Банер за мобилна версия за апликация

Повишен холестерол

През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заблявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма. Той е структурен елемент в състава на някои важни хормони.

За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречене апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

  • липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол", транспортира холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете. LDL обуславя натрупването на холестерол в съдовете.
  • липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомага за изчистването на холестерола от организма.
  • липопротеини с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.

Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв).

Когато нивото на холестерола и триглицеридите (мазнините в кръвта) стане прекалено високо, се увеличава опасността от развитие на съдържащите холестерол депозити (плаки) в кръвоносните съдове. С течение на времето, плаките причиняват стесняване на съдовете, което затруднява кръвотока и създава нарушения, известни като атеросклероза.

Стесняването на кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето с кръв (коронарните артерии), намалява доставката на кислород до сърдечния мускул. Това означава увеличен риск от миокарден инфаркт. По същият начин, намаленото количество кръвоток към мозъка води до риск от мозъчен инсулт. Сниженото кръвоснабдяване на долните крайници води до свързана с натоварване болка и риск от гангрена.

 

Причини:

Може да имате висок холестерол в резултат на генетични фактори или нездравословен начин на живот, или и двете. Гените може да са Ви предали клетки, които не отстраняват ефективно холестерола от кръвта или сте унаследили черен дроб, който произвежда прекалено голямо количество холестерол под формата на VLDL-частици. Генетичното предразположение може да доведе до прекалено малко количество HDL-частици.

 

Рискови фактори

Броят на факторите, които водят до високи холестеролни нива в кръвта са много. Ето най-важните от тях:

  • генетичен. Има хора генетично предразположени за това. Обикновено причината е в някакво патологично изменение, наследено от родителите, което влияе върху холестеролния баланс. Такива наследствени заболявания са полигенните болести, фамилно наследена хиперлестероремия, комбинирана хиперлипидемия и други.
  • недостатъчна физическа активност - намалява нивото на HDL.
  • затлъстяване - наднорменото тегло увеличава триглицеридите, намалява нивото на HDL и увеличава VLDL. От значение е и разпределението на затлъстяването в тялото - ако е разпределено предимно около бедрата и ханша - е налице затлъстявне от женски или гинекоиден тип, ако е по-изразено в областта на корема - мъжки или коремен тип. Мазнините в областта на корема и коремните органи увеличават риска от нарушения, свързани със затлъстяването. Обиколката на женската талия не трябва да надминава 80 см, а мъжката - 94 см.
  • хранене - холестеролът естествено се намира в храните от животински произход - месо, яйца, сирене и др. Приемът на храни, богати на мазнини и холестерол допринася за повишено му ниво в кръвта. Наситените мастни киселини повишават кръвния холестерол. Обратно на тях, ненаситените мастни киселини понижават холестерола, който е склонен към натрупване под формата на плаки в кръвоносните съдове.
  • тютюнопушене - цигареният дим уврежда кръвоносните съдове, увеличавайки склоността за натрупване на мастни плаки. Тютюнопушенето може да намали нивото на HDL.
  • високо кръвно налягане - чрез увреждане на стените на кръвоносните съдове, повишеното кръвно налягане увеличава риска от отлагане на мастни плаки в стените им.
  • диабет тип 2 - води до повишено ниво на кръвната захар. То може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове. Ако имате диабет, контролирането на нивото на холестерола и триглицеридите може значително да намали риска от сърдечно-съдови усложнения.
  • наследствена атеросклероза - ако близък член на семейството (родители, братя или сестри) развие атеросклероза преди 55 години, високото ниво на холестерола Ви поставя в по-голям относителен риск от ранни съдови увреждания.

Най-добрият начин за ранното откриване на повишен холестерол и взимането на навременни мерки е редовното изследване на нивото на холестерола в кръвта. Заедно с общия холестерол, някои лекари препоръчват изследване на HDL и триглицеридите.

 

Диагностициране:

Стандартните изследвания включват:

  • общ холестерол;
  • HDL;
  • Триглицериди;
  • LDL може да бъде пресметнато от горните три стойности. При необходимост от прецизно установяване на LDL, се прави специфично изследване.

Изследване само на общия холестерол може да бъде подвеждащо, защото някои хора имат ниско ниво на HDL и високо на триглицеридите, но нормални и даже високи стойности на LDL. В тези случаи стойността на общия холестерол може да изглежда нормална. Заедно с лекуващия си лекар може да не подозирате риска от сърдечни заболявания, дължащ се на отклоненията в споменатите изследвания.Даже и при нормален общ холестерол, ниският HDL води до повишен сърдечно-съдов риск.

Желаното ниво на холестерола варира в зависимост от другите рискови фактори, каквито са възраст, пол, фамилна обремененост и общото здравословно състояние.

Направете си изследване на холестерол, когато сте на около 20 години и след това - поне веднъж на всеки пет години. Ако стойностите Ви са извън желаните граници, лекуващият лекар, може да Ви препоръча по-чести контролни изследавния и лечение.

Високият холестерол може да причини развитие на сърдечни заболявания, които могат да завършат фатално. Много от смъртните случаи се дължат на натрупване на мастни депозити (плаки) в стените на кръвоносните съдове, което води до стесняване, запушването им и развитие на атеросклероза. Холестеролът играе значителна роля в това предотвратимо състояние.

Атеросклерозата в началото е тихо, безболезнено нарушение, което причинява намален кръвен ток. Ако намаленият кръвоток засегне съдовете, които снабдяват сърцето с кръв (коронарните артерии) - това може да доведе до стенокардия.

