Банер за мобилна версия за апликация

Сенна хрема

Сенната хрема, известна също като алергия към цветния прашец, характеризира алергична реакция на тялото. По-конкретно, сенната хрема представлява свръхчувствителност към протеините на пчелния цветен прашец, отделян във въздуха от треви, билки, култури и дървета. Техническите термини за сенна хрема са полиноза, сезонен алергичен ринит или алергична ринопатия.

Алергиите към цветен прашец са сезонно разстройство, предизвиквано от носения по въздуха цветен прашец на цъфтящите растения. При контакт с нашите лигавици или респираторен тракт, цветният прашец може да отключи алергична реакция, причиняваща зачервяване и сълзене на очите, сърбежи, пристъпи на кихане и затруднения в дишането.

Здравата имунна система лесно може да разграничи вредните патогенни агенти и вредните частици. Тя знае, че цветният прашец е безвреден. Въпреки това, ако имунната система е небалансирана, какъвто е случаят при свръхчувствителност, тя разпознава цветния прашец като вреден патоген. Тя се старае усилено да отблъсне цветния прашец и да го отстрани от тялото – например, чрез течащ нос или насълзени очи.

Когато цветният прашец влезе в контакт с тялото ни, „свръхчувствителните имунни клетки” го считат за вреден агент. Имунните клетки се алармират и се опитват да защитят тялото, като произвеждат антитела, като имуноглобулин Е (IgE). Тези антитела остават в кръвния поток, независимо дали алергенът (отключващият алергията) все още е в тялото или вече е изчезнал.

Ако алергенът отново се появи в тялото ни, антителата са готови за битка. Те се свързват с определени клетки от защитните механизми на тялото (мастоцити) със скоростта на светлината. Впоследствие, мастоцитите отделят съобщителни вещества (главно хистамини), които алармират цялото тяло. Възпалителната реакция в тъканта се задейства от съобщителното вещество хистамин.

Реакцията към алергена може да се прояви при директен контакт или няколко часа по-късно. Сенната хрема принадлежи към незабавните свръхчувствителности, известна също като свръхчувствителност тип I.

Действително е неприятно, но най-лошият избор е просто да отидете до аптеката и да си вземете някакви капки за нос, за да Ви се "отпуши" носа. Това може и да помогне за ден-два, но след това носът се запушва окончателно и хремата става особено упорита. Развива се едно особено неприятно състояние, което се дължи на пареза на съдовете в носната лигавица. За да се възвърне предишното състояние на периодична хрема ще бъдат необходими около две седмици, през които организмът изпада в "абстиненция" и хремата е особено интензивна.

 

Причини:

Най-често се касае за банален вирусен ринит, сенна хрема или вазомоторен ринит.

Баналният вирусен ринит протича като епидемия, нерядко се съчетава с лека температура и отминава със или без лечение за около седмица.

Вазомоторният ринит протича с кихане и различно обилна хрема, по-често в сутрешните часове и е обикновено целогодишен. По-често се среща при пушачи и лица които работят в химически замърсена среда. Нерядко отминава спонтанно след спиране на тютюнопушенето и отстраняване на външните дразнители. Понякога се дължи на медикаменти (например употребата на резерпин или ретизид).

Алергичният ринит, или сенната хрема се дължи на алергична реакция към външни, чужди за организма вещества. Нерядко това е прашеца от цъфтящите треви и дървета, но често се отключва от плесени, микрокърлежи съдържащи се в домашния прах и рядко от определени храни.

Алергията е просто извънредно силна реакция от страна на организма към тези вещества. Става дума за вродената способност на организма да произвежда прекомерно голямо количество антитела при срещата си с определени външни дразнители (алергени). Същите антитела се произвеждат и от организмите на неалергичните лица, но в по-малко количество и не толкова често.

Обикновено склонността към алергия се наблюдава при няколко души в едно семейство. При някои от роднините се среща сенна хрема, при други астма, а при трети екзема. Нерядко един и същи пациент страда от две или повече страдания - например в миналото си е страдал от екзема, след години от сенна хрема, а в по-късна възраст от астма.

