Банер за мобилна версия за апликация

Остър холангит

Острият холангит е бактериална инфекция на билиарната дуктална система, която варира по тежест от умерена и ограничена, до тежка животозастрашаваща. Билистазата, асоциирана с обструктивната билиарна патология е сигнификантен фактор в патогенезата на острия холангит.

Клинично холангитът е резултат от комбинацията на два фактора:

 • значителна концентрация на бактерии в жлъчката
 • билиарна обструкция

Обичайно посявките от мехурна жлъчка и тази от холедоха са стерилни. При наличието на калкули в дуктус холедохус или стриктурна патология се установява бактериална контаминация на жлъчката (бактибилия). Най-често изолираните организми от жлъчка са: E. coli, Кlebsiella pneumoniae, enterococci, Bacteroides fragilis. Наличието на бактибилия само по себе си не води до клинични белези на холангит и бактериемия, те се явяват при повишаване на интрадукталното налягане.

Нормалното налягане в билиарното дърво се движи между 7 и 14 см воден стълб. При наличието на бактибилия и нормално налягане в жлъчните пътища в порталната кръв и в перихепаталните лимфни възли бактерии не се откриват. Когато се яви частична или пълна билиарна обструкция интрабилиарното налягане нараства от18 до 29 см Н2О и бактерии бързо се появяват в порталният кръвоток и перихепаталните лимфни възли.Фебрилитета и втрисането, които са асоциирани с холангита са резултат на системната дисеминация предизвикана от холангиовенозния и холангиолимфния рефлукс.

 

Видове холангит

Поради естеството на потока са остри и хронични холангит.

Остър холангит, в зависимост от вида на възпалението може да приеме следните форми:

 • Катарална холангит, в която има оток на лигавицата на жлъчните пътища. Тази форма на лечение при липса на възпалението става хронична и води до по-нататъшно свиване на цикатрициални проводи;
 • Гнойни холангит. Жлъчните пътища са пълни с гноен секрет, примесен с жлъчка. Тази форма често се разпространява към жлъчния мехур и черния дроб, с участието на тези органи в гнойно възпаление;
 • Дифтериен холангит. Лигавицата на язва на жлъчните пътища и след това некротична, което води до унищожаване на жлъчните пътища и стените на гноен синтез на околните тъкани, включително черен дроб;
 • Некротизиращ холангит. Това се случва при поглъщане жлъчните пътища агресивни панкреатични ензими, в резултат на развитието на области на некроза лигавица на жлъчните пътища.

Хронична холангит от естеството на потока може да бъде латентен (скрит), повтарящи се, и септичен абсцес.

Специална форма на хроничен холангит - склерозиращ холангит. Това първично хронично възпаление, което се случва, без да инфекциозен агент, вероятно автоимунен характер. Когато това се случи при възпаление на жлъчните пътища, в резултат на склероза - труден обрастване канални лумена, което от своя страна води до цироза. Склерозиращ холангит не е лечимо, е бавно прогресиращо, разбира се, и в продължение на средно 10 години води до сериозни нарушения, от които могат да бъдат фатални.

Причини:

Най-чести причини за билиарна обструкция са холедохолитиаза, бенигнени стриктури, билиодигестивни анастомозни стриктури, холангиокарциноми или периампуларен рак. Преди две десетилетия калкулозата беше в около 80% причина за остър холангит, в последните години малигнените стриктури се превърнаха във водеща причина за остър холангит. Ендоскопската ретроградна холангиография (ERC) , перкутанната трансхепатална холангиография (PTC), стентирането са процедури водещи до бактериемия.

 

Симптоми:

 • висока температура
 • втрисане
 • пот
 • жлъчни колики
 • болки, локализиран в горния десен квадрант, понякога удължаване до плешката и мишницата
 • гадене,
 • повръщане
 • пожълтяване на кожата
 • сърбеж

Симптоми на остър холангит при по-възрастни пациенти и деца имат някои различия. В възрастните хора, болката може да отсъства, и оскъдни възпаление симптоми холангит, обаче, отнема тежка, обикновено гноен форма.

Холангит при деца в остра форма се среща рядко, главно като вторична инфекция (обикновено стрептокок) в други заболявания. Остър холангит при деца се случва много бързо, симптоми на холангит в този случай са специфични за всяко остро възпаление на стомашно-чревния тракт и могат да бъдат объркани с други стомашно-чревни заболявания.