При нарастване на атеросклеротичната плака, вътрешният слой на кръвоносния съд загрубява. Разкъсването на плаката може да причини образуването на съсирек. Такъв съсирек може да блокира кръвотока или да запуши друг съд.

Нарушеното кръвоснабдяване на сърцето може да доведе до развитието на миокарден инфаркт, а това на мозъка - до мозъчен инсулт.

Високият холестерол, заедно с високото кръвно налягане, инсулиновата резистентност (нечувствителност към действието на инсулина) и затлъстяването са факторите, които представляват т.н. метаболитен синдром - комбинация от нарушения, които значително увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания, мозъчен инсулт и диабет.

 

Лечение:

Промените в начина на живот са първите стъпки, които трябва да предприемете, за да намалите нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това включва промени в храненето, редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушене.

Когато общият холестерол остава висок въпреки взетите мерки, и особено високо е нивото на LDL, лекуващият Ви лекар може да назначи лечение с медикаменти. Преди предписването им, лекарите преценяват много фактори - възраст, общо здравословно състояние и странични ефекти на медикаментите. Ако се нуждаете от лекарства за намаляване на нивото на холестерола - ще е необходимо да ги приемате за много години напред.

Стойността на LDL е отправна точка. Ако липсват други рискови фактори за сърдечни заболявания, а LDL е над 5.0 mmol/l се налага приемането на медикаменти за снижаването му. Наличието на два и повече рискови фактори за сърдечни заболявания и LDL над 4.1 mmol/l може също да наложи прием на медикаментозно лечение. Ако атеросклеротичните плаки са стеснили кръвоносните съдове на сърцето и са намалили кръвотока към сърдечния мускул (стенокардия), лекуващият лекар може да Ви препоръча медикаменти и промяна в начина на живот за намаляване на LDL под 2.6 mmol/l.

Кои медикаменти намаляват нивото на холестерола в кръвта?

  • Йоннобменни смоли - предписват се рядко у нас, поради страничните действия, изразяващи се в стомашно-чревни оплаквания. Такива медикаменти са холестирамин и колестипол (колестид), които снижават холестерола по косвен начин чрез свързване с жлъчните киселини в червата. Черният дроб произвежда жлъчните киселини, необходими за храносмилането от холестерол. Чрез свързването на жлъчните киселини в комплекси, йоннообменните смоли карат черния дроб да произвежда повече жлъчка - повече холестерол се използува за този процес и по този начин по-малко холестерол достига до кръвния ток.
  • Лекарства, снижаващи триглицеридите - фибратите гемфиброзил, фенофибрат (липантил), ниацин (ниаспан) намаляват продукцията на триглицериди, отстраняват ги от кръвообращението и могат да увеличат нивото на HDL ("добрия холестерол").
  • Статини - действуват директно върху черния дроб, като блокират субстанциите, използувани от него за производство на холестерол. По този начин чернодробните клетки се "изпразват" от холестерола, което ги кара да поемат холестерол от кръвта. Статините могат да подпомогнат организма в "извличането" на холестерола от атеросклеротичните плаки в стените на съдовете. В групата се включват: флувастатин (Лескол), ловастатин (Липопрес, Холетар), симвастатин (Зокор), правастатин, аторвастатин (Липитор) и резувастатин.
  • Лекарства, намаляващи усвояването на холестерола - тънките черва "поемат" холестерол от храната. Впоследствие той навлиза в кръвообращението. Общият холестерол е резултат от внесеният с храната и този, произвеждан от черния дроб. Медикаментът Зетия (нерегистрирано у нас) намалява постъпването на холестерола от храната.

Медикаментозна терапия при висок холестерол се предприема, когато след три месеца няма ефект от алтернативните варианти като: промяната на начина на живот, здравословното хранене с диета бедна на мазнини и холестерол и подобни.

 

Хранителен режим:

Храни, намаляващи холестерола.

Не всички храни съдържат ”вреден” за здравето холестерол. Има така наречена група храни съдържащи „полезен“ холестерол. Ето в кои храни се среща:

