Банер за мобилна версия за апликация

Рак на стомаха

Ракът на стомаха е резултат от злокачествено израждане на клетки на стомашната лигавица. Той може да се развие във всяка една негова част, както и да проникне по съседство в други органи (черен дроб, панкреас, дебело черво), или да прорастне към хранопровода и тънките черва. Стомашният рак метастазира към отдалечени органи като бял дроб, кости, яйчници, лимфни възли и др.

Стомахът е част от храносмилателната система, разположен в горната част на корема, под ребрата. Входната му част е в контакт с хранопровода, а изходната част преминава в тънките черва.

Честотата на стомашния рак в България е 42 на 100 000. Той се среща 2 пъти по-често при мъже и се развива главно след 40 годишна възраст.

 

Видове рак на стомаха, класификация.

Най-често, стомашният рак се локализира в пилорната част и малката кривина (около 74%). Само в 26% от случаите ракът засяга други части от него.

Видовете рак на стомаха се класифицират по следните критерии:

  • Хистологичен вид на туморните клетки;
  • Тип на туморния растеж;
  • Клиничен стадий.

Според хистологичния вид бива:

  • Аденокарцином: туморът се развива от секреторните клетки на стомашната лигавица;
  • Сквамозен клетъчен карцином: образува се в резултат на дегенерацията на епителните клетки;
  • Перстновидноклетъчен: формира се от слузообразуващите клетки;
  • Аденокарцином на стомаха: причината е превръщането на жлезите в клетки;
  • Неидентифициран карцином на стомаха: агресивен вид тумор, развиващ се незрели лигавични клетки, които не са били подложени на диференциация (съзряване). Този вид стомашен рак има най-тежко злокачествено поведение, бърз растеж и метастази.

Според вида на туморния растеж бива:

  • Дифузен тип: при него клетките не са свързани помежду си. Този вид тумор не е издаден в стомашната кухина има дифузна структура и расте по дебелината на стомашната стена. Дифузният тип е характерен най-вече за неидентифицираните карциноми;
  • Чревен тип: клетките често са свързани, туморът расте в кухината на стомаха (обикновено бавно). Той е по-малко агресивен (аденокарцином, рак на жлезите).

 

Причини:

Причините за възникването на коварния рак на стомаха са все още неизвестни, както всъщност е с по-голямата част от карциномните заболявания. Много и разнообразни са причините, които могат да предизвикат рак на стомаха.

Ето най-често срещаните от тях:

  • Консумацията на нитрити, нитрати и други видове консерванти;
  • Консумирането на солени, мариновани или пушени храни;
  • Ниска консумация на плодове и зеленчуци;
  • Хирургично отстраняване на част от стомаха (гастроректомия);
  • Хронично възпаление на лигавицата на стомаха (гастрит);
  • Хронична язва на стомаха;
  • Полипоза на стомаха;
  • Анемия (особено злокачествената);
  • Наследствени фактори;
  • Хора с кръвна група „А”;
  • Инфекция с бактерията Helicobacter Pylori;
  • Вируси – някои вирусни инфекции са способни да изменят стомашните клетки;
  • Чест прием на алкохол.
  • Тютюнопушене.

 

Симптоми:

Проявата на рака на стомаха често се открива в доста напреднал стадий, защото има изключително разнообразна симптоматика и няма конкретно изразена клинична картина. Все пак, появата му винаги се предшества от различни болестни процеси, наречени предракови.

Всички симптоматични прояви на болестта се разпределят на две основни групи: с местен и общ характер.

Най-често пациентите се оплакват от болки локализирани в епигаструма (поджлъчната област). Те могат да бъдат различно проявени. При някои от пациентите започват веднага след хранене, при други 2-3 часа по-късно, а при трети - чак през нощта. Няма и изразен признак на честота на болките.

Единственото типично за болката при смъртоносния рак на стомаха е, че тя не е остра и силна, а тъпа и постоянна (понякога едва забележима). По-скоро се усеща като натиск и подпиране на епигаструма.

Ако пациентът има язва на стомаха, изключително важен симптом, на който трябва да се обърне сериозно внимание е промяната на честотата и типа на болката, особено ако е придружена от загуба на тегло, загуба на апетит и стомашен дискомфорт. Според специалистите, тази триада от симптоми е от голямо значение при диагностицирането на рак на стомаха.

