Банер за мобилна версия за апликация

Първична билиарна цироза

Първичната билиарна цироза е хронично заболяване на черния дроб, провокирано от възпалителни промени в жлъчните канали, постепенно предизвикващо фиброзни промени до цироза с тотално нарушаване на архитектониката на паренхима, застой на жлъчката, смущения в кръвния поток и всички изхождащи от това системни последствия.

Първичната билиарна цироза се счита за автоимунно заболяване, при което бавно се унищожават жлъчните пътища и се стига до заболяване на черния дроб и развитие на цироза. Болестта засяга по-често жени, като симптомите й са умора, сърбежи по цялото тяло, жълтеникав цвят на кожата, болки в дясното подребрие.

Първичната билиарна цироза е с бавна прогресия. Години наред могат да липсват, каквито и да било оплаквания или да са налице неспецифични такива, като хронична умора, отдавана на съпровождащи заболявания, професионални ангажименти и др. Не рядко диагностицирането е по повод случайно установена повишена алкална фосфатаза – ензим, показателен за застой в жлъчните пътища.

Първичната билиарна цироза е автоимунно заболяване, ангажиращо малките жлъчни канали. Клиничната картина е резултат от нарушената функция на черния дроб. Жлъчката е един от пътищата за извеждането на редица метаболити от организма. При блокирането на екскреторните пътища в кръвта се повишават нивото на билирубина, жлъчни киселини, холестерола. Едновременно с това липсата на жлъчка в чревния тракт нарушава абсорбцията на мазнините (до степен на стеаторея) и мастно-разтворимите витамини. Дефицитът на витамин А влошава зрението и състоянието на кожата и лигавиците, авитаминоза Д води до остеопотроза и остеомалация, липсата на витамин К засяга коагулацията с поява на подкожни кръвоизливи, хематоми при минимални травми и др., а недостигът на витамин Е корелира с невро-мускулната слабост. Разрушаването на чернодробните клетки нарушава синтетичната и детоксикационна функция на черния дроб. Предвид автоиунния харакер на заболяването, не рядко са налице и други придружаващи заболявания с подобна патогенеза – ревматоиден артрит, синдром на Рейно, синдром на Сьогрен, склеродермия, витилиго, тиреоидит на Хашимото, и др.

Първичната билиарна цироза следва да се различи от други видове цироза, като тази с алкохолна или вирусна генеза (с водещо значение на хепатитните вируси), които най-често се наблюдават в практиката, рядко токсичен или автоимунен хепатит, както и с вторичната билиарна цироза, където промените настъпват вследствие първично запушване на жлъчните пътища – при операции, вродени аномалии и т.н.

Някои паразитни заболявания също се усложняват с холестаза. Генетично обусловени дефекти в обмяната на желязото и медта водят до чернодробно увреждане, прогресиращо до цироза на черния дроб. Рядко срещани заболявания са порфириите, при които е налице дефект в обмяната на нуклеиновите киселини.

 

Симптоми:

Водещи симптоми на заболяването са лесна уморяемост, общо неразположение, тежест в дясното подребрие, сърбеж по длани и стъпала, гърба, впоследствие разпространяващ се и по цялото тяло, обикновено засилващ се нощно време с влошаване на съня и работоспособността през деня. Кожата загрубява, пигментира се, с влошаването на холестазата и повишаването на серумния билирубин се появява и жълтеница. В областта на клепачите се явяват ксантелазми – плоски надигнати жълтеникави образувания, бележещи хиперхолестеролемията. Рядко повишението на липидите се асоциира и с ксантоми по екстензорните ставни повърхности, основно лактите.

С напредване на заболяването и оформянето на цироза на черния дроб, се появяват т.нар съдови звезди по горната половина на тялото – паяковидни червеникави образувания, които избледняват при натиск, зачервяване на дланите и стъпалата, с декомпенсацията на цирозата започва събирането на течност в коремната кухина (асцит), появата на отоци по крайниците, нарушава се работоспособността, концентрацията.

 

Лечение:

Основното лечение е това с уродезоксихолева киселина. Тя намалява абсорбцията на жлъчни киселини и секрецията на едногенни такива. Смята се, че има модулиращ ефект по отношение възпалителните промени в ранните фази на заболяването. Приложението и е показано именно тогава. С нея не се постига дефинитивно лечение, но прогресията на заболяването се забавя. Опитвано е цитостатично лечение за контрол над автоимунния процес, но до този момент не са постигнати задоволителни резултати. Чернодробната трансплантация е метод на избор при достигането на циротичния стадий.

