Банер за мобилна версия за апликация

Панкреатит

Панкреатитът е сравнително рядко заболяване и най-общо представлява възпаление на панкреаса, при което неговите ензими се активират и го увреждат. Това може да доведе до кръвоизливи, образуване на кисти (кухини), загиване (самосмилане) на жлезата и т. н. Ензимите и токсините навлизат в кръвта и сериозно увреждат и други органи – сърце, бели дробове, бъбреци.

Панкреасът представлява жлеза, разположена зад стомаха, в близост до дванадесетопръстника (началната част на тънките черва). Панкреасът се състои от тяло, глава и опашка и във функционално отношение се разделя на екзокринна и ендокринна част.

 • Екзокринният панкреас отделя ензими, които вземат участие в процеса на храносмилане и разграждат белтъци, мазнини и др.
 • Ендокринният панкреас отделя хормоните инсулин и глюкагон. Те имат важно значение за поддържане нивото на кръвната захар. Главата на панкреаса се разполага в горната дясна, а опашката съответно в горната лява част на корема.

 

Видове:

Има две форми на панкреатит:

 • Острата форма настъпва внезапно и в редица случаи има тежко, животозастрашаващо протичане.
 • При хроничната форма се наблюдава силно изразен болков синдром, в съчетание с нарушение във функционирането на панкреаса, което влияе на процеса на храносмилане и води до отслабване на тегло. Хроничният панкреатит обикновено е резултат на дългогодишна злоупотреба с алкохол. Той може да настъпи след остра злоупотреба, особено ако от възпалителния процес е засегната системата от каналчета на панкреаса, посредством които неговите сокове се оттичат в дванадесетопръстника. Панкреатитът, в резултат на алкохолна злоупотреба, се наблюдава най-вече при мъже между 30 и 40 години, при които има данни за дългогодишен редовен прием на алкохол.

 

Причини:

Жлъчнокаменната болест се явява честа причина за панкреатит, главно при жени над 50-годишна възраст. Жлъчните камъни могат да запушат панкреасния канал, посредством който панкреасният сок се оттича към дванадесетопръстника. Това води до задържането му в панкреаса и впоследствие увреждане на панкреасната жлеза под влияние на активираните храносмилателни ензими, които се съдържат в него.

В други случаи причините за панкреатит са: травма в областта на корема, прием на лекарства, някои наследствени заболявания и вродени аномалии на панкреаса и жлъчните пътища и др.

В около 15% от случаите на остър панкреатит и 40% от тези на хроничен причината остава неизвестна.

 

Симптоми:

За острият панкреатит са характерни:

 • внезапно настъпила необичайно силна болка в горната част на корема. Като цяло болката може да варира по сила, да възникне в лявото или дясно подребрие и да се излъчва към сърдечната област или по- често към гърба. Обикновено настъпва след хранене и се облекчава в странично положение при свити колене;
 • гадене и евентуално повръщане;
 • фебрилитет (повишение на телесната температура);
 • учестен сърдечен ритъм (пулс) – тахикардия;
 • в около 20% от случаите протичането е особено тежко и се развиват някои от усложненията, включително увреждане на други органи.

За хроничният панкреатит са характерни:

 • тежест и подуване на корема след нахранване. Описаните оплаквания се засилват след консумация на алкохол и прием на мазни храни;
 • гадене, евентуално повръщане;
 • загуба на тегло, при запазен апетит. Отслабването се дължи на намаленото количество храносмилателни ензими, които се отделят от увредения панкреас, при което организма не е в състояние да усвои пълноценно приетата храна;
 • в някои случаи се развива захарен диабет като резултат на отделянета на по-малки количества инсулин от увреденият панкреас;
 • болката е по-слабо изразена. Тя може да бъде тъпа, постоянна или да се явява под формата на пристъпи. Обикновено се засилва след нахранване и прием на алкохол.

 

Усложнения:

 • Формиране на псевдокисти. Представляват кухини изпълнени с кръв, увредени панкреасни тъкани, храносмилателни ензими и др. Те могат да се инфектират или да се разкъсат, като съдържанието им се излее в свободната коремна кухина. Псевдокистите се локализират предимно в тялото и опашката на панкреа;
 • Инфектиране на увредените панкреасни тъкани и сформиране на абсцес;
 • Загиване (самосмилане) на панкреаса;
 • Засягяне на белите дробове, бъбреците и сърдечно-съдовата система (при тежко протичащ остър панкреатит);
 • Жълтеница (жълтеникава оцветка на кожата и бялото на очите) в резултат на засягане билиарната система, която включва жлъчния мехур и каналите, носещи жлъчка и други смилателни сокове от него, черния дроб и панкреаса към тънкото черво;
 • Малигнизация (преминаване в раково заболяване) - при дългогодишен хроничен панкреатит.