 

Симптоми:

 • сърбеж в носа;
 • често кихане;
 • течащ или запушен нос;
 • болно гърло;
 • сърбеж и сълзене от очите.

 

Лечение:

Сенната хрема за разлика от другите форми на алергичния ринит е сезонна. При всеки пациент тя протича в определен сезон, някои години по-леко, а други по-тежко.

 • Конвенционалното лечение се провежда с антихистаминови медикаменти. Най-честата им странична реакция е поява на сънливост. Понякога се предписват смеси от антихистамини и деконгестанти. Те могат да бъдат с неприятни странични ефекти при пациенти, които страдат от високо кръвно налягане или имат простатни проблеми - могат да доведат до хипертонични кризи и затруднено изпразване на пикочния мехур.
 • Някои болни получават облекчение единствено от лечение с инхалаторни кортикостероиди. Те се прилагат вече над двадесет години и се знае, че не притежават съществени странични ефекти. Проблем в употребата им е високата цена, възвръщането на симптомите след преустановяване на лечението и необходимостта от лекарско предписание.

Медикаментите за лечение и облекчаване на симптомите се приемат не само под формата на таблетки, но и във вид на капки и спрейове.

Ксизал, Зиртек, Ранитидин, Кларитин, Зодак, Ринитал са медикаменти за перорален прием, действащи на един и същ принцип като блокатори на производството на хистамин.

 • Ксизал е медикамент, използван за потушаване на бурната реакция на организма при сенна хрема и копривна треска. Той действа на принципа на останалите блокатори на отделяния хистамин при пациентите, страдащи от алергия. Седативният му ефект не е категорично установен. При част от пациентите, участвали в тестовете е на лице сънливост. Ако Ви предстои дълго шофиране или продължителна работа с големи съоръжения, изискващи повишена концентрация, по-добре изберете някои от медикаментите – ериус или кларитин.
 • Ериус успешно повлиява симптоматика на алергични реакции на лигавиците на дихателните органи. Оказва положително влияние и при възпаления на бронхите в резултат от контакта с алерген. Съществуват и капки от това лекарство, които обикновено се предписват на най-малките пациенти.
 • Зиртек принадлежи към първо поколение антиалергични препарати със силно изразен седативен ефект. Откакто се предлагат негови аналози, при които този неблагоприятен ефект не се наблюдава, той е по-малко предпочитан.
 • Кларитин е един от съвременните антихистаминови медикаменти, които не причиняват сънливост за разлика от много други подобни препарати. Приемът му не пречи на нормалното протичане на ежедневната дейност на болния. Облекчава неприятните симптоми на сезонната алергия към цъфтежи.
 • Зодак е друг антиалергичен медикамент, който успешно потушава симптомите на ринит на алергична и хронична основа. Неговата активна съставка цетиризин е възможно да предизвика остра алергична реакция. Ако това се случи, трябва да се преустанови употребата на зодак и след консултация със специалист да се започне приема на друг антихистаминов медикамент. Липсват данни за повишаване на сънливостта след прием на зодак, но въпреки това пациенти, на които им предстои дълго шофиране и експлоатация на големи машини, би следвало да бъдат внимателни с приема на медикамента.
 • Ринитал е едно от решенията на съвременната хомеопатия за лечение на мъчителната сенна хрема. Този медикамент на „нежната“ медицина облекчава симптоми на алергията като секреция от носа или липса на такава (запушен нос), сърбящи и парещи клепачи, кихане. Приемът може да започне още преди проявата на симптомите. Една от съставките на хомеопатичното хапче е пшенично нишесте и затова то е табу пациенти с цьолиакия.

Единственият ефикасен метод за облекчаване остротата на симптоматиката на коварната сенна хрема е чрез поставянето на инжекция. Тази терапия е известна в медицината с термина хипосензибилизация. Курсът трае три години с прекъсвания от няколко месеца. Лечението започва още преди проявата на първите симптоми. Първоначално чрез инжекция в тялото се вкарва малко количество алерген, което се увеличава всяка седмица. Постепенно организмът привиква към алергена и започва да не го приема като дразнител.

