Банер за мобилна версия за апликация

Пародонтоза

Здравите венци са розови и не кървят, но това е рядкост. В действителност 75% от населението страдат от заболявания на венците, най-често от гингивити и пародонтоза. В повечето случаи пародонтозата преминава незабелязано и прогресира бавно в течение на годините. Ето защо е важно да се разбере какво точно е заболяването на венците, как протича и как трябва да се предотврати или лекува.

Гингивитът е инфекция на венците, обикновено свързана с лошата хигиена и с натрупването на бактериална плака по зъбите. Остатъците от храна, бактериите и нормалното подменяне на клетките създават лепкави отлагания, които се натрупват по венците и около шийките на зъбите във вид на тънък бял слой. Ако не се отстрани, тази бактериална плака се втвърдява и се превръща в зъбен камък, който не може да се отстрани с четка. Това затруднява премахването на бактериите, които причиняват подути, инфектирани и кървящи венци. Понякога камъкът се отлага в тези джобове и създава среда, водеща до развитието на гингивит.

Гингивитът може да се получи по няколко причини – лошо поставени пломби, постоянно дишане през устата, определени заболявания, като диабет и левкемия, и липса на витамини. Освен това бактериалните образувания в устата могат да са резултат от прекалената употреба на меки и лепкави храни, нещо обичайно за американския начин на хранене.

Докато гингивитите са лечими, пациентите, които пренебрегват проблема, могат да допуснат развитието на пародонтоза, причиняваща необратима загуба на костно вещество. При хората над 35 години пародонтозата е водеща причина за загубата на зъбите.

Ако пациентът с гингивит остави бактериите в устата си, то техните колонии ще станат по-плътни, в резултат на което все по-малко кислород ще достига до здравословните бактерии. Анаеробните бактерии започват да се размножават. Те са високо патогенни и резултатът е дегенерация на лигавицата и разрушаване на костите.

 

Причини:

Съществуват сериозни причини хората да развият пародонтоза. На първо място може да се посочи тютюнопушенето, както и дъвченето на тютюн. Освен това лошо поставените мостове, пломби, коронки спомагат за размножаването на вредните бактерии. Лошата зъбна хигиена също води до пародонтоза. Значително влияние върху заболяването оказва храната. Изследванията показват, че пародонтозата не е била така разпространена сред примитивните цивилизации, както днес. Без съмнение това се дължи на голямото присъствие в съвременното хранене на рафинирани храни, като бяло брашно и бяла захар. Освен това съвременните хора живеят по-дълго и зъбите им са изложени по-дълго време на влиянието на различни организми. Затова е от особено значение да се грижим добре за венците си и да си създадем още от ранна възраст хигиенни навици.

 

Симптоми

Тъй като заболяванията на венците прогресират спокойно, някои хора могат дори да не усетят никакъв симптом, а други ще отчитат малките промени, проявяващи се на определени етапи. Когато човек е здрав, венците са светлорозови, много твърди и не кървят. С натрупването на плаката на границата с венеца се появява бяло покритие и до пет дни се проявява гингивит. През този предварителен стадий на заболяването венците по-често кървят, и то най-вече сутрин, при миене на зъбите или при отхапване на нещо твърдо. Освен това венците показват възпалителен процес, изразяващ се в подуване, зачервяване, топлина, нефункциониране и чувствителност. Понякога в устата се получава особен вкус и мирис.

С хронифицирането на заболяването може да се появи синкаво или лилаво оцветяване. Ако болестта не се лекува в началния стадий, венецът може да започне да намалява. Тогава може да се влоши кървенето. Понякога обаче то спира. Джобовете се появяват и задълбочават до 6-8 мм, а може и повече. Продължителната загуба на костно вещество причинява появата на свободно пространство между зъбите и евентуално постоянна загуба на зъби.

 

Лечение

Съществуват две основни традиционни лечения на пародонтоза. Едното е операция, при която се изрязва част от венеца и се оформят някои от костите. Целта е регенериране на тъканта.

Вторият подход е антибактериалната терапия. Тя включва дълговременна промяна на поведението с придържане към подсилена самопочистваща програма, която значително може да подобри здравето на венците. Много от пациентите, използвали този подход, съобщават за голям успех. Те отбелязват, че венците им вече не кървят, когато се мият зъбите. След известно време венците престават да намаляват и стават по-твърди. Тогава бактериалната инфекция намалява и сигурността на зъбите става по-голяма. Постепенно възпалението изчезва, болката намалява и инфекцията се овладява.

