Банер за мобилна версия за апликация

Рак на панкреаса

Панкреасът представлява жлеза, разположена зад стомаха, в близост до дванадесетопръстника (началната част на тънките черва, непосредствено след стомаха). Панкреасът се състои от тяло, глава и опашка и във функционално отношение се разделя на екзокринна и ендокринна част.

Екзокринният панкреас отделя ензими, които вземат участие в процеса на храносмилане и разграждат белтъци, мазнини и др.

Ендокринният панкреас отделя хормоните инсулин и глюкагон. Те имат важно значение за поддържане нивото на кръвната захар. Главата на панкреаса се разполага в горната дясна, а опашката съответно в горната лява част на корема.

Ракът на панкреаса се локализира 70% в главата, 20% в тялото и 10% в опашката на жлезата. Най- често изхожда от клетките, които покриват вътрешната повърхност на каналите ѝ. При нарастването си може да проникне по съседство в други органи (стомах, дванадесетопръстник, дебело черво), както и да метастазира към отдалечени органи (най-често черен дроб).

Ракът на панкреаса засяга се най-вече възрастта над 50 години, като мъжете боледуват два пъти по-често от жените.

 

Причини:

 • тютюнопушене. Приема се за една от водещите причини. Пушачите развиват рак на панкреаса 2 до 3 пъти по-често от непушачите;
 • редовен прием на алкохол;
 • заболявания като хроничен панкреатит и жлъчнокаменна болест.

 

Симптоми:

Ракът на панкреаса няма специфични белези в своето протичане. Ранното му диагностициране е трудно и често при поява на първите оплаквания е вече налице разпространение на заболяването и в други органи на тялото.

Най-честите симптоми са:

 • болка. Тя може да бъде тъпа, постоянна или под формата на кризи. При локализация в главата на панкреаса, болката обикновено е в горната дясна половина на корема, а при локализация в опашката – в горната лява половина. Може да се излъчва към гърба или да обхваща целия корем. Характерно е, че се засилва след прием на храна и в легнало положение;
 • жълтеница (жълтеникава оцветка на кожата и бялото на очите). Тя е резултат от притискане на билиарната система, която включва жлъчния мехур и каналите, носещи жлъчка и други смилателни сокове от него, черния дроб и панкреаса към тънкото черво. В тези случаи жълтеницата се придружава от потъмняване на урината (тя добива цвят на бира), сърбеж по кожата и изсветляване на изпражненията;
 • гадене, евентуално повръщане;
 • загуба на апетит;
 • отслабване на тегло;
 • обща слабост и лесна уморяемост.

 

Диагностициране:

При поставянето на диагнозата рак на панкреаса е необходимо Вашият лекар да определи стадия на заболяването или по-конкретно степента на неговото разпространение. За целта той ще назначи редица тестове и образни изследвания.

В редица случаи разпространението на раковото заболяване може да се прецени реално едва след провеждането на оперативно лечение. По време на оперативната интервенция хирургът отстранява разположените около панкреаса лимфни възли и взема късчета от съседни органи. Тези късчета представляват биопсичен материал, който се изследва под микроскоп за наличието на ракови клетки от специалист наречен хистолог. Въз основа на резултата от това изследване се определя и по-нататъшното поведение и лечение.

Терапевтичния план е строго индивидуален и се определя за всеки конкретен случай. Той зависи от големината, локализацията и растежа на тумора, от стадия на разпространение на раковото заболяване, общото здравословно състояние и редица други фактори.

 

Лечение:

Лечението на рака на панкреаса е трудно, най-вече поради факта че диагнозата се поставя едва когато е настъпило разпространение на заболяването в други части на тялото. Основни методи на лечение са :

 • оперативно лечение;
 • химиотерапия;
 • лъчетерапия.

При оперативното лечение, под обща анестезия, се отстранява част или целият панкреас, а в редица случаи и части от стомаха, дванадесетопръстника и съседно разположени тъкани. Тъй като ракът на панкреаса се разпространява най-вече посредством лимфните пътища, по време на операцията се премахват и разположените в съседство лимфни възли. Те също се изследват за ракови клетки , чието наличие говори за възможно разпространение на заболяването в отдалечени части на тялото.

Химиотерапията използва медикаменти, наречени цитостатици. В хода на лечението може да се приложи един или по-често комбинация от такива медикаменти. То се провежда под формата на курсове и в болнична обстановка, поради възможните странични ефекти.

Лъчетерапията използва високо енергийни лъчи за унищожаване на раковите клетки и потискане на техния растеж и делене. За разлика от химиотерапията, тя има локално приложение и въздейства само на туморните клетки в съответната област. Лъчетерапията често се прилага след проведено оперативно лечение.

Трудно е да се дефинират страничните ефекти на лечението (в частност на химио- и лъчетерапията), тъй като освен на раковите клетки то оказва своето влияние и на здравите клетки и тъкани на тялото.

