Банер за мобилна версия за апликация

Полиомиелит

Полиомиелитът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в сивото вещество на гръбначния мозък, вяли парализи (намалена мускулна сила и тонус, липсващи рефлекси), тежко протичане и висока смъртност. Заболяването се причинява от вирус, който издържа дълго време във външната среда – във фекалии и хранителни продукти - от 2 до 6 месеца, в канални води - до няколко месеца.

Боледуват предимно деца от 1 до 5 години. Заболяването се предава основно по чревен път, но е възможен и въздушно-капков. Вирусът се пренася чрез замърсена вода и храна или чрез директен контакт с друг заразен човек.

От кръвта вирусът попада и уврежда различни органи и системи – сърце, черен дроб, далак и други, като най-силно е въздействието му върху нервната система. Вирусите се размножават най-добре в гръбначния мозък, продълговатия мозък и мозъчните обвивки. Инкубационният период е между 30 и 35 дни. Клиничните форми са многобройни, в зависимост от разпространението на вируса в организма.

Различават се две болестни форми – паралитична и непаралитична. Прогнозата на непаралитичната форма е добра, докато на паралитичната форма е сериозна и неблагоприятна. В почти 65% от случаите парализите имат траен характер. Централно-мозъчната паралична форма протича много тежко, като смърт настъпва в следствие на парализа на дишането и гълтането.

Болният е заразителен в последните 3-7 дни от инкубационния период и по време на началния стадий на заболяването. Болният отделя масивни количества зараза – в 1 г фекалии се съдържат до 10 милиона инфекциозни единици. Освен с фекалиите, вирусите се отделят и с носогърления секрет до 40-я ден от началото на заболяването. Особено опасни източници на зараза са заразоносителите, които не подозират, че предават инфекцията на околните.

Основни фактори на предаване при фекално-оралния механизъм са хранителните продукти, включително млякото и млечните произведения, плодовете и зеленчуците; каналните и поливни води; предметите и вещите в обкръжението на болния и замърсените ръце. Заразяването се осъществява чрез поглъщане на полиовирусите, отделяни с фекалиите на болните и вирусоносителите.

При въздушно-капковия механизъм, вирусите се отделят с носогърления секрет при говор, дишане, кашляне и кихане. Заразяването се осъществява при вдишване на въздух, съдържащ полиовируси.

 

Симптоми:

Заболяването протича в 3 стадия:

 • начален стадий, изразяващ се с температура, хрема, кашлица, гърлобол, зачервено гърло, безапетитие, гадене, повръщане, диария; - препаралитичен стадий – температурата достига 39-40 градуса, болните са неспокойни, възбудени или сънливи; наблюдават се менингиални признаци - главоболие, вратна ригидност;
 • паралитичен стадий – появяват се вяли парализи на различни мускулни групи;
 • възстановителен стадий – продължава от 2 до 5 години. Възстановяването на парализите е в различна степен, като при немалка част от болните остават трайни поражения.

 

Лечение

При поява на съмнителни за заболяването признаци, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, с оглед своевременно лечение и изолация на болния за предотвратяване разпространението на инфекцията.

Лечението на полиомиелита е симптоматично – усилията са насочени към осигуряване на подходящ болничен режим, правилно хранене и ограничаване на парализите.

Преди да започне лечението, трябва да се премери дебелината на прасците и бедрата на болния крак и обиколката на ръцете и ако след 20–60-дневно лечение те започнат да се размърдват и пълнеят, това е първият признак, че болният ще оздравее, ако продължава упорито и с търпение лечението.

Ако болният крак на детето е изкривен и лекарят е предписал да носи ортопедически апарат, то болното може да носи апарата до пълното заякчаване на болния крак, след което може да го махне.

Щом болното дете се почувства достатъчно укрепнало, добре е да кара детско велосипедче с 3 колела, за по-бързо оздравяване.

Ако болният е по-голям от 15 години, отварите се пият и налаганията се правят в максимален размер, посочен в плана; ако е по-малък от 15 години, се намаляват според възрастта му.

След оздравяването, ако детето се чувства слабо, временно в продължение на няколко дни или седмици може да се подпомогне ходенето му, като му се дадат 2 бастунчета или пък като се държи за дръжката на детска количка.

