Банер за мобилна версия за апликация

Псориазис

Псориазисът е едно често срещано кожно страдание. Честотата на заболяването зависи от климатичните и генетични особености на популацията. Засяга около 1-2% от бялото население на планетата, малко по-често срещан е сред жените. Средната възраст за поява на псориазис е около 28 години. За развитие на заболяването оказват роля, както генетичните фактори, така и тези на околната среда.

Псориазисът е хронично-рецидивиращо заболяване. Хроничните стационирани форми се характеризират с малко на брой т. нар. дежурни плаки, локализирани върху предилекционни участъци (лакти, капилициум и др.). Рецидивите започват под влияние на различни фактори, често еруптивно с малки пунктатни розови лезии или капковидни папули, без типична предилекция и често със сърбеж. При около 30% от болните от псориазис се наблюдават спонтанни ремисии.

Ексцесивното разчесване може да влоши локализиран псориазис. При повечето пациенти слънчевата светлина се отразява благоприятно на псориазиса. Все пак малка част от хората съобщават за агравиране на симптомите от силната слънчева светлина и влошаване на заболяването през лятото. Слънчевото изгаряне води до поява на псориатични плаки.

При псориазис се променя физиологията на кожата. Ускорено е производството на кожните клетки, те не достигат своята зрялост и се стига до тяхното свръхнатрупване по повърхността на кожата в характерните кожни обриви, наречени псориатични плаки. Цветът им е розов при новите обриви и червеносив при старите. Върху тях кожата е груба и уплътнена, а повърхността им е покрита със сухи сребристобели люспи. Формата на плаките е различна-точковидна, кръгла, линеарна, фигурирана, различна е и големината им. Рядко е обхваната цялата кожа. Обривите се разполагат симетрично по тялото, като най-често се засягат лакти, колене, кръст, седалище, окосмената част на главата, ушните миди. По-рядко се засягат длани, стъпала, генитална област. Има случаи, когато са обхванати само гънките. В редки случаи обривът се придружава от сърбеж.

При псориазис могат да бъдат засегнати и ноктите. Случва се да са първият или единствен засегнат орган, както и да се увредят в хода на болестта. При около 30% от болните се развива т.нар. псориатичен артрит, чиито най- ранни прояви са ставни болки, подуване на ставите и скованост на движенията най-вече на китки и ходила. Интересна особеност при болестта е готовността на кожата да реагира с поява на псориатични обриви на местата на увреждане от рани, включително оперативни, след изгаряния, от убождане, ухапване от насекоми и др.

 

Причини:

Установено е, че има редица фактори, които могат да провокират и отключат заболяването псориазис:

 • Наследствено предразположение: Около 30%-35% от страдащите от псориазис имат поне един член от семейството, който има същото заболяване. А, когато са болни и двамата родители, вероятността децата им да се разболеят става 50%. Това е обяснимо според теорията, че гените, които образуват Т-клетките на имунната система са видоизменени и това се предава по наследство.
 • Суха кожа: установено е, че хората, които имат суха кожа се разболяват много по-често, отколкото тези с мазна и добре хидратирана. Това вероятно се дължи на защитните качества на кожната мазнина – себум.
 • Външни дразнители: най-различни външни дразнители, които по различни начини влизат в контакт с кожата също могат да отключат псориазис. Такива са различните разтворители и алкохолни разтвори, с които хората работят. Също така дразнещи могат да бъдат домакинските почистващи продукти, козметичните лосиони и кремове за лице и ръце.
 • Прекомерна хигиена: прекалената хигиена също намалява защитните свойства на кожата. Различните сапуни, душ-гелове, използвани прекомерно отмиват защитната бариера на кожата и дори оставят след себе си микроскопични наранявания.
 • Лоши навици: злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето има много лоши последици за кожата, защото влошават правилната циркулация на кръвта и по този начин се намалява храненето на кожните клетки. Злоупотребата с алкохол се счита за рисков фактор, особено при мъжете, които са над средната възраст. Тютюневият дим съдържа над 3 000 токсични вещества, някои от които имат силно влияние върху имунната система от там и на развитието и лечението на псориазис.
 • Спин и ХИВ: пациенти, които страдат от тези заболявания са по-предразположени да развият псориазис.
 • Лекарства: приемът на някои лекарства също може да доведе до отключване на псориазис. Такива са медикаменти от следните групи: бета-блокери, антидепресанти, кортикостероиди, лекарства съдържащи литий, анти-маларийни и нестероидни противовъзпалителни средства.
 • Инфекции: основните видове инфекции, които могат да провокират появата на псориазис са: гъбчни и стрептококови. Те се свързват предимно с появата на гугатен псориазис. Обикновено псориазисът провокиран от инфекции не се повтаря.
 • Смяна на сезоните или климата: промяната на климата или на годишните сезони, могат също да отключат болестта псориазис.
 • Емоционален и физически стрес: той е отговорен за развитието на много заболявания в човешкото тяло, включително и псориазис.
 • Кожни наранявания и травми: постоянното нараняване на кожата на едни и същи места от триене, налягане, надраскване, както от кожни инфекции, възпаление и разчесване могат да предизвикат появата на първите прсориазисни плаки в тези области на тялото. Болестта може да се прояви и на места, които са били наранявани или травмирани по някакъв начин преди време. Това се нарича феномен на Кьобнер. Ето някои от безобидните наранявания и травми, които правим върху нашата кожа, без дори да си даваме сметка, че те могат да бъдат отключващ фактор за псориазис: бръснене, ухапване от насекоми, натъртване, ожулване, акупунктура, ваксини, порязване, одраскване, татуировки, стискане на пъпки и други подобни. Травмирането на кожата най-често отключва плакатен псориазис.
 • Алергии: алергичните кожни обриви и процеси също могат да увеличат вероятността за отключването на тази болест.
 • Слънчева светлина: много често при слънчеви изгаряния може да се развие псориазис.
 • Хормонални промени: често заболяването се проявява поради различни хормонални промени в тялото. Такива са пубертет, менопауза, бременност и раждане. При жени болни от псориазис при бременност симптомите се облекчават, но след раждането могат отново да се обострят.

