Банер за мобилна версия за апликация

Себорея

Себореята е състояние на организма, при което се отделя мастната секреция (нарушена мастна обмяна) от кожата. Мастният секрет е с променен химичен състав и количество. От скалпа започват да падат бели до жълтеникави люспи, които образуват мастни области, както по косата, така и по лицето и вътре в ухото. Може да се прояви заедно със зачервяване на кожата.

Себорейните области по главата и тялото са тези, които са богати на мастни и потни жлези и косми. Това са :

 • лице – нос, чело, брадичка, бузи;
 • окосмена част на главата;
 • гърди;
 • гръб – в областта между двете лопатки;
 • подмишници;
 • кожата в областта на слабинните гънки.

 

Причини:

Причините за настъпване на това състояние не са напълно изяснени. Приема се, че значение за това имат:

 • психичното състояние;
 • хормонален дисбаланс (щитовидна жлеза, полови жлези);
 • смущения на гастро-интестиналния тракт и др.;
 • Кожата на хора със себорея е предразположена към развитие на кожни заболявания. Върху себорейна кожа се образуват:
 1. през пубертета - комедони, милиуми и акне;
 2. след пубертета могат да се развият заболявания като себорейна екзема, розацея, алопеция;
 3. в по–напреднала възраст – брадавици, ринофима и други заболявания.

 

Симптоми

 • Кожни лезии;
 • Мазни участъци от кожа;
 • Лющене на кожата, мазен пърхот;
 • Сърбеж – може да се засили, ако кожата се разрани;
 • Зачервяване;
 • Косопад.

 

Видове:

Различават се: мазна себорея и суха себорея. Възможно е една форма на себорея да премине в друга, както и да се срещнат смесени форми.

 • Мазната себорея се дължи на повишена продукция на мастен секрет, която често е израз на хормонален дисбаланс и тъканна хиперандрогенемия. Мастният секрет освен, че се образува в по-голямо количество е и с променен химичен състав и в него преобладава олеиновата мастна киселина. Кожата на лицето се омазнява и покрива с мазен слой, който е най-силно изразен в областта на носа, челото и брадичката. Порите на лицето в тези области обикновено са разширени. Себорейните области по тялото, както и кожата на главата се покриват с мазни люспи (стеаринов пърхот) с жълтеникавосивкав цвят, не предизвикват субективни усещания и при отпадането им подлежащата кожа е с изтънен епидермис и розов цвят. Себореята съпровожда клиничната картина на себорейният дерматит, акнето и розацеята. Често мазната себорея се съпровожда и с увеличена потна секреция по дланите, ходилата и аксилите. Себорейната кожа е терен за развитие на бактерии и гъбички.
 • При сухата себорея (себостаза) е налице намалена продукция и секреция на мастен секрет, която се съчетава често с фоликуларна хиперкератоза (местата на космените фоликули се покриват със ситни люспи) - пърхот. Химичния състав на мастният секрет е променен и в него преобладава стеаринова мастна киселина – твърда мастна киселина. Кожата на лицето и косата се изсушава и покрива с фини бели люспички - пърхот, при отпадането на които се образуват розови петънца, с различна големина. Субективно излющването на фините люспички се съпровожда от сърбеж. Себостатичната кожа старее по-бързо и е по-чувствителна към екзогенни дразнители. Себостазата придружава заболявания като атопичен дерматит и ихтиози.

 

Лечение:

Съвременните терапии за себорея са основани на идеята, че се касае за гъбично заболяване. Т.е. на първо място е специфичното противогъбично въздействие, и едва след това – противовъзпалително и хормонално.

Когато е засегнат скалпът, се препоръчват шампоани или сапуни с цинк, катран, противогъбичния компонент кетоконазол. Те трябва да се прилагат, не по-рядко от два пъти седмично, най-малко един месец. Ако е необходимо – и повече, до пълното изчистване на огнищата. След това, прилагането на споменатите средства, трябва да продължи с профилактична цел, по веднъж в седмицата.