Според онколозите, ранното му откриване е от значение за благоприятния изход на това заболяване.

Понякога в ранния стадий на стомашният рак се появяват някои симптоми, на които не се отдава необходимото по важност значение.

Тези симптоми са относително чести. Наричат ги „синдром на малките знаци”, като се характеризират с:

  • Немотивираща слабост, умора, слаба работоспосбност;
  • Намаление или загуба на апетит. Общо отвращение към храна или само към определени видове хранителни продукти;
  • Стомашен дискомфорт, който е придружен с чувство на ситост и пълнота в областта на корема или в епигаструма, чувство за тежест или притискане в епигаструма, което създава неприятна болка, често оригване с въздух или част от приетата храна и други подобни симптоми;
  • Устойчиво и постоянно увеличаване на клиниката на пациента;
  • Психическа депресия.

Ето и някои от най-често срещаните симптоми в по-късен период:

  • Дискомфорт или болка в стомаха, обикновено след хранене, която не отслабва дори и след използването антиациди или приемането на по-лека храна;
  • По-малък на апетит и тегло;
  • Гадене, повръщане;
  • Повишен метеоризъм (газове в червата) и киселини в стомаха;
  • Подуване на корема;
  • Анемия, дължаща се на кървене в стомашно-чревния тракт;
  • Черни изпражнения (поради кървене);
  • Малки тумори, които могат да бъдат отстранени хирургично и обикновено не предизвикват никакви проблеми.

При пациенти болни от рак на стомаха много често се проявява така нареченият диспептичен сиднром. Той се характеризира с появата на гадене, киселини, тежест в епигаструма след нахранване, оригване и повръщане на част от консумираната храна. Честотата на тези признаци изразена в проценти е следната: оригване – 68%, гадене – 10–20%, киселини – 6%, повръщане – 20–48%. Повръщането може да има различен характер и да съдържа изядена храна, стомашен сок, рядко е с хематемеза (цвят с утайка на кафе) или с лоша миризма на гнило (знак за туморна лиза). Понякога въздухът, който излиза при оригванията може да има миризма на развалени яйца. Това е признак за стеноза на пилора.

Често в симптомите на стомаха присъства и повишено слюнкоотделяне или обратното – сухота в устата, повръщане още при преглъщането на храната.

Колкото по-напреднала е формата на рака на стомаха, толкова по-тежки стават симптомите.

Най-честите признаци на рака на стомаха са обща слабост, по-малък апетит и загуба на тегло. Те се проявяват при различните пациенти, в различни фази на заболяването.

Много често болните имат отвращение към хляб и месо.

Както вече отбелязахме, лечението на заболяването зависи от локализацията и типа на туморите в стомаха.

 

Диагностициране:

Причина за подобни оплаквания могат също така да бъдат други, по-малко сериозни проблеми като стомашна или дуоденална язва, гастрит, гастро- езофагеален рефлукс и други. Ето защо в случай, че имате някой от описаните симтоми трябва да се обърнете към Вашия лекар.

В редица случаи, разпространението на раковото заболяване може да се прецени реално едва след провеждането на оперативно лечение. По време на оперативната интервенция хирургът отстранява разположените около стомаха лимфни възли и взема късчета от съседни органи. Тези късчета представляват биопсичен материал, който също се изследва за наличието на ракови клетки. Въз основа на резултата от това изследване, се определя и по-нататъшното поведение и лечение.

Терапевтичния план е строго индивидуален и се определя за всеки конкретен случай. Той зависи от големината, локализацията и растежа на тумора, от стадия на разпространение на раковото заболяване, общото здравословно състояние и редица други фактори.

Ако хистолога намери ракови клетки в изследвания биопсичен материал, е необходимо Вашия лекар да определи стадия на заболяването или по-конкретно степента на неговото разпространение. За целта той ще назначи редица тестове и образни изследвания.