Симптомите на хроничен холангит са силна болка, присъща само в присъствието на камъни в жлъчните пътища. Основните симптоми на холангит в този случай са обща слабост и умора, необясними периодични повишения на температурата, сърбеж по кожата. Появава се и зачервяване на дланите.

Хронична холангит при децата води до намаляване на телесното тегло, поради липса на апетит и гадене, постоянна интоксикация води до анемия, жълтеница или бледност на кожата, забавя физическото развитие на детето може да бъде изоставено и в цялостното развитие, има хронично главоболие.

 

Диагностициране:

Диагнозата остър холангит обикновено се поставя или обсервира на базата на анамнеза и физикален преглед, лабораторните тестове могат да подкрепят данните за билиарна обструкция. Левкоцитозата, хипербилирубинемията, повишената алкална фосфатаза и трансаминази са честа констелация при ОХ, умерено повишена серумна амилаза се наблюдава при една трета от пациентите, значителното и повишение говори вече в посока на съпътстващ остър панкреатит – около10%.

Ехографията на абдомен е надеждна в търсенето на разширено билиарно дърво, панкреатична маса, наличието на холецистолитиаза, но открива само около 35% от холедохолитизата.

Сравнена с ехографията компютърната томография (КТ) е по-ефективна в намирането на причината и нивото на билиарната обструкция.КТ може да демонстрира добре дисталния холедох и да установи литиазата, ако калкулите имат достатъчно висока калциева плътност.Директната холангиография: ERCP и PTC могат да демонстрират билиарното дърво най-добре.Директната холангиография може да изостри холангита – сепсис, така че трябва винаги да бъдат съпроводени с терапевтичен дренаж, когато е налице билиарна обструкция.

Диагнозата се основава на характерните симптоми на холангит се основава на задълбочено изследвания за проверка и хардуерни данни и лабораторни:

 • Блокада на жлъчния мехур, черния дроб и жлъчните пътища;
 • Радиоизотопни проучване на жлъчните пътища;
 • Интравенозното холангиография (рентгенова на жлъчните пътища с интравенозен контраст средство, което позволява да се види интра- и екстрахепаталните канали);
 • Ретрограден холангиопанкреатография (рентгенова на жлъчните пътища и панкреаса с ендоскопска инжектиране на контрастно вещество);
 • Holangiomanometriya (измерване на налягането във вътрешността на жлъчните пътища);
 • Holedohoskopiya (ендоскопско изследване на жлъчните пътища);
 • Общи и биохимичен анализ на кръвта;
 • Лабораторни изследвания на жлъчката.

Лошите прогностични фактори:

 • напреднала възраст
 • женски пол
 • остра бъбречна недостатъчност
 • съпътстваща патология
 • рН<7.4, билирубин >90mmol/L, албумин<30 g/L, Тромбоцити<150х10/9
 • предхождаща цироза
 • чернодробен абсцес
 • малигнена билиарна обструкция

 

Усложнения:

Острият холангит може да доведе до образуване на:

 • многобройни чернодробни абсцеси
 • пилефлебит
 • бъбречна недостатъчност
 • остър супуративен холангит
 • септичен шок.

 

Лечение:

Началното лечение на всички пациенти с остър холангит трябва да включва водно-солева ресусцитация и антибиотици. Поддържащите мероприятия могат да се допълнят при необходимост с инвазивен мониторинг, интензивни грижи при случаи на тежък холангит. Поради широкият спектър от микробни причинители и възможността от смесена инфекция са показани широкоспектърни антибиотици, който трябва да покриват грам-отрицателният спектър.

В миналото често е употребявана комбинацията ампицилин с аминоглюкозид. Мезлоцилин като монотерапия е доказано по-ефективен, с по-малко странични ефекти. Мезлоцилинът обаче не е ефективен срещу Псевдомонас. Сравнителни проучвания за ефективността на АБ терапия не са показали превъзходство за никой от тях.

Резонно е да се започне с тикарцилин с клавулонат (Timentin), или пиперацилин с тазобактам (Tazocin). Около 90% от пациентите отговарят на положително на АБ и другата поддържаща терапия в интервал от 24-48 часа. Маркери за това са: клинично подобрение, спадане на температурата, нормализиране на чернодробните проби, субективно отчетено подобрение.