Хепатопротективно, но и с ефект върху холестазата действие, има и S–аденозил - L-метионинът (Ademetionin, Transmetil), прекурсор на глутатиона (мощен антиоксидант). Други хепатопротектори e силимаринът (Legalon®, Carsil®), принадлежащ към групата на флавоноидте – с антиоксидантно и подпомагащо регенеративните процеси в черния дроб действие.

Симптоматичното лечение е насочено към овладяване на сърбежа по кожата – с липидо-понижаващите средства холестирамин и холестипол, с рифампин, антихистаминови препарати или локални средства с линолин, ментолов спирт. При чернодробните заболявания има дефицит на витамините от група В и те се прилагат нерядко под формата на вливания, последвани от перорална терапия. Витаминният дефицит се коригира с витамин Д, съчетан с калций, витамин А, К и Е по лекарска преценка.

С напредването на заболяването се разгръща типичната за чернодробна цироза картина. Налягането във венозната система система се повишава – развива се портална хипертония. Така венозната кръв се пренасочва от гастроинтестиналния тракт, към системното кръвообръщение, без да е преминала през черния дроб, заобикаляйки го по новооформени колатерални пътища на кръвообръщение. Това е орган, където ред ендогенни и екзогенни вещества търпят метаболитни промени, тези нарушения водят до редукция на окосмяване, либидо, менструални промени и други зависими от половите стероидни хормони фактори.

Освен детоксичната се ограничава и синтетичната функция на черния дроб – това се отразява на произвеждането на белтъци с различно предназначение в организма. Серумният албумин е показател, по който се съди за тежестта на чернодробното заболяване. Наред с него важни са още факторите, отговорни за кръвосъсирването – също ключов показател за състоянието на органа.

Порталната хипертония се съпровожда от уголемяване на слезката и засилено разграждане на кръвните клетки в нея. Обикновено, първо се засягат тромбоцитите, последвани от белите и червени кръвни клетки, водещи до ниско ниво на левкоцити и анемия. От развиващите се колатерални пътища, най-опасни са разширените вени (варици) на хранопровода. Кръвоизливи от тази област имат животозастрашаващ характер при всяко лице, при което е диагностицирано напреднало чернодробно заболяване, е редно да се проведе фиброскопско изследване или при невъзможност за такова – рентгенография с контрастен материал (каша), за да се види дали са се появили варици на хранопровода и да се прецени, какъв е рискът те да прокървят. Кървенето от тях се изявява с обилно повръщане на ясна кръв, впоследствие с потъмняване на изпражненията – черни, лъскави със зловонна миризма (мелена).

Асцитът е свободно подвижна течност в коремната кухина и явление, бележещо декомпенсирането на чернодробната функция при стадий на цироза. Количеството може да бъде от минимално до литри. Увеличава се обиколката на корема, появяват се разширени венозни съдове по коремната стена, понякога пъпна херния. Течност в коремната кухина може да се наблюдава и при други заболявания – от страна на сърцето, бъбреците и т.н..

Енцефалопатията е съвкупност от невро-психични отклонения, дължащи се на натрупани токсични вещества. В най-тежките случаи на декомпенсирана чернодробна фунцкия се засяга съзнанието до кома.

 

Хранителен режим:

 • При цироза се препоръчва консумация на плодове и зеленчуци.
 • Изключително важно е болните от цироза да поддържат балансиран и здравословен режим на хранене.
 • В менюто трябва да присъстват продукти, богати на витамини, белтъчини и въглехидрати. Желателно е приема на мазнини да се сведе до минимум.
 • Правилното хранене допринася за успешното лечение на някои видове чернодробни заболявания.
 • Най-важното при пациентите с подобни проблеми е спирането на алкохола, което може да доведе до влошаване на здравословното състояние.
 • Приемът на сол трябва да се сведе до минимум, тъй като тя може да допринесе за задържане на течности в организма. Избягвайте лютивите подправки.
 • Консумирайте плодове, зеленчуци, риба, мед, извара, обезсолено сирене.
 • Препоръчва се прием на прясно изцедени сокове от червено цвекло, моркови, ябълка, като важно условие е фрешът да бъде направен само от един вид плод или зеленчук.