Тези странични ефекти като цяло са сходни, но има и редица различия при отделните хора. В някои случаи са особено тежко изразени, което налага преминаването към друг вид лечение. Вашият лекар внимателно ще следи хода на заболяването Ви и подробно ще Ви разясни ползата и рисковете от съответния вид терапия.

 

Билколечение:

 • Листа от черна боровинка - отварата се приготвя, като с 400 милилитра вода залеете 2 супени лъжици от наситнените листа. Оставяте ги да киснат 2 часа, прецеждате и пиете 4 пъти на ден, по 1/2 чаена чаша. Тази отвара има мощно болкоуспокояващо, противовъзпалително и противоспазмалогично действие. Тя ще Ви помогне да успокоите болката, а при редовен прием да преборите и заболяването. Консумацията на пресни плодове също се препоръчва, защото те са богати на пектинови вещества и помагат на организма да изхвърли навън вредните токсини.
 • Билкова отвара – смесете в купа по 100 грама от корените на глухарче, лайка и бутрак. Към тези билки добавете и по 75 грама червен кантарион и царевични близалца. Омесете добре билките и от сместа вземете 2 супени лъжици. Залейте ги с 2 чаени чаши гореща вода и пресипете в термос, където ще ги оставите да престоят за една нощ. Когато станете, прецедете отварата и приемайте от нея преди да сте яли, 4 пъти на ден, по 100 милилитра.
 • Билкова смес – смесват се по 75 грама от листата на горските ягоди, листата от къпина, бял равнец и невен. Всички билки се объркват и отново от тях се взимат 2 супени лъжици, които се поставят в термос и се заливат с 400 милилитра гореща вода. Киснат до сутринта, прецеждате и пиете по 100 милилитра 4 пъти на ден.
 • Кисел трън – с 500 милилитра водка се залива 100 грама наситнен корен от билката кисел трън. За 10 дена прибирате настойката на топло, но и тъмно място. Разклащате я всеки ден. След изминаването на срока за престой, прецеждате. От нея се взима 3 пъти само по една чаена лъжичка.
 • Много полезен ще бъде приема на 2 чаши прясно изцеден сок от моркови, в който е добавена чаена лъжичка зехтин, на ден. Добре е да се пие поне 6 месеца.
 • Коренът от хрян също може да помогне при заболяването – настържете го на ренде и всеки ден, по 3 пъти изяждайте по 1 супена лъжица настърган корен, добавен в малко кисело мляко.
 • Отварата от цветовете на невен също е полезна при рак на панкреаса – тя се прави, като 300 милилитра вода залеете 4 супени лъжици от невена и варите 4 минути. Прецеждате през марля и изпивате отварата на 3 пъти. По същия начин се приготвя и приема отварата от корените на ранилист, която оказва благоприятно влияние при това състояние.
 • В България от векове е известно и лечението с хума или глина. Различните видове имат различна насоченост и ефективност. Но като цяло важно е да се разбере, че в глината се съдържат ниски дози радиоактивност, която въздейства на болните клетки. Колкото повече хумата е облъчена от слънцето, толкова повече притежава радиоактивна енергия. Съдържанието на радиоактивното вещество в хумата е напълно пригодно за нашия организъм и можем да го ползваме без страх. Нейното противобактериално действие е научно доказано. Поради тези нейни свойства египтяните са я използвали при мумифициране. Елиминирайки микроорганизмите, хумата не разрушава атакуваните клетки, възвръща ги в равновесие с останалите клетки и им дава нова жизненост. Въздейства върху всеки тумор - злокачествен или доброкачествен, както и върху всяка язва. 

 

Хранителен режим:

Лечението чрез хранене цели възстановяване на енергията. Главното условие е да се наслаждавате на храната и напитките (включително и на алкохола, ако желаете) умерено, докато в същото време те имат висока хранителна стойност.

 • Яжте колкото се може повече прясна храна, особено органични продукти;
 • Избягвайте обработените храни;
 • Ограничете животинската мазнина (млечни продукти, месо);
 • Яжте много пълнозърнести варива и пресни плодове и зеленчуци.

Масаж

Редовният масаж води до отпускане и облекчаване на болката. Той освобождава насъбралите се емоции и осигурява терапевтичния физически контакт, който често липсва на хората, болни от рак. Потърсете квалифициран специалист по масаж, с когото да се чувствувате свободно и на когото можете да се доверите.

Релаксация

Медитацията, йогата, дихателните упражнения и визуализацията - смята се, че те всички премахват неудобството, потиснатостта, стреса и депресията, които са свързани с рака. Постигането на отпуснато състояние облечава болката и се смята, че подпомага оздравителния процес.

Рефлексотерапия

Според изследванията също помага. Не е толкова лична като масажа, но оказва подобно въздействие

Терапия чрез говорене

Съветите, груповата терапия и психотерапията се използват за намаляване на напрежението, помагат за отпускането и освобождават от потиснатост. Всичко това подготвя тялото за борба с болестта и за по-пълноценен живот.

Изследванията показват, че болните от рак, които посещават помощни групи, са в по-висока степен оптимистично настроени от онези, които не посещават.