 

Симптоми:

Плаките са локализирани предимно в екстензорните области като колене, лакти, скалп, лумбален отдел на трункуса и представляват еритемни, надигнати възпалителни лезии, покрити от сребристи сквами (люспи). Няколко симптома са характерни за псориазис при клиничния преглед:

 • симптом на "капка стеаринова свещ"- сквамите са слабо прикрепени към плаките и при докосване се разпадат на бял прах.
 • феномен на "последния кожен слой"- при методично излющване с нокът след отпадане на сквамите се стига до блестящ розов епителен слой.
 • признак на "кървавата роса" (на Auspitz)- при системен кюртаж след излющване на гладката розова повърхностна мембрана се появяват точковидни кръвоизливи (дължи се на оголване на удължените капиляри в хиперемираните папили).
 • наличие на хипопигментна ареола около плаката.

 

Видове:

Има различни видове псориазис. Най-често се различават по мястото и вида на псориатичните плаки. Псориазисът основно се дели на пустулен и непустулен.

 • Пустулен е този, при който псориазисните плаки представляват пустули (гнойни мехурчета).
 • Всички останали видове са непустулни (тоест без гнойни мехурчета).
 • Плакатен псориазис: това е най-разпространената форма на тази болест. Наричат го още псориазис вулгарис и еритемно-сквамозен (червен и люспест). От него страдат всеки 8 – 10 от болните. Той може да се появи навсякъде по тялото, но най-вече по коленете, лактите, скалпа и кръста. При този вид псориазис кожата е възпалена. Плаките са сърбящи дори парещи, червени и покрити с много сухи, сребристи люспи, които са разположени симетрично по частите на тялото (например на едни и същи места по двата крака или по двете ръце).
 • Гугатен псориазис: От него страдат около 2% от болните от псориазис. Представлява малки розово-червени люспести петна (като малки точки). Те не са задебелени и по-скоро приличат на пръски вода по кожата. Появява се най-вече в детско-юношеската възраст. Много често се отключва внезапно, провокиран от някаква стрептококова инфекция на гърлото или дихателните пътища, от стрес, нараняване на кожата или прием на бета-блокерни или други фармацевтични препарати. След адекватно лечение може да отшуми напълно, но често рецидивира или се завръща в някоя от класическите форми на псориазис.
 • Нумуларен псориазис: нумуларният псориазис много прилича на гугатния. Разликата е във вида на плаките, които тук не са толкова малки. Те са кръгли и с размер от няколко сантиметра (горе-долу с големината на монета).
 • Пустуларен псориазис: този вид е много рядко срещан, предимно при възрастни пациенти и засяга около 10% от случаите на псориазис. Представлява малки изпълнени с гной мехурчета (пустули), заобиколени от зачервена кожа. Появява се най-вече по дланите, ходилата, пръстите и ноктите. Този вид псориазис е много сериозен, защото може да предизвика висока температура, втрисане, проблеми със сърцето и мускулна слабост. Налага задължителна консултация със специалист. Причините, които могат да бъдат отключващ фактор за този пустуларен псориазис са: инфекции, прием на медикаменти или рязкото им спиране. Той може да бъде също усложнение на плакатния псориазис.
 • Еритродермичен псориазис: това е много сериозно заболяване. Засяга почти цялото тяло и представлява големи огнено-червени люспести петна (еритемато-квамозни) върху кожата и тя изглежда като изгорена. В по-тежките форми има силен, парещ сърбеж, обелване на кожата, втрисане, проблеми със сърцето и повишаване на температурата. Болните могат да развият инфекция или пневмония. Този вид псориазис е много сериозен и упорит и изключително трудно се лекува. Възможно да доведе до загуба на белтък в организма и дехидратация на тялото.
 • Псориазис в гънките на кожата – инвертен (флексорален): характерно за него е , че се локализира в кожните гънки и гениталиите като: подмишници, слабини, под гърдите, в умбиликалната област (около пъпа), пениса, влагалището и аналната област. Той много често се отключва при развитие на гъбична инфекция и се влошава при изпотяване или триене. Обикновено хората, които страдат от инвертен имат друг вид псориазис с лезии и на други места по тялото. Например в ушния канал и зад ушите, по лактите, коленете и по главата. Псориатичните плаки са с тъмночервен цвят, често кървят и обикновено са без сребристи сквами (люспи). Флексоралният псориазис често може да се обърка със себореен дерматит по кожните гънки, който обаче се различава на вид от инвертния по това, че неговите петна са розови на цвят. Псориазисът в гънките на кожата е много трудно лечим при хората с наднормено тегло. Фактори, които могат да го отключат или да затруднят неговото лечение са: тютюнопушене, емоционален или физически стрес, неправилна хранителна диета, злоупотреба с храна, депресия, прием на лекарства от групата на бета-блокери и антидепресанти. Също така, отключващ фактор могат да бъдат: смяна на сезоните, менопауза, хормонален дисбаланс, заболявания като артрит, колит и други възпаления.
 • Псориазис на ноктите: много упорито и трудно лечимо. Засяга повече от 50% от болните от някакъв друг вид псориазис. При него най-често се наблюдават следните изменения на ноктите: промяна на формата, задебеляване, малки дупчици по нокътната плочка, отлепване и падане на нокъта, промяна в цвета на ноктите и други подобни. Обикновено псориазисът на ноктите е придружен и от някакъв вид гъбична инфекция.

