Банер за мобилна версия за апликация

Простатит

Простатитът представлява възпаление на простатната жлеза, която е изпълнена с много канали и те лесно могат да се инфектират, възпалят или запушат от сгъстена секреция или малки камъчета. Простатитът се среща във всички възрасти на полово активните мъже и все по-често се открива при съвсем млади момчета.

 

Симптоми, характерни за различните видове простатит:

 • Парене при уриниране;
 • Чести позиви за уриниране;
 • Болки в корема, особено в долната част;
 • Затруднена ерекция;
 • Затруднена еякулация;
 • Кръв и/или гной в урината;
 • Остра миризма на урината;
 • Втрисане;
 • Висока температура;
 • Болки по време на дефекация;
 • Болки в долната част на гърба, около бедрата или гениталиите;
 • Пронизваща болка между скротума и ануса;
 • Силна болка при еякулация;
 • Водниста секреция от пениса;
 • Болезнена и/или преждевременна еякулация и кръв в спермата.

 

Усложнения

Значимостта на заболяването, се определя от последиците, създаващи значителни психологически и социални проблеми при мъжете. В много случаи, след прекарани възпалителни заболявания на простатата може да се стигне до инфертилитет (безплодие) и еректилна дисфункция (импотентност). Други усложнения могат да бъдат:

 • Хронифициране на простатита, което значително да усложни лечението;
 • Инфекцията може да се предаде по съседство и да се инфектират и други органи– уретра, пикочен мехур, бъбреци;
 • Възпаление на епидидима – навита тръбичка, разположена на задната част на тестиса (епидидимит);
 • Абсцес на простатата (изпълнена с гной кухина в простатата)

 

Диагностициране:

Физическият преглед се изразява в щателно изследване на скротума, тестисите, епидидима, слабините и средната част на гърба, където са разположени бъбреците, в търсене на следи от възможна инфекция. При провеждане на ректален преглед може да се установи наличието на оток и влага – симптоми на протичащ остър възпалителен процес. Лабораторните тестове включват изследване на урина в търсене на бели кръвни телца и бактерии, говорещи за протичаща инфекция. Резултатите от този тип тест стават ясни след около седмица. Те помагат за определяне на типа антибиотик, подходящ за лечение на заболяването или за предписване на алтернативен медикамент, в случай че симптомите не отшумяват.

Заболяването се открива след направата на анализ на урина. По този начин заедно с урината се извлича и попадналата в нея простатна течност. Прави се посявка на взетата проба. При този вид простатно заболяване се прави и кръвен тест, наречен външен простатен антиген. Тестът е предназначен за ранна диагностика на рак на простатата, но може да се използва и при наличие на възпалителен процес в простатата.

Поставянето на диагнозата „възпаление на простатата” и определянето типа простатит изисква определен алгоритъм. При острите заболявания е задължително снемането на анамнеза както на болния, така и на неговия партньор поради наличието на полово-предавани форми на инфекцията.

Най-важното изследване за диагностицирането на бактериален простатит е количественото микробиологично изследване на урина, еякулат и простатен секрет, както и тяхното микроскопско изследване. Резултатите от лабораторните изследвания са с характерни промени и отличителните за остра инфекция левкоцитоза и завишено СУЕ. Типично е наличие на левкоцити и положителна бактериална култура в простатния секрет. Присъствието на 5-10 левкоцита на поле при микроскопско увеличение 450, показва инфекция.

За да се диагностицира хроничния простатит без следи от инфекция, симптомите на заболяването трябва да са налице поне от три месеца. Причината за появата на хроничен простатит без следи от инфекция е все още неизвестна. Това е обезсърчаващо състояние както за пациента, така и за лекуващия лекар, тъй като не подсказва какви точно тестове трябва да бъдат направени с цел изолиране на причината за заболяването. Много често диагнозата се поставя на случаен принцип, тъй като резултатите от тестовете на кръв и урина, рентген и ултразвук са нормални, а в същото време пациентът продължава да има оплаквания.

 

Лечение

Много често лечението на простатита е затруднено. От една страна, невинаги може да се изолира и определи точният причинител, а от друга – възможно е наличие на друга инфекция в организма, която да е първоизточник. Често, подобна инфекция въобще не се търси и диагностицира. Най-често, класическата медицина предписва антибиотици. Особена трудност е, че не всички медикаменти имат добра проникваща способност в простатата, поради наличието на кръвно-простатна бариера, която възпрепятства навлизането на някои вещества и лекарствени препарати. Тази бариера, подобна на други в организма, всъщност е механизъм, намаляващ токсичното натоварване на органа, което неимоверно би следвало от агресивните антибиотични препарати. Това обяснява и известната трудност при намиране на подходящото лечение за простатита. За щастие, билковите растения не срещат подобни препятствия.

Острата форма на заболяването е лечима чрез перорално приложение на най-популярните антибиотични препарати. Паралелно с това, пациентът трябва да спазва и някои препоръки за изпълнение у дома. Първата и най-важна е обилен прием на вода. Болкоуспокоителните също са чест спътник на терапията. Пациентът е задължително да се придържа и към определен режим на почивка и избягване на натоварвания.

В случаите на слаб имунитет или изключително остро протичане на инфекцията не е изключена хоспитализация и интравенозно вливане на антибиотични препарати.

Когато простатитът е хроничен и има следи от инфекция, антибиотичната терапия е по-продължителна – около два месеца.

Лекарства за простатит

Лекарствата, предписвани при простатит имат за цел овладяване на инфекцията. Когато такава е на лице се предписват антиботични препарати за прием през устата. В по-тежки случаи се налага интравенозното им вливане.