 

Билколечение:

Един от най-важните фактори за успешно избавление от цироза е да сложите край на употребата на спиртни напитки. Както вече стана ясно коварното заболяване в голяма част от случаите е резултат от алкохолизъм. Ако искате да спасите своя живот, трябва да стоите далеч от чашката. Не съжалявайте и не мислете за алкохола като за нещо хубаво. Намерете си някакво хоби, което да ангажира вниманието Ви.

 • Руснаците масово се лекуват с мумио при цироза. Трудността, която срещат обаче, е в спирането на алкохола по време на лечението и затова невинаги им се получава. Ако цирозата протича в прогресиращ стадий, се приемат от половин до един грам мумио всеки ден в зависимост от общото жизнено тегло на самия болен. Това прецизно измерено количество е нужно да се раздели внимателно на 2-3 приема, като общият цялостен курс на деликатното лечение трябва да продължи около 10 дни. Препоръчват да се минат от 5 до 12-15 такива курса в зависимост от тежестта на заболяването. Натуралното мумио, за разлика от това на таблетки, има в състава си широк спектър от биологически активни вещества, които възстановяват клетките на дроба и помагат при цироза във всеки стадий. При правилна дозировка мумиото дава благотворно влияние върху дроба и първите положителни резултати може да се забележат още след една седмица. Категорично трябва да се внимава и да не се близва каквото и да било количество алкохол по време на лечението, защото от една страна така мумиото ще преустанови благотворното си въздействие, а от друга пациентът може да предизвика сериозно общо отравяне на организма (защото мумиото ще съдейства именно за това).
 • Еньовче. Билката се приема при стомашно-чревни проблеми, различни видове хепатит и цироза. Тя прочиства тялото от токсини и действа успокоително. Направете си чай от листата на растението. Не забравяйте, че годността на билката, след като е била изсушена е не повече от три години. За да се избавите от цирозата, трябва да пиете чая в продължение на няколко месеца.
 • Бял трън. Билката бял трън, която се среща и под името магарешки бодил, може да помогне при лечение на черния дроб. Тя успешно прочиства организма от натрупаните в него токсини и шлаки. Магарешкият бодил е често срещано растение, така че няма да се затрудните, ако решите да се възползвате от лечебните му свойства. Не е задължително да боледувате от цироза, за да приемате тази билка. Тя има превантивно действие, от което може да се възползвате. Семената на растението могат да бъдат определени като вълшебни. Именно от тях се приготвя лечебният чай.
 • Глухарче. Чаят от глухарче е полезен при цироза. Глухарчето е билка, която се препоръчва при чернодробни и жлъчни възпаления и заболявания. Растението има приятен вкус и напоследък все по-често присъства в салати и други ястия. За да приготвите вълшебната отвара се нуждаете единствено от чаша гореща вода и корени от глухарче.
 • Цикория. Отвара от билката цикория се приема както при стомашни болки, така и при възпалителни процеси на черния дроб. Две лъжици от корена на растението се запарват в 400 мл. вряла вода. Така приготвената смес се оставя за няколко часа, след което се прецежда. Чаят вече е готов за консумация. За да има ефект билколечението, отварата се консумира ежедневно.
 • Пиперлива мента. Това растение умее да възбуди стомашната и жлъчната секреция. По-лесно ще го откриете под името джоджен или гьозум. Растението действа добре при стомашни, жлъчни и чернодробни проблеми, като успешно прочиства вътрешните органи от токсини. Ментолът, който се съдържа в джоджена действа болкоуспокояващо на възпалените органи. Приготвяйте си чай от 1-2 лъжички билка и чаша гореща вода. Оставете двата компонента да престоят няколко часа. Приемайте отварата всеки ден, като не забравяте, че билките нямат мигновен ефект. Те се натрупват в организма и е необходимо време, за да започне тяхното действие.
 • Шипка. Шипката подсилва черния дроб при цироза. Често може да срещнете шипката в планинските местности и горите. Плодът има приятен вкус и аромат, така че консумацията на този чай е истинска наслада за небцето. Билковата отвара съдържа много витамин С, който има полезни и пречистващи свойства за организма. Ако няма откъде да се снабдте с прясно събрани билки, можете да се сдобиете със шипков чай от близката аптека. Не прекалявайте с приема на тази билка, защото има запичащо действие!
 • Великденче. При сериозни проблеми с черния дроб, Ви препоръчваме да се възползвате от лечебната сила на великденчето. Растението облекчава болката, която вследствие на коварната цироза често се появява в дясното подребрие. Направете си ароматен чай от билката, като добавите една лъжица от нея към 400-500 мл. вода. Ще получите лечебна течност, която е достатъчна за няколко чаши. Приемайте чая 3-4 пъти дневано.
 • Пача трева. По принцип тази билка е известна със своето кръвоспиращо и болкоуспокояващо действие. Народните лечители препоръчват при цироза и болезненост в областта на черния дроб, билката да се приема в комбинация с други растения, за да успокои и облекчи болката. Пачата трева се препоръчва при вътрешни кръвоизливи, които могат да бъдат предизвикани в напреднала форма на цироза.
 • Червен кантарион. Тази билка няма приятен вкус, но може да бъде добър съюзник в битката с коварното заболяване. Отварата от червен кантарион повишава апетита, улеснява храносмилането и има успокояващо действие. Чай от чудодейното растение се препоръчва за лечение на чернодробни заболявания. За да получите ароматната отвара добавете една лъжица червен кантарион към 2 чаши гореща вода. Получената течност се приема 3 пъти на ден.
