Банер за мобилна версия за апликация

Синдром на шоково отравяне

Синдромът на шоковото отравяне е опасно заболяване, поразяващо хората с рискова имунна система. Появява се неочаквано в резултат на отравяне със стафилококи (Staphylococcus aureus). Те синтезират понякога вещество, наречено ентеротоксин F, което поразява клетъчните стени и позволява на кръвта да се излива в тъканите.

В повечето случаи този синдром се проявява при жените, които използват тампони през време на менструацията си, макар да се разболяват понякога и децата, мъжете и жените, които нямат менструация. Момичетата и жените под 30-годишна възраст са изложени на по-голям риск от по-възрастните жени. Въпреки че тампоните са въвлечени в много от случаите на заболяването, те не го причиняват директно. По-скоро изглежда, че създават среда за развитие на бактерията.

 

Симптоми

Синдромът се характеризира с главоболие, възпалено гърло, висока температура, диария, гадене, повръщане и обриви, приличащи на червени кожни петна, като при изгаряне от слънце. Тези симптоми могат да прогресират до понижено кръвно налягане, объркване, силна бъбречна недостатъчност и неправилна дейност на черния дроб. В редки случаи могат да причинят и смърт.

 

Лечение

Ако подозирате, че може да страдате от синдром на шоково отравяне, потърсете веднага медицинска помощ и престанете да използвате тампони. След като се постави диагноза, може да се наложи хоспитализация, в зависимост от тежестта на случая. Съществуват определени природни лечения, след като критичният период отмине. Те могат да се използват и за постигането на бързо възстановяване при по-леките случаи.Също така съществуват начини за предотвратяване на вторичната поява на заболяването.

Препоръчват се някои билки и храни, които се борят с отровите и възстановяват имунната система и здравето на пациента.

 

Билколечение

  • Жен шен помага за постигането на равновесие и тонизиране на целия организъм, както и за засилване на кръвообращението. Не трябва да се приема в случай на висока температура.
  • Лют пипер и джинджифил помагат на тялото да се възстанови от шока. Те са енергизатори на нервната система, които могат да се консумират направо или да се поставят във вид на компрес върху кожата.
  • Екстракт от глог повишава и регулира кръвообращението, като възстановява общото самочувствие.

 

Хранителен режим

Синдромът се нуждае от здравословна храна, която да е готово смляна и да се използва веднага от прогресивно отслабващия организъм. В диетата е нужно да се включат следните храни: силен пчелен клей, пчелен прашец, житни кълнове, бирена мая и несдържана сяра меласа. Освен това в диетата трябва да се включат важни минерални вещества. Те могат да се приемат под формата на зелени сокове, като сокове от хлорела, ечемични стръкове, спирулина и троскот.

 

Практически съвети:

Жените, употребяващи тампони, трябва да ги подбират с такава адсорбираща способност, каквато отговаря точно на нуждите им. Трябва също така да ги редуват с дамски превръзки. Тампоните трябва да се сменят на всеки 4-8 часа.

При всяко подозрение, че синдромът е налице, трябва да се обърнете незабавно за медицинска помощ, тъй като това може да е заболяване, застрашаващо живота.