Банер за мобилна версия за апликация

Предменструален синдром

Всяка една жена неведнъж в живота си се е оплаквала от напрегнатост на гърдите, подут корем, умора, раздразнителност и честа смяна на настроението, дори до депресия. Ако тези симптоми се появяват няколко дни преди менструацията и то комбинирани, най-вероятно се касае за т.нар. предменструален синдром.

Той се наблюдава обикновено между 20 и 40 годишна възраст, като според статистиките всяка трета от четири жени страда от него под една или друга форма – от леко неразположение до тежко състояние, водещо до ограничавне на ежедневната дейност.

 

Симптоми:

Макар симптомите да са индивидуални за всеки или дори вариращи през различнте месеци, най-честите оплаквания са следните:

 • повишаване на теглото, поради задържане на течности;
 • подуване на корема;
 • болезненост в гърдите;
 • напрегнатост, тревога;
 • честа смяна на настроението до депресия;
 • промяна в апетита – необходимост от консумация на сладко;
 • преоблеми в съня;
 • главоболие;
 • умора.

Тези симптоми се наблюдават през лутеалната фаза - от 14 до 28 ден, настъпваща след овулацията. В някои случаи клиничната картина е изключително сериозно изразена с изявена психична симптоматика като тежка депресия, чувство за безпомощност, самокритикуване, гняв или тревожност, трудно съсредоточаване, раздразнителност. В тези случаи се касае за форма на предменструалния синдром с отделно психиатрично обозначение – предменструално дисфорично разстройство. У редица пациентки става въпрос за наслагване на психиатричен проблем с оплаквания, свързани с мензиса.

 

Причини:

Не се знае много за причините, водещи до описаните симптоми. Има няколко теории, но никоя от тях не е доказана и няма етиологично лечение за синдрома. Предполага се хормонална етиология във връзка с появата им в зависимост от менструацията, както и липсата им при бременност и менопауза. Свръхчуствителност към прогестерона, чието ниво се повишава през втората половина на цикъла, води до потискане на серотонина, хормона на щастието. Това обяснява емоционалните промени.

Консумацията на алкохол и кофеинови напитки също се имат предвид. Стресът може да утежни картината, но не и самостоятелно да я предизвика. Евентуална роля се отдава и на липсата на някои витамини и минерали.

 

Диагностициране:

Няма специфични лабораторни изследвания с оглед точното поставяне на диагнозата. Те по-скоро се правят за изключване на други заболявания. Най-важна е анамнезата. На пациентките се препоръчва да водят дневник на появата на симптомите, характера им и съответно тяхното изчезване. Важно е да се отбележи времето на настъпване и продължителността на менструалното течение.

Синдромът трябва да се отдиференцира от други заболявания, които биха протекли с някои от посочените симптоми. Такива са например афективни разстройства, хранителни разстройства (булимия, анорексия), хронични заболявания като диабет, анемия, настъпване на менопауза, ендометриоза, употреба на контрацептивни медиакменти, синдром на раздразненото черво и др.

 

Профилактика:

На първо място стои редовната физическа активност, но не само по време на оплакванията - 30-минутна аеробика два-три пъти седмично, тичане в парка, плуване, дори танци или поне разходки. Смята се, че двигателната активност стимулира осовбождаването на ендорфини, които пък повлияват настроението, паметта и концентрацията и потискат болката. Със или без ендорфини, дори и краткото и леко физическо натоварване, винаги кара човек да се чувства по-добре, а да не забравяме и положителния ефект върху сърцето, теглото и общото състояние като цяло. Освен това, психическата умора и депресивните състояния също биха могли да се преодолеят с известна доза движение.

Не по-малка е ролята на стресът в живота ни. Оплакванията при предменструален синдром могат да се повлияят с избягване натоварващите ни в ежедневието ситуации или най-малкото пренастройване и възприемането им по друг начин. Емоционалната подкрепа от семейство и приятели тук също намира своето място.