 

Лечение:

Съществуват много медикаменти, оказващи влияние върху епидермопоезата, които се използват самостоятелно или в комбинация с фототерапия, климатотерапия и редукция на стреса. Допълнение към терапията са слънчевата светлина, овлажняващи средства и салицилова киселина като кератолитично средство. Обикновено тези терапии се използват при пациенти със засягане по-малко от 20% от кожната повърхност.

Лечението на по-генерализирани и напреднали случаи включва UV-A лъчи, псорален плюс UV-A лъчи (РUVA), ретиноиди (isotretinoin, acitretin), methotrexate (при псориатичен артрит), cyclosporine и alefacept.

Локални кортикостероиди– тези медикаменти се използват за намаляване на формирането на плаки. Имат потивовъзпалителен ефект и модифицират имунния отговор към различни стимули.

 • Hydrocortisone (Locoid lipocreme) – потиска възпалението чрез инхибиране на миграцията на полиморфонуклеарните левкоцити и намалява капилярния пермеабилитет. Слабо потентен кортикостероид и е медикамент на първи избор. Нанася се тънък филм върху засегнатия участък 2 до 4 пъти дневно до постигане на задоволителен отговор
 • Betamethasone (Diprosone, Betnovate) – подтиска възпалението чрез инхибиране миграцията на полиморфонуклеарните левкоцити и намалява капилярния пермеабилитет. Въздейства върху продукцията на лимфокини и инхибира Лангерхансовите клетки. Потентен кортикостероид и се използва при резистентен псориазис на ниско потентни кортикостероиди. Нанася се тънък филм 2/ 4 пъти дневно до постигане на ефект.

Каменовъглени катрани – Не скъпо лечение, което се използва за големи площи и капилициум под формата на шампоани и лосиони.

 • Каменовъглен катран 2-10% - противосърбежно и антибактериално средство, което инхибира ускорената епидермална пролиферация и дермалния инфилтрат. Не уврежда нормалната кожа, когато се прилага върху големи площи и увеличава ефекта на фототерапията. Обикновено се прилага като медикамент на втора линия, поради зацапване на дрехите, с изключение на шампоаните, които се измиват веднага. Втрива се обилно количество шампоан върху мокра коса и скалп или кожа, след което се изплаква; лечението се повтаря, като шампоанът се оставя за 5 мин.Честотата на апликациите варира в зависимост от инструкциите на производителя; може да се използва от 4 пъти дневно до 2 пъти седмично; за тежък псориазис се използва всеки ден.

Кератолитици – използват се за премахване на сквамите, заглаждане на кожата и лечение на хиперкератозата.

 • Dithranol 0,1% - 1% - намалява клетъчната пролиферация. Химически действа като редуктор и нарушава оксидативните метаболитни процеси, а от там се намаляват епидермалните митози. Има иритативно действие върху нормалната кожа и оставя петна. Нанася се пестеливо и внимателно върху псориатичните плаки само през деня; за да се избегне зацапването на дрехите, не се използват големи количества.

Аналози на Vitamin D3- използва се при резистентни на класическата терапия пациенти или върху лезии в областта на лицето.

 • Calcipotriol (Daivonex) – синтетичен аналог на витамин D3, който регулира клетъчната пролиферация и диференциация. Използва се при лечение на умерен по тежест псориазис. Не причинява атрофия на кожата или системни ефекти. По- скъпо лечение, в сравнение с кортикостероидите. Нанася се тънък филм два пъти дневно върху засегнатите участъци, докато се достигне желания ефект.

Ретиноиди – Тези медикаменти имат разнообразно действие. Действат на генетично ниво и стимулират диференциацията на клетките. Инхибират малигнената трансформация на кожата. При плакатен псориазис ретиноидите се комбинират с UV фототерапия за намаляване на дозировката. Монотерапия със системни ретиноиди има ограничен ефект. Локалните ретиноиди са хидрогели без цвят и мирис и не е наблюдавано увреждане на кожта при продължителна употреба. Няма опастност от влошаване на състояните при спиране на терапията, както при кортикостероидната терапия. Не се използва при жени, при които се очаква бременност.

 • Tazarotene (Tazorac) 0.05% и 0.1% – локалните ретиноиди се използват за областта на скалпа. Предизвиква продължителни ремисии,т. к. има удължено действие. Може да се комбинира с средно потентни локални стероиди за увеличаване на терапевтичния ефект и намаляване на иритативния ефект на ретиноидите. Да се избягва приложение върху здрава кожа. Нанася се върху суха кожа. Нанася се тънък филм 4 пъти дневно върху лезията; да не превишава 20% от телесната площ.
 • Acitretin (Nеоtigason) – втора генерация системни ретиноиди, дериват на etretinate (Tigason). Acitretin се предпочта при псориазис, тъй като не кумулира в организма , колкото etretinate. 10- 35 mg/дневно p.o. първоначално като единична доза по време на хранене; 25- 50 mg/ дневно р.о. поддържаща терапия, след началния отговор на терапията; терапията се прекъсва, когато лезиите са резорбирани достатъчно. Не се препоръчва при деца.

