Банер за мобилна версия за апликация

Рак на черния дроб

Хепатоцелуларният карцином е най-честият първичен тумор на черния дроб. Популярното наименование на заболяването е „рак на черния дроб”. Всяка година на повече от половин милион пациенти в света се поставя тази диагноза, а прогнозата на заболяването е изключително тежка.

Ракът на черния дроб има бърза еволюция и лоша прогноза. Най-висока е честотата му в Африка и Югоизточна Азия, а в САЩ и Европа се среща по-рядко. Мъжете боледуват 3-8 пъти по-честo. Макар да е с относително по-ниската честота в сравнение с останалите онкологични заболявания, ракът на черния дроб е на четвърто място като причина за смърт.

 

Причини:

Най-честите причини за рак на черния дроб са:

 • Чернодробна цироза – в 60-90% малигнизирането възниква на базата на чернодробна цироза;
 • Хронична инфекция с вирусите на хепатит В и хепатит С - носителите на HBsAg са близо 400 пъти по-предразположени към развитието на заболяването;
 • Хронична злоупотреба с алкохол;
 • Въздействие на екзогенни токсични вещества – арсен, пестициди;
 • Специфични канцерогени – афлатоксин, нитрозамини. Те предизвикват генетични трансформации, които могат да доведат до малигнено израждане на чернодробните клетки.
 • Първичен рак на черния дроб може да възникне и при α1- антитрипсинов дефицит, хемохроматоза, гликогеноза тип I, след продължителна имуносупресивна терапия.

 

Видове:

Макроскопски се различават три форми рак на черния дроб:

 • мултицентрично-нодуларна - характеризира се с множество туморни възли;
 • туморна - представлява масивен единичен тумор;
 • дифузно-инфилтративна - най-рядко срещаната форма.

Микроскопски се различават:

 • високодиференциран;
 • умеренодиференциран;
 • слабодиференциран;
 • анапластичен.

 

Симптоми:

Клиничната изява при рак на черния дроб зависи от стадия и разпространението на тумора. Наблюдават се липса на апетит и отслабване на тегло, лесна уморяемост и намалена работоспособност, гадене, повръщане. Особено чести са кожните промени като жълтеница (жълтеникава оцветка на кожата и бялото на очите), бели депигментирани петна, т.н. хлоазма, съдови звезди, които представляват червеникави петна, разположени предимно по кожата на горната част на гърдите, оранжево- червеникава оцветка по дланите и стъпалата (палмарен и плантарен еритем), нарушенията на кръвосъсирването водят до съответни оплаквания (поява на подкожни кръвоизливи - синини при минимални травми), намалено окосмяване по гърдите и корема при мъжете и др.

При половината от болните се установява асцит (набиране на течност в коремната кухина), което се дължи се на чернодробна цироза, по-рядко на тромбоза на v. portae или на притискането й от тумора.

Мжожество симптоми могат да се дължат на метастазирането на процеса. Ракът на черния дроб метастазира в регионалните лимфни възли, в костите и белите дробове. Често прораства в чернодробните вени, v. cava inferior или перитонеума.

Установяват се и паранеопластични прояви:

 • хипертиреоидизъм – възниква поради продукция от туморните клетки на тиреостимулиращ хормон
 • псевдохиперпаратиреоидизъм – туморните клетки продуцират паратхормон
 • хипогликемия – дължи се на натрупването на гликоген в малигнените клетки и трудното му разграждане поради липса на глюкоза-6-фосфатаза в тях
 • рядко гинекомастия, поради повишена продукция на естрогени
 • еритроцитоза – дължи се на секрецията на еритропоетин от туморните клетки

 

Усложнения:

Усложненията при рак на черния дроб са свързани както със самото заболяване, така и с предходната или съпътстваща цироза. Тежки усложнения са тромбоза на v. portae, руптура на туморен възел - има силна болка, развива се хемоперитонеум (изливане на кръв в корема), портална хипертония (повишеното налягане в системата на порталната вена, посредством нея кръвта от червата преминава през черния дроб, където се очиства от вредни съставки).

 • Повишеното налягане пречи на нормалния кръвоток в черния дроб и води до разширение на кръвоносни съдове разположени най-често в долната част на хранопровода (образуват се разширени вени - варици) и предната коремна стена (където се оприличават като глава на медуза поради характерния си радиерен ход).
 • Вариците на хранопровода имат тънки и раними стени, което е причина при определени условия от тях да настъпва кървене, понякога с животозастрашаващ характер. Кървенето може да се прояви с кръв в изпражненията (мелена) - те са тъмно оцветени или по-често с повръщане на кръв (хематемезис), придружени с чувство на обща слабост.
 • Чернодробна енцефалопатия - поради чернодробната цироза е силно нарушена очистващата функция на черния дроб, при което някои токсини (като амоняка, образуван в резултат на преработката на хранителните вещества) се натрупват в кръвта. Налице е намалена работоспособност, трудна концентрация, безсъние и неспокойствие, в по-напредналите стадии - дезориентираност, треперене на ръцете, промени в почерка и др.
 • Асцит - нарушеният чернодробен кръвоток води до застой на течности, които се натрупват в най-голямо количество в свободната коремна кухина. За това способства и пониженото количество на белтъци в кръвта, което позволява нейната течна съставка да излезе извън кръвоносните съдове. Допълнително може да настъпи инфектиране на асцитната течност (състояние, което се означава като спонтанен бактериален перитонит). Това е свързано с появата на остра, необичайно силна болка, ригидност на коремната мускулатура, евентуално гадене и повръщане, обща слабост и др.