  • Различните видове тлъста риба. Яжте риба поне два пъти седмично. Такъв хранителен компонент мощно допринася за разреждане на кръвта и с това предпазва от появата на кръвни съсиреци – тромби. Консумирайте повече риба - някои риби, особено по-тлъстите - сьомга, скумрия и херинга съдържат високо количество уникален тип полиненаситени мастни киселини, наречени омега-3 мастни киселини. Този вид мастни киселини способстват за намаляване нивото на триглициридите.
  • Включвайте повече соеви продукти - соевите съединения, наречени изофлавони действуват като човешки хормони, които регулират нивото на холестерола. Приемът на соеви белтъци може да намали общия холестерол, LDL и триглицеридите. Консумацията на соя може да повиши нивото на HDL, който предпазва от сърдечни заболявания.
  • Консумирайте храни с разтворими фибри - те могат да намалят нивото на холестерола в кръвта. Храните, богати на разтворими фибри са овесени трици, овесени ядки, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки. Съставката на триците е влакнеста и ефективно очиства организма. Достатъчно е да се вземат по 1-2 супени лъжици трици дневно. Те могат да бъдат заменени с плодове, зеленчуци, билки или пълнозърнести храни.
  • Консумацията на тези бобови храни може да доведе до значително по-нисък холестерол. През нощта се заливат 100 грама грах или боб с вода със стайна температура. На сутринта се изцеждат и се налива прясна вода. След това се варят, докато се сварят добре. Полученото ястие се яде в 2 пъти за деня, за 21 дни. Ако искате да се елиминира образуването на газове в червата преди готвене на боб или грах, добавете малко сода за хляб, количество на върха на ножа.
  • Царевично брашно 1 с.л. се слага в 200 мл вода. Трябва само да го разбъркате и да стои в съда през нощта. На следващия ден се изпива водата, без да се разбърква. Ябълките съдържат повече пектин, който помага за премахване на „лошия“ холестерол.
  • Патладжан в борбата с високия холестерол. Препоръчително е да се яде възможно най-често. В някои страни като Русия, той се яде със салати в суров вид и това е идеалният вариант според народната медицина. За да се премахне горчивината му, се потапя за няколко минути в подсолена вода.
  • Коктейл от лимон и чесън. Пресен сок от килограм свежи лимони се смесва с 200 г каша от чесън, оставят се в тъмно и хладно за 3 дни. Ползва се лъжица от сместа и се разрежда в преварена вода. Необходимо е да се изпие цялата доза за едно лечение. Съчетаването на чесън (съдържа алицин) с лимони дава мощна комбинация, която помага да се справите ефективно с „лошия“ холестерол.
  • Зеленият чай съдържа антиоксидант и други полезни вещества, също действа добре при висок холестерол.
  • Плодови сокове: сок от ананас, ябълка, цитруси; от зеленчуците са препоръчителни морковите и цвеклото. Започнете прием на сок с 1 лъжичка.
  • Смесвания на сокове от: половин чаша от моркови, от цвекло, сок от хрян, лимонов сок от половин лимон, половин чаша мед. Смесват се всички съставки и се употребяват три пъти за деня, половин час преди хранене, по лъжица.
  • Други храни, които намаляват холестерола са: богати на моно- и полиненаситени мазнини – слънчогледово масло, зехтин, авокадо, и т.н.; зърнени продукти – трици, овесени ядки; ленено семе, чесън (суров), ядки (сурови) – бадеми, орехи, слънчогледови семки, зелен чай, черен натурален шоколад, бобови, грах, боб, нахут, гъба кладница и други.

За да се намали холестерола, трябва веднъж месечно, да се прилага терапия със сокове. Препоръчително е, защото това значително ще помогне за проблема. За да направите това, ще трябва в срок от пет дни, всяка сутрин да се пие няколко вида сокове:

  • В първия ден трябва да се пие 30 мл сок от целина корен и 60 мл сок от моркови.
  • На втория ден трябва да се пие 60 мл сок от моркови и 45 мл сок от цвекло и 45 мл сок от краставица. В този случай, преди да се пие сокът от цвекло, да бъде в хладилник за 2 часа.
  • На третия ден трябва да се консумират и 60 мл сок от моркови, 45 мл сок от ябълка и 45 мл сок от целина.
  • На четвъртия ден, терапията включва 60 мл сок от моркови и 30 мл сок от зеле.
  • На петия ден трябва да се пие 30 мл сок от портокал.

Особености при използването на сокове:

  • Всички сокове от изброените зеленчуци или плодове могат да се пият смесено, но по-добре е да ги пиете отделно, с интервал от 20 минути.
  • Дозите са в зависимост от Вашето здраве и възраст, и можете да избирате. Те варират от 2 чаени лъжички за над 60 години, до една чаша за млади хора. По принцип при други рецепти могат да се пият сокове от моркови, краставици и други, по половин до над един литър дневно, на няколко пъти.
  • Противопоказания: диабет от първи тип. При тип 2, с повишено внимание, с изключване на сладките плодове.

 

Диетата включва не само нови полезни продукти, но също така и избягването на вредните такива: карантии, колбаси, пастет, тортелини, задушени храни, яйчен жълтък и млечни произведения.

Естественото краве масло съдържа в своята структура не само холестерол, но също така и лецитин. Той произвежда обратния ефект, разделяне на молекулите на холестерола и намаляване на концентрацията му в кръвта. Пропорционалното съдържание на лецитин и холестерол в маслото е в равновесие, така че може да се твърди, че маслото няма странични ефекти върху тялото, но в действителност всеки организъм реагира различно на отделните храни, затова е по-добре да се ограничава. Както може да намали високия холестерол, така може и да се окаже, че го увеличава.

Пийте умерено алкохол - умерената употреба на алкохол може да увеличи нивото на HDL. Ограничете алкохола до едно питие на ден (50 г), ако сте жена и не повече от две питиета (100 г) на ден за мъжете. Не консумирайте алкохол, ако сте с високи триглицериди.

Най-често се консумират водка, уиски, вино и коняк. Те имат различен състав и различен ефект върху холестерола:

  • Уиски. Алкохолната напитка уиски е изготвена въз основа на малц и има изразен ефект върху холестерола. Фактът е, че тя съдържа мощен антиоксидант – елагова киселина. Тя активно се преборва със свободните радикали и помага да се отстрани излишният холестерол.
  • Водка. Относно високия холестерол, тя не може да даде терапевтичен ефект. Нейното потребление е не само безполезно от медицинска гледна точка, но и опасно. Често безскрупулни производители използват промишлен алкохол (метилов вместо етилов), за да се намалят разходите за производство (така наречената „Паленая“ водка или самозапалима, лесно запалима). Метиловият алкохол може да предизвика тежко отравяне, почти винаги придружено от пълна и необратима загуба на зрение дори в леки случаи. Летална доза – около половин супена лъжица. По този начин със стремежа ни да понижаваме холестерола с помощта на водка, е възможно да ни причини загуба на здравето и дори живота.
  • Ракии, ликьори. Те са спиртни напитки, богати на активни биологични вещества и имат ясно изразен антиоксидантен ефект, благодарение на който може да се намали холестерола.
  • Вино. Подобно на коняка и виното има антиоксидантно действие, благодарение на което има и ефект против високия холестерол.