Псоралени – Тези препарати се използват само в комбинация с UV- A лъчи (320- 400 nm), т.н. PUVA – терапия.

 • Methoxalen (8- methoxipsoralen, 8- МОР) – инхибира митозите чрез ковалентно свързване с пиримидиновите бази на ДНК. 8- МОР: 0,6- 0,8 mg/кg р.о., 1-2 часа преди облъчване с UV- A лъчи; възможно е да се назначава за локално приложение като крем, лосион. Не се препоръчва за деца под 12г.

Имуномодулатори – Сега псориазисът се счита за имунологично кожно заболяване и системните имуносупресори се използват при пациенти с широко разпространено или резистентно на терапия лечение. Те са медикаменти от втори и трети ред.

 • Alefacept – индициран за среден и тежък псориазис. Свързва се с лимфоцитен антиген CD2 и инхибира взаимодействието LFA-3 / CD2 и лимфоцитната активация. 7, 5 mg IV или IM 4 пъти седмично за 12 седмици.
 • Methotrexate – инхибира ДНК синтеза в тъканите, като антагонизира фолиевата киселина. Системна терапия след фототерапия е без успех. Има имуносупресивен ефект. 7, 5 mg тест доза; контрол на ПКК и чернодробна функция след 1 седмица; ако лабораторните резултати са нормални, може да се продължи терапията; 2, 5- 10 mg PO на 12 часа за 3 дози/седмично (средна доза 10-25 мg PO/IM/IV седмично), докато се постигне желания отговор; да не се превишават 30 mg/седмично; дозата може да се дава един път седмично.

Фототерапия: това са видове третиране на плаките със светлина. В основата на този вид терапия е въздействие върху лезиите с ултравиолетови лъчи, които навлизат дълбоко в кожата и подтискат делението на кератиновите клетки. Видовете фототерапия са: лечение с ултравиолетова светлина; селективна фототерапия; фототерапия с монохромни ултравиолетови лъчи.

Лазерна терапия: лазерът стимулира бързата резорбция на псориазисните плаки и предотвратява белези, които остават на мястото им.

Електросън: тази терапия действа успокояващо, нейният ефект нормализира дейността на нашата нервна система и плаките започват да се разтварят по-бързо.

Магнитотерапия: въздействието на магнитните полета облекчава сърбежа и възпалението на кожата, както също подуването и болките в ставите.

Ултразвукова терапия: успокоява дразнещите и болезнени симптоми и помага при заличаването на белезите от резорбцията на плаките.

Хипертермия: при нея тъканта се нагрява до 40 градуса. Това нормализира дейността на имунната система и намалява агресията върху кожата.

Терапия с пчелна отрова: тук с помоща на специална апаратура, пчелната отрова се вкарва в тялото. Тази терапия има много силен противовъзпалителен ефект.

 

Хранителен режим:

Хранителната диета е много важна за страдащите от псориазис.

Основните правила за изборът на хранителни продукти при страдащите от псориазис са:

 • Да не се консумират големи количества пектин.
 • Консумиране на свежи (неконсервирани и незамразени, необработвани) зеленчуци, които са богати на целулоза. Те трябва да бъдат около 70% от дневното меню на болните от псориазис.
 • Сготвената храна не трябва да бъде: престояла, пържена, приготвена на микровълнова печка.
 • Продуктите трябва да не съдържат консерванти, оцветители, подобрители и всякакви подобни.
 • За предпочитане при болните от псориазис е да изберат вегетарианската храна
 • Диета с разделно хранене също е отличен избор, защото при нея  не се смесват протеини и въглехидрати.
 • Добре е един ден седмично да се провежда разтоварване с плодове и зеленчуци. Количеството, което трябва да се консумира за деня е около 2 кг.
 • Препоръчително е да се храните и да дъвчете бавно – около 40 сдъвквания за една хапка.
 • Когато консумирате по-голямо количество храна, задължително приемайте хранителни ензими. Особено подходящ е препаратът мезимфорте.
 • Ето едно правило, препоръчвано при всички видове диети: избягвайте консумацията на храна преди изгрев и съответно вечер след залез слънце.
 • При псориазис в менюто трябва да присъстват 70% -80% алкалообразуващи храни.
 • При псориазис киселинните храни трябва да бъдат изключени от менюто.
 • Продуктите, които може да присъстват около 20% -30% от дневното меню  са зърнени култури, семена, макаронени изделия, пилешко месо, нетлъсто месо от други животни, нискомаслени млечни продукти, растителни масла (не повече от 3 чаени лъжички за целия ден.
 • Особено полезен е билковият чай от лайка, семена от диня и от лопен.

 

Одобрени продукти при псориазис

 • Зеленчуци: тиква, диня, цвекло, моркови, ряпа, пресни зеленчукови сокове, целина, магданоз, маруля, лук, броколи, аспержи, спанак, тиквички, бяло зеле, чесън.
 • Плодове: кайсии, нектарини, ябълки, плодови сокове, фурми, вишни, грозде, смокини, лимони, манго, папая, ананас, стафиди, киви, сини сливи, грейпфрут, портокали.
 • Месо: постно, нетлъсто месо (не повече от 200 гр. дневно –  заешко, пуешко, яребица, нетлъсто агнешко (да не надвишава 100 гр. дневно), яйца (допустимо е до 4 броя за седмица)
 • Млечни продукти: сирене, извара, прясно мляко, кисело мляко, кашкавал, сухо мляко, несолено и нискомаслено сирене, козе мляко, соево мляко,у бадемово мляко, извара, кефир, мътеница, суроватка.
 • Ядки: всякакъв вид ядки
 • Риба: всякакъв вид нетлъста риба (лефер, риба тон, сардини, есетра, камбала, риба меч, пъстърва, скумрия)
 • Хляб:  ръжен и пълнозърнест хляб
 • Храна: прясна, свежа, приготвена на пара.
 • Други: алкална минерална вода, чиста изворна вода (в количество изчислено така: по 30 мл. на 1 кг. телесно тегло), :  лецитин – той трябва да се прибавя в храните и напитките, семена – сусамови, тиквени, ленени и слънчогледови (но, без да се прекалява).