При отсъствието на индикатори за инфекция се предписват лекарства за успокояване на болката. Сред тях и нестероиди и с противовъзпалителен ефект. Те целят облекчаване на болковите оплаквания. В случаи, когато заболяването дава негативен ефект върху психическото състояние на пациента е възможно назначаването и на антидепресанти. Но във всеки един от тези случаи, лекарят е единственото компетентно лице, което може да назначи точното лечение.

Преди назначаването на конкретен антибиотичен медикамент е препоръчително да се направи антибиограма. Благодарение на нея може да се определи степента на чувствителност към определен дразнител и да се назначи правилно антибиотично третиране. Най-важно в случая е избраният медикамент да доставя на простатата необходимите лечебни компоненти в терапевтични концентрации.

 • Ципрофлоксацин е сред евтините и достъпни антиобиотични алтернативи за справяне с инфекцията при простатит. Стандартната дозировка от него е двукратно по 500 мг. Препоръката за прием обхваща периода два часа след хранене или преди това.
 • Левофлоксацин е алтернатива на по-горния препарат, но е по-силен. Това обяснява и двойно редуцираната му дозировка от таблетка дневно от 500 мг. Приемите му продължават между 14 и 28 дни.
 • Простамол Уно е сред медикаментите, предписвани при простата. Препаратът е на растителна основа. Съдържа екстракт от растението сереноа репенс. Главно се препоръчва на мъже с простатна хиперплазия, при които увеличението на простатата не е предизвикано от туморни изменения. Поради естествения състав на препарата е необходимо да бъде приеман продължително. Подобрение се очаква най-рано след шест седмици. Необходимо е таблетките да бъдат приемани поне шест месеца за наличието на траен и осезаем резултат. Дозировката е по таблетка дневно, приемана задължително в един и същ часови интервал и след прием на храна. Обилното количество вода задължително съпътства поглъщането на таблетката Простамол Уно.
 • Таваник е друг антибиотичен медиканент на основата на хиноловия компонент левофлоксацин. При простатни инфекции дозата таваник е съответно две таблетки от 250 мг или една от 500 мг, приемани по време или след хранене. Обилното количество вода е задължително да съпътства и приема на този препарат. Рисков е приемът му от пациенти над 60-годишна възраст, както и такива с мозъчни и чернодробни проблеми. Несъвместимостта на Таваник с препарати с желязо, магнезий, алуминий и цинк, както и с лекарства за язвени заболявания. Докато трае терапията Ви с този антибиотик, а и два дни след нея, излагането на слънце трябва да бъде избягвано.
 • Сумамед спада към макролидните антибиотични медикаменти, които също са ефективни простатни инфекции. Твърдите капсули от 250 мг се приемат в еднократна доза. По една на ден е стандартната доза за прием на препарата. Предлага се и под формата на сироп. Дозата за прием, от който е две лъжици на ден. Тъй като активният компонент азитромцин се отлага в черния дроб и след това се абсорбира от жлъчката, приемът на препарата при чернодробни заболявания е нежелателен.
 • Тинидазол е медикамент, производен на имидазолините. Той също е приложим за лечение на урогенитални инфекции. Ефектът му се изразява в директно въздействие върху ДНК структурата на патогенния микроорганизъм. Стандартната доза, в която се приема тинидазол на дневна база, е 2 гр.
 • Метронидазол е друг антиинфекционен медикамент, приложим в инжекционна форма. По предписанието му се прибягва в случаи на животозастрашаващи състояния или когато приложеното антибиотично лечение се е оказало неефективно. При наличието на чернодробни проблеми, приемът му е нежелателен. Максималното количество, което се въвежда в тялото на пациента първия ден от терапията, е 2 гр. Дозите се въвеждат през интервали от 6-8 часа. Втория ден от терапията протича с въвеждането на количество от 1 г. Поддържащите дози са в това количество. Допуска се да бъдат увеличени с още половин грам. Трябва да се внимава с комбинацията метронидазол и литий. Това важи за пациенти на терапия с коментирания препарат и друг с литиеви соли.
 • Авелокс е друг антибиотичен медикамент, унищожаващ бактериите, отговорни за мъчителния простатит. Той принадлежи към групата на флуорохинолоните. Предписва се още при инфекции на синусите, белите дробове и органите на половата система. Стандартната продължителност на терапията е между 7 и 14 дни, а количеството, приемано на дневна база – таблетка от 400 мг. Възможни са смущения в сърдечния ритъм, повръщане и кожни обриви в резултат от приема на антибиотика авелокс. В никакъв случай не бива да бъде самоинициирано лечение с него. Шест часа е препоръчителният интервал между приема на коментирания медикамент и други медикаменти.
 • Урогут е друг препарат, произведен на база растителни компоненти – екстракт от корените на лечебната коприва и палмово дърво Сабал. Препаратът се препоръчва при доброкачествени простатни изменения от първи и втори тип. Лекарственият продукт не редуцира самата хипертрофия, а облекчава и тушира остротата на простатната симптоматика. Препоръчително е, да се приема по таблетка сутрин и вечер, заедно с обилно количество вода. Като резултат от нежелана реакция се наблюдават единствено чревни смущения. Но тези случаи са рядко проявими.
 • Антибиотикът монурал се предпага под формата на ароматизирани кристали в сашета. Препаратът с вкус на портокал е произведен на базата на антибиотичния компонент фосфомицин, който въздейства пряко върху бактериите. При неусложнени инфекции, включително и простатит, препоръчваната доза е по саше дневно. Храната води до забавяне реабсорбацията на активния антибиотичен компонент. Поради тази причина препоръката за приема му гласи, че той трябва да бъде осъществяван два или три часа след храна. А още по-добре става вечер. На празен пикочен мехур.
 • Омник токас е друг препарат, предписван при простата, спадащ към групата на алфа1 блокерите. Той въздейства пряко върху адренорецепторите. Намалявайки напрежението в гладката простатна муксулатура води до значително облекчение в процеса на уриниране. Неконтролираните позиви за отделяне на урина също намаляват в резултат от терапията с медикамента. Пациентите с ниско кръвно следва да съобщят това на уролога в случай, че той им предпише Омник токас. Страдащите от бъбречни заболявания, както и тези, на които предстои операция на лещата на окото, следва да осведомят конкретния специалист за терапията с този препарат. Стандартната дозировка включва по таблетка. Необходимо е да бъдете запознати с риска от неочаквана редукция на кръвното в случай, че приемате препарата заедно с други медикаменти от групата.
 • Филмираните таблетки ципробай са друг медикамент на базата на ципрофлоксацин. Те въздействат пряко върху причинителите на бактериални заболявания, включително и при простатит. Приложим и дори в случаите на ниски количества бели кръвни клетки и повишена температура в резултат от протичащата инфекция. Препаратът повишава риска от хипогликемия и затова на пациентите с диабет не се препоръчва. Както и на тези с епилепсия и специфична алергия към някои от лекарствените компоненти. Дозата определя урологът. В стандартната си форма тя търпи корекции при наличието на бъбречни заболявания. Желателно е ежедневните приеми да бъдат осъществявани в един и същ час. В никакъв случай с млечни напитки или портокалов сок. Но задължително с обилно количество вода.
 • Офлоксацин, приеман в терапевтични дози между 200 и 800 мг на ден, въздейства пряко върху ДНК структурата на бактериите. При простатит лечението с него трае между две и четири седмици. Не е изключено неговото удължаване в зависимост от сложността на състоянието. Въздейства с антикоагулантните и нестероидните противовъзпалителни медикаменти.
 • Бисептол е добра алтернатива на антибиотичен препарат в случаите на налична алергия към флуорохинолоните. Съставката сулфаметоксазол е заместник на веществата от проблемната група. Два пъти, приемани по две таблетки, е стандартната дозировка на препарата. А между 10 и 28 дни е продължителността на антибиотичната терапия с бисептол.
 • Диоксициклин е друг антибиотичен медикамент, препоръчван при простатит. Препаратът се бори с всякакъв вид инфекции на пикочния мехур. Но е подходящ най-вече при такива, причинени от хламидия трахоматис. Когато заболяването е причинено от друг вид инфекция, курсът с доксициклин се удължава и трае повече от препоръчвания максимум.
 • Свещичките диклофенак имат общо обезболяващо и аналгетично действие. При простатит нямат терапевтична стойност. Могат да се използват за временно париране на болковите усещания, но и да повлияят благоприятно конкретно при това състояние.
 • Ефективни са свещи с ихтиол. Обикновено те са в комбинация със сяра и билкови екстракти. Приложението им трябва да се осъществява по два пъти на ден, след изпразване на ректума. Препоръчителни са още при хемороиди и гинекологични заболявания.
 • Други препарати, предписвани от уролога при простатни проблеми, са: 
 1. Кларитромицин и Рокситромицин. Те спадат към групата на макролидите. Триметоприм също е ефективна алтернатива.
 2. Популярни напоследък са и препаратите, спадащи към групата на алфа 1 – ареноблокери. Сред тях са Тамсулозин, Доксазоцин и Теразосин. За тях е установено, че облекчават значително всички процеси, свързани с отделянето на урина. Предписанието им касае пациентите с леки форми на простатит. Препаратите са с ясно изразен релаксиращ ефект върху простатната гладка мускулатура.