 

Хранителен режим:

 • Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, съдържащи витамин В и С, при това умерено подкиселени с лимон или чист винен оцет.
 • Освен това, сутрин на закуска, болният да изпива 1 чашка овесено мляко, приготвено от 2 супени лъжици овесени ядки, от вечерта попарени в 200 г вряща вода; кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда, затопля се и се засилва с 1–2 чаени лъжички смлени бадеми или орехи, 1–2 чаени лъжички чист пчелен мед или захар и 1 парче препечен хляб.
 • Преди обяд и вечеря да изяжда по 1–2 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък 1 чинийка салата от 1 супена лъжица прясно настъргана целина (корени), разбъркана с 200 г кисело мляко.
 • На обяд и вечеря заедно с другата храна задължително да изяжда и 1 чинийка овесени ядки, сварени с малко вода и плодов сок (вари се, както грис с вода и захар), а след ядене да изяжда смес от 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и след нея (ако не е склонен към затлъстяване) да изпива 1–3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

 

Билколечение:

 • Алое се използва най-вече за възстановяване на деца, които са под 5-годишна възраст чрез инжекции. За възрастните трябва да се пие 1 мл екстракт от алое и инжекции в бедрото в продължение на два месеца.
 • На всички етапи на болестта се приема отвара от шипки. Една супена лъжица шипка престоява в чаша вряща вода в продължение на половин час. Пие се три пъти на ден по половин чаша.
 • По време на острата фаза на заболяването се препоръчва сок от Змийско мляко. Пие се всеки ден, като се започне с една капка и увеличаване на дозата всеки ден до 10 капки. Препоръчително е да се разтваря в мляко. Може да се използва и суха трева: 50 г жълтурчета, сварено в 1,5 чаши вряла вода. Пие се една супена лъжица 4-5 пъти на ден, предварително затоплено.
 • Мед - един отличен продукт, който помага срещу полиомиелит. Необходимо е да се вземе един литър гореща вода и се разтваря в нея 50 грама течен мед. Пие се по една чаша 3-4 пъти на ден.
 • 1 кафена лъжичка смачкан прополис се слага в ½ чаша топла вода. Поддържа се във водна баня за два часа, след което се филтрира през марля. Пие се една супена лъжица три пъти дневно преди хранене.
 • Herbal винаги е бил ефективен начин за борба с чревни инфекции. Нарязан суров (1 супена лъжица) се слага в чаша вряла вода и се филтрира. 
 • Използват се също билки като жълт кантарион, бял равнец, коприва, мента и т.н., но е препоръчително да се консултирате със специалист.

Лечение по Дънов:

I. Сутрин, обед и вечер, 20 минути преди ядене, болният да взима по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от чист зелен столетник (алое арборесценс и агава американа). И двата вида трябва да бъдат чисто зелени, и то от двете им страни, защото цветните столетници (агава американа) с бели и жълти ивици по тях са отровни. 

Приготовление: От алое арборесценс се взимат 10–20 листа, а от агава американа (която не трябва да е по-стара от 10 години) 2–3 листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, а на агавето и външната ципа, нарязват се на ситно и се смилат на каша, прибавят се по 400 г чисто натурално червено вино (най-добре малага) и чист пчелен мед и на водна баня се варят 1 час; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване и се държи на студено да не вкисне.

II. Десет минути след настойката, да изпива 1 чашка от 75 г (за деца според възрастта) или:

 • отварка от киселец и червен кантарион – по 50 г, бял оман (корени) и жълт кантарион – по 80 г, агримония, арника, върбинка, глухарче и пелин – по 75 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.
 • отварка от агримония, лавандула, зайча стъпка, невен, ранилист (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън и в закрит съд се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.
 • при варенето на отварите да се прибавя и по 1/4 чаена лъжичка чист руски чай.
 • при желание отварите може да се пият подсладени с мед, глюкоза или захар.
 • вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, най-добре е да пие само овесено мляко – 3 супени лъжици очистен овес се варят в 600 г вода до пълното разваряване на овеса, след това се прецежда чрез изстискване и се подслажда с мед или захар по вкус.

