Банер за мобилна версия за апликация

Разширени вени

Разширените вени се характеризират с разширяване, нагъване и удължаване във връзка с промени в клапния апарат и индуцираните от това затруднения във венозния кръвоток. Подобни промени, се срещат в различни венозни сплетения в организма. Най-често обаче се наблюдават в областта на долните крайници, а причините за изявата им са комплексни. Честотата на разширените вени е изключително висока в съвременния свят, като се среща малко по-често при жените.

Когато човек ходи изправен кръвта се събира към долната част на тялото. В хода на еволюцията в организма са развити няколко механизма за подпомагане придвижването на кръвта от най-ниските точки на тялото към сърцето. В долните крайници са налице повърхностни и дълбоки венозни съдове, свъразни помежду си чрез напречни перфорантни вени. Движението на венозната кръв се подпомага от по-добре изразената мускулна компонента в стената на съдовете, съкращаването на мускулите на долния крайник при движение, клапите, разположени по хода на вените и други особености.

 

Причини:

Непосредствената причина за варикозните промени се крие в повишеното вътресъдово налягане. Породено от един или друг механизъм, то допълнително уврежда клапния апарат по хода на вените, а последното задълбочава хипертензията. Тя се пренася и на свързаните съдове. Настъпват промени в широчината, тонуса, дължината на вените, оточност на околните меки тъкани. С напредване на състоянието се влошава и състоянието на най-малките кръвоносни съдове – капилярите, а с това започва да страда и изхранването на кожата и подкожието с видими промени в крайниците.

За възникването на разширени вени допринасят напредването на възрастта, заседналия начин на живот, продължителното изправено положение без движение, фактори, повишаващи вътрекоремното налягане. При бременността причините за възникване на разширени вени са множествени – увеличен обем на циркулиращата кръв, компресията, оказвана от нарастващия в матката плод и хормонални промени. Нерядко причина за разширени вени е вродена слабост на съединителна тъкан и първични клапни увреждания във венозната система.

Уврежданията на венозните клапи могат да бъдат и придобити във връзка с прекаран възпалителен процес.

 

Усложнения:

Разширените вени не са само козметичен дефект. Оплакванията включват лесна уморяемост, тежест, болки, оточност около глезените, засилващи се в хода на деня, сърбежи. Обективно се установяват дискретни паякообразни разширения, до силно нагънати, проминиращи виолетови вени. С ангажиране на капилярите се променя цвета и консистенцията на останалата кожа – потъмнява, става по-плътна, а с напредване на заболяването са възможни и трофични язви.

Друго усложнение на тежката варикоза са тромбозите на вените и тромбофлебитът.

 

Лечение:

Лечението на разширените вени може да е нехирургично (консервативно) и хирургично. Изборът зависи от тежеста и давността на заболяването, както и от индивидуалните предпочитания.

В случаи на леко изразени разширени вени е достатъчно да се използват неоперативни методи за лечение. Тук е уместно използването на препарати, повишаващи венозния тонус, намаляващи капилярната пропуслкивост и подобряващи кръвотока. Допълнително се препоръчват режими за повдигане на крайниците на високо и двигателни упражнения за подобряване на дренажа. Носят се подходящи еластични чорапи.

 • Детралекс се изписва при варикоза. Той е един от най-често предписваните медикаменти за тонизиране на венозните стени и облекчаване на болковите симптоми на варикоза. Лечението с него не трябва да продължава повече от половин месец. Приемът му е добре да започне преди настъпването на летния сезон. Не са изключени оплаквания като гадене, главоболие, диария и дори колит вследствие от приема му.
 • Флебодия има същото действие като детралекс. Трябва да се приема с повишено внимание от алергични към кохинил.
 • Антифлегмин е медикамент за локално приложение при лечение на рани при преживните животни. Предназначен е за лечение предимно на възпаления по вимето и съдържа камфор в големи количества. Все повече са хората, които посягат към това лекарство и твърдят, че то им е помогнало да се справят с травми на крайниците, мускулите, сухожилията, хемороиди и варикоза.
 • Троксевазин се предлага във вид на таблетки и гел за мазане. Той не само подобрява дейността на венозните стени, но снема отока в лимфата. Препоръчва се и на диабетици.
 • Немският производител Краутерхоф предлага изключително ефикасен крем за проблеми с вените. Мазилото съчетава постиженията на съвременната медицина и силата на билките. Кремът е обогатен с екстракт от див конски кестен и лозови листа. Незабавно облекчава силната болката. Заради бързото си действие и достъпната цена е предпочитан вариант от все повече хора, търсещи лек за коварната варикоза.
 • Склеротерапията също се отнася към нехирургичните методи за лечение на разширени вени. При този метод в разширената вена се въвежда химично вещество, последвано от притискане отвън. Целта е нарушаване проходимостта на венозния съд. Ако не се изпълни правилно и не се приложи компресия са възможни усложнения, които допълнително да увредят и останалия клапен апарат. Състоянието се проследява като компресивните превръзки се носят няколко седмици, последвани от еластични чорапи.