 

Билколечение:

Семки от диня и тиквено семе

 • Тиквеното семе е ненадминат лек при лечение на простатит. Снабдете се с половин килограм от ценната суровина. Смелете я с машинка за кайма. Примесете с двойно по-малко количество мед – 250 грама. От сместа оформете малки топченца, с големина на лешниково зърно. На ден поставяйте трикратно по зрънце в устата до пълното му разтваряне. Лечението на простатит с тиквено семе продължете до пълно изчерпване на приготвеното количество. След една година е възможно повторение на цялата тази процедура.
 • Тиквеното семе се препоръчва и като самостоятелен лек – двукратно консумирайки по 25 грама от полезните семена.
 • Друг лек с тиквено семе включва двукратен прием на следното количество – лъжица от стритите семена, разтворени в чаша мляко.
 • От сурови, но обелени тиквени семки се приготвя и още един лек – половин килограм от тях се смесват с чаша мед. Сутрин се приема по лъжица от лекарството. Задължително след това пийте някакъв билков чай, който се препоръчва при простатни неволи.
 • Чудесно средство не само за профилактиране, но и за изцеление при простатит е простичък лек с динени семки. Пет чаени лъжички от тях, в сурово състояние сварете за 45 минутки в в литър вода. От прецедената отварка се приема по чаша, трикратно.

