еластична) на жлезата, нейната грапавина (здравата жлеза има гладка повърхност) и съседството й с останалите органи (границите са ясно обособени). Всяко отклонение от тези норми свидетелства за наличието на проблем.

Важно е да се опипа и браздата, разделяща деликатната жлеза на две части. При допира не трябва да се усеща болка. В противен случай може да сте сигурни за протичането на възпалителен процес.

При неясни граници на простатата с пикочния мехур и дебелото черво вероятно става въпрос за остро възпаление или раково заболяване.

Първите пет-шест масажни сесии се осъществяват с леки движения без натиск. Едва след шестата процедура натискът може да се усили. Тъканта, която се намира около ануса, не бива да се вкарва навътре. Най-важното е по време на изпълнението му да се въздейства върху малките простатни „ядки“, които се намират в сакче.

Дразненето на простатата има за цел да предизвика изтичане на събрания в нея секрет. Препоръчва се при спонтанно изтичане на течност от пикочния мехур. Масажните движения трябва да бъдат леки и нежни, без болезнен натиск. Те се осъществяват от периферната част към пикочния мехур. Продължителността им е около минута. Точно толкова е необходимо за отделяне на събраната течност. По време на масажа се въздейства първо върху дясната, а след това и върху лявата част на простата, като внимателно се обхождат всичките и краища и цялата повърхност. Ако тя се усеща мека и отпусната на допир към масажа трябва да се подходи с внимание.

Честотата на приложение на тези техники е между два и три пъти седмично. Ако отделянето на течност е интензивно и в големи количества, методът може да бъде практикуван и ежедневно.

Повече от месец не бива да продължава курсът с масажи. Ако след масажа се наблюдава увеличение на отделяната течност, то изпълнението на този метод е наложително да бъде незабавно преустановено.

След масажа кръвообращението е подобрено. В резултат от това лекарствата се усвояват по-бързо. Проявява се и още един резултат – увеличено количество на отделяната семенна течност.

Противопоказания за приложение на масажните техники върху простатата има в случаите на хемороидално заболяване, уретрит, доброкачествена хиперплазия, образувания в простатните канали, рак и туберкулоза на простатата, висока температура, наличието на възпалителни процеси.

 

Упражнения

Допълнение към конвенционалното лечение са специфични упражнения при простатит. Най-препоръчвано е следното изпражнение, от което се изпълняват между пет и десет сесии – изправено, седнало и легнало положение. Упражнението започва в изправено положение, следва седнало и накрая легнало положение. След това се започва от начало. Пациентът се изправя на крака, сяда и след това ляга. Задължително се изпълнява на пълен пикочен мехур. Изпразването му става факт около пет минути след приключване на сериите. Продължете с упражнение в коремната област – дълбоко вдишайте и увеличете обема на корема; след това издишайте и отново възможно по-скоро напълнете стомаха с въздух. Във всяка позиция задръжте около 10-13 секунди.

Упражнение по време, на чието изпълнение се съсредоточете върху ануса: стегнете го толкова силно, колкото е възможно. В същото време центрирайте краката си на ротационен принцип в изправено положение със странични наклони и изпънати ръце.

С мека топка със средна големина се прави упражнение, което е вариант за заместване на масажа на простатата. Седнете върху нея и с помощта на ръцете запазете равновесие в продължение на 3-5 минути. Усещането на дискомфорт и дори болка е в рамките на нормалното.

Още едно упражнение включва следното – легнете на пода, отдръпнете таза от пода, присвивайки краката в коленете. Направете на-малко десет такива курса.

Упражнение, известно под наименованието „Бреза“, също помага. Легнете на пода и вдигнете краката на стената. Присвийте краката в коленете и с ходилата ги притеснете към стената. Ръцете трябва да са на пода и да сочат към стената. В тази поза останете възможно по-дълго, след което отпуснете и повторете няколко курса.

Още един препоръчителен вариант. Изходната поза е същата – лежите на пода с крака вдигнати и изправени към стената. Ръцете сложете на кръста с лакти, допиращи пода и изправете максимално краката си, допирайки ги към стената. В тази поза останете възможно по-дълго, върнете в изгодна позиция и повторете няколко пъти.

Още едно упражнение включва позата в седящо положение на пода с опънати напред крака. Целта е с ръце да се докоснат ходилата. Първоначално краката са събрани и след това се раздалечават постепенно. Упражнението е възможно да бъде изпълнявано и седящо поза върху стол, като постепенно краката се раздалечават. Правят се общо 25 повторения дневно.

С помощта на специални йога упражнения също е възможно да се избавите от неволите, предизвикани от деликатната простата.

Йога препоръчва още и уддияна-бандха, което представлява „прибиране на корема“ при вдишване, задържане за няколко секунди на „глътнатия“ корем и връщане на първоначалното му положение след издишване.

Упражненията хатха са способни да се справят дори с хроничната форма на заболяването. Випарита карани мудра е най-важното упражнение при простата, което трябва да бъде изпълнявано няколко пъти на ден. Припокрива се е упражнението „Бреза“, което разгледахме по-горе.

Ашвини мудра представлява натоварване на сфинктера, което засилва притока на кръв към болната простата. Не се препоръчва при остри състояния. Позата, в която е най-удобно изпълнението на тази мудра е в легнало положение с кръст, плътно прилепнал към пода и раздалечени крака (на около 30 см), сгънати в коленете с ходила на пода. Изпълнява се общо пет минути и след това задължителна почивка. Вдишвате. задържате въздуха, както през това време свивате ануса. Следва отпускане и издишване. Всяка от тези сесии е с продължителност три секунди.