 

Диагностициране:

Диагнозата се поставя чрез чернодробна пункция (биопсия) – вземане посредством дълга тънка игла на тъкан от черния дроб. Тя се изследва под микроскоп от специалист хистопатолог.

От лабораторните изследвания може да се установи:

 • левкоцитоза с олевяване 
 • повишени тромбоцити 
 • повишени фибриноген, α2- глобулини и γ-глобулини 
 • повишаването на серумния билирубин е за сметка на директната му фракция 
 • повишават се алкалната фосфатаза и гама-глутарилтрансферазата

Характерен имунологичен маркер е α-фетопротеинът. Той е повишен в 90% от случаите с хепатоцелуларен карцином. Използва се като скринингов метод за ранно откриване на процеса и за следоперативен контрол на болните.

За диагностиката на заболяването се използват и карциноембрионалният антиген, серумният феритин, дезгама-карбоксипротомбинът, който е прекурсор на протромбина.

 

Лечение:

Задължително е да се направи стадиране на заболяването преди избор на терапевтично поведение тъй като от разпространението на зболяването зависи неговата прогноза- избор на лечение и резултатите от провеждането му. Следните методи също намират място в диагностиката на чернодробния рак - абдоминална ехография с биопсично изследване, компютърна томография с венозно контрастиране, магнитно резонансна томография, позитрон емисионна томография.

При единични тумори и тумори, ограничени в един чернодробен дял се извършва частична чернодробна резекция или хемихепатектомия с отсраняване на регионалните лимфни възли.

При малки тумори се извършват клиновидни резекции, радиофраквентна аблация, трансартериална хемоемболизация. При множествени тумори без извънчернодробни метастази може да се извърши чернодробна трансплантация.

За съжаление много малка част от пациентите са подходящи за оперативно лечение.При напреднали тумори, независимо от техническата възможност за оперативно лечение, заболяването бързо рецидивира.

Доскоро се считаше че лекарственото лечение е неефективно при пациенти с рак на черния дроб – 30 годишните опити с различни химиотерапевтични режими и комбинации не оправдаха очакванията. През октомври 2007 в САЩ и Европа, след изключително обещаващи резулати от предрегистрационно проучване, е одобрено за употреба лекарство, представител на нов клас медикаменти - таргетни тирозинкиназни инхибитори (Sorafenib), които подобрява преживяемостта при пациенти с рак на черния дроб. Този качествен скок в лечението е причина за разработването на нови алгоритми за диагностика и лечение на чернодробния рак и нови стандарти за лечение със системното приложение на Sorafenib.

От особено значение е в кой статдий на заболяването е поставена диагнозата както и от възможностите за приложение на подходяща комбинация от терапевтични методи.

Големи надежди се възлагат на съвременните химиотерапевтици, тъй като те от една страна атакуват малигнените клетки, а от друга - спира кръвоснабдяването на тумора. Така те действат както върху самия тумор, така и върху неговите метастази. Според някои проучвания, новите класове химиотерапевтици могат да увеличат продължителността на живота до 45%.

 

Билколечение:

 • Джинджифил и цитрусови плодове. Съставки за 1 доза: 1 супена лъжица студено пресовано ленено олио, 3-4 см корен от джинджифил, една щипка лют червен пипер, 2 лимона, 1 голям грейпфрут, 2 лимона, 1 супена лъжица студено пресовано ленено олио, 3-4 см корен от джинджифил. Приготовление: започнете с пасирането на джинджифила, после добавете олиото и лютия червен пипер. Направете фреш от лимоните и грейпфрута, с добавяне на 300 милилитра вода. После смесете двете съставки с блендер.
 • Джинджифил и ленено олио. Съставки за 1 доза: 1 супена лъжица студено пресовано ленено олио, 3-4 см корен от джинджифил, една щипка лют червен пипер, 2 лимона, 1 голям грейпфрут, 2 лимона, 1 супена лъжица студено пресовано ленено олио, 3-4 см корен от джинджифил, една щипка лют червен пипер. Приготвяне: започнете с пасирането на джинджифила, после добавете олиото и лютия червен пипер. Направете фреш от лимоните и грейпфрута, с добавяне на 300 милилитра вода. После смесете двете съставки с блендер.
 • Корени от глухарче, змийско мляко и шипка. Вземете 100 г изсушени ситно нарязани корени от глухарче. 30 г стръкове от змийско мляко, може и пресни или скоро изсушени и 50 г стръкове от пчелник и плод от шипка. В 600 мл кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Ври 3-5 мин. и се оставя да изстине, след това се прецежда и се пие 6 пъти дневно по 100 мл 15 мин. преди и 30 мин. след храна.
 • Невен, жълт кантарион и камшик. Друга билкова комбинация, която помага за прочистване на черния дроб е: 100 г цвят от невен и 50 г сухи стръкове от цикория (синя жлъчка), листа от мента, стръкове от камшик. Приготовлението е по-същия начин. Могат да се пият и отделно чайове от лайка, жълт кантарион и шипка. Напоследък науката установи извънредно силен ефект на семената от белия трън върху черния дроб. От него започнаха да се произвеждат и медикаментозни препарати, но употребата на една чаена лъжичка семенца сутрин на гладно е изключително полезна, както за профилактика, така също и за лечение на хронични чернодробни заболявания.
 • Моркови, кориандър и куркума. Направете си пресен сок от моркови и го подправете с кориандър и куркума на прах. Изпивайте по една чаша от 300 мл от този полезен коктейл всяка сутрин на гладно половин час преди закуска.
 • Бял трън. Основната му активна съставка е силимарин, който е едновременно ефективно противовъзпалително и антиоксидант. За ефективна детоксикация на черния дроб се препоръчва приема на отвара от бял трън. За целта 3 супени лъжици от изсушената и стрита билка се заливат с 500 мл вода и се варят около 8-10 минути. След прецеждане, отварата се разпределя за прием през целия ден. Има и по-лесна за приготвяне рецепта: в чаша се поставя 1 цяла цветна торбичка (кошничка) от растението и се заливат със 100 мл вряла вода. Оставя се да кисне 1 час и получения извлек се изпива на гладно. Желателно е това да се прави 3-4 пъти през деня, като за удобство цялото количество може да се приготви наведнъж, след което да се съхранява в хладилник. Белият трън е безопасен за ежедневен прием, дори за период от 3-4 години. Евентуалните странични ефекти са диария, образуване на стомашни газове и подуване на корема. Тези нежелани ефекти обикновено изчезват след няколко дни или при намаляване на дозата. Противопоказен е при бременност и кърмене.
 • Подобни свойства и има друга билка, позната като Магарешки бодил (според някои източници се касае за един и същи вид, но в действителност се наблюдават някои различки между двата вида). Медицинските изследвания са установили, че млякото от магарешки бодил, също както белият трън има уникалната способност по естествен път да пречиства черния дроб (при често излагане на действието на алкохол, лекарства, токсини, пестициди и други), поради което и две е сред най-те са сред често препоръчваните билки за лечение на черния дроб. Показани са при редица чернодробни заболявания, включително цироза, жълтеница, хепатит и увреждане на жлъчния мехур.

 

Народно лечение по Дънов.

 • Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс или по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин, сварен с по 3 супени лъжици бял равнец, жълт и червен кантарион и синя тинтява. На водна баня и на тих огън се вари 1 час, почива 1—2 дни и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.
 • Двадесет минути след сиропа или настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език 100 г, зайча стъпка, кървав здравец (корени), мечо грозде, невен и пача трева — по 60 г, агримония, жълт кантарион, лайка, мащерка, миризлив пелин (розмарин) и цвят от трънка — по 30 г. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън в закрит съд се вари 30 минути, за да изври наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед — на 1 чашка отварка 1/2 чаена лъжичка мед.
 • Диета. Същата, както при рак на стомаха, с добавка след ядене болният да изяжда 1—2 чаени лъжички крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици мед и по 1 супена лъжица бадемово кафе и кафе от фий, а подир него да изпива 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), разбъркан с 1 чаена лъжичка шипков мармалад и малко вода, да стане сладко като боза.
 • Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие домашна лимонада (вода с лимон и мед по вкус) или отварка от магданоз (листа и корени). По 2 супени лъжици листа и корени се запарват с 1 л вряща вода. Вари се захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда.
 • Два часа след ядене да взема пак 1 супена лъжица настойка от зехтин с билки (вж. точка I).
 • Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от еньовче, обикновена коприва (корени), корени от цикория, смрадлика (листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон в 1 л вода врят 20 минути и отварката веднага се прецежда.
 • Вечер преди лягане лечението е както при рак на стомаха, със следните добавки:

1. Торбичките за налагане на корема трябва да са ушити на 4 джоба. Двата джоба, които ще покрият корема отдясно (областта на черния дроб), се напълват с 2/3 от лапата, а другите два джоба (отляво) само с 1/3 част от лапата. Същото важи и за торбичката, която се слага откъм гърба.

2. При силни болки в коремната област добре е да се пие суров сок от черна ряпа, размесена с чист маслинен зехтин и лимонов сок по вкус.

 • Сутрин процедурите са същите, както при рак на стомаха.

Важна добавка. Ако болният получи черна жълтеница, може да разнообрази храната си с фасулената чорба, приготвена с първата вода.