  • При аускултация на сърцето (болка в областта на сърцето) – често срещано оплакване на пациента, трябва да бъдат изключени шум и други симптоми, нехарактерни при заболявания на сърдечно-съдовата система. При палпация (притискане) на коремната стена, по време на ранните етапи на болестта, няма промени, на по-късните етапи обаче може да се открие уплътнения под кожата в областта на епигастриума.
  • Инструментални методи: Използват се на контрастната рентгенодиагностика и ендоскопия.
  1. При контрастната рентгенодиагностика, която се явява косвен метод, помага бързо да се определи наличието на заболяването по характера на рентгеновите лъчи и сянката на снимката. Рентгенологът трябва да разчете снимката, като има предвид удебеляване на стените на стомаха, намаляване еластичността на тъканите на стомаха, деформация на кожата около туморната тъкан.
  2. Един от най-ценните помощници на лекарите онколози, при откриване на ракови заболявания на стомаха, това е ендоскопията. При гастроендоскопията се увеличава ползата от взетия материал за биопсия от различни части на стомашната стена за хистологическо и цитологическо изследване. Цветната визуализация, на стените на органа, помага да се видят минималните отклонения от нормите по цвета на вътрешните стени, дебелината на гънките, наличието на перисталтика на стомаха, наличие на кървене, откриване на дефектирали части на стомашните стени.
  • Морфологически методи – прилагат се на основание на хистологичното и цитологичното изследване в лаборатория, с висока степен на надеждност, се определя хистологическия тип на образуванието. Общата закономерност показва, че ако туморът е в близост до сърцето, т.е. е до входа на стомаха, то по-вероятно е той да има свойствата на злокачествено заболяване.
  • Допълнителни методи:
  1. Ултразвукова диагностика, извършва се в два основни варианти – извън коремната стена, извън стомаха, след запълване на стомаха с обезвъздушена течност и вътре, в стомаха, с ендоскопска сонда.
  2. Лапароскопията – това е втори, допълнителен диагностичен метод, който се използва за определяне на вида тумор и следене за наличие на метастази. Лабораторните изследвания на биологичните течности, използвани при определяне на състоянието на пациента, преди извършване на операцията.
  3. През последните години широко се прилагат методите за откриване на рак на стомаха чрез употребата на туморни маркери.

Посочените по-горе методи се използват за отличаването на рака на стомаха от другите, по-малко опасни заболявания, като атрофични форми на гастрит; пептична язвена болест; различни полипи; инфекциозни заболявания със сходни симптоми като сифилис, туберколоза и други; заболявания на долната част на хранопровода – стесняване, непълното свиване на сфинктера, в близост до стомаха.

 

Прогноза:

Пациентите с рак на стомаха – мъже живеят средно 12 години след откриване на заболяването, а жените – средно 15 години. В Европа статистиката показва, че ако се „хване” болестта в І етап, то степента на преживяемост надхвърля над 80%. ІІ – ІІІ етап протича с лезия на лимфните възли, степента на преживяемост е в рамките между 15 и 45%. ІV етап протича с метастично заболяване на органите, оцеляването на пациентите в следващите пет години не надвишава 5%.

 

Лечение:

Изборът на тактика за лечение се определя от стадия на канцерогенезата, обсъден на консилиум или консултация с участието на специалисти от различни медицински специалности. Основният метод за лечение в ранните стадии на рака на стомаха, е хирургическото отстраняване, в комбинация с насрочването на химиотерапия. Методи на лечение при по-късните стадии на развитие на тумора, са полиативни и симптоматични.

Всички пациенти условно се разделят на три групи:

  • Първата група са тези, които са с най-ранен етап на болестта, в стадий І и ІІ;
  • Втората група – тези с напреднал стадий – ІІІ етап от туморното заболяване;
  • Третата група пациенти са тези с ІV стадий, с най-тежките симптоми.

Най-висока вероятност за пълно възстановяване (до 90%), при петгодишна преживяемост на заболяването, без никакви съществени последици за организма, е при първата група пациенти – тези с най-ранния етап на откриване на тумора.

За втората група вероятността за пълно възстановяване зависи много от нюансите и фазите, в които се намират като стадии от заболяването.

Най-неблагоприятна перспектива за пълно излекуване от раковата болест е за пациентите, попаднали в третата група. В този случай е желателно да се работи психологически с болните, за да могат да запазят по-дълго колкото се може по-близък до нормалния им начин на живот.