Операция и лазерно лечение (аблация)

Пукането на вените може да доведе до кръвоизливи, които са животозастрашаващи. Когато са на лице предпоставки това да се случи, Вашият лекар вероятно ще Ви предложи отстраняването им по оперативен път.

Има различни хирургични методи за лечение на разширени вени:

 • Стрипинг на големите подкожни вени – сафена магна и сафена парва. Тази процедура изисква запазена проходимост на дълбоката венозна система. Предварително се маркират всички вливащи се в основната вена притоци и увредените перфорантни вени. През дискретни разрези, на ниво вътрешен глезен, във вената се въвежда фина ‘нишка’ (по цялата ѝ дължина), до мястото на вливане в дълбоката система, на ниво малко по-ниско от слабинната гънка. Въвеждането се осъществява чрез палпаторна ориентация, допълнително са възможни разрези по хода на съда за улесняване. Отстраняват се вливащите се съдове и засегнатите перфорантни вени. Фиксираната вена, освободена от притоците, прекъсната в началото и края се изтегля отгоре надолу.
 • При ангажиране на сафена парва, разположена по външната страна на подбедрицата поведението е същото, но разрезите са от страната на външния глезен и на ниво задколянна ямка, където вената се влива в дълбоката венозна система. В хода на операцията се отстраняват и предварително маркирани по-малки разширени вени, достъпът до които се осигурява с помощта на множество фини разрези. Шевовете след оперативната намеса са най-щадящи от козметична гледна точка.
 • Освен с отворен хирургичен метод, оперативни намеси се осъществяват и чрез ендоскопски достъп в подкожието. Все повече практика се натрупва в тази насока. Лазертерапия е подходяща при по-малки разширени вени и паякообразни такива. Чрез фина игла в самия съд се постига аблацията му чрез високата температура.

Високочестотен ток е друг метод за лечение отново при по-малки размери на засегнатите вени.

Съвременната медицина предлага и друг вариант – аблация. Това представлява вкарване на топлина във вената, чрез лазерен импулс, в резултат от което, тя се свива и спира притока на кръв към нея. Самата процедура е доста болезнена, въпреки че се използва болкоуспокояващ медикамент. Но за сметка на това възстановяването е в пъти по-бързо и по-леко от това при стандартната операция. Преди извършването на манипулацията е необходимо да преустановите приема на медикаменти, предотвратяващи съсирването на кръвта и всякакви противовъзпалителни препарати. Това ще обсъдите предварително със специалиста, който ще извърши манипулацията. След процедурата пациентът може да се върне веднага към нормалния си живот. Само в 7% от случаите се наблюдава рецидив на варикозата след лазерна манипулация.

 

Профилактика:

Профилактиката на разширените вени изисква на първо място достатъчна двигателна активност. Необходимо е да се сведе до минимум стоежът в изправено положение. Облекчение на симптомите се постига при често повдигане на краката на високо, избягване на солена храна, която води до задръжка на течности. Препоръчва се избягване носенето на тесни дрехи в областта на талията, слабините и бедрата.

Необходимо е ходене пеш, най-малко по 1 час на ден. Ходенето и засилването мускулите на краката помагат за намаляване на разширените вени. Когато мускулите са достатъчно силни, те поддържат отпуснатите вени. Носете ластични чорапи или използвайте ластични бинтове. Опитайте се да не стоите или седите продължително време. Спете с леко повдигнати крака, като за целта използвайте възглавница или повдигнете леко долната част на леглото.