 • Тетрациклиновите антибиотици се използват при пародонтоза за овладяване на възпалителните процеси във венците. Това са тетрациклин, доксициклин и миноциклин. Действието на антибиотиците блокира протеина collagenease, който буквално съсипва костите и тъканите.
 • Използването на лазер е част от модерното лечение на пародонтоза. Чрез високоенергийно устройство се почистват болните венци от умъртвени тъкани, а зъбите – от плаки. Терапията насърчава регенерацията на меките тъкани, ограничава възпалителните процеси и кървенето. Чрез лазер се оздравяват и т.н. пародонтални джобове.
 • Метронидазол по преценка на дентиста може да се използва за овладяване на напреднала инфекция на венците. Потиска растежа на патогените и ограничава развитието на неприятната пародонтоза. Медикаментът се използва самостоятелно или като една от активните съставки в антибиотичната композиция ровамет. Този тип лечение на пародонтоза изисква лекарски контрол.
 • Цитросептът може да бъде част от комплексна терапия на пародонтоза. Някои от феновете на този грейпфрутов екстракт твърдят, че е достатъчна една капка от него върху четката за зъби – заедно с пастата – за да се поддържа добро здраве на венците и да се предотвратява опасността от пародонтоза. Част от профилактиката е изплакването на устната кухина и венците със 150 мл вода, в която сме поставили 8 капки цитросепт. Това може да се прави и при вече започнала пародонтоза.
 • Продуктът Биогая Продентис е добър вариант за терапия на болестни проблеми в устната кухина, включително пародонтоза. Това са таблетки за смучене, в чийто състав са включени два щама на полезни бактерии. Тяхното присъствие осигурява противовъзпалителен ефект и потискане растежа на патогенни микроорганизми. Биогая – таблетки за смучене, съдействат за редуциране на кървенето от венците и неутрализират болезнените състояния. Могат да се използват и като профилактично средство срещу пародонтоза.
 • Клиндамицин е антибиотик от типа линкозамиди. Прилага се широко при инфекции, причинени от определен тип аеробни и анаеробни патогени. Ефективен при заболявания на различни органи и системи, включително инфекции в устната кухина – зъбно-челюстни инфекции, възпаления на венците, пародонтоза. Специален режим на прием има при потребители с бъбречни и чернодробни заболявания и пациенти на хемодиализа.
 • Колаген. Сравнително нов метод за лечението на пародонтоза е терапията с колаген, в последно време – рибен колаген. Той се произвежда по специална новаторска технология, има висока съвместимост с човешките тъкани. Нанесен върху кожа или лигавица под формата на трансдермален гел, той прониква в дълбочина и образува в тъканите протеинова решетка. Около нея започва стимулирано производство на клетки от съединителна тъкан и възстановяване на настъпили по една или друга причина увреждания. По същия начин протичат процесите и при венците, засегнати от пародонтоза.

 

Хранителен режим

Правилното хранене е съдбоносно за предотвратяването на гингивити и пародонтоза. Пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни и целулозата трябва да са основата на менюто Ви според биостоматолозите. Суровите плодове и зеленчуци са от особено значение поради свойството им да повишават ензимната дейност. Хората, които могат да приемат млечни продукти, трябва да продължат да се хранят с тях според много терапевти. Причината е, че млечните продукти доставят обилно количество калций. Най-добри са ферментиралите млечни продукти, като киселото мляко, защото поддържат здравето на червата. Препоръчва се също и кравето мляко, но хората, които не го понасят, могат да опитат с козе. Ако не понасяте изобщо млечните продукти, може да получите калций в голямо количество от листните зеленчуци, и особено от къдравото зеле и листата на глухарчето, листата на ряпата и зеленото зеле. Калцият в последните два зеленчука е не само по-лесно усвояем от този в млечните продукти, но те съдържат и други полезни хранителни вещества, включително бетакаротин, витамин А, витамин С, витамин Е, ензими и минерални вещества.

Важно е да припомним значението на витаминозни храни от рода на ябълки и моркови. Освен витамините те дават възможност за “каляване” на зъбите и венците като твърди храни, които трябва да се отхапват и дъвчат.

Освен лечение на пародонтоза с билки за проблема помагат и други варианти: например масажите със суров картоф. Измиваме необелен малък картоф, отрязваме кръгче и с него масажираме венеца отгоре надолу. Ако има събрана кръв или гной, изцежда се. Режем второ кръгче и повтаряме процедурата, докато остане последното “капаче”. Него сдъвкваме с почистените зъби и гълтаме. За масаж на венците използваме и смес от една супена лъжица зехтин и по половин лъжица хлебна сода и сол. Разбъркваме хубаво и с пръст вземаме по малко, като масажираме внимателно болните участъци на венците.