 

Забранени продукти при псориазис

 • Зеленчуци:  картофи и картофови (те съдържат веществата лектини, за които се знае, че са вредни при псориазис), домати (преработени особено кетчуп, лютеница и други), патладжани, чушки, боб, брюкселско зеле, грах, леща, гъби, царевица, краставици, житни растения,
 • Плодове: червени ягоди, червено френско грозде, малини, банани,
 • Напитки: алкохол, газирани напитки, кафе, червено вино.
 • Пушена храна: всякакъв вид пушени колбаси и сирена и такава съдържаща изкуствени добавки.
 • Риба: сьомга, толстолоп, херинга, хайвер, миди, раци, скариди, калмари
 • Брашна и теста: , бутер тесто, бяло брашно (то води до развитие на гъбички в червата и повишени токсини), зърнени храни.
 • Месо: всички тлъсти меса – свинско, патешко, говеждо, телешко, животински мазнини, сметана, масло, кожи, шунка, колбаси, субпродукти,
 • Храни: пържено, сладолед, млечни шейкове, захар, сладки каши.
 • Млечни продукти: млечни продукти с висока масленост.
 • Ядки: лешници и бадеми.
 • Други: оцет, продукти с мая и дрожди палмово масло, пикантни подправки, продукти, които съдържат много нишесте, захар, мазнини и масла.

 

Билколечение:

Едни от най-простите народни рецепти, биха могли да са от полза да намалят или премахнат симптомите на това заболяване. Лечението на упорития псориазис в дома е желателно да се извършва с няколко народни средства едновременно: например екстракти от билки – за вътрешно ползване и за мазила за кожата – за външно. За по-добри резултати и възможно най-бързото им получаване, добре е да се обърне внимание на комплексното лечение. При използването на лечение от народната медицина, е добре да се следи за вътрешната чистота на тялото с диета, употребявайте имуномодулиращи средства (тинктура от аралия, женшен, елеутерокок, който е сибирски женшен, златен корен). 

