Банер за мобилна версия за апликация

Синдром на Рей

Синдромът на Рей е рядко, но опасно състояние, което засяга деца на възраст от 6-12 години. Характеризира се с остро настъпили увреждания на мозъка и черния дорб, в хода на вирусна инфекция, след приложението на аспирин. Усложненията при синдром на Рей са от животозастрашаващ характер.

Заболяването протича с остро увреждане на черния дроб и мозъка, на фона на протичаща вирусна инфекция, след приложение на аспирин. Усложненията при синдрома на Рей са много опасни и застрашават живота.

 

Причини:

На този етап не може категорично да се определи какво причинява синдрома на Рей. Интерес представлява връзката с употребата на аспирин по време на вирусна инфекция и то в детска възраст. Медикаментът засяга метаболизма на чернодробните клетки и разстройването на техните функции довежда до щети върху целия организъм. Установена е висока честота на вродени ензимни дефекти в обмяната на белтъци, мазнини и въглехидрати сред деца, преживяли синдром на Рей. С подобряването на генетичната диагностика и забраняване употребата на ацетилсалицилова киселина в детската възраст, честотата на синдрома значително е намаляла.

 

Симптоми

Симптомите на заболяването се появяват по време на или скоро след прекарано вирусно заболяване, най-често сезонен грип или варицела, но и респираторни или гастро-интестинални инфекции, при което детето е лекувано с медикаменти, включващи ацетилсалицилова киселина (аспирин). Обикновено симптомите се развиват 3 до 7 дни след началото на вирусното заболяване. Проявяват се за няколко часа, до ден-два.

Първоначални симптоми:

  • внезапно прилошаване и повръщане;
  • липса на енергия и интерес към каквото и да било;
  • странно поведение – втренчени, вторачени очи, раздразнителност, накъсана реч, други нетипични прояви и навици;
  • сънливост.

Прогресия на състоянието:

  • обърканост – например, детето не знае къде се намира, не разпознава членовете на семейството и приятелите си, откроява се неспособност да отговоря на прости въпроси;
  • наблюдава се кратко, дълбоко дишане;
  • сприхаво поведение, удряне на другите без причина;
  • загуба на съзнание, гърчове, кома.

 

Диагностициране:

При наличие на гореизброените симптоми, синдромът на Рей може да се подозира при настоящо или скоро прекарано заболяване на детето, комбинирано с прием на аспирин. Назначават се определени изследвания – пълна кръвна картина, биохимични показатели на бъбречната и чернодробната функции, показатели за коагулация, измерване на кръвна захар.

От проведените изследвания се установява чернодробна недостатъчност с прогресиращ характер. Наблюдават се повишение на чернодробните ензими и билирубин, влошена коагулация. Повръщането и нарушенията в дишането водят до промени в алкално-киселинното равновесие и електролитите.

Допълнителните изследвания, включват биопсия на черен дроб, която отразява нарушенията в органа; компютърна томография, показваща мозъчен оток.

Тъй като синдромът на Рей е рядко срещан, преди поставянето на диагнозата, трябва да се изключат всички останали причини за влошаване на общото състояние на детето – например: интоксикация с медикаменти или храни; придружаващи заболявания; вродени аномалии в обмяната на веществата; усложнения на прекараната вирусна инфекция /менингит, сепсис, менингоенцефалит/; странични ефекти от приложени медикаменти.

 

Лечение:

Липсата на адекватни терапевтични мерки води до фатален край. Своевременната лекарска намеса е от значение за овладяване на състоянието, възстановяването и предотвратяване на усложненията от синдрома.

Синдромът на Рей се лекува в лечебно заведение, в интензивно отделение. Състоянието изисква медицински грижи и навременна точна преценка от страна на лекар. Целта при лечението е да се спре увреждането на мозъка и черния дроб, както и да се избегнат и други опасни за здравето и живота състояния.

В болничното заведение се провеждат мероприятия, които подпомагат дихателната и сърдечната дейност в случаите, когато те са засегнати. Назначават се медикаменти за коригиране на настъпилите отклонения в кръвната захар, електролитите и алкално-киселинното равновесие. Венозно се преливат течности, съобразени с риска от мозъчен оток. При наличен такъв, се провеждат мероприятия за овладяването им. Включват се средства за коригиране на нарушенията в белтъчните показатели, коагулацията. При нужда се правят антиконвулсанти, средства против повръщане.

Смъртността при синдрома е достигала 50%, към момента се оценява на 20% от случаите.

 

Профилактика:

Единственият начин да се предотврати синдрома, е да се избягва приемът на аспирин или други медикаменти, които го съдържат, от деца и младежи до 20-годишна възраст. Аспиринът се предлага и под наименованията: ацетил салицилат, ацетилсалицилова киселина, салицилова киселина, салицилат или субсалицилат (аcetyl salicylate, аcetylsalicylic acid, salicylic acid, salicylate, subsalicylate). В случай, че детето вземе аспирин само или му бъде даден от друг (баба, дядо) при вирусно заболяване, се свържете за консултация с лекар.