 

Добавки

Понякога с храната не може да се постигне добро хранене. Ако страдащият от пародонтоза не получава достатъчно количество калций с храната, добре е да приема калциеви таблетки. Пародонтозата често е придружена от проблеми с нивото на кръвната захар като хипогликемия или диабет. Това утежнява овладяването на инфекциите. Често пъти тези хора, особено страдащите от хипогликемия, е добре да допълват храната си с цинк, манган и магнезий. Магнезият и калцият са съдбоносни за костите и за изграждането на зъбите. Манганът помага за заздравяването на връзките между зъбите и венците, но често пъти е пренебрегван от традиционната и холистичната медицина. Подсилването с хром също би могло да е част от лечението; 90% от американците изпитват недостиг на този минерал. Хромът помага в транспортирането на инсулина в клетъчните митохондри, където се консумира и превръща в енергия. Микроелементите ванадий и бор са необходими за правилната костна структура, също така са важни и силицият и цинкът. Незаменимите мастни киселини улесняват транспорта на калция и магнезия през клетъчната мембрана.

 • Коензим Q10 е хранително вещество, използвано от японците за лечение на заболявания в устата и венците. Той е ценен антиоксидант и се намира естествено в тялото, но с напредване на възрастта постепенно изчезва, затова е полезно да се доставят от допълнителен източник. Може да се получи от сьомгата и скумрията, но тези, които не обичат риба, могат да го приемат в капсулирана форма. Препоръчваната доза е 100 мг на ден. (Макар че е безопасно за много хора, не се препоръчва приемането на коензим Q10 при бременност.)
 • 2000 мг. чесън може да действа като естествен антибиотик. Витамин А също е полезен при пародонтозни състояния. Добавянето на витамин А трябва да започне с 100000 IU и постепенно да се намали до 25000. (Бременните жени не бива да го приемат без консултация с лекар.) Допълнителните хранителни вещества включват витамин Д, витамин Е – 400 или 600 мг., селен – 200 мг., фолиева киселина, рибофлавин и биофлавоноиди, заздравяващи капилярите. Маслото от черен дроб на треска и 1000 мг масло от нощна свещ, се препоръчват на жени в менопауза, поради способността им да заздравяват костите.
 • Може би най-важното вещество, което трябва да се добави в храната, е витамин С, един особено ефикасен антиоксидант, когато е в комбинация с биофлавоноиди. Повечето американци не консумират необходимото количество плодове и зеленчуци и затова не получават необходимото количество от този витамин. Холистичните стоматолози и специалистите по пародонтоза често съветват пациентите си да започнат с 5000 – 10000 мг витамин С на ден и да увеличават до необходимата доза.
 1. Алфа линоленова киселина – 300 мг.
 2. L-цистеин – 500 мг.
 3. Лутеин – 50 мг.
 4. Рутин – 50 мг.
 5. Цинков пиколинат – 30 мг.

 

Хомеопатия

Съществуват няколко хомеопатични лекарства, облекчаващи състоянието на венците.

В ранните стадии на гингивитите, когато езикът е с налепи, трябва да се взема „Меркуриус солубулис“ 30 с потенция три пъти на ден, докато в случаите, когато езикът е чист, се третира с „Нитрикум ацидум“ 30с потенция. Ако тъканта в устата е в особено лошо състояние, може би е необходим „Кали хлорикум“ 30с потенция три пъти дневно.

Когато гингивитът прерасне в пародонтоза, все още може да се използва „Меркуриус солубулис“, но дозата трябва да е два пъти дневно 6-12с потенция. Това лечение облекчава случаите, в които пациентът страда от силно възпаление, странни вкусове, абсцеси, гнойни натрупвания в джобовете, значителна болка и лош дъх. „Кали карбоникум“ може да се използва за лечение на пародонтоза, при която джобовете във венците са чисти, без абсцес, обилно слюноотделяне, лош дъх, странен вкус, болки, блед или покрит с налеп език. „Калкареа флуорика“ се предписва от хомеопатите на пациенти, чиито зъби падат, имат проблеми с храносмилането, сух език и болезнени парещи усещания. А „Стафизагрия“ помага в случаите, характеризиращи се с черно оцветени зъби, кървене, загуба на костно вещество, кариеси и болка.