Ако не се погрижите за този проблем, разширените вени могат да се спукат и да предизвикат възпаление.

 

Хомеопатия

Известна като нежната медицина, хомеопатията, също предлага методи за лечение на варикозни състояния. Комбинацията от хомеопатични препарати е съобразена с индивидуалните нужди на всеки пациент.

Медикаментите, които могат да Ви помогнат в случая са:

 • Арника – при болки и напрежение в краката и склонност към кръвоизливи;
 • Хамамелис – минимизира отоците и облекчава чувството за тежест;
 • Ескулус (див кестен) – при варикоза, варикозна язва и хемороиди;
 • Карбо вегетабилис – варикозни язви, протичащи с възпаление и насиняване на крайниците;
 • Виперареди – препоръчва се при постоянно висящи крака;
 • Апис мелифика – при чувство за парене, което се облекчава от студено.

 

Хранителни вещества и добавки:

За заздравяване на вените се препоръчват следните хранителни вещества: витамини А, С, В6, В12, Д и Е и консумация на храни с богато съдържание на растителни влакна.

 • Алое Вера джели и Алое Вера загряващ лосион с евкалипт (смесени), природен антибиотик, намалява възпалението, облекчава болката, регенерира клетките: втривайте с движения отдолу нагоре докато попие; при възпаление: намажете с дебел слой Алое Вера джели и превържете.
 • Алое Вера сок, гел или нектар, намалява възпалението, съдържа витамини В6 и В12: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1мл).
 • Витамин С, мощен антиоксидант, подобрява кръвообращението: 5 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната + биофлавоноиди).
 • Витамин Е + Бета-каротин: витамин Е е антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, усилва стените на капилярите, предпазва от образуване и разтваря кръвни съсиреци; Бета-каротинът е мощен антиоксидант, подпомага съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
 • Мултивитамини; А – 20 000 ІU или Бета каротин – 12 мг, В комплекс – 300 мг, С – 300 мг, Д – 200 ІU, Е – 800 ІU.
 • Магнезий – 50 мг, Калий – 200 мг, Цинк – 30 мг.
 • Лецитин: подобрява кръвообращението , разтваря мазнините.

 

Първа помощ при разширени вени

Положението се усложнява през летните месеци с повишаването на температурите. Точно в този период от годината се появява още един проблем за страдащите от разширени вени и по-специално за дамите, които изпитват комплекс при мисълта, че грозната „мрежичка“ по краката им се вижда при носенето на поли и рокли. 

Това разбира се, не означава че от разширени вени страдат само дамите. Просто при тях чувството за дискомфорт от тежест в краката е съчетано и с комплекс при мисълта, че неприятните вени и капиляри са видими и за околните.

От изключителна важност за справяне с проблема е елиминирането на причините, които водят до него. За съжаление не винаги може да изключим всички фактори, но поне някои от тях. Винаги има начин да си помогнем сами.

 • На първо място, много важно е движението. Ако прекарвате дълго време седнали или стоящи на едно място, не забравяйте на всеки час да се пораздвижвате. Най-добро в случая е да вдигнете краката си на високо, но това едва е възможно, особено когато сте на работа.
 • За дамите от голямо значение са обувките и панталоните, които носят. Любимите Ви високи токове и тесни дънки могат само да задълбочат проблема. Носете по-свободни дрехи, които не затрудняват кръвообращението в долните крайници.
 • Винаги, когато започнете да усещате тежест в краката, е добре да ги масажирате, за да се раздвижи кръвта. Много е важно масажните движения да се правят в посока от долу нагоре, тъй като това засилва притока на кръв към сърцето.
 • Редувайте душ с топла и студена вода. Контрастните душове тонизират стените на кръвоносните съдове.
 • По време на сън, краката Ви трябва да са на по-високо ниво от тялото. За целта може да използвате висока възглавница, която да поставите под тях.
 • Разбира се, има десетки мазила и средства за вътрешен прием, които ще Ви избавят от проблема. С тях ще Ви запознаем по-долу.
 • Цигари и алкохол спадат към групата на забранените неща при разширени вени. Освен тях трябва да забравите и за пикантните и солените храни. Наблегнете на свежи плодове и зеленчуци и немазно месо. Задължителна е консумацията на овесени ядки, цвекло и череши.

