Банер за мобилна версия за апликация

Рак на тестисите

Туморите на тестистите заемат около 1% от всички ракови заболявания при мъжете и най-често засягат индивиди от 20 до 40-годишна възраст. 90% от раковите образувания на тестисите произхождат от герминативните (зародишни) клетки в тестисите и се делят на семиноми (произхождащи от клетките произвеждащи сперма) и несеминоми. Несеминомните тумори включват ембрионален карцином, тератом, хорионкарцином и смесени тумори. По-рядко срещани са туморни образувания от други клетки на тестисите – тумори на Лайдиговите клетки, на Сертолиевите клетки, гонадобластоми и други.

 

Причини:

Причините за развитие на рак на тестисите са неизвестни, но изследванията показват, че определени фактори повишават риска от заболяването:

 • крипторхизъм - през ембрионалното развитие тестисите се намират в коремната кухина и нормално преди раждането се спускат до крайната си позиция в скротума. Този процес се нарича descensus (десценсус). Нарушенията в хода му, могат да доведат до задържане на тестиса на различно ниво по пътя му към скротума, състояние, което се нарича крипторхизъм. Около 7-10% от страдащите от тази вродена аномалия развиват рак на тестисите (най-често семинома). Лечебното поставяне на неспусналия се тестис в правилната му позиция не намалява риска от рак на тестисите, но улеснява откриването му.
 • рак на тестисите в миналото – при мъже имали рак на единия тестис се наблюдава увеличен риск от развитие на рак и на другия тестис.
 • фамилна обремененост - наличие на това заболяване при други членове на семейството.
 • прием на естроген от майката по време на бременност – наблюдава се от 2,8 до 5,3% по-висока от средната честота на заболели от рак на тестисите, сред децата на такива майки.
 • други фактори – травми и инфекции на тестисите също се свързват с повишен риск от заболяване на рак на тестисите, но връзката им със заболяването не е добре проучена.

 

Симптоми:

Най-често ракът на тестисите се открива от самите болни. При откриване на някой от следните симптоми болните трябва да се потърсят лекарска помощ:

 • безболезнена бучка или уголемяване на тестисите;
 • болка или дискомфорт в областта на тестисите (рядък симптом на заболяването – среща се при по-малко от 10% от болните);
 • чувство на тежест в областта на тестисите;
 • тъпа болка в долната част на гърба, малкия таз.

Поради късното откриване на заболяването, някои пациенти, при посещението си при лекаря се оплакват и от симптоми, дължащи се на метастазирането на раковия процес в други части на тялото:

 • болки в гърба – разпространение в задната част на корема (ретроперитонеално), с обхващане на нервни коренчета;
 • кашлица, кръвохрачене, задух – поради метастази в белите дробове;
 • костна болка – поради метастази в костите;
 • намаляване на апетита, повръщане, гадене – поради метастази в областта зад дванадесетопръстника (ретродуоденални).

В малка част от случаите, заболяването се проявява без симптоми и се открива случайно след травма или от сексуалния партньор на болния.

 

Диагностициране:

За изясняване на диагозата, Вашият лекар ще направи пълен преглед и ще Ви разпита за продължителността и интензитета им. Диагностичните тестове, които се назначават за откриване на рак на тестисите, включват:

 • ехография на тестисите;
 • кръвни тестове – те могат да покажат увеличени нива в кръвта на маркери за туморния разтеж в тестисите – AFP (алфа-фетопротеин), hCG (човешки хорионгонадотропин), както и LDH1 (лактат дехидогеназа, по-точно изоензим I).

За откриването на метастази на раковия процес в други части на тялото могат да се назначат и други образни изследвания:

 • рентгенография на гръдния кош;
 • компютърно-томографско (КТ) изследване на корема и малкия таз.

 

Лечение:

В над 90% от случаите (особено, когато е открит рано), ракът на тестисите е лечим. Като методи на лечение се прилагат хирургичната операция, лъчелечение и химиотерапия. Вида на лечението зависи от вида на тумора (семином, несемином), стадия на заболяването, възрастта на болния и се определя от онкокомисия, която се състои от хирург, онколог и лекар-лъчетерапевт.

 • Първоначалното лечение на туморите на тестисите е оперативното премахване на засегнатия тестис (орхидектомия). Ако пациентът желае, по козметични причини, може да се постави протеза (изкуствен тестис) по време на същата операция. Протезите не се препоръчват в случаите, когато туморите обхващат стената на скротума или има наличие на инфекция. Оперативното отстраняване на единия тестис не се отразява на способността за ерекция и еякулация.

По време на хирургичната операция се взима биопсия (взимане на материал за микроскопско изследване), а след нея се правят и образни изследвания (КТ, рентгенография) за определяне на стадия на заболяването и определяне хода на следоперативното лечение.