 • Маточина и мащерка. Всички билкари са запознати с вълшебните свойства на тези две растения. При цироза ежедневната им консумация е не само препоръчителна, а дори задължително. За максимално действие и по-добър ефект се препоръчва чай от двете билки. За да подобрите вкуса на напитката, добавете мед и парче лимон. В някои народни рецепти се споменава и чубрицата като неизменна част от вълшебната отвара. Ето защо по Ваша преценка към двете билки може да добавите и лъжичка чубрица.
 • Змийско мляко. При цироза змийското мляко се приема само след консултация със специалист. Змийското мляко не случайно се определя като универсално лекарство. Билката се препоръчва за лечение на цял куп заболявания като цирозата е едно от тях. То има мощно болкоуспокояващо действие, което донякъде се сравнява с ефекта от наркотик. Билката действа стимулиращо на функциите на засегнатите от болестта органи, но не трябва да се прекалява с приема ѝ. Консумацията на растението в големи дози може да доведе до световъртеж, бълнуване и халюцинации. За да има ефект змийското мляко трябва да се приема докато е прясно. След изтичане на 6-месечен период, ефектът му значително намалява. Ако решите да приемате тази билка, задължително се консултирайте със специалист преди това!
 • Фалшива маргаритка (еклипта алба). Растението е изключително подходящо за провеждане на билколечение върху черния дроб. Според билкарите, фалшивата маргаритка има мощно антиоксидантно действие, на което се дължи способността й да регенерира клетките в организма. Тя осигурява сравнително добро лечение на този жизненоважен орган, ако увреждането му се дължи на прекаляване с алкохолните напитки. При борбата с цироза, фалшивата маргаритка може да бъде използвана като част от терапията.
 • Шизандра. Някои определят това растение като билка, други като суперхрана. Родината на шизнадрата е Китай, затова може да я срещнете и под името китайски лимонник. Това растение е мощен детоксикатор и с лекота отстранява токсините и другите вещества, увреждащи организма. Може да намерите китайското чудо под формата на чай или да си закупите сушени плодове шизандра. Билката се препоръчва за укрепване на черния дроб. Преди да преминете към лечение с това растение, първо се консултирайте със специалист!
 • Консумацията на шизандра не се препоръчва при лечение с медикаменти. Вземайте шизандра след като сте приключили лечебния курс.
 • Кръвен здравец. Билката кръвен здравец успешно повлиява на възпаления черен дроб и другите вътрешни органи. Чаят от нея може да се пие самостоятелно или в комбинация с други лечебни треви. Ако си правите чай от кръвен здравец, се възползвайте само и единствено от лечебната сила на корените му, които трябва да бъдат добре изсушени.
 • Куче грозде (Solanum Indicum). Тази билка действа пречистващо както върху поразения от коварната цироза черен дроб, така и върху целия организъм. Кучето грозде успокоява болката и успешно лекува увредения от прекомерна консумация на алкохол черен дроб.
 • Семе от метла. Семе от метла е добро средство за частично лечение на цироза с билки. Това е една от рецептите, която масово се прилага в случаи на цироза на черния дроб. Твърди се, че семето от метла има чудодеен оздравителен ефект върху този орган. Единственото, което Ви трябва е растението метла. Добавете билката към вряща вода. Получената течност се пие ежедневно. Не се притеснявайте да приемате билката в големи количества. Тя е безопасна дори и при прекомерна консумация. За да бъде налице положителен резултат е необходимо търпение. Поне няколко месеца са нужни, за да започне действието на растението върху поразения от болестта черен дроб.
 • Семена от папая. Консумацията на семена от папая се препоръчва при цироза. Този вкусен тропически плод и неговите семена имат мощна лечебна сила. Като цяло папаята е много полезна. Сладкият плод съдържа голямо количество витамини и минерали. Може да се каже, че папаята е панацея срещу голям брой тежки и коварни заболявания. Според китайците, които са вещи в традиционната медицина, сок от семената на папая успешно лекува болести на черния дроб. Плодът има антибиотично и антибактериално действие. Едновременно с прочистването на организма, папаята му осигурява и дълготрайна защита от бактерии и токсини.
 • Куркума. Азиатската подправка е истинско чудо на природата. След проведени експерименти, учените са установили, че могат да разчитат на куркумата и нейните чудодейни свойства. Оказва се, че подправката може да помогне при лечението на възпалените от цирозата черен дроб и жлъчка. За да се сдобиете с ефикасно домашно лекарство е необходимо само да отворите кухненския шкаф и да вземете пакетчето с куркума от него. Кипнете две чаши вода и добавете половин лъжичка от подправката. Изчакайте няколко минути и прецедете. Вълшебната смес се консумира по 2-3 пъти на ден, като може да я подсладите с мед и освежите вкуса й с резен лимон.
 • Зехтин. При заболяването цироза е необходимо да преминете към определен режим на хранене. Зехтинът има благоприятно въздействие върху черния дроб, поради което се препоръчва консумацията му. Добавяйте го към салати и ястия. Ако нямате проблем с вкуса на продукта като самостоятелен компонент, може да приемате малко количество зехтин всяка сутрин.
