Банер за мобилна версия за апликация

Парализа

Парализата е пълна загуба на мускулни функции в дадена мускулна група. Често включва загуба на чувствителност в парализираната част от тялото. Парализата може да бъде обща, локализирана или да следва определен модел. Например, при лицева парализа, половината от лицето е парализирана поради възпаление на лицевия нерв от същата страна. Пациенти, преживели инсулт, могат да изпитват слабост в цялото тяло (глобална парализа), да страдат от хемиплегия (слабост от едната страна на тялото) и др. (в зависимост от увредената зона в мозъка).

 

Причини:

Парализата най-често е причинена от увреждания на мозъка и нервната система, особено гръбначния стълб. Честно срещани причини са инсулт, травма, полиомиелит, амиотрофична латерална склероза, ботулизъм, спина бифида, множествена склероза и др. Отрови като кураре, които пречат на нервните функции, също могат да причинят парализа. Частична парализа може да се наблюдава и по време на фазата на бързия сън.

Симптомите на парализа могат да настъпят поради различни причини и заболявания като:

 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - нараняване на гръбначния мозък, вследствие въздействие на електрически ток, отравяне с живак, арсен, олово.
 • Болести на нервната система - множествена склероза, церебрална парализа, периферна невропатия, амиотрофична латерална склероза, синдром на Гилен-Баре (Guillain-Barré syndrome), болест на Паркинсон (Parкinson's disease), парализа на Бел (Bell's palsy), мускулна дистрофия, транзиторна исхемична атака.
 • Болести на органите на кръвообращението - инсулт.
 • Инфекциозни и паразитни болести - полиомиелит, ботулизъм, Лаймска болест (Lyme disease), ХИВ инфекция.
 • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - дискова херния, ревматоиден артрит, спондилит.
 • Новообразувания - мозъчен тумор.
 • Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации - спина бифида.

Една от най-честите причини за пареза/парализа са инсулт или травма в гръбначния мозък или шията. Други причини могат да са:

 • мозъчен удар (инсулт);
 • неврологични заболявания;
 • автоимунни заболявания;
 • тумори и злокачествени заболявания - левкемия, тумори в централната нервна система, костни тумори;
 • отравяне;
 • радиация;
 • сърдечно заболяване;
 • инфекциозно заболяване;
 • травматично увреждане - травма на главния или гръбначния мозък, следствие от операция и други.

Обикновено, когато е в резултат на травматично увреждане или инсулт, парализата настъпва внезапно. Може да настъпи като постепенен процес, когато се дължи на определено заболяване.

 

Видове:

Повечето видове парализа, причинени от увреждания на нервната система, са постоянни. Среща се и периодична парализа, причинена от други фактори, вкл. сънна парализа.

Съществуват различни видове пареза и парализа, в зависимост от това, коя част от тялото е обхваната:

 • Квадрипареза (известна още като тетрапареза) се отнася до намалено движение и слабост на всички крайници, а квадриплегия или тетраплегия се отнася до липса на способност за движение на всички крайници. Парапареза включва слабост на движенията в тазовите крайници, а параплегия до пълна неспособност за движение на същите.
 • Хемиплегия е паралитично състояние, при което е засегната едната половина на тялото – едната страна на лицето и ръката и кракът от същата половина на тялото.
 • Моноплегия – парализа само на един крайник.

 

Симптоми:

Симптомите свързани с пареза и парализа са многобройни и варират в зависимост от основната причина за заболяването и засегнатите части. Слабостта на крайника или крайниците е ключов симптом, който може да бъде съпроводен още от забавени движения, прекомерно отделяне на слюнка (птиализъм), болка, изтръпване, намалена чувствителност. В някои случаи парезата може да прогресира до парализа.

 

Лечение:

Алтернативната терапия на пареза и парализа включва редица практики и натурални средства. Физическата и трудова терапия са особено полезни, тъй като помагат за упражняване на мускулите и ставите и съответно подобряват обхвата на движение.

Масажи, гореща вана и плуване са релаксиращи и терапевтични процедури, повлияващи мускулната дейност.

 

Хранене при пареза и парлиза

Хората с парализа трябва да се хранят балансирано, а храната да бъде прясно приготвена.

Необходимо е наличие на много плодове, зеленчуци и вода в менюто на човек, страдащ от пареза или парализа, тъй като те са нужни на организма за правилното протичане на всички биохимични и физиологични процеси, включително тези на регенерация на увредените тъкани. Ограничете приема на калории, с цел да предотвратите наддаването на тегло, което допълнително би довело до влошаване на състоянието. Препоръчва се редовен прием на ечемик, ръж, просо и избягване на храни с твърде горчив и стипчив вкус. Сушените плодове и червените меса трябва да бъдат ограничени.