 • Ленено семе за псориазис. 1 супена лъжица семена се варят в чаша вода, престоява цяла нощ в термос и се употребява на гладно сутрин. Преди лягане вечер вземете активен въглен 2 таблетки. С този метод се изчиства организмът от наличните токсини в него и помага да се очисти кожата ви от обриви.
 • Катран за псориазис в домашни условия. Купете от аптеката брезов катран и намажете псориатичните плаки. След  час, след което се измивате. Намажете плаките с инфузия от тинктура със змийско мляко и изчакайте докато изсъхне. Направете лечение за 15 дни. След прилагането му, при някои пациенти симптомите на псориазис са изчезнали за години. Главен недостатък е острата миризма.
 • Брезови пъпки, катран и пепел. Лечението на псориазис с предишната рецепта ще бъде по-ефективно, ако се добави и пепел. Забъркват се брезов катран и пепел: 75 % катран и 25 % пепелта. Намажете раните. Вътрешно се взема отвара от брезови пъпки. От тях се слагат 2 чаени лъжици в чаша преварена вода, слагат се за половин час на водна баня. Пийте преди хранене по 100 мл. Нанесете компрес от отварата по раните.
 • Как да си помогнем при псориазис с корени от целина. Нарежете корени от целина. Направете лапа върху засегнатата област. Правете всеки ден, като стои лапата 2 часа. Лечението е 2 месеца. Освен лапите се вземат вътрешно сок от целина 2 лъжици, трикратно за деня. Тази народна рецепта за лечение на псориазис действа с това, че целината добре изчиства тялото от различни шлаки.
 • Домашно лечение на псориазис с детелина. Вземат се 2-3 лъжици сухи цветове от детелина, увиват се в марля и се попарват с вряла вода. Престояват 1 минута и нежно се прокарват върху засегнатата места за час два. Употребява се и запарка от детелина. Тя пречиства кръвоносните съдове и лекува възпалителни заболявания на кожата.
 • Приложение на саламура от зеле при псориазис. Вечер се намокря цялото тяло или само възпалените петна със зелева саламура, изсушава се и опитайте се да не я миете за няколко дни. Направете поне 7 процедури. След 1-2 месеца кожата ще се почисти.
 • Мехлем от жълтък от кокоши яйга за псориазис – една много необичайна, но ефективна традиционна терапия. Тази рецепта често се препоръчва в медицинската употреба. Вземете селски оплодени яйца, сварете ги твърдо, извадете жълтъците и ги смачкайте на каша. След това следва да ги запържите в чист (без масло) с леко загряване, като се разбърква за около 45 минути, докато се появи мазна червеникава течност. Получената маса се прекарва през тензух и се добива масло, с което се намазват засегнатите места един два пъти. Половин чаша масло се получава от 20 яйца.
 • Начално лечение на сериозното заболяване псориазис с масло от ленени семена, когато е в начален етап. Намазват се болните места по кожата с масло от ленено семе два до три пъти дневно. Най-простият лек за псориазис. Резултатите ще бъдат видими за 10-15 дни. Понякога се използва вместо масло от лен, масло от морски зърнастец.
 • Лечение на псориазис с картофи. Ако обривите са малки може да помогне един народен лек с картофи. Настържите обелките на суров розов картоф. Правете компреси върху засегнатата област на тялото поне за 2 часа дневно.
 • При лечението на псориазис народната медицина често използва грес. Тя се прилага като едно лекарство или като мазнина в основа на мехлеми за мазане на лезии. Вместо грес понякога в мехлемите като база за мазнина се използва вазелин, свинска мас, обаче приложението на грес има най-добри резултати. Засегнатите места се мажат всеки ден два месеца с домашно приготвен мехлем от две супени лъжици мед, половин кг чиста мазнина и половин тубичка крем бебе. Ако увреждането е голямо, намазването е двукратно трябва да е 2 пъти за деня. За по-добър ефект може да добавите в мехлема за псориазис и пресни кокоши яйца; 2 лъжички пепел от кестени; 1 лъжичка сяра на прах; 2 лъжички пепел от плодове шипка, в крайни случаи, вместо шипка може да се използва пепел от бреза. Ако тази рецепта не може да помогне за тези 2 месеца, се добавят към мехлема 3 супени лъжици нарязана билка змийско мляко и продължете лечението за повече от 2 месеца. Едновременно с това трябва да се пият отвари от билки за увеличаване на имунитета.
 • Лечение на псориазис с барут. Рецептата е следната: смесват се 100 г вазелин с 1 ч. л. черен барут, които трябва добре да се разбъркат. Със сместа се мажат засегнатите места всеки ден веднъж или 2 пъти. Подобрение може да настъпи след месец, а за половин година пълно изчистване на петната.
 • Сварено мляко. Сварете в емайлиран съд мляко и го пресипете в друга купа, а с бялото покритие, останало по стените на емайлирания съд, се намазва засегнатата площ. Мажете го всекидневно, поне 10 пъти.
 • Прополис – прекрасно народно средство за псориазис. Направете си мехлем по следния начин: прополис 10-15 г се поставя в 100 г загрято масло, бъркат се добре и към нрго се добавя витамин А три капсули. Сместа се слага на марля и се прилага върху засегнатата област на тялото, отгоре се бинтова или се прикрепва с лейкопласт.
 • В популярните методи за народни терапии на псориазис се използва често и бъз. Една чаена лъжица бъз в 600 мл завряла вода и стои 1 час. Употребява се 3 пъти дневно един час след хранене по половин чаша.
 • Хвощ за псориазис. Две супени лъжици изсушен и смачкан хвощ се добавя към 700 мл вода вари се само 5 минути и кисне 3 часа. Отварата се използва за ежедневно миене на тялото, без подсушаване с кърпа, а оставете тялото да изсъхне на въздуха. Вани с отварата се правят веднъж седмично. Сменя се бельото ежедневно. Може и за профилактика да се използва през 2-3 дни.
 • Много добра билка за псориазис е японската софора (Sophora Japonica) като тинктура. Вземете 50 г суха билка, сложете ги в 500 грама водка, оставете да киснат 14 дни. По-добре е с пресни плодове, но с тях се приготвят 100 г плодове в 200 грама водка. Или се купуват готова тинктура, ако има такава в аптеките. Взема се половин чаена лъжичка трикратно, разтворени във вода. За деца, вместо тинктура е по-добре запарка – 1 супена лъжица в чаена чаша завряла вода. Взема се запарката 3 пъти по супена лъжица.
 • Добър народен метод за псориазис е и брезовата гъба чага. Напоява се с преварена вода гъба чага за една нощ и се пуска през месомелачка. Загрява се до 50° С, добавя се към нея вода, в която чага е в съотношение 1: 5. Престоява 2 дни и се взема трикратно преди хранене по половин чаша.
 • Лечение на псориазис с билката кализия (златни мустаци – Callisia fragrans). За тинктурата се ползват 50 парчета кализия, които се слагат в половин литър водка. Престояват 21 дни. Мажете с тинктурата по възпалените места, докато тялото се изчисти. Прилага се  3 месеца. По-забележимо през първите 10 дни.
 • Най-незаменимият народен лек за ужасния псориазис е билката змийско мляко. С пресен сок от нея се намазват лезиите 2 пъти на ден. Той се използва през цялото лято. Ако през лятото не сте успели да го ползвате, зимата може да се ползва мехлем от сушена и стрита на прах билка змийско мляко и вазелин с пропорции 1:1, а готовата маз се налага върху засегнатата област 3 дни, следва да се измие и тялото се оставя да изсъхне. Прави се почивка 4 дни и повторете тридневното наслагване на мехлема. Прави се до изчезването на псориатичните плаки.
 • Домашно лечение с каланхое. Налагат се върху възпалените места каша от лековитите листа на уникалното каланхое увити в марля и се прикрепят с лейкопласт.
 • Добро средство за псориазис е билката жълт кантарион. Ползва се така: смила се сушен жълт кантарион. Трябва да се получат 3 супени лъжици. Сипете ги в чаша завряла вода и 2 часа да киснат. Вземете по 2 лъжички отвара от жълт кантарион трикратно половин час преди хранене.

Лечение на псориазис с рецепти от по няколко билки. Заедно с мехлемите и отварите за псориазис е много препоръчително да се използват и комбинирани отвари и екстракти от билки. Най-добре те помагат като действат комплексно.