Кестени

 • С кестени има два начина да приготвите лекарство при простатит. Първият вариант включва 25 грама нарязани кестенови кори залети с 250 мл водка. Настойката киснете десет дни. След това прецедете и започнете да я приемате. Първите двадесет дни от месеца пийте двукратно по двадесет капки. Това правете в продължение на няколко месеца до трайно туширане на оплакванията.
 • Другият вариант включва следните суровини – петдесет грама белени кестени и 500 мл алкохол. Приготвянето му е по същия начин, както и тинктурата по-горе. Единствената разлика тук е приеманото количество – по 30 капки.
 • Две супени лъжици наситнени кори от кестени се киснат в половин литър вода за една нощ. През деня варете на водна баня до намаляване на обема с 1/2-ра. Трикратно от водната настойка се приемат по тридесет капки.

Мечо грозде

По препоръка на лечителя Дънов за лечение на мъчителния за мъжете простатит се използват следните билки (по петдесет грама от всяка) + сто грама мечо грозде:

 • бяла черница, лист;
 • алтея, корен;
 • брезови листа;
 • листа и кори леска;
 • корен гръмотрън;
 • жълт и червен кантарион;
 • листа и връхчета от билката златник;
 • хмелови шишарки;
 • листа и цветове от ценния полски хвощ.

Общо четири лъжици от тази композиция и по лъжичка стрити корени магданоз+ленени и конопени семена се варят за около десет минутки в литър вода. По чашка от отварката се приема трикратно. Десет минутки преди приема й приемайте бучка захар върху, която сте капнали двадесет капки от следната смес – тинктура валериан и глог (по 20 капки), мента (десет капки), 15 грама бадемова вода и грам камфор.

Кордицепс 

 • Осезателен положителен ефект оказва гъбата кордицепс при простатит. В прахообразно състояние се приема дневна доза около два до най-много три грама. От тинктурата се приемат трикратно между десет и петнадесет капки. Съществен плюс на тези лекове е повишаването на потентността.

Левзея 

 • Левзея е още природно решение ефективно при простатит. На нея може да се доверите под формата на добавка или чай.
 • Още по-ефективна е в комбинация с билките жълт кантарион, хмел (шишарки) и глухарче. Коренът от чудната левзея смесете с останалите билкови компоненти. Всички са в равни количества. Лъжица от общата смес обработете на водна баня за около десет минутки. Прецедената целебна течност разделете на три и приемайте всяка част преди храна.

Чай „Простатит“ е една от готовите билкови смеси в помощ на болната простата.

 • Във формулата е заложено на полезните ефекти на мечо грозде и леска, които са идеално допълнени от гръмотрън, алпийски лапад, бял оман, мащерка, лазаркиня, златна пръчица, дилянка, ветрогон, полски хвощ, хмелови шишарки, троскот и цели ленени семенца.
 • Две лъжици от готовата билкова композиция трябва да бъдат сварени за три минутки в 400 мл вода (предварително достигнала готовност чрез кипене). По сто мл от тази отварка е необходимо да приемате ежедневно. Остатъкът може да съхранявате до денонощие в хладилник. Прецизно подбраните съставки в чая са предпоставка за успешно лечение. За неговото насърчаване, производителят препоръчва консумация и на 100-200 грама тиквено семе.

Мед

 • Медът и пчелните продукти като цяло са перфектна алтернатива за справяне с проблема. Два или три пъти, ежедневно е добре болният да приема по лъжичка мед. Пчелен прашец – по малка лъжичка, ако е възможно трикратно, но задължително на празен стомах.
 • Пресен сок от магданоз, примесен със същото количество мед, е изключително мощен лек при простатит. В три приема приемайте по две лъжици на прием. Методът, прилаган за срок от шест месеца, е способен да изцели аденом, категорични са народните лечители.
 • С мед се приготвят и домашни свещички при простатит. Необходимо е да разбъркате едно яйце с лъжица мед и количество ръжено брашно, необходимо за получаване на тесто. От него се приготвят свещички и се оставят за кратко в камерата, за да стегнат. Сутрин и вечер се въвежда по свещичка в ректума. Това правете точно един месец. Преустановете поставянето на свещичките за десет дни и след това отново изпълнявайте терапията за месец.

Прополис 

 • Ценният прополис е незаменим и за справяне с мъчителния простатит. Лековете с него са много и разбира се ефективни.
 • Две лъжици от суровината киснете за два часа в студена вода. След това варете за два часа на най-слабата степен на котлона. Следва двуседмично настояване на лека, което протича в хладилника. Трикратно всеки ден се пие по лъжица от лекарсвото. Пациентът трябва да проведе общо три такива курса с паузи меджу тях в срок на месец.
 • Воден прополисов екстракт е добре да приема в количеството от лъжица при аденом. В трикратен прием за срок от месец.
 • За 45 дни болният изпълнява и следното – пие половин час преди храна по 40 капки 20%-ов прополисова тинктура, разтворена в чаша вода.

Коприва

 • Друг традиционен лек при простатит и болна простата е познатата ни коприва. Препоръчват се корените. В количество от лъжица се варят в 300 мл вода. Процедурата трае десет минути. След това киснете за период от два часа. Количеството приемете в три приема, в равни количества във всеки от тях. Изпълнявайте това два месеца. След това направете почивка от месец и повторете отново.

Чесън

 • Незаменимият чесън, е спасение и при простатит. Пет счукани скилидки се киснат в половин литър вряща вода, за една нощ. На сутринта се приема четвърт чашка. Прави се още един прием за деня. Количеството е същото. Приемите се осъществяват за период от няколко седмици или повече, при необходимост. Лекът е сигурно средство за повишаване кръвообращението в тазовата област.