Всички алкохолни напитки, повече или по-малко, имат изразен ефект против холестерола. Без да причиняват прекалено много вреда, този ефект може да имат коняците, малцовото уиски и вината. Но тяхното неконтролирано използване, носи изключително разрушителни последици, затова преди всяка употреба трябва да си отговаряте на въпроса, който е важен и за всяко лекарство, и той е за дозата. Терапевтичната доза зависи от вида на напитката. Напълно здрави хора с повишен холестерол в кръвта, могат да вземат с известна вреда за здравето от алкохола по: 35-45 мл. ликьор или бренди, 145-155 мл. вино, 40 мл. уиски. Такова количество е определено за една седмица. Не забравяйте, че при прием на много лекарства за борба с холестерола, алкохолът е противопоказен. В случая, употребата на тези лекарства едновременно с алкохол ще промени терапевтичния ефект, а страничните ефекти ще бъдат много по-силни. Въпреки че алкохолът в определени дози, може да повлияе на концентрацията на холестерола, прибягването до неговото приемане за лечение не си струва.

Намалете приема на захар - по този начин ще намалите нивото на триглицеридите, което трябва да бъде под 1.4 mmol/l.

Пийте редовно вода по два до два и половина литра на ден, за да се улесни работата на черния дроб, тъй като пречистването от токсините преминава през него. Движете се повече, не пийте кафе, силен чай, какао, не използвайте остри подправки и сосове.

Процесът на готвене също не е без значение. За яйцата най-добрият вариант би бил да се сварят рохки. Птичето месо – само бялото да се яде, не кожата. Тя се отстранява без да се консумира, защото това е основният източник на „вреден“ холестерол. При готвене на месо и пилешки бульон, мазнините трябва да бъдат отстранени и е по-добре водата да се смени 1-2 пъти по време на готвене.

 

Физически упражнения

Затлъстяването обуславя висок общ холестерол. Намаляването на килограмите снижава нивото на холестерола. Започнете програма от физически упражнения за отслабване, използувайки следните насоки:

  • съставете програма за времето и продължителността на физическите натоварвания - постепенно увеличавайте времето на натоварване до 30 - 45 мин. поне три пъти седмично. Ако сте с наднормено тегло или недостатъчно активен физически, постигнете това натоварване за няколко месеца;
  • придържайте се към програма от физически упражнения - спазвайте редовен график за упражнения. Забавлявайте се с тях. Ако те не Ви доставят удоволствие, едва ли ще ги правите редовно. Намерете приятел или група за физически упражнения, които ще Ви поддържат мотивирани;
  • не пушете или спрете цигарите;
  • нивото на HDL може да се върне към нормалните граници.

 

Билколечение:

При висок холестерол е много трудно да бъде прилаган обикновеният режим, който сте имали до преди заболяването. Необходимо е да се спазва определен хранителен режим с продукти, които съдържат специални вещества. В същото време, тези хранителни продукти са много скъпи. Лекарствата също не са евтини, и те също трябва да се купуват. Можете да го направите, без скъпи лекарства и хранителни режими. И така как може да се намали холестерола с народни средства?