 

Билколечение:

Билките, които ще помогнат при варикоза (разширени вени) са жълт кантарион, лавандула, мента, розмарин, цветове от див кестен, пъпки от бреза, бял люляк, коприва, репей, невен, орехови листа (не се приемат вътрешно), жълта ружа и дъбови кори (за компреси). Може да ги прилагате както вътрешно, така и външно под формата на различни кремове и балсами.

Незабавно облекчение ще почувствате, масажирайки краката си с домашно приготвен мехлем от кестен. Кестенови цветове (може сухи или свежи) се смесват с базово масло (може и обикновено олио или зехтин). Пропорцията е едно към десет. Тази смес престоява на тъмно в продължение от десет дни, след което се слага да поври няколко минути. След отстранявате ѝ от огъня, се изсипва в бутилка, която се допълва със спирт. Така приготвената смес се прилага върху болезнените участъци всеки ден. След 4 месеца редовно приложение ще се отървете от досадните мрежички по краката.

 • С репей и жълта ружа (използват се пресни листа) може да си приготвите вълшебен мехлем. Необходимо е да ги накълцате на ситно и получената маса да се прецеди през цедка. След това се разрежда с мазнина в равни пропорции.
 • Добре действат масажите и с маслен извлек от жълт кантарион (50 грама от билката, изкиснати в 100 грама зехтин за две седмици на слънце).
 • Вана с отвара от лавандула, мента и хвойна прави чудеса. Същата комбинация може да намерите и във вид на соли за вана.
 • Медът прави чудеса със страдащите от разширени вени. Рецептата, която Ви предлгаме, е изпитана и е с доказана ефективност. Половин килограм от пчелния продукт се смества с 20 свежи листа от индрише, ядки от кайсия (също 20, които предварително сме счукали), 4 лимона (пасирани), 12 капки валерианова и глогова тинктура. За аромат и по-добър вкус се добавя и щипка канела. Приема се по лъжичка три пъти дневно, непосредствено преди хранене. Приемът на вкусната смес може да продължи, докато усетите очакваното облекчение.
 • Конски кестен е друго изпитано средство за справяне с неприятния проблем. Още древните лечители го препоръчват като средство, снемащо отока и напрежението. Може да си приготвите кашички от кестенови трици (продават се в козметичните магазини и служат за пилинг на лице), смесвайки ги с хладка вода и малко ябълков оцет. С така приготвения мехлем се мажат проблемните участъци, след което се увиват с хавлия и се престоява половин час. Тялото трябва да е в покой.
 • Ябълков оцет. Моментален ефект дават компреси с кърпи, напоени в ябълков оцет. Може да преспите така цяла нощ. Ако искате мигновено да облекчите болката от отока, може да сложите напоени в ябълков оцет кърпи за няколко минути във фризера и след това да ги наложите на краката си.
 • Джинджифилът е чудесен за подобряване на кръвообращението и предотвратяване на образуването на разширени вени. Поставете малко екстракт от джинджифил, смесен с витамин Е, директно върху повърхността на кожата.
 • Чесънът съдържа съединения с противовъзпалителни свойства. За да го използвате като лечебно средство, смачкайте 5 скилидки чесън и ги изяжте сурови с малко лимонов сок за подобряване на вкуса.Чесънът намалява излишните протеини в тялото и – в резултат на това – редуцира появата на тези неприятни разширени вени.
 • Лукът е отличен природен лек, който помага за правилното усвояване и разпределение на протеините в организма, като по този начин предотвратява образуването на разширени вени и изпъкването им на повърхността на кожата. Просто яжте суров лук всеки ден. Ежедневната консумация на лук помага за поддържане на тялото здраво и съживява кожата.
 • Брахми. Това растение е много популярно в Индия и се счита за ефикасно при премахването на разширени вени, особено в аюрведичната медицина. Брахми съдържа витамини, които са от съществено значение за добрия тонус на кожата. Нанесете директно върху краката за отлични резултати.
 • Розмаринът е полезен при борбата със стрес и депресия, но също така е чудесно средство за разширени вени. Той е често използван в продукти за грижа за кожата, тъй като подобрява кръвообращението.
 • Жълт кантарион. Без значение, дали го използвате вътрешно, или външно, жълтият кантарион е идеално средство за премахване на разширени вени. Нанесете маслото на това растение директно върху засегнатата област. Може да приготвите и чай от него.
 • Хамамелис. Това е рядка билка, но много полезна, ако може да я откриете. Хамамелис притежава противовъзпалителни свойства и следователно е от полза за намаляване на разширени вени. Обикновено се приема като чай, но може да се прилага като компрес върху засегнатата област. Съдържа висока концентрация на етерични масла, галова киселина и танини, които са чудесни за поддържане на кожата здрава.
 • Миши чемшир. Това растение съдържа активно съединение, наречено рускогенин, който намалява възпалението и запушване на вените. Той има допълнителна полза за укрепване и стягане на кръвоносните съдове. Трябва да се консумират най-малко 100 мг. на ден, за да извлечете максимална полза.
 • Гугул е друго традиционно растение от аюрведичната медицина, което намалява възпалението в кръвоносните съдове и – като резултат от това – появата на разширени вени. Гугул подобрява кръвообращението и здравето на кожата.
 • Ехинацея. Тази билка е добре известна с това, че укрепва имунната система, но също така е чудесно решение за разширени вени. Тя е ефикасна за намаляване на възпалението и действа като аналгетик за болките, предизвикани от разширени вени.
 • Магнезиево олио. Магнезиевият хлорид, съдържащ се придобиващото все по-голяма популярност магнезиево олио, при контакт с кожата участва в над 320 ензимни реакции. В резултат от това се подобрява еластичността на мускулните влакна и стените на кръвоносните съдове. Те стават по-издръжливи на натиска, които им оказват вените и това води до избягване на тяхното „пукане“. Не случайно това вълшебно олио се използва от спортистите. То е лесно за употреба и цената му е достъпна.
 • Зеле и зелеви листа. Незабавен ефект дават и компресите със зелеви листа. Най-добре е да наложите върху краката си външните листа от зелката след като предварително сте ги измили добре. Зелето буквално „ще изтегли“ болката от краката Ви и ще усетите бленуваната лекота.
 • Хума. Хумата има способността да извлича течностите и нечистотиите от кожата, което води до подобряване на кръвообращението. Именно нарушеното кръвообръщение е причина за варикозата. Добре действат в такива случаи лапи с хума. При приготвянето им глината се разрежда с вода и малко ябълков оцет. Сместа се нанася върху марля и едва след това с нея се прави превръзка на проблемния участък. За по-добър ефект може да добавите към сместа по няколко капки масло от хвойна, мента и лавандула, които ще успокоят отока незабавно.
 • Мехлем за разширени вени можем да си приготвим и сами, набавяйки си една чаена чаша цвят от невен. Уханното растение се залива със зехтин и престоява 20 дни на тъмно в затворен съд. След това чудотворният мехлем е готов за употреба. Може да си набавите и готови мазила – Венитон, Венокастан, Кревил, Невенин, Лиотон, Венен гел и много други. Повечето от тях съдържат екстракт от конски кестен и невен. Изключително добре действа и познатият ни боров вазелин.