Операция, запазваща тестиса може да се предприеме при определени обстоятелства, когато туморната формация обхваща двата тестиса, пациента е с един тестис или при развитие на нов тумор в другия тестис, известно време след първоначалния. Прилагането на такава консервативна операция се ограничава при тумори с големина до 2см. При около 80% от пациентите претърпели операция, запазваща тестиса, се наблюдава тестикуларна интраепителна неоплазия, която се счита за предшественик на развитие на нов туморен процес и при откриването ѝ трябва да се обсъди започване на лъчелечение или оперативно пълно отстраняване на тестиса. Тестикуларна интраепителна неоплазия се открива с повишена честота при всички рискови групи за развитие на рак на тестисите. Ако се открие и се остави нелекувана, съществува риск от 50% да прогресира до рак на тестисите в следващите 5 години.

Нехиругичното лечение на ракът на тестисите включва прилагането на лъчелечние и химиотерапия.

 • При лъчелечението се използват лъчи с висока енергия, които убиват раковите клетки. Съществуват два вида лъчелечние. При първия, машина извън тялото излъчва лъчи насочени директно към раковите клетки. При втория се използват радиоактивни субстанции намиращи се в игли, перли и други, които се поставят директно в тялото, в самия тумор или около него. Начинът на прилагане на лъчелечение се определя от вида на лекувания рак и неговия стадий. При лечението на коремни метастази на семинома се използва машина извън тялото, която излъчва лъчи към лимфните възли в корема. Тъй като несеминомите са слабо чувствителни към облъчването, мъжете болни от този вид рак на тестисите не се подлагат на лъчелечние.

По време на облъчването на раковите клетки, се облъчват и нормалните клетки, което обуславя наличието на странични ефекти. Страничните ефекти от лъчелечнието включват загуба на апетит, гадене и диария, както и нарушения в продукцията на сперма (при повечето пациенти, тя се възстановява до 1-2 години). Силата на страничните ефекти от лечението зависи от прилаганата доза.

 • Химиотерапията е лечение, при което се използват лекарства, убиващи раковите клетки. Химиотерапията при пациентите с рак на тестисите обикновено се прилага като допълнително лечение след операция, но при случаите на напреднал раков процес се прилага като първоначално лечение.

Страничните ефекти от химиотерапията са различни при различните лекарства и дозите, в които се прилагат. Нежеланите реакции към химиотерапията включват гадене, загуба на коса, умора, повръщане, кашлица, задух, кожни реакции и други. Наблюдават се и нарушения в продукцията на спермата, които при повечето пациенти са обратими.

Тъй като лечението на ракът на тестисите може да доведе до безплодие, може преди започването му да се остави сперма в банка за съхранение.

 

Хранителен режим и билколечение:

Едно от най-добрите неща, които може да направите след лечение на рак е да поставите хранителните си навици на място. Може да се изненадате от дългосрочните ползи от някои прости промени, като увеличаване на здравословните храни, които консумирате.

Правилното хранене, в действителност може да бъде трудно начинание, особено по време или след лечение на рак, когато вкусовите усещания може да са променени, а понякога може да има и гадене. Ако имате подобни проблеми, може да е от полза да се храните през 2-3 часа, на малки порции, докато настъпи подобрение.

Наблегнете на вегетарианска диета, в която преобладават храни и билки, известни с противораковите си свойства:

 • Босилекът съдържа монотерпени, които са известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства.
 • Чесън, лук и див лук съдържат алилови сулфиди, които имат антибиотични, противогъбични и противопаразитни свойства. Тъй като някои учени предполагат участие на инфекциозен агент в развитието на рака, това прави тези продукти подходящо средство за защита.
 • Европейска (черна) боровинка е богата на биофлавоноиди, наречени проантоцианидини и катехини - силни антиоксиданти, известни със своите антиракови ефекти.
 • Ягодите съдържат елагова киселина, която предпазва генетичния материал на организма от увреждане с канцерогени.
 • Зелен и черен чай съдържат полифеноли (естествени растителни съставки), които имат мощни антиоксидантни и противоракови ефекти. Флавоноиди (вид полифеноли) са открити и в ябълките и лука, които имат сходни противоракови ефекти. Адекватен дневен прием на полифеноли и флавоноиди за тази цел ще бъдат около 4 чаши чай, ябълка и 1/8 от една глава лук.
 • Куркумата е подправка, съдържащи куркумин - съединение с мощно противовъзпалително действие. Куркуминът може да бъде ефективен, както за профилактика, така и за лечение на рак. Той има мощни антиоксидантни ефекти и предпазва черния дроб от увреждане от лекарства и химикали. Кимионът също има подобни свойства.
 • Броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол. Тези зеленчуци се отличават с високо съдържание на индоли, сулфоксид и 5-метил-метионин, които са с мощни противоракови ефекти. В допълнение, консумацията на тези храни помага за подобряване на детоксикацията на черния дроб. Броколите действат противораково чрез съдържащият се в него сулфорафан, за който има данни от изследвания, че потиска туморния растеж при мишки. Зелените храни са богати още на фолиева киселина, витамин С, калций, магнезий и калий.
 • Цитрусови плодове. Съдържат не само много витамин С, но и множество биофлавоноиди, включително кварцетин и лимоноиди. Високите дози витамин С и биофлавоноиди действат антисептично, противовъзпалително, антиалергично и противораково. Червеният грейпфрут е цитрус с богато съдържание на ликопен - антиоксидант, подобен на бета-каротен, който има мощни свойства за борба с рака.
 • Ленено семе, масло от конопено семе и мазни риби (сьомга, сом, скумрия и пъстърва) са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и разтворими фибри с противовъзпалителен ефект и могат да противодействат на канцерогенните ефекти на някои вещества.
 • Доматите са богати на ликопен. Скорошно проучване, проведено в Италия установява, че при хората, които ядат седем или повече порции на седмица сурови домати, рискът от развитие рак на стомаха, дебелото черво и ректума е с 60 % по-малък, в сравнение с тези, които ядат две или по-малко порции на седмица.
 • Морковите и сокът от моркови са богати на бета-каротин – антиоксидант с мощни противоракови ефекти.
 • Сладките червени чушки са от полза в борбата с рака, тъй като са с високо съдържание на ликопен. Лютите чушки, от друга страна, съдържат капсаицин, който е фитохимикал, имащ способността да неутрализира известни канцерогенни химикали като нитрозамини.
 • Розмарин е ароматна билка със силни предпазващи свойства. Проучвания при животни показват, че консумацията на малки количества розмарин намалява риска от рак. Лесен начин да го включите към ежедневното си меню, е да го добавите към приготвяните храни.

 

Хранителни добавки с полезно действие

В аптечната мрежа може да се открият десетки хранителни, билкови или хомеопатични лекарства, които биха могли да бъдат препоръчани като част от превенцията и лечението при рак на тестисите:

 • Мултивитамини и минерали – съдържат богат набор от полезни за организма витамини, макро- и микроелементим, които подобряват функционирането на органите и системите.
 • Коластра – представлява ефективно средство за предпазване, което оптимизира работата на имунната система.
 • Коензим Q10 – има данни, според които при пациенти с рак се наблюдава недостиг на коензим Q10. Това прави тази добавка важна, както за профилактиката, така и за лечението на всички злокачествени заболявания. Проучванията показват, че високи дози на CoQ10 може да предотврати разпространението на рак на гърдата.

 

Физически упражнения

Умората е често срещана при хората, лекувани от рак. Това не е обикновена умора, а по-скоро се касае за костно-изтощение, което не се подобрява след почивка. В някои случаи умората трае дълго време след лечението и може да бъде пречка за изпълнението на някои упражнения. Изследвания са показали, че следването на програма от упражнения, съобразена с физическите възможности,  може да помогне за намаляване на умората и постепенно възвръщане на силите и издръжливостта на организма.

Ако преди болестта не сте били много активни и лечението е продължило дълго, съвсем нормално е физическата Ви издръжливост и сили да са силно намалели. В началото трябва да започнете с леко натоварване – може би просто кратки разходки и постепенно да увеличавате, както продължителността, така и степента на натоварване. Винаги, когато усетите умора си осигурете почивка.

 

Прогноза:

Въпреки че, повечето мъже с рак на тестисите имат добър шанс да бъдат излекувани, при тях продължават да съществуват някои опасности с нераков произход, като повишен риск от инфекции, сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания.

Друга тенденция, установена от изследователи е, че хората преживяли рак на тестисите са изложени на повишен риск от развитие на тревожни разстройства и депресия.

Безплодието е често срещано при мъже, лекувани от рак на тестисите, но в голяма част от случаите способността да станат бащи не е трайно увредена. Според изследване на норвежки мъже, лекувани от рак, ограничен до единия тестис с операция и химиотерапия, 80 на 100 от тези, които са опитали, са успели да станат бащи.

Според друго изследване, след лечение за рак на тестисите около 71% от мъжете успяват да станат бащи. Въпреки това, лечението все пак оказва силно влияние върху скоростта, с която става това.

 

Превенция:

Човек не може да промени факта, че е имал рак. Много хора сблъсквали се с диагнозата се съсредоточават върху здравето си по начин, по който не са мислили в миналото. Повечето хора искат да знаят дали с конкретни промени и мерки може да намалят риска от връщане на болестта. За съжаление, за повечето ракови заболявания има малко солидни доказателства, които да насочат хората към конкретни средства и методи. Това не означава, че нищо няма да помогне – просто това е област, която продължава ежедневно да се изучава.

Това, което може всеки да промени е начина си на живот и хранене – решение, което ще помогне да се чувства добре и да бъде по-здрав. Някои хора започват още по време на лечението на рака.