  • Ленено семе се препоръчва за нормализиране на нивата на високия холестерол в кръвта. Лененото семе помага много при висок холестерол. С него може значително да се намали холестеролното ниво и да се нормализира. За да направите това, вземете от прочутото ленено семе и го смелете. Можете да добавите това съединение в храни, които се използват всеки ден. Например в маруля, други зеленчуци, сирене, зърнени храни, пюре от картофи.
  • Има едно уникално средство за висок холестерол и това е известните мазнини омега-3. Продукти като мастни сортове риба са доста скъпи. Рибеното масло се състои от 30% от омега-3. Въпреки това, можете да си ги набавите и без риба. В лененото масло се намират 60% омега-3. Вземайте 1-3 лъжици от него, всяка сутрин на празен стомах. Една важна особеност е, че омега-3 много бързо се окислява и се превръща в много вредни канцерогени. Затова смляното ленено семе трябва да се консумира веднага. Ако използвате ленено масло, бъдете внимателни, дали не горчи. Ако е започнало да горчи – изхвърлете го, то е започнало да се окислява.
  • Липата е ефективна в борбата с високия холестерол. Ако той е наистина с много високи стойсноти, можем да използваме и липа, тя е едно от средствата за него. В рецептите на народната медицина се използват предимно сухи цветове от растението. Те се стриват на брашно в кафемелачка. Вземат се направо на прах, с малко вода. Ползва се 10-15 грама, 20 минути преди хранене, трикратно. Изпива се с вода със стайна температура, не се вари. Продължителността е 30 дни, следва пауза от две седмици и се повтаря отново лечебният курс. Допълнително към терапията с прашеца от цветовете на липата е необходима диета. В дневния хранителен режим се добавя копър, съдържащи повечко витамин С и микроелементи, както и ябълки – източник на пектин. Тези продукти помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове, нормализират функцията на черния дроб, жлъчния мехур, като се намаляват и нивата на холестерола.
  • Преди да започнете да ползвате по този начин прашеца от цветовете на липата, 2 седмици преди това да се вари и пие жлъчегонни билки: царевица коса, безсмъртниче, листа от вратига и магарешки бодил. Приемът се извършва по следния начин: 2 седмици, се пият отвари от едните билки, а след това се почива за 1 седмица и на 2-та седмица започва прием на отвара от другите билки, следва над 7-дневна пауза и следващата билка се приема. Това помага за 3 месеца да се нормализират стойностите на холестерола.
  • Почистване на съдовете от холестерол с чесън. Това е тибетска рецепта за прочистване на съдовете, която е била намерена от изследователи в един древен текст. Според него, тази рецепта е способна дори да продължи младостта, благодарение на чесъна. Доказано е, че с помощта на чесън може да излекува болестта, тъй като тялото ще се отървете от плаки в кръвоносните съдове. За да се излекува атеросклероза, главоболие, да се подобри зрението, слуха, да са намали вероятността от появата на разширени вени. Курсът на пречистване съдовете с чесън се повтаря през 3 до 6 години. За да се приготви тинктурата, вземете 350 грама обелен чесън. Смелете го, за да получите каша, сложете го в съд, който е добре захлупен и да стои на тъмно място. След известно време, когато чесън ще отдели малко сок, изберете 200 грама по-сочни скилидки и ги сложете в буркан от половин литър и ги залейте с 200 мл 96% медицински алкохол. Не е добре и не трябва да се подменя с нищо друго. Съхранява се добре затворен и на хладно място, но не в хладилника. Покрийте буркана с друг съд и оставете тинктурата така за 10 дни. След това, прецедете състава през ленена кърпа. Получената течност се оставя с добре затворена капачка, за три дни. Получената чеснова тинктура се ползва по схема трикратно през деня, докато се стигне до 25 капки за всеки един прием. За всеки един прием сложете в петдесет милилитра студено варено мляко, определения брой капки тинктура и пийте половин час преди да се нахранете. Ако замените млякото с вода, тя трябва да бъде 3 пъти повече от млякото. Прилагайте рецептата по определената схема, без прекъсване, дори и да пътувате, в продължение на три месеца. Не приемайте чесновата тинктура, при епилепсия и бъбречни заболявания. За бременни алкохолът също е противопоказан.
  • Квас базиран на билка шибойна боянка в борбата с високия холестерол.: 50 грама изсушена и смляна шибойна боянка се слагат в 3 литра завряла вода. Билката се поставя в съд в марлена торбичка, към която е прикрепена тежест, за да я държи на дъното. Към водата с билката се добавят 200 грама захар и 10 грама заквасена сметана с малко мазнини. Полученият състав се поставя на топло за 14 дни, като ежедневно се разбърква. Употреба: Получената отвара се ползва 30 мин. преди хранене, по половин чаша, в продължение на месец. При употребата на кваса, изпитата част от него всеки ден се компенсира с доливането на вряла вода, с разтворена в нея 1 лъжичка захар. С прилагането на кваса, от диетата, трябва да премахнете продукти, съдържащи животински мазнини. Препоръчителни са суровите зеленчуци и плодове, слънчогледови семки, ядки, зърнени храни, като каши, с добавянето на растителни масла.
  • Плодовете на японска акация и имел. Плодовете на японската акация (Styphnolóbium japónicum) и белият имел са ефективни за понижаване на холестерола. Действат изчистващо на съдовете и понижават високото ниво на холестерола. Това може да се извърши с помощта на тинктура от плодовете на японка акация и билката бял имел. Направете смес от двете растения 100 грама и ги сложете в един литър водка. Получената смес стои в стъклен съд на затъмнено и прохладно местенце за 3 седмици. Следва да се филтрира. Вземайте 1 лъжичка от получената тинктура, 30 минути преди хранене.Трябва да се изпие цялото количество. Плодовете на японската акация и билката бял имел са полезни за подобряване на мозъчното кръвообращение, премахване на високото кръвно налягане и при лечение на някои сърдечносъдови заболявания. Тинктура от двете билки нежно почистват кръвоносните съдове и помагат за предотвратяване на евентуални кризи. Имелът е мощно средство, за изчистването от тежки метали и шлакове, а японската акация действа директно върху „лошия“ холестерол.