Глухарче

 • Вълшебното глухарче също е незаменимо. Пациентите е добре да приемат отвари от частите на растението или свеж сок. Предлагаме ефективен лечебен способ, включващ смесването на равни пропорции спиртен алкохол и пресен сок. Започнете приемите с капчица дневно, разтворена в половин чашка вода. Ежедневно увеличавайте дозата с капчица. След като техният брой достигне 30 изпълнявайте процедурата в низходящ ред – намалявайте дозата всеки ден с по една капка. Изпълнявайте тази терапия за общо 60 дни. След двуседмична почивка я повторете.

Каланхое

 • За пет дни настоявайте чаша смачкани листа от каланхое с 500 мл водка. Пийте от приготвеното лекарство по лъжичка на ден. След утихване на симптомите продължете да приемате лека, но по лъжичка седмично.
 • Още един вариант на лека, но от него се приема трикратно по лъжица – сто грама счукани листа, настоявани за двадесет дни в 200 мл водка.

Мумио

 • Ефективен лек с мумио се приготвя от дестилирана вода – 150 мл, лъжица евкалиптови листа и 3 таблетки мумио. Добавянето на лъжичка от градински чай и/или същото количество зелен чай усилва полезните ефекти на този лек. Билковите компоненти, се стриват на прах и се варят на водна баня в дестилирана вода, за около 10 мин. След отделянето на билковата маса от водата, към нея се прибавя разтвореното мумио.
 • Преди да въведете топлата отвара в ректума (чрез тампон или спринцовка), направете промивка единствено с топла вода. Докато трае процедурата, лежете по корем в продължение на 1 час. Процедурата извършвайте по два пъти на ден. По възможност сутрин и вечер. С цел запазване на топлината за по-бързо, може да увиете кръста си с одеало. Паралелно с тези процедури приемайте вътрешно чай с благоприятен ефект върху деликатната простата.

Витамин Е

 • Витамин Е е естествен антиоксидантен елемент, стимулиращ производството на простатни хормони. Най-важен е ефектът му върху интерфероновия синтез. Имуномодулиращото действие също не е за пренебрегване. Храните, които са естествен негов източник са препоръчвани при простатит. А именно – масло от слънчогледово, ленено семе и морски зърнастец. Освен него върху жлезата с доказано положително въздействие са витамините А, Д, Ц и В6.

Леска

 • За лечението на простатит с леска се твърди, че е изключително ефективно, когато патологията не се намира в напреднал стадий. Достатъчно е ежедневно да бъдат приемани около три четири чашки запарка, приготвена или от кората, или от листата на леската. Не е препоръчително миксирането на двата компонента, поради различната продължителност на запарването им до постигане на готовност. В първия случай то е час, а във втория – 30 минутки. За чаша запарка ползвайте лъжица от суровината.

Трепетлика

 • Тинктура от кора от трепетлика е друг ефективен лек. Суровината се бере през пролетния сезон, преди разтварянето на пъпките. Една трета от голям буркан напълнете с наситнения компонент. Долейте с алкохол и настоявайте така за срок от 20 дни.
 • По супена лъжица от готовата тинктура, се пие трикратно, до пълното изчерпване на количеството.

Комбинацията от Златна пръчица и Червена боровинка има особено силно благотворно влияние, като изчиства бактериите, действа противовъзпалително, диуретично и имуномодулиращо.

Сокът от грозде притежава бактерицидни, пикочогонни и противовъзпалителни свойства. Трябва, обаче да се има предвид, че гроздето е богато на много захари, които биха могли да подхранят някои от бактериите. Затова, по-добре е да се приема гроздово семе екстракт, който се усвоява много по-пълноценно. Той подобрява кръвообращението, което допълнително спомага на организма да се пребори с инфекциите.

Ветрогонът има диуретичен ефект и общоукрепващо действие върху простатната жлеза.

 

Други

 • Някои лечители препоръчват и прах от изсушени и стрити слънчогледови семки. Лекът се приема в количество от лъжица по три пъти, ежедневно.
 • 9%-ов солен разтвор е идеалното средство за компресиране на болната част. Напоете една марля с разтвора, прегънете я на осем и с нея компресирайте засегнатия участък и останете така цяла нощ. След осем процедури настъпва значително облекчение.
 • Още един ефективен метод е този на д-р Шевченко, който включва няколко природни лека. Единият от тях се състои от равни количества водка и растителна мазнина (по 30 мл). От това лекарство се приемат общо две дози. Задължително два часа преди да се нахраните. Паралелно с това лечение се прилага и лечение със следните отвари – корен от репей, корен от женско биле, кора и лист леска. Половин година е продължителността на терапията при простатит и аденом.
 • По две чаши чай от теснолиста върбовка, приеман ежедневно, също значително подобрява състоянието.
 • По двадесет капки тинктура от брезови пъпки, приемана четири-пъти на ден, води до значително подобрение. В резултата намаляват позивите за уриниране и болката утихва.
 • Отвара от корени магданоз също има терапевтичен ефект при простатит. Семената на растението също са лековити. Лъжица от стритите на прах семена разтворете в чаша вода. Дръжте в термос тази настойка. Периодично приемайте от нея по лъжица.
 • Ежедневната консумация на компот от круши е прекрасна алтернатива за успокояване на болезнената простата. Може да консумирате плодовете и сушени. Приготвен без захар, компотът от круши е идеалното средство не само за облекчението на простатит, но и за регулиране на кръвната захар.
 • В начален стадий на заболяването е добре да се пие по чаша-две сок от аспержи. Смесете го в равни количества със сок от моркови, цвекло и краставица.
 • Двукратният прием на чаша сок, приготвен от равни количества фреш от краставица и моркови също дава перфектни резултати.
 • Комбинация от билките едролистна росянка (Rotundifolia), розов златовръх (Rhodiola rosea), кестени, червена детелина – по една лъжица. От розовия златовръх се използват корените. Една лъжица от общата смес варете за десет минутки на водна баня в 200 мл вода. По половин чашка от готовия извлек се пие следобед и сутрин.