Хомеопатите предлагат също превантивно лечение на заболяванията на венците с идеята, че като не позволяват отлагането на хранителни остатъци по зъбите, могат да се предпазят от гингивити и пародонтоза. Едно лекарство за предотвратяване на образуването на зъбен камък е „Фрагария“, което трябва да се приема два пъти на ден – потенция 6с. Това лечение помага за разтваряне на съществуващите налепи, но след като стоматологът шлифова зъбите Ви, процесът е по-лесен.

 

Билколечение:

Предложението за билкова гаргара има положителна медицинска оценка. Ето как да проведем според тази рецепта лечение на пародонтоза с билки:

 • Със смрадлика и лайка. Една супена лъжица суха смес от смрадлика и лайка се залива с половин литър вряла вода. Добавя се чаена лъжичка сода и се изчаква запарката да се охлади. От нея жабурим венците, като задържаме максимално течността в устната кухина. Колкото по-често изпълняваме тази процедура, толкова по-ефикасно ще е нашето лечение на пародонтоза с билки.
 • Учителят Дънов препоръчва лечение на пародонтоза с вино – редовно да жабурим и отмиваме венците, а също и диета с повече изкиснато сирене.
 • Лечение на пародонтоза с черен оман. За лечение на пародонтоза – супена лъжица от билката черен оман (корени) се залива с една чаена чаша гореща вода и се оставя да ври на тих огън 10 минути. Отварата се прецежда гореща; изчаква се да изстине и с нея се жабурим, докато свърши.
 • Приготвяме слаба отвара от половин литър вода и малка шепа сухи лучени люспи, прибавяме към нея чаена лъжичка сух лист от конски босилек и варим десетина минути. След като изстине, прецеждаме и на интервали жабурим устната кухина.
 • При лечение на пародонтоза с билки смрадликата в съчетание с лайка работи най-добре.
 • При кървящи венци, разклатени зъби и язвички по венците може да се използва запарка от салвия или градински чай. Запарката се приготвя от една супена лъжица суха билка и чаша вряла вода. Билката се залива и похлупва за 15 минути, след което се прецежда и е готова за употреба. В нея могат да се накисват миниатюрни памучни тампончета, които се поставят с пинсети между разклатените зъби и се държат няколко часа. Освен това ако към запарката прибавим 1-2 лъжички сол, получаваме тоник за изплакване на устната кухина. Можем да го правим с енергично жабурене всяка вечер.
 • Бял равнец. Вариантите на тази чудесна билка за лечение на пародонтоза са с приготвяне на запарка за жабурене или използване на готовото етерично масло – от аптеката. Запарката се приготвя по класическа рецепта – една чаена лъжичка суха билка, една чаша вряла вода, запарване за 15-20 минути. След прецеждане запарката се използва, почти охладена, за продължително жабурене. От етеричното масло от бял равнец вечер се слага по една капка на четката за зъби и се масажират енергично зъбите и венците.
 • Сандрин е популярно средство за поддържане на устната хигиена; капките сандрин са ефективни и при гаргара за възпалено гърло. Действието на сандрин се дължи на билковите компоненти от смрадлика и ментол; налични са и терапевтичните ефекти от лекарствени съставки. Енергичното изплакване на устата няколко пъти дневно помага да се спре кървенето от венците, усещането за парене и възпаление, лошият дъх. Срещу пародонтоза е полезно жабуренето с разтвор от 15 капки сандрин в 50-60 мл вода.
 • Прополисът е продукт, изключително добър при лечението на пародонтоза заради основните си ефекти – противовъзпалителен, обезболяващ, кръвоспиращ. Прилагането му потиска растежа на патогенни микроби в устната кухина. Препоръчително е да се прави прочистване на устната кухина с прополисов спиртен разтвор – клеева тинктура, като се отброяват около 30 капки тинктура на 200 мл вода; процедурата се повтаря всяка вечер. При вече започнала пародонтоза прилагането на прополис може да забави развитието на болестта. В такива случаи се използва прополисов шприц – концентрирана клеева тинктура, заредена в специална спринцовка. Чрез нея концентратът от прополис покрива венците и рисковите джобчета в тях, като по този начин се постига овладяване на възпалението.
 • Лечебните ефекти от прилагането на алое помагат за много неща, в това число и при пародонтоза. Не е трудно да се прилага алое при пародонтоза: просто трябва да се вземе пресен лист от алое, да се обели и с него да се масажират продължително болните от пародонтоза венци. Необходимо е манипулацията да продължава около 7 минути. След като се направи този масаж, устната кухина се изплаква добре с хладка вода. Тази операция трябва да се прави два пъти на ден; чрез нея венците се заздравяват и кървенето се ограничава.
 • Подправката карамфил е известна с обезболяващото си и антисептично действие. Препоръчва се например при зъбобол да се сдъвче едно цветче от подправката и да се подържи в зоната на болния зъб. Оказва се също, че с карамфил и карамфилово масло може да се прави профилактика срещу пародонтоза. За това е необходимо в половин чаша вода да се накапят 1-2 капки карамфилово масло, и с получения разтвор енергично да се плакнат венците.
 • Един рядко практикуван начин за лечение на пародонтоза препоръчва масажи с паста от сода бикарбонат и кислородна вода, или трипроцентен перхидрол. Слагат се само няколко капки перхидрол – колкото да се получи гъста кашичка. От нея се взема с пръст, намазва се върху болните венци и се масажира. Тази терапия действа оздравително на венците – овладява възпалението и кървенето и задържа прогресията на неприятната пародонтоза. Има и леко избелващ емайла ефект.