  • Прополис. Пиенето на тинктура от прополис помага за намаляване на „лошия“ холестерол. Взема се половин час преди хранене тинктура 4%, след разтваряне в лъжица вода за 4 месеца.
  • Люцерната извежда „лошия“ холестерол. Листата на люцерната са известни със способността си да намалят нивата на холестерола. Рецептите с нейната употреба от народната медицина като лекарствен продукт е само в прясно състояние. Тя лесно се отглежда у дома. Първите кълнове се отрязват, непосредствено преди да се яде. Вземайте 3 пъти за един ден с храната или веднага след нея сурова люцерна или пресен сок – 30-40 грама. Препоръчително е лечението да продължи 1 месец. Освен за намаляването на холестерола люцерната помага и в борбата срещу артрит, остеопороза, чупливи нокти и коса. След като показателите на холестерола се върнат към нормалните стойности, трябва да приключи и приемането на люцерна, но да се спазва диета за предотвратяването му.
  • Глухарче при атеросклероза и висок холестерол. Коренът на билката е ефективен при премахване на „лошия“ холестерол. В допълнение народната медицина използва това растение в борбата срещу атеросклерозата и за изчистване на вредните вещества от организма. Използването на корен от глухарче няма противопоказания, затова употребата му може да е за много дълго време. Взема се лъжичка прах от изсушен корен от глухарче преди всяко хранене, в продължение на шест месеца.
  • Билката червена офика помага за премахването на нашия лош холестерол. Достатъчно е изяждането на 5-6 свежи червени плодчета от офика 3 пъти преди ядене всеки ден, 4 дни, последвани от 10 дни почивка. Този цикъл се провежда два пъти в началото на зимата, след първата слана.
  • Полемониум (Polemonium coeruleum) за понижаване на холестерола. 20 грама смачкани корени от билката се наливат в чаша завряла вода и варете още на котлона на слаб огън за 25-30 минути. След като сместа се охлади, трябва да се прецеди. Вземайте дневно по една супена лъжица от отварата 2 часа след обичайното хранене и преди лягане за 21 дни. Стойностите на високото кръвно се нормализират, стабилизира се сънят, премахва се кашлицата.
  • Целина за понижаване на високия холестерол. Ползват се стъблата. Тя трябва да се нареже и вари във вряща вода само за 2-3 минути. Неограничено е количеството на растението. След варенето, целината може да се поръси със сусам, да се добави малко сол и захар, растително масло. По този начин, ползвате здравословно и вкусно ястие.
  • Женско биле. Изсушените корени на женско биле се смачкват. 40 грама от тях се изсипват в 500 мл кипнала вода и се кипва отново при ниска температура до 15 минути. Отварата се поема по 60-70 грама, след всяко хранене, за 21 дни. Това е последвано от почивка 30 дни и се повтаря терапията отново.
  • Ароматна кализия. За подготовката на тинктури, основаващи се на билката ароматна кализия се използват листата на растението. Дължината им трябва да е около 20 см. Листът се нарязва по произволен ред, и се изсипва в 1 литър кипяща вода. Получената смес се увива, например с една кърпа и се оставя за един ден. Следва да се филтрира и да се съхранява на хладно и сухо в стъклен съд. Взема се лъжица тинктура 15 до 20 минути преди да се нахраните, за 3 месеца. По време на приема, дори и високите стойности на холестерола, могат да намалеят до нормалното. Освен това, кализията намалява захарта в кръвта, полезна е срещу кисти в бъбреците и за нормализиране функцията на черния дроб.
  • Пектинът в плодовете има свойството да изчиства лошия холестерол и тежките метали. При редовна консумация само 5-6 г на ден се постига понижаването му от 5 до 18%. Полезен е и превантивно срещу рак на дебелото черво, подобрява работата на червата. Съдържа се най-много в плодовете като портокалите и другите цитрусови са рекордьори, следвани от ябълките, дюлите, касиса, тиквите, прасковите. В корите на вкусните портокали се съдържат около 16% пектин, а във вътрешността – 40%. Употреба на пектина: от вечерта се слага 1 лъжичка в половин кофичка кисело мляко, добре се разбърква и се изяжда сутринта. Предложеният начин е да може по-лесно да се яде, след като престои пектинът.
  • Бабини зъби се използват за нормализиране нивата на високия холестерол. Ако не си го набавяте чрез плодовете, добре е да го купувате на прах от аптеките, но за съжаление е скъп. Бере се цялото растение с корена. Полезна е за много здравословни проблеми, за хормоните, за спортисти, за дископатии, коксартрози, бeзплoдиe, гонартрози, peпpoдyĸтивни пpoблeми, шипoвe, за изчистване на нашите съдове от плаките, висок хоплестерол в кръвта и други. Противопоказана е за бременни, при възпаления в коремната област. Единият вариант за ползване е като си купите готовия продукт Боралин, който е спиртен извлек, а има и други подобни продукти. Друг вариант е да си направите отвара у дома с билката. Използва се и като воден извлек. Две лъжички от билката се накисват в 250 мл вода за един ден и се пие по малко за 1-2 дена.
  • Ето една рецепта с 8 билки: Смесете 3 части плодове от арония, от следните билки по 2 части: плодове от глог, кора от зърнастец, морски водорасли, цветове от лайка, дяволска уста, бутрак, листа от червена боровинка, царевична коса. Всички съставки трябва да са добре смесени и стрити на прах. За да си направите отвара се вземат 20 грама от сместа и се изсипват в чаша вряща вода. След това се грее на водна баня поне 10 минути и кисне час. Вземат се 100 грама от инфузията, непосредствено след хранене.
  • Билката червена детелина помага за намаляване високия холестерол. Вземете 40 грама от нея и налейте чаша студена преварена вода. Сместа се грее на водна баня 15 минути. Трябва в горещо състояние да се прецеди. Вземайте 40 грама половин час  преди всяко хранене, в продължение на 21 дни.
  • Ако различните билкови настойки не дават положителен резултат за понижаване нивата на холестерола, трябва да опитате тази рецепта: 6 части дяволска уста, 4 семена от копър, 2 части подбел, 2 части хвощ, 2 части жълт кантарион, 1 част листа от ягоди. Приготвят се сухи и прахообразни съставки от билките и се смесват за запарка 20-25 грама. Залейте ги с чаша завряла вода и ги оставете да киснат 40-45 минути. Остава да се прецеди. Употребяват се 70-80 грама инфузия, половин час преди ядене за 2 месеца. Прави се прекъсване от 2 месеца и се повтаря курса.