Предлагаме няколко билкови комбинации, от които се пие полови час трикратно преди храна количеството от половин чаша. Курсът с тях трае месец. Почива се десет дни. Повтаря се отново. Ето и комбинациите:

 • листа от бреза, леска и хвощ (равни количества) – общо четири лъжици се варят пет минутки в литър вода и се кисне няколко часа, преди прецеждане;
 • десет части плодчета шипка, десет плодчета глог, пет част блатен аир, 4 части лайка, по три части брезови пъпки, боровинка, корени глухарче и две части червена детелина – кисне се в два литра вода цяла нощ, а през деня се изпиват между пет и осем части от лека;
 • по част цветове от черен бъз, коприва, вратига, глухарче, бял равнец и лимонена трева – лъжица от композицията варете 15 мин  в 300 мл на водна баня, пийте по начина описан по-горе – трикратно по 1/2 чаша преди храна;
 • по част лист червена боровинка, бреза, корен валериана, магданоз, хвощ и коприва – приготвя се и се пие, както и по-горната рецепта;
 • по част мечо грозде, дяволска уста, живовляк, глухарче и хвойна плодове – приготвяне и прием, както при по-горния лек;
 • по част лайка, пелин, магданоз, шипка (плодове) и корени цикория – използвайте две лъжици от общата смес, пригответе и приемайте, както рецептата по-горе;
 • по част брезови пъпки, жълт кантарион, хмелови шишарки, глухарче, корен левзея, градински чай, вратига, бял равнец и корен бял оман – приготовлението (метод, продължителност, количество на суровината), както и приемът съвпадат с по-горната рецепта.

Друга рецепта включва лъжица цикория, по половин лъжица жълт кантарион и риган, 3-4 цветчета вратига и щипка естрагон. Цялата тази смес изсипете в 1/2л вряща вода. Киснете всичко това половин час. Пийте четирикратно по половин чашка. Ако изпълнявате това, облекчението ще настъпи след 3-4 дни. Придържайте се към тази схема десет поредни дни. Почивайте три. Общо 36 дни е приемът на билките за пълно изцеление.

Масаж на простатата

При мисълта за масаж в съзнанието ни изплуват мисли на блаженство и пълен релакс. Но не по този начин стоят нещата при масаж на простата. Процедурата не е от най-приятните. А по-лошото е, че ако не бъде извършена правилно, последствията са сериозни. Препоръчително е да се извършва от специалист.

При наличието на остри възпаления, протича с отделянето на гной, тази процедура е табу. Появата на болка сигнализира за възпалителен процес или друго абнормно състояние.

Целта на масажа на простатата, е да се установи нейната големина, форма, плътност и границите ѝ с органите, които са в съседство. Масажните техники се прилагат задължително на празен пикочен мехур. Позата, която трябва да заеме пациентът е в легнало положение по гръб, крака присвити в колянната област и задължително разтворени. Възможно е също така пациентът да се подпре на коленете и ръцете си и в гръб към човека, който извършва масажа. Допустимо му е изпълнението му в странична поза, при която краката са сгънати в коленете или сгънат е само единият, а другият е изпънат.

Преди масаж специалистът ще обсъди с Вас възможните пози. Имате възможността да изберете тази, в която се чувствате най-комфортно.

Извършва се е с показалеца (десен – препоръчително, но може и ляв, ако с него е по-удобно). Задължително е използването на гумена ръкавица или кондом. По желание може да бъде използван лубрикант или друго смазочно средство (мазен крем).

По време на опипването се установява консистенцията (трябва да е еластична) на жлезата, нейната грапавина (здравата жлеза има гладка повърхност) и съседството й с останалите органи (границите са ясно обособени). Всяко отклонение от тези норми свидетелства за наличието на проблем.

Важно е да се опипа и браздата, разделяща деликатната жлеза на две части. При допира не трябва да се усеща болка. В противен случай може да сте сигурни за протичането на възпалителен процес.

При неясни граници на простатата с пикочния мехур и дебелото черво вероятно става въпрос за остро възпаление или раково заболяване.

Първите пет-шест масажни сесии се осъществяват с леки движения без натиск. Едва след шестата процедура натискът може да се усили. Тъканта, която се намира около ануса, не бива да се вкарва навътре. Най-важното е по време на изпълнението му да се въздейства върху малките простатни „ядки“, които се намират в сакче.

Дразненето на простатата, има за цел да предизвика изтичане на събрания в нея секрет. Препоръчва се при спонтанно изтичане на течност от пикочния мехур. Масажните движения трябва да бъдат леки и нежни, без болезнен натиск. Те се осъществяват от периферната част към пикочния мехур. Продължителността им е около минута. Точно толкова е необходимо за отделяне на събраната течност. По време на масажа, се въздейства първо върху дясната, а след това и върху лявата част на простата, като внимателно се обхождат всичките ѝ краища и цялата повърхност. Ако тя се усеща мека и отпусната на допир, към масажа трябва да се подходи с внимание.