 

Лечение:

Ако профилактичните мерки не помогнат, тогава се изписват някои медикаменти за преодоляване на симптоматиката:

 • психотропни агенти - серотонина в патогенезата на предменструалния синдром. Препарати, които инхибират обратния захват на този невротрансмитер, съответно ще повишат нивото му в мозъка. Такива медикаменти са например fluoxetine и sertraline. Приемът им само през лутеалната фаза, 14 дни преди менструация, или непосредствено преди очакваните оплаквания. Не се препоръчва лечение с анксиолитици като alprazolam, трициклични антидепресани, литий или други психотропни агенти, поради надделяване, в случая на нежеланите ефекти над полезните. Bromocriptine намалява болката в гърдите и менструалната мигрена, но страничните му действия не позволяват масовото му приложение.
 • диуретици - диуретик с доказана роля при предменструалния синдром е Spironolactone. Той повлиява болезнеността на гърдите и задръжката на течности. Прилага се предимно през лутеалната фаза.
 • нестероидни противовъзпалителни средства - използването им е оправдано поради високите нива на простагландини при предменструалния синдром. Прозвеждането на последните се блокира именно от тези препарати. От най-добре проучените за това състояние са mefanamic acid и naproxen. НПВС трябва да се използват с повишено внимание при пациентки с гастроинтестинални и бъбречни заболявания.
 • медикаменти, повлияващи менструалния цикъл - сред проучваните са Danazol, агонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон, естрогени или прогестеронови препарати. Danazol потиска освобождаването на гонадотропин, а от там и функцията на яйчниците. Приемът му е ограничен във времето поради маскулинизацията и токсичността към черния дроб. GnRH-агонистите също инхибират функцията на гонадите у жената. Най-значителният страничен ефект е наблюдаваната остеопороза след 6-месечно лечение. При нужда от дълготраен прием трябва да се мисли за включване на естрогени и прогестерон в терапията.
 • Лашазис“ се използва за борба с много от симптомите, в това число болки в яйчниците, чувствителност на гърдите и главоболие.
 • Леканиум“ се прилага за лечение на подути гърди, 
 • Бовиста“ действа добре при стомашно-чревни симптоми, като диария.
 • "Пулзатила“ се предписва за облекчаване на емоционалното състояние, при което жените се чувстват изоставени и се нуждаят от утешение.
 • Натмур“ се използва за борба с меланхолията и депресията, засилваща се от утешенията. Други симптоми, които могат да се лекуват с него, са главоболие и желание за солена храна.
 • Силната депресия, силното обезсърчение, индиферентността и усещането, че матката е преместена и скоро може да падне, са няколко от симптомите, които хомеопатите лекуват със „Сепия“.

Резултатите от прилагане на ниски дози естрогени, прогестерон (включително и като орални контрацептиви) са противоречиви. В някои случаи те облекчават пациентите, в други – оплакванията се изострят.

Трябва да знаем, че както симптомите са различни при всяка жена, така и повлияването от немедикаментозни и медикаментози методи също е индивидуално. Обикновеният медицински подход към ПМС включва предписването на лекарства. И както се случва винаги в такива случаи, продължителната им употреба води до нежелани странични въздействия. Някои лекари, които считат, че ПМС се появява в резултат на дисбаланса между прогестерона и естрогена, предписват прогестеронови добавки. Въпреки че това лечение регулира хормоналните нива в организма, то не премахва истинската причина за проблема.

Алтернативната медицина предлага лечение на нарушеното равновесие. Според нея излишните количества естроген в тялото могат да са продукт на неправилната функция на черния дроб, състояние, което може да се лекува ефикасно чрез ограничаването на богатите на естроген храни и подобряването на спортните навици.

 

Хранителен режим:

Избягването на солени храни, водещи до задържане на течности, около очакваната поява на симптомите би ги намалила. Препоръчва се замяната на сладките изделия с комплексни въглехидрати съдържащи се в ориз, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Храненето по малко, на по-кратки интервали, също е от полза. Необходимо е и ограничаване на кофеиновите напитки, алкохола и тютюнопушенето. Увеличаването на дневния прием на калций (чрез млечни храни или добавки) и магнезий, както и този на витамини А и Е, са с позитивен ефект. Много жени облекчават оплакванията си с витамин В6. Ефектът е индивидуален, а и трябва да отбележим, че дозата е желателно да не надвишава 50мг дневно, поради очаквани симптоми от страна на нервната система при предозиране. Не бива приемът му да става рутина.