 

Съвети за намаляване на холестерола.

  • Първа стъпка: спиране на тютюнопушенето. Най-вредното въздействие на тютюнопушенето върху здравето е не само за белите дробове и развитието на устойчива зависимост от никотиновите смоли. Редовното пушене води до стерилитет, импотентност и рак, а цигарите ги купувате със собствените си пари. Постепенно се разрушава цялото тяло: мозъка, белите дробове, черния дроб, бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове. Няма орган или тъкан, за които пушенето да няма нежелани ефекти. Към тютюна са добавени химикали, ароматизанти, етерични смоли и канцерогени. Катранът в тютюна е най-силният канцероген. Учените са провели експерименти, от които е установено, че ако ушите на заек няколко пъти се намажат с тютюнев катран, на това място няколко месеца по-късно се развива рак.
  • Втора стъпка: правилният подход към алкохола. Злоупотребата с алкохол е много вредна: в допълнение към формирането на устойчива зависимост и загубата на един човек с морален характер. Алкохолизмът води до постепенно разрушаване на мозъка, черния дроб, бъбреците и кръвоносните съдове. Пълният отказ от алкохола, води до пропускането на някои природни ползи от вината, когато висококачественият алкохол в малки дози има благоприятен ефект върху състава на кръвта и сърдечносъдовата система. Съветите на лекарите в това отношение, са противоречиви: едни са за пиенето в малки дози, други са твърдо против.
  • Трета стъпка: заменете кафето със зелен чай. Ако здравето Ви по принцип позволява да консумирате кофеинови напитки, тогава нека да бъде не кафе, а естествен зелен чай. Той съдържа флавоноиди, които допринасят за разграждането на лошия холестерол (LDL), укрепват стените на кръвоносните съдове и капилярите и повишат нивата на добрия холестерол (HDL). Важно е да се научите как да варите напитката, както и правилно да я използвате. Зеленият чай се препоръчва силен и горчив, и да се пие не повече от два пъти и предимно през първата половина на деня.
  • Четвърта стъпка: терапия със сокове. Природните органични киселини, съдържащи се в прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци, напълно ефективно разтварят лошия холестерол, и следователно са най-бързият и най-ефективен начин за прочистване на кръвоносните съдове у дома. Соковете – те също са вкусен източник на витамини, минерали, баластни вещества и добро настроение. Те лекуват, подмладяват, помагат в борбата с наднорменото тегло, атеросклерозата и целулита, подобряват кожата, качеството на ноктите, кожата и косата. Ето защо, закупуване на удобна, хай-тек сокоизстисквачка – разумно е да инвестирате  в здравето си и в здравето на Вашето семейство. Соковете от моркови, цвекло и други зеленчуци и плодове е полезен срещу висок холестерол.

Ето един петдневен курс за пречистване на съдовете от лошия холестерол с помощта на пресни сокове:

1-ви ден: 130 мл от моркови + 70 мл от стъблата на целина;

2-ри ден: 100 мл от моркови + 70 мл от краставица + 70 мл от цвекло, стои в хладилника 2 часа за отстраняване на нежеланите вещества;

3-ти ден: 130 мл от моркови + 70 мл от ябълки + 70 мл от стъблата на целина;

4-ти ден: 130 мл от моркови + 50 мл от зеле;

5-ти ден: 130 мл портокалов сок.

  • Стъпка пет: рибено масло и коензим Q10. Редовният прием на рибено масло значително подобрява С-реактивния протеин в кръвта, така нареченият CRP. Има две важни аминокиселини за здравето на човека: DHA и EPA, за да се увеличи съдържанието им може да се вземат хранителни добавки с тях. Как да се снабдят с незаменими аминокиселини? Например, коензим Q10 може да е в доза от 90 мг / ден., което позволява за няколко месеца, да се повиши нивото на DHA в кръвта с 50%. Все пак, приемането на статини, заедно с коензим Q10 е нежелателно, тъй като коензимът се усвоява по-лошо.
  • Стъпка шест: отхвърлянето на транс мазнини. Транс мазнините – това е истинско бедствие на нашето време, защото те са най-лошия холестерол в чисто състояние, който се съдържа в почти всички готови продукти: сладкарски изделия, заведения за бързо хранене, колбаси, маргарин и майонеза. Каквото и да сме купили в магазина, когато искаме да се спестим време за готвене, ние получаваме най-транс-мазнини, които се отлагат по стените на кръвоносните ни съдове. Те ни причиняват диабет, рак, инфаркт, инсулт. Транс мазнините се намират в „наситено“ или „хидрогенирано“ масло.
  • Стъпка седем: прием на магнезий. Ендотелните клетки, които покриват вътрешната страна на нашите съдове не могат ефективно да се отблъскват молекула LDL, ако не им достига магнезий. Дефицитът на този ценен минерал води не само до по-високи нива на лошия холестерол, но също така и до развитието на мигрена, мускулна и сърдечна недостатъчност, стенокардия и исхемия. Честотата и тежестта на пристъпите на хората, страдащи от мигрена през целия им живот, намалява с 40%, с редовната употреба на витаминно-минерални добавки, обогатени с магнезий. Ако сте с диагноза дефицит магнезий, се препоръчва да започнете да приемате лекарството в доза от 250 мг на ден, и най-вече – в комбинация с калций, така че тези минерали по-добре се абсорбират и са по-полезни. В диетата се препоръчва да добавите тлъстата риба, пълнозърнест хляб, тиквени семки и покълнали зърна пшеница – това са най-добрите природни източници на магнезий.
  • Стъпка осем: намаляване консумацията на захар. За опасностите от бялата захар е писано много, а знаете ли колко се утежнява ситуацията с високи нива на вредния и с ниски нива на добър холестерол? Проучванията показват, че ако намалите гликемичния индекс на консумираните храни от 61 до 46, е възможно за седмица, да се повиши нивото на HDL холестерола в кръвта със 7%.
  • Стъпка девет: витамин D3. Витамин D3 се нарича слънчев витамин, например, за един ден престой на плажа кожните ни клетки произвежда от 10-20000 ME от него. За съжаление от недостиг на този скъпоценен витамин D3 страдат дори и жителите от южните места, които са изцяло изложени на слънцето. Според различни оценки, от 60 до 80% от населението на страната ни трябва да взема добавки с витамин D3 за подобряване състоянието на съдовете, кожата и костите, за да се запазят здрави до старостта. По-рано се смяташе, че витамин D3 не може да се приема във високи дози, тъй като след това може да има токсичен ефект върху организма. По-новите изследвания показват, че приемането на най-малко 500 ME на витамин D3 на ден, може да намали нивата на CRP, протеин индикатора на лошия холестерол, средно с 25%. При някои пациенти в същото време е налице увеличение в HDL. Като цяло, излишък на витамин D3 намалява риска от всички опасни заболявания, които водят до смърт. Осигурете си този важен витамин по естествен начин: например, в една чаша краве мляко има около 100 ME, и в сто грама мазни риби, например сьомга – 675 ME. Имайте предвид, че витамин D3 на капсули или таблетки е противопоказан при хора с тежка бъбречна дисфункция и за щитовидната жлеза, както и пациенти със саркодиоза.