При напреднала пародонтоза лечението с билки не може да помогне. Ако не е била провеждана терапия, едва ли би имало резултат и от обичайните лечебни процедури като премахване на зъбна плака и зъбен камък, лечение на гнойни огница и почистване на джобове във венците. Бедата е в това, че в този напреднал стадий сериозно са засегнати корените на зъбите, тъканта на венеца и самата кост.

Деструктивните процеси и изтъняването на костта правят зъбите подвижни, хигиената в устната кухина се поддържа трудно, променя се захапката. Ако процесът с оголването и разклащането на зъбите в последния стадий на пародонтоза все още не е обхванал целите челюсти, има смисъл да се провежда терапия за овладяване на процеса. Прилагат се методи като вакуум-терапия и шиниране на подвижните зъби, частично протезиране.

Коя паста за зъби се препоръчва?

 • Стоматолозите често препоръчват при пародонтоза медицинската паста за зъби Айона. Тя е разработена специално за поддържане на устната хигиена при споменатия проблем. Действа антибактериално, като по този начин предпазва от възпаление оголените шийки на зъбите. Освен това нормализира киселинността и Ph в устната кухина и създава подходяща и насърчаваща полезните микроорганизми среда. Не съдържа флуор.
 • Друга възможност е медицинската паста Пародонтакс. Разработена е на билкова основа – съдържа екстракти от мента, лайка, градински чай, мирта, минерални соли и ехинацея. Една от ефективните й съставки е стронциевият хлорид. Действа противовъзпалително и спира кървенето.
 • Повечето козметични фирми, произвеждащи пасти за зъби, имат пародонт-варианти за тези специални случаи: Астера, Билкадент, Хималая, Лакалут и т.н.

 

Витамини

Сред витамините, които трябва да постъпват в организма, особено значение за здравето на устната кухина има мастно разтворимият витамин Е. Ампула витамин Е може да се използва за масаж на венците – това ограничава кървенето и възпира негативното въздействие на свободните радикали; витаминът е добър антиоксидант. Такъв тип терапия действа също антибактериално – а знаем, че патогените са водеща причина за болестните промени по венците. Приемът на витамин Е вътрешно – по лекарско предписание, укрепва имунната система и съдейства за предотвратяването на пародонтоза.

 

Заразна ли е?

Появата на пародонтоза в едно семейство не означава непременно, че и останалите му членове ще развият същия болестен проблем. Добре е обаче човекът с пародонтоза да си направи микробиологичен тест за установяване вида на патогените – възможно е сред тях да има особено агресивни. Добре е човекът с пародонтоза да ползва самостоятелни прибори за хранене. За основни правила като строго лично използване на хигиенните средства – четка за зъби.

Предава ли се пародонтозата при целувка? Според специалистите няма страшно, ако устната хигиена е достатъчно системна и грижлива.

 

Профилактика:

Разбира се, профилактиката е най-добрият подход за предпазване от заболяване на венците. Много може да бъде направено в тома отношение – миене на зъбите, почистване със специални конци, изплакване и редовно почистване на зъбния камък при стоматолог. Много от стоматолозите вярват, че профилактиката може да унищожи вредните бактерии още в самото начало на заболяването на венците, а при напреднал стадий отстраняването им става по-трудно заради токсините, отложени под повърхността на венците. Джобовете с дълбочина над 10 мм. трябва да се третират със специален апликатор за почистване на дълбоките джобове. Днес достъпен за широката публика е типът апликатор с безопасна пара под ниско налягане, който се използва за измиване на джоба с антисептичен разтвор, съдържащ водороден прекис или сол.