Ако е налице себорея в лека форма с прояви по гладка, неокосмена кожа, се препоръчват кремове, мехлеми и лосиони със същите активни компоненти. Формулата за прилагането на противогъбичното средство е същата: намазване 1-2 пъти седмично за най-малко един месец. Ако обаче си имаме работа със себорея в тежка форма и болният е развил възпаления и твърди сърбящи плаки по кожата, преди третирането с противогъбичен агент се изпълнява специфична подготовка. Тя се състои в промиване и почистване на плаки и люспи с помощта на салицилова киселина или катранени препарати. Може също плаките по скалпа да се размекнат с помощта на масла, а след това да се използват шампоани с кетоконазол.

Тази терапия все пак може да се окаже неефективна, затова следващ подход е прилагането на хормонални мазила или дори перорален прием на противогъбични препарати. Подходящи за такива случаи са противогъбични медикаменти като кетоконазол, тербинафин или флуконазол. Дозата и продължителността на приема трябва да определи дерматологът, но обикновено тази терапия е едноседмична.

Друга схема на лечение е с перорален прием на изотретиноин за четири седмици. Комплексното лечение предполага включване на още медикаменти – витамини, противоалергични, успокоителни, балансиращи работата на стомашно-чревния тракт и пр. Продуктите с кетоконазол в последно време са считани като най-успешни при лечението на себорея.

Добре действат и шампоаните с цинк от типа на Head and shoulders. По-скромни са заслугите на продукти с катран и отлюспващи компоненти. Те не дават бърз ефект, а освен това при прекратяване на употребата им почти винаги проблемът се завръща.

За лечението на мазната себорея е необходимо спазването на диета с ограничение на тлъсти храни и въглехидрати, набляга се на растителни мазнини. Изключва се консумацията на пикантни храни и алкохол.

Съобразно преценката на дерматолог се назначават антисеборейни препарати. Трябва да се има предвид, че силното обезмазняване на кожата може да провокира още по-обилно отделяне на мастна секреция. Затова самопроизволното прилагане на кератолитични и антисеборейни препарати е нецелесъобразно.

При мазна себорея на косата (на кожата на главата) се прилагат антисеборейни, меки кератолитични и дезинфектиращи шампоани, които съдържат обикновено катран, салицилова киселина, цинк, селениум сулфид, кетоконазол. Прилагат се също антисеборейни лосиони за коса, а при данни за възпалителни промени се използват антифунгални (противогъбични) и кортизонови кремове.

При мазна себорея на лицето грижите за кожата са ежедневни и се състоят в измиване на лицето 1-2 пъти дневно с антибактериален сапун и по преценка на дерматолог при силно омазняване се използват 3-4 пъти седмично серни или борнотимолови сапуни. Трябва да се внимава, тъй като целта е да се намали мастната секреция, а не да се дехидратира кожата. При показания се използват антисеборейни препарати – 1-2% салицилов спирт и готови лосиони съдържащи гликолови и хидрокси киселини. Използват се меки кератолитични средства (цинков сулфат) и течни охлаждащи пудри.

При данни за инфекция и оформяне на акне лечението се провежда от дерматолог и съвпада с лечението на акне.

При суха себорея на косата (на кожата на главата) се прилагат:

 • брилянтин;
 • селениум сулфид;
 • унгвент на Сабуро и др.

При суха себорея на лицето се използват емолиенти, мазни и подхранващи кремове, масла и др.

Себорейната екзема се характеризира с обриви - различни по големина зачервени петна, покрити с мазни люспи. Те се разполагат на различни места:

 • по окосмената част на главата;
 • лицето, гърдите;
 • в областта на свивките на лактите и колената, седалищните гънки.

Макар и по-рядко обривите могат да се слеят и да обхванат голяма площ от кожата.

Лечението на себорейната екзема се осъществява от дермотолог. Понастоящем се прилагат главно локални кортикостероидни препарати. В зависимост от фазата на обостряне или хронифициране, приложение намират също и разтвор на калиев хиперманганат, ихтиол, различни видове катрани, сяра и кератолитични препарати. Лечението на този вид екзема се комбинира в подходящ момент с лечението на себорея.