 • Алергопревент е една от алтернативите за успешно лечение на алергия към полените с инжекции.
 • ALK7 е другата алтернатива, придобиваща все по-голяма популярност. Лечението с тази инжекция обикновено започва през втория месец от годината. След поставянето на 4 инжекции за период от три седмици се наблюдава значително подобрение на състоянието на пациента.

Освен със спрейове за нос, острата симптоматика на сенна хрема и алергичен ринит е възможно да овладете благодарение на капки за нос виброцил. Това са едни от най-популярните капки за нос и са предпочитани от пациентите заради широкоспектърното им приложение. Те облекчават не само симптомите на алергичен ринит, но и на вазомоторни заболявани и настинка.

В Европа, а вече все повече и в България лекарите трупат опит в лечението на сенната хрема с хомеопатия. Основното предимство на този метод е, че се прилагат малки и безкрайно малки дози медикамент, тъй че няма никаква опасност от странични или токсични ефекти на лечението. Хомеопатията лекува болестите, като стимулира естествените защитни механизми на организма. В този смисъл тя е регулираща терапия с много голям потенциал при алергичните заболявания, защото при тях патологичното състояние се дължи на нарушена регулация в имунния отговор.

Принципно хомеопатичното лечение може да се раздели на симптоматично, и лечение на терена (конституцията) на болния. Симптоматичните медикаменти се подбират според конкретната клинична картина на болния и целят просто да намалят и облекчат оплакванията на болния, свързани с хремата. Конституционалното лечение се прилага за да се намали вероятността от последващи рецидиви.

Нерядко болният сам може да опита лечение със симптоматични медикаменти, ако е достатъчно наблюдателен. За конституционално лечение обаче е необходима консултация с лекар-хомеопат, който владее тънкостите в подбора на хомеопатичните медикаменти и стратегията на лечение на хроничните болести. При конституционално лечение се взема предвид не само конкретната клинична картина, но така също миналите заболявания, наследствеността на пациента, неговата възраст, съпътстващите лечения и пр.

Тъй като хомеопатията е сравнително нов за България метод, лица без подходящото медицинско образование понякога си позволяват да “лекуват” по свои собствени “системи”, осланяйки се на факта, че хомеопатичните медикаменти са практически безвредни. Нещо повече – понякога те сами “приготвят” хомеопатични лекарства и направо ги продават на нищо неподозиращите болни. Това е една изключително порочна практика, защото липсата на медицинско образование може да доведе до сериозни диагностични грешки. В такива случаи болният се лекува за “алергия”, но може да се касае за друго заболяване, което ако не бъде лекувано да прогресира и да подкопае сериозно здравето му. Продажбата на “домашно приготвени” хомеопатични лекарства пък си е направо престъпление, защото всички медикаменти трябва да минават през контрол и регистрация в комисията за лекарствени средства и да се продават само в аптеките от лицензирани фармацевти.

Хомеопатичните медикаменти представляват гранули от лактоза и захароза, напоени с активното вещество. Приемат се на гладно, като се поставят под езика и се смучат до пълното им стопяване.

Най-често използваните за симптоматично лечение на сенна хрема хомеопатични лекарства са Allium cepa, Euphrasia, Sabadilla и Nux vomica.