 

Билколечение

Редица билки могат да помогнат за облекчаване на състоянието и да намалят страничните ефекти от лекарствата при хора с дисфункция на гръбначния мозък и нарушена двигателна функция. Голяма част от билките повлияват конкретно функцията на нервната система. Така, например:

 • Срамежливата мимоза притежава потенциал да възстанови увредените нерви;
 • Великденче (превара) намалява възпалението на нервите;
 • Тинктура от млечен овес (незрели овесени семена) може да възстанови невроналната миелинова обвивка;
 • Външно приложение на мехлем от пащърнак е традиционно лечение на увредени нерви и стимулиране на регенерацията;
 • Външно приложен, жълтият кантарион се използва за лечение на възпаление на нерв;
 • Глог помага за поддържането на здравината на колагеновите влакна по протежение на гръбначния мозък.

 

Аюрведа

Аюрведа е древна холистична медицина от Индия, според която парезите и парализите са резултат от значителни физиологични и метаболитни промени. От гледната точка на Аюрведа, тези промени предизвикват дисбаланс между дошите вата, питта и кафа и, ако този баланс не се коригира, настъпва натрупване на токсини, запушване на канали в тялото и съответно се провокира заболяване. За да се възстанови нарушеният баланс, човек трябва да бъде особено бдителен относно храната, която консумира и начина си на живот.

За изчистване на тези канали се препоръчват някои подправки като куркума, черен пипер, джинджифил, кориандър, копър и женско биле. Полезни са и някои традиционни за Аюрведа билки:

 • Зимната череша е растение, познато още като отровно цариградксо грозде и индийски женшен. Аюрведа препоръчва използването на тази билка в терапията на пареза и парализа, поради противовъзпалителните му свойства.
 • Сърцелистната сайда е билка, широко използвана в аюрведическата медицина. Наличието на малко количество ефедрин в нея я прави подходяща за приложение при различни форми на загуба на мускулна сила и стимулация на нервната дейност.
 • Сухата билка обикновено се консумира под формата на чай, като може да се използва повторно до 4 пъти, ако се остави да изсъхне между две отделни приложения. За да бъде чаят по-силен, използвайте 7 грама изсушен корен на прах на чаша вода. Оставете да ври, докато водата не остане наполовина. Охладете и пийте по 2-3 супени лъжици, три пъти на ден. Изсушеният корен на прах, може да използвате, като го добавяте към други билкови чайове, супи или салати.

Студовата терапия или терапевтична хипотермия е експериментално лечение, при което температурата на тялото на пациента се понижава и се забавя метаболитната активност. Това охлаждане се явява защита за допълнително увреждане на нервната система чрез предотвратяване на клетъчно увреждане и възпалителния отговор към нараняване.

Традиционната китайска медицина смята, че жизнената енергия Чи се движи по различни канали (меридиани) и, когато тя намалее в дадена област на тялото или орган, настъпва заболяване. Акупунктурата има значителен потенциал да лекува здравословни проблеми като хронична болка, често засягаща лица с парализа и донякъде, да подобри функцията на засегнатата област. Според традиционната теория, травматичната параплегия е следствие от увреждане в задния-централен меридиан „ду-май”, за който се смята, че контролира всички меридиани. Уврежданията на „ду-май”, от своя страна, се отразява на енергията Чи на цялото тяло. Целта на акупунктурата е да изчисти и да активира засегнатия меридиан. За оптимални резултати, се препоръчва терапията да стане възможно най-скоро след настъпване на първите симптоми или травмата.

Скалп акупунктура е специализирана форма на акупунктура, която е полезна при редица разстройства на нервната система, включително травма на гръбначния мозък и множествена склероза. Терапията се състои във вкарване на игли в повърхностните тъкани на скалпа в зони, свързани с определени функции и области по тялото. За да се стимулира енергийният поток на Чи, иглите се вкарват периодично, като често се задържат за по-продължителен период. Пациентите с парези и парализи се насърчават да движат засегнатите части на тялото, като използват помощни средства, ако е необходимо. При случаите на травма на гръбначния мозък, лечението трябва да започне известно време след острата фаза на травмата.

Лазерпунктурната терапия включва насочване на инфрачервен лазерен лъч към различни акупунктурни точки по тялото на пациента. Тази терапия, комбинира елементи от акупунктурата и лазерната терапия, всяка от които притежава потенциал за пподобряване на състоянието след увреждане на гръбначния мозък.Централно място в тази терапия заема акупунктурната мрежа, отнасяща се до енергийните меридиани, съответстващи на определени нива на гръбнанчния мозък. Смята се, че стимулирането на енергийният поток по тази мрежа може да доведе до значително възстановяване на нарушените двигателни функции.