 • Мед. Медът дава сили и енергия на целия организъм. При цироза положителен ефект има приема на мед от гореспоменатия магарешки бодил, смесен с пчелен прашец. Двете съставки на домашното лекарство тонизират цялото тяло и подсилват имунната система.
 • Зелен чай. Зеленият чай е изключително приятна напитка, която все повече навлиза в ежедневието на българина. Приемът на отварата се препоръчва при преумора на организма, защото има тонизиращо и ободряващо действие. Освен това зеления чай пречиства кръвта от токсини и вредни натрупвания. Ежедневната консумация на запарката предотвратява последващото развитие на цироза и дарява организма с много ценни вещества. Билката е богата на витамин К, който е полезен и важен при лечение на чернодробни заболявания.
 • Пикрориза куроа. Растението не вирее в България, но не е невъзможно да бъде намерено и тук. В Китайската медицина пикрориза куроа се използва основно за лечение на чернодробни заболявания. От корените на билката се приготвя чай, който не е особено приятен на вкус, но пък има целебен ефект.
 • Витамин С. Цитрусите са богати на витамин С, чийто прием се препоръчва при цироза. Всеизвестен факт е, че витамин С е мощен имуностимулатор. Той подсилва имунитета и детоксикира организма. При сериозно заболяване, каквото е цирозата този витамин е от жизнено важно значение. Витамин С може да си набавите от любими плодове като лимон, портокал, киви, ягоди, папая и още много други. Голяма част от зеленчуците също съдържат витамин С – броколи, карфиол, чушки, спанак, моркови. Ако обичате топли чайчета, може да заложите на отвара от мащерка или магданоз. Тези билки съдържат много от полезното вещество.
 • Плавун. Билката е радиоактивна, но в малки количества е полезна. Запарката се прави от изсушен змийски мъх. Течността се консумира един час преди хранене. Препоръчва се чаят да се пие два пъти дневно.
 • Андрографисът е билка, която успешно пречиства черния дроб от натрупалите се в него токсични и вредни вещества. Характерен за растението е неговия силен горчив вкус, който се усеща във всичките му части. Андрографисът е особено популярно натурално лекарство в Индия, Тайланд, Сингапур и други части на Азия. В България растението не вирее, но се предлага хранителна добавка, в чиито състав влиза андрографис. Горчивата билка е известна със своето болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Освен това тя е изключително полезна за имунната система. Благодарение на тези свои действия растението ефикасно се използва от лица с чернодробни проблеми за лечение и подсилване на организма.
 • Пунарнава (Boerrhavia diffusa). Пунарнава е растение, което се използва за облекчаване на болката и възпалителните процеси в организма. Билката е широко разпространена в Индия, където дори се ползва като зеленчук и се консумира под формата на салата. Растението има противовъзпалително и антибактериално действие, допринася за нормалното функциониране на бъбреците и защитава черния дроб. Използва се за лечение на хепатит, цироза и други чернодробни заболявания. У нас пунарнава може да бъде закупена като хранителна добавка, която се приема веднъж или два пъти дневно и има положително влияние при проблеми с черния дроб.
 • Антиоксиданти. Антиоксидантите са вещества, които имат отличен ефект върху човешкия организъм. Често тези вещества се използват в козметиката за подмладяване и регенериране на клетките. Антиоксидантите, които постъпват в тялото спомагат за унищожаването на токсините и предотвратяват тяхното вредно въздействие върху човешките органи. Те подсилват имунната система и имат благоприятно влияние върху цялото тяло. При лечение на цироза или друг вид чернодробна болест е от изключително важно значение да приемате плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти. Такива са ябълките, лимонът, червеното цвекло, моркови, домати, броколи и други продукти, съдържащи витамин А, С и Е. Антиоксидантите имат свойството да спрат развитието на заболяването и да запазят останалите здрави чернодробни клетки. За тази цел, разбира се, освен подходящ хранителен режим е необходимо да се приемат медикаменти.
 • Акупунктура. Акупунктурата може да помогне при лечение на цироза. Акупунктурата е древна техника за лечение, която се използва с голям успех в Китай, Япония и други източни държави. Процедурата се състои в поставяне на игли в различни точки на тялото. Целта им е да въздействат в дълбочина върху засегнатите от определено заболяване органи. През последните години на нестандартното лечение се подлагат все повече българи. Твърди се, че акупунктурата възстановява вътрешния баланс и помага на тялото да превъзмогне заболяването. Малките игли служат като проводник на енергия. Поставени на правилното място, те допринасят за преодоляване на заболяването. За да бъде успешна иглотерапията трябва да се извърши от специалист в тази област. Положителният резултат настъпва след няколко процедури, затова не се надявайте на чудеса още след първия сеанс. Най-важното условие е сеансите да се извършват в самото начало на заболяването, за да бъдат по-ефективни. При лечение на цироза с традиционна китайска медицина е възможно да се предотврати бъдещото развитие на болестта и да се намалят нейните симптоми. Процедурата може да помогне за влизане на чернодробните ензими в нормални за организма нива. Ако цирозата е резултат от алкохолизъм, терапията може да съдейства за Вашето освобождаване от зависимостта към спиртните напитки.