Рецепти на Ванга

Рецептите на Ванга са безценни и за страдащите от разширени вени.

 • Пресен свински дроб се нарязва на парчета, които се овалват в сяра. С тях се налагат възпалените участъци.
 • Около 30-40 малки зелени орехчета се поставят в тенджера и се заливат със зехтин. Количеството на мазнината трябва да ги покрие. Всичко това трябва да престои на слънце за 40 дни, след което болният може да започне да се маже с олиото.
 • Добре действа и пиенето по глътка от вода, в която е кисната една нощ пепел от дъбови кори (една супена лъжица кори на две чаши вода).

Добре действат на стените на кръвоносните съдове и тонизиращи компреси. Подходящи билки за тях са лавандула, хвойна, розмарин, мента (заради силното си охлаждащо действие), жълт кантарион, дъбови кори, невен. Отварите за компреси се приготвят по един и същ начин – на половин литър вода слагаме по две лъжици от билката). С приготвената течност се напояват няколко кърпи, които се увиват около краката и с тях се престоява поне половин час. Може да приготвите отвара само от една от билките или да смесите няколко. Препоръчително е и потапянето на дълги чорапи в отварата и преспиване с тях. По този начин полезните съставки на билките ще действат цяла нощ и ефектът от процедурата ще е по-дълготраен.