 

Лечение:

Лечението на острия панкреатит протича в болнична обстановка. В по-леките случаи само се забранява приема на храна през устата за 3-4 дни и се вливат венозно течности и болкоуспокояващи. В тежките случаи минават 3-6 седмици до пълното оздравяване на панкреаса. Понякога е необходимо поставянето на т. нар. назогастрална сонда (тънка тръбичка, въведена през носа, която достига до стомаха). Посредством нея се елиминират отделените в него течности и газове.

Антибиотици се дават при белези на инфекция.

Хирургично лечение се налага при наличие на някои от усложненията, както и при жлъчни камъни като причина за панкреатита.

При хроничния панкреатит е необходимо да се елиминира причината довела до развитието му (най-често: алкохолна консумация и жлъчнокаменна болест). Препоръчва се диета с ниско съдържение на мазнини и съответно високо на белтъци.

При наличие на захарен диабет е необходимо да се консултирате с ендокринолог, който ще определи най-подходящото за Вас лечение в зависимост от стойностите на кръвно-захарният профил.

За възстановяване функциите на панкреаса взимайте Хром (съдържа се в бирената мая), Калций, Магнезий, Ginseng, (помага за преработването на захарта), Алое Вера сок (ще подпомогне храносмилането), Лецитин, витамини В-комплекс (В3, В5, В6) и витамините Е и С, важни антиоксиданти, които укрепват тъканите.

 

Хранителен режим:

Болните от панкреатит се нуждаят от диета, която обаче се определя от типа на заболяването. Храната, която трябва да се приема са течни, полутечни и пасирани ястия. Тя съдържа малко въглехидрати и повече белтъчини.

Сведете до минимум мазнините, грубата целулоза, холестерина и етеричните масла.

Успоредно с диетата да се приемат много витамини.

Примерна диета при силно изострен хроничен панкреатит:

 • За закуска – чай, овесена каша, парче сварено месо.
 • Направете и втора закуска, която включва белтъчен омлет, приготвен на пара. В никакъв случай не консумирайте пържени храни. Направете си запарка от шипки.
 • Обядът може да включва вегетарианска супа само със зеленчуци, варени картофи, пържола на пара.
 • За следобедна закуска си направете слаб чай и малко обезмаслена извара.
 • Вечерята включва сварена риба с пюре от моркови и чай. Пред лягане изпийте един айран.

Лечебна диета № 5П се назначава при хроничен панкреатит, в период на оздравяване, след обостряне и без обостряне. Цел на диетата е, да нормализира работата на задстомашната жлеза, да осигури механичното и химично щадене на стомаха и червата, да намали възбудимостта на жлъчката, да предотврати мастна инфилтрация на черния дроб и задстомашната жлеза.

Диетата се характеризира с повишено съдържание на белтъчини, намаляване на мазнините и въглехидратите, в частност на захарта. Силно се ограничават екстрактите, пурините, животинските мазнини, холестерола, етеричните масла, грубите влакна.

Пържените ястия за забранени. Увеличено е количеството на витамини и липотропни вещества. Храната е основно стрита или смляна, сварена във вода или приготвена на пара, печена. Изключват се горещите и много студени ястия.

Химичен състав и енергийна стойност:

 • белтъчини - 110 - 120 грама (60-65% животински);
 • мазнини - 80 грама (15 - 20% растителни);
 • въглехидрати - 350 - 400 грама (30 - 40 грама захар);
 • калории - 2600 - 2700 ккал;
 • 20 - 30 грама ксилитол вместо захар в сладките ястия;
 • натриев хлорид (готварска сол) - 10 грама;
 • свободна течност - 1,5 литра.

Храненето е 4 - 5 пъти дневно.