Оперативно лечение на рак на стомаха (резекция)

  • Ендоскопска резекция (пълно или частично отстраняване на орган или тъкан) – в зависимост от стадия на заболяването, клиничното състояние на болния, размерът на тумора, може да бъде насрочена операция чрез малък отвор на коремната стена.
  • Коремна операция – извършва се при отсъствието на всякакви противопоказания. В случай, че не може да се реши проблемът с резекция, се взема решение за провеждане на химиотерапия или лъчетерапия, с цел да се намали размерът на тумора и едва тогава да се предприеме операция. При насрочване на операция се извършва предоперативна подготовка, включваща редица манипулации, насочени към стабилизиране на пациента.
  • Ако лекарите установят, че метастазите са се разпространили в съседните органи, задължително се налага и спленектомия. Спленектомия е оперативно отстраняване на далака (слезката). Необходимостта от спленектомия може да бъде породена и от други фактори, различни от рак на стомаха като увеличаване на далака, наследствена микросфероцитна анемия и други.

Много важна стъпка в лечението е следоперативната рехабилитация, включваща поставянето на дренажни тръби. При липса на усложнения, още през първия ден след операцията пациентите могат да сядат, а на втория ден им е позволено дори и да стават от леглото.

  • Химиотерапия при рак на стомаха – обикновено хирургическата интервенция за пълно излекуване на рак на стомаха не е достатъчно условие. Пациентът трябва да се наблюдава за по-продължително време, да се определи клиничната динамика. През този период се назначава химиотерапия, за да се ликвидират скритите зародиши на вторичните канцерогени. Химиотерапията нанася отрицателни последици на човешкото тяло. Но е неизбежен начин за увеличаване шансовете за възстановяване след туморна операция и подобряване качеството на живот на пациента.
  • Друг начин за повлияване на следоперативното състояние на пациента е чрез лъчетерапията, при която се ползват йонизиращи лъчи при локално въздействие на определени туморни образувания. Чрез лъчетерапията се цели да се унищожат раковите клетки, като в минимална степен се засегне здравата тъкан около тях. Лъчетерапията не се прилага като напълно самостоятелен метод за лечение при рак на стомаха, тъй като областта на лечение е такава, че високоенергийните ренгенови лъчения могат да бъдат унищожителни за човешкото тяло.

Все по-често обаче, на пациенти, преминали през оперативно отстраняване на туморно образувание, се предписва курс на лечение с химиотерапия и лъчетерапия. Комбинацията от двата вида лечение подобрява локалното състояние на стомаха.

 

Хранителен режим:

Правилното хранене осигурява своевременно обновяване на клетките и тъканите в организма, което зависи от веществата, съдържащи се в продуктите и синтезирани чрез различни хормони и ензими.

Често обаче модерният ритъм на живот формира нередовни хранителни навици, като по този начин започваме да употребяваме много нездравословни храни, пълни с канцерогени и прекомерна мазнина. Това допринася за развитието на много болести, включително и рак на стомаха.

Правила и препоръки при пациенти болни от рак на стомаха:

  • Температурата на приеманата храна трябва да бъде около 37 градуса;
  • Ограничен прием на сол;
  • Поради развитието на хиперкалциемия при болните от рак на стомаха, временно трябва да се ограничи консумирането на млечни продукти и да се увеличи приемането на тези, богати на фосфор и магнезий. Важно е през този период да се наблегне на месото и рибата, които инхибират процеса на абсорбцията на калий;
  • Приемът на течности трябва да бъде внимателно дозиран, особено при пациенти с асцит;
  • Приемът на храна да се извършва на малки количества не по-малко на ден от 5-6 пъти;
  • Сокът от цвекло има особено благоприятно действие при рак на стомаха. Пие се по 0,600 мл дневно, разделено на 4 приема;
  • Храненето при химиотерапия преди операция:необходимо е пациентът да консумира високо калорични храни;
  • Трябва да се спазва следното съотношение на храните при болните от рак на стомаха: въглехидрати – 50%, мазнини – 30% и общи протеини – 15%.

В зависимост от препоръката на лекаря, това съотношение може да варира.

Диета след операция на стомаха.

Процесът на възстановяване след операция от рак на стомаха отнема доста време. Особено важна е диетата през първите 3-4 месеца.

Първите два дни след операцията:

  • Пълен глад. Единствено разрешено е приемането на течности, през устата. Всички необходими хранителни вещества се прилагат интравенозно.

Ден 3:

  • Ако няма застой в стомаха, през тръба се въвежда под формата на течности или каша различни некиселинни плодови напитки и бульони. Дозирането е по 20 мл. шест пъти на ден.

Дни 4-5:

  • Разширяване на диетата. Инжектират се смлени на каша месо, сирене и крем-супи.