 • Allium cepaсе се приема когато водещото оплакване е кихане с изключително обилна, водниста, прозрачна и раздразваща секреция от носа. Секрецията от носа зачервява и раздразва кожата. Едновременно с това се появява парене, смъдене в очите и сълзотечение. Сълзите не раздразват кожата, по която се стичат. След няколко часа болният започва да се оплаква, че му дращи на гърлото, гласът му става дрезгав, появява се непрекъсната, дразнеща кашлица, причинена от чувство за гъделичкане в ларинкса.Прилага се в дозировка от 5 гранули в разреждане 9 CH четири до шест пъти дневно.
 • Euphrasia се назначава, когато водещото оплакване на болния е дразнене и сърбеж в очите. Симптомите са почти същите, както при Allium cepa. За разлика от него обаче, тук секрецията от носа изобщо не раздразва ноздрите, а очите са много силно възпалени, с чувство за дразнене, парене, непоносимост към светлина, силно зачервени конюнктиви, болка. Отделят се горещи, раздразващи кожата на лицето сълзи. След ден-два се появява и кашлица, която обаче не е дразнеща и ларингеална, както е при Allium cepa, а е влажна, с лесно отхрачване на слуз, не дразни дихателните пътища. Прилага се в дозировка от 5 гранули в разреждане 9 CH през час до облекчаване на симптомите.
 • Sabadilla се използва най-често когато сенната хрема се усложнява от алергичен синузит. Болният се оплаква от спастично, силно кихане с отделяне на обилна водниста секреция от носа. Кихането се предшества най-често от чувство за сърбеж в сона и мекото небце. За разлика от Allium cepa и Euphrasia при тези болни носът е запушен, като най-често се запушва ту едната, ту другата ноздра. Болният е свръхчувствителен към миризми и затова нерядко ринитът се отключва от парфюм или друга по-силна миризма. Освен това се оплаква от сълзене, парене в очите и непоносимост към светлина. Прилага се в дозировка от 5 гранули в разреждане 9CH през час до облекчаване на симптомите.
 • Nux vomicaсе препоръчва на пациенти с целогодишен ринит или със сенна хрема, при които основното оплакване е залпово кихане и усещане за сухота в носа. Нощем носът се запушва напълно без отделяне на секрет, а сутрин след събуждане се появява залпово кихане и отделяне на обилна, недразнеща, прозрачна секреция. Хремата намалява, ако болният излезе навън, а в стаята носът се запушва отново и сутринта пак се появява залпово кихане. Прилага се в дозировка от 5 гранули три пъти дневно в разреждане 9 CH.
 • При невъзможност да се подбере индивидуално симптоматично лекарство може да се приложи Histaminum или Poumon histaminum в разреждане15CH три пъти дневно. Симптоматичното лечение обикновено е доста ефективно три-четири сезона. След няколко години обаче ефектът му отслабва. Затова е желателно лечението да бъде допълнено от конституционално хомеопатично лечение, проведено от лекар-хомеопат. Така ще се гарантира не само траен ефект по отношение сенната хрема, но и по-добро здраве като цяло за пациента. 
 • Може да се доверите и на Шуслеровите соли за избавяне от сенна хрема. Подходяща комбинация в случая е смесването на сол номер 3 и 8. (Ферум Фосфорикум и Натриум хлоратум). Ferrum Phosrhoricum и Natriun Chioratum се приемат по пет таблетки дневно.

 

Домашно лечение:

Методите за лечение, които Ви предлагаме са изпитани и ефективни. Предоставената от нас информация в никакъв случай не замества консултацията със специалист, тъй като статията цели да информира читателите.

 • Ако носът Ви тече и очите Ви са насълзени, не излизайте навън рано сутрин и късно вечер, когато поленовата концентрация в атмосферата е най-висока. Оптималният вариант за Вас е да излизате в часовете около обяд. В тези часове поленовата концентрация в атмосферата е в най-ниски стойности.
 • Постарайте се в периода, в който имате сенна хрема, да избягвате стресовите ситуации и да спите достатъчно. Доказано е, че недоспиването и стреса повишават количествата на произвеждания хистамин и това утежнява допълнително положението на болния.
 • Избягвайте да пътувате на отворени прозорци.
 • Консумирайте в големи количества зеленчукови сокове от моркови, целина и магданоз. Добре е да добавите към менюто си зеле и цвекло.

Оплакващите се от кошмарната сенна хрема, губят големи количества флоиди, поради повишената секреция от носа и очите. Затова е необходимо, да консумират повече вода. През периода на алергия е препоръчително да се консумира поне литър повече вода от обичайното, съветват лекарите.

 • Облекчават моментално от консумацията на лук. С това изпитано природно средство може да си помогнете при първи симптоми на неприятната сенна хрема. Хапнете лук или още по-добре капнете във всяка ноздра по капка сок от лютата подправка.
 • Същия ефект има и приемът на чесън, който е известен като най-мощния природен имуностимулатор.
 • Средство за първа помощ в такъв случай са инхалациите с лайка, която има силно изразен антибактериален и антивирусен ефект. Парната баня с тази лековита билка ще облекчи затрудненото дишане в резултат от запушването на носа.

