Банер за мобилна версия за апликация

Салмонелоза

Заболяването салмонела се причинява от бактериите от род Salmonella, които се причисляват към семейство Enterobacteriacea. Тези бактерии живеят и се разпространяват чрез храната. Бактериите салмонела се срещат най-често в храните от животински произход. Освен чрез храната, със салмонела може да се заразим и чрез приборите за храна, които използваме - вилици, ножове, може да се заразим от замърсени води и прочие. Източник на салмонела могат да станат и не добре измити плодове и зеленчуци, които са отглеждани върху почви наторявани с естествена животинска тор или са били в контакт със заразени животни (най-често на село, ако имаме куче или котка).

Заразяване със салмонела, може да стане в резултат на замърсяване на водите в които хората се къпят или използват за битови нужди. Това се наблюдава в населени места, които не са изградили пречиствателни станции и заустват водите си в близките реки, езера или директно в морето. Повишен риск от салмонела има и на местата със септични ями, на които фекалните води могат да замърсят подпочвените води.

Особено критичен период за заразяване със салмонела е летния. Поради високите температури, представителите от род Salmonella, се размножават изключително бързо, а предпоставките за възникване и на други стомашно-чревни инфекции е значително по-голям през летните месеци в сравнение със зимните.

Бактериите на салмонелата попадат в човешкия организъм чрез консумация на заразена храна. Бактериите атакуват много бързо червата и причиняват типични симптоми на салмонела, като гадене, повръщане, силна диария, която може да е премесена с кръв, цветът и консистенцията на изпражненията се променя, също така изпражненията на заразените със салмонела имат специфичен остър мирис.

 

Сламонела при децата

Възрастният организъм е значително укрепнал и има ефективна имунна система, която успешно може да се пребори с бактериите на род Салмонела. Детският организъм е много по-уязвим към салмонела. Освен, че ще причини значителен дискомфорт на детето, салмонелата може да има и тежки последствия за организма. Според лекарите най-уязвими са децата до 5 годишна възраст.

Заразяването на малките деца със салмонела най-често става чрез храната, но при тях съществува и висок риск от битово заразяване със салмонела. Малките деца са свикнали да поставят всичко, което видят в устата си без значение дали ще са собствените им пръстчета или предмет, който дори до този момент не са виждали и не знаят за какво служи. За да се ограничи вероятността от заразяване със салмонела на малки деца е нужно поддържането на висока хигиена в домашни условия, редовно почистване на пода с безопасни препарати и честото миене на ръцете на детето.

 

Видове, симптоми:

Има над 1500 вида салмонела. Бактериите са грам-отрицателни и са част от семейството на ентеробактериите. Салмонелите са високо устойчиви, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода до 217 дни, в месото - повече от година. Стайната температура създава идеални условия за тяхното размножаване в хранителните продукти.

При стомашно-чревната форма на салмонелоза, заболяването започва с прояви като обща слабост на организма, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, повече от 5-10 изхождания в денонощието. Първите симптоми на салмонелозата са на лице между 12 и 72 часа след натравянето. Те са като при остър гастрит, гастроентерит или гастроентероколит. Това състояние може да продължи седмица. Обикновено води до загуба на тегло, дехидратация на организма със суха кожа и лигавици, жажда, спадане на артериалното налягане, с ортостатизъм, учестяване на пулса. Могат да се появят конвулсии, обикновено при по-малки деца. В най-тежките случаи дехидратацията води до остра бъбречна недостатъчност, хиповолемичен шок.

Има и други форми на салмонелоза, като всяка от тях е със специфични особености:

  • дизентерийно-подобната форма е с почти същите прояви като стомашно-чревната. Двете форми трудно се различават. Разликата е, че диарията при дизентерийно-подобната форма е с болезнени изхождания. Понякога в тях се намират примеси на кръв.
  • тифоподобната салмонелоза започва с диария и втрисане. На втория ден тези оплаквания изчезват, остава само високата температура. Нарасват обаче симптомите на интоксикация. Налична е коликообразна коремна болка. Увеличава се черният дроб и далакът. Рядко се появява обрив по тялото.
  • грипоподобна форма - симтомите са комбинация от гореспоменатите и такива, характерни за грип, като зачервено гърло. Могат да се появат ставни и мускулни болки.
  • септичната форма е най-тежката форма на салмонелоза. Характеризира се с висока температура. Особено опасна е с това, че се формират огнища на салмонели в някои органи на тялото – слезка, черен дроб, централна нервна система. Могат да бъдат поразени: сърце, черен дроб, кости, както и да предизвика съответни заболявания, като менингит, отит, пневмония, пиелонефрит, артрит. Бактериите могат да се разпространят чрез кръвта по целия организъм. При по-тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок. Тази форма на заболяването е трудно лечима.
  • при субклиничната форма липсват симптоми. Открива се чрез изследвания, анализ на фецес и кръвно изследване за антитела. Носителството може да бъде остро, хронично, транзиторно.