Дни 6-7:

  • Към изброените по-горе се добавят зеленчукови пюрета и смлени омлети на пара или сварено яйце.

Следващите 2 седмици:

  • Приеманата храна трябва да бъде на пюре и с количество от 200 – 300 грама за един прием.

Следващите 2-6 месеца (или по-дълъг период):

  • Приемат храни щадящи стомашно-чревните органи, за да се възстанови нормалната им работа. Всички ястия да бъдат варени или задушени и смлени на пюре.

Над 6 месеца:

  • Пациентът се прехвърля на непюрирана диета, но със ситно нарязани продукти.

Забранени храни: алкохол, силни бульони от месо и гъби, алкохолни напитки, всякакви консерви, туршии и маринати, газирани напитки, пушено или солено месо или риба, жилаво месо, пържени и мазни храни, недобре узрели плодове, зеленчуци, които предизвикват метеоризъм (боб, леща и чушки), твърдо сварени яйца, високо киселинни продукти.

Разрешени храни: риба и месо (варено или на пара), различни супи или слаб бульон, зърнени храни (само добре сварени), зеленчукови пюрета, варени яйца, бъркани яйца или приготвени, на пара, десерти от сладки плодове под формата кремове, мусове и желета, мляко, овесена каша и супи с течна консистенция, настъргана или смачкана с блендер ниско маслена извара, растителни масла, препечен хляб.

 

Билколечение:

Подходящи рецепти:

  • Прием на 100 г. цвекло дневно, може и под формата на сок.
  • Листа от коприва и плодове от офика се разбъркват. След това 1 с.л. се разбърква в 1/4 л. вряла вода. Вари се 10-ина минутки и след 4 часа се прецежда. Приема се по 1/2 ч.ч., три пъти на ден.
  • 100г от билката слез се изсушава и смила на прах. Веднъж дневно се пие половин ч.л., като се разбърка в 1 ч. ч. прясно мляко от овца.
  • 3 ч.ч. вода, 2 ябълки, 1 с.л. ягоди, 1 с.л. череши. Плодовете се поливат с вряла вода. Ябълките се смилат, добавят се черешите и ягодите и се заливат с вряща вода. Пие се по 1 ч.ч., три пъти дневно, като предварително бульона се загрява на котлона за пет минути.
  • 100г сок от моркови, 50г сок от цвекло, 50г сок от краставици. Микса от трите сока се пие половин час преди ядене. Сокът не се държи в хладилника.
  • 1 л вода, 100г пресни листа и кора от орех. Кората и листата се надробяват и поливат с вряла вода, след което се подгряват за 15-ина минути. Оставя се да престои 45 минути и след това се приема по 1/3 ч.ч., три пъти дневно, 10-ина минути преди ядене.
  • Алое Вера. Рецептата се състои от сока на Алое Вера и коняк. Листата на растението Алое Вера, което не трябва да е на възраст под 3 години, предварително се държат на тъмно 10-12 дни, при температура 6-8° С. Смилат се и се взема сока им. Две лъжици от лечебния сок от алое са достатъчни за половин литър коняк. Отделно се приготвя настойка с листа от мушкато. Приготвят се 3 пресни листа от стайното растение и се слагат в добре захлупен съд с 3 суп. лъжици завряла, но не кипнала вода, само за 3 часа. Настойката се отцежда и се добавя към коняка със сока от Алое и се капват 3 капки йодна тинктура от 5%. С това народният лек е готов за употреба. Пропорциите трябва да се спазват точно. Вземат се по 1 суп. лъжица само  2 пъти, на гладно – веднъж сутрин и втори път вечер. След няколко дни е възможно да се появят болки, предимно през нощта и даже кървене, но няколко седмици по-късно настъпва подобрение. Болките изчезват и не се появяват повече. Това е признак на започналото възстановяване. Ако няма подобрение и болките не се прекратяват в края на втората седмица, трябва да опитате и други природни средства.
  • Гъба чага. Едно от най-популярните средства в борбата срещу рак на стомаха е гъбата чага – дървесна гъба, която е най-полезна, когато расте на бреза (по-различна е от другите дървесни гъби). Гъбата чага е с черна напукана повърхност, която е един вид растителен тумор на дървото. Препарати от чага често успяват да забавят и да спрат растежа на туморите, пречат на развитието на метастази. Медицинската индустрия произвежда екстракт от гъбата чага – бефунгин. Въпреки това, пациентите често предпочитат да си приготвят сами със собствените си ръце, защото да са сигурни за естествения продукт. Един прост начин за приготвяне на инфузията: Парчета от гъбички чага се слагат във вряла вода така, че те да се покрият. Престояват 4 – 5 часа и се смилат на ренде или месомелачка. Водата след смилането се нагрява до 50° C не повече, слагат се нарязаните гъби. Чаша гъбички се смесват само с 5 чаши вода. Престояват точно два дни и се филтрират през няколко слоя тензух. Изцедете добре подутата маса. Получава се гъста течност, разрежда се с малко преварена вода до достигане на първоначалния обем и да не се вземат по-малко от три чаши, на няколко порции през деня. Пийте го не само срещу рак на стомаха, но и за други видове злокачествени тумори. Ако туморът се намира в малкия таз (на дебелото черво, на простатата и т.н.), допълнително се правят през нощта топли микроклизми – с 5 – 100 мл инфузия. Лечението се провежда няколко пъти по 3 – 5 месеца с кратки паузи за 7 – 10 дни. При ползването на гъба чага не е желано в диетата да има захар, конфитюр, мед, бонбони, сладолед, херинга, пушено месо, животински мазнини, горещи подправки, алкохол, а от плодовете – грозде. Препоръчва се да се ядат предимно млечни продукти, особено повече кисело мляко, което отслабва ферментацията и гниенето в червата, полезна риба, телешко, пилешко, яйца, елда, грах, соя, фасул, ориз, овесени ядки, сирене, зеленчуци, чесън, моркови, цвекло, зеле, прясно и кисело. Терапевтичният ефект на гъбата при рак на стомаха зависи много от нейното качество. Народният опит показва, че най-добрата чага е тази, която се събира през пролетта, във времето на събуждането на природата, от живи дървета, и без значение колко е голяма, но да не се бере от долната част, особено в основата на стари дървета. Брезата трябва да бъде на възраст най-малко двадесет, но не повече от петдесет-шейсет години. А ако има роса по листата на брезата, по-добре да се прекрати беритбата. Всички тези подробности трябва да се знаят и да се спазват, за да има високо качество лековитата суровина.