 • Рецепта № 1. Смесват се в равни количества: бял имел, змийско мляко, корен от глухарче, корен от валериан, лайка, невен. От сместа взема лъжица и се добавя към 300 мл завряла вода в термос, където престоява поне 2 часа. Употребява се през целия ден. Курсът е най-малко 15 дни, обривите трябва да са станали бледи, сърбежите да изчезнат.
 • Рецепта № 2. Вземете 1 част от цветове на черен бъз, хвощ, корен бял оман, царевична коса, листа от лековитите червени боровинки, 0,5 част от змийско мляко, 1,5 част на бутрак, жълт кантарион и корен блатен аир. Всичко това се смесва, взема се лъжица от сместа и се сипва в чаша завряла вода, оставя се да къкри 5 минути и се накисва 1 час след това. Ползва се половин чаша двукратно 1 час след хранене.
 • Рецепта № 3. За външна употреба: Смесете по 1 част бутрак, корен от репей, корен от женско биле, коренище от тръстика и листа от коприва. Сипва се лъжица от сместа в чаша завряла вода и за още 5 минути се вари и 1 час да се запари. Намазва се с нея засегнатата кожа.
 • Рецепта № 4. Смесете равни части от медуница, билка столетник, бял равнец, бутрак, листа от бреза и змийско мляко. От вечерта се сипват 3 лъжички от сместа в термос с литър завряла вода и престояват една нощ. Дозата е за ден, взема се час преди хранене по чаша. Лечението с тези билки е 20-30 дни. Змийското мляко е отровна билка и затова с концентрацията й е добре да се внимава. В тази рецепта тя е във висока концентрация и затова не се препоръчва при болен черен дроб.
 • Рецепта № 5. Смесете 10 г змийско мляко, 30 г бутрак, 20 г цвят от бъз, 20 г листа червени боровинки, 30 г жълт кантарион, 20 г хвощ. Взема се лъжица от сместа, слага се в половин литър завряла вода и се оставя да се охлади. Взема се 100 мл само два пъти през деня след хранене.
 • Рецепта № 6. Лечението с тези растения е използвано при хроничен упорит псориазис. Смесете в равни количества от змийско мляко, бутрак, градински чай, невен, цветове черен бъз, трицветна теменуга и лайка. Една супена лъжица смес се запарва в чаша завряла вода и кисне поне 2 часа. Взема се от течността 0,5 чаша дневно 30 минути преди хранене.
 • Рецепта № 7. Тази рецепта е подходяща при лечение на прогресивни форми на псориазис: корен валериана (Valeriana Officinalis) – 1 част; корен лечебна ружа – 1 част; жълт кантарион – 1 част; бутрак – 3 части; змийско мляко – 1 част. Една лъжица от получената смес се запарва в 300 мл завряла вода и се оставя захлупена 2 часа. Взема се половин чаша двукратно за деня след хранене.
 • Рецепта № 8. Бутрак и ягодови листа по 6 части, касис листа – 5 части, коприва и репей по 4 части, бял равнец и трицветна теменуга по 3 части,. Всички се смесват и от тях се слага 1 лъжица в 600 мл завряла вода и се оставя да кисне 15 минути. Взема се половин чаша трикратно за един ден. Този лек е за прочистване на кръвта и за намаляване симптомите на болестта.

Приготвянето на домашни лечебни мехлеми също помага срещу псориазис. Те се използват много често в известните методи за лечение на болестта. Изработени са от различни компоненти и осигуряват многостранен положителен ефект в борбата срещу симптомите на псориазис. Много помага грес, а и добър ефект има и от пчелните продукти.

 • Един много сложен мехлем за псориазис. Това е мехлем на базата на ASD фракция 3 (фракция на руския учен А.В. Дорогов от 1947 г), който работи добре за различни заболявания, включително и на кожата. Той е особено полезно фармацевтично средство. Всички съставки могат да се закупят от ветеринарна и от обикновена аптека. Те са SDA-3 – 100 мл, по 30 гр леворин, нистатин и амфотерицинов мехлем; 25 гр псоралонов мехлем; 35 мл сребърен нитрат и разтвор виоформа, 70 мл брезов катран, 50 мл рибено масло, 30 мл масло зърнастец и шипка, 60 мл разтвор костелани и 40 мл масло от евкалипт. Много пациенти дори с напреднал псориазис са останали доволни и доста са успели напълно да се излекуват.
 • Втори мехлем за досадния псориазис, на база SDA. Бутилката ASD-3 не се отваря, а се изтегля нужното количество със спринцовка през тапата. В един малък буркан смесете 5 мл от ASD-3 и растително масло (за предпочитане от ленено семе или облепиха). Намажете с него засегнатите места. Напълно изчистване се получава за 6 месеца. Можете да вземате едновременно и SDA-2 вътрешно по схемата: от първия ден започнете с 1 капка от лека във вода 50 мл и се ползва половин чаша мляко, докато стигнете до 30 капки и от 30 капки обратно до 1 капка.
 • Мехлем с пчелни продукти за псориазис. 100 г краве масло, 30 грама прополис, 1 супена лъжица рибено или камфорово масло, 1 лъжица прашец може и полен, 20 грама пчелен восък, 10 таблетки пчелно млечице. Съставките се запечатват във водна баня, само рибеното или камфоровото масло се наливат, когато се охлади малко. Мехлемът се прилага към засегнати области по кожата само 2 или 3 пъти през деня. Освен този мехлем, може да се вземат 30% алкохолна тинктура от клей – 20-30 капки в половин чаша вода, 30 минути преди хранене.
 • Мехлем с тинктура от бутрак. Сложете 50 г бутрак в съд с 50 г алкохол и ги оставете за 10 дни. Към тинктурата добавете вазелин и ланолин по 30 г. Намажете засегнатите места 2 пъти дневно. Можете да ползвате вътрешно 15 капки алкохолна тинктура от бутрак, предварително разредена с вода.
 • Друг прост мехлем, който лесно може да се подготви у дома. Смесете сок от каланхое - 10 г, мед – 10 г, масло от евкалипт – 30 г. Всичко се разбърква старателно и престоява 5 дни. Намазвайте възпалените места два пъти дневно.