 

Причини:

Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като тези микроорганизми не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато. Възможно е дори да бъдат "консервирани", ако този вид приготвяне на храна не премине през необходимата термична обработка.

Най-честата причина за заболяването e неправилното съхранение и обработка на хранителните продукти, при консумацията на заразени храни, предимно от животински произход - месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.

Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с тези микроорганизми. Поради устойчивостта им те могат да бъдат пренесени чрез контактни предмети, прибори, съдове и др. Заразяването със салмонела става и при контакт с болен, селскостопански животни или домашни любимци, носители на инфекцията.

 

Усложнения:

Тежката дехидратация може да причини хиповолемичен шок с остра бъбречна недостатъчност, повишаване на креатинина и уреята, белези на интоксикация от уремията, олигурия до анурия.

При септичната форма могат да се появят органни усложнения – менингит, менинго-енцефалити, перикардити, ендокардити, тромбофлебити, пневмония, остеомиелит, абсцеси (гнойници) на черния дроб, мозъка, слезката и др. Извънчревните прояви на инфекцията протичат със съответната клинична картина.

 

Диагностициране:

Салмонелозата се диагностицира на базата на евентуална епидемиологична анамнеза, клиничната картина и изолирането на бактериите предимно от фецес, но в някои случаи кръв, урина, храчка, гнойни рани – когато има усложнения. В храната, източник на заразата, също могат да бъдат изолирани.

 

Лечение:

При средни и тежки форми на заболяване, особено децата и изтощените възрастни, се хоспитализират. Най-важен терапевтичен проблем е рехидратирането на организма и нарушенията в електролитите. Обикновено се изписват препарати, съдържащи калций - глюконат, глицерофосфат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, лекарства, елиминиращи токсините като медицински въглен, сашета, медикаменти за предотвратяване на обезводняването на организма и за възстановяване на електролитния баланс.

Антибиотците не се използват рутинно в лечението на салмонелозата, тъй като не скъсяват възстановителния период. При т.нар. рискови групи салмонелозата се лекува задължително с антибиотици. Причината за използването им е ограничаването на острите и тежки форми на салмонелоза, цели се да се ограничи разпространението в други части на тялото и размножаването на бактериите от род Салмонела. В рисковата група освен децата могат да попаднат и възрастни хора които имат специфични заболявания на далака, черния дроб и хора които имат имунна недостатъчност.

Ако човек е със силна и здрава имунна система (включително и за малките деца) лекаря може да предпочете лечение на салмонелозата с помощни средства, а не лечение с антибиотици. Целта е да се щади организма. Изписаните лекарства облекчават симптомите. Изключително важно, при хора с много остра диария и повръщане е, да се овладее обезводняването на организма.

 

Хранителен режим:

Освен чрез лекарства при салмонела се препоръчва специален хранителен режим - диета. Болния трябва да изключи от менюто си всички храни с животински произход докато не оздравее. Лекарите препоръчват в диетата да се добавят храни, които лесно се смилат в храносмилателната система - картофи, ориз. В диетата при салмонела трябва да бъде включено и приемането на много течности. При главоболие и температура се допуска прием на парацетамол в дозировка според възрастта на пациента.

Както при всички случаи на повръщане и диария, салмонелната инфекция води до загубата на значителни количества течности и електролити. Това поставя засегнатото лице пред повишен риск от дехидратация. За да се предотврати това, е необходимо да се осигури достатъчно количество вода и електролити. Най-лесният начин за това е честият прием на вода на малки глътки. Още по-добър вариант е вместо вода, да се приемате рехидратиращи разтвори. Може да си приготвите такъв и у дома, като към водата за пиене, добавите малко количество захар и/или сол.

Храната, която консумирате също може да окаже влияние върху тежестта на симптомите при наличие на инфекция.

Ако имате диария, най-добре е през първите 24 часа да не приемате никаква храна (ако не сте с хипогликемия), като през това време може да приемате неподсладен билков чай от лайка, мента или копър, на малки глътки през целия ден. На следващия ден може да добавите няколко настъргани червени ябълки на ден. След като преминат острите симптоми може да преминете към леки, недразнещи храни, без мазни, пикантни, солени и пържени храни, както и газирани напитки.

Опитайте да приемате много варени зеленчуци и да избягвате животински продукти. Зеленчукови сокове, хвощ, коприва, моркови, целина също се понасят добре.