Освен на изомар пациентите с алергичен конюнктивит могат да се доверят на Сенсилукс Унимед Фарма. Медикаментът представлява капки за очи които облекчават отока и възпалението.

Фликсоназе спрей за нос принадлежи към кортикостероидните медицински препарати, облекчаващи неприятната сенна хрема. Активната съставка флутиконазе пропионат предотвратява възпалението в носната лигавица. Не се съчетава приложението на фликсоназе с риновир. Ако приемате този медикамент, стойте далеч от спрея. Няма данни за негативното влияние на фликсоназе върху възможността за управление на превозни средства и експлоатация на големи машини.

 

Лечение по време на бременност:

Сенната хрема е истински кошмар за бременната жена. Препоръчително е пациентките, които страдат от това заболяване, да планират бременността си така, че първите три месеца от развитието на плода да не съвпадат със сезона на алергиите.

Ако бременната, диагностицирана с полиноза се чувства добре, може да преустанови лечението. За съжаление това не се случва често. Доказано е, че по време на бременност симптомите дори се влошават. Това се наблюдава при половината от бременните жени, които имат поставена диагноза сенна хрема.

През този деликатен период от живота на всяка жена е напълно възможно да се появи сенна хрема, дори и ако тя никога не е имала подобни оплаквания.

Тъй като повечето от медикаментите за лечение за сенна хрема са противопоказни по време на бременност, се препоръчва бременната да сведе до минимум контакта си с алергени.

Приложението на антихистаминови медикаменти по време на този деликатен период не е препоръчително. Наложително е в случай на развитието на инфекция. Единствено специалист може да назначи подходящо лечение в случая, след адекватна преценка на рисковете и ползите.

Въпреки, че някои от антибиотиците се считат за безопасни по отношение на развитието на плода, тези от рода на доксацилин и тетрациклин са противопоказни, тъй като могат да нанесат сериозни поражения върху него.

Хлорфенирамин и трипеленамин се считат за най-безвредните анхистамини и се препоръчват от специалистите за прием дори и от бременни пациентки. Това трябва да става единствено след преценка на лекар. Не е препоръчителен приемът им от кърмещи жени, тъй като се ексекретират във високи количества в кърмата.

Тези медикаменти са от първо поколение антихистамини и имат силно изразен седативен ефект. Антихистаминови препарати е противопоказно да се приемат през първите месеци от бременността, защото тогава състоянието на пациентката е най-деликатно.

Тогава се сформират органите на плода и хистаминовите блокатори могат да доведат до сериозни увреждания – глухота, слепота и раждане с ниско тегло.

Противопоказен за бременни е и кортизона, чието приложение се допуска единствено в много тежки случаи.

За бременни се препоръчва локална терапия на сенна хрема с кромолин. Сериозен недостатък на този медикамент е, че е наложителен прием от поне 15 дни, за да подейства и да се усети ефекта от него. Използва се предимно с превантивна цел.

Бременните пациентки могат без никакви притеснения да се доверят на спрея за нос NOAL, който представлява 100% натурален продукт. При впръскването му се създава защитна бариера върху лигавицата на носа срещу алергените (полени, прах, косми от животни). Той съдържа екстракт от мента и е с приятен ягодов аромат и затова е предпочитан дори и от малките деца. Този спрей отстранява не само мъчителните симптоми, но и потиска въздействието на причинителите на алергията върху чувствителната носна лигавица.

 

Лечение при деца.

Сенната хрема е наследствено заболяване. При децата най-често се проявява около третата-четвъртата годинка.

При деца, чиито родители страдат от полиноза (или друг вид алергично заболяване), рискът от развитието на такава е 80%. Ако само единият родител страда от някаква алергия, рискът детето му да развие такава е 30%.

Дали детето е предразположено към алергия най-рано се установява чрез изследване на кръвна проба, взета от пъпната връв. Кръвните тестове са достоверни едва след навършването на 4 годинки Преди тази възраст те не могат да отчетат чувствителността на детския организъм към даден алерген.

Често при децата сенната хрема се наблюдава с кръстосана алергична реакция към ябълки и моркови. Това допълнително усложнява поставянето на диагнозата и лечението.