Честотата на приложение на тези техники е между два и три пъти седмично. Ако отделянето на течност е интензивно и в големи количества, методът може да бъде практикуван и ежедневно.

Повече от месец не бива да продължава курсът с масажи. Ако след масажа се наблюдава увеличение на отделяната течност, то изпълнението на този метод е наложително да бъде незабавно преустановено.

След масажа кръвообращението е подобрено. В резултат от това лекарствата се усвояват по-бързо. Проявява се и още един резултат – увеличено количество на отделяната семенна течност.

Противопоказания за приложение на масажните техники върху простатата има в случаите на хемороидално заболяване, уретрит, доброкачествена хиперплазия, образувания в простатните канали, рак и туберкулоза на простатата, висока температура, наличието на възпалителни процеси.

Боровите вани също са изключително ефективни. Но те се препоръчват по-скоро като допълващ метод.

 

Важни добавки:

 • Мултимиминерали (цинк), важни за функциите на простата: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
 • Пчелен полен; съдържа всички необходими витамини и минерали: 3 до 5 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
 • Алое Вера нектар с червена боровинка; природен антибиотик, хранителен, осигурява енергия, помага срещу възпаления, облекчава болката, подобрява храносмилането, регенерира клетките: 3 до 6 унции на ден с много вода (по 2 унции преди хранене: 1 у=28,3 или 31,1 мл).
 • Бета-каротин и витамин Е; мощен антиоксидант, подпомага съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене); витамин Е разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, води до по-добра плодовитост и потентност.
 • В случай, че не можете да уринирате изобщо, опитайте се да го направите в леген с хладка вода, която да ви облива до кръста. Ако и това не помогне, използвайте катетър.

 

Упражнения

Допълнение към конвенционалното лечение са специфични упражнения при простатит.

 • Най-препоръчвано е следното изпражнение, от което се изпълняват между пет и десет сесии – изправено, седнало и легнало положение. Упражнението започва в изправено положение, следва седнало и накрая легнало положение. След това се започва от начало. Пациентът се изправя на крака, сяда и след това ляга. Задължително се изпълнява на пълен пикочен мехур. Изпразването му става факт около пет минути след приключване на сериите.
 • Продължете с упражнение в коремната област – дълбоко вдишайте и увеличете обема на корема; след това издишайте и отново възможно по-скоро напълнете стомаха с въздух. Във всяка позиция задръжте около 10-13 секунди.
 • Още едно упражнение по време, на чието изпълнение се съсредоточете върху ануса: стегнете го толкова силно, колкото е възможно. В същото време центрирайте краката си на ротационен принцип в изправено положение със странични наклони и изпънати ръце.
 • Още едно упражнение при простатит – Седнете върху топката и се отпуснете, пазете равновесие с помощта на ръцете, поставяйки дланите на пода
 • С мека топка със средна големина се прави упражнение, което е вариант за заместване на масажа на простатата. Седнете върху нея и с помощта на ръцете запазете равновесие в продължение на 3-5 минути. Усещането на дискомфорт и дори болка е в рамките на нормалното.
 • Още едно упражнение включва следното – легнете на пода, отдръпнете таза от пода, присвивайки краката в коленете. Направете на-малко десет такива курса.
 • Още едно упражнение, известно под наименованието „Бреза“, също помага. Легнете на пода и вдигнете краката на стената. Присвийте краката в коленете и с ходилата ги притеснете към стената. Ръцете трябва да са на пода и да сочат към стената. В тази поза останете възможно по-дълго, след което отпуснете и повторете няколко курса.
 • Още един препоръчителен вариант е подобно упражнение. Изходната поза е същата – лежите ма пода с крака вдигнати и изправени към стената. Ръцете сложете на кръста с лакти, допиращи пода и изправете максимално краката си, допирайки ги към стената. В тази поза останете възможно по-дълго, върнете в изгодна позиция и повторете няколко пъти.
 • Още едно упражнение включва позата в седящо положение на пода с опънати напред крака. Целта е с ръце да се докоснат ходилата. Първоначално краката са събрани и след това се раздалечават постепенно. Упражнението е възможно да бъде изпълнявано и седящо поза върху стол, като постепенно краката се раздалечават. Правят се общо 25 повторения дневно.
 • Карането на велосипед не се препоръчва при хронично протичащо простатно възпаление. Колоезденето само по себе си е полезно. Но върху половите органи и на двата пола влияе различно поради различната им анатомия. Тясната седалка оказва натиск върху малкия тас. От една страна засилва кръвообращението в тази област, а от друга оказва натиск върху простатната жлеза, който е неблагоприятен особено при възпаление. Въпреки това някои специалисти препоръчват метода за профилактиране на простатит, но в никакъв случай не го препоръчват при хронична форма на заболяването.

 

Физиотерапия, магнитотерапия и електростимулация

Съчетанието на основното лечение с други терапии – магнито-, физиотерапия и електростимулация води до много добри резултати. Тези методи са ефективни единствено като допълнение към основното назначено лечение. Наивно би било да се твърди, че единствено с тяхна помощ е възможно постигане на желаното изцеление. И все пак да поясним какви са ползите от всяка една от тези терапии и какво представляват.