  • Кървавиче (Polygonum bistorta L.) от рода пача трева – използва се от народната медицина при рак на стомаха. Препоръчително е при рак на стомаха да се съчетават гъба чага с корен от кървавиче, доста успешно е. Корените от билката кървавиче (Polygonum bistorta L. – от рода пача трева) са много богати на танини, имат кръвоспиращи, стягащи и противовъзпалителни свойства. Те се използват понякога отделно в отвари или в алкохолна тинктура при възпалителни процеси и рак на стомаха, чревни кръвоизливи и други. Водният екстракт, получен от 2 чаени лъжички от натрошени корени в чаша вряла вода като се запарва за една нощ изсипани в термос. От сутринта се пие по малко на глътки и така през останалата част на деня – това е дневната доза при рак на стомаха. Алкохолният екстракт се прави като лъжица корени се слагат в 100 мл алкохол 70° и се ползват само по 30 – 40 капки, по два или три пъти дневно. Тази доза е средна, при необходимост се взема до една пълна чаена лъжичка.
  • Лечение на коварния рак на стомаха с живовляк. Използването на сок или чай от листата на живовляк за опасния рак на стомаха е популярен метод в народната медицина на Армения. Те го пият като чай, като слагат шепа билки в две чаши вряща вода. Най-лесният начин да се ползват листата е като се изстискат на сокоизстисквачка. Една част от терапевтичните свойства, както изглежда се губят. Вероятно най-добрият метод да се използват листата от живовляк, който е по-тромав, но надежден и старомоден е: надробяват се и се счукват или смилат листата от билката в дървено хаванче или друг подобен дървен съд, след това ръчно се прокарва през многослойна марля. Сокът намира приложение не само в чист вид, но също така и в различни препарати. Понякога пресният сок и мед смесени 1:1, се варят за двадесет минути на слаб огън. Една малка лъжица от сместа трябва да се задържа в устата и бавно се поглъща със слюнка за рак на гърлото, хранопровода и стомаха. Има и малко по-различен начин. Раздробени листата до източване на сока се смесват 1:1 със захар, поставят се на топло място в кухнята, и се бъркат по малко с дървена лъжица. Можете да приложите начина за покриване на горния слой като при киселото зеле, да не мухляса. В противен случай по горната зелена маса може да се появи мухъл, а сокът предотвратява образуването му. Ферментацията протича в продължение на десет или дванадесет дни, след което можете да го изстискате. Леко ферментирал, той е приятен на вкус. През този период е вероятно да се осъществят някои биохимични процеси, което го прави още по-здравословен.
  • Змийско мляко при рак на стомаха. Сокът от живовляк често се комбинира със сок, с водна инфузия или с алкохолни екстракти от билката змийско мляко. Употребата на змийско мляко навсякъде е по различен начин. Един от начините в народната медицина е например лъжица от билката се сварява в 300 мл завряла вода и се взема по лъжица, преди редовното Ви хранене и допълнително между основните хранения, за всеки рак. Същата инфузията, оставена в термос или в гореща фурна 4 часа се пие не по лъжица, а по 200 мл двукратно, само сутрин и вечер, за туморни образувания в черния дроб. Сокът или концентрираните алкохолни тинктури от свежи растения се считат за по-полезни и са за предпочитане. Пресен сок, разреден с половин водка, оставен за няколко дни се приема лъжичка 3 – 4 пъти дневно. Или прясно растение, смляно го заливаме с разреден алкохол с достатъчно количество, за да се накисне зелената маса. Една седмица по-късно се прецежда и се вземат по 20 капки на чаша вода, преди хранене, всеки ден, като се увеличава приема с 1 капка, постепенно до 50 капки наведнъж. Билката змийско мляко цъфти през цялото лято, обаче за сушене, изцеждане на сок или извличане на тинктура е добре да се събира през пролетта, когато е началото на цъфтежа й, докато има зелени шушулки. По същото това време пристигат и лястовиците. Най-вярната поличба за подходящото време за бране. Не случайно латинското наименование на билката произлиза от гръцката дума „погълне“. Някои пациенти болни от рак на стомаха са изяждали просто листа от змийско мляко веднъж сутрин и още веднъж вечер по 5-7 цветчета сурови и са имали значително подобрение, а някои са и оздравявали. Змийското мляко се употребява и на чай, по няколко чаши дневно, преди ядене. Има случаи на пациенти, които са имали много полза от чая от змийско мляко, но да се внимава с дозата, защото е отровна. Дозата е лъжичка от билката в 250 мл вода за чай, 2-3 за ден. Някои болни са рискували с надвишаването ѝ като са вземали по повече чаши, но това са редки случаи и крият голям риск.
  • Билка паламида (Cirsium arvense) – използва се при рак на стомаха. Аир коренище – 10 г., мъхнат репей съцветие – 25 г., от мъхнат репей корени – 35 г., паламида (Cirsium arvense) съцветие – 50 г., черна топола пъпки – 5 г. Всички компоненти добре се намачкват и се заливат с литър кипяща вода. Престояват малко, за да се охладят, взема се по чаша 3 – 4 пъти дневно при терапия на рак на стомаха. Или се прави така: корени аир, корени репей и пъпки от черна топола в описаните количества – в 0,5 литър водка за 8 – 10 дни. А от съцветията на мъхнат репей и паламида взети в същите количества – в литър завряла вода и престояват докато се охладят. Алкохолната тинктура се взема по лъжица 3 пъти дневно, а водната тинктура – 3 – 4 пъти по чаша, което означава на половин час или час паузи между дозите с алкохолните тинктури и тези с водните, при рак на стомаха.