III. Два часа след ядене да взима 1 супена лъжица (за деца според възрастта) от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на каша, 100 г обелени чесънчета, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца според възрастта) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева – по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

При висока температура отварите за преди ядене да се засилват с по 1 г от следната аптекарска смес: индийско орехче, нишадър на прах и лимонтозу по равни части, стрити на прах. На деца под 10 години да се дава по 1/4–1/2 г според възрастта им.

Вечер преди лягане 2–3 вечери подред на по-големите деца се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. За малките деца клизмите се правят с 250–500 г от същия чай.

Компреси:

 • След клизмата в понеделник и четвъртък се слага парен компрес на целия гръбнак с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик, варен 10 минути (за да може да се използува 2–3 пъти подред), или пък болният ляга в корито, напълнено с търпимо горещ ситен, промит и пресят пясък, като на морския плаж, със студен компрес на сърцето и покрит до шията с вълнено одеяло – лежи се така 10–15 минути или докато е приятно. Следват сухо увиване за по-добро изпотяване за 30 минути, изтриване и налагане на гръбнака с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 8–10 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно заедно с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 3–4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и 10–15 сухи сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките.
 • Едновременно коленете се налагат с кърпички, намазани с мед и поръсени с прясно смлян синап на върха на ножа, и се увиват с вълнени бинтове, а сухожилията – с торбички, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и 1/2 чаена лъжичка сяра на прах. Коремът се налага с компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и оцет наполовина), а на главата се слага цяла „шапка” от квас, засилен със 7–9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени със 7–9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.
 • Вторник и петък се прави разтривка на гръбнака от долу нагоре във вид на малки спираловидни кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, за 1–2 минути, последвана от налагане на коленете с кърпички, намазани с мед и поръсени със синап, както по-горе, а на сухожилията с торбички, напълнени с топла лапа от кромид лук, сварен с газ (кромидът се нарязва на ситно и се поставя в дълбок съд, залива се с толкова газ, колкото да го покрие, и след като се свари като за ядене, се прецежда, изстисква се много добре и се поръсва за всяко място с 1 изравнена чаена лъжичка захар, за да не се получат мехури по кожата; самата газ се запазва за по-нататъшното използуване). Едновременно се налага гръбнакът само с квасец (без парен компрес), на корема се поставя компрес и на главата цяла „шапка” с квас, както е казано по-горе; държат се цяла нощ.
 • Сряда и събота се прави цяла топла баня с вода (36оС за 10–20 минути) или с цвик, взет от мандра, или с отварка от морски водорасли, борови клони, овесена слама и полски бъзак (цялата билка с корените, но без плодовете, които цапат) – по 1–2 големи хватки от всички в 1 казан вода се варят 30 минути, след това в същата отварка се добавят 2–3 двойни шепи трина и по 1 двойна шепа орехови листа и здравец (листа и корени); вари се още 10 минути, накрая се добавя 1 шепа морска сол и като се разтвори солта, отварката се снема от огъня, а като изстине, се прецежда. Ако е недостатъчна, добавя се още малко топла вода. След това се прави сухо увиване за по-добро изпотяване.

При невъзможност да се правят тези бани, на болното дете се облича мокра риза (най-добре бархетната му нощница), натопена в същата отварка, добре изстискана. Отгоре се увива до шията като бебе с 2–3 одеяла и лежи така 1–2 часа.

Баните и мокрите ризи може да се заменят с разтривка на гръбнака с камфоров спирт, като след нея се правят всички приложения, дадени за вторник и петък; държат се цяла нощ.

Болни, кожата на които не понася суровите лапи от кромид лук, със същия успех може да ги заменят, като постоят преди вечеря с боси крака в кофа – прави или седнали – на дъното на която е сложена хавлия или вълнено парче, натопено в газ и добре изстискано; стои се от 20 до 50 минути – започва се от 20 минути и постепенно се увеличава по 5 минути, докато се стигне до 50 минути. След това стъпалата се изтриват до сухо, леко се намазват с олио и се обуват чорапи. Преди лягане се изпълняват останалите приложения, дадени напред.