 • Физиотерапията е приложима единствено в края на лечебния цикъл, когато е налице значително подобрение в състоянието. Като физикален метод тя цели оптимизиране на кръвообращението и метаболитните процеси в жлезата.
 • Популярна е и магнитотерапията, която е приложима единствено като допълнение към други терапии, но не и самостоятелно. Като процедура тя е напълно безболезнена. Липсват ѝ странични ефекти в резултат от приложението на нейните терапевтични техники.
 • Електростимулацията е друг метод за въздействие върху жлезата, който цели засилване на кръвопритока към нея. И този метод показва ефективност в допълнение към други терапевтични практики. Ефективни са още лазетерапия, ултразвуктерапия.
 • Препоръчва се и озонотерапия като част от венозните вливания (комбинира се физиологичен разтвор с озон).
 • Йога. С помощта на специални йога упражнения също е възможно да се избавите от неволите, предизвикани от деликатната простата. Упражненията хатха са способни да се справят дори с хроничната форма на заболяването. Випарита карани мудра е най-важното упражнение при простата, което трябва да бъде изпълнявано няколко пъти на ден. Припокрива се е упражнението „Бреза“, което разгледахме по-горе. Йога препоръчва още и уддияна-бандха, което представлява „прибиране на корема“ при вдишване, задържане за няколко секунди на „глътнатия“ корем и връщане на първоначалното му положение след издишване. Ашвини мудра представлява натоварване на сфинктера, което засилва притока на кръв към болната простата. Не се препоръчва при остри състояния. Позата, в която е най-удобно изпълнението на тази мудра е в легнало положение с кръст, плътно прилепнал към пода и раздалечени крака (на около 30 см), сгънати в коленете с ходила на пода. Изпълнява се общо пет минути и след това задължителна почивка. Вдишвате. задържате въздуха, както през това време свивате ануса. Следва отпускане и издишване. Всяка от тези сесии е с продължителност три секунди.
 • Су джок е друг ефективен метод за положително въздействие върху болната простата. Този древен източен метод е с доказана ефективност при заболявания на различни вътрешни органи. Методът е същевременно елементарен за познавачите и много труден за тези, които никога не са го практикували. Най-трудното е да се определи точката от дланите на ръцете и ходилата, която отговаря за определен орган. Веднъж открита тази точка е много лесно по метода су джок да се повлияе на заболяването. Точката на простатата се намира в гънките между средния пръст. Вземете молив или друг предмет и обходете с него точките около средния пръст. Моливът се разполага успоредно на пръста на ръката. След като откриете точката, масажирайте. Ще я познаете по силната болка, която изпитвате при натиск върху нея. Въздействайте ѝ чрез масажни техники, в продължение на десет минутки. Движенията, с който осъществявате масажа трябва да бъдат по посока на часовниковата стрелка. Правете тези процедури по три или четири пъти на ден. Масажът на тази точка спомага за активизиране на кръвообращението в простатната жлеза и постепенно се наблюдава отшумяване на болката. Точката, кореспондираща с простата, е добре да бъде затоплена. За масажа ѝ, може да използвате специални затоплящи се пръчици за масаж. Нагрейте ги за около три минути преди приложение. Отделно може да практикувате локално затопляне на точката. Препоръчително е то да се осъществява за периода от 19 до 22 часа. Но все пак внимавайте. Прекомерното затопляне може да стане причина за влошаване. Положителен аспект на този метод е, че той е приложим дори и по време на обостряне. Важно при определяне локализацията на точката, кореспондираща с простатата, да не се използват остри предмети. Целта е при допир да се почувства болка от натиска върху мястото, а не заради острието на молива, например.

 

Хомеопатия

Хомеопатичното лечение също предлага алтернативи при простатит. Възможностите на тази наука все още не са изцяло проучени. Но и в този случай е много важно да се подбере точния медикамент, а те никак не са малко:

 • Селениум – при простатит и простатна хипертрофия; подходящ за пациентите, оплакващи се от засилена умора, общо отслабване и неконтролируемо изтичане на простатна течност. Болният се влошава в жегите и се подобрява през по-студените месеци. Но през цялото време изпитва желание за сън. Дори и след продължителна почивка той не се чувства по-добре. Напротив – усеща все по-силна умора;
 • Сулфур (познат ни още като сяра) – при мъчителен простатит, протичащ с влудяващо парене. Наблюдава се сбръчкване на половите органи. Състоянието се подобрява временно след сън;
 • Конуим (известен като бучиниш) – при простатит при мъжете в напреднала възраст, наблюдава се простатно течение. При аденом и рак;
 • Пулсатила – при уголемена простата; усещане за пълен мехур, протичащо с отделянето на жълтеникаво-зеленикав секрет;
 • Туя – при хипертрофия и ракови образувания; състояние приотичащо с жълтеникаво-зеленикав секрет;
 • Аристолочия клематитис – при простатит, който протича без задържане на урина, но влошаване от излагане на студ и веднага след ставане от леглото; подобрение настъпва от затопляне и раздвижване;
 • Сепия – простатит в резултат от възрастови изменения в половата система и случаите, когато заболяването е на психологическа основа, налице е обща апатия и значително влошаване на състоянието при престой в препълнени помещения;
 • Цинабарис – при простатит с хроничен характер, протичащ с отделяне на жълтеникао течение и болка, вложаваща се през нощта;
 • Карбоника – при простатит и хипертрофия на жлезата, протичащи с инфантивно поведение от страна на пациента, тревожност, липса на идентичност;
 • Чимафила умбелата (Chimaphila umbellata) – при простатит с чести позиви за уриниране и усещането за топка в уретрата. При простатна хипертрофия хомеопатичният препарат също е подходящ;
 • Дигиталис – простатит с чести позиви за отделяне на урина, които се засилват особено през нощта; при възрастни мъже; отделя се жълтеникав секрет; често и неконтролирано изхвърляне на семенна течност.