Някои от медикаментите за потискане на сенна хрема се предлагат и като капки за орален прием и течен разтвор (сироп)за най-малките. Такива са Зиртек, Кларитин и Еруис. В тежки случаи се прибягва до поставянето на инжекции.

Спреят за нос НоАл е подходящ за деца на 18-месечна възраст. Най-малките пациенти, страдащи от това коварно заболяване, е възможно да го победят с помощта на средствата на съвременната хомеопатия.

Препоръчва се детето да не се извежда на разходка в ранните сутрешни часове, когато количествата на полените във въздуха са особено високи. Също така е добре дрехите да не се сушат навън, тъй като мокрите дрехи са като магнит за хвърчащите във въздуха полени.

 

Дихателни упражнения

За облекчаване и премахване симптомите на сенната хрема изключително много помагат и дихателните упражнения. Чрез тях се изчиства образувалият се и натрупан секрет в бронхите и белите дробове, възстановява се слизестата им обвивка, повишават се техните защитни свойства. Допълнително тази процедура спомага и за ликвидирането на възпалителните процеси. Практикуват се двата вида дишане – коремно и гръдно. При първото дясната ръка се слага на корема, вдишва се и той се издува. При издишване се прибира. Поема се въздух през носа, а се изпуска през устата. След това се поставя лявата ръка на гърдите, дълбоко се вдишва, за да се разширят те максимално. После въздухът се изпуска без прекъсване. При третия елемент на упражнението ръцете се разперват настрани с дланите нагоре и се поема въздух максимално дълбоко. При издишването ръцете се прибират и в края обгръщат раменете.

Тези упражнения се повтарят от 5 до 15 пъти. Ако (най-вече при пушачите) се усети виене на свят, трябва да се прекратят. Следващия път да се започне от 1-2 пъти от всеки вид, като с течение на дните постепенно се увеличава броят на дихателните упражнения.

 

Билколечение:

 • Известна с противоалергичните си свойства е копривата. Чаят от билката, приеман продължително, нормализира реакцията на имунната система и се използва за профилактика на астмата и сенната хрема. Достатъчно е да се изпиват 2 чаени чаши от него в най-рисковите месеци – април и май.
 • Пчелен прашец. Пчелният прашец е средство за облекчаване на причиняващата дискомфорт сенна хрема, което се препоръчва от алерголозите по цял свят. Това природно чудо подсилва имунитета и помага при борба с алергиите. От магазините за здравословни храни може да го набавите за домашната си аптечка. Приема се като хранителна добавка по малка лъжичка дневно, като тази доза не се превишава.
 • Гинко билоба. Гинко билоба е един от най-мощните природни блокатори на производството на хистамин. Тази билка възпрепятства освобождаването на този хормон при пациентите, оплакващи се от алергия, засягаща горните дихателни пътища.
 • Това лековито растение е мощен антиоксидант, който подобрява кръвообращанието и стимулира дейността на имунната система.
 • Пикногенол. Пикногенол е наименованието на средиземноморския бор. Екстрактът от него редуцира отделяните количества хистамин при контакт на организма с алерген. Чай от него трябва да се пие преди проявата на неприятните симптоми на алергичното заболяване.
 • Чобанка. Билката чобанка е Вашият лек в случай, че сенната хрема вече е на лице. Доказано е, че корените на това лековито растение действат на принципа на антихистаминовите медикаменти. Но за разлика от тях няма седативен ефект и не води до сънливост. Лечебният ефект на тази билка се дължи на съдържащото се в нея вещество петасин, което се използва при производството на анхистаминовите медикаменти.
 • С прополис се лекува причиняващата сериозен дискомфорт сенна хрема. Сто грама от този уникален пчелен продукт се настъргва и разтваря в 500 мл ракия. След като престои два дни, получената тинктура се прецежда и по две-три капки от нея се накапват неколкократно във всяка една от двете ноздри.
 • Шипката съдържа висока доза витамин С и биофлавоноиди – комбинация, която нормализира имунният отговор на организма при среща с алергизиращите полени. Установено, че страдащите от сенна хрема страдат от недостиг на тези вещестества, без да е ясно, дали това е причина или следствие на заболяването. Едно обаче е сигурно – редовната употреба на шипки под формата на чай или сушени плодове е ефективна защита срещу неприятните симптоми. 
 • Чай от коприва и мащерка. Ежедневно пийте чай от коприва, в който сте добавили малко мащерка по следния начин: Две пълни супени лъжици коприва и една супена лъжица мащерка, прибавете към половин литър вряща вода. Веднага махнете от котлона и оставете да престои 15-20 минути. Прецеждате и го пиете 3-4 пъти през деня.
 • Предлагаме Ви една простичка и изпитана рецепта, която значително облекчава затрудненото дишане и другите неприятни симптоми, съпътстващи сенната хрема. Към половин лъжичка хрян се прибавят няколко капки лимонов сок. Тази смес се приема преди сутрешното и вечерното хранене.
 • Половин литър прясно мляко се затопля към и него се прибавя лъжица настърган лук. Изпива се, докато е топло. Още след първия прием пациентът се чувства по-добре.
 • Кисело мляко. Доказано е, че консумацията на кисело мляко помага на организма да пребори алергиите. Този незаменим млечен продукт повлиява благоприятно острата симптоматика на сенна хрема като повишава полезните бактерии в стомаха. Установено е, че при пациентите, страдащи от алергия (включително и сенна хрема) тяхното количество е понижено.
 • Добре действат и инхалациите със сол. Може да пробвате да преборите алергията и с масло от евкалипт, което се препоръчва дори на болни от астма.