 

Присаждане на черен дроб

Към чернодробна трансплантация може да се премине при хроничен хепатит, цироза, рак на черния дроб, чернодробна енцефалопатия или друг вид сериозно заболяване на този жизненоважен орган.

Операцията се състои в отстраняване на черния дроб на пациента и поставянето на донорски такъв. За да бъде успешно присаждането, е необходимо приемателят и дарителят да бъдат съвместими, което се определя чрез различни видове изследвания и анализи.

Чернодробната трансплантация е жизненоважна за болния, но времето необходимо за пристъпването към операция е продължително. Броят на чакащите е много по-голям от броя на донорите. Докато пациентите чакат за присаждане на черния дроб, те трябва да полагат изключителни грижи за своето здраве. Повечето дарения на органи се правят от близки и роднини на починали лица.

Трансплантацията може да бъде извършена на цял черен дроб или на част от него. Понякога може да се извърши присаждане на черен дроб от жив донор, който обикновено е роднина на болния. В такъв случай се отстранява част от органа на дарителя и се трансплантира на приемателя. Черният дроб на донора бързо възстановява своите размери, а сегментът, който е трансплантиран на пациента също расте до достигане на нормална големина.

Понякога се случва организмът да се опитва да отхвърли присадения черен дроб, въпреки приема на необходимите медикаменти. Признаци, че това се случва могат да бъдат умора, загуба на апетит, болки в коремната област, потъмняване на урината.

Необходимо е пациентът да приема имуносупресивни медикаменти до края на живота си. Тези лекарства са необходими, за да предотвратят отхвърлянето на черния дроб от организма.