 

Народна медицина:

Опитите да се спасим от пърхот и себорея с помощта на шампоани не винаги са успешни. Затова пък народната медицина разполага с едно специално средство, което дава добър ефект: едра сол или морска сол.

Ето как най-простичко действаме срещу себорея по скалпа със солта: Първо – измиваме хубаво косата си с обичайния шампоан. Косата и скалпът трябва да са съвсем чисти, да няма никакво омазняване. В още мократа коса се втриват солните кристали и се масажира внимателно в продължение на няколко минути. Този пилинг постига следните ефекти: изчистват се мъртвите клетки от скалпа, спира падането на косата, усилва се кръвообращението. Ако Ви е страх, че можете да разраните чувствителната кожа, трябва да знаете, че това няма как да се случи: от влагата солните кристали започват веднага да се топят и смаляват и процедурата действително е “мека”. След като приключите с масажа – изплакнете косата над някакъв съд, в който съберете солената вода. С нея още веднъж залейта главата си. Още след първата процедура неприятното омазняване и пърхотът ще изчезнат, а след известно време ще установите колко гъвкава и гъста е станала косата Ви. Няма да Ви навреди, ако правите тази солена процедура всеки път, когато си миете косата. След като проблемът Ви се разреши, правете го профилактично веднъж на 1-2 седмици.

Ето още два начина за лечение със сол на себорея и пърхот:

 • Разтворете 1-2 лъжици сол в 1-2 литра вряла вода и накиснете в нея парче памучна или ленена тъкан. Изцедете леко и с мокрия плат увийте главата си. Масажирайте скалпа през материята в продължение на половин час. По този начин въздействието на солта е осигурено, кръвообращението се активира, без да имате опасения за дразнене от солните кристалчета.
 • Намокрете косата си и започнете да втривате едра сол в корените й. След това останете със солта за около 20 минути и измийте, но само с вода – без шампоан. Може да положите подхранваща маска и отново да измиете обилно с топла вода, без шампоан. Косата трябва да изсъхне по естествен път.

Тези рецепти могат да се прилагат веднъж седмично – това е достатъчно. Не забравяйте, че солта изсушава кожата, така че тези рецепти не са подходящи за суха себорея или при много суха коса. Ако рискувате, положението Ви може да се усложни.

Ябълковият оцет в концентрация 6% също е успешно народно средство за лечение на себорея. Той върши работа заради съдържащите се в него витамини от Б-групата, аскорбинова киселина и каротин. Освен това съдържа пектин; не просто очиства скалпа, но и подпомага зарастването на малки ранички по него, т.е. насърчава регенерацията. Оцет за жива, лъскава коса народите използват от поколения: в народните практики всъщност се използва това, че продуктът помага да се нормализира алкално-киселинният баланс и да се отстранят негативните въздействия върху кожата и косата.

Ето как да използваме ябълков оцет за изплакване на измитата коса. Трябват ни четири супени лъжици оцет, който разтваряме в чаша вода. Изплакваме косата с разтвора, като събираме течността в подходящ съд и повтаряме процедурата няколко пъти. Накрая изплакваме с чиста топла вода. При изплакването разтриваме корените на косата.

Ето и рецепти за две маски за коса с ябълков оцет:

 • Накисваме в оцета мека гъба и с нейна помощ намазваме хубаво скалпа. След 20 минути измиваме обилно само с вода.
 • Разтваряме две супени лъжици оцет в половин чаша вода със стайна температура. Доливаме с отвара от лайка, мента и няколко капки  рициново масло. От сместа се втрива в скалпа, поставя се полиетиленово фолио и кърпа. Държи се един час, като е добре два-три пъти главата да се затопля със сешоар. Накрая се измива обилно с вода, без шампоан.

И двете рецепти могат да се прилагат по два пъти седмично в продължение на месец.