Здравословната диета е действителния ключ към предотвратяването на борбата с ПМС. Жените, страдащи от ПМС, трябва да консумират храни, богати на въглехидрати и комплексни въглехидрати, и да закусват между основните хранения, за да стабилизират нивата на кръвната си захар и да облекчат симптомите. Полезни могат да бъдат студените зелени храни, като салатите.

Храната трябва да е възможно най-чиста. Храните, замърсени с пестициди, синтетичните добавки, лекарствата и химическите вещества в околната среда повишават нивото на естроген в кръвта, като създават дефицит на прогестерон и провокират ПМС. Тази храна трябва да е екологично чиста и непреработена, доколкото това е възможно. Излишният естроген в организма може да е резултат от сярата, съдържаща се в животинските мазнини, или от липсата на незаменими хранителни вещества, като витамин В-комплекс, витамин С и витамин Е, които са незаменими за правилното отстраняване на ненужните хормони.

След тежък ПМС доброто хранене може да бъде добавено с допълнителни хранителни вещества. Витамин В6, познат още като пиридоксин, служи като естествен мускулен релаксант и може да намали схващанията, свързани с ПМС. Този подвижен витамин действа и като диуретик, намалява подуването, задържането на течности и чувствителността на гърдите. Витамин В6 трябва да се приема ежедневно в дози по 200 – 400 мг през устата. Това може да е част от добавката на витамин В-комплекс. Не превишавайте предписаната доза, понеже излишното приемане от този витамин причинява невропатия или възпаление на нервите.

Избягването на кофеин, алкохол и захар е добре за всички и особено за страдащите от ПМС. Понеже е възможно много от жертвите на ПМС да страдат и от хипогликемия, приемането на захар трябва да се ограничи, за да не се получават колебания в нивата на кръвната захар. Когато се приемат големи количества захар, нивото на кръвната захар драстично нараства и организмът е принуден да отговори с бързото му намаляване. В резултат се появява спад в настроението и енергията.

Клиничните изследвания доказват връзката между консумацията на кофеин и чувствителността на гърдите и безсънието. Трябва да се ограничи и консумацията на млечни продукти поради склонността им да увеличават нивата на естрогена в организма. Повишеният естроген може да доведе до липса на прогестерон и по този начин да предизвика ПМС. Лютите, пикантните или киселите храни трябва да се избягват от жените, страдащи от ПМС. Те също трябва да се пазят и от храни, съдържащи натрий и скорбяла.

 

Добавки:

 • Магнезият, който действа добре на нервната система, облекчава неспокойството, раздразнителността, нервността, безсънието и депресията и може да е доста полезен, като се добави към храната в количества 500 – 100 мг дневно. Антиспазматичните качества на магнезият могат да намалят схващанията и болките в долната част на гърба, свързани с менструацията, и намаляват желанието за сладко. Добавянето на витамин Е – 200 – 600 единици на ден, може да помогне за намаляване на чувствителността на гърдите и е полезно за лечение на схващанията, и фиброциститни гърди, които се уголемяват преди менструация. Минералът цинк в дозировка 30 – 60 мг е полезен за намаляване на депресията и раздразнителността.
 • Друга позната добавка е гама линоленовата киселина (GLA). GLA е прекурсор на простагландин Е1, жизненоважен за координацията на нервната и хормоналната дейност. Тази наподобяваща хормони субстанция може да помогне за лечение на контракциите, желанието за сладка храна, мускулните спазми, промяната на настроенията, депресията, раздразнителността и чувствителността на гърдите. Обикновените източници на GLA са маслото от нощна свещ и касисът. Също така и маслото от пореч, което всъщност представлява 24% GLA. То може да бъде концентриран източник на веществото само с една капсула и е ефикасен заместител на шест капсули от масло от нощна свещ. Ежедневно може да се приемат 1000 мг масло от пореч, което доставя на организма 240 мг. GLA.
 • 1000 мг. незаменими мастни киселини, които могат да се получат от рибено или ленено масло, помагат за продуцирането на простагландин Е3, подобна на хормон субстанция, която намалява чувствителността на гърдите. Понеже незаменимите мастни киселини от лененото семе стават жертва на готвенето, маслото може да се използва за салата или да се поставя във вече сготвената храна.
 • Естествените източници на прогестерон, например мексикански ямс, могат да предотвратят множество форми на рак и фиброциститни заболявания и да стабилизират хормоналното равновесие.
 • Изофлавоноидите са полезни вещества при промяната на настроенията, което представлява част от ПМС. Те представляват форми на фитоестроген, получен от соя и други зеленчуци, които помагат за възстановяване на хормоналното равновесие чрез участие в съревнованието за естрогенни рецептори. Когато изофлавоноидите окупират тези рецептори, неактивният естроген се отстранява от черния дроб и дебелото черво. Органични източници на изофлавоноиди са соята, бобовите, грахът, зеленият фасул, фъстъците. Те са доказали равностойността си на предписваните хормонални добавки, но без страничните им въздействия.

