Банер за мобилна версия за апликация

Радикулит

Радикулит може да възникне поради травма на корените, общо охлаждане на организма, нарушената обмяна на веществата, спазъм на мускулите на гърба, резки движения. Но най-често радикулитът съпътства други заболявания на гръбнака като остеохондроза. Причина за радикулит могат да бъдат и гръбначни тумори и фрактури, които упражняват натиск върху гръбначните нерви.

 

Симптоми 

Симптомите на радикулит включват блуждаеща пареща болка в главата, врата и крайниците, изтръпване и скованост на засегнатите нервни пътища. Възпалените шийни нерви предизвикват болки в областта на раменете, ръцете и дланите, като се има предвид, че лумбалното възпаление на нерви ще се отрази и на бедрата, краката и стъпалата.

Разнообразните симптоми на радикулит могат да бъдат обединени в три групи:

 • Болка. Болката може да е постоянна или периодична, остра или тъпа, локална или засягаща един или няколко крайници. Независимо от точното определение на болката, тя означава, че нервните корени са засегнати и възпалени.
 • Нарушена чувствителност. Когато нервните корени се подлагат на компресия, се нарушава провеждането на нервните импулси. Болният може да усеща парене, изтръпване и боцкане в крайниците.
 • Слабост в мускулите. Притискането на нервните корени и затрудняването на движението на нервните импулси води до нарушения в работата на мускула. Ако състоянието продължи достатъчно дълго, може да възникне мускулна атрофия.

За шийния радикулит са характерни болките в главата отзад и врата, засилващи се при кашлица и движение на главата. Възниква рефлекторна поза на главата – наклон назад. Ако шийният радикулит е провокиран от остеохондроза или спондилоза, то се появяват нарушения на слуха, световъртежи, болният се клати при ходене, както и други признаци за нарушено кръвообращение на главния мозък.

Шийно-раменният радикулит се отличава с пронизващи „стрелящи“ болки в раменете, врата и ръцете. Болката рязко се засилва при кашлица, движение с главата или ръцете.

При гръден (торакален) радикулит болката е на пристъпи, обхваща гръдния кош, засилва се при дълбоко поемане на въздух и движение.

 

Диагностициране:

 • Тест на Ласег. Болният ляга по гръб и се опитва да вдигне изправен крака от засегнатата страна. Ако усеща рязка болка в кръста, задната част на бедрата и седалищните мускули.
 • Тест на Бехтерев. Когато болният се опитва да седне от легнало положение, кракът рефлекторно се свива.
 • Симптом на Нери. Ако болният наведе главата рязко напред, болката в кръста и крака се засилва.
 • Тест на Дежерин. Ако болният се напъва, киха или кашля, болката в кръста се засилва.
 • Тест на Боне. Когато при болния се наблюдава изглаждане на гънката на седалището от засегнатата страна.

 

Лечение 

Лечението на радикулит може да бъде постигнато чрез откриване и лечение на състоянието, което го причинява. Лечението може да включва: топла или студена терапия, упражнения за укрепване на мускулите, противовъзпалителни лекарства, физически терапии и програми.

Хирургия за лечение на радикулит, трябва да се използва, само ако всички други методи на лечение са били използвани и не са постигнали желания ефект.

Ендоскопският метод за лечение също е опция, която може да облекчи натиска върху засегнатия нерв. Тази процедура е минимално стресираща и изисква малко време за възстановяване. Тъй като разрезът е малък, процедурата изисква само използването на локална анестезия и венозна седация.

Много ефективни при радикулит са нелекарствените методи на лечение: масаж, гимнастика, мануална терапия, акупунктура (иглотерапия), рефлексотерапия, лечение с ултразвук, горещ парафин, кални вани, различни нагревки.

За лечение на ставни болки мнозина самостоятелно си предписват нестероидни противовъзпалителни кремове на основата на диклофенак, без предварително да се консултират с медицинско лице. Тези препарати действително за мощни и ефективни, но предизвикват голямо количество странични ефекти, дори язва на стомаха. Точно заради страничните ефекти тези препарати не бива да се ползват дълго време.

В идеалния вариант нестероидните противовъзпалителни кремове трябва да се редуват със загряващи кремове – те са безобидни и не по-малко ефективни.

По правило радикулитът, в зависимост от стадия, се излекува в срок от няколко дни до няколко седмици.