Препоръчвани и забранени хранителни продукти

 • Супи: вегетариански, стрити с картофи, моркови, тиквички, тиква; овесена, от грис, елда, ориз, фиде. Добавят се 5 грама масло и 10 грама заквасена сметана. Забранени: супи, приготвени на основата на месни и рибени бульони, от зеленчукова и гъбена отвари, млечни супи, кисели супи.
 • Хляб и тестени изделия: непресен или изсушен пшеничен хляб, сухари, несладки сухи бисквити. Забранени: ръжен и пресен хляб, изделия от маслено и бутер теста.
 • Месо и птици: нетлъсти видове - говеждо, телешко, заешко, пилешко, пуешко. Месото се почиства от фасциите, сухожилията и мазнините, птиците - от кожите. Сварява се или се приготвя на пара, нарязва се на ситно, правят се пюрета, суфлета, кюфтета. Забранени: тлъстите видове - гъше, патешко; пърженото, задушеното и пушеното месо, консерви, колбаси, субпродукти (черен дроб, мозък, бъбреци).
 • Риба: нетлъсти видове, сварена, нарязана на парчета или накълцана, желирана след сваряване. Забранени: тлъстата риба, също пържена, задушена, пушена, осолена, консерви, хайвер.
 • Млечни продукти: за предпочитане са нискомаслените - прясна некисела извара с масленост 9% и обезмаслена, натурална калцинирана извара, пудинги на пара или запечени. Прясно мляко при поносимост. Киселомлечни напитки. Различни видове сметана - като добавка към ястията. Неостри и нискомаслени сирена. Забранени: млечни продукти с висока масленост и подсладени.
 • Яйца: белтъчни омлети от 2 яйца, жълтъците се ограничават до 1/2 на ден в ястията. Забранени: ястия с цели яйца, особено твърдо сварени, пържени.
 • Зърнено-житни култури: каши пюре и полутечни от елда, грис, ориз, овесени; приготвят се с вода и наполовина прясно мляко. Правят се суфлета, пудинги с извара, запеканки, сварени макаронени изделия. Забранени: бобови храни, ронливи каши; ограничават се ечемичените каши, просото и царевичните изделия.
 • Зеленчуци: сварени и печени под формата на пюрета. Картофи, моркови, цветно зеле, цвекло, тиквички, тиква, зелен грах. Забранени: бяло зеле, патладжани, ряпа, репички, лук, чесън, спанак, киселец, сладки чушки, гъби.

Предястия: не се допускат.

 • Плодове, сладки ястия и захарни изделия: узрели меки и некисели плодове и ягодоплодни, пюрирани в сурово състояние; печени ябълки; пюрирани компоти от пресни или сушени плодове, мусове с ксилитол или полусладки със захар. Забранени: сурови непюрирани плодове и ягодоплодни, грозде, фурми, стафиди, банани, сладкарски изделия, шоколад, сладка, сладолед.
 • Сосове и подправки: млечни, плодови полусладки сосове, също приготвени на основата на неконцентрирана зеленчукова отвара. Брашното не се запича или запържва. Забранени: сосове, направени от месни, рибени или гъбени бульони, доматен сос, всички подправки.
 • Напитки: несилен чай с лимон, леко подсладен със захар или да се използва ксилитол, добавя се мляко. Шипкова отвара. Плодови сокове, разредени с вода - при поносимост. Забранени: кафе, какао, газирани и студени напитки, гроздов сок.
 • Мазнини: масло (30 грама), рафинирани растителни мазнини (10 - 15 грама) - в ястията.

Примерно меню

 • Първа закуска: сварено месо, овесена каша с прясно мляко, чай.
 • Втора закуска: белтъчен омлет на пара, шипкова отвара.
 • Обяд: вегетарианска супа от накълцани зеленчуци, сварено месо, сварени картофи, пюриран компот от сушени плодове.
 • Следобедна закуска: калцинирана извара, чай с мляко.
 • Вечеря: сварена риба, морковено пюре, чай с мляко.
 • Преди сън: млечнокисела напитка.

 

Важни добавки:

 • Хром, помага за стабилизиране нивата на захар в кръвта: 3 таблетки, 300 микрограма на Ден (по 1 таблетка с храната).
 • Мултиминерали (хром, калий, цинк), необходими в случай на нарушена функция на жлезите: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
 • Ginseng, осигурява енергия, за стабилизиране нивата на захар в кръвта: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 мин. преди хранене).
 • Бета-каротин + Витамин Е, мощен антиоксидант, подпомага съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан; 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
 • Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
 • Доста често панкреатитът, особено в хроничната му форма, е причинен от недостиг в организма на витамин Е, известен с мастноразтворимите си свойства. Поради тази причина, допълнителният прием на този витамин е от жизненоважно значение за лечение на заболяването. Най-често препоръчваната доза е между 10 и 20 милиграма на ден, в зависимост от индивидуалните нужди на организма.