Полезни свойства на холестерола.

През 80-те и 90-те години масово започна да се говори за изключителната вредност на холестерола. Темата започна да се разисква по телевизионни предавания, в пресата и от най-различни лекари-специалисти. Убеждението за голямата вредност на холестерола са становища, които са абсолютно неверни. В резултат на този погрешен информационен поток хората получиха много изкривена представа за това какво представлява и колко наистина е вреден холестерола. Така се формира мнението, че колкото по-малко е холестерола в кръвта ни, толкова по-добре. Но, наистина ли е така? Оказва се, че не!

Холестеролът играе много важна роля за стабилното функциониране на човешкия организъм като цяло и на отделните негови системи.

Той има много важна функция в химичните процеси за производството на различни хормони в човешкото тяло.

Нужен е за синтеза на алдостерон, кортикостерон, кортизон – хормоните, които произвежда надбъбречната жлеза; за производството на мъжките полови хормони (тестостерон, андостерон); на женските полови хормони (естрон, естроил, прогестерон и естрадиол); също за синтеза на жлъчните киселини и на витамин D.

Холестеролът има важна роля за образуването на още много метаболитно активни съединения, които са необходими за нормалната обмяна на веществата в тялото.

Също така участва в образуването на клетъчните мембрани на еритроцитите (около 24%); в мембраните на чернодробните клетки (около 17%); в образуването на бялото твърдо вещество на мозъка (15%) и в сивото вещество на мозъка (5,7%).

Той се включва активно в храносмилателния процес на нашият организъм. Без него образуването на храносмилателни сокове от черния дроб е невъзможно.

Проучванията доказват, че нарушението на концентрацията на холестерол в нашата кръв може да причини отслабване на имунитета.

С него се хранят скелетните мускули.

Разликата между добър и лош холестерол.

Когато холестеролът бива отведен в черния дроб, там с него се свързват така наречените транспортни белтъци и заедно те образуват липопротеидни комплекси, които са с много ниска плътност – LDL. Това е така нареченият лош холестерол. Тези липопротеини (LDL) го разнасят до всички тъкани и клетки в нашият организъм.

Защо наричаме LDL лош холестерол: има обменни нарушения, при които LDL не могат да бъдат усвоени от клетките, или пък твърде рано се освобождават от липопротеидните комплекси. Това води до отлагането на LDL по стените на нашите съдове под формата на атеросклеротични плаки. Тогава на помощ идва добрият холестерол – HDL.

Защо наричаме HDL добър холестерол: Защото той отвежда лошият холестерол обратно в черния дроб и така изчиства кръвоносните съдове от него. В организма ни има белтъчен защитен механизъм. Чрез него се улавя лошият холестерол, който се напластява по стените на важните кръвоносни съдове. Белтъците се свързват с лошия холестерол, образувайки липопротеидни връзки с висока плътност- HDL. Те отвеждат натрупаният лош холестерол обратно, откъдето са започнали да го разнасят липопротеидните комплекси – в черния дроб, в него той се преработва и отстранява. Така няма риск за неговото отлагане по съдовете. Този вид липопротеидна връзка – HDL се нарича добър холестерол. Трябва да отбележим обаче, че той се образува от организма, само когато вече имаме много високи нива на лош холестерол (свободен) в кръвта или на шлаки по кръвоносните съдове.

Стандартните референтни стойности на холестерола, при отчитането на лабораторни изследвания на кръвта при здрави хора са както следва:

За общи граници като процент холестерол:

  • от 3,0 до 6,0 mmol \ л;
  • под 5,2 mmol \ л – оптимално;
  • от 5,2 до 6,2 mmol \ л – максимално допустимото;
  • повече от 6,2 mmol \ л – високо;
  • За холестерол като липопротеин с ниска плътност (LDL);
  • мъже: от 2,20 до 4,80 mmol \ л;
  • жени: от 1,9 до 4,5 mmol \ л;
  • под 1,8 mmol \ л – идеален за хора предразположени към сърдечносъдови заболявания;
  • под 2,6 mmol \ л – идеален за хора предразположени към сърдечносъдови заболявания;
  • около 2,6 – 3,3 mmol \ л – оптимално;
  • между 3,4 – 4,1 mmol \ л – максимално допустимо;
  • стойности от 4,1 – 4,9 mmol \ л – високо;
  • повече от 4,9 mmol \ л – много високо.

За холестерол като липопротеин с висока плътност (HDL )

  • мъже: от 0,7 до 1,7 mmol \ л;
  • жени: от 0,8 до 2,2 mmol \ л;
  • по-малко от 1,0 mmol \ л (за мъже) – лошо;
  • по-малко от 1,3 mmol \ л (за жени) – лошо;
  • между 1,0 – 1,3 mmol \ л (за мъже) – нормално;
  • между 1,3 – 1,5 mmol \ л (за жени) – нормално;
  • над 1,6 mmol \ л (за мъже и за жени) – високо;

Триглицериди:

  • под 1,7 mmol \ л – желателно;
  • между 1,7 – 2,2 mmol \ л – максимално допустимо;
  • от 2,3 до 5,6 mmol \ л – високо;
  • над 5,6 mmol \ л – много високо.