Препоръчват се няколко естествени антисептици за изплакване въз основа на свойството им да отстраняват пародонтозните бактерии. Един от тях е билкова вода за уста, която представлява запарка от невен, хидрастис и смирна. Когато я приготвяте, разредете билките в подходящо за Вас съотношение с вода. След като се запарят, запарката се оцветява. Използвайте течността за промиване на венците, а запарените билки могат да се използват по време на миенето на зъбите. Други води за уста с доказана ефикасност са приготвени от прополис, ехинацея, чесън и масло от чаено дърво.

Содата за хляб е най-добрият унищожител на бактерии. Също може да се добави и неутрализиращото и действие спрямо отделените от бактериите киселини. Обикновено тя се разтваря във вода, а ако инфекцията е особено силна – във водороден прекис. По този начин се отстраняват и петната по зъбите. Ако се придържате към стриктното миене на зъбите, към изплакването и почистването със специални конци, можете да облекчите повърхностните инфекции и да се преборите с някои от болезнените симптоми на пародонтозата. Обаче не трябва да се предоверяваме, защото инфекциите, скрити дълбоко в джобовете на венците, могат да продължат да се развиват и да дълбаят долните слоеве на венеца.

Много стоматолози потвърждават факта, че повърхностната профилактика не достига под 4 мм. дълбочина. Затова за препоръчване е да се обърнете към Вашите холистични стоматолози или към специалистите по хигиена на устната кухина. Тогава и само тогава може да бъде овладяна пародонтозата.

Въпреки съществуването на известни генетични предпоставки повечето от случаите могат да бъдат предотвратени с включването на определени превантивни мерки в ежедневието ни и с избягването на някои дейности.

Понеже храненето играе съществена роля при заболяванията от този род, очевидно е важно правилното хранене. Опитайте се да избегнете рафинираните въглехидрати, алкохола и кофеина, когато това е възможно. Безалкохолните напитки също трябва да се избягват – особено тъмните на цвят, защото стимулират загубата на калций. Пушенето също улеснява появата на пародонтоза. Не забравяйте, че рафинираната захар трябва да се отстрани, тъй като поразява жизнени за имунната система функции, в това число мигрирането на белите кръвни клетки и фагоцитозата, т.е. възможността на белите кръвни клетки да унищожават бактериите и вирусите и другите причинители на инфекции. Освен това захарта може да доведе до постепенно изчерпване на минералите, необходими за здрави кости и зъби. За повечето американци е полезно да ограничат приемането на излишен фосфор. Въпреки че мнозина от нас приемат богати на калций храни, само ограничено количество от този незаменим елемент се абсорбира по естествен начин в тялото. Това се дължи на факта, че фосфорът, съдържащ се в червеното месо, безалкохолните напитки и полуфабрикатите, може да извлече калция от организма. В опита си да замени веществото, организмът извлича калция от костите и го отлага като налеп по зъбите и артериите. Идеалното хранене изисква съотношението фосфор:калций да е 4:10.

За профилактика на пародонтоза и забавяне на развитието й помага редовното изплакване, жабурене с разтвор от вода и ябълков оцет – равни части. Към разтвора може да се добавя и щипка хлебна сода.

Магнезий. За профилактика и лечение на пародонтоза добър вариант е магнезиевото олио – магнезиев хлорид. Магнезиевото олио действа противовъзпалително и ограничава кървенето на увредените от пародонтоза венци. Като профилактика се препоръчва веднъж на ден да се жабурим с разтвор на магнезиево олио и вода в съотношение 1:5. Това се прави след хранене и след хубаво измиване на зъбите. Жабуренето продължава една минута, следва изплакване с чиста вода. Ако вече е налице заболяване от пародонтоза, тази процедура се изпълнява три пъти на ден в продължение на един месец. Такава терапия е в състояние да задържи напредването на пародонтозата.

Поставянето на брекети освен основното си ортодонтско предназначение може да изпълнява и важна роля в етап от профилактика и лечение на пародонтоза. Идеята е с брекети да се фиксират зъбите, които при пародонтоза започват да се клатят и изкривяват, а междувременно се провежда терапия за прекратяване на възпалението на венците и костта.