Лечение на псориазис с бани с лук и сол. Напълнете вечер ваната с топла вода и разтворете една шепа сол, а можете да добавите отвара от градински чай, бутрак, невен, змийско мляко, хвощ и лайка. За 15 минути болният лежи в топлата вана и главата също трябва да се намокри, ако псориазисът е и на скалпа. След банята не се избърсвайте, оставете тялото да изсъхне. След това, поставете в месомелачка пресен лук, смелете го на каша и го втрийте добре в кожата навсякъде и на главата и на цялото тяло. След 20 минути кашата се отстранява от косата и тялото се избърсва с марля. Миенето не е необходимо. Легнете си, а на сутринта запарете в кофа 300 г змийско мляко и се измийте с нея от солта и кашата от лук. На третия ден вече се измийте с вода и със сапун, като добавите малко калиев перманганат. От следващия ден всичко се повтаря. Трябва да се направят 6-7 процедури. Ето и няколко подхода към лечението на псориазис, от които пациенти са имали полза:

 • Прилагане на терапевтична вана (или обтривания). Сварете в кофа с вода елхови или смърчови клонки, така че водата да стане тъмна, добавят се 10 капки масло от кедър. С настойката се обтривайте или я налейте във вана и се потопете в нея. Водата трябва да е топла, 40-50° С, за да издържи 20 минути. Правете процедурата в седмицата само 2 пъти.
 • Използва се същевременно и мехлем: 20 капки борово масло, малка тубичка от детски крем и 10 капки от брезов катран. Засегнатите места се мажат 2 пъти дневно и непременно след баня.
 • Правете слънчеви бани и въздушни също.
 • Спазвайте диета и след 3 месеца псориазиса ще е излекуван. Това споделят много пациенти.

Терапия с активен въглен срещу псориазис. Лечението на псориазис с активен въглен е популярен народен лек. Основното на този метод при лечение на пациенти с псориазис е в свойството на активния въглен като адсорбент. Той ще изчисти всички отпадъци и токсини от организма, като по този начин облекчава състоянието на пациента. Активният въглен е необходим за вътрешна употреба по 1 таблетка на всеки 10 кг телесно тегло на пациента – това е дневната доза. Преди всичко ние трябва да помним, че колкото по-добре натрошим таблетките с активен въглен, толкова по-добре. Така се смилат въглените на прах, заливат се с питейна вода, разклащат се добре и лекът е готов за пиене 2 часа преди ядене. Терапията се провежда – 40 дни, но е необходимо да се спазва строга диета. Избягвайте мазни, пикантни, солени храни, елиминирайте напълно алкохола от менюто си.

Лечение на псориазис с кислородна вода. Обикновено водородният пероксид се генерира в човешкото тяло, но това става възможно само при отстраняване и прочистване от ненужните отпадъци. Заседналият начин на живот, лошите условия на околната среда, изобилие от нездравословни храни в диетата води до факта, че клетките са постоянно в недостиг на кислород. Това предизвиква опасни мутации и развитие на редица заболявания, включително рак и кожни, също и псориазис. Хроничната липса на кислород може лесно да се компенсира чрез ежедневно приложение на водороден пероксид. Според една теория, развитието на псориазиса е свързано с метаболитни нарушения, които често са следствие от натрупаните шлаки в организма. Следователно, за лечението на това заболяване трябва да се осигури цялостно пречистване като се използва водороден прекис.

Терапията с морска вода дава добри резултати при лечение на псориазис. Морската вoдa e много добро средство за изчиcтвaне и лекуване, и пoмaгa пpи кожни проблеми. Coлтa в нея премахва токсините oт нашата кожа и подобно на естествен ексфолиант – отстранява мъpтвитe клетки и съдейства за cъздaвaнeтo нa нoви такива. Морските минерали са полезни за кожата, те я подхранват. Мaгнeзият например я пoдoбpява и xидpaтиpa. Те пoмaгaт при лечението на някои кожни проблеми като пcopиaзиc.

Вани с топла вода и с морска сол са полезни също. Сипва се половин чаша морска сол във ваната и се стои в нея известно време.

 

Псориазис при децата.

Заболяването псориазис при децата се дължи на генетични увреждания, но факторите на околната среда са от голямо значение. Факт е, че дете, на което родителите страдат от тази болест има три пъти по-голяма вероятност и то да се разболее от нея.

Най-често това са инфекциите на детските горни дихателни пътища. Лечението се назначава според това, каква е индивидуалната поносимост на кожата и степента на заболяването. Около 25% от заболяванията започват на възраст под 18 г. Терапията се назначава от лекар, който определя вида на лекарствата и мехлемите, които първоначално се прилагат за 6 месеца.

Форми на псориазис при децата са: точковиден; псориазис с плаки; пустулозен; еритродермален; бебешки псориазис; псориатичен артрит. Лечението трябва да започне колкото си може по-навреме.