 

Билколечение:

Лечението с билки не е регистрирано и контролирано от организациите, отговорни за това. Съставът и качеството на продаваните билки не е гарантиран. Използването им от редица жени обаче ни кара да споменем благоприятния ефект, който оказват. Такива са джинджифилът, глухарчето, листа от малина, масло от иглика.

Някои хомеопатични лекарства са доказали ефикасността си в борбата с ПМС, но не трябва да се употребяват по няколко наведнъж. Ако лекарството, което сте избрали, не облекчи симптомите Ви, хомеопатите съветват да прекратите употребата му и да опитате друго.

 • Китайските билки са много разнообразни. Билката лунтанксиенван е демонстрирала способността си да намалява гневните емоции, свързани с ПМС.
 • Друга китайска билка, иао ван, помага за лечение на депресията, лошото храносмилане, подуването и лошото кръвообращение.
 • Билковият препарат, наречен „Женска хармония“, също се употребява за подобряване на кръвообращението.
 • Фоликулинум“ смекчава симптомите на ПМС, когато се приема на седмия ден от менструалния цикъл, с потенция 30 до 200с.

 

Упражнения

Както и при много други заболявания, упражненията ще доведат до положителна разлика и при ПМС. Изследванията показват, че редовното изпълнение на аеробични упражнения предотвратява лошото настроение, облекчава схващанията, намалява задържането на вода и ограничава желанието за сладки храни. За максимално добри резултати те трябва да се изпълняват три-четири пъти в седмицата.

Древната рефлексна практика се основава на схващането, че по стъпалото се намират участъци, отговарящи на различни части на тялото. Като манипулират специфични части от стъпалото, рефлектотерапевтите подобряват функциите на съответните органи и жлези. Жените, ползвали рефлексотерапия, често изпитват благотворното ѝ влияние. Често пъти, рефлексотерапията е придружена с угаждане, лека музика, разсеяна светлина. Това допринася за допълнително удобство и може да доведе до облекчаване на стреса.

Най-добрият начин за установяване на рефлексните точки е да се визуализира човешкото тяло върху стъпалото. Пръстите отговарят на горната част на тялото и включват точките за очите, носа, устата, ушите и мозъка, а възглавничките им – на областта на гърдите – сърце, бели дробове и бронхит. Центърът на крака представлява вътрешните органи, докато петата и глезените се свързват с областта на малкия таз и репродуктивните органи. Матката е символизирана по средата на диагонала между петата и глезенната кост. Тя може да се лекува, като се опипва с палец вътрешната част на глезена. Придвижването на палеца кръгообразно и опипването в близост до точката на матката може да помогне за облекчаването на ПМС.

Рефлексотерапевтът, може да Ви покаже как да манипулирате другите репродуктивни органи и техните рефлексни точки. Освен това, масажирането на останалата част от стъпалото, е благотворно при лечението на ПМС, защото всички системи в тялото ежедневно си взаимодействат. Общата релаксация се подобрява, като се прекарат пръстите по стъпалото. Макар че рефлексотерапията е най-ефикасна, когато се практикува три или четири дни преди началото на менструацията, тя може да се използва и по време на менструация, и след нейното приключване.

Друг начин за справяне с ПМС е въздействието върху естествените точки на тялото. Поставете ръка на 8 см под тазовата кост по посока на крака и с пръсти напипайте чувствителната точка. Когато установите мястото, започнете масажна терапия. Ако точката е прекалено чувствителна към манипулацията, масажирайте областта под и над нея. Тази процедура може да се приложи и от външната страна на глезена и средата между петата и глезенната кост.