Пастата “Сулсена” е лекарствен продукт, препоръчван при себорея. Лечебното средство има и вариант – шампоан. Двата продукта са с идентичен състав, могат да се използват самостоятелно, но най-добър ефект има при съвместното им приложение. В съответствие с инструкциите от пациентските листовки продуктите се нанасят на скалпа и косите. Активен компонент в продуктите е селеновият дисулфид. Той именно унищожава гъбичките, които причиняват пърхот. Регулира функциите на мастните жлези; регулира скоростта, с която се отлющват мъртви клетки от скалпа. В резултат на всичко това, се неутрализират причините за поява на себорея и пърхот. Процесът не е бърз, минималният срок на терапията е три месеца. Шампоанът се използва веднъж в седмицата – втрива се в скалпа и след 4 минути се отмива.

Пастата се втрива върху корените на измитата и мокра коса. След 20 минути се измива обилно с вода. Дори да нямате сериозен проблем, за профилактика правете едномесечен курс веднъж в годината.

Използването на “Сулсена” заздравява косъма и му придава лъскавина, спира косопада, регулира секрецията на мастните жлези – това прекратява бързото омазняване на косъма, спасявате се от кошмарния сърбеж по скалпа. Прекратява се образуването на екзогенни токсини, които поразяват корените на косъма; клетките по скалпа стават по-здрави, а косъмът – еластичен.

Ако изпълните правилно целия курс на терапия с тези продукти, за дълго ще се спасите от мъките със себорея и пърхот. Ефектът е траен.

Крем/маз със сяра: това е гъста смес от свинска мас, вазелин и 10% сяра. Приготвя се от равноспособни специалисти в Галенови работилници. Мазилката със сяра се използва при пърхот, себорея, псориазис, краста. Дезинфекцира, има противопаразитно действие. Втрива се по малко в скалпа и след пет минути се измива. Процедурата се повтаря всеки ден в продължение на 7-8 дни. След това се прави пауза от 24 часа и терапията продължава с лечебни шампоани от рода на низорал.

Преди да започнете такова лечение, трябва да посетите дерматолог. Сярата върши работа само при някои патогенни микроорганизми и може да се окаже, че това не е Вашият цяр. Към подобно средство се пристъпва само тогава, когато ефектът му е до голяма степен сигурен и когато други средства не са дали резултат. Серният крем, не е от средствата, щадящи косата – ефектът може да бъде негативен по отношение на косъма.

Това средство не е подходящо за бременни, защото може да попречи на спокойното износване на плода. Не се препоръчва и за малки деца, защото може да им причини кожни раздразнения.

Важно е и това, че прилагането на въпросното мазило може да причини локални отоци и парене в обработената с него кожна зона. Възможни са още болка, повишена температура, зачервяване и обриви.

Маслото от чаено дърво отдавна се прилага в народната медицина като продукт с противовъзпалително и антисептично действие. То е едно от предпочитаните средства за регулация на повишеното отделяне на секрети от мастните жлези и при грижите за скалпа.

Ако добавите такова масло към обикновен шампоан, можете да очаквате следните ефекти: да се спасите от пърхот, да предпазите косата си от чупливост, да намалите секрецията на мастните жлези, да неутрализирате сърбеж, възпаление и дразнения по кожата на главата.

Маслото от чаено дърво убива патогенните микроорганизми, които са причинители на обсъжданите проблеми. Ако добавяте малки количества от него към обичайната козметика за коса, Вие ще се предпазите от косопад, нацепване и чупливост на косъма. Вижте четири варианта за използването на това етерично масло:

 • Рецепта №1: Към обичайната си доза шампоан за едно измиване, добавете три капки масло; нанесете на главата и масажирайте пет минути. Измийте се по този начин два пъти за седмица и ще усетите ефекта.
 • Рецепта №2: Пригответе си маска за коса от две лъжици зехтин или рициново масло. Добавете в основата пет капки масло от чаено дърво и по две капки – от лавандула, розмарин и бергамот. Смесете хубаво, изчакайте 10 минути и нанесете върху косата и скалпа. След половин час измийте хубаво с шампоан. Възможни са алергични реакции – в такъв случай прекратете използването на тази рецепта.
 • Рецепта №3: Смесете по 50 мл спирт и вода и добавете 30 капки масло от чаено дърво. Разбъркайте хубаво и намажете корените на косата. Оставете за цяла нощ. Правете тази процедура три пъти седмично и ще получите желания ефект.
 • Рецепта №4: Вземете суров жълтък от прясно яйце и добавете в него една чаена лъжичка масло от репей и 4 капки масло от чаено дърво. Втрийте сместа в корените на косата и я оставете открита за 15 минути, а после за още 15 я увийте с полиетиленово фолио. Следва хубаво измиване с шампоан. Тази маска се прави веднъж седмично.

Посъветвайте се с дерматолог дали маслото от чаено дърво е подходящо за вашата кожа. По принцип то изсушава, така че ако сте със суха кожа няма смисъл да го използвате.

В състава на катранения сапун има дървесен катран – обикновено от бреза. Обикновено съдържанието му в общата маса е около 10%. На него сапунът дължи антимикотичния и противовъзпалителен ефект. Катраненият сапун регулира вроговяването на епителните клетки, усилва микроциркулацията на кръвта в дермата, ускорява процесите на регенерация. При пърхот мийте главата си с катранен сапун. Добре е да знаете, че такава операция си има правила. Започва се с намокряне на косата. След това със сапуна енергично се натриват двете длани и се разтъркват, докато се получи пяна. Тази именно пяна се нанася върху кожата на главата и косата. Следва 7-минутен масаж и измиване.

Катранен сапун може да се използва не по-често от два пъти седмично. Той също изсушава кожата. Катраненият сапун е добро профилактично средство, върши работа при използване веднъж седмично.

След процедура с катранен сапун косата се измива с топла – не с гореща вода. Хубаво е после да се използва балсам, за да омекне косата и да се разреши по-добре. Неприятната миризма от сапуна се неутрализира с разтвор от ябълков оцет, 1 част оцет и 4 части вода. Изплаква се, като за аромат могат да се прибавят няколко капки етерично масло – лавандула, роза, чаено дърво, портокал.

Ако сапунът е използван правилно, пърхотът ще изчезне, а косата ще стане по-здрава и лъскава.

Маска за коса от едно разбито яйце, към което се прибавят по една супена лъжица мед, майонеза и олио. Втривате в корените на косата и след половин час измивате.

Чесън. Използваният като подправка и средство за засилване на имунитета чесън е начин за решаване на проблема. Смесете пюрираните скилидки от една глава чесън с мед. Нанесете върху косата за час.

Може да опитате и маска – чесън, накиснат в ракия за няколко дни. Ефектът от тези маски е поразителен. Освен, че регулират секрецията и спират образуването на нов пърхот, те стимулират растежа на космените фоликули и състоянието на косъма като цяло. В резултат от засиления приток на кръв към главата, благодарение на маските с чесън, спира косопадът.

Кокосово масло. Ползите от употребата на кокосово маслото са многобройни не само за косата, но и за скалпа. Този изключително ценен продукт се бори успешно със себорята. Намажете скалпа с уханното масло и постойте така поне час. Още по-добър е ефектът, ако преспите по този начин. На сутринта отмийте маслото от скалпа със шампоан или катранен сапун.

Овесена каша. Питателната овесена каша трябва да бъде неизменна част от менюто на страдащите от себорея. Богатите на витамини от групата В овесени ядки помагат на организма да се справи с нашествието на гъбичката, причиняваща себорея.

Алое вера. Неприятната себорея протича със зачервяване и сърбеж. Изпитаният лек, който Ви предлагаме с алое вера, облекчава дискомфорта, свързан със себореята. Смесете 100 милилитра чист гел от алое вера с една малка лъжичка чаено масло. Кремообразната смес се нанася в корените на косата и престоява там половин час, след което се изплаква с вода и се сапунисва със шампоан. Маска от равни количества сок от алое, лимонов сок и рициново масло и мед върши чудеса с лющещия се и сърбящ скалп. Прилага се половин час преди миене на косата.