 

Профилактика:

За да се предпазим от радикулит, трябва по възможност да избягваме възможните причинители на възпаление на нервните корени на гръбнака.

Профилактичните мерки включват:

 • да се научим на правилна стойка;
 • да избягваме прекомерно охлаждане, дълго статично натоварване, вдигане на тежести;
 • редовни физически упражнения, включващи упражнения за укрепване на мускулите на гърба;
 • сауна;
 • ортопедичен матрак.

 

Билколечение

Нашите предци са натрупали огромен опит за лечение на радикулит. Водещо място в лечението на радикулит заемат медът и пчелните продукти.

 • Необикновено ефективно средство за лечение на радикулит са восъчните компреси. Пчелен восък се разтапя на водна баня, след което леко се охлажда до приемлива за болния температура, колкото може да изтърпи върху кожата. Болното място се намазва с мас или зехтин. Отгоре с широка четка се нанася разтопения пчелен восък, слой върху слой. Отгоре се поставя памучна кърпа или тензух и се увива с вълнено одеяло или кърпа. Компресът се държи по пълното му изстиване. Резултатът от лечението се усеща много бързо – възможно е още след първия компрес да се почувствате достатъчно добре.
 • Много добро средство за лечение на радикулит са компресите с мед. За целта се приготвя смес от равни части мед, олио и прополисова тинктура, която се нанася върху листове хартия с размер колкото една човешка длан. Така приготвените листове се полагат върху болното място и леко се фиксират с широк бинт за няколко часа.
 • Още една рецепта за компрес с мед, който се оставя върху кръста за през нощта. Взимат се по 1 супена лъжица английска сол, мед и вода. Всичко се разбърква добре и вечер преди лягане се втрива в кожата над болното място. Покрива се с найлон и се увива с вълнена кърпа. На сутринта кърпата и найлона се свалят.
 • Една от най-популярните рецепти за лечение на радикулит е разтривка, приготвена от черна ряпа и мед. В ряпата се издълбава кладенче, което се запълва с мед. Оставя се на топло място. След 4 часа сокът е готов. Този сок се използва за разтриване 1-2 пъти дневно, след което мястото трябва да се увие с вълнена кърпа.
 • Най-лесният начин е да се втрие затоплен мед в кожата върху болното място. След което кръста плътно да се увие с ленена кърпа така, че горния край на кърпата да стига до ребрата, а долния й край – до средата на тазовите кости. След което болният трябва да легне по гръб върху топла електрическа възглавница. Топлината нагрява меда и спомага неговото попиване, интензивността на болката бързо намалява.
 • Прекрасно средство за лечение на радикулит е сокът от хрян. Воден разтвор на сок от хрян (разрежда се със същото количество вода, 1:1) се втрива в болното място. Веднага след това мястото се увива с вълнен шал.
 • Лечение на радикулит с пъпки от черна топола (Populus nigra L.) Две чаени лъжици от стрити изсушени пъпки на черна топола се запарват с 300 мл вряла вода. Запарката трябва да престои 15 минути, след което се прецежда. Пие се по 100 мл три пъти дневно. Може да се използва и следната рецепта: 1-2 чаени лъжици пъпки от черна топола се заливат със 100 мл 40%-ов спирт. Настояват се 7 дни и се отцеждат. От получената тинктура се приемат по 20 капки, три пъти дневно.

 

Лечебни вани

 • Вземете 50–70 г настърган хрян, увийте го в тензух и го поставете във ваната. Температурата на водата трябва да е 37 градуса. Този вид хидротерапия се провежда непосредствено преди лягане при радикулит, ревматизъм, подагра, миозит. Курсът на лечение е 12-14 процедури.
 • Взимат се 50 г натрошени сухи корени от горска пищялка. Заливат се с 1 л студена вода и се настояват 2 часа. След което се варят 30 минути, после отварата се прецежда. Тази отвара трябва да се излее във вана с температура на водата 37 градуса. Ваната се взема преди лягане. Тази процедура се извършва 12-14 дни подред.
 • С 1 л вода се заливат 30 г натрошени сухи корени ливадно орехче (Filipendula vulgaris). Сместа трябва да ври 30 минути,после се изключва и остава да престои на топло още 30 минути, след което се прецежда. Температурата на водата във ваната трябва да е 37 градуса, прави се преди лягане. Курсът е 12- 14 вани.