 

Народна медицина:

 • Рецепта 1: 1 ч.л. от връхчетата на триделен бутрак се заливат с половин литър вряла вода. Оставя се за 20 мин. Течността трябва да е прозрачна и със златист цвят. Ако е мътна или зеленикава, значи билката е остаряла и настойката не трябва да се използва. Пие се по една чаша 3 пъти на ден като чай. Предупреждение: Дългият прием на настойка от бутрак може да предизвика раздразнителност, повишена нервна възбудимост, а също така в някои случаи може да доведе до рязко падане на стойностите на кръвното налягане.
 • Рецепта 2: Много добре повлиява на сенната хрема следната комбинация. Първоначално се приема настойка от невен. 1 с.л. от билката се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Оставя се да стои 30-40 мин. Взема се по 1 с.л. преди храна, 3-4 пъти на ден. След това в течение на един месец се прави следното: по 2 части цветове лайка, подбел, червена теменуга се смесват с по 1 част листа от широколист живовлек и цвят от червена детелина. Разбъркват се добре и 1 с.л. от сместа се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Ври 10 мин. на водна баня, след което се оставя да стои 30 мин. Прецежда се и се приема по 2 с.л. 3-4 пъти на ден, 30 мин. след храна. Лечението продължава 1 месец. Тази терапия се препоръчва да се започне няколко месеца преди началото на опрашването на растенията. В този случай алергичната реакция на организма е съвсем слаба.
 • Рецепта 3: За избавяне от сенната хрема и за общо очистване на организма се използва овесена отвара. За приготвянето ѝ се вземат 200 г овес, който хубаво се измива под течаща вода. Поставя се в подходящ съд и се залива с 2 л прясно мляко. Оставя се да ври, докато кипне. Оставя се да престои една нощ, после се прецежда. Отварата се изпива в продължение на едно денонощие на малки порции. При това лечение не трябва да се яде кисело, люто, солено, да се изключи от менюто пърженото и тлъстото, както и да не се употребява алкохол. Курсът на лечение е 2 месеца. След първите две седмици настъпва облекчение.
 • Рецепта 4: Добър резултат при лечението на сенната хрема дава спазването на определена диета, тъй като неправилната работа на стомаха, черния дроб и задстомашната жлеза засилва този вид алергия. Поради това е много важно да се нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. За целта се прави очистваща диета с помощта на каши. Препоръчва се в течение на 1 седмица 1 път на ден да се изяжда по малко пшеничена, ечемичена, оризова или овесена каша. Зърната добре се изчистват и измиват, после се заливат с изстудена преварена вода и се поставят в хладилник. През деня тя се вари непосредствено преди всяка хранене. Вземат се 2 с.л. с връх и се варят без сол в продължение на 3-4 мин. Половин час преди да се изяде кашата се изпива 1 ч.ч. подсолена вода (солта е на върха на ножа). След първата седмица освен кашите се преминава на плодово-зеленчукова диета, като месо се яде максимум 2-3 пъти на седмица.