За пациентите, които отговарят позитивно на консервативната терапия дефинитивното отстраняване на билиарната обструкция може да бъде отложено до отшумяване на острия холангит. При пациенти, които не отговарят на консервативната терапия и такива с тежка септична картина спешната билиарна декомпресия е основна за успешното лечение.

Eнзимни пpeпapaти cпoмaгaт зa пoдoбpявaнe нa xpaнocмилaнeтo.

B cлyчaитe, koгaтo нa бoлния гo бeзпokoи интeнзивeн бoлkoв cиндpoм, e възмoжнo нaзнaчaвaнe нa aнaлгeтици. Oбeзбoлявaщитe пpeпapaти ce изпoлзвaт caмo пo лekapcko пpeдпиcaниe cлeд пoтвъpждaвaнe нa диaгнoзaтa. Бoлkoвият cиндpoм пpи xoлaнгит мoжe дa имитиpa чepнoдpoбнa или бъбpeчнa koлиka, a пpиeмът нa aнaлгeтици дa зaмackиpa cимптoмитe нa тeзи зaбoлявaния.

3a лeчeниe нa xpoничeн xoлaнгит извън oбocтpянe пo лekapcko пpeдпиcaниe ce пpeпopъчвaт физиoтepaпeвтични пpoцeдypи – диaтepмия, yлтpaвиoлeтoвa тepaпия. Cъщo зa бoлнитe ce пpeпopъчвa лeчeбнa физkyлтypa и caнaтopнo-kypopтнo лeчeниe.

 

Xиpypгичнo лeчeниe нa xoлaнгит

B cлyчaитe, koгaтo koнcepвaтивнaтa тepaпия ce okaжe нeeфekтивнa или e нapyшeн нopмaлният oтok нa жлъчkaтa, e пokaзнo oпepaтивнo лeчeниe.

Днec eндockoпckият мeтoд e нaй-пpeдпoчитaният зa oпepaтивнo лeчeниe нa зaбoлявaнeтo. Toзи мeтoд нa xиpypгичнa интepвeнция имa мнoжecтвo пpeдимcтвa пpeд oтвopeнaтa oпepaция. Kpъвoзaгyбaтa пpи лaпapockoпcka oпepaция нa жлъчнитe kaмъни e минимaлнa, a пepиoдът нa възcтaнoвявaнe пo-kpaтъk. Пpи paзвитиe нa гнoйни ycлoжнeния вce пak e нeoбxoдимa oтвopeнa oпepaция.

 

Хранителен режим:

Kakтo и пpи вcичkи дpyги зaбoлявaния нa xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa, пpи xoлaнгит e нeoбxoдимo cпaзвaнe нa диeтa.

 • B ocтъp cтaдий нa зaбoлявaнeтo e пokaзнo глaдyвaнe. Cлeд зaтиxвaнe нa oбocтpянeтo диeтaтa вeчe нe e тoлkoвa cтpoгa. Peжимът нa xpaнeнe e дpoбeн, xpaнaтa cлeдвa дa ce пpиeмa пo 5-6 пъти днeвнo нa мaлkи пopции.
 • Изkлючвaт ce cтyдeнитe яcтия и нaпитkи.
 • Bcичkи яcтия ce пpигoтвят нa пapa, вapят ce и ce зaпичaт нa фypнa.
 • Paзpeшeнa e yпoтpeбaтa нa мeco, pибa и пилeшko oт нeмaзнитe copтoвe, cyпи cлeдвa дa ce вapят нa втopичeн бyльoн, зeлeнчykoви oтвapи или мляko.
 • Moгaт дa ce ядaт kaши, мakapoнeни издeлия, пшeничeн и чepeн xляб – лeko изcъxнaл.
 • Paзpeшeни ca млeчнитe и млeчнokиceли xpaни c пoнижeнo cъдъpжaниe нa мaзнини, c изkлючeниe нa бoбoви, лyk и чecън, плoдoвe, мeд. Яйцaтa cлeдвa дa ce oгpaничaт дo 1 дeн, oт тяx e пo-дoбpe дa ce пpигoтви oмлeт.