Витамин Е присъства в повечето мазила срещу себорея. Положителният му ефект се дължи на неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Ако лекувате себорея, вероятно Вашият лекар Ви е предписал добавки, съдържащи този витамин. Увеличете приема на храни, в които той се съдържа – това са всички ядки и растителни масла (избирайте само нерафинирани). Към домашно приготвените мазила срещу себорея може да прибавите ампулки Витамин А. Намират се във всяка аптека на напълно достъпна цена. Може да добавите и една ампулка към готовите мазила или шампоана си за коса. Само не забравяйте преди употреба да разклатите енергично шишенцето, в което е той, тъй като витаминът е мазен се отделя на повърхността на шампоана.

Предлагаме Ви маска, която е ефективна при пърхот и себорея, но не трябва да прекалявате с нея, тъй като не са единици случаите, в които състоянието дори се влошава, тъй като се засилва мастната секреция и излющването. От изключителна важност в случая е доброто изплакване на косата след приложението на маската с тривитаминол. Знайте, че тя се отмива много трудно и именно остатъчната мазнина води до запушване на космените фоликули и от там и да засилване на косопада и влошаване при пърхот и себорея. Маската, която препоръчваме да опитате, съдържа следните компоненти в равни количества – тривитаминол, оцет, алкохол (неутрализира омазняването) и лъжичка сяра. Престоява се с нея час и се отмива старателно. При необходимост нанесете повторно шампоан.

Уринотерапията води до успешно резултати в битката с коварната себорея. Заложете на нея, за да се избавите трайно от проблема. Съдържащите се белтъчини в урината убиват гъбичката, причиняваща неприятно лющене. Използвайте единствено първата урина за деня, тъй като тя е с изключителни лечебни свойства. Полейте косата си с нея или нанесете с памучен тампон само върху проблемните участъци. Изчакайте 15 минути преди да изплакнете единствено с вода. Приложена върху цялата коса, тя възвръща блясъка и жизнеността на изтощените краища.

 

Билколечение:

 • Мед. Пчелният мед, който е известен с уникалните си лечебни свойства, е незаменима съставка от домашните мазила за лечение на себорея. Накиснете за половин час дъбови кори (Quercus robur L.) във вряла вода в съотношение между двата компонента едно към десет. Сложете сместа да къкри на котлона за 15 минути. След това оставете да се кисне още половин час. След прецеждане, към течността се прибавя лъжица мед и с нея се правят фрикции в корените на косата. Вътрешно приемайте по една лъжица 5%-ов прополисов разтвор (разреден с вода в съотношение 1:5) с лъжица мед. 
 • Лайка. Уханната лайка (Matricaria), известна с антибактериалните и противовъзпалителните си свойства, успокоява сърбежа при себорея, благодарение на съдържащите се в нея флавоноиди, етерични масла и витамини А, С и В. Пригответе силна отвара от билката (има кафяв, а не жълт цвят) и с нея направете компрес на поразените участъци. Запарете няколко пакетчета чай от билката и след като течността достигне температура, поносима за допир с кожата, потопете в нея хавлиена кърпа. Изстискайте я добре и наложете върху засегнатите от себорея участъци. Ако досадните корички са по кожата на лицето, почиствайте го по няколко пъти на ден с тампон, напоен в отвара от лайка. Отвара от лайка облекчава сърбежа и възпалението при себорея. Може да използвате и вода от лайка, с която е възможно да се снабдите от магазините за био продукти. В този натурален продукт полезните вещества от цветовете на лайката са извлечени чрез парна дестилация.
 • Куркума. Известната с лечебните си качества куркума е лек и срещу себорея. Нанесете върху скалпа си смес от една лъжица зехтин с двойно по-малко количество от подправката, стрита на прах. Постойте така 5-10 минути, след което отмийте с вода и средство за измиване на коса (шампоан или още по-добре в случая - катранен сапун).