Су джок е друг ефективен метод за положително въздействие върху болната простата. Този древен източен метод е с доказана ефективност при заболявания на различни вътрешни органи. Методът е същевременно елементарен за познавачите и много труден за тези, които никога не са го практикували. Най-трудното е да се определи точката от дланите на ръцете и ходилата, която отговаря за определен орган. Веднъж открита тази точка е много лесно по метода су джок да се повлияе на заболяването. Точката на простатата се намира в гънките между средния пръст. Вземете молив или друг предмет и обходете с него точките около средния пръст. Моливът се разполага успоредно на пръста на ръката. След като откриете точката, масажирайте. Ще я познаете по силната болка, която изпитвате при натиск върху нея. Въздействайте й чрез масажни техники в продължение на десет минутки. Движенията, с който осъществявате масажа трябва да бъдат по посока на часовниковата стрелка. Правете тези процедури по три или четири пъти на ден. Масажът на тази точка спомага за активизиране на кръвообращението в простатната жлеза и постепенно се наблюдава отшумяване на болката.

Точката, кореспондираща с простата е добре да бъде затоплена. За масажа й може да използвате специални затоплящи се пръчици за масаж. Нагрейте ги за около три минути преди приложение. Отделно може да практикувате локално затопляне на точката. Препоръчително е то да се осъществява за периода от 19 до 22 часа. Но все пак внимавайте. Прекомерното затопляне може да стане причина за влошаване. Положителен аспект на този метод е, че той е приложим дори и по време на обостряне. Важно при определяне локализацията на точката, кореспондираща с простатата, да не се използват остри предмети. Целта е при допир да се почувства болка от натиска върху мястото, а не заради острието на молива, например.

Карането на велосипед не се препоръчва при хронично протичащо простатно възпаление. Колоезденето само по себе си е полезно. Но върху половите органи и на двата пола влияе различно поради различната им анатомия. Тясната седалка оказва натиск върху малкия тас. От една страна засилва кръвообращението в тази област, а от друга оказва натиск върху простатната жлеза, който е неблагоприятен особено при възпаление.

 

Физиотерапия, магнитотерапия, електростимулация

Съчетанието на основното лечение с други терапии – магнито-, физиотерапия и електростимулация води до много добри резултати. Тези методи са ефективни единствено като допълнение към основното назначено лечение. Наивно би било да се твърди, че единствено с тяхна помощ е възможно постигане на желаното изцеление. И все пак да поясним какви са ползите от всяка една от тези терапии и какво представляват.

Физиотерапията е приложима единствено в края на лечебния цикъл, когато е налице значително подобрение в състоянието. Като физикален метод тя цели оптимизиране на кръвообращението и метаболитните процеси в жлезата.

Популярна е и магнитотерапията, която е приложима единствено като допълнение към други терапии, но не и самостоятелно. Като процедура тя е напълно безболезнена. Липсват й странични ефекти в резултат от приложението на нейните терапевтични техники.

Електростимулацията е друг метод за въздействие върху жлезата, който цели засилване на кръвопритока към нея. И този метод показва ефективност в допълнение към други терапевтични практики. Ефективни са още лазетерапия, ултразвуктерапия.

Препоръчва се и озонотерапия като част от венозните вливания (комбинира се физиологичен разтвор с озон).

 

Хомеопатия

Хомеопатичното лечение също предлага алтернативи при простатит. Възможностите на тази наука все още не са изцяло проучени. Но и в този случай е много важно да се подбере точния медикамент, а те никак не са малко:

 • Селениум – при простатит и простатна хипертрофия; подходящ за пациентите, оплакващи се от засилена умора, общо отслабване и неконтролируемо изтичане на простатна течност. Болният се влошава в жегите и се подобрява през по-студените месеци. Но през цялото време изпитва желание за сън. Дори и след продължителна почивка той не се чувства по-добре. Напротив – усеща все по-силна умора;
 • Сулфур (познат ни още като сяра) – при мъчителен простатит, протичащ с влудяващо парене. Наблюдава се сбръчкване на половите органи. Състоянието се подобрява временно след сън;
 • Конуим (известен като бучиниш) – при простатит при мъжете в напреднала възраст, наблюдава се простатно течение. При аденом и рак;
 • Пулсатила – при уголемена простата; усещане за пълен мехур, протичащо с отделянето на жълтеникаво-зеленикав секрет;
 • Туя – при хипертрофия и ракови образувания; състояние приотичащо с жълтеникаво-зеленикав секрет;
 • Аристолочия клематитис – при простатит, който протича без задържане на урина, но влошаване от излагане на студ и веднага след ставане от леглото; подобрение настъпва от затопляне и раздвижване;
 • Сепия – простатит в резултат от възрастови изменения в половата система и случаите, когато заболяването е на психологическа основа, налице е обща апатия и значително влошаване на състоянието при престой в препълнени помещения;
 • Цинабарис – при простатит с хроничен характер, протичащ с отделяне на жълтеникао течение и болка, вложаваща се през нощта;
 • Карбоника – при простатит и хипертрофия на жлезата, протичащи с инфантивно поведение от страна на пациента, тревожност, липса на идентичност;
 • Чимафила умбелата (Chimaphila umbellata) – при простатит с чести позиви за уриниране и усещането за топка в уретрата. При простатна хипертрофия хомеопатичният препарат също е подходящ;
 • Дигиталис – простатит с чести позиви за отделяне на урина, които се засилват особено през нощта; при възрастни мъже; отделя се жълтеникав секрет; често и неконтролирано изхвърляне на семенна течност.