 

Рецепта по Дънов:

Общо за засилване на организма. Тази болест иска временно или постоянно болният да прекарва в голям град, далеч от прашеца на растенията и цветята. Престоят на море и високи планински места също е от полза.

 • Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 изравнена чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед или пък течна гликоза с 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).
 • Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от босилек (листа и цвят), бял глог (цвят), широколистен живовляк (листа), лешникови листа, подбел (листа) и обикновена коприва (листа и цвят) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Забележка. Ако болният има копривна треска, при варенето на билките да се прибавя и 1 изравнена супена лъжица счукано семе от фий.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба, при това храната да бъде слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет и зехтин по вкус. Люто, алкохол и тютюн — не! На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук и магданоз (листа) по равни части с винен оцет и олио по вкус, може да изяжда и 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с ръжен хляб. След ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от листа от мушмула — 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

 • Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец (цвят), жълт кантарион (листа и цвят), листа от нашата конусообразна топола, пача трева, полски хвощ и салвия — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. При повишена температура заедно с тази отварка да взема и по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу (от аптеката), всички по равно и стрити на прах.

 • Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г (за деца според възрастта) топла вода, последвана от парна баня на главата с отварка от копър (листа, цвят и семе) или с чай от лайка с продължителност около 10 минути, като болният вдишва парата през носа. Следва меняваща баня на краката до под коленете (45°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода, и сухо изтриване на краката. Коремът се налага с компрес от 3—4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; ври 5 минути), а отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. След това се прави промивка на носа с детска тулумбичка (употребява се за клизмички на децата) с топла (37°С) отварка от корените на бяла ружа или от полски хвощ (листа и цвят) — по 2 супени лъжици от всяка се запарват с 500 г вряща вода (първата ври 20 минути, а втората 10 минути) или пък със солена вода — на 200 г вода 1/4 чаена лъжичка морска сол. След промивката се капва с капкомер във всяка ноздра по 1—2 капки пресен, току-що изстискан сок от кромид лук, разреден с чист маслинен зехтин по равно. Накрая на главата се слага „шапка“ от тънко хасе (да я покрива изцяло от веждите със слепите очи до тила включително), напълнена с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 5—12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 5—12 супени лъжици млади пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), или със смес от 5—10 супени лъжици прясно смлян синап, 5—10 супени лъжици готварска сол, 3—5 супени лъжици царевично брашно (но не обикновено) и оцет, колкото поеме, да стане гъста каша като тесто. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Носът се налага с питка от квасец, засилен с 2—3 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, залепена така, че да покрие изцяло носа, и отгоре парченце вестник. Държи се цяла нощ или докато много досади.
 • Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и промивка на носа. Същото се повтаря и преди обяд. След обличането добре е да се направят и 5—10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи.

 

Практически съвет:

Тъй като сенната хрема се получава при хора с алергии, когато се разхождат на открито, т.е. на място пълно с алергени (прах, цветен прашец и др.), е необходимо преди да излезете от вкъщи, да вземете клечки за уши (1-2) и да ги напоите добре с най-обикновено олио или друга мазнина. С напоените клечки добре намажете ноздрите от вътрешната страна, за да бъде лигавицата, колкото е възможно по-покрита. Разбира се, не бива да прекалявате с натискане на клечките във вътрешността на носа, за да не се нараните. Ако планирате да се задържите дълго време на открито, вземете със себе си малка бутилка с олио и няколко клечки за уши, така че ако е необходимо, процедурата да се повтори.

По този прост начин, алергените ще се залепват на омазнената лигавица, тоест по един “щит”, който ще предпази лигавицата на носа и няма да се случи обичайната бурна реакция. Когато се върнете отново у дома, измийте носа и впръскайте разтвор от морска сол (солена вода), или просто го прочистете, по Ваш си начин (с парни инхалации, например).