Полезни продукти при салмонелоза

  • Плодове (особено банани и ябълки), зеленчуци (да се обърне внимание на картофите и морковите), не се отказвайте от киселомлечните продукти. Всички те помагат за бързото възстановяване на организма след отравяне с токсини, нормализира се обмяната на веществата. Освен това, плодовете и зеленчуците съдържат пектин, който свързва и извежда болестотворните бактерии. Органичните киселини имат същата функция. Наличието на калций в тези храни осигурява противовъзпалителен ефект.
  • Пюре от ябълки и моркови меко пречиства червата.
  • Ягодоплодните, например, боровинките, съдържат органични вещества, които укрепват организма и му помагат да се пребори със заболяването.
  • Същата функция има и лимонът, затова той също трябва да присъства в менюто, но не бива да се прекалява с употребата му, тъй като може да предизвика алергия. Това се дължи на факта, че поради болестта, не всички ензими участват в храносмилането.
  • Нетлъстите видове риба и месо са полезни за консумация при салмонелоза, те са в състояние да осигурят необходимото количество белтък. Може да се започне с кюфтета на пара.
  • Дините също са позволени. Те са диуретик, помагащ на организма да се пречисти от токсините и да се набави изгубеното количество течност. Разрешени са сухарите от бяло брашно. Те насищат с въглехидрати организма и не предизвикват ферментация в червата. Усвояват се лесно.
  • Необходимо е да се изпиват 2 - 4 литра течности за едно денонощие. Подходящи са зелен чай, негазирана вода, компоти, различни плодови напитки. Последните дават витамини на тялото, но през първите дни на заболяването се приема само вода.
  • Полезни са пилешките бульони и леките супи, те възстановяват силите на организма, зареждат го с енергия, усвояват се лесно и не дразнят стомашно-чревния тракт.
  • От кашите за предпочитане е тази от грис, притежава антидиаричен ефект.
  • Със същото действие е оризът, затова той също е добре дошъл в менюто, а освен това пречиства червата.
  • Елдата е следващият продукт, който е полезен при наличие на салмонелоза. Тя насища организма с полезни витамини като В, Р, РР, микроелементи - калций, фосфор, магнезий, желязо, йод. В елдата има лесно усвоими въглехидрати, които дават чувство за ситост, нормализира се стомашната киселинност.
  • Важно условие при приготвянето на кашите е те да се сваряват във вода. Сол и мазнина не трябва да се добавят, за да не се дразнят червата.
  • Картофено пюре, приготвено с вода, също е позволено за консумация. То има стягащо действие, като е в състояние да спре диарията.
  • Сварените и запечени ястия се прибавят към хранителното меню постепенно. Те действат щадящо върху стомашно-чревния тракт.

Опасни и вредни продукти при салмонелоза

  • Не се препоръчва консумацията на пушени и мариновани храни, консерви, защото натоварват и дразнят червата, усвояват се лошо.
  • Туршиите и подправките, полуфабрикатите и фаст фуудът също действат неблагоприятно върху стените на стомаха, като обострят заболяването.
  • Печивата следва да се изключат от менюто, тъй като се отнасят към въглехидратите, които водят до ферментиране в червата поради наличието на захар.
  • От плодовете да не се ядат грозде, круши и сливи. Те не се усвояват добре и предизвикват повишено газообразуване.
  • От зеленчуците да се изключат цвеклото, ряпата, репичките, краставиците и зелето. Да не се консумират и бобови култури (боб, грах, леща). Всички те съдържа груби влакна, усвояват се лошо и предизвикват стомашно подуване.
  • Забранени са мазните ястия, овесената каша и прясното мляко. Увеличават перисталтиката на червата, с което натоварват стомашно-чревния тракт.
  • Сладкарски изделия също не трябва да консумират. Захарта в тях води до ферментация в червата.
  • Да не се ядат портокали и мандарини, защото може да бъдат причина за алергия.
  • Подуване на стомаха предизвикват газираните напитки, затова те не са желани.

Към нормално хранене се преминава постепенно и под лекарско наблюдение.

 

Билколечение:

Освен стандартното медицинско лечение, някои билкови и алтернативни средства могат да бъдат ефективни за намаляване на симптомите и подпомагане на лечението:

  • Чесън. Един от най-популярните и ефикасни природни продукти, предлагащи антимикробна активност. Изследователи съобщават, че активната съставка в него (алицин) е ефективна за спиране на растежа на грам-положителни бактерии и грам-отрицателни бактерии, включително и салмонели.  Може да се възползвате от лечебните свойства на чесъна под формата на чай - към чаша вряща вода добавете 2 смачкани скилидки чесън и оставите да се запари за 15 минути. Пийте през целия ден. Ако е необходимо, може да приготвите и по-голямо количество. Други храни, съдържащи съединенията открити в чесъна са лук, праз и зелен лук. Те могат да се добавят към чая с чесън, за да стане по-силен.Не подслаждайте чая с чесън. Захарта може да насърчи растежа на салмонелите!
  • Масло от риган. Маслото, извлечено от листата на обикновения риган (Origanum vulgare) е изключително ценно, поради бързия и ефективен лечебен потенциал. То притежава не само антиоксидантни и противогъбични, но и силни бактерицидни свойства. Наличието на феноли, като тимол и карвакол в маслото от риган го прави мощен антисептик, който унищожава много видове бактерии, включително салмонела. Прах от риган също може да е от полза, но етеричното масло е с по-мощно действие. Може да използвате като 2-3 капки от маслото, разредите в чаша вода и пиете веднъж на ден!Вътрешното приложение не се препоръчва при деца. Консултирайте се с натуропатичен лекар или билкар, който да контролира лечението.
  • Масло от мента. Компрес от ментово масло оказва антиспазматично действие и може да е много полезно срещу коремните спазми при салмонелозна инфекция. Втрийте 2-3 капки етерично масло от мента върху корема и покрийте с топла ленена кърпа. Най-добре е да останете в леглото поне един час.
  • Хидрастис. Според редица билкари, използването на корена и коренището на билката Hydrastis Canadensis действа като билков тоник, което я прави подходящо средство за лечение на симптоми като диария, треска и отпадналост. Наличието на мощни алкалоиди като берберин, прави хидрастиса надежден антимикробен агент, който е особено активен в борбата с някои видове салмонели. Може да използвате под формата на чай. Хидрастис не бива да се използва от бременни и кърмещи жени!
  • Билков чай. За намаляване на възпалението и дезинфекционен ефект, може да използвате следната билкова смес:
  1. 30 грама лайка;
  2. 30 грама мащерка;
  3. 30 грама бял равнец;
  4. 45 грама нарязан корен от женско биле;
  5. 30 грама настърган корен от астрагал.

Смесете и поставете 1 супена лъжица от билките в чаша вряла вода. Оставете да се накисне за около 10 минути. Пийте 3 чаши всеки ден.

  • Още билки, които имат бактерициден ефект и могат да са полезни в случаи на салмонелоза са черен орех и карамфил на прах, евкалипт, пелин, хвойна, джинджифил, екстракт от грейпфрут.

Някои билки може да предизвикат нежелани реакции, затова, преди да използвате билки и билкови продукти се консултирайте с лекар!

  • Картофи. Стомашните спазми могат да бъдат облекчени чрез прилагане на топлина. За целта, може да използвате домашно приготвен топъл компрес – сварете няколко необелени картофа, поставете ги в тънка ленена кърпа и ги разстелете хубаво. Обвийте в още една кърпа, и поставете така полученият топъл компрес върху корема си поне за един час.

 

Хомеопатични средства

  • Ипекакуана. При силно усещане за гадене, придружено от повръщане. Характерни индикации за употреба на ипекакуана са влошаване на гаденето от всякакъв вид движение или навеждане напред; липса на жажда въпреки повръщането; спазматични и коликообразни болки в корема.
  • Арсеникум лабум. Вземете при изгаряща коремна болка с едновременна проява на диария и повръщане, усещане за студено тяло и крайници, силна жажда и изблици на пот; изгаряща болка в корема, която временно се облекчава от топъл чай на малки глътки.
  • Вератрум албум. Вземете при коремни спазми с болки, гадене, повръщане или диария. Показанията включват още изтощение след повръщане, бледа и лепкава кожа, жажда за студена вода.
  • Пробиотици. Пробиотиците намаляват нивата на салмонелите, като произвеждат метаболитни крайни продукти, които ги инхибират или антагонизират. Тези съединения включват водороден прекис, млечна и оцетна киселина. Освен това, пробиотични микроорганизми като L. Bulgaricus и L. Casei подобряват имунната защита.

 

Профилактика:

  • За да се предпазите от разболяване със салмонела, е нужно да обработвате храната с висока температура, термичната обработка убива бактериите от род Салмонела. Тук е добре, да Ви споменем, че приготвянето на храна в микровълнова фурна не води до убиването на бактериите, причинители на салмонелоза.
  • Ако обичате да консумирате яйца, то те винаги трябва да са твърдо сварени. Лекарите и инспекторите по хигиена на храните предупреждават, че дори в яйцата на очи може да оцелеят бактериите от род Салмонела.
  • Малките деца са рискова група от заразяването със салмонелоза. Вниманието ни винаги трябва да е нащрек. Трябва да ограничим контакта на детето с екскременти от животни (примерно в парковете от бездомни кучета или котки, също така не забравяйте и домашния любимец).
  • Редовно миене на ръцете намалява риска от попадане на бактерии в човешкото тяло.
  • Мийте редовно, с добри дезинфекциращи препарати съдовете и местата, с които контактува храната, преди да бъде подложена на термична обработка.