Ци Гун представлява практика, съчетваща дихателни упражнения, бавни движения и медитивни практики. С известни корекции, Ци Гун може да се практикува в седнало или дори легнало положение, с или без движения на ръцете. Това прави тази практика подходяща при различни дисфункции на гръбначния мозък. Невинаги може да се очаква пълно излекуване с Ци Гун, но може да настъпи значително подобрение на качеството на живот и себеусещането.

Парезата/парализата може да бъде свързана и с редица други условия, които подлежат на магнитна терапия. Изследвания са показали, че този тип терапия е ефективнa за намаляване на болката, подобряване на кръвообращението и подобряване обхвата на движения. Импулснитe електромагнитни полета притежават потенциал да:

 • стимулират регенерацията на нервите и функционалното им възстановяване;
 • преминаването на калция (калциев инфлукс) през невроналната клетъчна мембрана, което засяга основни клетъчни функции;
 •  повлияват ключови фактори на нервната функция и регенерация.

Хомеопатията е друга алтернатива, която може да бъде приложена при различни състояния, свързани с пареза и парализа. Тя може да доведе до подобряване на цялостното здраве, намаляване на нежеланите ефекти на другите приемани медикаменти и запазване на чувствителността към антибиотиците. По принцип, хомеопатичните вещества причиняват симптоми на заболяване при здрав човек и приложени в подходяща доза и схема, се използват за лечение. Този модел на действие се обяснява с принципа „подобното лекува подобно”. За да бъде предписано най-подходящото хомеопатично лечение, съобразено изцяло с конкретното физиологични и психологични особености и индивидуалности, е необходима консултация с лицензиран специалист - хомеопат! Според хомеопатите, колкото по-скоро след травмата започне хомеопатичното лечение, толкова по-добри ще са резултатите от него. Сред често предписваните и показали резултат хомеопатични продукти:

 • Хиперикум перфоратум – получава се от жълт кантарион. Може да е от полза при увреждания, свързани с остри или хронични травми на гръбначния мозък или други условия, влошени от подобна травма.
 • Кокулус индикус – при парализа на долните крайници от студ, съпроводено с усещане за болка в парализираната част; истерична парализа.
 • Рус токсикодендрон - този препарат е показал значителни ползи в терапията на парализа на долните крайници, особено, когато е с ревматичен или инфекциозен произход.
 • Дулкамара в много отношения е подобна на Рус токсикодендрон. Полезна е при проста парализа на долните крайници или начална форма на пареза/парализа – усилващи се в лошо и влажно време. Не е толкова подходящ при хронични случаи.
 • Натрум муриатикум – от полза е при паралитични състояния, провокирани от прекомерно студово въздействие.
 • Барита карбоника – препоръчва се при парализа на лицето, а също и при парализа при възрастни хора; парализа след инсулт; парализа на лицето при млади хора, засягаща и езика.
 • Аконитум напелус – подходящ при почти всички видове парализа; при скованост и изтръпване; парализа на лицето, дължаща се на излагане на влага и студен вятър, особено в остри случаи; параплегия с изтръпване.
 • Гелсемиум – пълна двигателна парализа; функционална парализа; с органичен произход; при детски паралич; парализа на очни мускули; птоза; нарушена реч поради паретични увреждания на езика; афония, парализа на ларинкса; остра възходяща парализа; парализа при възрастни хора; параплегия.
 • Нукс вомика – парализа на долните крайници, контракции и усещания за тежест; парализа на пикочния мехур при възрастни; ранна фаза на хемиплегия.
 • Плумбум металикум – подпомага нервно-мускулната система на организма. Използва се за подобрение на мускулната сила при всички видове пареза/ парализа като хемиплегия, параплегия и квадриплегия; парализа с атрофия; увсисване на китката поради парализа на мускулите-екстензори; парализа поради склероза или мастна дегенерация; парализа с контракции; птоза, чувство за тежък език, запек, парализа след инсулт с бледа, студена и суха кожа; тремор, последван от парализа; пареза/парализа с гръбначен произход.
 • Фосфорус – при парализа поради мастна дегенерация на нервните клетки; прогресивна парализа с гръбначен произход.
 • Каустикум – при парализа провокирана от излагане на студ и влага през зимните месеци, включително и парализа на лицевия нерв. Действието е насочено към подобряване на мускулната сила, а не за пълно излекуване.
 • Латирус сативус – при спастичност и скованост в някои мускули, начална фаза на хемиплегия; за подобряване на мускулната сила в случаите на парализа.