 

Билколечение:

 • Най-препоръчвана е следната смес от сушени билки: Смесват се по 1 с.л. безсмъртниче, вратига, лайка, корен от глухарче, японска фалопия (продава се на прах). Вари се в един литър вода 1 минута и се оставя да кисне два часа. Прецежда се и се пие половин час преди всяко хранене по 200 мл. Това значително улеснява работата на панкреаса и спомага за намаляване на възпалението.
 • Можете да взимате в продължение на един месец по една чаена лъжичка масло от морски зърнастец. Продава се по аптеките. Взима се 15 минути преди хранене, три пъти на ден. След един месец се прави почивка 3 месеца и пак се повтаря лечението още един месец. Особено е полезен, ако болният има и пептична язва или ерозивен гастрит.
 • Билков чай. Смесете една шепа шипки, зърнастец, планински ясен (Fraximus exelcior) и малко мента. Варете по две супени лъжици от тази смес с 500 мл вода и пийте поне една година по три пъти на ден между храненията.
 • Тъй като панкреатитът сам по себе си представлява възпаление на панкреаса, алоето служи като много ефикасно средство за лечение на заболяването. „Растението-чудо“, както е известно алоето, също така съдържа редица хранителни вещества, които ускоряват оздравителните процеси. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, хранителен, осигурява енергия, подобрява храносмилането, помага при възпаления, облекчава болката, регенерира клетките: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции с храната: 1у = 28,3 или 31,1мл).
 • Сокът от папая е другият продукт, освен алоето, който е богат на хранителни вещества и гарантирано се справя с панкреатита. С уникалните си съставки и богата на въглехидрати структура сокът от папая облекчава възпалението, като в същото време доставя на организма необходимите му хранителни вещества. Комбиниран с ленени семена, сокът е дори още по-мощно средство на справяне с панкреатита.
 • Билката бял оман спомага за възстановяване тъканта на панкреаса, като по този начин ускорява излекуването му от възпалението. За лечението се използва коренът на билката. Смесете бял оман с равни части цветове от лайка и невен, репей, жълт кантарион, градински чай, хвощ и пелин. Запарете билките с половин литър вряла вода и изчакайте четири часа. Получената отвара приемайте три пъти на ден, 30 минути преди хранене, по половин чаена чашка, в продължение на 10 дена.
 • Пелинът облекчава възпалението на панкреаса, като по този начин ускорява оздравителните процеси. Направете си отвара от билката, като залеете една супена лъжица от нея с чаена чаша вряща вода. Оставете да престои един час, след което прецедете, без да подслаждате, въпреки горчивия вкус. Пие се 3 пъти на ден, преди хранене, по една кафена чаша.
 • Лайката, също като пелина, притежава противовъзпалителни свойства. За да извлечете максимална полза от нея, е добре да я използвате в комбинация с други билки. Една изключително мощна лечебна смес за справяне с панкреатит е комбинацията от лайка, живовляк, мента и бял равнец. Попарете билките с 500 мл вряла вода и изчакайте поне час. Получената отвара трябва да се пие по три пъти на ден, преди хранене, като периодът за приема ѝ е 3 седмици, а количеството е една трета чаена чаша. Освен това тази отвара действа успокояващо и при често повтарящи се болки в панкреаса. Можете да я пиете веднъж на три месеца по указаната схема, за да предотвратите по-нататъшни възпаления.
 • Живовлякът е сред билките, които спомагат за регенериране на възпалената тъкан на панкреаса. Живовлякът помага за облекчаване симптомите на панкреатит. Облекчаваща болките и възпалението смес включва равни части живовляк, глухарче – корени, пчелник, змийско мляко, мента, невен и лайка. Всички те се слагат в половин литър вряща вода и се варят на слаб огън в продължение на пет минути. Така получената смес трябва да се пие три пъти на ден в малки дози – не повече от 100-150 мл, преди всяко хранене.
 • Белият равнец е особено подходящ за лечение на хроничен панкреатит. Активните вещества в билката облекчават възпалението на панкреаса. Смесете билката с лайка и жълт кантарион, попарете с вряла вода и оставете да престои едно денонощие, след което пийте от отварата по три-четири пъти дневно, в продължение на месец-месец и половина.
 • Жълтият кантарион също е от билките, притежаващи противовъзпалителни свойства, затова трябва да присъства в лечебната програма за справяне с панкреатита. Особено ефикасен е, когато е смесен с шипки. За да си направите настройката, смелете в мелачка за кафе плодчета шипка, жълт кантарион и трилистник. Получената прахообразна смес се залива с вряла вода и се оставя да къкри на слаб огън за 15-на минути.