За по-бързо излекуване, от голяма полза е в началото на втория месец от началото на лечението, да се добави и следното: Всяка вечер в продължение на 20 дни да се превързват първата вечер дясната длан близко до свивката на китката и петата на левия крак с 1/2 глава суров кромид лук (средата на който, с остро ножче се изрязва, за да се образува паничка, с дебелина на стената около 1/2 см, извадената маса от лука, се счуква на ситно, засилва се с 1 изравнена чаена лъжичка сол и отново се връща в образуваната паничка от лука), втората вечер това се прави с лявата длан и дясната пета. Вместо това може същите места да се налагат с торбички, напълнени с хладка лапа, приготвена за всяко място с 1 изравнена чаена лъжичка счукан чесън, толкова сол и царевично брашно и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста кашица. Преди поставянето на лапите, местата, които ще бъдат покрити с нея, предварително да се намажат с малко олио. След 20-дневно приложение на тези процедури се дава на болния 10 дни почивка и подир това същите приложения се повтарят още 3–5 пъти, а при желание и повече.

Ако китката на болната ръка е свита, всяка вечер тя се обвива с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 чаена лъжичка сяра на прах (от аптеката).

Ако стъпалото е изкривено и коляното е слабо, всяка вечер тези места се обвиват с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с по 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах и 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с една супена лъжица корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Изкривеното стъпало се поставя в домашна обувка, ушита от мека мукава, за да се изправи, леко се забинтова и се държи до сутринта.

Масажи:

Сутрин сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути и фрикция с хладка солена вода (на 1л преварена вода 1 супена лъжица морска сол). Фрикцията се прави внимателно, под одеялото и на части, за да не се простуди детето. След фрикцията следва обличане, а изкривеното стъпало се обвива във вид на чорап с мушама от хаваджива – мушамата се носи 15 дни от едната страна и 15 дни от другата – заедно с високи обувки, които подпомагат оправянето на изкривеното стъпало. Освен това добре е всички болни да носят през деня на гръбнака си мушама от хаваджива (дълга според дължината на гръбнака и широка 10–15 см). Освен това юношите, които са преминали 13 години, добре е да правят и по 10–20 дълбоки вдишвания с бавно издишване. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Масажите са полезни, но след 3 седмици, когато болестта е ликвидирана и крайниците се отпуснат от само себе си. От този момент лечението се опростява така: сутрин се прави само цяла баня без сухо увиване, а вечер се прави масаж с маслен пелин — една шепа пелин (листа и клони) се залива с чист маслинен зехтин, колкото само да се облее пелинът, след това се слага в друг съд с вода и се оставя на огъня във водна баня, докато кипне водата. От това се получава нещо като кашица. Със сока на тази кашица много леко се масират болните (засегнатите) места, и то само от горе на долу, а не обратно. След масажа с гъстото на пелина се налагат масажираните места и хлабавичко се превързват (за да не се пречи на кръвообращението). Превръзката седи цяла нощ. Масленият пелин се приготовлява всяка вечер наново.

 

Профилактика:

Профилактиката се състои в задължителна ваксинация на подлежащите контингенти от населението с противополиомиелитна ваксина. Понастоящем, у нас изключително рядко се наблюдават малки епидемични взривове, предимно сред обхванати детски контингенти от цигански произход, които се отклоняват от профилактичната ваксинация. По показание се извършва реваксинация на застрашени групи от населението, особено при епидемична обстановка. Ваксината се понася добре и в повечето случаи създава продължителен и стабилен имунитет. Заболялите и съмнително-инфектираните лица подлежат на изолация, а на местопребиваването им преди изолацията се извършва грижлива дезинфекция.

Профилактиката на полиомиелита се извършва основно чрез имунизация с противополиомиелитна ваксина в три приема - на 2-я, 3-я и 4-я месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6 годишна възраст.

Важно значение в профилактиката на заболяването имат и мерките за прекъсване на пътищата на предаване на инфекцията: спазване на лична хигиена; обилно измиване с вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за сурова консумация; достатъчна термична обработка на месо, мляко и яйца; консумация на вода само от проверени източници; плътно затваряне на съдовете за отпадъци; избягване на замърсени водоеми за къпане и риболов.