  • Корените на мъхнат репей се настъргват на ренде и се ядат пресни при рак на стомаха. Тинктура с водка – 8 – 10 супени лъжици нарязани сушени корени на 0,5 литър водка – след като престои 2 седмици се пие на ден по лъжица три четири пъти при злокачествени тумори на стомашно-чревния тракт. Може и водна настойка да се приготви от сушени корени – на 1 супена лъжица на чаша вряла вода, като преди хранене се пие по 150 мл, но по 4 – 5 пъти за деня. В допълнение към това при рак на стомаха се пие отвара от съцветия на репей. Тяхното приготвяне като чай е 8 – 10 цветчета на чаша. Прясно настъргани корени от репей се варят с достатъчно количество масло от сметана, добавя се суров жълтък (но не взет от птицефермата, а от домашни кокошки на село) и ядат няколко супени лъжици при рак на вътрешните органи. Със същата смес се намазва района, засегнат от рак на кожата. Ето и други начини за ползване на репей. Сухи корени се стриват и се добавят към алкохол и мед в равни пропорции, престояват седмица на тъмно и се филтрират. Три четири пъти по лъжица се взема за ден със сок от репей. Между другото, сокът може да се получи не само от корените, но също така и от цялото растение през лятото. В други случаи се вземат равни части от семена, сушени корени и листа от репей. Лъжица от получената смес се добавя в чаша преварена, но охладена вода и се държи за една нощ в хладилника. Сутринта се загрява на котлона да кипне и се оставя за 2 – 3 минути на слаб огън. След охлаждане се филтрира. Изпива се на ден няколко пъти по лъжица, непосредствено преди хранене. Обикновено се ползват голям репей (Arctium lappa L.) и мъхнат репей (Arctium tomentosum Mill) Arctium tomentosum. Не е за пренебрегване и билката малък репей (Arctium minus). Отварата от неговите листа, събрани по време на цъфтежа се ползват и на чай за рак на стомаха. Листата е желателно да се вземат при раждането на новата луна, на сутринта до обяд. Корените се копаят през нощта по-добре, по-близо до залеза на слънцето, на пълната луна. Корените от репей трябва да бъдат сочни и месести, от първата година на растежа, от втората година растенията са изсъхнали и корените не са подходящи за медицински цели.
  • Билката пелин има много предимства за лечебни цели и също за злокачествени тумори. Пиенето на запарка от билката див пелин (Artemisia vulgaris) известна и като черен пелин, събрана по време на цъфтежа се използва при рак на хранопровода, стомаха и червата. Тя се получава от 2 супени лъжици билка в 0,5 л кипяща вода и кисне поне 2 часа или се вари за чай. Посочената доза е за един ден. Пийте по половин чаша, половин час преди хранене. Но най-често се използва, също при рак на стомаха, дебелото черво, матката. Има и друга рецепта. Към нарязани и изсушени корени див пелин се добавя алкохол 70°, престоява при нормална температура за 10 дни. Вземат се 15 – 20 капки в малко вода – 50 мл на ден по 3 пъти генитално осакатяване на жени и при рак на стомаха. Пелинът е противопоказан за хора с болни бъбреци, за деца и се пие за кратко време и по малко, в големи количества е отровен.
  • Билката невен е желателно да се взема предимно нейният цветен прах или по-скоро 0,3 грама от него, 3 пъти за деня, с вода. Или по лъжичка в алкохолна тинктура 3 пъти през деня, половин час преди хранене, разрежда се в 100 мл затоплена, преварена вода. Друг начин е – 10 супени лъжици от цветове на невен се слагат за 2 седмици във водка 0,5 литър. Прах и настойка от цветове на невен се използва за рак на стомаха, дебелото черво, женските репродуктивни органи.
  • Билката хвощ също намира приложение за коварната болест. Неговият химичен състав е богат и вероятно доста допринася за борбата срещу рака, особено рак на стомаха, черния дроб и червата. Най-ефективно е да се прилага алкохолна тинктура, която се получава в съотношение 1:10, след един месец се прецежда и се взема по лъжичка само 3 пъти на ден. Дори по-добре е с хвоща да се направи тинктура с гроздово вино: 50 гр нарязан хвощ на 400 г сухо бяло вино. Съхранява се на топло 7 дни, прецежда се и се взема 3 пъти за деня, по 30 мл – преди редовното Ви хранене.

При лечение на рак на стомаха не се препоръчва болните да се ограничават до използването на едно единствено растение.

 

Усложнения.

Най-често срещаните усложнения за обсъждания рак на стомаха са:

  • Кървене от тумора: признаците са при повръщане – съдържимото е с цвят на кафе до черен. Този симптом е придружен от болки в корема, сърцебиене, бледа кожа.
  • Стеноза (запушване): образуваният тумор запушва изхода на стомаха и напълно или частично спира храната.

 

Превенция.

Профилактиката на болестта рак на стомаха се изразява в елиминиране влиянието на причинните фактори чрез: диета без пържени и пикантни храни, прекратяване на тютюнопушенето и приема на алкохол.

В случай на установено предраково състояние, трябва да се извършват профилактични прегледи от специалист, на всеки шест месеца.