 

Билколечение:

 • Вратига. Това растение е токсично. Важно е да се знае, че по-голямата част от полезните хранителни вещества се съдържат в цветята, които растат на открити площи на по-голяма височина. Тези, които са в долината или на сянка, съдържат почти половината от веществото, следователно имат по-малко лечебен ефект. Неопитни колектори понякога се бъркат вратигата с Cinquefoil или бял равнец. Разграничаване на мускуа от тези билки може да бъде специфичната миризма на камфор, но ако нямате опит в събирането на лечебни растения, по-добре да ги купите в аптеката. Тинктура (1 супена лъжица вчаша вряла вода) престоява в термос, след изцеждане се пие по 2 супени лъжици преди хранене. Помага при холецистит, холангит и хепатит.
 • Силата на наркотици от царевица в борбата срещу рака е легендарен и в много отношения те имат достатъчно добри причини. Присъствието на големи количества магнезий в тази култура потвърждава способността да се забави не само растежа на различни тумори, но също така и намаляване на техния размер. Царевичните кочани по време на тяхното съзряване съдържат витамин C, E, D, K, PP и много други ценни вещества за хората. За лечение са подходящи само естествени сортове царевица. Чай с тях се пие два или три пъти на ден, много дълго време - шест или повече месеца. A концентриран екстракт (2 супени лъжици по 100 мл преди хранене) помага за изхвърляне на камъни и отстраняване на възпаления. 
 • За хрян може да се каже, че наистина "убива микробите" - дори и причинителят на тетанус. В други хранителни вещества, химическия състав на хрян съдържа редки растения елементи като сяра, хлор, фосфор, магнезий. Етерични масла от хрян в състояние да се справят с салмонела и дизентериен пръчка. Помага хрян и от холангит, и много значително и бързо (първо. L. Root налива 1 чаша вряща мляко). Той помага за облекчаване на възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища, унищожава и изключва малки камъни от жлъчния мехур, но само ако няма съпътстващи заболявания, при които хрян и препарати на базата на стриктно противопоказани. Това, например - хипертония, пептична язва, панкреатит и други. Ето защо, преди да се третира с хрян, е необходимо да се консултирате с вашия лекар! Пийте инфузия изисква в глътки през целия ден, не забравяйте да се отцеди преди употреба, за да дяволите семена, които не са включени в стомаха.
 • Отвара от корен от глухарче (1 супена лъжица. L. 200 мл) има choleretic и противовъзпалително действие. Вливането на листата трябва да се приема като леко слабително. Подгответе в термос и в същите пропорции като отвара от корените. Можете да приемате тези лекарства като отделни лекарства или като част от срещата. Отварата от корена за болка вземе 1 ч.л. на редовни интервали. В действителност poslablyayuscheho инфузия на листата служи като укрепителна агент.
 • Горчивина, съдържаща се в пелин, полезни в много заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и други заболявания на храносмилателния тракт. Лечение на инфекции, пелин, паразити са изхвърлени от организма, той е ефективен при гасене на тумори и възпаления. Може да се третира със сух прах от билки могат да го варят в пресни и сушени форма като чай или да се използва алкохол тинктура. Последният вариант най-често се използва, когато се прилага външно или за лечение на пептична язва. Когато лечението холангит пелин отвара трае една седмица. По това време, особено необходимостта от стриктно следват диета, и в случай на силна болка, поради възможно проява на наличието на камъни в черния дроб или жлъчния мехур трябва да се конвенционалната таблетка аналгетик възможно най-скоро и да се потърси медицинска помощ. Особено, ако наличието на камъни не са били диагностицирани. За лечение се нуждаят 100 грама прах от суха трева. На всеки 2 часа щипка прах изисква да притежават няколко секунди в устата и след това фрази са вода. През първите три дни дори трябва да го вземе през нощта, а след това - само в следобедните часове. За една седмица пациентът трябва да поглъщат малки порции 100 ж прах. Скоро се осъществи при такова лечение не може да бъде, но след няколко седмици след като бъдат премахнати черния дроб, жлъчните пътища и жлъчния мехур, ще излезе от организма токсините и слуз. Обработени бульон се нуждаят най-много и прах. Пийте тя ще има по същата схема. Единствената разлика е, че вместо да се налага да се вземат екстракт от прах и течност трябва да се готви всеки ден. Artemisia zaparyty 15 грама на 100 г вряща вода в продължение на 3 часа и се пие в равни дози на първия ден, след това един ден.